
Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκηστην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» και τους δημοσιογράφους Δ. Οικονόμου και Α. Παυλόπουλο
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαζί μας, λοιπόν, ο κ. Παύλος Μαρινάκης. Καλώς ήρθατε, κ. Υπουργέ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλημέρα σας. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Να ξεκινήσουμε με το πολιτικό κλίμα, κ. Υπουργέ, όπως διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα και με τις δημοσκοπήσεις, γιατί είδαμε και μια τελευταία δημοσκόπηση χτες από την εταιρεία Interview, όπου βλέπουμε την Κυβέρνηση να συνεχίζει την καθοδική της πορεία. Έχασε και σε αυτή την δημοσκόπηση περίπου 2-2,5 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη, μαζί και με τα άλλα κόμματα, βέβαια, που είναι ακόμη χειρότερα, εξαιρουμένης της κυρίας Κωνσταντοπούλου και της Πλεύσης Ελευθερίας. Βλέπουμε την Κυβέρνηση στο 25,5% με σημαντική διαφορά βέβαια από τον δεύτερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην εκτίμηση. Στην πρόθεση είναι στο 22%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο 22%. Και στη μονοψήφια διαφορά σε σχέση με τον δεύτερο. Πια, στη δεύτερη θέση φαίνεται να σταθεροποιείται η κυρία Κωνσταντοπούλου και κάτω βλέπουμε τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης, να είναι και αυτά πεσμένα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη χειρότερα κ.λπ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σαν να μην έχει φρένο η Κυβέρνηση στην κατηφόρα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι οι δημοσκοπήσεις μας λένε δύο πράγματα. Το ένα έχει να κάνει με την υπεροχή έναντι των άλλων κομμάτων, το οποίο είναι -νομίζω- άξιο αναφοράς, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν έχει συμβεί ξανά, νομίζω, σε Κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας. Το δεύτερο, όμως, το οποίο πρέπει να μας κάνει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα και να δουλέψουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά, είναι ότι ο κόσμος περιμένει από εμάς και θα μας κρίνει πάρα πολύ αυστηρά, για το πόσο αποτελεσματικοί θα είμαστε στην απάντηση – στις απαντήσεις που θα δώσουμε σε πολύ καίρια ερωτήματά του με τις πολιτικές μας. Άρα, δεν έχουμε τίποτε άλλο να κάνουμε από το να σκύψουμε το κεφάλι και να δουλέψουμε πολύ πιο σκληρά και κάθε μέρα να παράγουμε, τουλάχιστον, μία θετική είδηση από την πολιτική μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ανεβαίνει έτσι η κυρία Κωνσταντοπούλου; Και, μάλιστα, μας έλεγε ο Γιώργος Αράπογλου ότι σε συγκεκριμένα κοινά στα οποία στοχεύουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις -μισθός, ανεργία, αγορά εργασίας, βελτίωση συνθηκών ζωής, παρεμβάσεις στην αγορά ως προς την ακρίβεια- όλα αυτά που εσείς επικοινωνείτε, σε συγκεκριμένα κοινά η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει πια πρώτη θέση. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δημοσκοπικά, τουλάχιστον, αυτό το οποίο αναγνωρίζουμε, γιατί εμείς δεν «πετροβολούμε», όπως έκαναν άλλοι, τις δημοσκοπικές εταιρείες, θεωρώ ότι έχει δύο αιτίες. Η μία αιτία έχει να κάνει με το ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου, κατά παράδοση αυτού του πολιτικού χώρου, δεν είναι δυστυχώς η πρώτη και ούτε θα είναι η τελευταία, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί οτιδήποτε, ακόμη και μία μεγάλη τραγωδία, όπως τα Τέμπη, για να ανέβει πολιτικά και δημοσκοπικά. Δεν είναι ένα κόμμα το οποίο έχει ένα πρόγραμμα, καταγγέλλει, όπως κάνει η Αντιπολίτευση διαχρονικά, την Κυβέρνηση για την πολιτική της και αντί της πολιτικής αυτής. Αναφέρατε μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα. Αξίζει να ψάξουμε να βρούμε τί προτείνει συγκεκριμένα η κυρία Κωνσταντοπούλου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Εμείς έχουμε κάνει σημαντικές επιτυχίες στην αντιμετώπιση και έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Για την ακρίβεια, όπως είπατε, για την αγορά εργασίας. Εγώ στη συνέχεια θα σας πω συγκεκριμένα στοιχεία της πολιτικής μας. Έτσι; Ένα, λοιπόν, πράγμα είναι ότι είναι ένα ακόμη κόμμα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου διαμαρτυρίας, αντισυστημικό, λαϊκιστικό. Εδώ, όμως, έχουμε μια ποιοτική διαφορά, του 2025 και πιστεύω και του 2027, που θα έχουμε εκλογές, σε σχέση με το 2012 και το 2015. Το έχουμε ζήσει το έργο, για να το πούμε έτσι απλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρουμε, λέτε, ε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια. Και η κυρία Κωνσταντοπούλου ήταν εκ των «πρωταγωνιστριών» της Κυβέρνησης των πρώτων μηνών, τουλάχιστον, του 2015, της απόλυτης καταστροφής, όπου εκεί κανένας από τους πολίτες που είχαν ανάγκη δεν έγινε πλουσιότερος, κανένας φόρος δεν μειώθηκε, καμία κίνηση δεν έγινε υπέρ της στήριξης των συνταξιούχων. Σε ουρές στοιβάζονταν. Η δεύτερη αιτία, νομίζω, βρίσκεται στην συμπεριφορά άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, όπως του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης έπρεπε να ξέρει, ότι την υπογραφή μας προσέχουμε πού τη βάζουμε. Όταν βάζεις την υπογραφή σου μαζί με ανθρώπους, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν σε όλα αυτά τα οποία ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, που δεν θα ήταν δεδομένο, αν είχαν πάει μέχρι τέλους το σχέδιό τους, αν θα έχουμε στοιχειώδη χρήματα για τα εμβόλια, για να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία στην πανδημία -και δεν αναφέρομαι μόνο στην κυρία Κωνσταντοπούλου, αναφέρομαι και στον ΣΥΡΙΖΑ, που στελέχη του πρωταγωνίστησαν σε όλη αυτή την ιστορία. Οι συνέπειες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε για την πρόταση δυσπιστίας…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι μόνο την πρόταση δυσπιστίας, κ. Οικονόμου, κ. Παυλόπουλε. Δεν είναι μόνο ότι συνυπέγραψε με τα κόμματα, τα οποία τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήθελαν να τα βάλουν στην φυλακή. Είναι τα κόμματα τα οποία και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα κατηγορούσαν για «προδότες» και «γερμανοτσολιάδες» όταν κρατούσαμε την χώρα στην Ευρώπη βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνο, δηλαδή, η συνυπογραφή μιας πρότασης δυσπιστίας. Είναι η κοινή ρητορική. Όταν και εσύ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση αναγνωρίζεις μία ρητορική χυδαία, μια ρητορική λάσπης, μια ρητορική ψεμάτων, που έχει ως σκοπό να οργίσει μία, ήδη, δικαιολογημένα -θα πω εγώ- ανήσυχη και οργισμένη κοινωνία για ένα τραγικό δυστύχημα, όταν μπαίνεις στο γήπεδο των λαϊκιστών, όταν χρησιμοποιείς εκφράσεις, όπως «ενορχηστρωτής της συγκάλυψης», τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι πριν από εσένα, ο αυθεντικός θα κερδίσει. Θα κερδίσει την καρικατούρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως, κύριε Υπουργέ, να ρωτήσω κάτι σας παρακαλώ; Σ’ αυτό το περιβάλλον που είμαστε, καταλαβαίνουμε ότι εάν είχαμε αύριο εκλογές, δεν θα είχαμε κυβέρνηση. Και ρωτάω τώρα: εσείς -έχουμε ρωτήσει και τους άλλους- είσαστε σε μια κατεύθυνση συνεργασιών, αν αυτό χρειαστεί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς πιστεύουμε στις σταθερές Κυβερνήσεις και νομίζω ότι απόδειξη της αξίας των σταθερών Κυβερνήσεων είναι η εικόνα σταθερότητας, παρά τα πολλά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε ακόμα που υπάρχουν στην Ελλάδα, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και μια σειρά από πράγματα που αρχίζουν και αποδίδουν, λόγω του ότι μία Κυβέρνηση μ’ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί και το εφαρμόζει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν θα το επιδιώξετε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς θα ζητήσουμε σε δύο χρόνια -έχουμε χρόνο να κάνουμε αυτήν την κουβέντα, πρώτα θα πρέπει να δουλέψουμε- έχουμε δύο χρόνια καθαρά μπροστά μας, θα ζητήσουμε μία ακόμα εντολή. Προσέξτε, η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση αυτή, έχει να κάνει ένα πράγμα. Είναι πολύ σημαντικό -και σύνθετο ταυτόχρονα και απλό ταυτόχρονα. Να είμαστε συνεπείς σε σχέση με αυτά που λέγαμε το 2023.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φτάνει αυτό πια; Μήπως δεν φτάνει πια αυτό κύριε Υπουργέ; Η κοινωνία έχει και άλλες απαιτήσεις, έχουν αλλάξει τα δεδομένα εις βάρος μας λόγω και άλλων εξελίξεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έχει μεσολαβήσει και η απογοήτευση και η αγωνία που κυριαρχεί στη ζωή μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς. Είναι μεγαλύτερες οι απαιτήσεις των πολιτών από εσάς, πια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι πολιτικές μας προσαρμόζονται και στις ανάγκες που προκύπτουν. Παράδειγμα, πριν από ένα χρόνο το βασικό ζήτημα ακρίβειας που συζητούσαμε, είναι ακρίβεια τροφίμων, η οποία τώρα έχει σταθεροποιηθεί και αρχίζει και βαίνει κάπως μειούμενη, αλλά σωρευτικά ήταν 30% ο πληθωρισμός τροφίμων. Έχουμε καταφέρει εδώ και πέντε μήνες να είμαστε η χώρα με το χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων, δεν σημαίνει ότι πανηγυρίζουμε, τώρα, όμως, το μεγαλύτερο ζήτημα είναι τα ενοίκια, το στεγαστικό. Άρα, οι πολιτικές μας, γι’ αυτό και στον Προϋπολογισμό τα περισσότερα από τα μέτρα που πήραμε και τώρα εφαρμόζονται, ο Προϋπολογισμός τώρα εφαρμόζεται και μάλιστα μπαίνουμε στον τέταρτο μήνα του Προϋπολογισμού, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Έγιναν οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό και από 1η Απριλίου -έκανε και μία παρουσίαση η Υπουργός Εργασίας, η κυρία Κεραμέως χθες- θα εφαρμοστεί ο νέος κατώτατος μισθός. Δεν είναι μόνο …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένουμε τον κ. Δένδια σήμερα…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε, εδώ θέλω να κάνω κάποιες επισημάνσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενώ υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες προφανώς είναι σημαντικές, δεν μπορεί κανείς να τις μηδενίσει. Την ίδια ώρα μοιάζει να χάνεται το αποτύπωμά τους, γιατί οι πραγματικές συνθήκες είναι πολύ πιο δύσκολες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να συμφωνήσουμε, ότι κανένας δεν λύνει τα προβλήματά του με 30 και 40 ευρώ παραπάνω το μήνα καθαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά εδώ δεν είναι λίγο, είναι αυτό που μπορεί να κάνει το Κράτος και προφανώς πρέπει να κάνει πολλά παραπάνω. Το γεγονός ότι από το ΄19 μέχρι σήμερα -εγώ δεν θα μιλήσω για τα μικτά, θα μιλήσω για τα καθαρά, ένας εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό που πήγε από τα 650 στα 880, παίρνει καθαρά το μήνα 200 ευρώ παραπάνω. Δεν του έλυσαν τα προβλήματα, δεν είναι ένας άνθρωπος απολύτως ευτυχής, για όνομα του Θεού, ζορίζεται ο άνθρωπος, αλλά έχουμε καταφέρει, τουλάχιστον, και θα πάει ακόμα παραπάνω. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φόρους θα μειώσετε, κύριε Υπουργέ; Γιατί εκεί που πονάμε εμείς όλοι μας, σε όποιο επίπεδο και αν είσαι, και στην μεσαία τάξη που εσείς υποτίθεται θέλετε να τη βοηθήσετε περισσότερο, υπάρχει πρόβλημα εκεί…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω καθαρά, αλλά για να σας απαντήσω καθαρά, θα μου δώσετε ένα λεπτό. Γιατί συζητήθηκαν παραπάνω τα νούμερα του κατώτατου μισθού, ότι είμαστε 11οι στις 22 χώρες, όλα αυτά τα οποία παρουσίασε και στο Υπουργικό Συμβούλιο, η Υπουργός και τα είπαν και η ίδια και ο Υπουργός Οικονομικών, ο κύριος Πιερρακάκης, αλλά περισσότερο θέλω να φωτίσω τρία δεδομένα τα οποία έχω από τα επίσημα στοιχεία. Ένα πράγμα το οποίο πρέπει να μετράμε, όταν αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, είναι αν ταυτόχρονα μειώνεται και η ανεργία, να δούμε, δηλαδή, αν η αγορά απορροφά αυτές τις αυξήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν αντέχει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα -πλέον συμπαρασύρει και τον δημόσιο- δεν τον δίνει το Κράτος, τον δίνει η αγορά. Έχουμε καταφέρει, λοιπόν, και έχουμε από το 2008 τη χαμηλότερη ανεργία, 8,7%. Χαμηλότερη ανεργία από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ισπανία. Δεν λες Κράτος υπό κατάρρευση ένα Κράτος που έχει χαμηλότερη ανεργία από αυτές τις χώρες. Έχουμε καταφέρει και έχουμε μειώσει την ανεργία των γυναικών που ήταν πιο ψηλά από τη γενική ανεργία, από το 22% στο 11%. Και την ανεργία των νέων που είχε φθάσει, την παραλάβαμε το 2019 στο 36%, πάνω από ένας στους τρεις νέους ήταν άνεργοι, έχουμε καταφέρει και έχει πέσει αισθητά στο 19%, περίπου, δηλαδή, είκοσι μονάδες. Ένα άλλο στοιχείο που θέλω να πω είναι ότι το 76,4% των εργαζομένων -αυτά δεν είναι να τα υποτιμούμε- έχουν, πλέον, συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Αυτό, για όσους γνωρίζουν από αγορά εργασίας είναι πολύ σημαντικό. Πληρώνονται, δηλαδή, και αμείβονται με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και η Ελλάδα, μάλιστα, το τελευταίο τετράμηνο ήταν πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ρυθμούς αύξησης. Γιατί τα λέω αυτά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ όλα αυτά, δεν πάτε καλά κύριε Υπουργέ και δεν σας εμπιστεύεται ο κόσμος…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω, γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Όσος σημαντικός είναι ο κατώτατος μισθός, πιο σημαντικός είναι ο μέσος μισθός, γιατί τον μέσο μισθό δεν τον δίνει, δεν τον νομοθετεί το Κράτος και τον δίνουν υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις, τον διαμορφώνει η αγορά, η πολιτική που εφαρμόζεις. Και γιατί είναι σημαντικός ο μέσος μισθός, που έχει αυξηθεί και αυτός 28%; Πρώτον, γιατί έχει απορροφηθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος μιας πρωτοφανούς ακρίβειας που ταλαιπωρεί μέχρι και σήμερα τους πολίτες. Δεύτερον, και εδώ πάω στο γιατί θα μειώσουμε φόρους. Γιατί, για να μειώσεις φόρους, γιατί αυτό θα επιλέξουμε εμείς, δεν θα επιλέξουμε να διοχετεύσουμε τα υπερέσοδα σ’ έναν 13ο μισθό ή σε μια 13η σύνταξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά δεν θα δοθούν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι γιατί δεν έχουν ανάγκη..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 13ο, 14ος, κλείνει αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε να τα πάρουμε με την σειρά για να δώσουμε καθαρές …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούσαμε και το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χθες να λέει όχι σε αυτά. Παρά το πλεόνασμα που είναι θηριώδες, 6 – 7 δισ. πλεόνασμα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε να δώσουμε καθαρές απαντήσεις. Απάντηση πρώτη. Πώς μπορείς να δώσεις παραπάνω χρήματα; Όταν εισπράττεις παραπάνω χρήματα, όχι αυξάνοντας φόρους…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αυτό συμβαίνει, εισπράττετε παραπάνω.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς, λοιπόν, έχουμε καταφέρει, χωρίς να αυξήσουμε κανέναν φόρο, έχοντας μειώσει 73 άμεσους και έμμεσους φόρους, να εισπράξουμε κάποια παραπάνω χρήματα. Πως το καταφέραμε αυτό; Πρώτον με αυτά που σας περιέγραφα, με το ότι 500.000 άνθρωποι που πληρώνονταν από το Κράτος με το επίδομα ανεργίας πλέον πληρώνουν, όχι αυξημένους φόρους και εισφορές και δεύτερον, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τί θα κάνουμε με αυτά τα λεφτά. Πρώτον, αυτά τα λεφτά θα αποφασίσει το Υπουργείο Οικονομικών πώς θα τα διοχετεύσει και πρέπει να τα διοχετεύσει με βάσει αυτό που είπατε πριν. Τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την κοινωνία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι υποφέρουν με τα ενοίκια που πληρώνουν. Άρα χρειάζεται να πάρουν ανάσες. Αυτό που λέμε μεσαία τάξη και ο 30άρης και ο 40άρης και ο 50άρης…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε επίπεδο επιδομάτων;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε επίπεδο μείωσης φόρων. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να μειώσει και άλλους φόρους και επίκεινται ανακοινώσεις …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για τη μεσαία τάξη, μιλάτε για τους μεσαίους συντελεστές φορολογίας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μιλάω για τους πολίτες που έχουν παραπάνω ανάγκη, έχουν ανάγκη και οι συνταξιούχοι….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον κατώτατο που λέμε τώρα, δεν μπορείς σε αυτά τα επίπεδα μισθού να έχουν 22%.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μιλάω για αυτούς κύριε Οικονόμου, που τα προηγούμενα χρόνια η Αντιπολίτευση και όταν ήταν Κυβέρνηση έκανε όσα έκανε αυξάνοντας φόρους, αποκαλούσε ειρωνικά «νοικοκυραίους». Μιλάω για τους ανθρώπους, τους νέους, τους μεγαλύτερης ηλικίας, τους μπαμπάδες, τους παππούδες, τις γιαγιάδες, τις μαμάδες που κάθε μήνα πληρώνουν τους φόρους τους, τις εισφορές τους. Αυτή τη σιωπηρή πλειοψηφία, που έχουμε μειώσει φόρους, αλλά χρειάζεται να μειώσουμε και άλλους να πάρουν ανάσες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μιλάμε για μείωση φορολογικού συντελεστή εδώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μιλάμε για μείωση φορολογικών συντελεστών, πρώτον, δεύτερον, δημόσιοι υπάλληλοι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΕΝΦΙΑ θα αγγίξετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τον ΕΝΦΙΑ τον έχουμε μειώσει…αν βάλει κανείς και την έξτρα έκπτωση, όταν είναι ασφαλισμένος κατά 50%…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι 2,5 δισ. πάλι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: … έχει μειωθεί μέχρι και 50%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μεγάλος ο ΕΝΦΙΑ…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει μειωθεί από 35%…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι στο κάδρο, θέλω να πω, αν σε περίπτωση που …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα εξειδικεύσω εγώ τους φόρους, δεν είναι δική μου δουλειά. Είναι δουλειά του Οικονομικού Επιτελείου και εμείς δεν θα πούμε κάτι πριν είναι σίγουρο. Τα κριτήρια μείωσης φόρων θα είναι δύο, όπως και των προηγούμενων 73. Πρώτον, να βγαίνει ο λογαριασμός για να μην φτάσει ξανά η χώρα να κάνει συζητήσεις, όπως αυτή που κάνατε με την κυρία Κωνσταντοπούλου για νομίσματα. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό να συμβεί ξανά στην πατρίδα μας και δεύτερο κριτήριο είναι να φτάνει στον πολίτη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες εννοείται, για αυτό και πρέπει όπως είπε ο κύριος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να δώσουμε όσο δυνατόν περισσότερα σε όσους δυνατόν περισσότερους. Είμαστε η Κυβέρνηση …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένστολοι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να κλείσουμε με τους ένστολους, να πω για τους δημοσίους υπαλλήλους, που μετά από 14 χρόνια δώσαμε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Αν κανείς υπολογίσει τις αυξήσεις που έχουν δοθεί, είναι 22 συνολικά, μικρές και κάποιες μεγαλύτερες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, π.χ. στους ένστολους, που θα πάρουν όλοι, πέραν αυτού το οποίο θα ανακοινώσει σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αύξηση συνολικά όλοι οι ένστολοι. Μαζί με την συμπαράσυρση που έχει ο κατώτατος μισθός και στο δημόσιο από την 1η Απριλίου, έχουμε παραπάνω επί των δικών μας ημερών, 1,3 μισθούς. Αντίστοιχα σιγά-σιγά επιστρέφουμε και στους συνταξιούχους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο σημαντική θα είναι αυτή η αύξηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε τώρα στους ένστολους. Άρα εννοείται θέλουμε να δώσουμε και εκεί, αλλά είπε κάτι πολύ σωστό χθες ο κύριος Πιερρακάκης. Έστω ότι βρίσκαμε τα 8 δισεκατομμύρια που κοστίζει ο 13ος μισθός, ο 14ος μισθός και αντίστοιχα η 13η και η 14η σύνταξη. Θα ήταν πάρα πολύ άδικο για μία κοινωνία, η οποία έχει συνολικά ανάγκες, όλα αυτά τα λεφτά να πάνε εκεί. Εμείς λοιπόν δεν λέμε να μην πάει τίποτα εκεί, εμείς λέμε να έχουμε μία ανάπτυξη, η οποία θα είναι για όλους και κυρίως για τη μεσαία τάξη. Κλείνω με τους ένστολους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτάνε οι συνταξιούχοι, πριν πείτε γι’ αυτό, ρωτάνε εδώ, παρακολουθώ όση ώρα μιλάμε, όσο μπορώ να προλαβαίνω και τα μηνύματα του κόσμου, εάν θα κάνετε πράξη την άρση του νόμου Κατρούγκαλου για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους και για την επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς δικαστικές αγωγές. Αυτά τα έχετε στο κάδρο σας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντώ καθαρά: Η ελληνική κοινωνία υπέστη πολλές αδικίες τα τελευταία χρόνια, πάρα πολλές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι νέοι πάρα πολύ, αλλά πριν και πάνω απ’ όλα οι συνταξιούχοι, γιατί τους στερήθηκαν χρήματα τα οποία είχαν πληρώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το συζητάμε. Άρα, αυτό το οποίο έχουμε υποχρέωση να κάνουμε είναι κάθε χρόνο να καλύπτουμε αρχικά την προσωπική διαφορά. Αυτό το οποίο έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε, είναι το ελάχιστο. Ούτε θα πανηγυρίσουμε ούτε θα πούμε κάτι ιδιαίτερο. Θα πούμε κάνουμε το ελάχιστο, σκύβοντας το κεφάλι. Και θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε να βρίσκουμε χρήματα για να καλύπτουμε αυτές τις αδικίες. Και ως προς τα αναδρομικά, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η Κυβέρνηση αυτή προσαρμόζεται στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά πρέπει να ξέρουμε και κάτι. Υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί, ότι πρέπει να επιστραφούν στους ανθρώπους αυτούς λεφτά τα οποία στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά ζήσαμε πολλά και δύσκολα με λογικές «δώσε και σε μένα», χωρίς να έχεις να τα χρηματοδοτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στους ένστολους.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε στους ένστολους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε πόσο σημαντική θα είναι αυτή η παρέμβαση. Ακούμε για τρεις παρεμβάσεις: Μία 1η Απριλίου, μία 1η Ιουλίου, μία 1η Οκτωβρίου. Πού θα φτάσει το μισθολόγιο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε ότι όλοι οι ένστολοι, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Προϋπολογισμό, θα δουν 1η Ιουνίου αυξήσεις συνολικά. Αυτό το έχουμε πει, ισχύει για όλους τους ένστολους και Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό το οποίο προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός και θα εξειδικεύσει σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφορά μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις, μόνο τον στρατό. Έτσι; Δηλαδή, συνολικά τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουν τρία πράγματα αξία που θέλω να τονίσω, γιατί τα πιο σημαντικά θα τα πει ο Υπουργός με λεπτομέρειες. Το πρώτο: Γιατί τώρα; Πρώτον, γιατί τώρα γίνεται μια συνολική μεταρρύθμιση που έχει να κάνει και με το βαθμολόγιο και με το μισθολόγιο, την οποία την είχαν ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις πάρα πολλά χρόνια. Άρα, θα εξοικονομηθούν και κάποια χρήματα, θα κοστίσει και κάποια χρήματα στον Προϋπολογισμό αυτό. Δεύτερον: Θυμάστε πόσο σημαντικό λέγαμε, δύο-τρία χρόνια τώρα, ότι είναι αυτό το περιβόητο της ρήτρας διαφυγής …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: … Από τις αμυντικές δαπάνες …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έγινε αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: … Πού κάποιοι το απαξίωναν. Φαίνεται, έχει γίνει. Περιμένουμε το τυπικό. Σε αυτό πρωταγωνίστησε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι. Προαναγγέλθηκε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: … Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είχε πρωταγωνιστήσει στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είχε πρωταγωνιστήσει στα 40 δισ. που ήρθαν για την πανδημία σε ευρώ, για να απαντήσω και στην κυρία Κωνσταντοπούλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα λεφτά, έχουν εξοικονομηθεί, ξέρουμε, κ. Υπουργέ, για τους ένστολους;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε. Εδώ, λοιπόν, μια σειρά από δαπάνες, οι οποίες θα μπορούν… Βασικά, χρήματα τα οποία θα εξοικονομηθούν λόγω της ύπαρξης της ρήτρας διαφυγής, πριν και πάνω απ’ όλα, θα πάνε στις Ένοπλες Δυνάμεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και πάω στο τρίτο. Γιατί θα γίνει αυτό; Γιατί, δηλαδή, συγκεκριμένα στις Ένοπλες Δυνάμεις; Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Άμυνας ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, συνολικό. Ήδη η Ελλάδα είναι σε επίπεδο εξοπλιστικών προγραμμάτων και συνολικά διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής, στο καλύτερο στάδιο, επίπεδο που ήταν τις τελευταίες δεκαετίες. Οι άνθρωποι, οι οποίοι θα χειρίζονται αυτά τα εξοπλιστικά, θα αναλάβουν τόσο μεγάλες ευθύνες, δεν θα μπορούσαν να αμείβονται με αυτούς τους μισθούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, αυτό έγινε σωστά. Πόσα εκατομμύρια είναι αυτά ξέρουμε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορείς, δηλαδή, να αναβαθμίζεις τις Ένοπλες Δυνάμεις μόνο σε επίπεδο εξοπλισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανεξάρτητα από το πώς θα τα διαχειριστείτε, πώς θα τα ανακοινώσετε, δεν θα μας το πείτε σήμερα. Το πόσα εκατομμύρια, όμως, έχετε στη διάθεσή σας, έχετε εξοικονομήσει για να ενισχύσετε το ένστολο προσωπικό, ξέρουμε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Δεν θα σας κάνω εγώ τον υπολογισμό του κόστους. Είναι ξεκάθαρο το δημοσιονομικό κόστος. Ένα μέρος του δημοσιονομικού κόστους είναι αποτέλεσμα και εξοικονόμησης, ένα άλλο μέρος του κόστους έχει να κάνει και με κάποιες δαπάνες του Κράτους, οι οποίες, όμως, θα εξοικονομηθούν, προσέξτε είναι διπλή η εξοικονόμηση. Η μία εξοικονόμηση έχει να κάνει με τη νέα δομή του Υπουργείου Άμυνας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνουμε, κ. Υπουργέ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρα τους πόρους τους εξασφαλίζει το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας. Και η δεύτερη εξοικονόμηση έχει να κάνει με ρήτρα διαφυγής, που είναι επιτυχία της Ελλάδας …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία λέξη σας παρακαλώ για τους 11 συναδέλφους σας. Αν ενόχλησε η ερώτηση των 11 συναδέλφων σας προς την Κυβέρνηση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία έχει μάθει όχι απλά να μην ενοχλείται από τη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά να τις επιδιώκει. Γι’ αυτό είναι και το μόνο κόμμα, η μόνη παράταξη, που πάρα τα δύσκολα τα οποία έχει περάσει η χώρα, και τα λάθη που έχουμε κάνει, ούσα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, έχει καταφέρει να μείνει μεγάλη παράταξη και να μην πηγαίνει από το 3% στο 20% και ξανά στο 3%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε, κ. Υπουργέ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί πριν και πάνω απ’ όλα, σέβεται τις διαδικασίες και τους βουλευτές της και τα μέλη της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Ευχαριστούμε πολύ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη στο σύνδεσμο https://youtu.be/KNPyufaRZ9A