Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα και την δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μοιραία θα ξεκινήσω από αυτό το τελευταίο επεισόδιο που είχαμε, την ένταση που είχαμε εκεί στ’ ανοιχτά της Κάσσου με την Τουρκία. Φαίνεται ότι αυτή ενεργοποίηση του μηχανισμού απεμπλοκής απέδωσε, το ερώτημα είναι, κύριε Μαρινάκη, πού στοχεύει η Τουρκία; Ξαναγυρνά στην τακτική της έντασης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες του πλοίου. Ξεκίνησαν γύρω στις 11:00 τη νύχτα και ολοκληρώθηκαν 3:40’ τα ξημερώματα. Στη συνέχεια αναχώρησε για Ηράκλειο, για ανεφοδιασμό και αντικατάσταση του πληρώματος, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, ακολούθησε τη διαδικασία η οποία είχε προβλεφθεί και λειτούργησαν και οι διπλωματικοί δίαυλοι, ούτως ώστε να υπάρξει και αυτή η εξέλιξη την οποία περιγράψατε. Εδώ, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι λειτούργησαν τα αντανακλαστικά και σε επίπεδο προληπτικό, παρουσία, δηλαδή, των ελληνικών πλοίων, αλλά και σε επίπεδο διπλωματικό, δεν διαταράχθηκε η έρευνα του συγκεκριμένου πλοίου σε καμία περίπτωση, ολοκληρώθηκε η διαδικασία, χωρίς να υπάρχει καμία περαιτέρω επίπτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, στην κυβέρνηση, τι εκτιμάτε; Πώς το αποκωδικοποιείται αυτό; Επιστρέφει στην τακτική της έντασης η Τουρκία; Με αφορμή αυτό, επιτρέψτε μου― θα γυρίσω και στη στοχοποίηση του κυρίου Δένδια, στις πολλές ατυχείς δηλώσεις του τελευταίου καιρού. Πώς αποκωδικοποιεί η κυβέρνηση αυτή τη στάση της Τουρκίας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι στη μεγάλη εικόνα, εδώ και ένα αρκετά ικανό, για να βγουν συμπεράσματα χρονικά, χρονικό διάστημα και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να διατηρήσουν μία φάση διαλόγου, αλλά την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια, η οποία είναι διμερής, είχαμε πει από τη δική μας την πλευρά έναν απαράβατο όρο και μία διαπίστωση, η οποία νομίζω είναι λογική. Ο απαράβατος κανόνας είναι ότι δεν μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας, δεν διαπραγματευόμαστε αυτό που ονομάζουμε, έτσι πολύ απλά, «κόκκινες γραμμές». Το δεύτερο το οποίο είχαμε πει είναι ότι διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία. Διάλογος δεν σημαίνει ότι από τη μία μέρα στην άλλη, τα πολλά στα οποία διαφωνούμε, πέραν της μοναδικής διαφοράς που έχουμε, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τα πολλά στα οποία διαφωνούμε με την Τουρκία, από τη μια μέρα στην άλλη θα μας βρουν σύμφωνους. Αυτό το οποίο συνεχίζουμε να πιστεύουμε και η ίδια η πραγματικότητα μας έχει επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο, είναι ότι ο διάλογος αυτός είναι πολύ πιο συμφέρων για την πατρίδα μας. Εξηγούμαι: προφανή οφέλη είναι η συνδρομή και της Τουρκίας στην ελληνική υποδειγματική διαχείριση του μείζονος προβλήματος για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως τη Νότια Ευρώπη, που είναι το μεταναστευτικό. Δεύτερον, είναι ότι έχουν εκμηδενιστεί οι παραβιάσεις και τρίτον είναι ότι πλέον στα νησιά οι κάτοικοι υποδέχονται νόμιμους τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση, αν μου επιτρέπετε. Η δήθεν υπερπατριώτες των λόγων με μεγάλο στόμφο, των ομιλιών με πομπώδη χαρακτήρα, σε αυτά δεν δίνουν απαντήσεις. Η Ελλάδα έχει καταφέρει, πλέον, δια του Πρωθυπουργού, αλλά και των αρμόδιων υπουργών, μηδενός εξαιρουμένου, για να προλάβω ν’ απαντήσω και σε όλα αυτά τα δήθεν διχαστικά τα οποία ακούγονται, διατυπώνει με καθαρό τρόπο σε όλα τα επίπεδα τις θέσεις της και πολλές φορές ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να διατυπώσει συνολικά τις θέσεις της Δύσης. Αυτό είναι η εθνική γραμμή και την εξυπηρετεί το σύνολο των μελών της κυβέρνησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι. Όλα αυτά είναι έτσι. Βεβαίως, δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι, να, εχθές, ο κύριος Γεωργιάδης, «σήκωσε το γάντι» κι απάντησε και ο ίδιος με έναν τρόπο, που αυτός ο τρόπος δεν νομίζω ότι συνάδει με αυτόν που μόλις πριν από λίγο εσείς μας περιγράψατε και θέλω ένα σχόλιο γι’ αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να σας πω. Αν δει κανείς όλη την απάντηση του κυρίου Γεωργιάδη, όλη την τοποθέτησή του, στο εντελώς αντίθετο συμπέρασμα κατέληγε. Είπε ότι εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση, ούτε επιδιώκουμε ν’ ακολουθήσουμε τη λογική «θα έρθουμε νύχτα» …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήξερε πολύ καλά τι θα βγει, κύριε Μαρινάκη.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Χρησιμοποίησε ένα σχήμα λόγου το οποίο, ενδεχομένως, θα μπορούσε ν’ αποφευχθεί…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, γι’ αυτό το χρησιμοποίησε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και να παρερμηνευθεί, αλλά η τοποθέτηση πρέπει ν’ αξιολογείται πλήρως, όχι εν μέρει, αλλά, εν πάση περιπτώσει, θα σας πω. Γιατί τι ήθελε να πει ο κύριος Γεωργιάδης; Κάτι το οποίο είναι η αλήθεια και είναι και μία απάντηση στους εντός των τειχών, εντός της χώρας αμφισβητίες, της πολιτικής της κυβέρνησης, οι οποίοι μάλιστα έφθασαν στο σημείο να υιοθετούν και την τουρκική προπαγάνδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί οι αμφισβητίες, όταν λέτε εντός της χώρας ―θα σας διακόψω, τώρα― είναι κι εντός της Νέας Δημοκρατίας. Μια χαρά ήταν η δήλωση για τη δεξιά πτέρυγα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είπε ο κύριος Γεωργιάδης ότι επί Μητσοτάκη η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Αμυντικά, διπλωματικά και πέραν των συμφωνιών, πέραν των εξοπλιστικών προγραμμάτων, πέραν του πόσο ισχυρή είναι σε όλα αυτά τα οποία σας ανέφερα, η ατζέντα Μητσοτάκη στην Ευρώπη γίνεται ευρωπαϊκή ατζέντα. Εάν έβλεπε κανείς την ομιλία της επανεκλεγείσας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κυρίας φον ντερ Λάιεν, θα δει στην ομιλία της όλα αυτά τα οποία κάποιοι ειρωνεύονταν, όταν τα πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Για τη στέγη, για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, για την αντιμετώπιση των πρακτικών των πολυεθνικών. Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε ότι έτσι κάνεις εξωτερική πολιτική και όχι με κορώνες οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είπατε πριν από λίγο για τις φωνές εντός των συνόρων και τα λοιπά, σας ξαναρωτώ, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν εκφράζει μόνο αυτό, αλλά εκφράζει και ένα τμήμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, που ξέρουμε πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι θέσεις του. Είναι έτσι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Εγώ θεωρώ ότι, σας είπα, εάν δει κανείς πλήρως την τοποθέτηση καταλαβαίνει το σχήμα λόγου που χρησιμοποίησε, το οποίο είναι λογικό να μπορεί να απομονωθεί και να δημιουργηθούν άλλα συμπεράσματα, αλλά εν συνόλω βγαίνει εντελώς άλλο συμπέρασμα. Εγώ καταλαβαίνω αυτό που λέτε, το αντιλαμβάνομαι ως πολιτική συζήτηση, υπάρχουν συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα τα οποία προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν και να παρουσιαστούν οι εκπρόσωποί τους, οι ηγέτες τους, ως δήθεν πιο πατριώτες από τους υπόλοιπους, όμως, όλα αυτά κρίνονται σε βάθος χρόνου. Μία πομπώδης ομιλία ή μία πιο ακραία, δήθεν πιο πατριωτική τοποθέτηση, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν ισχυροποιεί πουθενά τη χώρα. Εμείς ακολουθούμε αυτήν την πολιτική, η οποία σε βάθος χρόνου αποδίδει και ισχυροποιεί ουσιαστικά τη χώρα. Και όχι για τα μάτια του κόσμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακρίβεια. Πρωτοσέλιδο, σήμερα, στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», εγώ έλεγα ότι θα παρακολουθήσατε τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός, πριν από κάποιες μέρες, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, Τράπεζα Ελλάδος, ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ και άλλοι φορείς συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα δεν είναι κυρίως εισαγόμενη, αλλά ενδημική και οφείλεται κατά πολύ σε στρεβλώσεις της αγοράς. Με μισό προσωπικό από ό,τι θα έπρεπε να είχε, λειτουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Άρα, πώς ελέγχει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απαντώ στα δύο ερωτήματα που με ρωτάτε. Ως προς το αν είναι εισαγόμενη ή όχι η ακρίβεια, νομίζω ότι την πιο περιεκτική απάντηση την έχει δώσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει πει ότι η ακρίβεια είναι κατά 80% εισαγόμενη και κατά 20% έχει αίτια, τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και υπάρχουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όμως.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα οποία προϋπήρχαν του εισαγόμενου πληθωρισμού. Δηλαδή, οι αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών, φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών, εικονικών εκπτώσεων στην Ελλάδα, να σας θυμίσω ότι δεν δημιουργήθηκαν άμα τη γενέσει ή άμα τη ελεύσει του εισαγόμενου πληθωρισμού. Δεν είναι το πρώτο καλοκαίρι το περσινό ή το προπέρσινο που ακούσατε για πρακτικές εικονικών εκπτώσεων. Τι δεν υπήρχε στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα δεν υπήρχε μηχανισμός ελέγχου και επιβολής προστίμων και δημιουργήθηκε το 2020, επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να γίνονται εκατοντάδες έλεγχοι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αποτέλεσμα μετράει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως, το αποτέλεσμα είναι ένα φαινόμενο όχι ελληνικό. Αν ήταν ελληνικό το φαινόμενο, αν μου επιτρέπετε, θα μετρούσαμε κάθε μήνα την ακρίβεια της Ελλάδας, τον πληθωρισμό της Ελλάδας. Όταν η Eurοstat μετράει τον πληθωρισμό όλης της Ευρώπης και κατατάσσει τις χώρες σε μια σειρά, που προφανώς όλες οι χώρες έχουν πρόβλημα και η χώρα μας έχει πρόβλημα και θα πάω και στο σημείο γιατί η χώρα μας εδώ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από πολλές άλλες χώρες, σημαίνει ότι αυτό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Όταν, δηλαδή, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2% και εμείς είμαστε στο 1,2%, σημαίνει ότι είμαστε λίγο καλύτερα από άλλες χώρες, αλλά έχουμε και εμείς πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας παραπέμπω σε συνέντευξη του Πρωθυπουργού προεκλογικά, που αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει και που είχε δηλώσει αυτό το περίφημο «δεν θα επιτρέψω να γίνει η Ελλάδα μπανανία». Καθ΄ όλο το χρονικό διάστημα όλοι, αναλυτές, οικονομολόγοι και τα λοιπά, μίλαγαν για τον πληθωρισμό της απληστίας. Δηλαδή, τώρα, τι ακριβώς; Ξαναγυρνάμε πίσω;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα μέρος των τιμών, μια κατηγορία αιτιών που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τιμών, κρύβεται μέσα και σε παθογένειες διαχρονικές της χώρας. Δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Γι΄ αυτό και σας το ξαναλέω. Είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση που κάνει το αυτονόητο, να στήσει έναν μηχανισμό ελέγχου, τη ΔΙΜΕΑ, να τον εξοπλίσει με όσο περισσότερο προσωπικό γίνεται. Και απαντώ και στο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εκλήθη στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και δρομολογούνται προσλήψεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για να δώσουμε και αυτή την απάντηση, σε μια συνάντηση που ετέθησαν και άλλα πολύ σοβαρά θέματα, που είναι η Αρχή με τον ανεξάρτητο ρόλο της και ήδη βλέπουμε κάποια πρώτα αποτελέσματα, όπως οι χρεώσεις των τραπεζών. Αλλά, το αν πετυχαίνει μια πολιτική, όταν μιλάμε για ένα πρόβλημα που είναι ευρύτερο και μεγαλύτερο από τη χώρα, είναι κάτι που ξεπερνά την Ελλάδα, όλα πρέπει να τα βλέπουμε συγκριτικά. Γιατί η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από άλλες χώρες στο ζήτημα του εισαγόμενου πληθωρισμού; Γιατί η Ελλάδα έχασε τα καλύτερα χρόνια της Ευρώπης ως προς την ανάπτυξη και «κράταγε ομπρέλα» και βρέθηκε στο σημείο να είναι στις τελευταίες θέσεις του διαθέσιμου εισοδήματος. Κάνουμε κάτι γι΄ αυτό; Βεβαίως και κάνουμε, γιατί παράλληλα με τον πολύ αρνητικό αυτό δείκτη για τη χώρα μας, είμαστε η χώρα που είναι πρώτη, εδώ και τρία χρόνια σταθερά, σε ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν Α.Ε.Π.. Αυτό τι σημαίνει με λίγα λόγια; Ότι είχαμε μια τεράστια απόσταση, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, να καλύψουμε όχι προς το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά είμαστε η χώρα που έχει τους καλύτερους ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. για να καλύψει αυτή την απόσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι. Αλλά η ψαλίδα του μέσου όρου, οι αναλύσεις των ειδικών λένε ότι δεν πρόκειται να κλείσει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι αναλύσεις των ειδικών λένε ότι χρειαζόμαστε αρκετά χρόνια ακόμα να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη από την Ε.Ε., όπως έχουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η Ελλάδα τρέχει σταθερά με τριπλάσιους έως και πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από ό,τι η Ε.Ε.. Να σας θυμίσω ότι πριν το 2019, τη στιγμή που η Ε.Ε. είχε ανάπτυξη μεσοσταθμικά 5%, η Ελλάδα ήταν οριακά στην ύφεση. Εμείς μπορούμε να ακολουθήσουμε μια πολιτική που έχει ρεαλιστικά αποτελέσματα. Με λίγα λόγια, για να μην κουράζουμε τον κόσμο με αριθμούς, μεταφράζεται -για να καταλαβαίνει ο κόσμος- σωρευτικά ο πληθωρισμός τα τελευταία χρόνια που υπάρχει ζήτημα εισαγόμενου πληθωρισμού, ας πούμε για τα τρόφιμα, πάω στον χειρότερο επιμέρους δείκτη, με 30% σωρευτικά, ο γενικός πληθωρισμός είναι στο 16%, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 28 % και του μέσου μισθού 20%. Είναι λογικό, λοιπόν, όταν ο πληθωρισμός σωρευτικά είναι περίπου 16%, αυτές οι αυξήσεις να μην έχουν φανεί τόσο πολύ στον κόσμο. Είναι, όμως, δεδομένες. Θα είναι ακόμη περισσότερες, συνεχώς δηλαδή προσπαθούμε να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα. Και το κυριότερο, θα μείνουν, γιατί είναι απόρροια μόνιμων μέτρων, όταν οι κρίσεις θα αρχίσουν να υποχωρούν. Αυτή είναι, λοιπόν, η στρατηγική. Δεν είναι η στρατηγική πατήματος ενός κουμπιού και εξαφάνιση της ακρίβειας. Αυτό δεν γίνεται και όσοι το τάζουν είναι πολιτικοί απατεώνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θα συμφωνήσω, ότι δεν πατάς ένα κουμπί και τελειώνει το θέμα, αλλά το πώς μπορείς να προστατεύσεις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ένα, να πατάξεις την ακρίβεια και κυρίως την αισχροκέρδεια, όταν θεσμοί, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού -γι΄ αυτό και ξεκίνησα- επί της ουσίας έχει μια καχεκτική πραγματικότητα, είναι ένα μείζον θέμα. Δεν θέλω να μείνω. Εσείς δώσατε τις απαντήσεις σας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα ότι δρομολογούνται προσλήψεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σας είπα ότι ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα με πάρα πολλές κατακτήσεις αυτά τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης, που φτάσαμε το 2020 για να αποκτήσουμε μια σοβαρή Υπηρεσία Ελέγχου, τη ΔΙΜΕΑ, για αθέμιτες τακτικές στην αγορά. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι αθέμιτες πρακτικές είναι εδώ. Και δεν θέλω να μπω και στα θέματα τιμολογίων κα τα λοιπά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς και θα παραμείνουν αυτοί οι οποίοι παρανομούν και γι΄ αυτό και το κράτος πρέπει να είναι εκεί για να τους εντοπίζει και να τους επιβάλλει τα πιο αυστηρά πρόστιμα. Μακάρι να ξυπνήσουμε ένα πρωί σε μια κοινωνία χωρίς έγκλημα και χωρίς παραβατικότητα, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ουτοπικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, το κρατώ. Δεν ξεχνώ ποτέ τη θέση σας, είστε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Πάμε παρακάτω. Από το πρωί, σήμερα, στα περισσότερα sites, παίζει η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, στο «Politico». Eκεί δηλώνει, λοιπόν, ότι η Ελλάδα θέλει, διεκδικεί ένα χαρτοφυλάκιο στην Ε.Ε. που να αναδεικνύει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που σε πολλά πηγαδάκια συζητιέται. Τι εννοεί ο Πρωθυπουργός; Ποιο είναι αυτό το χαρτοφυλάκιο που θα αναδείξει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να σας κάνω σοφότερη σε αυτό. Και εγώ δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Περιμένουμε να δούμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Είναι ακριβώς όπως το περιγράφει ο Πρωθυπουργός και νομίζω ότι έχουμε και την αξιοπιστία και την απόδειξη της αλήθειας σε αυτό που λέω, δηλαδή των προθέσεων, είναι η ενδυνάμωση της χώρας σε όλη αυτή τη συζήτηση που κάναμε πριν, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού. Περιμένουμε να το δούμε το χαρτοφυλάκιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούσαμε για το χαρτοφυλάκιο της ανταγωνιστικότητας, που πάρα πολύ θα το θέλαμε, αλλά από ό,τι φαίνεται μάλλον είναι πάρα πολύ δύσκολο. Στο τραπέζι, λέει το ρεπορτάζ, έχει πέσει το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης, της γεωργίας και κυρίως λόγω της αναδιάρθρωσης της ΚΑΠ. Αυτά είναι χαρτοφυλάκια που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, τα δύο τελευταία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα σας κάνω σοφότερη, γιατί δεν γνωρίζω. Είναι δεδομένο ότι διεκδικεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τη χώρα μας το καλύτερο δυνατό χαρτοφυλάκιο. Και βέβαια, το κυριότερο, πέραν της απόφασης και της ανακοίνωσης του χαρτοφυλακίου, την όλο και πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων. Έχει πει ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας στο Economist, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, μία φράση που νομίζω ότι συμπυκνώνει όσα ζήσαμε τα τελευταία 10 χρόνια: Η Ελλάδα από πρόβλημα της Ευρώπης, κάθεται τώρα στο τραπέζι ανεύρεσης λύσεων. Αυτό είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια και αποτυπώνεται στην καθημερινότητα και στη ζωή των πολιτών. Προφανώς έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών, στο μεγάλο ζήτημα της στέγης που καίει τους νέους ανθρώπους και στην Ελλάδα. Πριν από 10 χρόνια η Ελλάδα ήταν το πρόβλημα, τώρα προσπαθεί να βρει λύσεις για τα προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι. Πριν 10 ήταν έτσι. Έχουμε, όμως, και μια Κυβέρνηση που είναι 5 χρόνια. Μην γυρνάμε συνέχεια πίσω. Είστε μια Κυβέρνηση 5 ετών.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τόση ώρα για το τώρα σας μιλάω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα σχόλιο για τον χώρο της Υγείας. Με το θέμα των γιατρών που έχει προκύψει, την κάλυψη των κενών, τις απειλές για επίταξη, τους γιατρούς που φεύγουν από το Ε.Σ.Υ., τελικά στο Ε.Σ.Υ. μια ολοκληρωμένη παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει; Θα γίνονται πάντα κινήσεις οι οποίες είναι της τελευταίας στιγμής και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γίνεται η πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση, η οποία προφανώς θέλει έναν χρόνο για να αποδώσει καρπούς. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το Ε.Σ.Υ. σταμάτησε να είναι θελκτικό για έναν νέο επιστήμονα, έναν νέο γιατρό. Φτάσαμε στο σημείο να μην θέλουν πολλοί, οι περισσότεροι νέοι επιστήμονες να είναι στο Ε.Σ.Υ., προτιμώντας είτε να φύγουν στο εξωτερικό, είτε να επιστρέψουν -αυτό είναι σχετικό το να επιστρέφουν- αλλά κάνοντας ιδιωτικό επάγγελμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, τι κάνει η Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Αύξησε τους μισθούς, θα τους αυξήσει και άλλο, αλλά όσο επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά, με μεγαλύτερη στόχευση στις εφημερίες όπου έγινε μια περαιτέρω αύξηση του 20% και σε ειδικότητες, οι οποίες σχετίζονται με τις Μ.Ε.Θ. και τις παθολογικές ειδικότητες. Έδωσε επιπλέον κίνητρα στις θέσεις που είναι σε περιοχές, όπως είναι τα νησιά μας. Απόδειξη ότι μια θέση πλέον γιατρού στη Σαντορίνη πληρώνεται με 4.200 ευρώ καθαρά. Αυτός είναι ένας πυλώνας παρέμβασης, όπου περιμένουμε ακόμα περισσότερα βήματα να γίνουν, γιατί υπάρχει ακόμα απόσταση μισθολογική με το τι συνέβαινε μέχρι το 2010 και το τι συμβαίνει σήμερα, ασχέτως εάν έχει βελτιωθεί από το 2019 μέχρι σήμερα. Ο δεύτερος πυλώνας παρεμβάσεων είναι στοχευμένα μέτρα, όπως είναι το ιδιωτικό έργο με πολύ σοβαρές δικλείδες για τους γιατρούς και τους επικουρικούς που θα τοποθετηθούν τώρα. Και ο τρίτος πυλώνας ασφαλείας είναι το περιβάλλον στο οποίο δουλεύουν οι γιατροί και το λοιπό ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όπου εκεί γίνεται το μεγαλύτερο έργο ανακαίνισης και αναβάθμισης νοσοκομείων μεταπολιτευτικά, με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, που προφανώς είναι εν εξελίξει. Αυτά όλα γίνονται για να ξαναγίνει το Ε.Σ.Υ. μια από τις πρώτες επιλογές ενός γιατρού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να γίνει από τις πρώτες επιλογές θέλει πάρα πολύ δουλειά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Μέχρι, όμως, αυτό να ολοκληρωθεί και να αποτυπωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν και κάποια κενά που πρέπει να καλυφτούν με κάποιες προσωρινές παρεμβάσεις. Εδώ, λοιπόν, εμείς ζητάμε να βάλουν πλάτη οι ιδιώτες γιατροί με πολύ μεγάλο σεβασμό στο έργο τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκβιαζόμενοι; Τώρα με προκαλείτε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση. Εδώ είναι μια έκκληση. Αυτό το οποίο σταθμίζει το Υπουργείο Υγείας είναι η συνέχιση λειτουργίας κάποιων κλινικών. Δεν μπορεί να μπει στο ζύγι η δημόσια υγεία. Εδώ, λοιπόν, ζητάμε από τους ιδιώτες γιατρούς να κάνουν δύο εφημερίες τον μήνα, τις οποίες θα πληρωθούν, μέχρι το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης να αρχίσει να αποδίδει και σε αυτές τις περιοχές.