Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη»

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλαμε να ξεκινήσουμε λίγο διαφορετικά, αλλά η επικαιρότητα μας έχει πάρει λίγο μπάλα, οπότε επιτρέψτε μας να σας το ρωτήσουμε ευθέως: Υπάρχουν και στη Ν.Δ. «μαύρα» ταμεία; Γιατί θέτει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα ο κ. Κασσελάκης ότι τα κόμματα έχουν «μαύρα» ταμεία και επιβεβαιώνοντάς τον ο ναύαρχος, ο άλλοτε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, λέει ότι όχι μόνο έχουν, αλλά αυτό συνέβαινε πάντα. Δεν το ξέρετε; Λέει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Κακούση, νομίζω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έβαλαν μυαλό ούτε από το αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2023, ούτε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σκεφτείτε ότι εμείς ακόμη και το βράδυ του 2023, που είχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, εξαιρετικά τιμητικό αποτέλεσμα από τους πολίτες, μιλήσαμε για ανάγκη επίσπευσης μεγάλων αλλαγών κι ότι δεν υπάρχει λευκή επιταγή και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, παρά τη μεγάλη διαφορά μας και τη μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία των ευρωεκλογών, δεδομένης της απόστασης από τον στόχο του 33%, είπαμε ότι θα πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα. Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν από όπου το άφησαν, δηλαδή με πρόγραμμα, το οποίο τελικά δεν υπήρχε και θα ξαναβγεί και δεν θα ξανακοστολογηθεί, με κατηγορίες και μεγαλοστομίες μέσω των social media. Η χώρα μας είναι μια δημοκρατία, έχει μια δημοκρατία πλέον εδραιωμένη για πενήντα χρόνια, με θεσμούς, με Δικαιοσύνη, με αρχές. Αν υπάρχει κάτι το οποίο γνωρίζει ο κ. Κασσελάκης και, προφανώς, περισσότερο για το κόμμα του, έτσι όπως το λέει, ας πάει να το καταθέσει στον εισαγγελέα, ας πάει να μιλήσει στη Δικαιοσύνη. Όλα τα υπόλοιπα νομίζω ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Ν.Δ., η οποία προφανώς όλα αυτά τα χρόνια και τα προηγούμενα χρόνια πέρασε και από δύσκολες φάσεις, έχει όλους τους ισολογισμούς τους αναρτημένους, τα έσοδα, τα έξοδα, πλήρως διαυγή οικονομικά. Όλη αυτή η προπαγάνδα των τελευταίων ετών, με τα αλλεπάλληλα πρωτοσέλιδα, ουδένα εκ των οποίων έχει πάει καν ως υπόθεση στη Δικαιοσύνη, νομίζω ότι δεν έδωσε τίποτα στην Αντιπολίτευση, δεν έδωσε τίποτα στη χώρα. Δεν έλυσε κανένα πρόβλημα! Περιμένουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια μια εναλλακτική πρόταση, περιμένουμε κάτι άλλο, κάτι το οποίο, προφανώς θα το δούμε, θα το εξετάσουμε αν έχει ένα πολιτικό υπόβαθρο. Αντ’ αυτών βλέπουμε λάσπη, βλέπουμε αόριστες κατηγορίες, οι οποίες, νομίζω, έχουν κουράσει και τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Για να μείνουμε αρχικά στο κομμάτι με τα «μαύρα» ταμεία, εσείς, δηλαδή, είστε σε θέση αυτή την στιγμή να μας επιβεβαιώσετε ότι δεν υπάρχουν «μαύρα» ταμεία, «μαύρα» χρήματα στην Ν.Δ.; Αυτό το οποίο καταγγέλλει και η άλλη πλευρά ότι παντού υπάρχουν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο… Κυρία Λιβαθυνού, κοιτάξτε να δείτε. Είναι πράγματα τα οποία πλέον έχουν αυστηροποιηθεί. Είναι τόσο δεδομένο, είναι τόσο αυστηροποιημένη πλέον η νομοθεσία, είναι τόσα πολλά πλέον τα στοιχεία, τα οποία δικαίως και σωστά εδώ και αρκετά χρόνια ζητούνται από τα κόμματα…

Όλα αυτά τα έχει λύσει η τεχνολογία, η νέα νομοθεσία, οι έλεγχοι και, εν πάση περιπτώσει, ξέρετε, επειδή είμαι δικηγόρος, όπως και πολλοί άλλοι που με ακούνε αυτή την στιγμή, όλα αυτά είναι αστεία να διατυπώνονται με αυτό τον τρόπο. Όταν κάποιος λέει κάτι και, μάλιστα, όχι κάποιος, ο Αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οφείλει να τα αποδεικνύει, οφείλει να έχει στοιχεία, οφείλει να το πηγαίνει παρακάτω, είτε αυτό αφορά το κόμμα του γιατί ο κ. Κασσελάκης αναφέρεται, προφανώς, περισσότερο στο κόμμα του. Όταν μιλάει ότι εγώ αυτά θα τα αλλάξω, αναφέρεται στο κόμμα του. Εγώ αυτή την στιγμή δεν είμαι υπερασπιστής ούτε του προκατόχου του, ούτε κάποιου άλλου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε αυτή είναι η δουλειά μας να το κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αισθάνεστε ότι είναι αιχμή για τον κ. Τσίπρα, δηλαδή, αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό δεν θα σας το απαντήσω εγώ. Αυτό θα σας το απαντήσει ο καταγγέλλων από την Αμερική. Όταν, όμως, πηγαίνεις -και καλά κάνει και πηγαίνει, έτσι;- για μία, για δύο εβδομάδες κάπου και από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, για να μην διαφημίσουμε κάποιο, εξαπολύεις τόσο σοβαρές κατηγορίες, αναφερόμενος έμμεσα ή άμεσα στο κόμμα σου και δεν μπορείς να το πας παρακάτω, τότε νομίζω ότι δεν προσφέρεις κάτι. Αλλά προσέξτε, επιμένω, και το είδαμε αυτό και στην προεκλογική περίοδο: Μας έλεγαν: Άμα δεν μιλάτε για τα προβλήματα των πολιτών, δεν απαντάτε για την καθημερινότητα, τι έχετε κάνει, τι θέλετε να κάνετε… Προσέξτε πόση ώρα ασχολούμαστε με κάτι το οποίο είναι αδύνατο να συζητηθεί και να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση, μόνο και μόνο λόγω της ένδειας πολιτικής πλατφόρμας, πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ σας απάντησα ξεκάθαρα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό, το λέμε και το σκεφτόμαστε κι εμείς και πόσο μάλλον ο κόσμος που μας παρακολουθεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ σας απάντησα ξεκάθαρα για τη Ν.Δ. και προσέξτε: Αν δείτε τις ενημερώσεις πολιτικών συντακτών, που είναι δύο φορές την εβδομάδα, δεν είναι λίγες οι φορές που διάφορα Μέσα, μ’ αφορμή δηλώσεις και ανακοινώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ, με έχουν ρωτήσει συγκεκριμένα πράγματα: για επικοινωνιολόγους, για ισολογισμούς. Έχουμε απαντήσει σε όλα εξ ονόματος της Ν.Δ., μετά από ενημέρωση που έχουμε, γιατί εγώ δεν εκπροσωπώ αυτή την στιγμή την Ν.Δ., αν και ανήκω από μικρό παιδί. Εκπροσωπώ την Κυβέρνηση. Έχουμε απαντήσει σε όλα, όλα αυτά έχουν απαντηθεί. Αλλά επιμένουν γιατί δεν έχουν αντιπρόταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από λίγο είπατε ότι όποιος έχει τα στοιχεία θα πρέπει να πάει να τα καταθέσει, να τα προσκομίσει στον εισαγγελέα. Η ερώτησή μου είναι η Κυβέρνηση θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για την διαλεύκανση των καταγγελιών; Σκέφτεστε να κινηθείτε με κάποιον τρόπο; Και πώς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κυρία Λιβαθυνού, κάποτε στην χώρα μας, δυστυχώς, λειτουργούσε στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με όσα είχε πει ένας πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοντονής, παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης. Κάποτε είχαν μπλέξει την νομοθετική, την εκτελεστική, με την δικαστική εξουσία και, κυρίως, τις δύο τελευταίες. Η χώρα μας έχει εδραιωμένη, όπως σας είπα, Δημοκρατία με ξεκάθαρη διάκριση των εξουσιών. Δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης, ούτε του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ούτε κανενός εξ ημών να διερευνά μία αόριστη, ατεκμηρίωτη, δεν ξέρω αν υπάρχουν παραπάνω, ας τα πει ο ίδιος, κατηγορία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Υπάρχει Δικαιοσύνη, υπάρχουν Αρχές…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να προσφύγετε στη Δικαιοσύνη πάντα ως «θιγόμενοι».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Κακούση, αν αυτή την στιγμή ποινικοποιήσουμε την πολιτική, αν προσφεύγαμε ο καθένας εξ ημών ατομικά, ο Πρωθυπουργός, πολλά μέλη της Κυβέρνησης, συγγενικά πρόσωπα του Πρωθυπουργού για κάθε κατηγορία, για κάθε συκοφαντία, που εξαπέλυε είτε άμεσα είτε έμμεσα δια φιλικών μέσων η Αντιπολίτευση, θα περνάγαμε όλη μας τη μέρα στα δικαστήρια. Αυτή τη στιγμή, σας μιλώ, γιατί μπορεί να μιλώ για τον εαυτό μου, έχω γίνει πρωτοσέλιδο ακόμη και για υποθέσεις στις οποίες δεν είχαμε ποτέ εμπλοκή. Και απεδείχθη το αντίθετο. Δεν θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Το ξαναλέω. Η χώρα έχει Αρχές, έχει Δικαιοσύνη. Δεν θα κάνουμε το χατίρι στην Αντιπολίτευση να συζητάμε οτιδήποτε άλλο πέραν αυτών που αφορούν τους πολίτες. Εμείς έχουμε έναν συγκεκριμένο απολογισμό, συγκεκριμένα θέματα τα οποία θέλουμε να διορθώσουμε, πράγματα τα οποία έχουν προχωρήσει και πολλά ακόμα σε ένα τετραετές πρόγραμμα, τα οποία προχωράνε και θέλουμε να τα ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό. Για ποια θα θέλαμε να συζητήσουμε; Αυτά που αφορούν την κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τέσσερις ώρες από τώρα συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.. Πολλές γκρίνιες και πολλή μουρμούρα για να πάρετε το τιμόνι λίγο προς τα δεξιά, λένε αρκετοί βουλευτές σας. Βλέπω άλλους Υπουργούς, όπως ο κ. Δένδιας, ότι τελικά ήταν αμφίπλευρες οι απώλειες σε αυτή την εκλογική μάχη η οποία δόθηκε πριν από δυόμισι εβδομάδες. Πού θα σταθείτε προκειμένου να πείτε στους βουλευτές σας ότι τα πράγματα πάνε καλά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, είναι μια διαδικασία η οποία είναι ένα μέρος των πολλών διαδικασιών, που δείχνουν γιατί διαχρονικά η Ν.Δ. παραμένει το μόνο κόμμα εξουσίας, η μόνη μεγάλη παράταξη καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια και με πολλές δύσκολες, αντιδημοφιλείς αποφάσεις που και άλλα κόμματα πήραν, αλλά η Ν.Δ. δεν έγινε κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα με μονοψήφια ποσοστά γιατί πέραν των υπολοίπων, βασιζόμενη στη δύναμη των μελών της, των βουλευτών της, λειτουργούσε τα όργανα, ακουγόντουσαν όλες οι απόψεις και σε καμία περίπτωση αυτά δεν πήγαιναν σε δεύτερη μοίρα. Μία τέτοια, λοιπόν, διαδικασία ακόμη, από τις πολλές που έχουν ζήσει, είναι και η σημερινή. Μια διαδικασία διαλόγου, μετά την αρχική εισήγηση του Πρωθυπουργού και τις υπόλοιπες τοποθετήσεις. Προσέξτε: Το έχω πει πάρα πολλές φορές, θα το επαναλάβω και σήμερα. Αν και 36 ετών, επειδή είμαι από μικρός στη Ν.Δ., έχω ζήσει και πάρα πολύ πιο δύσκολα και δεν θεωρώ ότι αυτό είναι από τα πολύ δύσκολα, όταν, δηλαδή, μετά από μια πέμπτη συνεχόμενη εκλογική νίκη, κάτι το οποίο εγώ δεν θυμάμαι να έχει γίνει ξανά στη Ν.Δ., είχαμε μία διαφορά μεγάλη με το δεύτερο κόμμα, αλλά είχαμε μια απόσταση περίπου πέντε μονάδων από τον στόχο μας. Έτσι; Εγώ έχω ζήσει και τα χρόνια, τα πολύ δύσκολα, που μέσα σε ένα μήνα έπρεπε να πάμε από το 18% να ανασυνταχθούμε και να τα καταφέρουμε, όπως τα καταφέραμε το 2012, να ανασχέσουμε την λαίλαπα του λαϊκισμού. Καταφέραμε να την ανασχέσουμε για τρία χρόνια. Κάποια στιγμή ήρθε να διαψευστεί η ίδια η λαίλαπα του λαϊκισμού και να πετύχουμε μια σημαντική νίκη το 2012.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, η γκρίνια η οποία υπάρχει, δεν είναι δικαιολογημένη; Δεν βλέπουν κάτι τα στελέχη σας αυτά που γκρινιάζουν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, το θεωρώ υποτιμητικό και για τους ανθρώπους. Θα σας πω κάτι· είχα την τιμή να είμαι σχεδόν δύο χρόνια σ’ ένα από τα μεγαλύτερα αξιώματα και ο νεότερος στην ηλικία, μάλιστα, ως Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας. Καταφέραμε και γυρίσαμε με τον Πρωθυπουργό, αλλά κυρίως και με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα όλη την Ελλάδα ξανά και ξανά. Οι βουλευτές απ’ όλη την Ελλάδα μας υποδέχθηκαν στις περιφέρειές τους, κι εκεί κατάλαβα πολλά, ίσως ήταν το σημαντικότερο για μένα διαβατήριο για την πολιτική, για να μπορώ να καταλάβω, πώς λειτουργούν οι τοπικές κοινωνίες, πόσο σημαντικό είναι ν’ ακούς τους πολίτες, πόσο σημαντικό είναι να μιλάς πολύ λιγότερο και ν’ ακούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε, η Νέα Δημοκρατία είναι ένας μεγάλος πολιτικός οργανισμός, που βασίζεται στα μέλη της, στους βουλευτές της και στους ανθρώπους της. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ένα κορυφαίο εσωκομματικό όργανο, στο οποίο διατυπώνονται όλα αυτά. Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή τη στιγμή πέντε χρόνια κυβέρνηση, επανεξελέγη πριν ένα χρόνο, με κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ξανά. Και μέσα σε αυτήν την επανεκλογή, προφανώς πρωτεύοντα ρόλο είχαν οι διαχρονικοί υποστηρικτές της, αλλά ήρθαν και άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να μην είχαν ψηφίσει ποτέ ξανά Νέα Δημοκρατία, γιατί πίστεψαν σ’ ένα όραμα, το οποίο κάνει πράγματι την Ελλάδα πολύ πιο ισχυρή από όσο ήταν. Η Ελλάδα, όμως, έχει πάρα πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν μου απαντάτε. Είναι αδικαιολόγητη αυτή η γκρίνια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία πριν από ένα χρόνο πήρε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά και για πρώτη φορά μεγαλύτερο ποσοστό στην επανεκλογή, παρά στην πρώτη εκλογή, γιατί κοίταξε μπροστά και θα συνεχίσει να κοιτάει μπροστά. Δεν κοιτάει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Σεβόμενοι τις αρχές και τις αξίες της κοιτάει μπροστά. Τι θέλω να πω; Τους πολίτες αυτές τις ημέρες τους απασχολεί, παράδειγμα, το ρεύμα. Χθες είχα την ευκαιρία να κάνω μια αναλυτική παρουσίαση για το ότι πληρώνουν 12,5% λιγότερο απ’ ό,τι τον Ιανουάριο και 18% λιγότερο από τον Δεκέμβριο. Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, το οποίο δίνεται αυξημένο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν μας απαντάτε, όμως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απαντώ, σας απαντώ. Μία μονόπλευρη διεύρυνση ποτέ δεν ωφέλησε τη Νέα Δημοκρατία. Αυτά τα έχουμε λύσει. Τα έλυσε η Νέα Δημοκρατία τα προηγούμενα χρόνια, τα απάντησαν οι πολίτες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, να μην αυτομαστιγωνόμαστε. Όμως, ακούμε την κριτική, έχουμε υποχρέωση ν’ ακούμε την κριτική, έχουμε υποχρέωση να εντάσσουμε προτάσεις, κυρίως της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, στο δρόμο μας μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα μας κρίνουν οι πολίτες, αλλά η μεγαλύτερη υποχρέωσή μας είναι να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πάμε τώρα σ’ ένα άλλο θέμα, το οποίο είναι μπροστά σας. Και αναφέρομαι στην ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Διάβαζα τον κύριο Δένδια στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο οποίος είπε ότι πρέπει να συνυπολογιστούν πολλά δεδομένα για τη συγκεκριμένη θέση και μάλιστα, κατά καιρούς, έχουμε δει τον Πρωθυπουργό να μιλάει με πολλά θετικά και κολακευτικά λόγια για τη νυν Πρόεδρο, την κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει το πρόσωπο το οποίο θα μπει στη θέση αυτή για εσάς και αν υπάρχει περίπτωση ανανέωσης της θητείας της κυρίας Σακελλαροπούλου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, εν προκειμένω της Προέδρου της Δημοκρατίας είναι, νομίζω, ένας από τους πιο σημαντικούς, είναι ο πρώτος πολιτειακός παράγων της χώρας μας, είναι από τους πιο σημαντικούς θεσμούς για τη Δημοκρατίας μας. Θεωρώ πολύ πρόωρη τη συζήτηση αυτή, δεν ωφελεί η συζήτηση αυτή, είναι μια απόφαση η οποία θα ληφθεί σε κάποιους μήνες από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είναι δεδομένο, όπως κάνει κάθε φορά, θα συνυπολογίσει όλους τους σημαντικούς παράγοντες για μια τόσο σοβαρή απόφαση, όταν έρθει εκείνη η ώρα. Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι η εν ενεργεία Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεωρώ ότι επιτελεί τα καθήκοντά της με αξιοπρέπεια, με σοβαρότητα. Δεν θεωρώ σωστό, λοιπόν, αυτή τη στιγμή να μπούμε σε μια διαδικασία ονοματολογίας, δεν οδηγεί κάπου, δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Είναι μια συζήτηση η οποία προφανώς και πρέπει να γίνει, όταν έρθει εκείνη η ώρα. Και όταν έρθει εκείνη η ώρα θα ληφθούν και οι κατάλληλες αποφάσεις τις οποίες δεν μπορώ να γνωρίζω και νομίζω ότι θα ήταν και πάρα πολύ πρόωρο, έστω να έχουν ξεκινήσει να γίνονται τέτοιες συζητήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγεται σαν πρόκριμα, όμως, όλο αυτό, έ; Και όπως το είπε ο Πρωθυπουργός κι έτσι όπως το θέτετε κι εσείς, τώρα. Όταν λες για έναν αξιωματούχο, πόσο καλός είναι και τονίζεις πόσο καλά τα έχει πάει στη δουλειά του, είναι σα να λες: θα μπορούσε να είναι αυτός που θα συνεχίσει, ενώ ακούγονται κι άλλες φωνές στο εσωτερικό σας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, κύριε Κακούση, δεν είναι ούτε πρόκριμα, ούτε το αντίθετο. Είναι μία διαπίστωση, η οποία απορρέει και από τον σεβασμό και στο πρόσωπο, αλλά και στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, δεν αποτελεί πρόκριμα. Δεν θα μπορούσα να γνωρίζω, ούτε να προαναγγείλω μια εκ νέου πρόταση για επανεκλογή, γιατί οι βουλευτές αποφασίζουν, εάν θα επικυρώσουν την πρόταση του εκάστοτε Πρωθυπουργού, είναι μια αποτύπωση της στιγμής. Όταν έρθει η ώρα, μεσολαβούν κάποιοι μήνες, πρώτα ο Θεός, με το νέο έτος, όταν έρθει η ώρα αυτή της απόφασης, είναι δεδομένο ότι θα συνυπολογιστούν όλα όσα αναφέρατε κι εκεί θα είναι και η στιγμή που θα μπορούμε να πούμε και περισσότερα. Αυτή τη στιγμή είναι άχαρο να σας απαντάω και θεωρώ -το ξαναλέω- δεδομένου ότι μιλάμε για τον πρώτο πολιτειακό παράγοντα της χώρας, να κάνουμε μια συζήτηση ονοματολογίας αρκετούς μήνες νωρίτερα. Δεν δίνει τίποτα ούτε στο δημόσιο διάλογο, προσέξτε, και νομίζω, θα συμφωνήσουμε, δεν εξυπηρετεί και κάπου τους πολίτες, τον κόσμο. Υπάρχουν πολλά πιο σοβαρά ζητήματα να συζητήσουμε, από μία πρόωρη συζήτηση για τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, το Γενάρη ανοίγουν τα «χαρτιά», γι’ αυτήν την υπόθεση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι· πιθανότατα ναι· είναι η ώρα μερικούς μήνες πριν τη διαδικασία στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς. Πάμε σε κάτι, το οποίο είναι πιο κοντά, εάν το πούμε σε ημερομηνία. Πρώτη Ιουλίου, κύριε Υπουργέ,  έχει προγραμματιστεί μία κοινή εμφάνιση του κυρίου Κώστα Καραμανλή με τον κύριο Αντώνη Σαμαρά σε παρουσίαση βιβλίου. Εσείς αναμένετε ότι όλη αυτή η κοινή εμφάνιση θα έχει και κάποιο μήνυμα προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάθε παρουσία και ομιλία ανθρώπων που ήταν στο τιμόνι της παράταξης και της χώρας, έχει αξία. Είναι μία παρέμβαση, η οποία πρέπει να ακούγεται, ν’ αναλύεται κι από κει και πέρα να λαμβάνεται υπόψη των ανθρώπων, οι οποίοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, όπως και ο ομιλών. Εγώ μπορώ να μιλήσω για τον εαυτό μου. Έχω απόλυτο σεβασμό στους ανθρώπους οι οποίοι κράτησαν στα χέρια τους το τιμόνι της παράταξης στην οποία είμαι από μικρό παιδί, σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια, πήραν πολλές φορές και αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Εγώ προσωπικά προσεκλήθην και θα παρευρεθώ στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Νομίζω ότι δραματοποιούνται πολύ κάποια πράγματα και ίσως επειδή βλέπουμε την εσωκομματική κατάσταση, για να μην τη σχολιάσω περισσότερο, στην αντιπολίτευση, «χρειάζεται» να υπάρχει και κάποιο πρόβλημα «και καλά» στη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία, το είπα και στην αρχή, πέρασε πάρα πολύ πιο δύσκολα, όχι όπως περνάει τώρα. Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή έχει καθήκον να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της και τον προγραμματισμό της για τα επόμενα τρία χρόνια. Μπορεί ν’ ακούγεται λίγο αυτό κάπως, να επιμένω, αλλά επειδή τυχαίνει και νομίζω ότι είναι και η μεγαλύτερη δύναμη που μπορούμε να έχουμε, να μιλάω με τον κόσμο, με συναδέλφους μου, φίλους μου, με ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα, με ανθρώπους που συνεργάστηκα ως Γραμματέας σε όλη την Ελλάδα, με επαγγελματίες, τους πολίτες τους αφορούν άλλα πράγματα, παρά μία δήθεν εσωκομματική διένεξη στη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα, το προνόμιο να έχει στις τάξεις της ανθρώπους που έχουν στο παρελθόν αναλάβει τις τύχες της χώρας, με κορυφαία προφανώς θέση, τη θέση του Πρωθυπουργού, σέβεται κάθε άποψη, ακούει κάθε άποψη, ακούει κάθε μήνυμα και κυρίως ακούει τα μηνύματα των πολιτών. Οι πολίτες πριν από δυόμισι βδομάδες απείχαν κυρίως, και βέβαια μας στήριξαν κατά πλειοψηφία. Αυτοί που δεν μας στήριξαν, απείχαν, δεν επέλεξαν κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα. Άρα, ουσιαστικά στάθηκαν σε μία χαλαρή ψήφο, που έστειλε, όμως, πολύ σημαντικά μηνύματα, περιμένοντας από εμάς να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Περιμένοντας ακόμα πιο γρήγορα να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες εκλεγήκαμε, πριν από ένα χρόνο. Αυτός για εμάς είναι ο στόχος, σ’ αυτό προσηλωνόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε παρακάτω, τώρα, να δούμε και τα υπόλοιπα. Δεν θα σας ρωτήσω, εάν βλέπετε κάποιον από τους δύο, ως ένα πιθανό νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί πάλι δεν θα μας απαντήσετε. Ο κύριος Κυρανάκης βέβαια, χθες, στον Σεραφείμ Κοτρώτσο, τοποθετήθηκε για το θέμα. Εσείς βλέπετε κάτι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα ότι θεωρώ μία πρόωρη συζήτηση. Και αυτή τη στιγμή ούτε είναι ο ρόλος μου να απαντήσω, ούτε θεσμικά ούτε πολιτικά και ούτε νομίζω αυτή τη στιγμή περιμένουν αυτοί που μας ακούνε, εμένα να ξεκινήσω μία συζήτηση που δεν είναι ο ρόλος μου, ούτε εγώ αποφασίζω τέσσερις – πέντε μήνες πριν την τελική απόφαση, μπορεί να λέω και λίγους, έξη μήνες, ούτε καν. Είμαστε Ιούνιο, αν ξεκινήσουμε από το καλοκαίρι να συζητάμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σκεφθείτε πώς απαξιώνουμε τον θεσμό και πόσο χάνουμε την ουσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, πάμε τότε θεσμικά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν ξεκινήσουμε από το καλοκαίρι να συζητάμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σκεφτείτε πόσο απαξιώνουμε τον θεσμό και πόσο χάνουμε την ουσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, να πάμε σε κάτι που θεσμικά, όπως είπατε, είναι στην αρμοδιότητά σας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε πολλά ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Ένα από αυτά «έσκασε» σ’ έναν από τους φορείς που είναι στη δική σας αρμοδιότητα, στην ΕΡΤ, με παρέμβαση από τη διοίκηση. Αυτό το ζήτημα –που συνέχεια και φουντώνει– θα αντιμετωπιστεί με νέα μέτρα από την Κυβέρνηση; Σκέφτεστε να προχωρήσετε ακόμα παραπάνω σ’ αυτό το κομμάτι και με ποια επόμενα βήματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε κατ’ αρχάς ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό, αμέσως μόλις ενημερώθηκε η διοίκηση της ΕΡΤ, πήρε μια αυτονόητη απόφαση απομάκρυνσης του φερόμενου, του κατηγορούμενου στη συγκεκριμένη υπόθεση γιατί ακόμα δεν ξέρουμε ποια είναι η κατηγορία που του έχει αποδοθεί και πρέπει να προσέχουμε και τις διατυπώσεις μας σεβόμενοι το τεκμήριο της αθωότητας. Υπήρξε μια άμεση απομάκρυνση από τα καθήκοντά του. Από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, θα αποφασίσει και δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο για καμία από αυτές τις υποθέσεις. Αλλά, πριν σας πω τι άλλο θέλει να κάνει η Κυβέρνηση, δώστε μου ένα λεπτό να σχολιάσω αυτά που έχει κάνει, ήδη, η Κυβέρνηση. Κάθε φορά που προέκυπτε μια τραγική είδηση, μιας δολοφονίας, ενός ακραίου περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στον κόσμο -και ήταν δύσκολο να το εξηγήσουμε- ότι είχαμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μια σειρά από αλλαγές, αλλά δυστυχώς, λόγω των προκλητικών και αδικαιολόγητων αλλαγών που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα και κάποια άλλα νομοθετήματα, όπως ο περιβόητος νόμος Παρασκευόπουλου, αυτά δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν γιατί αφορούσαν παλιές υποθέσεις. Ο κόσμος επειδή δεν είναι ούτε υποχρεωμένος, ούτε έχει το χρόνο να ξέρει τι σημαίνει η εφαρμογή του επιεικέστερου νόμου, εγώ θεωρώ ότι είχε και μια καχυποψία απέναντί μας. Και έλεγε τώρα «μας τα είπατε και εσείς, δεν έχει αλλάξει τίποτα, τα ίδια και τα ίδια». Είναι σημαντικό, λοιπόν, να σταθούμε λίγο πίσω από αυτά τα τραγικά γεγονότα και να δούμε ότι, τελικά, όταν υπάρχει θέληση, μπορεί η επόμενη μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη με στόχο η μεθεπόμενη να είναι ακόμα καλύτερη. Στην περίπτωση της περιβόητης υπόθεσης του δικηγόρου, του ποινικολόγου είδαμε να εφαρμόζεται μια αυστηρή, αλλά θα έλεγα περισσότερο μια ουσιαστική και έξυπνη αλλαγή, που υποχρεώνει ανθρώπους οι οποίοι εξετάζουν καταγγελίες να τις αναφέρουν στις Αρχές, χωρίς να απειλούνται οι ίδιοι. Βλέπουμε να εφαρμόζονται -σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, εμπρησμών, πολλές περιπτώσεις σοβαρών ποινικών αδικημάτων- οι αλλαγές μας και για αυστηρότερες ποινές, αλλά και ποινές οι οποίες εκτελούνται όλες, σχεδόν όλες, εφόσον η Δικαιοσύνη αποφασίζει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, από εδώ και πέρα, που είμαστε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε, για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και το πόσο δουλεύουν οι Αρχές και ανταποκρίνονται: Έχουμε μέσο όρο 50 συλλήψεις την ημέρα και υπάρχουν και μέρες, όπως είπε ο Υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που έχουμε και πάνω από 60 συλλήψεις. Άρα, εδώ είναι ζήτημα, προφανώς, καταγγελιών, τα θύματα να μην φοβούνται να μιλάνε. Άρα, να υπάρχει και μια υποδομή υποδοχής τους, που υπάρχει μια ασφαλής δομή σε κάθε περιφέρεια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά ήδη υπάρχουν κ. Υπουργέ. Το θέμα είναι, η Κυβέρνηση σκέφτεται και κάτι επιπλέον, κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι σημαντικό να τα τονίσουμε. Μισό λεπτό, κυρία Λιβαθυνού. Αναλώσαμε τη μισή συνέντευξη σε μια διαδικασία που είναι σε έξι μήνες και την άλλη μισή σε καταγγελίες οι οποίες δεν αποδεικνύονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτά είναι πολύ βασικά ερωτήματα, όμως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ είναι ένα σοβαρό θέμα. Ας πούμε κάποια πράγματα, γιατί ξέρετε, στο τέλος θα πούνε «αυτή η Κυβέρνηση κυβερνάει πέντε χρόνια και δεν λέει τι έχει κάνει και κάθεται και ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δε νομίζω. Εμείς ρωτάμε. Εσείς απαντάτε σ’ αυτά που ρωτάμε εμείς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ υποχρεούμαι να απαντήσω για αόριστες αναφορές. Με συγχωρείται, αλλά δε γίνεται αυτή η κριτική;  Αναλώσατε μας λένε, μια προεκλογική περίοδο να τσακώνεστε με τον Κασσελάκη. Εμείς προσπαθούμε να πούμε τι έχουμε κάνει και τι θέλουμε να κάνουμε για σοβαρά θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πολιτικοί βάζετε τα θέματα. Όταν ο ένας βγαίνει και καταγγέλλει για «μαύρα χρήματα», εμείς τι πρέπει να κάνουμε; «Γαργάρα»;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, κ. Κακούση. Οι δημοσιογράφοι ρωτάνε και οι πολιτικοί απαντάνε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν οι πολιτικοί θέτουν τα θέματα, εμείς να μην ρωτάμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εκτός αν θέλετε να με ρωτάτε για το X, το twitter του κ. Κασσελάκη και να σας απαντάω για την ενδοοικογενειακή βία. Προσπαθώ να πω πέντε πράγματα που έχουμε κάνει, για να ενημερωθούν και οι  γυναίκες-εν δυνάμει- που θέλουν να καταγγείλουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, τα ξέρουμε αυτά που έχετε κάνει. Αν σκέφτεστε να τα αναβαθμίσετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντώ, λοιπόν, ότι εμείς δεν επιθυμούμε να αναθεωρούμε τον Ποινικό Κώδικα περιπτωσιολογικά. Έχουμε κάνει τρεις συνολικά σημαντικές παρεμβάσεις από το 2019 μέχρι το 2024 στον Ποινικό Κώδικα, αποκαθιστώντας τα αδικαιολόγητα –για να μην πω κάτι περισσότερο– του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς τις ποινές και την εκτέλεσή τους και την έκτισή τους. Δώσαμε έμφαση, όμως, και στις υποδομές του κράτους. Δηλαδή, εξιδεικευμένα Γραφεία ενδοοικογενειακής βίας στην Αστυνομία και Κέντρα Υποδοχής κακοποιημένων γυναικών, που όλο και αυξάνονται. Βάλαμε το panic button. Φτιάξαμε μια γραμμή καταγγελιών η οποία έχει χρησιμοποιηθεί από εκατοντάδες γυναίκες, το panic button από περισσότερες από 350 μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 2.000 γυναίκες, κ. Υπουργέ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και 2.000 συνολικά από τότε που έχει ξεκινήσει, ακριβώς. Μόνο στο Α.Τ. Ομονοίας, που έγινε το περιβόητο περιστατικό, έχουμε δέκα περιστατικά την ημέρα. Και τώρα, όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης, θα γίνει μια παρέμβαση μετά από μια συγκεκριμένη διαδικασία διαλόγου και όχι βιαστική, που θα διορθώσει ίσως και κάποια πράγματα, που πρέπει να διορθωθούν στο πεδίο των προσωρινών κρατήσεων, ζητημάτων ενδοοικογενειακής βίας, που δεν είναι πρωτόγνωρες παρεμβάσεις. Έχουν προηγηθεί, έχουν γίνει και σε αδικήματα όπως είναι η εγκληματική οργάνωση ή όπως είναι αδικήματα που έχουν να κάνουν με εμπρησμό δασών. Άρα, δεν θα αλλάξουμε….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κρατείται πιο εύκολα; Θα προφυλακίζεται πιο εύκολα κάποιος; Θα επιβάλλονται πιο εύκολα περιοριστικοί όροι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να καταλαβαίνει ο κόσμος τι λέμε. Τι έχει παρατηρηθεί; Έχει παρατηρηθεί -και γι’ αυτό και αποδίδουν κάποια πράγματα, που έχουμε αλλάξει– ότι τα φαινόμενα αυτά είναι κλιμακούμενα. Δηλαδή, ξεκινάει από μια απειλή, από ένα – ας πούμε – αδίκημα σωματικής βλάβης, πιο ήπιο ποινικά από ό, τι – ας πούμε – κακουργηματικής μορφής και αυτά δυστυχώς κορυφώνονται, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να χάνονται ανθρώπινες ζωές, να δολοφονούνται γυναίκες. Επειδή, λοιπόν, έχει παρατηρηθεί αυτή η κλιμάκωση στην ποινική συμπεριφορά, θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό να μην αφήνονται ελεύθεροι, πάντοτε μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης. Δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει νόμος, που να υποχρεώνει προσωρινή κράτηση, για να μην παρεξηγηθώ, γιατί υπάρχουν και συνάδελφοι μου οι οποίοι εξεγείρονται και θέλω πριν και πάνω απ’ όλα να είμαστε σοβαροί σ’ αυτά τα οποία λέμε. Πρέπει να πέσουμε πάνω και δούμε το πρόβλημα και από την κοινωνική του σκοπιά. Πολλοί οι οποίοι πηγαίνουν ενδεχομένως και για ένα πλημμέλημα, μια πιο ελαφριάς μορφής, δηλαδή, επίθεση, αφήνονται ελεύθεροι και μετά από ένα χρονικό διάστημα διαπράττουν ένα σοβαρό κακούργημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, αυτοί οι άνθρωποι θα μένουν μέσα στη φυλακή; Θα κρατούνται αυτοί οι άνθρωποι, κ. Υπουργέ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα είναι πιο αυστηρό το πλαίσιο. Το αν θα κρατούνται ή όχι, θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη, ο ανακριτής και ο εισαγγελέας. Θα είναι πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα αποφασίζουν, μετά το πέρας της ανάκρισης ή της προανάκρισης αν είναι πλημμέλημα, οι δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι έχουν την ευθύνη της συγκεκριμένης πράξης, ούτως ώστε να μειώνονται  οι πιθανότητες άνθρωποι με παραβατική συμπεριφορά να βγαίνουν έξω και στη συνέχεια να γίνεται το μοιραίο. Εμείς έχουμε ευθύνη να δίνουμε θεσμικά εργαλεία στη Δικαιοσύνη, αλλά η Δικαιοσύνη, στο τέλος της ημέρας, θα αποφασίζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ σημαντικό αυτό το οποίο λέτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, λοιπόν, αυτό θα γίνει είτε με «βραχιολάκι» είτε με προσωρινή κράτηση, θα πάμε σε αυστηροποίηση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στόχος είναι να είναι αυστηρότερο το πλαίσιο. Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Πάμε, γιατί είχαμε κι αυτή τη δικαστική απόφαση για τον Φρέντι Μπελέρη. Θέλουμε ένα σχόλιό σας γι’ αυτό, κ. Υπουργέ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι όλα όσα λέγαμε εδώ και έναν χρόνο, σε επίπεδο Πρωθυπουργού, Υπουργού Εξωτερικών, συνολικά η Κυβέρνηση, όσα έλεγαν οι πολίτες, επιβεβαιώθηκαν. Ήταν μία δίκη που αυτά τα οποία ζητούσε ο ίδιος, όχι ως ένα διμερές ζήτημα με την Αλβανία, αλλά ως ένας άνθρωπος ο οποίος είχε δικαίωμα αυτονόητο να έχει μία δίκη με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο τεκμήριο αθωότητας, δεν το είχε. Είχαμε μία απόφαση. Όλα όσα είπε ο Υπουργός Εξωτερικών εκφράζουν, προφανώς, απολύτως και εμένα και το σύνολο της Κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας, οι ανησυχίες μας. Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τα όσα είπε ο γιος του Φρέντι Μπελέρη, ο Πέτρος ο Μπελέρης, που τυχαίνει να γνωριζόμαστε και προσωπικά. Είναι, νομίζω, μια απόφαση η οποία δείχνει ότι δεν έγιναν σεβαστά αυτά τα οποία ζητούσε, σε όλα τα επίπεδα. Ο Φρέντι Μπελέρης, όμως, πλέον είναι ένας εκ των εκπροσώπων των Ελλήνων πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο. Και όλη αυτή την εμπειρία είναι βέβαιο ότι θα τη μεταφέρει και θα παλέψει, ούτως ώστε ο επόμενος που θα βρεθεί στη θέση του να μην υποστεί όσα υπέστη ο ίδιος. Είναι υποχρέωση της αλβανικής Πολιτείας να σεβαστεί την ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών που είναι Ευρωπαίοι πολίτες -αν θέλει κάποια στιγμή και η Αλβανία να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο, μιλάω ξεκάθαρα, δεν κρύβω τα λόγια μου– να ορκιστεί ευρωβουλευτής, να παρακολουθήσει, όπως έχει καθήκον και υποχρέωση και δικαίωμα ο ίδιος -και η αλβανική κυβέρνηση έχει υποχρέωση- τις εργασίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και από εκεί και πέρα, βέβαια, δικαιώνεται θεωρώ η απόφαση του Πρωθυπουργού να τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Θα υπάρχει πλέον ένας εκπρόσωπος που πέραν του ότι ενώνει τον Ελληνισμό, έχει βιώσει ο ίδιος τι σημαίνει να μην γίνεται σεβαστό το τεκμήριο αθωότητας, τι σημαίνει να μην γίνονται σεβαστά αυτονόητα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου. Το πώς έγινε η δίκη και ποια είναι η απόφαση, δεν μπορώ δυστυχώς να το σχολιάσω. Είναι μια απόφαση δικαιοσύνης, δικαστικής εξουσίας και μάλιστα άλλου κράτους. Αλλά σας λέω σίγουρα ότι, επειδή έχουμε πολλούς α λα καρτ ευαίσθητους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, εμείς δεν είμαστε από αυτούς, είμαστε συνολικά ευαισθητοποιημένοι. Και  μέσα και από το παράδειγμα του Φρέντι Μπελέρη, θα δώσουμε μεγάλες μάχες στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Μου λύνετε και μια απορία; Σε δύο ώρες από τώρα θα πάει στον ανακριτή –πήγε ήδη- το πλήρωμα της θαλαμηγού που εμπλέκεται στην υπόθεση της πυρκαγιάς στην Ύδρα. Τη θαλαμηγό αυτή είχαν νοικιάσει 17 πλούσιοι άνθρωποι από το Καζακστάν, ένας από τους οποίους δισεκατομμυριούχος – περιγράφεται ως τέτοιος– οι οποίοι μετά το περιστατικό δεν εξετάστηκαν ούτε καν ως μάρτυρες και τους επιτράπηκε να φύγουν και από τη χώρα. Μπορείτε να μου πείτε με ποια λογική αυτός ο οποίος δουλεύει ως μάγειρας ή λοστρόμος σε μια θαλαμηγό ανακρίνεται και αυτός που την έχει νοικιάσει είναι αυτή τη στιγμή, ενδεχομένως, στην Κυανή Ακτή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Κακούση, όπως αντιλαμβάνεστε εγώ δεν μπορώ – έβγαλε και μία ανακοίνωση η Αστυνομία χθες– να σχολιάσω μία εν εξελίξει έρευνα, ποιοι εκλήθησαν και ποιοι δεν εκλήθησαν. Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μπορώ να σας πω ότι το νομοθετικό πλαίσιο, δυνάμει του οποίου διεξάγεται η έρευνα αυτή, το αυστηροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο σε περιπτώσεις εμπρησμού, είτε εξ αμελείας είτε εκ δόλου απ’ ότι φαίνεται, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μέχρι και απώλεια της ανθρώπινης ζωής, αυστηροποιήθηκε από τη δική μας Κυβέρνηση. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για κακουργήματα ή για σοβαρά πλημμελήματα ή για κρατήσεις ανθρώπων με βάση τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, μιλάμε γιατί ήρθε μία κυβέρνηση και μετά από τις τραγωδίες που ζήσαμε ως χώρα, με κορυφαία το Μάτι, είδε την ανάγκη να αλλάξει να αλλάξει νομοθετικό πλαίσιο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν φαίνεται πολύ φυσιολογικό αυτό, όμως, κ. Υπουργέ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό μπορεί να κάνει… Με συγχωρείτε. Εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω και θεσμικά, αλλά και ουσιαστικά μία υπόθεση που δεν τη γνωρίζω και την ερευνούν οι Αρχές. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω τι κάνει σωστά ή όχι σωστά τη δουλειά της μία ανακριτική Αρχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι ένα εύλογο ερώτημα αυτό; Κάποιοι πήγαν στον εισαγγελέα και κάποιοι άλλοι όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ποιοι πήγαν και ποιοι δεν πήγαν στον εισαγγελέα, το αποφασίζει ο εισαγγελέας. Αν υπάρχει κάποιος ο οποίος έπρεπε να πάει και διέφυγε, προβλέπονται συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες εκδόσεων ενταλμάτων. Αυτό δεν μπορεί να το αποφασίσει η Κυβέρνηση. Δεν μπορεί ο Εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Εξουσίας να σας πει αν πρέπει να εκδοθούν ή όχι εντάλματα ή ορθώς ή όχι ορθώς εκλήθησαν κάποιοι και κάποιοι δεν εκλήθησαν. Δεν μπορώ να σας το πω αυτό. Δεν ξέρω τη δικογραφία. Δεν ξέρω την υπόθεση. Καλό είναι να μην κάνουμε τηλεδίκες. Καλό να είναι να μην λέμε ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει από τηλεοπτικά παράθυρα ή από πολιτικά κόμματα ή από γραφεία υπουργών και βουλευτών. Εγώ σας λέω κάτι το οποίο είναι σημαντικό, ότι εφαρμόζεται …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είπαμε, πάντως, κ. Υπουργέ, ότι φταίνε κάποιοι …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Στο Κράτος υπάρχουν οι Εξουσίες – το ξαναλέω. Δική μας υποχρέωση είναι να φτιάχνουμε τους νόμους, να εισηγούμαστε νόμους που οι βουλευτές ψηφίζουν -δηλαδή Νομοθετική Εξουσία– οι οποίοι «ακούνε» τις ανάγκες της κοινωνίας, είναι δίκαιοι και, στο τέλος της ημέρας, δίνουμε «όπλα» στη Δικαιοσύνη να τους εφαρμόζει. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή εγώ να κάνω μία συζήτηση για το πώς διεξάχθηκε μία συγκεκριμένη έρευνα. Είναι κάτι το οποίο είναι ανέφικτο να γίνει. Πώς μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση; Να σας πω, λοιπόν, ότι θα έπρεπε να κληθεί ο Α ή ο Β. Πού το ξέρω εγώ; Από πού μπορώ να το γνωρίζω;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπορώ να ξέρω ότι γίνεται μία έρευνα σε ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο, όπως και πολλές άλλες το τελευταίο χρονικό διάστημα, και πέρσι, για αδικήματα που κατέληξαν σε απώλεια φυσικού πλούτου, περιουσιών ή και ανθρώπινων ζωών. Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε, το κάναμε. Από εκεί και πέρα, έχουμε εμπιστοσύνη στις Αρχές και περιμένουμε τα πορίσματά τους σε κάθε υπόθεση.  Αν κρίνει η Δικαιοσύνη ότι πρέπει κάποιος να κληθεί και έχει διαφύγει, έχει τα «όπλα» της έκδοσης εντάλματος. Αυτό δεν μπορώ, όμως, εγώ να το σχολιάσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει. Πάντως, η λογική λέει ότι όταν 30 είμαστε σε ένα σκάφος, δεν μπορεί να ξέρουν  οι 13 και οι 17 να μην είδαν τίποτα. Να μην έχει καμία χρησιμότητα η μαρτυρία τους. Αλλά αυτό είναι δικό μου σχόλιο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δική σας δουλειά να βάζετε τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς, αλλά εμείς μπορούμε να απαντάμε σε αυτά τα οποία μας δίνει ο θεσμικός μας ρόλος δυνατότητα.

Η συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πύλου Μαρινάκη

Προηγούμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Κεντρικής, στην πόλη της Βέροιας
Επόμενο άρθροEurobank: Ανακοίνωση – Έγκριση δημόσιας πρότασης