Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» και την δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη
Έχετε ήδη αναλάβει τα καθήκοντα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Είναι εύκολο να απαντάτε ad hoc στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών; Τι απαιτεί και ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του νέου σας ρόλου;
Όταν μιλάς την γλώσσα της αλήθειας χωρίς να προσπαθείς να ωραιοποιήσεις καταστάσεις και να διαστρεβλώσεις δεδομένα, και όταν η δουλειά σου υποστηρίζεται από το σημαντικό έργο που έχει υλοποιηθεί από την κυβέρνηση, τότε η αποστολή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι εξαιρετικά απλή.
Σε αυτήν προεκλογική περίοδο θέλουμε να αναδείξουμε την δουλειά που έχει γίνει επιδιώκοντας την σύγκριση και όχι την σύγκρουση. Αυτό είναι άλλωστε και το υπόδειγμα που προτάσσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όπως φάνηκε και στην παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας πριν λίγες μέρες.
Γιατί αποφασίσατε να μην εμπλακείτε στην μάχη της ενεργού πολιτικής, να μην είστε υποψήφιος στις εκλογές, να μείνετε στο εξωκοινοβουλευτικό περιβάλλον;
Στην πολιτική μπορεί να προσφέρει κανείς με πολλούς τρόπους. Η εκλογή στο κοινοβούλιο και η συμμετοχή στη νομοθετική διαδικασία είναι ίσως ο πλέον εμβληματικός και προβεβλημένος, αλλά δεν είναι ο μόνος. Είμαι ικανοποιημένος από τον ρόλο που μου έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός και την ευκαιρία να εργαστώ για το καλό της χώρας μου.
Κύριε Σκέρτσο η υπόθεση Γεωργούλη ανοίγει το θέμα, των life style υποψηφίων και προσώπων celebrities αποκαλύπτοντας την ακαταλληλότητα τους, όταν αναλαμβάνουν πολιτικά αξιώματα. Τελικά το «όλοι κάνουν για την πολιτική» ισχύει;
Αρχικά να πούμε ότι η περίπτωση του κ. Γεωργούλη είναι μία πολύ θλιβερή υπόθεση που θα κριθεί από τη δικαιοσύνη. Επίσης θλιβερή όμως είναι η επικοινωνιακή διαχείριση που αποπειράθηκε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες ώρες, στοχοποιώντας μια γυναίκα που με θάρρος κατήγγειλε την κακοποίησή της και αποδίδοντάς της πολιτικές σκοπιμότητες.
Είναι μία υπόθεση που καταδεικνύει το αξιακό χάσμα που μας χωρίζει με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ουδείς στη Νέα Δημοκρατία σκέφτηκε να αποδώσει συλλογική ευθύνη στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για της πράξεις ενός στελέχους του, σε ευθεία αντίθεση με όσα έχουν πει στο παρελθόν εναντίον της Νέας Δημοκρατίας σε υποθέσεις έμφυλης βίας.
Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι η επαγγελματική ιδιότητα ενός υποψηφίου, δεν συνιστά λόγω απόρριψης του εκ προοιμίου. Υπάρχουν πλείστες περιπτώσεις δημοφιλών προσωπικοτήτων που λάμπρυναν με την παρουσία τους το κοινοβούλιο ή της θέσεις ευθύνης που ανέλαβαν. Το αν κάποιος κάνει για την πολιτική είναι κάτι που κρίνεται καθημερινά από τη δημόσια παρουσία του, την επαγγελματική του διαδρομή, τις απόψεις του, τη συνέπεια λόγων και έργων. Είναι ευθύνη των κομμάτων η επιλογή των υποψηφίων αλλά είναι και ευθύνη των πολιτών η υπερψήφιση των αξιότερων για να τους εκπροσωπήσουν.
Μήπως αυτή η ιστορία, επαναφέρει το ζήτημα της αλλαγής του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών στις επόμενη ευρωκάλπες, από σταυρό στη λίστα;
Οι ευρωβουλευτές μας, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους καταβολές, είναι και άτυποι πρέσβεις της χώρας. Διαβουλεύονται και ψηφίζουν για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ενωσιακή πολιτική και είναι σημαντικό να έχουν την επάρκεια για να κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Η εκλογή των ευρωβουλευτών από μία ενιαία εκλογική περιφέρεια που περιλαμβάνει όλη τη χώρα, παρά τις καλές προθέσεις που οδήγησαν σε αυτή την επιλογή, έχει καταλήξει να ευνοεί τους πλέον προβεβλημένους υποψήφιους και όχι απαραίτητα τους πλέον ικανούς. Η δε προεκλογική εκστρατεία απαιτεί τη διάθεση σημαντικών ποσών από μέρους των υποψηφίων, μία δυνατότητα που λίγοι έχουν.
Με αυτά τα δεδομένα σίγουρα μας ενδιαφέρει να αναβαθμιστεί το επίπεδο της εκπροσώπησης στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αναφέρει ότι σκέφτεται την επαναφορά της λίστας και αυτό είναι κάτι που θα εξετάσει η επόμενη Κυβέρνηση.
23 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. εφαρμόζουν το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και επιδιώκουν κυβερνήσεις συνεργασίας εκτός από τη Γαλλία. Αποτελεί μια πολιτική καθυστέρηση στην Ελλάδα η εμμονή σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις;
Οι κυβερνήσεις συνεργασίας προϋποθέτουν αφενός μια συμφωνία επί των βασικών ζητημάτων μεταξύ των κομμάτων και αφετέρου έναν κρατικό μηχανισμό που θα εξακολουθεί να λειτουργεί απερίσπαστος για όσο διάστημα απαιτήσει κάθε φορά ο σχηματισμός Κυβέρνησης. Ακόμα και τότε όμως υπάρχουν κάποια όρια στην «ακυβερνησία».
Στην Ελλάδα δυστυχώς βλέπουμε ότι υπάρχουν κόμματα που αμφισβητούν βασικές στρατηγικές επιλογές της χώρας μας όπως τη θέση μας στην Ευρώπη και την νομισματική πολιτική. Είδαμε πολύ πρόσφατα, το 2015, που οδήγησαν αυτές οι αντιλήψεις. Αυτή η πραγματικότητα, περιορίζει αισθητά τα περιθώρια συνεννόησης.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι η συνεργασία με άλλους κομματικούς χώρους μπορεί κάλλιστα να λειτουργεί και μέσα στα πλαίσια μια αυτοδύναμης Κυβέρνησης. Είναι πολλά τα παραδείγματα στελεχών που χωρίς να αντλούν τις κομματικές τους αναφορές στη Νέα Δημοκρατία , έχουν συνυπάρξει και λειτουργήσει άκρως επιτυχημένα μέσα στην κυβέρνηση αλλά και ευρύτερα στον κρατικό μηχανισμό.
Θεωρείτε πως οι δημοσκοπήσεις λειτουργούν ως εργαλεία ανάλυσης των τάσεων που έχουν οι ψηφοφόροι προς την κάλπη ή τελικά γίνονται εργαλεία χειραγώγησης δίνοντας την εντύπωση ότι ο παιχνίδι έχει κριθεί πριν κριθεί;
Παρατηρώ και εγώ το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη προσπάθεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υπονομεύσει την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων. Μια προσπάθεια βέβαια που ποτέ δεν έχει σταματήσει. Ποιος ξεχνάει της «δημοσκοπήσεις» που γίνονταν το 2019 από εταιρίες φαντάσματα με ιδρυτές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που τον εμφάνιζαν ακόμα και να προηγείται στις δημοσκοπήσεις; Όλοι θυμόμαστε ποιο ήταν το αποτέλεσμα.
Για να το ξεκαθαρίσουμε η Νέα Δημοκρατία σέβεται τη δουλειά και την επιστημονική επάρκεια των αναγνωρισμένων και αξιόπιστων εταιριών δημοσκοπήσεων που είναι μέλη του ΣΕΔΕΑ. Οι έρευνες τους ακολουθούν συγκεκριμένους κώδικες δεοντολογίας και η δουλειά τους ελέγχεται και αξιολογείται. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την αντιπολίτευση στον δρόμο των θεωριών συνωμοσίας και της αμφισβήτησης της επιστήμης.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τελευταία ένα νέο εύρημα, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου. Πρέπει οι εταιρείες να σταθμίσουν αυτό το στοιχείο; Πόση σημασία έχει αυτή η κατηγορία για τα κόμματα;
Η «αδιευκρίνιστη ψήφος» εμφανίζεται παγίως στις δημοσκοπήσεις και συνήθως είναι το άθροισμα τόσο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και αυτών που επιλέγουν να μην απαντήσουν, όσο και εκείνων που απαντούν «Αποχή», «Λευκό» ή «Ακυρο».
Κάθε εταιρεία δημοσκοπήσεων χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία της, προσπαθεί να προβλέψει την τελική τους εκλογική συμπεριφορά για να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που θα προσεγγίζει την πραγματική εκλογική επιρροή των κομμάτων.
Όπως και να έχει οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο επικουρικό εργαλείο στην πολιτική διαδικασία, ειδικά στον δρόμο για τις εκλογές, αλλά δεν ορίζει τη στρατηγική μας. Αυτή διαμορφώνεται με γνώμονα ευρύτερους σχεδιασμούς και στοχεύσεις. Αν η χώρα προχωράει μπροστά με σίγουρα βήματα και προοδεύει, τότε θα είναι και ευκολότερη η τελική επιλογή για όσους σήμερα αθροίζονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο.
Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε <<ανταλλαγή>> βουλευτών της Ελληνικής Λύσης με τη Νέα Δημοκρατία και σκοπό να κατέβουν υποψήφιοι με το κόμμα σας τι απαντάτε;
Μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ανάγκη τα στελέχη της Ελληνικής Λύσης ενόψει των εκλογών. Είναι μία ατυχής απόπειρα εμπλοκής της Νέας Δημοκρατίας στο εσωτερικό ξεκαθάρισμα που επιχειρεί ο κ. Βελόπουλος στο κόμμα του.
Το σχέδιο «ΔΗΜΗΤΡΑ» που παρουσίασε το ΜέΡΑ25, το οποίο προβλέπει τη διενέργεια πληρωμών χωρίς τράπεζες αλλά και έξοδο από το ευρώ, πως το σχολιάζετε;
Μοιάζει με κακόγουστη φάρσα. Η χώρα εξακολουθεί να πληρώνει βαρύτατο τίμημα εξαιτίας των τυχοδιωκτισμών του δίδυμου Τσίπρα-Βαρουφάκη το 2015. Δεκάδες δις ευρώ επιπλέον χρέους, κλειστές τράπεζες, ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.
Τώρα ο κ. Βαρουφάκης επανέρχεται αμετανόητος επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ανεδαφικές θεωρίες επενδύοντας στην εφήμερη δημοσιότητα και στοχεύοντας στην αντισυστημική ψήφο. Είναι αυτές οι θεωρίες που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει αν του δοθεί η δυνατότητα μέσω κάποιοι σχήματος «κυβέρνησης ηττημένων».
Έχουμε κάνει όμως πολύ δρόμο προς στην ομαλότητα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, εντός και εκτός χώρας, για να επιτρέψουμε να διολισθήσουμε σε τέτοιες επικίνδυνες ατραπούς. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα δώσουν σε αυτά τα σενάρια την πρέπουσα απάντηση στις 21 Μαίου.