Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη

 

Για την τουρκική προκλητικότητα

Όταν χρησιμοποιούνται διάφορες εκφράσεις για την εξωτερική πολιτική, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν πρέπει να αναπαράγουμε την τουρκική προπαγάνδα. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην πιο ισχυρή θέση, που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναπτύσσοντας  διμερείς και πολυμερείς επαφές. Αυτό αποδείχθηκε και στο τέλος του Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου, στον Έβρο, αλλά αποδεικνύεται και καθημερινά με την υπεύθυνη  στάση μας σε όλα τα διεθνή fora. Έχουν αποδοκιμαστεί οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Έχουν αποδοκιμαστεί τα άκυρα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Είναι άλλο πράγμα να είναι κανείς προκλητικός και άλλο πράγμα να είναι ισχυρός. Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε ψυχραιμία και υπεύθυνη στάση και αυτό το έχουν δει όλοι οι Έλληνες στην πράξη και όχι στα λόγια.

Το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά 

Η χθεσινή εικόνα ήταν προκλητική. Έχει αποδοκιμαστεί και από τη Διεθνή Κοινότητα, όχι μόνο από τη δική μας πλευρά, από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι θέμα μόνο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς γενικά. Είναι ζήτημα προσβολής ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που συμβολίζει πολύ-πολύ περισσότερα από μια προπαγανδιστική φιέστα.

Συνεκτικό σχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων 

Καταρχάς να πούμε ότι σε αυτά τα ποσά, τα οποία πριν από λίγο διάστημα θεωρούνταν αδιανόητα, πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Άρα, μιλάμε για την επόμενη περίοδο, από το 2021 και μετά, για ένα ποσό πάνω από 50 δις ευρώ, για πάνω από το ¼ του Α.Ε.Π.. Είναι τεράστιο το νούμερο. Και είναι τεράστια  και η ευθύνη της Κυβέρνησης να σχεδιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο που θα πηγαίνει την Ελλάδα στην επόμενη μέρα και πραγματικά θα την μεταμορφώνει.

Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι τα «πακέτα Ντελόρ» και τα ΜΟΠ, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να μεταμορφώσουν την Ελλάδα, αν και τα χρήματα ήταν πολλά. Τώρα, δεν θα ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα. Θα τα επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Γι’ αυτό, υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένα χρονοδιάγραμμα, για  να ετοιμαστεί πρώτα το σχέδιο. Η κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδίου έχει ανατεθεί σε μια Επιτροπή, η οποία αποτελείται από πολύ καταξιωμένους οικονομολόγους με  επικεφαλής τον νομπελίστα  κ. Πισσαρίδη, με αναπληρωτή τον κ. Βέττα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλους διακεκριμένους επιστήμονες. Αυτοί θα σχεδιάσουν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας για την επόμενη δεκαετία, λαμβάνοντας υπόψη και αυτή τη χρηματοδότηση, η οποία είναι πολύ μεγάλη. Ακολούθως ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει πως θα διαμορφώσει αυτό το σχέδιο, εντάσσοντάς το στην κυβερνητική  πολιτική. Επομένως, σε έναν χρονικό  ορίζοντα περί τον Σεπτέμβριο, θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα σχέδιο ολοκληρωμένο για την επόμενη περίοδο, το οποίο θα ενσωματωθεί και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της επόμενης τριετίας. Άρα, προσεκτικά, με σχέδιο, έγκαιρα, θα δώσουμε μια κατεύθυνση, έναν προσανατολισμό στην ελληνική οικονομία, για τα επόμενα χρόνια, με την ελπίδα ότι πραγματικά θα μεταμορφώσουμε τη χώρα.

Όταν είχε παρουσιάσει το πρώτο σχέδιό του ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε «θέλω 26 δις να τα ξοδέψετε τώρα», χωρίς να έχει υπόψη ούτε αν αυτά τα χρήματα θα πάνε εκεί που πρέπει να πάνε, ούτε αν θα υπάρχει απόθεμα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμείς ξεκινήσαμε από χαμηλότερη βάση και φτάσαμε σταδιακά στα 24 δις ευρώ, δεν είναι μικρό ποσό, είναι το 13% του Α.Ε.Π. του 2019. Σημασία έχει τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Βάλαμε προτεραιότητα να κρατήσουμε τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας στη θέση του. Μας ενδιαφέρει  να μείνουν στη θέση τους οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, για να έχουμε μια γρήγορη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Για τις επιταγές

Όσον αφορά τις επιταγές, οι 75 μέρες παράτασης ήταν καθοριστικές για την αρχή. Είναι μέσα στις προθέσεις μας να επεκταθεί για τον τουριστικό κλάδο και για την εστίαση με ανάλογη πρόνοια, όμως και για τους ανθρώπους που πλήττονται. Γιατί τις επιταγές κάποιοι περίμεναν να τις πάρουν. Άρα χρειάζεται ένας συνδυασμός ως προς το πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Να δώσουμε ανάσα στην εστίαση και στον τουρισμό, αλλά χωρίς να στραγγαλίσουμε αυτούς, οι οποίοι θα ήταν αποδέκτες Θα υπάρξει παρέμβαση τις επόμενες μέρες.

Για την στήριξη της εστίασης και του τουρισμού

Πάντα είχαμε μια καλή επικοινωνία με τους οργανωμένους φορείς της εστίασης, ώστε οι παρεμβάσεις μας να είναι όσο το δυνατόν στοχευμένες και να μπορούν  να επιτυγχάνονται πολλαπλοί στόχοι. Ο τζίρος είναι το ένα στοίχημα για τον κλάδο. Από την άλλη, είναι η απασχόληση, οι τιμές, αλλά και η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Σε ό,τι αφορά το Φ.Π.Α. η μείωσή του στο προεκλογικό μας πρόγραμμα δεν αφορούσε μόνο την εστίαση ξεχωριστά ή το κατάλυμα. Ήταν μαζί. Έτσι θα την δούμε στην πορεία με απώτερο στόχο να φτάσει στο 11% για το κατάλυμα και την εστίαση μαζί.

Για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα προσπαθήσουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή η κίνηση προς τα νησιά μας, από ανθρώπους που θα πήγαιναν γιατί έχουν ένα σπίτι ή επειδή είναι η καταγωγή τους και όχι απότομες μετακινήσεις από το Κέντρο προς την Περιφέρεια και τα νησιά. Γι’ αυτό, έγινε η επιλογή να ανοίξουν τα εποχικά καταλύματα μετά το τριήμερο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην έχουμε πισωγύρισμα. Αυτό είναι το στοίχημα των ημερών. Και ευτυχώς πάμε καλά, μετά από αρκετές εβδομάδες που έχουμε άρει το lock down.

Για την στήριξη της απασχόλησης

Ήδη από την 1η Ιουνίου μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,48% για τον εργοδότη και 0,42% για τον εργαζόμενο. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός -στην πρόσφατη συνέντευξή του- πρώτο μέλημά του είναι να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, πάντα στο πλαίσιο στήριξης της εργασίας.

Το σχέδιό μας βασίζεται στη μείωση  του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, γιατί θέλουμε να τονώσουμε την απασχόληση. Και απασχόληση, χωρίς μείωση του φορολογικού βάρους, δεν νοείται.  

Δεν υπάρχει κάποια αντίρρηση, όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, με βάση τον μηχανισμό που υφίσταται. Απλώς, την περίοδο της υγειονομικής κρίσης πήγε πιο πίσω η διαδικασία για φέτος, πήγε πιο πίσω ο μηχανισμός διαβούλευσης που προβλέπεται στον σχετικό νόμο.

Για τη δημόσια Υγεία

Περίπου 2.100.000 ήταν τα εμβόλια για την γρίπη, τη σεζόν 2018-2019. Πέρυσι ήταν στα 3.100.000 για τη σεζόν 2019-2020. Εκτίμηση, αυτή τη στιγμή, υπάρχει για έναν αριθμό εμβολίων κοντά στα 4.000.000. Κάνουμε ενέργειες για τις παραγγελίες οι οποίες γίνονταν συνήθως τέλος Απριλίου-μέσα Μαΐου. Υπάρχει μεγάλος παγκόσμιος ανταγωνισμός γι’ αυτά τα εμβόλια, τα οποία θέλουν έναν συγκεκριμένο χρόνο επώασης. Είναι πολύ σημαντικό, ιδίως τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού να εμβολιάζονται  και θα κάνουμε και σχετική καμπάνια γι’ αυτό.

Όσον αφορά τις κλίνες, στόχος μας είναι οι 1.200 Μ.Ε.Θ.. Παραλάβαμε 557. Ξεπεράσαμε τις 1.000 στο διάστημα της πανδημίας με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα. Σκοπός μας είναι -και μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις- να έχουμε άλλες 200, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και το Ίδρυμα Νιάρχος, ώστε  σε μόνιμη βάση να φτάσουμε τις 1.200 Μ.Ε.Θ.. Όσον αφορά τα ζητήματα του μόνιμου προσωπικού, πολλοί από τους 4.150 που ήδη έχουν προσληφθεί αυτό το διάστημα, θα παραμείνουν μόνιμα για να στελεχώσουν το Ε.Σ.Υ., το οποίο πραγματικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές του γι’ αυτό.

Προηγούμενο άρθροΠαρατηρητήριο Fake News 31
Επόμενο άρθροΓ.Π.Α.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας: Συλλήψεις για παράβαση νόμου και Εξιχνίαση κλοπών