Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλου Μαρινάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή του Θάνου Σιαφάκα

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή του Θάνου Σιαφάκα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε κοντά μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Παύλο Μαρινάκη. Κύριε υπουργέ πριν περάσουμε στο αγροτικό θα ήθελα ένα σχόλιο για το σαμποτάζ στις τηλεξετάσεις, όπως γράφει η Καθημερινή σήμερα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορούμε να πούμε πάρα πολλά. Εφόσον υπάρχει παράβαση της οποιασδήποτε νομοθεσίας, εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε τέλεση παράνομης πράξης  πρέπει πάραυτα να επιβληθούν όλες οι προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές και βέβαια εφόσον υπάρχει ζήτημα- ήδη διενεργείται ΕΔΕ για αυτό- διαβίβασης δικογραφίας στη Δικαιοσύνη, που φαντάζομαι ότι τίθεται, αλλά δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος εισαγγελέας να το κρίνω, πρέπει να αποδοθούν και οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες. Γενικά, είτε αφορά σαμποτάζ, είτε αφορά καταστροφή δημόσιας περιουσίας, είτε παράνομη κατάληψη, είτε τέλεση οποιασδήποτε παράνομης πράξης, πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτή τη χώρα κάποια στιγμή ότι δεν είναι αντικείμενο πολιτικής  συζήτησης η εφαρμογή του νόμου, ούτε είναι κάποια δεξιά ατζέντα ή δεξιά πολιτική. Και αυτοί, οι οποίοι καταχρώνται μάλιστα τη δημόσια περιουσία και τους φόρους των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών-  γιατί το να μπλοκάρεις, για παράδειγμα, έστω και για μία ώρα τις εξετάσεις των φοιτητών δεν είναι σε καμία περίπτωση ούτε ακτιβισμός ούτε ένα κοινωνικό μέτρο ή μια επαναστατική κίνηση. Είναι μια βαθιά παράνομη κίνηση, η οποία μάλιστα εμποδίζει φοιτητές να δώσουν τις εξετάσεις τους. Παρεμποδίζει τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Είναι παιδιά, τα οποία με το υστέρημα, με τους κόπους των γονιών τους προσπαθούν να σπουδάσουν. Αλλά πιστεύω ότι το αυτονόητο πρέπει να συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, ό,τι πρέπει να κάνουν οι πρυτανικές αρχές αντίστοιχα για τους διοικητικούς και ό,τι προβλέπεται από τη Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι προφανές ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να υποστούν και τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχουν παράνομες πράξεις δύο ταχυτήτων ούτε μπορούμε να «νομιμοποιούμε» μια παράνομη πράξη στο όνομα ενός δήθεν ακτιβισμού και μιας επανάστασης υποτιθέμενης. Αυτά μας έχουν οδηγήσει πολλά χρόνια πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ευθύνη της πρυτανικής αρχής για αυτό; Υπάρχουν ευθύνες των πρυτανικών αρχών για τις καταλήψεις; Γιατί κάπως έτσι φτάσαμε στις ψηφιακές εξετάσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, είναι δύο ζητήματα, που συνδέονται μαζί τους αλλά θεωρώ ότι είναι διαφορετικά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει συνάφεια προφανώς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, υπάρχει συνάφεια. Εγώ δεν θα αποδώσω, ούτε θα κουνήσω το δάχτυλο σε έναν πρύτανη ή σε κάποιον που έχει μια θέση ευθύνης σε ένα πανεπιστήμιο ή σε ένα τμήμα. Όντας και απόφοιτος δημοσίου πανεπιστημίου θα πω ότι έχει καθήκον ο καθένας που κατέχει το οποιοδήποτε αξίωμα είτε σε επίπεδο πανεπιστημίου είτε κυβέρνησης είτε σε οποιοδήποτε επίπεδο να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως προβλέπει ο νόμος. Εφόσον ένας πρύτανης, για παράδειγμα, αντιλαμβάνεται και ενημερώνει ότι τελείται μια παράνομη πράξη πρέπει να ακολουθήσει ό,τι προβλέπει ο νόμος για τους δράστες αυτής της πράξης και να επιβάλλει, εφόσον πιστοποιηθεί ότι συνέβη οτιδήποτε παράνομο, τις προβλεπόμενες ποινές. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει παντού. Ως προς τις καταλήψεις θα σας πω ότι η πραγματικότητα έχει ως εξής: Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα ψηφιστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, το οποίο δίνει πρωτοφανή δύναμη, ικανοποιεί αιτήματα δεκαετιών, στα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί το 70% όλων όσων αναφέρει το νομοσχέδιο αφορά τα κρατικά πανεπιστήμια και βέβαια προχωρά στην ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από ξένα ΑΕΙ. Με τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Είχαμε κάποιες καταλήψεις περίπου στο 1/3 των σχολών. Το ότι η κατάληψη είναι παράνομη πράξη, τουλάχιστον από τη δική μας την πλευρά δεν είναι διαπραγματεύσιμο, γιατί το λέει ο νόμος και όχι γιατί το λέμε εμείς. Αυτό, το οποίο λέμε εμείς, είναι ότι μετά την κατάργηση του ασύλου ανομίας το 2019, πλέον στη χώρα μας εφαρμόζεται ο νόμος. Έχουμε πολλές εκκενώσεις καταλήψεων, όποτε καλούνται οι αρχές, οι οποίες προφανώς πρέπει να καλούνται για να κάνουν ό,τι προβλέπει ο νόμος. Είδαμε εκκενώσεις καταλήψεων, στη χώρα μας. Δυστυχώς είχαμε δημόσιους χώρους δύο κατηγοριών και κάποιους πολίτες, εν προκειμένω φοιτητές και καθηγητές, ενός κατώτερου Θεού, οι οποίοι δεν έβρισκαν ποτέ το δίκιο τους. Προφανώς έχουμε ακόμα και άλλη απόσταση να διανύσουμε, ούτως ώστε να μην είναι καν είδηση η εκκένωση μιας κατάληψης, να είναι μια αυτονόητη ενέργεια. Όμως να βάλουμε και την παράμετρο της προβοκάτσιας, που είναι διαχρονική επιδίωξη του χώρου της αριστεράς και των συνθετικών της. Το δια ταύτα ποιο είναι; Διασφάλιση της εξεταστικής για τους φοιτητές, εφαρμογή του νόμου- όπου καλούνται οι αρχές-  με ένα σωστά επιχειρησιακό τρόπο και από εκεί και πέρα να διανύσουμε και την υπόλοιπη απόσταση ως Κράτος. Είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση, που ξεκινήσαμε να τη διανύουμε έτσι ώστε να μην είναι καν είδηση η εκκένωση μιας κατάληψης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, σήμερα είναι το κρίσιμο ραντεβού, με τους αγρότες, του Πρωθυπουργού. Υποθέτω καλόπιστα και με καλή διάθεση τα δύο μέρη προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να βρεθεί μια λύση, ενδεχομένως ένας συμβιβασμός. Πιστεύετε, είστε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί αυτή η λύση; Η Κυβέρνηση έξυσε τον πάτο του βαρελιού;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε πολύ λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός, αφού ακούσει τους Εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα και στην πρώτη και στη δεύτερη συνάντηση, που στην πρώτη είναι οι εκπρόσωποι του πανελλαδικού συντονιστικού των μπλόκων, στη δεύτερη είναι οι θεσμικοί εκπρόσωποι που εκπροσωπούν μάλιστα και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του αγροτικού κόσμου στη χώρα μας, αφού ακούσει, λοιπόν, τις απόψεις τους, τα αιτήματά τους, θα προβεί σε μια σειρά από ανακοινώσεις, οι οποίες καταρχάς έχουν δύο σκέλη. Αφενός μεν, τα πολλά βήματα που έχουν γίνει για τη στήριξη στον πρωτογενή τομέα και, αφετέρου, αυτό το οποίο είπε και στο μήνυμά του προ ημερών ο Πρωθυπουργός, με δεδομένο ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα και πρέπει να σκεφτούμε ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι σημαντικά, αλλά υπάρχουν αιτήματα και από πολλές άλλες επαγγελματικές ομάδες, εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των αιτημάτων. Προσοχή εδώ: Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε συγκεκριμένα δημοσιονομικά περιθώρια. Αντιλαμβανόμαστε, ειδικά σε κάποιες επιμέρους αιτιάσεις τους, ότι υπάρχει μια δυσκολία ως προς το αυξημένο κόστος παραγωγής. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ακούσουμε αυτά τα οποία θα πει ο Πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι με καλή διάθεση και με γνώμονα το τι ότι μιλάμε για μια Κυβέρνηση που δεν ξεκινάει να ασχολείται με τα προβλήματα των αγροτών τώρα, αλλά προσπαθεί και έχει κάνει σημαντικά βήματα και στη μείωση της φορολογίας για τις ζωοτροφές, μείωση της φορολογίας για τους αγρότες κλπ… Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ συνολικά από τον ΕΛΓΑ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τρίτη χρονιά πλέον για το αγροτικό πετρέλαιο, που εκεί θα δούμε πώς, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα δοθεί αυτή η επιστροφή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ό,τι βλέπουμε και σε αυτό το κομμάτι θα κάνετε βήματα. Ακούω από το ρεπορτάζ ότι θα δοθεί άμεσα η προκαταβολή και θα είναι γενναία: της τάξης, μάλιστα, του 30%.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλύτερα είναι να μην προεξοφλήσουμε τι θα πει ο Πρωθυπουργός. Πράγματι, όμως, και στην κατεύθυνση του κόστους παραγωγής που αφορά, δηλαδή, το πετρέλαιο και το ρεύμα, αλλά και στην κατεύθυνση των θεσμικών ζητημάτων, όπως είναι η ΚΑΠ, όπου εκεί η χώρα μας έχει μια πολύ σημαντική επιτυχία στην τελευταία διαπραγμάτευση, ενώ η Ευρώπη έδωσε λιγότερα συνολικά, η χώρα μας πήρε ακριβώς τα ίδια λεφτά: 19,3 δισεκατομμύρια. Θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση και, βέβαια, ένα πολύ σημαντικό θέμα: η αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, όπου εκεί θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός τα πολύ σημαντικά βήματα της Κυβέρνησης και, βέβαια, θα ακούσει και για τα υπόλοιπα βήματα που πρέπει να γίνουν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει θετική έκβαση αυτή η συζήτηση, δεδομένου του γεγονότος – το ξαναλέω – ότι δεν ικανοποιούμε μόνο αιτήματα των αγροτών. Τα αιτήματα των αγροτών, κατά κάποιον τρόπο, εφόσον τα πράγματα πάνε καλά, προχωράει η παραγωγή, μειώνεται το κόστος των προϊόντων, έχουν και θετική επίδραση συνολικά στην ελληνική κοινωνία. Για εμάς, όλα τα αιτήματα όλων των επαγγελματικών ομάδων είναι πολύ σημαντικά. Ο Πρωθυπουργός αποδεικνύει στην πράξη ότι ακούει τα αιτήματα των πολιτών. Δεν γυρίζει την πλάτη σε καμία επαγγελματική ομάδα κι έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θέλω να μιλήσω με όρους χαρτοπαικτικούς. Πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει και το μέτρο – έκπληξη, ο κρυφός άσσος στο μανίκι του Πρωθυπουργού. Δεν θέλω να μου πείτε, βέβαια, ποιος είναι αυτός, αλλά υπάρχει πράγματι ένα τέτοιο μέτρο – έκπληξη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα σας πω και αυτό μπορώ να σας πω ότι για ακόμη μια φορά βλέπουμε το εξής και θα το δούμε κι αφού τελειώσουν οι συναντήσεις, ώστε να μπορείτε να βγάλετε οι συνάδελφοι σας κι εσείς πιο ασφαλή συμπεράσματα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα συμπεράσματα, ναι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα δείτε έναν Πρωθυπουργό και μία Κυβέρνηση, η οποία αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα κάθε ζητήματος, τις ανάγκες της κοινωνίας και έχει μάθει να προσαρμόζει την πολιτική της, χωρίς να εκτροχιάζει τα δημοσιονομικά δεδομένα, αντιλαμβανόμενη τις ειδικές συνθήκες των εισαγόμενων κρίσεων, προσπαθεί να βρει και βρίσκει λύσεις και δεν θεωρητικολογεί. Θα το δείτε στην πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το δούμε σε λίγη ώρα. Αν, παρ’ όλα αυτά, κλείσουν οι δρόμοι και δεν ευδοκιμήσει, λέω εγώ κάτι τώρα φαντάζομαι κανείς δεν θέλει αυτό να συμβεί, κλείνει ταυτόχρονα και η πόρτα του Μαξίμου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι σαφές ότι η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή και είναι πάντοτε ανοιχτή, αρκεί να μην έχουμε κλειστούς δρόμους και το κυριότερο να μην εμποδίζεται η διέλευση των πολιτών. Θεωρώ ότι δεν θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο, μετά και τη σημερινή συνάντηση είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα φθάσουμε και δεν θα φθάσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η δεύτερη φορά που το λέτε και αυτό δίνει και ένα στίγμα αισιοδοξίας ευρύτερα στην κοινωνία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το πιστεύουμε πραγματικά αυτό. Μπορούμε να συζητάμε, μπορούμε να διαφωνούμε, μπορούμε να λύνουμε περισσότερα προβλήματα, ούτως ή άλλως αντίπαλός μας δεν είναι καμία επαγγελματική ομάδα, αλίμονο, σύμμαχοι είμαστε. Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη νομιμοποίηση, γιατί αυτή η νομιμοποίηση προκύπτει από την εμπιστοσύνη των πολιτών και έχει υποχρέωση απέναντι σε όλους τους πολίτες, είτε τη στηρίζουν, είτε όχι, ν’ ακούει τα προβλήματά τους και να λύνει τα περισσότερα εξ’ αυτών. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υπόλοιπων πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπε και ο Πρωθυπουργός είναι ένα ζήτημα κοινωνικής συνοχής. Ήδη, βλέπω μηνύματα άλλων επαγγελματικών ομάδων, που λένε «γιατί μόνο οι αγρότες;». Το καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό είναι μία αλυσίδα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα νομίζω, κύριε Σιαφάκα, ότι αποδεικνύει η Κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει ξεχωριστά επαγγελματικές ομάδες. Σίγουρα οι αγρότες έχουν μια πολύ αυξημένη πίεση, γιατί έχουν πολύ πιο αυξημένο κόστος παραγωγής και είναι ουσιαστικά η αρχή της αλυσίδας της οικονομίας μας, είναι η βαριά βιομηχανία. Εμείς, ουσιαστικά, ακούγοντας τους αγρότες, ακούμε και αιτήματα όλων των πολιτών, γιατί στο τέλος της ημέρας οι παρεμβάσεις που κάνουμε υπέρ των αγροτών, λειτουργούν θετικά και για την οικονομία συνολικά, μειώνεται το κόστος των προϊόντων, όταν έχουμε μια τόσο έντονη ακρίβεια, αλλά αν δει κανείς το γεγονός ότι το μέσο διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί συνολικά σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες σε μια δύσκολη περίοδο εισαγόμενης ακρίβειας, κατά 7,5% την πρώτη χρονιά, 8% τη δεύτερη χρονιά και δεδομένου του γεγονότος ότι έχουμε και μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και το ξεπάγωμα των τριετιών και τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, αυτή η πολιτική που ακολουθούμε για αύξηση του εισοδήματος δεν αφορά μόνο τους αγρότες, είναι μια πολιτική συνολική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς, αλλά αυτό είναι σε συνάφεια και με τους μισθούς και με την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, πρωτίστως. Κύριε Υπουργέ, θα λέγατε εύκολα ότι έχουμε αναβίωση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα; Και πόσο ανησυχούν την Κυβέρνηση τα πρόσφατα γεγονότα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, εγώ δεν θέλω να χρησιμοποιώ βαρύγδουπες λέξεις. Σίγουρα κάθε τέτοια παράνομη ενέργεια απασχολεί τις Αρχές και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, συνολικά η Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στις γυναίκες και τους άνδρες της  Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν αποδείξει σε πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας μια τέτοια επιχείρηση, είναι εν εξελίξει, προφανώς, η διερεύνηση και η συνολική επιχείρηση κατά αυτών των ενεργειών και περιμένω τα πορίσματα, ούτως ώστε να δούμε τι συνέβη πραγματικά και τι είναι πίσω απ’ όλα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αποτελέσματα να δούμε και συλλήψεις, νομίζω ότι αυτό είναι το επίδικο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Έχει σημαντικές επιτυχίες η Ελληνική Αστυνομία, ο νόμος είναι πάνω απ’ όλους, δεν πρέπει να κάνουμε την οποιαδήποτε έκπτωση σε όλα αυτά και έχουμε εμπιστοσύνη για θετική έκβαση, συλλήψεις και ό,τι προβλέπει, τέλος πάντων, η συγκεκριμένη διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ θερμά για δύο ακόμη ερωτήματα. Σε λίγους μήνες έχουμε ευρωεκλογές. Η Κυβέρνηση έχει ανοίξει μία «βεντάλια» θεμάτων και με βάση το προεκλογικό της πρόγραμμα. Ποιο θα είναι αλήθεια το δίλημμα αυτό των εκλογών; Ποιο θα είναι το πολιτικό διακύβευμα; Και γιατί κάποιος να ψηφίσει ξανά Νέα Δημοκρατία;  Τι θα του πείτε του πολίτη, ο οποίος και αυτός έχει  τις επιφυλάξεις του.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ξεχωρίσω δύο, γιατί είναι πολλά τα επιχειρήματα. Το ένα έχει να κάνει με την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, όπου έχουν αποδείξει, έχουμε αποδείξει ότι σε πολύ δύσκολη περίοδο, όχι μόνο για την χώρα μας, μια περίοδο πολλών εισαγόμενων κρίσεων, χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, που είναι για μένα το πιο ισχυρό θεμέλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την πολιτική μας, η οποία χτίζεται με μετρήσιμα αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, η λέξη-κλειδί είναι η λέξη εμπιστοσύνη, σε πρώτη φάση, απ’ ότι εισπράττω εγώ από τα λόγια σας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η εμπιστοσύνη, η οποία χτίστηκε με αποτελέσματα και στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική και στην άμυνα και στη φύλαξη συνόρων και σε πρωτοβουλίες μεγάλες, όπως είναι για την υγεία και την παιδεία. Χτίστηκε ακόμη και σε αναγνώριση λαθών, κ. Σιαφάκα, η οποία αναγνώριση μετατράπηκε στη συνέχεια σε ανάληψη ευθύνης και αλλαγή κατεύθυνσης σε πολλά σημεία. Άρα, χτίστηκε και στα εύκολα και στα δύσκολα. Και θεωρώ ότι, στο πρώτο σκέλος της απάντησής μου, οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι είναι καλύτερη μία  Κυβέρνηση η οποία αναγνωρίζοντας τα λάθη της φέρνει μετρήσιμο αποτέλεσμα, από εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες απλά λαϊκίζουν και παρουσιάζουν δήθεν εναλλακτικές προτάσεις, τα οποία μας υπενθυμίζουν εποχές που θέλουμε ένα ξεχάσουμε, λαϊκισμού και ανέξοδων υποσχέσεων. Και το δεύτερο έχει να κάνει με την Ευρώπη, γιατί μιλάμε για ευρωεκλογές. Μην ξεχνάμε ότι πολλά από αυτά τα οποία καταφέραμε και φέραμε εις πέρας τα τελευταία χρόνια, όπως, για παράδειγμα, επιστρεπτέες προκαταβολές, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το γεγονός ότι δεν χάθηκαν θέσεις εργασίας  στην πανδημία, το ότι δώσαμε πάνω από 13 δισεκατομμύρια για το ρεύμα, το ότι καταφέραμε και στηρίξαμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και με έκτακτες παρεμβάσεις για την ακρίβεια. Αλλά και πολλά μεγάλα έργα, που επιτέλους δεν είναι μακέτες, αλλά ολοκληρώνονται και εγκαινιάζονται σταδιακά από τον Πρωθυπουργό  και παραδίδονται στους πολίτες, όπως έχουμε καθήκον.    

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμπιστοσύνη και Ευρώπη, λοιπόν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οφείλονται, ακριβώς, στο γεγονός ότι έχουμε μία Κυβέρνηση που δεν πάει στην Ευρώπη για να μας «τραβήξουν το αυτί» και ως το «μαύρο πρόβατο» αυτής, αλλά πάει στην Ευρώπη και πρωταγωνιστεί και προσπαθεί να φέρει χρήματα για τους πολίτες, να δώσει λύσεις, παράδειγμα, για τους αγρότες, η αναθεώρηση της ΚΑΠ, η ήπια προσαρμογή στην πράσινη μετάβαση. Στην Ευρώπη, λοιπόν, η Ελλάδα χρειάζεται έναν Πρωθυπουργό και μία Κυβέρνηση η οποία να δίνει λύσεις και όχι να αποτελεί αντικείμενο αρνητικής συζήτησης. Και αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έθεσα το ερώτημα, διότι θα υπάρξουν πολίτες που, ενδεχομένως, θα επιλέξουν τη διαδικασία της αποχής ή και της διαμαρτυρίας ακόμα. Γι’ αυτό πού μπαίνει ο πήχης για τη Νέα Δημοκρατία; Είναι το 33,12% του 2019;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν θέλω να μπω σε λογική αριθμών. Θα σας πω ότι για εμάς έχει σημασία, έχει πολύ μεγάλη σημασία το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η εκλογή άξιων εκπροσώπων στην Ευρωβουλή, γιατί όλο αυτό θα μας δώσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα για τους Έλληνες πολίτες, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των έντονων φυσικών φαινομένων, που δυστυχώς έχουν έρθει και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε και να στηρίζουμε την κοινωνία και τους πολίτες. Κύριε Σιαφάκα, ένας αριθμός αξίζει για μένα, περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλον. Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι, περίπου, τα τελευταία τέσσερα-τεσσεράμισι χρόνια, βρήκαν δουλειά και μόνο τον τελευταίο χρόνο βρήκαν εργασία 105.000 συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε ο μέσος μισθός κατά περισσότερο από 15% και ο κατώτατος παραπάνω από 20% Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα και προφανώς μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη πρέπει να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Περισσότερες δουλειές, περισσότερες επιχειρήσεις στη χώρας μας και βέβαια καλύτεροι μισθοί.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καταλαβαίνω αυτό που λέτε, δεν θέλω να κάνω αντίκρουση αυτή την ώρα μαζί σας. Όμως, θα σας πει κάποιος ότι, ναι, αλλά υπάρχουν έρευνες, επίσημες έρευνες ότι τα νοικοκυριά αντέχουν έως 19 μέρες.  Καλοί είναι οι αριθμοί, καλά είναι τα νούμερα, αλλά τι γίνεται στην πράξη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο σωρευτικός πληθωρισμός των τελευταίων ετών, που  δεν τον αμφισβητεί κανείς και είναι η πιο επίμονη ακρίβεια, εισαγόμενη μεν επίμονη δε, είναι 14%. Πολύ μεγάλος αριθμός για έναν πληθωρισμό που κρατάει περίπου δύο χρόνια και λίγο παραπάνω. Η μέση αύξηση του εισοδήματος στη χώρα μας, χωρίς να συνυπολογίζονται και οι έμμεσες αυξήσεις από μειώσεις φόρων, είναι κατά τι μεγαλύτερη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πήραμε μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, μέτρα, είτε με αυξήσεις μισθών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είτε με μειώσεις φόρων, που είναι μόνιμες και είχαμε και κάποιες έκτακτες οι οποίες προφανώς δεν έχουν φανεί όσο θα έπρεπε λόγω της ακρίβειας, όμως, ήταν ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής της. Και το κυριότερο, κ. Σιαφάκα, ήρθαν για να μείνουν ακόμα και όταν οι κρίσεις θα φύγουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι. Θέλω να κλείσω με το Κράτος Δικαίου, μιας και πιάσαμε τα της Ευρώπης. Το Κράτος Δικαίου, όμως, στην Ελλάδα. Αν υπάρχει θέμα, αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να κοπούν κονδύλια κι αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πράξει λάθος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, κατ’ αρχάς, ότι η επίσημη αποτύπωση της κατάστασης για κάθε ευρωπαϊκή χώρα για το Κράτος Δικαίου αποτυπώνεται στην ετήσια Έκθεση για το Κράτος Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συντάσσεται κάθε χρόνο, κατά κανόνα το Καλοκαίρι, η τελευταία συνετάχθη τον Ιούλιο και αναγνώρισε μια σειρά από σημαντικά σημεία προόδου της Ελλάδας. Υπάρχει, είναι δημόσια, την έχουμε καταθέσει, δεν αμφισβητείται από κανέναν. Και μάλιστα, βέβαια, με τις ίδιες επισημάνσεις που κάνει σε κάθε Κράτος, στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε σημαντική πρόοδος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κατά καιρούς και ειδικά ενόψει εκλογών, εν προκειμένω Ευρωεκλογών, παίζεται στο Ευρωκοινοβούλιο ένα πολιτικό παιχνίδι κατά του πιο ισχυρού κόμματος, που είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και η Νέα Δημοκρατία είναι ένα από τα πιο ισχυρά κόμματα στο ΕΛΚ. Όλο αυτό γιατί γίνεται; Για να κοντύνουν κάποιοι την επιτυχία της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της χρονιάς με βάση τον ECONOMIST, όχι κάποιο ανυπόληπτο Μέσο. Η Ελλάδα είναι η χώρα που εξέλεξε ομόφωνα πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπαίνει στη διαδικασία να αμφισβητήσει κάποιους για να κοντύνει την Ελλάδα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης. Αυτό δεν χαρακτηρίζει, κ. Σιαφάκα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό είναι μια απόφαση κατά πλειοψηφία κάποιων ευρωβουλευτών που ανήκουν σε συγκεκριμένα κόμματα που θέλουν να κάνουν με αυτό τον τρόπο ένα πολιτικό παιχνίδι κατά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της επιτυχίας της Ελλάδας. Το πιο λυπηρό, γιατί με ρωτήσατε γι’ αυτό, είναι ότι, γιατί όλα αυτά τα οποία περιγράφετε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα κονδύλια λέτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: … είναι συκοφαντικά. Δεν υπάρχει κίνδυνος, να μην ανησυχούν οι συμπολίτες μας ότι θα κοπούν κονδύλια. Όμως, έχει αξία να ξέρουν και θα το λέμε συνέχεια, ότι ευρωβουλευτές, Έλληνες ευρωβουλευτές, όχι κάποιας άλλης χώρας, ψήφισαν ένα ψήφισμα το οποίο στο άρθρο 22 ζητάει από την Ευρώπη να αμφισβητήσει, να κόψει ή να σχετίσει κονδύλια με κάποιους όρους συκοφαντικούς. Δηλαδή, προσπάθησαν να μπλοκάρουν χρήματα που απευθύνονταν στους Έλληνες πολίτες. Δεν θα συμβεί αυτό. Δεν αποφασίζει κάτι τέτοιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά έχει τη σημασία του. Αυτοί οι οποίοι μας συκοφαντούσαν στο παρελθόν για τη δήθεν νεκρή Μαρία, αυτοί οι οποίοι προσπαθούσαν να κοπεί η χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο από την Ευρώπη συνεχίζουν και βάζουν το πολιτικό τους συμφέρον, το μικροκομματικό τους συμφέρον, πάνω από την Ελλάδα….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να μας πείτε ποιοι είναι αυτοί; Μπορεί εσείς να τους ξέρετε …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν ακολουθώ τη λογική να αναρτώ ονόματα δημοσιογράφων, πολιτικών. Βέβαια, εδώ πέρα δεν είναι κάτι συκοφαντικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εδώ υπάρχουν και υποκείμενα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι γνωστό ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές υπερψήφισαν αυτό το συκοφαντικό ψήφισμα κατά της Ελλάδας. Είναι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών. Οι πολίτες μπορούν να το ανατρέξουν και να το δουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για τα τουρκικά F16;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε αγορά όπλου, οποιοδήποτε όπλο δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται κατά συμμαχικής χώρας, όπως είναι η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ εν προκειμένω. Αυτό είναι δεδομένο, έχει τεθεί από την αρχή και δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΚατάρτιση Μητρώου Εργοληπτών (εταιρειών – φυσικών προσώπων) οχημάτων και μηχανημάτων έργων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών
Επόμενο άρθροΠεριφερειακή Ενότητα Ημαθίας: Αναβολή εκδήλωσης