Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του NEWSROOM στην ERTNEWS με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Είμαστε ένα 24ωρο ουσιαστικά, από αύριο πρωί 11.30, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί στο Προεδρικό Μέγαρο την κ. Σακελλαροπούλου. Σημαίνει ότι θα έχουμε και εξελίξεις, θα βγει λευκός καπνός, κ. Υπουργέ; Θα μάθουμε, δηλαδή, τις επόμενες ώρες ποια θα είναι η πρόταση του Πρωθυπουργού για την προεδρία της Δημοκρατίας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η τακτική μηνιαία συνάντηση, αλλά δεδομένου του γεγονότος ότι, όπως έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός, η ανακοίνωση για τον ή την επόμενο ή επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και αύριο έχουμε 15 Ιανουαρίου, προφανώς δεν θα αργήσουν οι ανακοινώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, είμαστε κοντά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαστε κοντά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι μέσα στην μέρα, την Τετάρτη, ή να περιμένουμε και λίγο ακόμα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν θα αργήσουν οι ανακοινώσεις για τον επόμενο ή την επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς εκ της θέσεως το έχετε πει και το προηγούμενο διάστημα ότι και αυτή η ονοματολογία, που ξεκίνησε αρκετά νωρίς είναι η αλήθεια και ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να την σταματήσει, γιατί μιλάμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι η κ. Σακελλαροπούλου, είναι η νυν Πρόεδρος, είναι και ο θεσμός ο ίδιος και το κύρος του θεσμού. Από την άλλη, όμως, ξέρετε είναι πολλά τα ονόματα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα και δεν θα μπούμε στην ονοματολογία, γιατί καταλαβαίνω ότι εκ της θέσεως μπορεί να μην απαντήσετε, αλλά θεωρείτε ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός Πρόεδρου; Πρέπει να προέρχεται από την κεντροαριστερά, πρέπει να προέρχεται από την κεντροδεξιά, πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο να συνθέτει, να πάρει και περαιτέρω ψήφους εκτός της Ν.Δ.;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε ότι προσπαθήσαμε και πάλι, κάποιες φορές και με πιο αυστηρό τρόπο να θωρακίσουμε, να προστατεύσουμε αυτή την συζήτηση και για τον ίδιο τον θεσμό, που είναι κορυφαίος θεσμός πολιτειακά, αλλά και για το ίδιο το πρόσωπο, γιατί η κ. Σακελλαροπούλου, όπως πολύ σωστά είπατε, είναι η εν ενεργεία Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να τιμήσει το αξίωμα αυτό. Εντάξει, είναι λογικό στο πλαίσιο της παραπολιτικής συζήτησης να διακινούνται ονόματα. Θεωρώ ότι περισσότερο όλα αυτά είναι θεωρίες. Στο τέλος της ημέρας έχει αξία μόνο αυτό που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός. Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, νομίζω ότι ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο να ενώνει και να εκπέμπει κύρος. Και πρόσωπα ενωτικά που εκπέμπουν κύρος έχουν όλοι οι πολιτικοί χώροι: και η κεντροαριστερά και το κέντρο και η κεντροδεξιά. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο είναι θέσφατο, που έρχεται από το παρελθόν, να ταυτίζουμε κάποιες έννοιες με πολιτικούς χώρους. Πολλές φορές προσπάθησαν άλλοι πολιτικοί χώροι από αυτόν τον οποίο ανήκω από παιδί, την κεντροδεξιά, να θεωρήσουν ότι υπάρχει μονοπώλιο, ας πούμε, στην κοινωνική ευαισθησία, ότι ο «προοδευτικός» χώρος έχει μονοπωλιακή αντίληψη ή ιδιοκτησιακή αντίληψη. Νομίζω ότι είναι καλύτερο να περιμένουμε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, γιατί όσο σημαντική είναι η ανακοίνωση ως προς το όνομα, τόσο σημαντική είναι και η ανακοίνωση ως προς την αιτιολόγηση. Και έχει, νομίζω, αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε κάποιος στηρίζει την Κυβέρνηση, την Ν.Δ., είτε όχι, ότι έχει ένα σκεπτικό στις αποφάσεις του σεβόμενος το σύνολο των πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αιτιολογηθεί και η απόφαση αν τελικά δεν προκριθεί η κ. Σακελλαροπούλου; Το ρωτώ γιατί είναι κάτι που σας το ζητάει και το ζητάει και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ το λένε ότι θα πρέπει να αιτιολογήσει ο Πρωθυπουργός γιατί δεν συνεχίζει με την ίδια Πρόεδρο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω αν θα συνεχίσει ή όχι, γιατί δεν γνωρίζω και το πρόσωπο το οποίο θα ανακοινωθεί. Είναι κάτι που το γνωρίζει μόνο ο Πρωθυπουργός, αλλά πιστεύω πάρα πολύ στην θετική αιτιολόγηση. Είτε αυτό αφορά πρόσωπα είτε αυτό αφορά πολιτικές. Πιστεύω, δηλαδή, ότι πρέπει να εξηγείς στους πολίτες -έχεις υποχρέωση να εξηγήσεις στους πολίτες, γιατί κάνεις μία επιλογή και να μην αφήνεις περιθώρια για ερωτηματικά. Άρα, να είστε σίγουροι ότι αυτό το οποίο θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από μία εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως το ΠΑΣΟΚ λέει ότι «εμείς θα περιμένουμε πρώτα το τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αν χρειαστεί, τότε θα καταθέσουμε πρόταση». Δηλαδή, ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ τι λέει; «Θέλουμε ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά – από τον δικό μας χώρο – το οποίο θα ψηφιστεί και από εμάς, θα συνθέτει, θα ενώνει και γι’ αυτό και δεν κάνουμε και πρόταση. Περιμένουμε την πρωτοβουλία, τι θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός».
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι και είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως σεβαστό. Νομίζω ότι οι επόμενες ημέρες δεδομένου του γεγονότος ότι αύριο ξημερώνει η 15η Ιανουαρίου – άρα μπαίνουμε στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου – θα έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω του ότι μιλάμε για μια κορυφαία συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο τραπέζι την κυρία Κατσέλη. Ήδη, την ανακοίνωσε και έγινε αποδεκτή η πρόταση από την κυρία Κατσέλη. Και προσπαθεί κιόλας ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι μια πρόταση, που θα την στηρίξουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επίσης, απολύτως σεβαστό και λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη δική του πρόταση. Η κυρία Κατσέλη είναι ένα πρόσωπο το οποίο ανήκει σ’ έναν άλλο πολιτικό χώρο από αυτόν τον οποίο εκπροσωπούμε εμείς. Έχει τη δική της διαδρομή, έχει περάσει και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι προφανώς, το οποίο δεν εκφράζει τη δική μας λογική. Είναι, λοιπόν, ελεύθερο και προφανές δικαίωμα των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων να τοποθετηθούν επί του συγκεκριμένου προσώπου. Τώρα, μάλιστα, που μετά και τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη, υπάρχει και μια διάθεση συνεργασιών μεταξύ τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτή τη δήλωση μιλάτε, του κ. Ανδρουλάκη.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, κοιτάξτε κυρία Παπαμιχαήλ. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, όπου με κατηγόρησε για λαϊκισμό και διαστρέβλωση, ενώ ρωτήθηκα από συνάδελφό σας, ο οποίος παρέθεσε λέξη προς λέξη, όσα πριν λίγες ώρες είχε υποστηρίξει ο κ. Ανδρουλάκης. Και σχολίασα αυτό που είπε ότι «δεν θα κάνουμε συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία όταν έρθει εκείνη η ώρα και ή θα είμαστε αυτοδύναμοι εμείς ή η Νέα Δημοκρατία ή η Νέα Δημοκρατία θα συγκυβερνήσει με την άκρα δεξιά», κάτι το οποίο εμείς το έχουμε απορρίψει από την πρώτη μέρα των προηγούμενων εκλογών -εν πάση περιπτώσει αυτό, νομίζω, είναι ξεκάθαρο – είτε εκείνοι – δηλαδή το ΠΑΣΟΚ – με τις ευρύτερες κεντροαριστερές, προοδευτικές, όπως τις ονομάζουν, τέλος πάντων, εκείνοι, δυνάμεις. Είναι κάτι το οποίο το είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και, μάλιστα, απαντώντας ξεκίνησα με την παραδοχή ότι είμαστε πολύ μακριά από τις εκλογές. Έχουμε μπροστά μας λίγο παραπάνω από δύο χρόνια και η δική μας η δουλειά είναι να αποδείξουμε ότι είμαστε συνεπείς εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας, αλλά σχολίασα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπονοεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι θα συγκυβερνήσει…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπονοεί. Νομίζω το είπε ξεκάθαρα ο κ. Ανδρουλάκης ότι σκοπεύει, όταν έρθει εκείνη η ώρα – εφόσον είναι πρώτο το ΠΑΣΟΚ και όχι αυτοδύναμο – να συγκυβερνήσει με τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς. Και, επειδή, έκατσα και τα είδα τα κόμματα της κεντροαριστεράς, δεν είναι και πολύ δύσκολο, είδα ένα-ένα τα κόμματα. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακόμα έχει στην πρώτη γραμμή τους πρωταγωνιστές των ημερών της διακυβέρνησης με την οποία -θυμάμαι- το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενο. 50%, μάλιστα, σχεδόν του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Πολάκης με τα γνωστά έργα και ημέρες. Είδα ότι είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου με τη γνωστή της παρουσία και τη θέση της και το 2015. Σεβαστή η κάθε θέση, αλλά νομίζω ότι δεν είναι κάτι που εκπροσωπεί αυτό το οποίο θέλουμε για να πάει η χώρα μας μπροστά. Η Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ με τις γνωστές θέσεις. Αυτά είναι. Εκτός αν δημιουργήσει ο κ. Ανδρουλάκης ένα άλλο κόμμα στην κεντροαριστερά ή αν είπε κάτι το οποίο δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Αλλά νομίζω ότι είναι σαφές αυτό που είπε. Τώρα, γιατί αυτό ήταν μια τοποθέτηση που είχε στοιχεία λαϊκισμού ή διαστρέβλωσης από εμένα, νομίζω κανείς δε το καταλαβαίνει. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω αυτή η συζήτηση – επιμένω σ’ αυτό το οποίο είπα χθες ξεκινώντας– είναι εξαιρετικά πρόωρη. Σημασία έχει να είμαστε συνεπείς εμείς με βάση τα όσα είχαμε πει το 2023. Αποτελεσματικοί. Έχουμε πετύχει αρκετά και σημαντικά. Είμαι στη διάθεσή σας και σε κάθε συνέντευξη να τα εξηγήσω, όμως παράλληλα έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Πολύ μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας έχει αρκετά προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εμείς, λοιπόν, αυτό θέλουμε να κάνουμε. Να είμαστε αποτελεσματικοί, αξιόπιστοι και να παραδεχόμαστε τα πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και αναφερθήκατε σε όλα τα κόμματα, το κάνουν, και της αντιπολίτευσης εννοώ, θέλω κι ένα σχόλιο για τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έχουμε το 2025, γιατί φαίνεται ότι είναι σταθερά η Νέα Δημοκρατία πρώτη και ίσως και διευρύνει αυτή τη διαφορά από το δεύτερο, το ΠΑΣΟΚ δείχνει μια κάμψη, σε σχέση μετά την επανεκλογή του κυρίου Ανδρουλάκη κι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι κεφαλαιοποιεί σιγά σιγά αυτήν την εκλογή το κυρίου Φάμελλου, υπάρχει, δηλαδή, μια συσπείρωση, είναι τρίτο κόμμα. Θέλαμε ένα σχόλιο πάνω σε αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σεβόμαστε πάντοτε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, δεν τ’ απαξιώνουμε ποτέ, είτε δείχνουν μια μικρή κάμψη ή μια άνοδο, αποτυπώνουν μια πολιτική υπεροχή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, γιατί είναι και πολύ χαρακτηριστική και η διαφορά της εμπιστοσύνης των πολιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, είναι δεδομένο, όμως, ότι από εμάς ο κόσμος περιμένει πολλά περισσότερα, δεδομένου του αριθμού των αναποφάσιστων, για να τα υλοποιήσουμε. Και τα δύο ισχύουν παράλληλα. Και η χώρα μας έχει πετύχει σημαντικά και αυτό αναγνωρίζεται από την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Τώρα, ως προς την αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η πρώτη αξιωματική αντιπολίτευση που φαίνεται ότι σε κάποιες δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον, δεν είναι μία, είναι περισσότερες, υποχωρεί και νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση, γιατί δεν οδηγεί πουθενά η τακτική του μηδενισμού και της απαξίωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θεωρείται ότι οι πολίτες βλέπουν αυτό το όχι, όπως το υποστηρίζετε εσείς, γιατί το ΠΑΣΟΚ τι λέει; Ότι εμείς αναδεικνύουμε θέματα, όπως για παράδειγμα τις τράπεζες, τ’ ασφάλιστρα τώρα για την Υγεία, πιέζουμε την κυβέρνηση και μετά οδηγείται σε λύσεις.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω, χωρίς να θέλω να κάνω υποδείξεις στην αντιπολίτευση, η αντιπολίτευση και κάθε κόμμα έχει τα όργανά του και παίρνει τις αποφάσεις του, ότι οι πολίτες δεν «αγοράζουν» την τακτική του μηδενισμού, της απαξίωσης και της καταγγελίας για την καταγγελία, χωρίς κοστολογημένες προτάσεις. Σημαντικές οι προτάσεις, τις περιμένουμε, αρκεί να συνοδεύονται από κάποια συγκεκριμένη κοστολόγηση. Και το τελευταίο χρονικό διάστημα έπεσε πολλές φορές θεωρώ στην παγίδα, έτσι πιστεύω εγώ, και φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις τα δημοσκοπικά ευρήματα, το ΠΑΣΟΚ να λαϊκίσει και να παρουσιάσει την Ελλάδα ως μία χώρα η οποία είναι στο έλεος, στα όρια της καταστροφής, στο χείλος του γκρεμού. Δεν είναι η Ελλάδα, κάτι το οποίο φάνηκε τις μέρες των εορτών, μία χώρα η οποία καταστρέφεται, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία προφανώς πρέπει να κάνει ακόμα πολλά για να φθάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά μία χώρα η οποία είναι πρώτη σε δημιουργία θέσεων εργασίας, έχουμε δημιουργήσει μισό εκατομμύριο δουλειές σε πέντε χρόνια, άρα είναι πρωταθλήτρια στη μείωση της ανεργίας, είναι η πρώτη χώρα σε ρυθμό μείωσης των φόρων, που έχουν μειωθεί 73 φορολογικοί συντελεστές και επιμένω ότι πρέπει να μειωθούν κι άλλοι, για να μην παρεξηγηθώ, ενώ είναι χαμηλά στο διαθέσιμο εισόδημα και δεν το αρνούμαστε, είναι πρώτη, όμως, στο ρυθμό αύξησής του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν θες, λοιπόν, να σε ακούσουν οι πολίτες, είναι δεδομένο ότι θα κάνεις αντιπολίτευση, αλλά πρέπει πρώτα να αναγνωρίσεις την πραγματικότητα και επί της πραγματικότητας να προτείνεις τη δική σου εναλλακτική πρόταση. Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε, συνολικά από την αντιπολίτευση, και από κάποια κόμματα το περιμέναμε, ας πούμε ο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε με αυτήν τη λογική, μία συνολική άρνηση των πάντων. Ε, νομίζω, αυτήν την άρνηση οι πολίτες τη βλέπουν και δεν την επιλέγουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, κύριε Εκπρόσωπε, για το θέμα των ασφαλίστρων υγείας, για τα συμβόλαια αυτά υγείας, το ΠΑΣΟΚ λέει ότι είναι δική του νίκη το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, ο κύριος Θεοδωρικάκος, ήρθε στη Βουλή και είπε «θα βρούμε μια λύση» και θ’ αλλάξουμε τον δείκτη του ΙΟΒΕ. Εμείς το ξεκινήσαμε λέει το ΠΑΣΟΚ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η λογική που λέει «εγώ το είπα πρώτος» παραπέμπει σε συζητήσεις που κάναμε στο Δημοτικό, το έχω πει ξανά, και όχι σε μια σοβαρή πολιτική στρατηγική. Όπως και να έχει, όμως, είναι θετικό η αντιπολίτευση να προτείνει. Αρκεί οι προτάσεις αυτές να είναι συγκεκριμένες και κοστολογημένες, αλλιώς οι προτάσεις είναι μόνο και μόνο για να γίνονται. Αλλά δεν θέλω να σταθώ τόσο στο ποιος το είπε πρώτος, την έχουμε κάνει ξανά αυτή τη συζήτηση και για τις τράπεζες και αυτό το οποίο είπε πρώτο το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, θα οδηγούσε σε αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά τα οποία επιδίωκε η κυβέρνηση, αλλά ήθελαν και οι πολίτες, να μειωθούν, δηλαδή οι χρεώσεις. Σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να υπάρξει μια έκτακτη φορολόγηση στις τράπεζες, ενώ η κυβέρνηση είχε στοχευμένα μέτρα ανακούφισης των πολιτών και στήριξης της πολιτικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: … και στήριξης της πολιτικής που …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μια διπλή πρόταση, μια με τα υπερκέρδη και μετά, όταν μπήκατε και εσείς στη διαδικασία για προμήθειες, έφερε την τροπολογία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μετά άλλαξε την πρόταση, ξεκίνησε από τα 800 εκατομμύρια, την έριξε στα 400 εκατομμύρια. Εγώ είμαι εδώ και κάθε στέλεχος το οποίο εκπροσωπεί την Κυβέρνηση και κάθε υπουργός, για να σας πω τι κάνουμε εμείς. Η κυβέρνηση αυτή λοιπόν προσπαθεί να αντιμετωπίσει παθογένειες δεκαετιών και να κλείσει εκκρεμότητες, οι οποίες ταλανίζουν τους πολίτες, ταλαιπωρούν τους πολίτες. Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι όπως είπε πολύ σωστά στη Βουλή ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Τ. Θεοδωρικάκος, υπάρχει ζήτημα μετά ασφάλιστρα υγείας, το παραδέχτηκε και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, μελετάμε λοιπόν μία πρόταση, μια πρωτοβουλία, περιμένουμε να δούμε και από τις εταιρίες, σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι οι όποιες αυξήσεις να μην είναι υπέρμετρες και εκτός λογικής. Δηλαδή αυτό το 14-15% το οποίο βλέπουμε, δεν είναι λογικό, με βάσει μάλιστα και αυτά το οποία προκύπτουν από τις ιδιωτικές δομές Υγείας, σε σχέση δηλαδή με το πόσο έχουν αυξηθεί. Αλλά το ερώτημα είναι, γιατί εκπροσωπώ μια Κυβέρνηση που δεν είναι ένα και δύο χρόνια, είναι η μόνη περίπτωση που δίνει λύση η Κυβέρνηση σε χρόνιο πρόβλημα; Όχι, δεν είναι η μόνη περίπτωση και δεν είναι μόνο οι τράπεζες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είπατε πριν, για μισθούς, για μείωση της ανεργίας, βλέπουμε και το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον, δείχνουν οι αριθμοί, τουλάχιστον σε σχέση με τον πληθωρισμό και τα νούμερα του Δεκεμβρίου, ότι υπάρχει μια ανάσχεση και στις τιμές για τα τρόφιμα, των προϊόντων. Το θέμα είναι πότε θα έρθει αυτή η μείωση, γιατί ξέρετε, εγώ να δεχθώ ότι η Κυβέρνηση αυξάνει τους μισθούς, τις συντάξεις, μειώνει τους φόρους, το θέμα είναι ότι ροκανίζεται το εισόδημα. Γιατί λίγο οι τιμές του ρεύματος, λίγο τα τρόφιμα, λίγο οι καθημερινές υποχρεώσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και συγνώμη που διακόπτω, υποχωρεί ο πληθωρισμός, αλλά ανεβαίνουν οι υπηρεσίες ας πούμε. Καταλάβατε δηλαδή; Κάπου πάμε να φτιάξουμε κάτι, αλλά ανεβαίνει κάτι άλλο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε αυτός ο άνευ προηγουμένου πληθωρισμός, που πίεσε πολύ τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό, είχαμε πει ότι η βασική στρατηγική μας είναι η αύξηση των εισοδημάτων, τουλάχιστον έστω και λίγο περισσότερο από ότι ήταν η αύξηση των τιμών. Γιατί το κάναμε αυτό; Γιατί οι αυξήσεις αυτές είχανε μόνιμο χαρακτήρα και όπως λέγαμε τότε χαρακτηριστικά, θα έμεναν ακόμα και όταν οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν. Βλέπουμε, μετά από πάρα πολλούς μήνες σε επίπεδο τροφίμων, που ήταν και ο πιο σκληρός δείκτης πληθωρισμού, να έχουμε μείωση του πληθωρισμού. Δεν αρκεί προφανώς ούτε το 0,3 , ούτε το 0,4% μείον, για να ισοσκελίσει τις αυξήσεις που σωρευτικά στα τρόφιμα έφτασαν στο 30%. Όμως φαίνεται ότι αυτή η στρατηγική, δεδομένων των συνθηκών, για να μην παρεξηγηθώ, αρχίζει και αποδίδει. Εμείς τι θέλαμε να κάνουμε; Εμείς θέλαμε να προστατεύσουμε όσο μπορούμε τους πολίτες χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών, δηλαδή να χρεωκοπήσει ξανά η χώρα, δίνοντάς τους όσο το δυνατόν περισσότερες αυξήσεις άμεσες, όπως πολύ σωστά είπατε, με τις αυξήσεις των μισθών, μετά από 14 χρόνια στο δημόσιο, την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, το ξεπάγωμα των τριετιών, να τα θυμίσουμε και τους 73 άμεσους και έμμεσους φόρους που μειώσαμε και με κάποια έκτακτα μέτρα. Τώρα είμαστε σε ένα σημείο που φαίνεται ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, κυρίως των τροφίμων και έχουμε και μια μικρή μεν, αλλά υπαρκτή μείωση. Η στρατηγική μας θα συνεχίσει να είναι η εξής απλή. Ξέρετε κ. Σιαδήμα, κ. Παπαμιχαήλ, τα λεφτά δεν φυτρώνουν από κάπου. Το να βγαίνω και να λέω εγώ ή κάποιος εκπρόσωπος ενός άλλου κόμματος το «α» ή το «β», χωρίς να λέω από που θα βρω τα λεφτά, δεν έχει καμία αξία, καμία σημασία. Θέλουμε λοιπόν να μεγαλώσουμε την πίτα. Πώς μεγαλώνουμε την πίτα, δηλαδή τα έσοδα τα οποία έχει το κράτος να είναι περισσότερα; Δημιουργώντας όσο το δυνατόν περισσότερες δουλειές. Αυτό το μισό εκατομμύριο δουλειές που σας είπα πριν, μεταφράζεται σε ένα δισεκατομμύριο παραπάνω έσοδα για το κράτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας που πληρώνονταν από το επίδομα ανεργίας, πλέον πληρώνουν, όχι αυξημένους, φόρους και εισφορές. Αντιστοίχως, μετά από πάρα πολλά χρόνια, έχουμε για πρώτη φορά ένα οικονομικό επιτελείο που εισπράττει από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής 1,8 δισεκατομμύρια. Αυτά τα παραπάνω λεφτά, που μαζί και με τα παραπάνω έσοδα από την ανάπτυξη, γιατί μεγαλώνει και το ΑΕΠ της χώρας, είναι λεφτά τα οποία πέφτουν στα νοσοκομεία, είδατε χθες τι ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, παραπάνω προσλήψεις για τα επείγοντα, παραπάνω ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι ουρές …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: … Δεκαπέντε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Αττικής θα ανακαινιστούν. Προσλήψεις από Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο, για να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής. Παραπάνω χρηματοδότηση στην άμυνα. Αυτά τα παραπάνω λεφτά, τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος γιατί μείναμε πολύ πίσω για πολλά χρόνια, εμείς προσπαθούμε να τα βρούμε χωρίς να υποθηκεύουμε τη χώρα. Και αντιλαμβάνονται αυτοί που μας ακούν ότι, προφανώς, χρειάζονται περισσότερα, αλλά τα περισσότερα έρχονται μόνο από την ενδυνάμωση της οικονομίας. Αυτός, λοιπόν, είναι και ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίζεις τις αυξημένες τιμές, που ειδικά τα προηγούμενα χρόνια ήταν περισσότερο απ’ ότι είναι τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ θα είμαστε για να παρακολουθήσουμε όλα αυτά και για τις τιμές και για την υγεία και σε όλα αυτά που αναφερθήκατε.
Κλείνοντας, αν θέλετε ένα σχόλιο για τον Κασσελάκη, γιατί, ξέρετε, και το προηγούμενο διάστημα που ήταν στην προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχε σημειωθεί μεγάλη αντιπαράθεση για το πόθεν έσχες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και προεκλογικά στις ευρωεκλογές είχε γίνει μεγάλη συζήτηση. Τώρα εδώ φαίνεται ότι υπάρχει αυτή η δίωξη για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εντάξει, έχουμε ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, διάκριση των Εξουσιών στη χώρα. Είναι μία εν εξελίξει πλέον δικαστική υπόθεση. Υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας. Ο κ. Κασσελάκης θα απαντήσει στη Δικαιοσύνη με βάση τις δικές του θέσεις και θα κρίνει η Δικαιοσύνη για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Νομίζω ότι και θεσμικά, αλλά και νομικά, είναι λάθος να κάνουμε το οποιοδήποτε σχόλιο ή να προσπαθήσουμε να πάρουμε θέση για μία υπόθεση, που αυτή τη στιγμή έχει πάρει τον δρόμο της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, απλώς το επισημαίνουμε, γιατί εσείς, η Νέα Δημοκρατία και άλλοι, το είχαν σηκώσει το θέμα σε σχέση με το πόθεν έσχες, αν είναι διάτρητο, αν κάπου υπάρχει μία παρανομία, μία παράβαση του νόμου ή οτιδήποτε άλλο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα όριο ή μία «κόκκινη» γραμμή, και σας μιλάω και ως νομικός και ως δικηγόρος, που δεν πρέπει να την ξεπερνάμε, όταν μία υπόθεση περνάει στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ξέρετε έχω μία μεγάλη, έτσι, «δυσανεξία» στα τηλεδικαστήρια, στο να παριστάνει τον δικαστή, τον εισαγγελέα οποιοσδήποτε πέραν των δικαστών και των εισαγγελέων. Υπάρχουν δικαστές έμπειροι στη χώρα μας και εισαγγελείς, συνολικά το δικαστικό σώμα, άξιοι συνάδελφοι δικηγόροι, να χειριστούν αυτές τις υποθέσεις. Εμείς ας κάνουμε τη δουλειά μας και ας μην παίρνουμε θέση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αφού σας ευχαριστήσουμε, να κρατήσουμε αυτό που είπαμε στην αρχή της συζήτησης, ότι τις επόμενες μέρες …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαστε κοντά στις ανακοινώσεις, νομίζω.