Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, στον ANT1, στην εκπομπή “Πρόσωπο με Πρόσωπο” με τον Ν. Χατζηνικολάου

Πώς αποτιμά η ΝΔ την τηλεμαχία

 

 Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Πιστεύω ότι καταδείχθηκε  πώς αυτή τη στιγμή -πάνω στο τραπέζι των εκλογών- υπάρχει μία πρόταση διακυβέρνησης, μια καθαρή προγραμματική πρόταση για να πάει η χώρα μπροστά. Είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η πρόταση του Πρωθυπουργού, ο οποίος απευθύνθηκε στους πολίτες με μετριοπάθεια, με σύνεση, με έναν οραματικό θετικό λόγο χωρίς διάθεση σύγκρουσης, χωρίς διάθεση για μια επιστροφή στο παρελθόν. Από την άλλη, είδαμε πώς κατέρρευσε πλέον σε ένα περιβάλλον απλής αναλογικής που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε συνεργασίες, η περίφημη ιστορία, το περίφημο αφήγημα περί μιας προοδευτικής αριστερής διακυβέρνησης. Διότι βγήκαν στην επιφάνεια όλες οι προγραμματικές αποκλίσεις και οι τερατολογίες, αν θέλετε, που θα προέκυπταν αν -ο μη γένοιτο-υπήρχε τελικά αυτή η «προοδευτική αριστερή διακυβέρνηση»…

Πρόκειται για μια πρόταση παραλυσίας, ακυβερνησίας και η μόνη δυνατότητα για να μην ανακοπεί η πορεία της χώρας προς τα εμπρός είναι να ανανεωθεί η εντολή, η εμπιστοσύνη σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ποιο μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός από το debate;

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Η χώρα το 2023 βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019 και το 2015. Η Ελλάδα έχει  κάνει κάποια σημαντικά βήματα μπροστά, τα οποία τα βλέπουν όλοι, τα βλέπουν και οι πολίτες, είναι ορατά, απτά στη ζωή τους. Έχουν γίνει βήματα στην οικονομία, αυξήθηκαν τα -20% πάνω ο κατώτατος  μισθός εισοδήματα, υποσχεθήκαμε  λιγότερους φόρους,  έχουμε λιγότερους φόρους, έχουμε θωρακισμένα σύνορα πλέον. Αναβαθμίσαμε την άμυνα μας, τετραπλάσια αξία εξοπλισμών έχει ψηφίσει αυτή η Βουλή και ενισχύσαμε  το αξιόμαχο των δυνάμεων μας για να διαχειριστούμε οποιαδήποτε απειλή στα σύνορα.  Έχουμε ψηφιοποιήσει το κράτος και οι πολίτες βλέπουν τη διαφορά στην καθημερινότητά τους, στην επαφή που έχουν με το κράτος. Είμαστε  στα μισά μιας διαδρομής μετασχηματισμού του κράτους, της κοινωνίας, της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της υγείας. Δεν τα έχουμε λύσει όλα, έχουμε κάνει και λάθη -στις πυρκαγιές το 2021, στο θέμα των παρακολουθήσεων και στα Τέμπη- αλλά με  ειλικρίνεια  και εντιμότητα αναλάβαμε την ευθύνη των λαθών μας, κάτι πρωτόγνωρο για το ελληνικό πολιτικό σύστημα…

…Ο πρωθυπουργός βγήκε πρώτος και είπε αναλαμβάνω την ευθύνη,  αυτονόητη πράξη η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, η οποία όμως δεν έχει γίνει από κανέναν πολιτικό αρχηγό, σίγουρα όχι από τον κ. Τσίπρα. Εμείς θέλουμε για να προχωράμε μπροστά με αυτοπεποίθηση, με εθνική αυτογνωσία, με υπεύθυνο πατριωτισμό αλλά και με διάθεση πραγματικού εκσυγχρονισμού.

Σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του debate

 Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Το debate είναι μια σημαντική στιγμή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πολύ ουσιαστική για να μπορέσουν να καταθέσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, μέσα σε ένα δομημένο πλαίσιο, την πρότασή τους για το μέλλον, τα πεπραγμένα τους, να συγκριθούν οι προτάσεις των κομμάτων.

Αναγκαστικά έχει ορισμένους περιορισμούς που προκύπτουν από τον αριθμό των εκπροσωπούμενων και των δημοσιογράφων. Άρα χρειάζεται να είναι λίγο πιο σφιχτή και δομημένη η συζήτηση.

Διάλογος, πάντως,  γίνεται συνεχώς στα τηλεοπτικά στούντιο, μέσω των εφημερίδων, μέσω της αρθρογραφίας, γίνεται στο δημόσιο χώρο, στη Βουλή. Δε νομίζω ότι λείπει ο διάλογος.

Για την 107η θέση στην οποία κατατάσσει την Ελλάδα η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» για ζητήματα ελευθερίας του Τύπου

 Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Δεν δέχομαι από οργανισμούς, με αμφισβητούμενη μεθοδολογία να κατατάσσουν την Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή Δημοκρατία, κάτω από δικτατορίες της Αφρικής. Αυτό θα έπρεπε όλα τα κόμματα να το καταγγείλουν …Ας σεβόμαστε και ας εκτιμούμε λίγο περισσότερο την ευρωπαϊκή Δημοκρατία στην οποία ζούμε.

Για τη στάση της ΠΑΣΟΚ στο θέμα των μεταρρυθμίσεων

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ :Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε την μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ , να δίνει συντάξεις το κράτος σε δύο μήνες αντί για δύο χρόνια .Καταψήφισε  την αξιολόγηση του δημόσιου σχολείου. Δεν μπορεί να έχεις καλό δημόσιο σχολείο χωρίς αξιολόγηση. Πώς θα πάμε μπροστά το ελληνικό κράτος όταν καταψηφίζονται μείζονες μεταρρυθμίσεις;

Για το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά»

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», είναι ενταγμένο και χρηματοδοτημένο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τη θέση του Κ.Κ.Ε. ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει να μετατρέψει  τα νοσοκομεία σε Ν.Π.Ι.Δ.

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Δεν υπάρχει στο πρόγραμμά μας κάτι τέτοιο.

Για το νόμο Χατζηδάκη

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ο περίφημος νόμος Χατζηδάκη έχει φέρει τη ψηφιακή κάρτα εργασίας, πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και των εργαζομένων και αναβάθμισε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Για το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών και τη θέση της ΝΔ για αυτοδυναμία

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ:  Εμείς  έχουμε την πιο καθαρή θέση. Λέμε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι, χρειάζεται αυτοδυναμία, χρειάζεται αυτή η προσπάθεια που κάναμε επί τέσσερα χρόνια….Τα θέματα που απασχολούν αυτή την στιγμή την κοινωνία είναι η ακρίβεια, οι θέσεις εργασίας, η Υγεία η ανάπτυξη της οικονομίας, το να μην ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία στην οποία έχει μπει η οικονομία, σημειώνοντας διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Για το θέμα των παρακολουθήσεων και όσα είπε ο πρωθυπουργός στο debate

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό. Ο Πρωθυπουργός, πρώτος ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη, μόλις το πληροφορήθηκε, τα ανέδειξε πολιτικά. Είπε ότι θα διορθώσουμε ένα πλαίσιο που παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, στο οποίο δεν είχε τις αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας για τις παρακολουθήσεις που γίνονται νόμιμα. Η υπόθεση έχει εκτενώς συζητηθεί στην Βουλή, έχει υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, που φτιάχνει ένα καλύτερο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ…. Ο Πρωθυπουργός διάβασε τον τίτλο από την έκθεση του Economist σύμφωνα με την οποία η  δημοκρατία στην Ελλάδα από το 2018, που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει βελτιωθεί, ως προς την λειτουργία της, κατά  14 θέσεις. Λέει συγκεκριμένα ο τίτλος της Έκθεσης  «Ελλάδα, μία χώρα με μεγάλη βελτίωση, παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών» . Αυτό διάβασε  ο κ. Μητσοτάκης , αυτόν τον τίτλο και αποδεικνύεται  άνθρακας ο  υποτιθέμενος θησαυρός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.. …

Για το θέμα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη και τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο»

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ήταν νόμιμη η επισύνδεση στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη  η οποία έγινε με άδεια Εισαγγελέα,  την οποία μόλις έμαθε ο κ. Μητσοτάκης, βγήκε και την κατήγγειλε. Είπε, θυμίζω,  στον ελληνικό λαό  ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων υστερεί σε εχέγγυα και φίλτρα και πρέπει να την αλλάξουμε.  Και αυτό κάναμε με τον νόμο του ψηφίσαμε. Εκ του αποτελέσματος, αυτό είπε ο κ. Μητσοτάκης , εφόσον δεν ανανεώθηκε  με Εισαγγελική άδεια η νόμιμη παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, -γιατί μόνο Εισαγγελέας μπορεί να εγκρίνει μία παρακολούθηση νόμιμη- προκύπτει, τεκμαίρεται, ότι δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο… … Η υπόθεση των παρακολουθήσεων αυτή την στιγμή βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Νομίζω ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα σύγχυσης.

Για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στο στεγαστικό

 Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ακούμε εξωφρενικά πράγματα . Ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ για 150.000 σπίτια .. Αυτό σημαίνει ότι κάθε σπίτι κοστίζει 10.000 ευρώ. Για να καταλάβετε πόσο σοβαρή είναι αυτή η οικονομική πρόταση!

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

 Για τις διευκολύνσεις ώστε να ψηφίσουν οι νέοι που εργάζονται στα νησιά

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκλογές το ΄19. Δεν εφάρμοσε κάποια ειδική διαδικασία επιδότησης για να έρθουν τα παιδιά που δουλεύουν από τα νησιά. Υπάρχει νόμιμη άδεια που δικαιούται κάθε εργαζόμενος όταν θέλει να πάει να ψηφίσει .

 Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Αυτό που κρίνεται στην κάλπη της 21ης Μαΐου, είναι το αν το πολιτικό σύστημα θα ξαναγίνει παραγωγός κρίσεων στη χώρα μας. Η κυβέρνησή μας επί  4 χρόνια έχει καταφέρει να διαχειριστεί πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις και έχει πάει τη χώρα κάποια βήματα μπροστά. Έχουν γίνει και λάθη προφανώς, τα έχουμε αναγνωρίσει, έχουμε αναλάβει όλες τις ευθύνες, έχουμε διορθώσει όπου μπορούσαμε κάναμε ό, τι χρειαζόταν και στην Πολιτική Προστασία, στις πυρκαγιές και στις παρακολουθήσεις και στο ζήτημα των τρένων και των σιδηροδρομικών μεταφορών. Η  χώρα αυτή τη στιγμή, έχει ένα μεγάλο στοίχημα μπροστά της. Να κατακτήσει  την επενδυτική βαθμίδα, να έρθουν ακόμα περισσότερες επενδύσεις., να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα εισοδήματα. κατά 25%  τον κατώτατο μισθό και τον μέσο μισθό, να μειώσουμε κι άλλο τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ για τη φθηνότερη προσιτή στέγη των νέων, πολύ κρίσιμο ζήτημα για να κρατήσουμε τους νέους μας εδώ, να έχουν περισσότερες ευκαιρίες, να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής,  καλύτερες δουλειές. Αυτό θα γίνει μόνο με μια κυβέρνηση, η οποία πιστεύει αυθεντικά στην επιχειρηματικότητα, φέρνει ρεκόρ επενδύσεων, το αποδείξαμε, μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε και θα φέρει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως το πετύχαμε τα τελευταία 4 χρόνια.

Προηγούμενο άρθροΠαράταση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων επί της Εγνατίας Οδού
Επόμενο άρθροΕκλογές στην Τουρκία: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της 20ετούς μονοκρατορίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν