Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή Σήμερα του ΤΣ ΣΚΑΪ

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή Σήμερα του ΤΣ ΣΚΑΪ με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ξεκινήσουμε με το τελευταίο επεισόδιο στη νησίδα Ζουράφα, που η Τουρκία το δημιούργησε και στη συνέχεια το εκμεταλλεύτηκε λέγοντας ότι και η Ζουράφα είναι δική της, κάτι που το έχει ξαναπεί και στο παρελθόν. Τι έχει συμβεί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ η ίδια η πραγματικότητα το διέψευσε αυτό. Το ελληνικό Λιμενικό εντόπισε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στη νήσο Ζουράφα. Όπως προέβλεπε το πρωτόκολλο ακολούθησε τη διαδικασία. Έκανε έναν απότομο ελιγμό το τουρκικό αλιευτικό, έγινε η διαδικασία της επακούμβησης, δηλαδή της απώθησης, στη συνέχεια απομακρύνθηκε το τουρκικό αλιευτικό. Διαπιστώθηκε στη συνέχεια ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, μόνο λίγες κάποιες λίγες υλικές ζημιές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν τυχαίο περιστατικό εκτιμάτε; Το έχει ξανακάνει η Τουρκία, ο ίδιος άνθρωπος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο μεταφέρεται και από την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, απ’ το Λιμενικό Σώμα, είναι ότι δεν αξιολογείται ως κάτι σοβαρό το περιστατικό αυτό. Από εκεί και πέρα όμως, όπως κάθε φορά κάνουν οι γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος, είναι εκεί, κάνουν αυτό που πρέπει με αποτελεσματικότητα, χωρίς πολλά πολλά και προφανώς βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά δεν αξιολογείται ως σοβαρό. Υπήρξε και μια ανακοίνωση από την τουρκική πλευρά, που περιγράφει τη Ζουράφα ως τουρκικό έδαφος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γι’ αυτό και υπήρξε αυτή η αντίδραση του ελληνικού λιμενικού, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε άλλη συνέχεια, το οποίο προφανώς είναι κάτι που δεν αμφισβητείται και δεν το βάζουμε στο τραπέζι της συζήτησης. Μιλάμε για ξεκάθαρα ελληνικά χωρικά ύδατα, για αυτό και υπήρξε αυτή η επιχείρηση, δεν θα γινόταν διαφορετικά αυτή η επιχείρηση από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Και εν πάση περιπτώσει, η μεγάλη εικόνα- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαστε σε επιφυλακή ή ότι είμαστε αφελείς- είναι ότι και το τελευταίο καλοκαίρι και τους τελευταίους μήνες όπου είχαμε μία έξαρση στην Ευρώπη του μεταναστευτικού, ένας από τους λόγους που η Ελλάδα είναι πρότυπο διαχείρισης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι και η συνεργασία του ελληνικού Λιμενικού με το Λιμενικό της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η οποία έχει αποδώσει. Έχουμε φτάσει να είμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο των τελευταίων περίπου δύο ετών μετά από μια έξαρση που είχαμε πριν από έναν χρόνο και είναι  ένας από τους παράγοντες, όχι ο κυριότερος. Ο κυριότερος είναι ότι έχουμε μια συμπαγή μεταναστευτική πολιτική και φύλαξης των συνόρων και δίκαιη ταυτόχρονα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μια συζήτηση των δύο ηγετών σε καλό κλίμα και λέμε μήπως αυτό σκιάζει το όλο κλίμα και έχουμε και μπροστά μας τις εκδηλώσεις στην Κύπρο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το γεγονός ότι έχουμε μια παρατεταμένη -και επιδιώκουμε να συνεχιστεί και νομίζω επιδιώκουν και οι δύο πλευρές- φάση διαλόγου, δεν σημαίνει ότι λύθηκαν οι διαφωνίες και η μοναδική διαφωνία που έχουμε με την Τουρκία, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Το δεδομένο είναι ότι εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο γιατί μέσα από τον διάλογο αναδεικνύονται οι θέσεις, που πολλές φορές είναι διαφορετικές, και με έναν τρόπο ξεκάθαρο από την ελληνική πλευρά. Δεν υπάρχει καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα. Όλα αυτά που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για αποστρατικοποίηση για παράδειγμα των νησιών, όλα αυτά ούτε καν τίθενται ούτε πρόκειται να τεθούν από κανέναν Πρωθυπουργό ούτε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε το θέτει στο τραπέζι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι αντικείμενο συζήτησης. Από τη στιγμή που δεν είναι αντικείμενο συζήτησης δεν υπάρχει και υπόνοια να μπούνε στο τραπέζι. Δεν είναι ούτε στην ατζέντα ούτε καν συζητάμε κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο πρέπει να πούμε- το είπα και πριν δεν είμαστε αφελείς. Γνωρίζουμε ότι αυτή η φάση θα περάσει πολλές διακυμάνσεις- το να φτάσουμε στο σημείο επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου να συζητήσουμε τη μόνη μας διαφορά έχει ακόμη δρόμο. Όμως, προσέξτε, εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της εθνικής πολιτικής με σοβαρότητα και με έναν υπεύθυνο πατριωτισμό. Δηλαδή, να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Να μην έχει κανένα κόστος η χώρα, που δεν έχει. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σοβαρός που λέει ότι έχει κάποιο κόστος η χώρα. Αλλά να δούμε και τα οφέλη. Ένα από αυτά είναι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως σας είπα και σε συνέχεια αυτού είναι το γεγονός ότι αντί να υποδεχόμαστε παράνομους μετανάστες στα νησιά, υποδεχόμαστε νόμιμους τουρίστες και εισρέουν χρήματα στα νησιά μας. Και το τρίτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε εκμηδενισμό των παραβιάσεων. Αυτό έχει αξία. Δεν σημαίνει ότι για εμάς είναι δεδομένο. Ούτε σημαίνει ότι αυτό μπορεί να μην έχει διακυμάνσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα παρακάτω για το ραντεβού των δύο ανδρών στο πλαίσιο του ΟΗΕ, εκεί καταλαβαίνουμε, λέγεται περίπου, ότι θα μπούμε και σε βαθιά νερά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο στόχος είναι να προχωρήσει ο διάλογος και όσα έχουν συμφωνηθεί από την πρώτη συνάντηση, η οποία έγινε και σε ανώτατο επίπεδο και σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, να έχει την αντίστοιχη εξέλιξη. Θα έχουμε ένα φθινόπωρο, όπου επίκειται και η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών πέραν της κατ΄ ιδίαν συνάντησης που θα έχουν, δηλαδή της συνάντησης με πιο μικρή σύνθεση, θα έχουμε και την επόμενη συνάντηση. Θα δούμε το ακριβές του χρόνου. Προφανώς η διάθεση και των δύο πλευρών είναι να υπάρχει εξέλιξη στις συζητήσεις. Αλλά εμείς κρατάμε μικρό καλάθι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω; Στο πρώτο κιχ που θα πούμε να πάμε παρακάτω, ο Ερντογάν θα βγάλει τη «γαλάζια» πατρίδα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε να δείτε: για να μπορέσουμε να πάμε, για να μην υπάρχει και καμία αγωνία, για να μπορέσουμε να φθάσουμε στο σημείο της Χάγης, πρέπει να συμφωνήσουμε τα δύο μέρη στη διαφορά. Αν δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία των δύο μερών, δεν πηγαίνουμε στη Χάγη. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να έρθει σε συμφωνία για οτιδήποτε άλλο πέραν της μοναδικής διαφοράς που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι υπό συζήτηση και αμφισβήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ είναι κι ένα στοιχείο της κριτικής που διατυπώθηκε και στο εσωτερικό που διατυπώθηκε πολύ πρόσφατα από την παράταξή σας ότι κάνουμε ραντεβού για να διατηρούμε αυτό το κεκτημένο, αλλά στην ουσία ανεχόμαστε τις προκλήσεις της Τουρκίας, οι οποίες επαυξάνονται κάθε μέρα και περισσότερο. Αυτό σας λένε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Παυλόπουλε, όλα πρέπει να τα βλέπουμε στη ζωή συμπεριληπτικά. Η Ελλάδα δεν έχει υποχωρήσει ούτε σπιθαμή σε όσα λέει, σε όσα διεκδικεί, σε τίποτα. Και αν βάλουμε δίπλα δίπλα την προηγούμενη φάση με αυτή τη φάση, ποια είναι η διαφορά, γιατί προφανώς αυτή η ρητορική δεν ξεκίνησε τώρα, ίσα ίσα θα έλεγα τώρα κάπως αποκλιμακώθηκε. Τώρα βλέπουμε σχεδόν πλήρη αποκλιμάκωση παραβιάσεων, βλέπουμε μία συνεργασία σε κορυφαία ζητήματα και βέβαια αξιολογούμε επιμέρους δηλώσεις, στις οποίες πάντοτε απαντάμε. Κι εδώ είναι και μία ακόμα διαφορά. Έχουμε τη δυνατότητα σε ανώτατο επίπεδο και μάλιστα ενώπιον και του γείτονά μας να θέσουμε τις διαφωνίες μας, τις θέσεις μας και ν’ απαντήσουμε σε τυχόν προκλήσεις. Το είδαμε να συμβαίνει και στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στην Άγκυρα, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξέφρασε μόνο τις ελληνικές θέσεις σε κάποια θέματα, εξέφρασε και θέσεις της Δύσης. Δηλαδή, ακούστηκαν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό οι θέσεις της Δύσης, όπως για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, για το ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς. Όλα αυτά είχαμε τη δυνατότητα να τα θέσουμε, χωρίς κανέναν φόβο, προφανώς, σε ανώτατο επίπεδο. Άρα, δεν υπάρχει, προφανώς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, καμία συζήτηση για όλα αυτά τα οποία μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι θα συζητηθούν, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και βήμα βήμα να κερδίζουμε. Και το να κερδίζουμε με μια λογική οφέλους για τους Έλληνες πολίτες, για τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Κυπριακό έχουμε κάποια εξέλιξη, κύριε υπουργέ; Καταλάβαμε ότι ο Πρωθυπουργός, το είπαμε κιόλας, το είπε και ο ίδιος, μάλλον, έθεσε το θέμα, για επανένταξη των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Έχουμε και την πρωτοβουλία που εξελίσσεται, υπάρχει και η επιστολή, η Τουρκία έχει διάθεση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε, εγώ θα σας πω για την Ελλάδα αυτό το οποίο είπε χθες και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης, περιμένουμε το πλήρες κείμενο, κατ’ αρχάς, σε συνέχεια αυτής της επιστολής, δεν το έχουν λάβει τα δύο μέρη, να το μελετήσουμε, η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη, το Κυπριακό είναι κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά, υπάρχει πλήρης ταύτιση, βαδίζουμε χέρι χέρι Αθήνα και Λευκωσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάει και στη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά, νομίζω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς, η λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάει και ο κύριος Ερντογάν, νομίζω…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κύπρο. Εμείς αυτό το οποίο λέμε, μιλάμε για μία λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ό,τι λέει ο ΟΗΕ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ό,τι λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Προσέξτε, θα είναι ο Πρωθυπουργός σε μία ιδιαιτέρως συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση, είναι 50 χρόνια. Εγώ δεν σας κρύβω ότι πριν από λίγες ημέρες που ήμουν στην Κύπρο, τη στιγμή που έφθασα στο Προεδρικό Μέγαρο, αντίκρυσα και τον Κύπριο Πρόεδρο, αλλά επειδή έγινε και μία δήλωση από συγγενείς αγνοουμένων, όπου οποιοσδήποτε λυγίζει, είναι αυτά τα 50 χρόνια, είναι η μοναδική διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η Κύπρος μας ενώνει, ενώνει τον ελληνισμό και είμαστε μία Κυβέρνηση, ―όπως δεν αμφισβητώ και τους προκατόχους μας, αλίμονο― η οποία θα κάνει ό,τι μπορεί, ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Ερντογάν θέλει να κάνει κάτι; Ξέρουμε, επειδή δεν μάθαμε αν ο Ερντογάν απάντησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, όταν εκείνος του έθεσε το ζήτημα μέσα στη συνάντηση. Έχουμε μία εικόνα; Είναι διατεθειμένος να κάνει κάτι ή θα πάει με το μισό στόλο να κάνει φιέστα για την κατοχή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς δεν είμαστε εδώ για να ερμηνεύσουμε τον Ερντογάν, εμείς είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τις διαθέσεις μας και να περιγράψουμε την πολιτική μας. Στις 20 Ιουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο, τον κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη, θα διατυπώσει την ελληνική, την κυπριακή, τη δίκαιη θεωρώ θέση, η οποία διατυπώνεται όλα αυτά τα χρόνια σε μία εκδήλωση μ’ έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, που θ’ αποδοθεί φόρος τιμής, χωρίς καμία διάθεση φιέστας, αλλά σεβασμού στην ιστορία και σε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι ακόμα δεν έχουν βρει τους δικούς τους ανθρώπους. Είπε ένας ομιλητής ότι «ο αγνοούμενος είναι ο νεκρός που συνεχίζει και ζει ζωντανός μέσα στο σπίτι του».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, είναι φοβερό αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι άνθρωποι αυτοί, είναι συγκλονιστικό, αν το σκεφθεί κανείς, είδαν από τη μία μέρα στην άλλη τις περιουσίες τους, τους κόπους τους, τα σπίτια τους, τους ανθρώπους τους, να χάνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι ακόμα δεν έχουν βρει απαντήσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με αυτούς τους ανθρώπους, λοιπόν, είμαστε ένα εμείς, χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς κορώνες.

 

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Αλλάζουμε θέμα, πάμε στο Σκοπιανό, γιατί εδώ έχουμε μια σειρά προκλήσεων με την ανάληψη της νέας ηγεσίας από την Πρόεδρο και από τον Πρωθυπουργό. Μια σειρά προκλήσεων σε σχέση με το βασικό μας θέμα, με την ονομασία δηλαδή. Έρχονται και επανέρχονται, μιλώντας για Μακεδονία, μακεδονικό στρατό, μακεδονικό λαό, κλπ, κλπ. Το έκανε χθες και ο κ. Μίτσκοσκι, έξω, μέσα είπε άλλα στη Σύνοδο, έξω όμως το έκανε. Η Ελληνική κυβέρνηση απάντησε αυστηρά φυσικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έθεσε στο ΝΑΤΟ το θέμα με πολύ αυστηρό και συγκεκριμένο τρόπο. Τι θα γίνει όμως, έτσι θα πάμε; Έχει κάποια όπλα η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει για να κοπεί ο βήχας των γειτόνων;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Νομίζω ότι η εξωτερική πολιτική, πολλές φορές, κάποιες φορές είναι δυσνόητη και ίσως χωρεί και πάρα πολλές αναλύσεις. Αυτή είναι η περίπτωση που αντιλαμβάνονται άπαντες πόσο μεγάλη αξία έχει μια συνεπής στρατηγική και τι διαφορά έχει η μια κυβέρνηση από την άλλη, σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχουν ζητήματα που διαχρονικά είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα, αλλά υπάρχουν και ζητήματα, όπως το ζήτημα της Β. Μακεδονίας που δεν είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Γιατί θέλω να το πω αυτό. Είναι μια δικαίωση αυτό τα οποίο συμβαίνει τώρα για την στρατηγική Μητσοτάκη. Σημείο πρώτο δικαίωσης, όταν ήταν αρχηγός της Αντιπολίτευσης, που είχε σταθεί απέναντι και ο ίδιος και όλο το κόμμα στην Συμφωνία. Γιατί; Πέραν το επιμέρους αντιρρήσεων που είχαμε στη Συμφωνία αυτή, καθαυτή, γιατί δημιουργούσε ένα τετελεσμένο με το ΝΑΤΟ. Είχε πει όμως τότε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εφόσον ψηφιστεί – που ψηφίστηκε – και κυρωθεί, ότι θα έχει ισχύ μεγαλύτερη από έναν απλό νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Δεν μπορεί να αλλάξει.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Άρα η πρώτη δικαίωση έχει να κάνει με το ότι όταν μιλάμε για Β. Μακεδονία και ΝΑΤΟ η απάντηση είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, που η Νέα Δημοκρατία δεν την ψήφισε. Πάμε στο δεύτερο σημείο. Όταν είχαμε τις πρώτες δηλώσεις της Προέδρου της Β. Μακεδονίας και στη συνέχεια και του Πρωθυπουργού, τι είχε πει η αντιπολίτευση που είχε την αντίστοιχη στάση που είχε όταν ήταν κυβέρνηση. Ψηφίστε τα όλα. Ψηφίστε τα Μνημόνια, κυρώστε τα όλα, γιατί δεν τα έχετε ψηφίσει… ένα εκ των Μνημονίων, ξέρετε που αναφέρεται; Αναφέρεται στην ευρωπαϊκή, ενταξιακή προοπτική της Β. Μακεδονίας. Τι είπε τότε ο Κ. Μητσοτάκης; Ότι όχι, συνειδητά, στρατηγικά δεν τα ψηφίζουμε για να μην απωλέσουμε και αυτό το διαπραγματευτικό μας όπλο. Τι έρχεται και λέει εκ των υστέρων δύο μήνες μετά ο ΣΥΡΙΖΑ; Το θέμα μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η δικαίωση της δικής μας πολιτικής. Βάλτε μπλόκο, λέει, στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Σοβαρά μιλάμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αυτό που λέγατε εσείς, δηλαδή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Αυτό που λέγαμε εμείς, τόσους μήνες. Το δια ταύτα. Το δια ταύτα είναι ότι αν θέλουν οι γείτονες μας να μιλάνε για Ευρώπη, τότε πρέπει να αλλάξουν στρατηγική, να αλλάξουν ρότα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θα μπλοκάρετε κάποια κεφάλαια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε, στην ίδια πρόταση Ευρώπη και Β. Μακεδονία, αν δεν αλλάξουν στρατηγική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Θα πάτε σε συγκεκριμένες ενέργειες κ. υπουργέ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Θα κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε, δεν είμαστε ακόμα εκεί, ας μην βιαζόμαστε, αλλά να μην ανησυχεί κανείς και το λέω αυτό και με διπλή έννοια. Δηλαδή αναφέρομαι, πρώτον, στους ανθρώπους που μας ακούνε, μας εμπιστεύονται, είτε μας ψηφίζουν είτε όχι, σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν κόμματα, υπάρχει εθνική θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Έχουμε χαρτιά στα χέρια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Βεβαίως. Βεβαίως έχει χαρτιά η Ελλάδα. Τα διαχρονικά όπλα που έχει η ελληνική πλευρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:    Εννοώ ουσιαστικά χαρτιά, αν θέλουμε να παρέμβουμε

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Ο δρόμος της Β. Μακεδονίας για την Ευρώπη, περνά από την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:    Σας είπαν χθες να κλείσετε τα σύνορα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Η ονομασία erga omnes. Είναι το σημείο ένα της Συμφωνίας των Πρεσπών και επειδή η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι κυβέρνηση για αυτούς οι οποίοι ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία ή όχι, σέβεται κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Δεν πρόκειται η Ελλάδα να δώσει τα πάντα, να ψηφίσει τα πάντα, απέναντι σε μια χώρα που δεν κάνει ούτε τα βασικά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εδώ έχουμε μια εφαρμογή, αυτό που λέμε της δικαίωσης της εξωτερικής πολιτικής, όχι μόνο τώρα, κυρίως τώρα, αλλά και διαχρονικά της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:    Για πάμε λίγο στα εσωτερικά, γιατί έχει ανοίξει ένα πολύ μεγάλο μέτωπο μεταξύ του υπουργείου Υγείας, της ελληνικής Πολιτείας και των γιατρών. Θα πάμε σε επίταξη; Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια; Και αν πάμε σε επίταξη θα λειτουργήσει ή θα κλιμακώσει το θέμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Κοιτάξτε να δείτε και το λέω με απόλυτο σεβασμό σε όλο τον ιατρικό κόσμο και ειδικά στους γιατρούς, οι οποίοι και νεότερες ηλικίες κρατάνε το ιατρείο τους, πληρώνουν τους φόρους τους και προσπαθούν να βρουν καλύτερες μέρες και προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές όπως μας ενημερώνει το υπουργείο Υγείας, που ενώ έχουν προκηρυχθεί μια σειρά από θέσεις, κυρίως παθολογικών ειδικοτήτων, με μάλιστα πολύ αυξημένα χρήματα. Ας πούμε στην Σαντορίνη για παράδειγμα για να καταλάβετε, είναι 5000 καθαρά, 5200, 9000 μικτά και σπίτι από τον Δήμο. Παρόλα αυτά επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις θέσεων βγαίνουν άγονες. Εδώ λοιπόν έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο σε κάποιες περιπτώσεις.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Κω είναι το ίδιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, είναι τρεις περιπτώσεις που είναι στα «κόκκινα». Αν δεν κάνω λάθος είναι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι παροχές είναι αντίστοιχα καλές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν δυνατότητες που έχει το Υπουργείο να δώσει. Δηλαδή αν υπάρχει νησιωτικότητα, αν υπάρχει κάποια χιλιομετρική απόσταση. Δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες διαφορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οριζόντια, λέτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, οριζόντια. Το μισθολόγιο είναι δεδομένο. Υπάρχουν κάποια περιθώρια, που τα εξαντλεί το Υπουργείο Υγείας για να δώσει – όχι προσωποπαγώς – στη θέση κάποια παραπάνω χρήματα, τα οποία είναι και λογικά. Προσέξτε, εδώ πέρα, λοιπόν, υπάρχουν κάποιες περιοχές που είναι στα «κόκκινα» και εκεί πέρα το Υπουργείο θα προσπαθήσει να βρει μια προσωρινή λύση της χρησιμοποίησης γιατρών ιδιωτών για δύο μέρες τον μήνα στην πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για δύο εφημερίες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για δύο εφημερίες τον μήνα για να μην κλείσουν οι κλινικές

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η λύση η μόνιμη, ποια θα είναι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ποια είναι η μόνιμη λύση;  Αυτή είναι η συζήτηση. Με απόλυτο σεβασμό στους γιατρούς και με διάθεση συνεργασίας. Οι άνθρωποι αυτοί θα βάλουν «πλάτη» στο ΕΣΥ και τους είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τους σεβόμαστε απολύτως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το συζητάμε. Τώρα, η μόνιμη λύση ποια είναι; Η μόνιμη λύση και η μεγάλη εικόνα είναι να κάνουμε πιο θελκτική μια θέση του ΕΣΥ για έναν γιατρό για να μπει. Ποιες κινήσεις κάνουμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι άλλα κίνητρα, δηλαδή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς έχουμε ήδη αυξήσει κατά 10%, συν ένα 20% σε συγκεκριμένες ειδικότητες ή σε ζητήματα εφημεριών, το μισθολόγιο ευρύτερα των γιατρών του ΕΣΥ  – χρειάζεται πολύ περισσότερο – και να περιμένουμε όσο το επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά τέτοιες κινήσεις από την Κυβέρνηση. Το δεύτερο που κάνουμε είναι να δίνουμε τη δυνατότητα σε έναν γιατρό του ΕΣΥ με συγκεκριμένα κριτήρια – δηλαδή να μην πάει πίσω το έργο στο ΕΣΥ – να έχει ιδιωτικό έργο, ούτως ώστε να ξέρει ότι δεν είναι μόνο αυτός ο μισθός όσο και να τον αυξάνουμε, αλλά μπορεί να έχει και ένα εισόδημα στο ιατρείο του, κάτι το οποίο είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση που το κάνουμε. Ιδεοληψίες μας κράταγαν πολλά χρόνια πίσω σαν χώρα σε σημείο να έχουμε αυτά τα οποία βλέπουμε τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους ακούμε να ζητάνε φορολογική παρέμβαση στις εφημερίες. Οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων λένε ότι η επίταξη δεν δίνει λύση. Μπορούν να γίνουν κινήσεις καλής θέλησης από την Πολιτεία με παροχή φορολογικής διευκόλυνσης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα ακούμε όλα αυτά με πολύ μεγάλη προσοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης η αντιπολίτευση σας λέει ότι μπορείτε να προκηρύσσετε ταυτόχρονα τέσσερις θέσεις, γιατί αν προκηρύσσετε για έναν παθολόγο, φοβάται ο άλλος να πάει στην Κω και να επωμιστεί όλο το βάρος. Φοβάται ότι θα βρεθεί εκτεθειμένος ή υπόλογος. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Την τρίτη διαφορά την οποία προσπαθούμε να αναδείξουμε στα νοσοκομεία και βέβαια χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα, είναι η καλύτερη εικόνα τους. Γιατί ένας άλλος παράγοντας, που ήταν απωθητικό το ΕΣΥ για μια σειρά από νέους επιστήμονες, ήταν η εικόνα του. Γι’ αυτό και πάνω από 80 νοσοκομεία και 150 Κέντρα Υγείας ανακαινίζονται. Τώρα, σχετικά με την πρόταση της αντιπολίτευσης, κυρίως παίρνουμε στα σοβαρά μετρημένες και κοστολογημένες προτάσεις των φορέων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών, δεν απαξιώνω a priori την αντιπολίτευση, όμως θα σας πω κάτι.  Η αντιπολίτευση όταν ήταν Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για το ΕΣΥ. Είχε πολύ λιγότερες ΜΕΘ. Τις μισές. Είχε πολύ λιγότερο προσωπικό στη δημόσια υγεία και βέβαια έχει ένα Πρόεδρο, που αγνοεί πόσες δαπάνες έχουμε για το ΕΣΥ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ, μας διορθώνει ο κ. Γεωργιάδης, να το διορθώσω κι εγώ γιατί απαντάει σ’ αυτό που έλεγε η αντιπολίτευση νωρίτερα – ο κ. Παππάς –  και μας λέει ότι η προκήρυξη ήταν για τέσσερις ταυτόχρονα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και υπάρχουν και περιπτώσεις που το Υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει την ίδια θέση μέχρι και πέντε και έξι φορές.

ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας παρακαλώ μια κουβέντα γιατί είναι και στην πρώτη σελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ σήμερα και υπάρχει μεγάλη αναταραχή στο χώρο των μικρών επιχειρήσεων, που τους ζητάτε αναδρομικά πίσω 1,2 εκ. από τις επιδοτήσεις του ρεύματος. Τι θα γίνει εκεί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λοιπόν, εδώ γράφτηκαν κάτι τρελά νούμερα για 800 εκ.. Εδώ, μιλάμε για μια κατηγορία επιχειρήσεων, που έχουν αυξημένη κατανάλωση, π.χ. οι φούρνοι. Συνολικά αυτές οι επιχειρήσεις είχαν πάρει 800 εκ.. Συνολικά είχαμε δώσει 13 δισ.. Εδώ, έχει να κάνει με μια διαδικασία ελέγχου της επιδότησης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το επέτρεψε η Ε.Ε. αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δώσουν πίσω λεφτά οι άνθρωποι αυτοί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σύμφωνα με πληροφορίες μιλάμε για έναν πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων και αν βάλει κανείς τις χρεώσεις με τις πιστώσεις, οι πιστώσεις – δηλαδή τα λεφτά που θα δώσει παραπάνω το Κράτος – θα είναι παραπάνω από τις χρεώσεις στο σύνολό τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν είναι οριζόντιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι οριζόντιο. Δηλαδή, αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων. Για να καταλάβετε είναι το 0.5% της συνολικής επιδότησης αυτής της κατηγορίας των επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί τους το παίρνουμε πίσω αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν είχαν όλα τα έγγραφα τα οποία απαιτούσε η Ε.Ε. για να δοθεί η επιδότηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι οριζόντιο. Να το ξαναπούμε αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι σε καμία περίπτωση οριζόντιο. Είναι το 0,5% του συνολικού ποσού και σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουμε και πίστωση, όχι χρέωση.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη:

Προηγούμενο άρθροΚάλεσμα για ορθολογική χρήση του νερού από τους κατοίκους της Δ/Ε Μελίκης, απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Νικόλαος Γιαννάκης
Επόμενο άρθροΠροσχεδιασμένη η “αποτυχία” της ανακύκλωσης