Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ»

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του Τ/Σ ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, κ. Υπουργέ. Έχουν μαζευτεί πολλά εδώ για την Κυβέρνηση μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού. Βλέπουμε πανηγυρισμούς από τη μία, από την Αντιπολίτευση, και από την άλλη γκρίνια. Το ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζει, ηχηρή -πώς το είπε η Μιλένα πριν;- ηχηρή νίκη, λέει, έκανε το ΠΑΣΟΚ. Στην πραγματικότητα, είναι νίκη του ΠΑΣΟΚ αυτή, δεν είναι της Κυβέρνησης. Η άλλη Αντιπολίτευση λέει -ακούσαμε και τον κ. Καραμέρο, τον εκπρόσωπο Τύπου, λίγα, πάρα πολύ λίγα, άγγιγμα, χάδια και φιλιά στις τράπεζες και, τέλος πάντων, χορεύετε και ένα ταγκό ή μπλουζ, όπως το είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ. Τι συμβαίνει από όλα αυτά; Τι ισχύει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα προτιμήσω να μιλήσω για την πραγματικότητα και όχι για ανάλυση φαντασιώσεων. Καλά, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Και θα σας πάω μισό βήμα πίσω. Χωρίς να σας κουράσω. Μια συζήτηση που γίνεται ενόψει του Προϋπολογισμού σε όλα τα τηλεοπτικά πάνελς και στη Βουλή περίπου ένα μήνα. Γιατί μας κατηγορεί η Αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καλά ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ περισσότερο; Γιατί εισπράττουμε περισσότερα ως Κράτος από τους φόρους. Αυτή δεν είναι η «κατηγορία»; Ότι έχουμε παραπάνω φόρους, φορολογικά έσοδα, και, μάλιστα, ψευδώς και συνειδητά ψευδώς, πλέον, γιατί έχουμε πει τι ισχύει, λένε ότι το κάνουμε από υπερφορολόγηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάρετε, λέει, 2,5 δις παραπάνω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: 2,7. Όταν ερχόμαστε και τους λέμε ότι αυτά τα λεφτά, 3,7 συνολικά, είναι από τη μείωση της ανεργίας, όπου 500.000 άνθρωποι που πληρώνονταν από το επίδομα ανεργίας τώρα πληρώνουν φόρους και εισφορές. Αυτό είναι ένα δις παραπάνω. Από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αυξήσει το ΑΕΠ της. Αυτά είναι γνωστά δεδομένα, κατατεθειμένα, αποδεδειγμένα. Παίρνουμε, λοιπόν, παραπάνω έσοδα χωρίς να φορολογούμε παραπάνω τους πολίτες. Και με αυτά τα λεφτά, τα οποία δεν αρέσουν στην Αντιπολίτευση γιατί θεωρούν ότι είναι από υπερφορολόγηση, που δεν είναι, απαντάμε σταδιακά στις πολλές ανάγκες των πολιτών. Παράδειγμα: Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, ένστολοι συνολικά, το επίδομα επικινδυνότητας 100 ευρώ τον μήνα είναι ένας μισθός, στην πραγματικότητα, παραπάνω τον χρόνο, 1200 ευρώ τον χρόνο. Συνταξιούχοι, που έχουν πολλά δικαιολογημένα, δίκαια αιτήματα, την απαλλαγή από την φαρμακευτική δαπάνη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήταν νομοθετημένο, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο το αλλάζουμε εμείς, εντάσσουμε το σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων, αφορά 310.000 και το κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για να μην μπερδευόμαστε. Τρίτον, γιατροί, κάτι που είχε ανακοινωθεί από νωρίτερα από τον Πρωθυπουργό. Η νέα αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών. Άλλο ένα αίτημα των γιατρών, που έχουν κι άλλα πολλά δίκαια, το ξαναλέω, μην παρεξηγηθώ, ικανοποιείται. Αγρότες: Μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, όλα αυτά τα ξέρουμε…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλα αυτά γιατί τα λέω; Γιατί καλές οι κουβέντες, μπορεί ο καθένας να έρχεται σε ένα πάνελ, να ανεβαίνει στην Βουλή και να προτείνει ό,τι θέλει. Δημοκρατία έχουμε, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι αν γίνεται κιόλας. Μάλιστα!

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά, το θέμα είναι αυτά τα οποία λέμε, ο κόσμος να καταλαβαίνει ότι πρέπει κάπως να εισπράττονται, είναι τα δικά τους λεφτά, των φορολογούμενων, οι κόποι τους και να δίνονται δίκαια στην κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να αποδίδονται. Ναι, αλλά εδώ λένε για τις τράπεζες, κ. Υπουργέ, ότι είναι ληστρικές όλες αυτές οι χρεώσεις τις οποίες υφιστάμεθα όλοι μας, ως χρήστες υπηρεσιών των τραπεζών. Έρχεται η Κυβέρνηση, λέει τώρα η Αντιπολίτευση, και κάνει μισά πράγματα. Κάνει πολύ λίγα πράγματα σε σχέση με τα υπερκέρδη. Όταν βγάζουν, ας πούμε, οι τράπεζες 1,8, λένε, από προμήθειες και γύρω – γύρω πάσης φύσεως, τους παίρνετε 150 εκατομμύρια. Σιγά, λένε, δεν πάθανε και τίποτα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή δεν «φυτρώσαμε» ξαφνικά μετά τον Προϋπολογισμό εμείς εδώ, εσείς εδώ, ο καθένας στην δουλειά του, στην ζωή του, θυμόμασταν τι λέγαμε και πριν λίγες εβδομάδες. Να θυμίσω, γιατί πιο σημαντικό είναι τι κάνει η Κυβέρνηση, εννοώ γιατί αυτά είναι πραγματικότητα. Δεν είναι τι ο καθένας θέλει να κάνει χωρίς να το αποδεικνύει. Έτσι; Να θυμίσω ότι η Αντιπολίτευση πρότεινε αρχικά μια φορολόγηση των τραπεζών, την ξεκίνησε από τα 800 εκατομμύρια και όσο περνούσαν οι μέρες την μείωνε. Την έφτασε γύρω στα 200 εκατομμύρια, που πέραν του ότι είναι συνολικά μικρότερο το ποσό από το συνολικό κόστος όλων όσων ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην Βουλή στον Προϋπολογισμό, δεν έλυνε και κανένα πρόβλημα. Γιατί δεν έλυνε ένα πρόβλημα; Έλεγε η Αντιπολίτευση, η Αξιωματική, μάλιστα, Αντιπολίτευση, θα φορολογήσω τις τράπεζες και με αυτά τα λεφτά θα δώσω κάπου κάποια λεφτά. Αυτό δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την ανακούφιση των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ποια είναι η διαφορά μας, κ. Παυλόπουλε; Για να πάμε στο δια ταύτα. Η διαφορά μας είναι ότι με το ΠΑΣΟΚ πήγαμε από ένα τοξικό λαϊκισμό σε έναν σοβαροφανή λαϊκισμό και εμείς -που τι κάνει, παίρνει ένα λογικό αίτημα των πολιτών, «τι λένε οι πολίτες; Είναι υπερβολικές οι χρεώσεις των τραπεζών. Α, ωραία. Εμείς θα πάμε να πούμε να τις φορολογήσουμε»- εμείς τι κάνουμε; Πάνω στα λογικά, δίκαια αιτήματα των πολιτών, δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Δηλαδή, ένα αίτημα ήταν οι χρεώσεις. Μηδενίζουμε τις χρεώσεις ως προς τις ΔΕΚΟ, τους λογαριασμούς, δηλαδή, συνολικά, και τις πάμε στο ελάχιστο, στα 50 λεπτά, ως προς τα εμβάσματα μέχρι 5000 ευρώ. Είναι το μόνο αίτημα; Όχι. Κάτι άλλο το οποίο πρέπει να σκεφτούμε και να κάνουμε είναι το στεγαστικό. Τι κάνουμε εκεί; Δίνουμε έναν χρόνο στις τράπεζες να απελευθερώσουν ακίνητα και μετά διπλασιάζουμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2026. Θα έχουν διπλάσιο ΕΝΦΙΑ. Άλλη μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας, τα σχολεία μας. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ένα πρόγραμμα 250 εκατομμύρια από το «Μαριέττα Γιαννάκου», για να ανακαινιστούν από τους Δήμους σε σύμπραξη με το δημόσιο τα σχολεία. Λέμε στις τράπεζες άλλα 100 εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Εσείς λέτε ότι αυτά τα λεφτά τα δίνουν οι τράπεζες, ούτως ή άλλως κάθε χρόνο, περίπου αυτό το ποσό…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Στο περίπου, γιατί άκουσα την κουβέντα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   ..στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Κοιτάξτε κ. Παυλόπουλε, σημασία έχει ότι λέμε να το αποδεικνύουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Επειδή σας λένε ότι δεν κάνατε κάποιες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Επειδή ο καθένας, όπως είπα και πριν, μπορεί να λέει ότι θέλει. Έχω την τιμή βασικά, να εκπροσωπώ μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό, που πέρασε από τα λόγια, τα πανό, τις πορείες, στις πράξεις. Πόσα χρόνια ακούτε την αριστερά και την κεντροαριστερά να λένε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»,  «θα φορολογήσουμε τον μεγάλο πλούτο», «θα τα πάρουμε από τους μεγάλους να δώσουμε στους μικρούς»;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Ακόμα τα λένε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Τα λένε ακόμα. Πείτε μου άλλον Πρωθυπουργό, που πρώτον, έχει φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, δεύτερον έχει φορολογήσει τις εταιρίες ενέργειας για να τα δώσει στους πολίτες, λόγω υπερβολικών αυξήσεων. Αυτά είναι έκτακτες κινήσεις, όχι η πολιτική μας η μόνιμη και έχει πάρει αυτά τα μέτρα, πείτε μου άλλη Κυβέρνηση που έχει πάρει αυτά τα μέτρα για τις τράπεζες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Ένα λεπτό, να πάμε….

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί ξέρετε ότι συγκρίνεται η πραγματικότητα η πραγματικότητα με την θεωρία και τις επιδιώξεις ή τις ονειρώξεις κάποιων, δύσκολα κερδίζει στα λόγια η πραγματικότητα. Αλλά εγώ αυτά που σας λέω έχουν γίνει, σε μια χώρα που χορτάσαμε από λόγια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Να ρωτήσω το εξής, σας λένε ότι το κάνατε πάρα πολύ αργά. Σας κατηγορούν δηλαδή, ότι για έξι χρόνια περίπου, ανεχόσασταν και καλύπτατε αυτή την αδικία σε βάρος των πολιτών. Το δικό μου το ερώτημα είναι το εξής, εάν αυτά τα μέτρα, τα παίρνατε πρόπερσι θα απειλούνταν η σταθερότητα των τραπεζών; Δηλαδή αν τους έλειπαν αυτά τα 200 εκατομμύρια…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Απαντώ. Πρώτον και σημαντικότερο. Δεν θέλει κανείς να ξαναφτάσουν οι τράπεζες στο σημείο που είχανε φτάσει πριν από κάποια χρόνια. Όποιος έχει επιδίωξη να τιμωρήσει μια επιχείρηση, να τιμωρήσει το κέρδος και όχι το αδικαιολόγητο ή το προϊόν αισχροκέρδειας, όποιος έχει επιδίωξη να κλείσει μια επιχείρηση, δεν έχει καμία θέση στη λογική αυτής της Κυβέρνησης. Εμείς δεν πιστεύουμε στα εκδικητικά μέτρα. Εμείς πιστεύουμε στη μείωση της φορολογίας για όλους και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε μειώσει πάνω από 70 φόρους. Θέλουμε να παίρνει ανάσα η οικονομία και ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Άρα, όχι δεν είναι στον σκοπό της Κυβέρνησης να φορολογεί ως αυτοσκοπό, να έχει ως αυτοσκοπό, την φορολόγηση ή να τιμωρεί τις κακές τράπεζες, μόνο και μόνο για να το πει. Όταν όμως βλέπει, ότι κάτι ξεφεύγει, τότε παρεμβαίνει υπέρ των πολιτών, όπως έκανε και στην ενέργεια, όπως έκανε και στις τράπεζες. Δεύτερο, να θυμηθούμε ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είχαμε κλειστές τράπεζες, που είχαμε capital controls, αυτό κύριε Παυλόπουλε, κύριε Οικονόμου, δεν έθεσε σε κίνδυνο μόνο τις τράπεζες. Τι είναι οι τράπεζες, κάτι αόριστο; Έθεσε σε κίνδυνο τους κόπους και τις θυσίες των πολιτών, τις καταθέσεις τους, την σταθερότητα της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Το ξεπεράσαμε, δεν είμαστε εκεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Ναι το ξεπεράσαμε. Έπρεπε λοιπόν, να φτάσουμε σε ένα επίπεδο, να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μειώσει τα κόκκινα δάνεια σε πολύ μεγάλο ποσοστό, καταρχάς από 92 στα 70 δις και συνολικά από 50 στο 32%, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επί του συνόλου. Αν βάλουμε μέσα και τους servicers. Μην ξεχνάμε ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες κινήσεις να ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Και επίσης δεν ήταν οι πρώτες ενέργειες αυτές που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Να θυμίσω τις παρεμβάσεις για τα IRIS, μια σειρά από ενέργειες που έχουμε κάνει και να πω και κάτι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Για τα POS.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Για τα POS. Πότε ανακοινώνονται τα μέτρα τα οικονομικά, για τον επόμενο χρόνο; Στον Προϋπολογισμό. Είχαμε προαναγγείλει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Ναι, αλλά δεν τα είχατε προγραμματίσει σου λέει, άρα υπό την πίεση το κάνατε, αλλιώς θα το είχατε εντάξει στον Προϋπολογισμό, λέει η αντιπολίτευση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Μπορώ να σας παραπέμψω σε μια σειρά από συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού, που έχει πει ότι πρέπει οι τράπεζες να κάνουν περισσότερα – από τις ευρωεκλογές- πρέπει να κάνουν περισσότερα και μια σειρά από προαναγγελίες και του Υπουργού Οικονομικών του κ. Χατζηδάκη, ότι στον Προϋπολογισμό, ο Πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις. Το γεγονός ότι το ξέρει αυτό η αντιπολίτευση και έρχεται και καταθέτει μια τροπολογία με «ό,τι πιάσει»…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Λέει ότι το έκανε πρώτη. Αυτό λέει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Ναι αλλά μέσα στην τροπολογία, εντάξει, σας το ξαναλέω ο καθένας λέει ότι θέλει, εγώ σας μιλάω για την ουσία. Μέσα στην τροπολογία πρότεινε και κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το μεν ΠΑΣΟΚ, για τα επιτόκια χορηγήσεων, κάτι το οποίο απαγορεύεται, δηλαδή κάτι το οποίο θεωρητικά, για να μην κινδυνολογήσω, θα μας πέταγε εκτός. Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, πριν άκουσα τον εκπρόσωπο του, είπε, να παρέμβει λέει η Κυβέρνηση στα επιτόκια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Υπάρχει λέει οδηγία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Απαγορεύεται..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Μας έδειξε και μια οδηγία

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Απαγορεύεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Η οδηγία που επικαλείται δεν υπάρχει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Υπάρχει απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, που υιοθετεί τα όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν επιτρέπει σε καμία Κυβέρνηση να παρέμβει στα επιτόκια. Δεν γίνονται αυτά που λένε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Ούτε αν υπάρχει στρέβλωση μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και δανεισμού;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Υπάρχει απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, την έχω μάλιστα εδώ, ηλεκτρονικά, αν θέλετε να σας την δώσω, που υποχρεώνει τις τράπεζες να προσαρμόζονται με βάσει την άνοδο για παράδειγμα, του Euribor.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Άρα δεν γίνεται αυτό. Πρακτικά δεν γίνεται. Να νομοθετήσει η Κυβέρνηση δεν μπορεί

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Δεν μπορεί όμως να έρθει η Κυβέρνηση. Όπως μπορεί να έρθει να νομοθετήσει για τις προμήθειες, που θα γίνει τον Ιανουάριο, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο για τα επιτόκια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πάμε να δούμε τι θα γίνει σήμερα, γιατί περιμένουμε ανακοινώσεις απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε στην υπόθεση των social media, των ανηλίκων, σε όλο αυτό το πολύ μεγάλο πλαίσιο το οποίο έχει προκαλέσει και προκαλεί και προβλήματα και ανησυχία και βαριά περιστατικά. Τι περιμένουμε ν’ ακούσουμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ το πρόβλημα πρέπει να το δούμε συνολικά και να θυμίσω δεν είμαστε κυβέρνηση ολίγων μηνών, δεν είναι οι πρώτες πρωτοβουλίες αυτές οι οποίες θ’ ανακοινωθούν σήμερα. Γιατί η βία των ανηλίκων, ο εθισμός στο διαδίκτυο, όλα αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Και για να μην κουράσω με απολογισμό, παραπέμπω επιγραμματικά στην καμπάνια που κάνουμε και την πλατφόρμα για το μπούλινγκ στα σχολεία, που πλέον έχουμε νομίζω πάνω από 500 περιστατικά, θυμάμαι ήταν 400 με την έναρξη της χρονιάς, άρα, φαντάζομαι, αναλογικά έχουμε πάει πάνω από 500, έχουμε τη γραμμή βοήθειας που είναι και για μαθητές και αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουμε και για τη βία κατά των γυναικών, έχουμε το Safe Youth μια νέα εφαρμογή, έχουμε την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία που ήταν μία εγκύκλιος τα προηγούμενα που έμεινε τα προηγούμενα χρόνια χωρίς επιπτώσεις και τώρα ο υπουργός Παιδείας την εξειδίκευσε – εφαρμόζεται σ’ ένα μεγάλο βαθμό. Εδώ, λοιπόν, τώρα, αυτό που πρέπει να δούμε είναι η διάσταση και του κράτους, η διάσταση και των πλατφορμών και η διάσταση βέβαια της οικογένειας. Εμείς δεν θέλουμε ν’ ανακοινώσουμε ένα μέτρο το οποίο να είναι ένα πυροτέχνημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θ’ ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα σήμερα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε μία σύσκεψη, παρουσία και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως αντιλαμβάνεσθε σε όλο αυτό, θ’ ακούσει μια σειρά από εισηγήσεις και θα κάνει στο τέλος κάποιες ανακοινώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θ’ ανακοινωθεί, δηλαδή, μια καινούργια πλατφόρμα για τη γονεακή συναίνεση, ας πούμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα κινηθούμε σε δύο επίπεδα. Σ’ ένα επίπεδο ευρύτερα μιας εθνικής στρατηγικής, το ένα έχει να κάνει με το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, κατ’ αρχάς, να γνωρίζουν οι γονείς τα εργαλεία τα οποία θα έχουν στα χέρια τους, κάποια εκ των οποίων υπάρχουν ήδη, αλλά πρέπει να τα ξέρουν, θα κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης και θα πει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα ο Πρωθυπουργός, αλλά μην περιμένετε από αυτήν την κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις πάνω από τον πήχη της πραγματικότητας. Δηλαδή, σε όλο αυτό το οποίο και δεν είναι ούτε μιας εβδομάδας προσπάθεια, ούτε ενός μήνα. Μακάρι να μπορούσε ένα κράτος να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολεί την κοινωνία, που είναι ένα πρόβλημα εθισμού. Γιατί είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα; Δεν είναι το κινητό από μόνο του ένα πρόβλημα, απ’ όλα αυτά έχουν ξεκινήσει πολύ σοβαρές περιπτώσεις μιμητισμού, εγκλημάτων, απ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει σοβαρότατα περιστατικά που έφθασαν μέχρι και την αυτοκτονία νέα παιδιά, κακοποίηση, μόνο και μόνο για ν’ ανεβάσουν οι πιτσιρικάδες ένα βίντεο που μπορεί να κάνουν πράγματα σε άλλους συμμαθητές τους που είναι σοβαρά ποινικά. Και εδώ, είναι αυτό που σας λέγαμε: έχουμε προσαρμόσει, ως προς τον Ποινικό Κώδικα, την παραβατικότητα των ανηλίκων όσο πιο αυστηρά μπορούμε απέναντι σ’ έναν ανήλικο, γιατί είναι άλλη η ποινική διάσταση ενός ανηλίκου, έχουμε αλλάξει τη διαδικασία ως προς τους κανόνες που ισχύουν στα σχολεία και τώρα ερχόμαστε να δούμε συνολικά το ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, πάμε για ανακοινώσεις. Πάμε κύριε υπουργέ, για να ολοκληρώνουμε σιγά σιγά, για το θέμα των «Σπαρτιατών». Το συζητήσαμε και πριν εδώ με την αντιπολίτευση, η οποία είχε αναλάβει μία πρωτοβουλία για το θέμα αυτό ―εσείς την απορρίψατε, λέει, τότε. Σήμερα έρχεστε με νομοθετική ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών», άρα πάλι σας λέει το ΠΑΣΟΚ ότι είναι αργά. Το κάνετε τώρα. Δώσατε κάποια χρήματα, ενώ θα έπρεπε να τα έχετε δώσει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από τη μέρα που κατέθεσε αυτήν την πρόταση το ΠΑΣΟΚ μέχρι και σήμερα και μέχρι που θα γίνει και η ψηφοφορία στη Βουλή για να εφαρμοστεί αυτό το οποίο θα ψηφιστεί, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ οι «Σπαρτιάτες». Είναι, κατ’ αρχάς, δύο πράγματα. Είναι εκλογική και τακτική χρηματοδότηση. Εμείς θα έρθουμε σήμερα να καταθέσουμε μια τροπολογία, η οποία είναι δεμένη ―αυτή είναι η διαφορά της δικής μας τροπολογίας― δηλαδή, μπορεί νομικά να σταθεί χωρίς προβλήματα, θα το καταλάβετε όταν δείτε δίπλα δίπλα τις δύο τροπολογίες και θα το τεκμηριώσει ο αρμόδιος υπουργός, ο κύριος Λιβάνιος, και είναι κάτι το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, τι γίνεται; Κόβετε τη χρηματοδότηση στους «Σπαρτιάτες»;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό θα το αποφασίσει η Βουλή. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα. Σήμερα θα δώσουμε τη δυνατότητα στη Βουλή με ψηφοφορία η οποία θα γίνει τον Ιανουάριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τους βουλευτές των «Σπαρτιατών» έχετε «κομπρεμί»;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κανένα κομπρεμί και δεν πρόκειται να έρθουν στη Νέα Δημοκρατία, το απάντησε και χθες, αλλά για να είμαστε δίκαιοι και όταν ειδικά είσαι κάποια χρόνια κυβέρνηση, μπορείς να κοιτάς πίσω και να δείχνεις αν είσαι αξιόπιστος. Η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με μια σειρά από τροπολογίες που ψηφίστηκαν στη Βουλή, έδωσε τη δυνατότητα στη Δικαιοσύνη, γιατί η Δικαιοσύνη αποφάσισε, δεν αποφάσισε η εκτελεστική εξουσία, να πάρει δίκαιες αποφάσεις οι οποίες είναι δεμένες. Σημασία δεν έχει μόνο να είσαι αρεστός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, τελειώνει η χρηματοδότηση για τους «Σπαρτιάτες».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό θα το αποφασίσει η Βουλή, αλλά θα της δώσουμε τη δυνατότητα, αυτή είναι η ουσία. Σημασία έχει αυτό το οποίο καταθέτεις, να σταθεί. Δεν αρκεί μόνο να πεις θέλω να κόψω τη χρηματοδότηση.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Προηγούμενο άρθροΡωσία-Ουκρανία: Το Κίεβο θα υποστεί αντίποινα για τη δολοφονία του Ρώσου αντιστρατήγου, προειδοποιεί ο Μεντβέντεφ
Επόμενο άρθροΒουλή: Τροπολογία για το όριο αποστρατείας των ΕΠΟΠ, την Πυροσβεστική και τα κενά στην εκπαίδευση