Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα, Ελλάδα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του ΑΝΤ1  «Καλημέρα, Ελλάδα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μαζί μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Κύριε υπουργέ, να  ξεκινήσουμε με την επικαιρότητα. Επίδομα θέρμανσης. Ακούσαμε με χαρά ότι μπαίνουμε σε διαδικασία να μειώσουμε τα τεκμήρια που είναι άδικα που είτε τους φορολογούν υπέρμετρα είτε τους πετάνε έξω από επιδόματα.  Ξέρετε πόσοι άνθρωποι θα χάσουν το επίδομα λόγω των τεκμηρίων;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το επίδομα θέρμανσης αξίζει να πούμε ότι δίνεται αυξημένο κυρίως σε αυτούς που χρησιμοποιούν τον ηλεκτρισμό για να θερμανθούν. Να θυμίσουμε ότι αυτό δεν ήταν κάτι που ίσχυε, μόνο τα τελευταία χρόνια και φέτος είναι μια χρονιά που ισχύει με αυξημένη επιδότηση.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, το ερώτημα είναι το πού έχει φτάσει η μεγαβατώρα.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα πάμε και εκεί. Αλλά πρώτα πρέπει να δούμε το θέμα της επιδότησης και των τεκμηρίων συνολικά. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι δίνουμε έμφαση σε περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη λόγω καιρικών συνθηκών. Χωρίζουμε τη χώρα σε δεκάδες περιοχές, οπότε δίνεται και μια στόχευση με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά και αυτό είναι το τρίτο που θέλω να πω.

Πάμε τώρα σε αυτό που είπατε.   Ένα από τα πιο  δύσκολα που κλήθηκα και εγώ και πολλοί άλλοι στην κυβέρνηση να υπερασπιστούμε ήταν τα τεκμήρια.  Όμως να πούμε και μια άλλη αλήθεια. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια Κυβέρνηση να έχει μια συνεπή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.  Και όσο η πολιτική αυτή αποδίδει, δεν κρύβουμε τα λόγια μας, θα παρέλκει η ανάγκη ύπαρξης των περισσότερων τεκμηρίων.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή, που καλά κάνετε να την αντιμετωπίσετε, καίγονται και άνθρωποι, οι οποίοι για 2.000 ευρώ στο πενιχρό εισόδημά τους χάνουν μια σειρά από επιδόματα.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η συζήτηση που μονοπώλησε ήταν τα τεκμήρια και ήταν λογικό. Έγινε μια ανάλυση, μην την επαναλάβουμε, υπήρχαν κάποιοι που είχαν δέκα εργαζόμενους και δήλωναν κάτω από τους εργαζόμενους τους, δηλαδή ήθελαν να μας πείσουν ότι ζούσαν με εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό, υπήρξε όμως πολλές φορές και ένα τσουβάλιασμα, που είναι ό,τι χειρότερο και είναι αυτό που πριν και πάνω από όλα, απεχθάνεται ο Πρωθυπουργός. Και για αυτό και θέλαμε να βάλουμε φίλτρα. Εξαίρεση των νέων επαγγελματιών για πέντε χρόνια, περιπτώσεις συγκεκριμένων περιοχών, που διευρύνθηκαν αυτά τα κριτήρια.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εγώ σας μιλάω για τα φυσικά πρόσωπα.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απαντώ ως προς τα φυσικά πρόσωπα γιατί τα τεκμήρια είναι μια φιλοσοφία, μια λογική,  είτε αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες είτε τα φυσικά πρόσωπα, που θα έπρεπε να είναι προσωρινή.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλά χρόνια προσωρινή όμως.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, γιατί πολλά χρόνια η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από πολλές Κυβερνήσεις ήταν απλά ένα σύνθημα. Τώρα έχουν αρχίσει και αποδίδουν τα μέτρα μας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε ότι επειδή παντρευτήκατε και έχετε ένα παιδάκι, έχετε τεκμήριο διαβίωσης;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν πολλά τεκμήρια. Συγκεκριμένα εγώ θα σας απαντήσω το εξής: Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 800 εκατ. ευρώ έσοδα περισσότερα από αυτά τα οποία προϋπολογίζαμε όχι λόγω αυξημένων φόρων, μόνο μειωμένοι είναι οι φόροι, και το 2025 θα είναι μειωμένοι 12 επιπλέον.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τεκμήριο είναι μέσα στους φόρους, είναι έμμεσος φόρος και είναι άδικος.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει ή καταργήσει τους περισσότερους φόρους από οποιαδήποτε άλλη μεταπολιτευτικά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μέσα στη λογική σας να μειώσετε τα τεκμήρια;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι στη λογική μας μόνο να μειώνουμε ή να καταργούμε φόρους.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί να μειώσετε τα τεκμήρια;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είπαμε θα μειώσουμε τα τεκμήρια…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, για να είμαστε σαφείς, άλλο οι φόροι άλλο τα τεκμήρια.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είπαμε δύο πράγματα διαφορετικά. Από 1/1/2025 μειώνουμε επιπλέον 12 φόρους, έχει ανακοινωθεί ήδη από τη ΔΕΘ, νομοθετείται στο φορολογικό νομοσχέδιο…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμεσους φόρους.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άμεσους φόρους.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι τι γίνεται με τους έμμεσους φόρους.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, έχουμε πολλά ερωτήματα για να μην τα αφήνω αναπάντητα. Έχουμε μειώσει 50 φόρους στην πρώτη τετραετία και τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας σημαντικές φοροελαφρύνσεις, όπως η αύξηση του αφορολόγητου για όλες τις οικογένειες με παιδιά κατά 1.000 ευρώ και μονιμοποιήσεις μειώσεων πολλών έμμεσων φόρων, προσωρινά μειωμένων ΦΠΑ λόγω της πανδημίας, που ήρθε η Κυβέρνηση αυτή πριν από έξι μήνες και τους μονιμοποίησε όλους πριν ενός, του σερβιριζόμενου καφέ.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι φόροι. Όταν, μάλιστα, σε έναν έμμεσο φόρο επιβάλλεται και ΦΠΑ. Είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, για παράδειγμα, που έχουμε στα καύσιμα. Είναι παράλογο να έχουμε το φόρο στο φόρο.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έκανε μια ερώτηση ο κ. Δελλατόλας και θα την απαντήσω συνδυαστικά με αυτήν την οποία κάνατε εσείς, γιατί για τα τεκμήρια – πολύ σωστή η επισήμανση της κυρίας Πυργιώτη – είναι άλλη συζήτηση και έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, εκεί επιβάλλεται να ισχύουν τα τεκμήρια.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Λοιπόν, πάμε τώρα στα επιδόματα και τους φόρους. Μας κατηγορεί – όπως είπε ο κ. Δελλατόλας – η κυρία Λατινοπούλου ότι δίνουμε επιδόματα. Μάλιστα. Ρωτώ εγώ. Ποια άλλη Κυβέρνηση έχει μειώσει περισσότερους φόρους; Απαντώ εγώ. Καμία άλλη Κυβέρνηση. Ως προς τα επιδόματα, επειδή είναι πάρα πολύ ωραία τα λόγια, πάρα πολύ ωραίοι οι τίτλοι, στο τέλος της ημέρας δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Η ουσία λύνει προβλήματα. Πάμε λίγο να δούμε κάποια -πολύ σύντομα- επιδόματα. Μια νέα μητέρα μόλις γεννούσε, μέχρι και το 2020 τι έπαιρνε; Έπαιρνε ένα πενιχρό επίδομα κάτω από 1.000 ευρώ. Τώρα τι παίρνει; Επίδομα γέννησης, που είναι 2.400 και αυξάνεται με βάση τα παιδιά και τον κατώτατο μισθό επί εννέα μήνες. Να το κόψουμε; Να κόψουμε το επίδομα προσωπικής διαφοράς για του συνταξιούχους, που έτσι καλύπτεται σταδιακά μια αδικία από το νόμο Κατρούγκαλου;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν καταργήσατε το νόμο Κατρούγκαλου;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στην πράξη τον καταργούμε με το επίδομα προσωπικής διαφοράς χωρίς να ξεφεύγουν τα δημόσια οικονομικά. Να κόψουμε το επίδομα στους φοιτητές για το ενοίκιο τους, που έχει πάει μέχρι και 2.500 ευρώ από 1.000 και 1.500, που ήταν γι’ αυτούς που συγκατοικούν; Ποιο επίδομα να κόψουμε; Το επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου; Άρα, αυτός που μας λέει κ. Παπαδάκη, κ Δελλατόλα και κυρία Πυργιώτη όποιος λέει ότι ο Μητσοτάκης δίνει επιδόματα, ενώ η κύρια πολιτική του είναι η μείωση φόρων, οφείλει να απαντήσει, ποιο ή ποια επιδόματα πρέπει να κόψει, αλλιώς είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα κ. Υπουργέ στην αύξηση της μεγαβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μεγάλη πληγή.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυξήθηκε κατά 150% και πάνω απ’ όλα θέλουμε να μας δώσετε κάποια είδηση. Όντως αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο οριζόντιας αντιμετώπισης της αύξησης αυτής; Γιατί θα δουν τους λογαριασμούς αυξημένους. Τους λέμε ότι είναι πιο οικονομικό μέσο το ηλεκτρικό για να ζεσταθούν και αυτό που θα πάρουν ως επίδομα θα είναι πολύ μικρό από την αύξηση την οποία θα πληρώσουν.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντώ ξεκινώντας απ’ αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες και αυτό που με ρωτάτε, ότι εφόσον παρατηρηθεί ανάγκη οριζόντιας επιδότησης για τον επόμενο μήνα – όπως κάναμε και τον Αύγουστο – θα υπάρχει στήριξη. Δεδομένο. Δεν πρόκειται, λοιπόν…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης, γιατί αυτό που μας λέτε είναι είδηση. Αυτό θα γίνει άμεσα;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό θα γίνει, εννοείται. Δεν θα δουν, δηλαδή, υπέρμετρες αυξήσεις.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, μπορεί να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όποιο μήνα χρειαστεί. Μπορεί να μην χρειαστεί. Μπορεί να χρειαστεί ένα μήνα, δύο μήνες. Όποιο μήνα χρειαστεί.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήδη, είμαστε 150% πάνω. Θα φανεί στους λογαριασμούς.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω και τι συμβαίνει σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα για να πούμε και άλλα θέματα. Όποιο μήνα χρειαστεί να καλύψει το Κράτος υπέρμετρες αυξήσεις στους καταναλωτές, δηλαδή να μην πληρώσουν οι καταναλωτές αυξήσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται λόγω των τιμών χονδρικής και κάποιων άλλων λόγων, η Κυβέρνηση θα παρέμβει και αυτό που λέω έχει ως τεκμήριο αξιοπιστίας το γεγονός ότι ειδικά για το ρεύμα η ελληνική Κυβέρνηση – επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη – λόγω αυτής της κρίσης, έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη, συναρτήσει του ΑΕΠ μας, για τη στήριξη στο ρεύμα. Τι συμβαίνει…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, να κάνουμε μια ερώτηση.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπετε να πω τι συμβαίνει. Εδώ, υπάρχουν και τα εργαλεία. Να πω και κάτι άλλο. Γιατί κάποιες φορές οι αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες. Και όταν οι αυξήσεις, λοιπόν, είναι αδικαιολόγητες υπάρχουν οι μηχανισμοί, τους έχουμε εφαρμόσει και στο παρελθόν και ο νοών νοείτω, όπου εκεί δεν θα στηρίξουμε μόνο, θα επέμβουμε για να μην έχουμε ενέργειες οι οποίες είναι…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φορολόγηση των παρόχων;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Την οποιαδήποτε κερδοσκοπία οπουδήποτε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αυξήσετε τη φορολογία, δηλαδή;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν μηχανισμοί, θα τους εξετάσει το Υπουργείο. Το κέρδος δεν ποινικοποιείται. Η κερδοσκοπία, όμως, είναι κάτι το οποίο ειδικά σε τέτοιες εποχές…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:    Πάνω σε αυτό θέλεις κάτι να πεις;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:    Ναι θέλω να πω το εξής. Βγήκε ο κ. Σκυλακάκης, κ. Μαρινάκη και είπε κάτι το οποίο είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό, ότι θα θέσετε θέμα για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο είναι η βασική αιτία αύξησης του κόστους χονδρικής, διότι την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα, κάποια ώρα της ημέρας έχουμε 600 από 150, στην δυτική Ευρώπη ή στη βόρεια Ευρώπη, υπάρχουνε τιμές οι οποίες είναι 50 φορές κάτω. Κατά συνέπεια είναι προφανές ότι υπάρχει μία στρέβλωση και μία ανισορροπία. Είπε ο κ. Σκυλακάκης λοιπόν ότι θα το θέσετε μετ’ επιτάσεως το θέμα. Πότε και με ποιο βέτο, να σας το πω έτσι, γιατί αν συνεχίζουμε να είμαστε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας,  αυτή η επιδοματική πολιτική που λέτε, που είναι τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, έτσι, τα παίρνουμε από το ένα χέρι και τα δίνουμε στο άλλο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Πολύ σύντομα. Πρώτον, δεν είναι μόνο από τα λεφτά, οριζόντια των Ελλήνων φορολογουμένων, που κάποιες επιδοτήσεις είναι, για αυτό και σεβόμαστε κάθε ευρώ. Είναι και από μία σειρά από ενέργειες που έχουμε κάνει και άμεσα, με άμεση φορολόγηση και στη συνέχεια με φορολόγηση των υπερκερδών, που να το πούμε αυτό, γιατί έχουνε βρεθεί πολλές δήθεν φιλολαϊκές Κυβερνήσεις, η μόνη η οποία έχει πάει και έχει φορολογήσει υπερκέρδη και στην ενέργεια και σε άλλες περιπτώσεις, είναι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, άλλοι το κάναμε στα λόγια. Δεύτερο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:    Ναι αλλά, η στρέβλωση θα ισιώσει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Δεύτερο, υπάρχει μία πρωτοφανής στρέβλωση για αυτό και εκπροσωπώντας και μια σειρά από χώρες τις «φτωχότερες», αυτό που λέμε της Νοτιοανατολικής Ευρώπης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:    Δεν είναι δουλειά της η Ευρωπαϊκή Ένωση να το λύσει πάντως συνολικά.

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε μια επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, αυτή η επιστολή ουσιαστικά, αν διαβάσει κανείς, περιγράφει την απόλυτη στρέβλωση, που χωρίς να ευθύνεται ούτε η Ελλάδα, ούτε η υπόλοιπες χώρες τους Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πληρώνουν αυξήσεις που δεν τους αντιστοιχεί. Παρ΄ όλα αυτά, επειδή είναι καλό να μιλάμε με στοιχεία και συγκριτικά, αν θέλετε έχω τυπώσει δύο πίνακες. Αυτός εδώ αποτυπώνει τις τιμές χονδρικής, που ναι φαίνεται μία αύξηση, για αυτό και θα επέμβουμε, αν χρειαστεί. Δείτε όμως που είναι η Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, δηλαδή ακόμα και στις τιμές χονδρικής έχουμε καταφέρει λόγω αυξημένων…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:    Τώρα εγώ θα σας πω, που είναι η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, με μισθούς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:    Υπάρχουν κύριε Παπαδάκη, μισό λεπτό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:    Γιατί άλλο το να είναι μικρότερη η αύξηση μεγαβατώρας…

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Εδώ είναι οι τιμές λιανικής, απαντώ ένα-ένα. Εδώ είναι τιμές λιανικής και εδώ η Ελλάδα είναι κάτω από την ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει αυτή τη στιγμή και αυτή όπως και άλλες χώρες, αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, έχει την πέμπτη μικρότερη αύξηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:    Δεν έχουμε τους ίδιους μισθούς κ. Υπουργέ.  Θα συμφωνήσετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Συμφωνώ …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Θα συμφωνήσετε; Εγώ δεν είπα ότι με ένα μαγικό ραβδάκι να τον φτάσετε τον μισθό, αλλά…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Θα πάμε και στους μισθούς κ. Παπαδάκη, δεν διαφωνούμε. Προφανώς πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, αλλά χώρες με πολύ χαμηλότερους μισθούς και από εμάς, έχουνε μεγαλύτερες αυξήσεις και εννοείται χώρες με μεγαλύτερους μισθούς από μας έχουνε μικρότερες αυξήσεις. Ή το ανάποδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Άρα θα το θέσετε με τ΄ επιτάσεως;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Θα το θέσουμε με τ΄ επιτάσεως και προσέξτε, επειδή έχει μεγάλη σημασία και το αποτέλεσμα, αυτό είναι που λέμε ότι η Ελλάδα πλέον κάθεται στο τραπέζι των λύσεων, όπως και στο Ταμείο Ανάκαμψης, που με πρωτοβουλία και του Έλληνα Πρωθυπουργού, δίνονται σημαντικές στηρίξεις σε πολλές κινήσεις προς το συμφέρον των πολιτών, προληπτικές εξετάσεις, αναβάθμιση νοσοκομείων και τα 40 δισ. για την πανδημία, έτσι και τώρα, η Ελλάδα δεν διαπιστώνει πλέον, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, προσπαθεί να λύσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:    Κύριε Υπουργέ, έρχονται Χριστούγεννα, είναι η πρώτη χρονιά…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Για να πάμε και στους μισθούς στη συνέχεια που είναι το μεγάλο ζητούμενο προφανώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:    Είναι η πρώτη χρονιά που δεν υπάρχει μέριμνα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, ιδιαίτερα.  Έχουμε αυτή την ενίσχυση για εκείνους που έχουνε προσωπική διαφορά να πάρουν 150 – 200 ευρώ, αλλά ενώ περιμέναμε ότι κάτι θα γινότανε και για τους συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 700 ευρώ, δεν το κάνετε και λέτε, ξέρετε κάτι δεν μας επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση.  Μα τα λεφτά αυτά κύριε υπουργέ, θα ξαναγυρίσουν στο κράτος που θα δώσετε, γιατί αν δώσετε 150 -200 ευρώ σε έναν άνθρωπο που παίρνει 700 και κάτω ευρώ, σύνταξη, ξέρετε  τι θα το κάνει. Στην αγορά θα το ρίξει και με το ΦΠΑ που έχουμε τον αυξημένο, θα έχει έσοδα το κράτος. Υπάρχει πιθανότητα το τελευταίο διάστημα των 40 ημερών μέχρι τα Χριστούγεννα να δοθεί κάποια ενίσχυση και στους χαμηλοσυνταξιούχους;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Καταρχάς δεν δίνουμε μόνο το επίδομα προσωπικής διαφοράς δίνουμε και στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:    Το διπλό για το επίδομα του παιδιού… τα έχουμε πει…τα έχουμε αναλύσει…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Για το επίδομα παιδιού, στηρίζουμε δηλαδή αυτό ουσιαστικά που κάναμε και πέρυσι, αυτούς οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, με έμφαση τις οικογένειες με παιδιά. Εγώ δεν θα αποφύγω να απαντήσω και στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος σας. Για το πρώτο λέει ότι η Κυβέρνηση αυτή στηρίζει χωρίς όμως να χρεώνει τις επόμενες γενιές. Συνδέοντας λοιπόν την απάντηση αυτή με το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος σας, θα σας πω ποια είναι η βούληση μας και για το ’25 και για το ’26 και για το ’27, όταν θα κριθούμε ξανά από τους πολίτες. Μίλησα πριν για τη φοροδιαφυγή, για τα παραπάνω έσοδα τα οποία φαίνεται ότι έχουμε. Μακάρι αυτό να συνεχιστεί και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, ότι παραπάνω βγαίνει, θα το επιστρέφουμε στους πολίτες. Πως θα το επιστρέφουμε όμως; Όπως προβλέπει και το μεσοπρόθεσμο της Ευρώπης, με περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, όπως περιγράφονται στο πρόγραμμά μας και μακάρι και περισσότερες, αυτό θέλουμε και περισσότερες, οι οποίες κυρίως απευθύνονται στη μεσαία τάξη. Υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα, ένα μεγάλο ζητούμενο, για μένα το πιο κρίσιμο για τις επόμενες εκλογές. Πρέπει η οικονομική ανάπτυξη που συμφωνούν όλοι οι αναλυτές, ότι έχει αρχίσει και φαίνεται συνολικά στην Ελλάδα, να περάσει στις τσέπες….

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα έσοδα από τη φορολογία είναι τα περισσότερα.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα έσοδα δεν είναι από αυξήσεις φόρων, τα έσοδα δεν είναι, δηλαδή, από υπερφορολόγηση, τα έσοδα είναι από την απόδοση μηχανισμών αντιμετώπισης φοροδιαφυγής και από ένα πολύ σημαντικό σκέλος οικονομικής ανάπτυξης.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κανένας δεν θα διαφωνήσει για την ανάπτυξη.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο στόχος μας είναι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας,  που είναι όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, να περάσει όλο και περισσότερο στις τσέπες των πολιτών.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μου απαντήσατε, αποφεύγετε, εάν θα δοθεί κάποια ενίσχυση.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα. Αυτά που έχουν ανακοινωθεί θα δοθούν. Εμείς μιλάμε στον κόσμο με αλήθειες και δεν τους κοροϊδεύουμε και θα σας πω κάτι: Για να μπορούμε να μιλάμε για περισσότερα, τα οποία προσπαθούμε να τα κάνουμε όσο πιο γρήγορα, φοροελαφρύνσεις, στηρίξεις, ενισχύσεις αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε κάτι το οποίο δεν συζητείται όσο θα έπρεπε, θεωρώ. Σε αυτή τη χώρα έχουν δημιουργηθεί, κύριε Παπαδάκη, μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Η ανεργία των νέων το 2019 ήταν 36% και τώρα είναι 20%

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τι μισθούς;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με βάση τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, είναι και οι μισθοί καλύτεροι, προφανώς μέρος αυτών απορροφάται από την ακρίβεια, αλλά και εκεί έχουμε καταφέρει με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και των πολιτών που ακόμα περνάνε δύσκολα, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, και ειδικά στα τρόφιμα, να έχουμε μειώσεις. 600 κωδικοί θα είναι μειωμένοι μέχρι 24%, δεν είναι μια απλή μάχη. Ο κόσμος, το ξαναλέω, οι έλεγχοι, -απαντάω σε ένα ένα, γιατί είναι πολύ σοβαρά αυτά που με ρωτάτε-, οι έλεγχοι ήταν λέξη άγνωστη σε αυτήν τη χώρα, που υπήρχε αισχροκέρδεια, όχι μόνο τώρα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα διαφωνήσω.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάντοτε υπήρχε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε τον μηχανισμό να κάνει ελέγχους και να βάζει πρόστιμα και προφανώς γιατί πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Πηγαίνει καλύτερα η χώρα; Φαίνεται ότι πηγαίνει καλύτερα η χώρα. Είναι χαμηλά, όμως, η χώρα στο διαθέσιμο εισόδημα, εννοείται, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και ένα αισιόδοξο μήνυμα: Είναι η πρώτη σε ρυθμούς αύξησής του. Τι σημαίνει αυτό, γίναμε παράδεισος; Είναι μία δύσκολη απόσταση, έχουμε καταφέρει και έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μέρος της, δεν έχουμε φθάσει στον στόχο. Ο κόσμος περιμένει από εμάς και αυστηρά θα μας κρίνει, αλλά να πούμε ότι είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας και τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Ακόμα έχουμε να κάνουμε πολλά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι, ακουμπάει την καθημερινότητα, αλλά είναι και λίγο πολιτικό. Βλέπω εκεί πίνακες, βλέπω διάφορους υπουργούς που αναρτούν κάθε τρεις και λίγο πίνακες συγκριτικούς με την Ευρώπη και τα λοιπά. Άκουσα χθες τον Πρωθυπουργό, σε μια πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία που είχε με τον συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ και πρωτοβουλία του σάιτ iefimerida, ο οποίος έκανε μία ανάλυση για το πώς κέρδισε ο Τραμπ στην Αμερική και λοιπά, και κατέληξε ότι μια από τις αιτίες της ήττας της Κάμαλα είναι ότι οι Δημοκρατικοί δεν κατάλαβαν ότι ο κόσμος έχει προβλήματα και λέω εγώ, γιατί δεν το ενστερνίζεται, με πιο δυναμικό τρόπο θα προσθέσω, για τα δικά σας. Το να μου κάνει μία ανάλυση, γιατί κέρδισε ο Τραμπ και ποιοι άνθρωποι στην Αμερική είδαν στην τσέπη τους ότι δεν γίνεται τίποτα και οι Sυντηρητικοί έκαναν τα δικά τους, κι εδώ βλέπω ότι αυτά που λέτε, σε σχέση με τους πίνακες, δεν ακουμπάνε ούτε τον κόσμο που βγαίνει από το σούπερ μάρκετ, ούτε αυτόν που έχει πρόβλημα στη στέγη και αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ σύντομα, αυτό ακριβώς είπα πριν από τρία λεπτά. Ότι ο στόχος μας είναι η οικονομική ανάπτυξη, η οποία πρέπει να υπάρχει, γιατί είναι μία προϋπόθεση για να κάνουμε την υπόλοιπη συζήτηση, να δημιουργείς δουλειές, να έρχονται επιχειρήσεις στη χώρα. Τα λεφτά δεν φυτρώνουν από κάπου. Το αντιλαμβάνεστε αυτό, πρέπει να περάσει όλο και πιο γρήγορα στην τσέπη των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, κ. Υπουργέ.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά, επειδή είμαστε Κυβέρνηση κάποια χρόνια, είμαστε στο σημείο που ήμασταν; Το 2019 η Ελλάδα είχε μέσο μισθό 1.046, τώρα έχει 1.300. Τι έχουμε πει; Χίλια πεντακόσια. Ξέρετε τι πιστεύω εγώ; Ότι θα τον φτάσουμε τον στόχο το 2027 και ότι θα τον ξεπεράσουμε. Τι είχαμε ως κατώτατο μισθό;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ενοίκιο 500 ευρώ κατά μέσο όρο, κ. Υπουργέ, δεν είναι

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το είπαμε και πριν. Είχαμε κατώτατο μισθό 650, έχει πάει 830, θα πάει 950. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο δεν πρέπει να το υποτιμούμε. Αυξάνουμε το εισόδημα των πολιτών και το αυξάνουμε όσο παραπάνω μπορούμε για να είναι περισσότερο – αυτό λέει και ο Προϋπολογισμός του 2025 – εγκεκριμένος από την Ευρώπη. Δεν το λέω μόνο εγώ. Δεν το λέει ο Πρωθυπουργός. Το εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και το 2025 οι αυξήσεις των εισοδημάτων θα είναι μεγαλύτερες  από τις αυξήσεις των τιμών, που φαίνεται ότι έχουν μια ήπια αποκλιμάκωση. Πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά θα πω κάτι, επειδή δεν είναι μόνο η άμεση στήριξη στα εισοδήματα, είναι και η έμμεση με τους φόρους που σας είπα, που μειώνουμε άλλους 12 φόρους. Είναι και κάτι άλλο. Χρειάζεται συνεχή βελτίωση η καθημερινότητα των πολιτών. Η ζωή τους να γίνεται καλύτερη. Πριν από λίγες μέρες στη Βουλή ψηφίσαμε, δυστυχώς μόνοι μας, να μπορούν 37.500 συμπολίτες μας να κάνουν δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκαν νέα προγράμματα στήριξης των πολιτών με προληπτικές εξετάσεις, που για εμένα αυτό είναι πολιτισμός. Είναι το ελάχιστο που οφείλει να δώσει το Κράτος στους πολίτες, για να τους δώσει μία δυνατότητα να δουν πολύ σημαντικά θέματα, όπως είναι τα θέματα πρόληψης. Δίνουμε 40.000 στήριξη σε έναν γιατρό ο οποίος επιλέγει ειδικότητα παθολογίας – μεικτά 40.000 για να είμαι ακριβής – ή γενικής ιατρικής. Ιδρύουμε οκτώ νέα κέντρα υγείας πανεπιστημιακά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ υπάρχουν ενστάσεις, που λένε ότι αυτός ο άνθρωπος δεν έχει την εμπειρία για να μπορεί να χαρακτηριστεί «προσωπικός γιατρός». Γιατί ο μέσος Έλληνας πολίτης ξέρετε τι λέει; Προσωπικός γιατρός σημαίνει ότι εγώ θα πηγαίνω σε αυτό τον γιατρό και θα του μιλάω για την υγεία μου. Και όχι να είναι ο διαμεσολαβητής που θα μου λέει «είσαι άρρωστος, πήγαινε στο νοσοκομείο».

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γι’ αυτό και δίνουμε τη δυνατότητα και ενισχύουμε τον θεσμό της πρωτοβάθμιας υγείας. Δίνουμε τη δυνατότητα οι πολίτες να επιλέξουν και άλλες ειδικότητες ως δικό τους γιατρό και ενισχύουμε την πρωτοβάθμια υγεία με τα πανεπιστημιακά κέντρα υγείας. Γιατί το κάνουμε αυτό; Πρέπει ο κόσμος να καταλαβαίνει τι θέλεις να κάνεις, γιατί στον κόσμο στους πολίτες είσαι υπόλογος.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς πρωτοβάθμια υγεία και η δευτεροβάθμια θα νοσεί πάντα.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε αυξήσει …

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα χρόνια το έχουμε ακούσει …

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο προσωπικός γιατρός είναι βασικό στοιχείο στην πρωτοβάθμια υγεία.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι μόνο ο προσωπικός γιατρός. Μισό λεπτό. Δεν είναι μόνο ο προσωπικός γιατρός …

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, κάνετε λάθος.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα πανεπιστημιακά κέντρα υγείας σε κάθε πόλη είναι οκτώ που ιδρύονται. Με πανεπιστημιακούς γιατρούς. Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί ασφυκτιούν τα νοσοκομεία.  Έχουμε αυξήσει το προσωπικό των νοσοκομείων; Το έχουμε αυξήσει 10%. Αυξάνουμε τις απολαβές; Σταδιακά ναι και χρειάζεται περισσότερο.

Τελευταία πρόταση. Και αφορά και την υγεία και την οικονομία. Εγώ δεν θα έρθω εδώ να σας πω, κανείς από εμάς δεν θα το κάνει, ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, ότι η Ελλάδα ξαφνικά έγινε μια χώρα που ευημερεί απολύτως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, κάπως έτσι μιλάτε, για να ξέρετε.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Το αντίθετο λέω, κυρία Πυργιώτη. Λέω ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Όμως, από μέρα σε μέρα …

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε. Γιατί δημοσκοπικά, βλέπετε, υπάρχει πίεση.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από μέρα σε μέρα, από μήνα σε μήνα, από χρόνο σε χρόνο, βλέπετε ότι κινήσεις, οι οποίες ήταν άγνωστε έννοιες, γίνονται, βελτιώνεται η κατάσταση. Και το ξαναλέω. Χρειάζονται πολλά ακόμα. Ο κόσμος ακόμα έχει πολλά προβλήματα και οφείλουμε να τα λύσουμε.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλ. Κόπτση στο 1ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας