Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην εκπομπή ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA με τους δημοσιογράφους Ανθή Βούλγαρη και Θανάση Φουσκίδη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε από τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά. Γιατί τον διαγράψατε; Επειδή εξέφρασε μια αντίθετη άποψη; Επειδή τόλμησε να ρωτήσει; Και μάλιστα αναρωτιόταν και ο ίδιος χθες το απόγευμα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με αφορμή την ερώτηση των 11 βουλευτών, μου δόθηκε η δυνατότητα, να παρουσιάσω την προηγούμενη εβδομάδα τα στοιχεία, σε δύο διαφορετικά θέματα. Το ένα είναι, πόσα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου έχουν ασκήσει οι βουλευτές μας από το 2019 μέχρι σήμερα. Είναι 9.200, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι απλές ερωτήσεις, όπως αυτή που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη. Δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία και θα συνεχίσει να γίνεται αυτό γιατί έτσι λειτουργεί σωστά μια κοινοβουλευτική ομάδα. Και το δεύτερο, μια σειρά από πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων στα κόκκινα δάνεια όπου μεταξύ αυτών είχαμε και διάφορες επιτυχίες δηλαδή νούμερα που δείχνουν ότι βελτιώνεται η κατάσταση, όπου από το 40% τα κόκκινα δάνεια πήγαν στο 7,5%. Είχαμε έως τον Αύγουστο 22.000 ρυθμίσεις, 7,5 δισ. ευρώ συνολικά, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του συνολικού χρέους, 10 μονάδες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απάντησε ο γενικός γραμματέας όχι ο υπουργός. Αυτό είπαν και οι 11.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάω στην ουσία αυτού που μου είπατε. Είναι δεδομένο ότι η διαγραφή του κ. Σαλμά δεν έχει σχέση με την ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή και στην οποία συμμετείχε και εκείνος και δεν έχει καμία σχέση με την ελεύθερη έκφραση των απόψεων. Η ΝΔ γιορτάζει σε μια εβδομάδα 50 χρόνια ζωής και έχει αντέξει στον χρόνο ως το μόνο κόμμα εξουσίας, η μόνη μεγάλη παράταξη, γιατί άλλα από μικρά έγιναν μεγάλα και το αντίθετο, γιατί ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, στις διαδικασίες, στη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι κάτι που δεν μπαίνει στο ζύγι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα γιατί διεγράφη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί αναπαρήγαγε μια σειρά από συκοφαντίες, μια σειρά από κατηγορίες στα Μέσα, στα κανάλια, ξεκινώντας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που κατέθεσε κάποια πράγματα πολύ σοβαρά, χωρίς να διαβιβάζει αυτές τις καταγγελίες στον μόνο καθ’ ύλην αρμόδιο που είναι ο εκάστοτε εισαγγελέας, δηλαδή στη Δικαιοσύνη. Επειδή πρέπει να μιλάμε με δεδομένα και ο κόσμος που μας ακούει δεν έχει αυτό που λέμε και «την όρεξή μας» να ακούει πάρα πολλά. Είναι δεδομένο ότι ο καθένας, είτε είναι βουλευτής, είτε υπουργός, είτε ο οποιοσδήποτε ασχέτως αν ανήκει σε μια παράταξη, έχει τη δυνατότητα αν κάτι θεωρεί ότι δεν γίνεται σωστά να το καταγγείλει και δημοσίως. Και μάλιστα ο κ. Σαλμάς το έκανε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Απηύθυνε μετά από περίπου δύο εβδομάδες μία ερώτηση, όπως προβλεπόταν, στην αρμόδια υπουργό κ. Μενδώνη. Ήρθε η υπουργός δύο ημέρες μετά στη Βουλή και απάντησε με αναλυτικά στοιχεία. Ρωτήθηκε ο κ. Σαλμάς εκείνη την ημέρα αν θέλει να επανέλθει. Δεν επανήλθε. Λίγες ημέρες μετά, ζήτησε και τα σχετικά έγγραφα από την κ. Μενδώνη, τον Ιούλιο που μας πέρασε, και του απεστάλησαν τα σχετικά έγγραφα. Και σημειώνω ότι για την υπόθεση για την οποία μιλάμε, τα περιβόητα κυλικεία, όπου έγινε ο διαγωνισμός μπήκαν πολύ αυστηρά κριτήρια συμμετείχαν και άλλες εταιρείες, έχουν γίνει σχετικές προδικαστικές και λοιπές προσφυγές στη Διοικητική Δικαιοσύνη, απερρίφθησαν όλες, άρα και ως προς στο διοικητικό σκέλος έχει κλείσει η υπόθεση. Και έρχομαι και λέω ασχέτως αν μιλάμε για τον Σαλμά, για τη Μενδώνη. Έστω ότι έρχεται κάποιος σε εσάς ή στον κ. Φουσκίδη και αορίστως σε ένα κανάλι απευθύνει κατηγορίες. Πώς θα προστατεύσετε εσείς τον εαυτό σας, ενώ όταν υπήρχε η δυνατότητα να ερωτηθείτε, έχετε απαντήσει πλήρως. Άρα με λίγα λόγια η διαγραφή έχει να κάνει με μια συμπεριφορά που δεν έχει σχέση με αυτά τα οποία προβλέπονται στη ΝΔ. Στη ΝΔ δεν έχουμε μάθει τις κατηγορίες να τις απευθύνουμε σε τηλεδικαστήρια και μάλιστα όταν αυτή η συμπεριφορά είναι επαναλαμβανόμενη αρχίζει και γίνεται περίεργη. Αυτός λοιπόν ήταν ο λόγος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι υπήρχε κάποιο σχέδιο πίσω από αυτό; Ότι ήθελε να φύγει από τη ΝΔ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί να θέλει να φύγει; Μιλάμε για τον επί χρόνια πρώτο βουλευτή της Αιτωλοακαρνανίας, αναλογικά έπαιρνε κάποτε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων ποσοστιαία σχεδόν σε ολόκληρη την επαρχία ο κ. Σαλμάς.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να αναλύσω έναν άνθρωπο που έχει τη διαδρομή του- κανείς δεν την αμφισβητεί- και τη στήριξη του κόσμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το πούμε ανοικτά για να καταλαβαίνει και ο κόσμος, γιατί είναι ωραίο να τα λέμε ανοικτά, γιατί ακούστηκε ότι ο κ. Σαλμάς ήθελε να φύγει από την Νέα Δημοκρατία, κράτησε την έδρα του – φαίνεται ότι θα την κρατήσει – για να πάει στην κυρία Λατινοπούλου.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι δική του επιλογή, προφανώς οι έδρες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για αυτό ρωτάμε, ήθελε να φύγει μόνος του;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι μια συζήτηση που γίνεται με αφορμή κάθε διαγραφή βουλευτή από Κοινοβουλευτική Ομάδα, εγώ θεωρώ ότι ένας προφανώς εκλέγεται επειδή τον ψηφίζει ο κόσμος, αλλά επειδή μπαίνει σε ένα ψηφοδέλτιο ενός κόμματος. Ο κύριος Σαλμάς, όπως και όλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και όλοι όσοι αύριο μεθαύριο θα πολιτευτούμε με σταυρό, ναι τους σταυρούς θα τους πάρουμε εμείς από τον κόσμο, αλλά αν δεν μας βάλει στο ψηφοδέλτιο ο εκάστοτε πρόεδρος, από εκεί και πέρα όμως αυτό είναι μια συζήτηση… Προσέξτε, εγώ αυτό που θα πω, είναι ότι το τελευταίο πράγμα το οποίο βγήκε ως μήνυμα από αυτή την διαδικασία και νομίζω ότι το έχουμε εξαντλήσει και ως συζήτηση, είναι ότι επειδή εξέφρασε αντίθετη άποψη ο κ. Σαλμάς, διεγράφη. Δείτε πόσοι εξέφρασαν..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν είναι μήνυμα και προς τους υπόλοιπους;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχει καμία σχέση η συμπεριφορά και η διαχείριση της περίπτωσης Σαλμά, με τους άλλους βουλευτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε να το πούμε έτσι, εσωκομματικές κινήσεις, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης δικής σας, σε αυτό συνετέλεσε προφανώς και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το ερώτημα είναι, πέραν των γενικότερων κυβερνητικών πολιτικών, είναι γνωστό ότι οι βουλευτές σας αντιδρούν σε κάποιες από αυτές, μην θυμηθούμε τώρα, τι έχει γίνει με τα ομόφυλα ζευγάρια, είχαμε τώρα τα κόκκινα δάνεια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την εγκληματικότητα, με τους Ρομά, μην το ξεχνάμε και αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ σωστά, είναι μια σειρά από παράμετροι, οι οποίες έχουν αμφισβητηθεί σε ότι έχει να κάνει με τις κυβερνητικές επιλογές από τους βουλευτές σας. Ερώτηση ωστόσο, μήπως το θέμα είναι γενικότερο, μήπως θα πρέπει να το δείτε κι εσείς κάπου διαφορετικά; Διότι, οι βουλευτές αυτοί και όχι μόνο οι 11, πολλοί άλλοι, εκείνοι που μιλήσαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, για παράδειγμα, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ήταν και ο κύριος Σαλμάς, μέσα σε αυτούς, έθεσαν και το θέμα της ίδιας φυσιογνωμίας της κυβέρνησης σας. Εσείς τι λέτε για αυτό; Αν θα πρέπει να το πάτε το τιμόνι λίγο προς τα δεξιά, αν έχετε ξεχάσει τη βάση σας και τη ραχοκοκαλιά σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Κακλαμάνης…
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ, επειδή έχετε βάλει πάρα πολλά θέματα, σίγουρα για ένα-ένα θέμα έχουμε να πούμε πολλά σημαντικά που έχουμε κάνει, αλλά σίγουρα έχουμε να κάνουμε και πολλά περισσότερα και αυτή είναι και η διαδρομή όπως μπορεί να την περιγράψει κανείς με μία φράση. Έχει καταφέρει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και έχει ανεβάσει σε πολλά ζητήματα, επίπεδο την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει να ανέβει ακόμα πολλά επίπεδα παραπάνω, γι’ αυτό και ο κόσμος ακόμα έχει απαιτήσεις, άρα και οι βουλευτές. Να απαντήσω σε αυτό που είπε ο κ. Φουσκίδης, για τη φυσιογνωμία και νομίζω ότι έχω το δικαίωμα κιόλας να μιλάω και ως ένας άνθρωπος που είμαι από μικρός στη Νέα Δημοκρατία. Προσέξτε. Δείτε λίγο τι συμβαίνει, σε σύγκριση με τα μεγάλα, τα ιστορικά κεντροδεξιά κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Νέα Δημοκρατία και κάντε και μία αναδρομή μιας και γιορτάζουμε και τα 50 χρόνια – τα γιορτάσαμε τα 50 χρόνια μεταπολίτευσης τον Ιούλιο – σε σχέση με τις κυβερνήσεις δεύτερης θητείας, του παρελθόντος και αυτήν. Στην μεν πρώτη κατηγορία σύγκρισης, αν δείτε στη Γαλλία, στη Γερμανία, τα πρόσφατα αποτελέσματα που είδαμε στις τοπικές εκλογές, τα κεντροδεξιά κόμματα παλεύουν, κάποια εξ’αυτών, να ξαναγίνουν αξιωματική αντιπολίτευση. Πολλά από τα μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα. Αυτή τη στιγμή έχει καταφέρει η Νέα Δημοκρατία, επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη διεύρυνση που κάποιοι κατηγορούν, που εγώ λέω πρέπει να γίνεται λελογισμένα και γίνεται οι λελογισμένα, με την διπλή διεύρυνση προς όλες τις κατευθύνσεις και ανθρώπους που είναι πιο παραδοσιακά δεξιοί, αλλά και άνθρωποι που μπορεί να ήταν σε άλλους πολιτικούς χώρους, της κεντροαριστεράς, ενδεχομένως, στο παρελθόν, οι οποίοι τι κάνουν; Έρχονται και συστρατεύονται με ένα κοινό όραμα, για να κάνουμε καλύτερη την ζωή των πολιτών και έχουν καταστήσει την Νέα Δημοκρατία, το πιο ανθεκτικό κεντροδεξιό κόμμα… για αυτό, κάντε και μία αναδρομή στο παρελθόν. Μιλάμε για μία Κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας ,που έτυχε να διαχειριστεί της μεγαλύτερες κρίσεις και γεωπολιτικές, ενεργειακή κρίση, πληθωριστική κρίση, ναι υπάρχει μία ανάγκη να ανεβούμε περισσότερο, αλλά έχουμε μπροστά μας 3 χρόνια να δουλέψουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε μπροστά σας τέσσερα, έχετε άλλα τρία. Πριν πάμε στην οικονομία, γιατί αυτό ταλανίζει τον κόσμο και τα μηνύματα είναι πολλά, λίγο να μας πείτε για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν. Ποια θα είναι τα θέματα; Σίγουρα το μεταναστευτικό είναι νούμερο ένα. Μόλις χθες πάλι είχαμε ένα ναυάγιο στη Σάμο και πολλά ακόμα. Επίσης, ακούγεται ότι θα τεθεί το θέμα του Κυπριακού. Θα το θέσει η Ελλάδα ή θα περιμένουμε από τον Ερντογάν να το βάλει, να βάλει την αναγνώριση του ψευδοκράτους στο τραπέζι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινάω ανάποδα. Δεν μπαίνει καν στη διαδικασία συζήτησης η χώρα, για να συζητήσει για αναγνώριση ψευδοκράτους. Είναι από αυτά που λέμε «κόκκινες» γραμμές, που διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί της χώρας, έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν τα συζητάμε καν. Το Κυπριακό, αντιθέτως, με την πάγια ελληνική-κυπριακή θέση, που είναι ταυτόσημες, είναι κορυφαίο θέμα στην ατζέντα. Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορούμε να περάσουμε στα επόμενα βήματα, αλλά επειδή, ειδικά αυτοί που μας ακούν και από την Κύπρο, έχουν κουραστεί να ακούν κατά καιρούς για αισιοδοξία, εμείς κρατάμε μικρό καλάθι. Θεωρούμε ότι ο διάλογος αυτός έχει μόνο καλά να δώσει. Από τη στιγμή που έχεις μία Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που ισχυροποιεί τη χώρα και δεν βάζει στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν τα διαπραγματεύεται καν, ένα από τα οφέλη αυτής της διαδικασίας διαλόγου είναι και το γεγονός ότι στην Ελλάδα πλέον το μεταναστευτικό έχει πάψει να είναι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται, όμως, ότι σας προβληματίζει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως, μας προβληματίζει, γιατί είναι σε όποια διεθνή σύνοδο και να πάει κανείς, είτε είναι ο Πρωθυπουργός είτε είναι ο αρμόδιος Υπουργός, σε όποια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα και να συζητήσει με το πολιτικό σύστημα, πέραν της ακρίβειας, που τέμνει δυστυχώς οριζόντια – αποκλιμακούμενη κάπως – όλες τις χώρες, το μεταναστευτικό είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Στην Ελλάδα, όμως, και γιατί υπάρχει μια καλή συνεργασία με την Τουρκία, έχουμε καταφέρει από 93.000 διαμένοντες μετανάστες ή πρόσφυγες, να έχουμε 21.000. Από 130 δομές, μέσα σε πέντε χρόνια, έχουμε 33 δομές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, άλλα θέματα δεν θα τα ανοίξετε, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξέρετε οι αριθμοί, όταν τους βλέπεις και σε ένα βάθος χρόνου, αποτυπώνουν μια πραγματικότητα πίσω από την οποία κρύβεται η ζωή των ανθρώπων στα νησιά, των ανθρώπων οι οποίοι βρέθηκαν στη χώρα μας κατατρεγμένοι και κάποιοι εξ αυτών, δυστυχώς, λόγω των πρακτικών των λαθροδιακινητών, βρέθηκαν να χάνουν και τη ζωή τους. Κάτι που είναι ό,τι πιο τραγικό υπάρχει. Το Λιμενικό σώζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Κατάφερε και διέσωσε κάποιους εκ των επιβαινόντων σε αυτή τη λέμβο. Κάποιοι, δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους και απ’ ότι μαθαίνουμε είναι και παιδιά μεταξύ αυτών. Είναι κάτι τραγικό. Αλλά, προσέξτε, κι αυτή είναι μία διάσταση. Κάποιοι εξ αυτών που κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα, έμεναν σε δομές ντροπής, όπως είναι η Μόρια, όπως είναι η Ειδομένη. Αυτά δεν υπάρχουν πλέον. Ταυτόχρονα, όμως, δεν υπάρχει και ασυδοσία.
Τώρα, ως προς τη συνάντηση, εμείς δεν είμαστε αφελείς. Δεν περιμένουμε από τη μια μέρα στην άλλη ο γείτονάς μας να αλλάξει αυτά τα οποία πιστεύει. Όμως, έχουμε δει ότι σε αυτή τη διάρκεια του χρόνου, που υπάρχει αυτή η επικοινωνία, έχουμε καταφέρει να πετύχουμε κάποιες μικρές νίκες, όπως είναι εκμηδενισμός των παραβιάσεων, το γεγονός ότι διατυπώνουμε τις θέσεις μας δυνατά και καθαρά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, είναι αυτό που λέει ο Θανάσης, ότι κρατάτε χαμηλά, ας πούμε, την ατζέντα, δεν πατάτε «κόκκινα» κουμπιά, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος, για να υπάρχει μία ….
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε πει ότι ο απώτερος στόχος, μεταξύ άλλων, πέραν της θετικής ατζέντας την οποία την προωθούν …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με αυτό να κλείσουμε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Ο απώτερος στόχος είναι – η μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία – ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δίκαιο. Εκεί, ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να υπάρχει άλλη διαφορά, γιατί για την ατζέντα συμφωνούν και τα δύο μέρη. Εμείς μία διαφορά θεωρούμε, άρα είναι και η μόνη που θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει απόσταση μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όμως, ναι, εκεί είναι που θέλουμε να φτάσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και άρα, δεν υπάρχει ιστορική ευκαιρία, που λέγατε τις προηγούμενες μέρες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το κυριότερο είναι πως πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο ψευδεπίγραφος πατριωτισμός, όλοι αυτοί οι οποίοι παριστάνουν ότι αγαπάνε περισσότερο την πατρίδα τους από κάποιους άλλους, δεν οδηγεί κάπου. Ενώ αυτή η πολιτική της ισχυροποίησης της χώρας… Η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα ελληνοτουρκικά. Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε για το ρεύμα, πρωταγωνίστησε για το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχει θωρακιστεί όσο ποτέ. Όλα αυτά τα μεγάλα, λοιπόν, τα προχωράμε. Και ένας από τους λόγους που έχουν θετική κατάληξη πολλές από αυτές τις διμερείς συναντήσεις, είναι ότι πλέον μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα, πολύ πιο ισχυρή.