Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου στον Τηλεοπτικό Σταθμό Mega

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει η διαφωνία στο θέμα της Χαμάς που την χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός τρομοκρατική οργάνωση, αντέδρασε ο Ερντογάν. Η διαφωνία στο θέμα της μειονότητας, της μουσουλμανικής μειονότητας Ελλήνων πολιτών που ο Ερντογάν την είπε «τουρκική» και υπάρχει και το θέμα της Μονής της Χώρας. Αυτά είναι τα τρία, κ. υπουργέ, που καταλαβαίνω ότι αποτυπώνονται ως αγκάθια σε αυτή τη συνάντηση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάθε πράξη του διαλόγου επιβεβαιώνει παρά τις σαφέστατες διαφωνίες μεταξύ των δύο κρατών, ότι ο διάλογος έχει μόνο θετικά και για τις δύο χώρες. Ο πρώτος και βασικός λόγος μιλώντας για τη δική μας χώρα, για την Ελλάδα, είναι ότι ακούγονται οι θέσεις μας. Και οι θέσεις της Ελλάδος αυτές καθαυτές αλλά και οι θέσεις της χώρας μας για πολύ κρίσιμα ζητήματα, όπως το ζήτημα στη Μέση Ανατολή. Ακούστηκε καθαρά η ελληνική θέση, η αλήθεια για τη μουσουλμανική μειονότητα Ελλήνων στη Θράκη που είχε ακουστεί και στην Αθήνα, ακούστηκε και στην Άγκυρα. Ακούστηκε καθαρά η ελληνική και όχι μόνο ελληνική αλλά, η θέση που υιοθετεί και η χώρα μας για την τρομοκρατική Χαμάς. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός το είπε από την αρχή, «ξέρω ότι διαφωνούμε», απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν. Ανταπάντησε, όπως αναμενόταν να έχει διαφορετική άποψη η Τουρκία, επανέλαβε ξανά τη διαφωνία ο Πρωθυπουργός. Ακούστηκε και η ελληνική θέση για τη Μονή της Χώρας και αποδεικνύεται και από την ομιλία του Ερντογάν ότι ετέθη, όπως είχε καθήκον να κάνει και όπως είχε πει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, και στην διμερή συνάντηση. Ο διάλογος έχει οφέλη, γιατί πρώτον ακούγονται οι θέσεις μας, ακούγονται καθαρά οι απόψεις μας. Και αυτοί οι οποίοι λένε, να μην συνεχιστεί ο διάλογος ή να ακυρωθεί μία συνάντηση, δεν μας λένε το πιο σημαντικό: τι θα κερδίσουμε με μία τέτοια ακύρωση. Ο δεύτερος λόγος που αυτό έχει οφέλη, είναι γιατί έχουν σταματήσει, έχουν εκμηδενιστεί οι παραβιάσεις. Έχει βοηθήσει αυτή η νέα κατάσταση στην καλύτερη δυνατή διαχείριση, στα όρια της επίλυσης ενός πολύ μεγάλου ζητήματος που είναι το μεταναστευτικό – δεν θα πω 100% γιατί ακόμα υπάρχουν ροές αλλά πολύ μειωμένες – εκμηδενισμός στον Έβρο, σχεδόν εκμηδενισμός στο ανατολικό Αιγαίο, σίγουρα αυτό είναι γιατί η ελληνική πολιτική είναι καλύτερη από άλλων κρατών, αλλά έχει βοηθήσει η κατάσταση με την Τουρκία. Η visa, δέκα νησιά του Αιγαίου απολαμβάνουν τα οφέλη και το ξαναλέω: διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και ειδικά στην διαφορά μας με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας επί τη βάσει του διεθνούς Δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι προφανές ότι καμία από τις δύο χώρες σήμερα δεν έκανε ούτε μισό βήμα, όχι πίσω, ούτε στο πλάι, από τις διακηρυγμένες θέσεις που είχε. Και φρόντισαν και οι δύο να τις θέσουν. Δηλαδή, και όταν μιλάει για «τουρκική μειονότητα» η Τουρκία, παραβίαση διεθνών συνθηκών είναι, έτσι; Και όταν η Ελλάδα έχει τη δική τη θέση για την μουσουλμανική, θρησκευτική και όχι τουρκική.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και την επαναλαμβάνει χωρίς κανέναν δισταγμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά και οι δύο χώρες πιστοποιούν τις διαφωνίες τους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα του 2024 από άποψη ισχύος γεωπολιτικής, αμυντικής, διπλωματικής δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα μέχρι το 2019. Και σχετικά με τις συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί και με όλα τα σχετικά. Προσέξτε, το πιο βασικό ποιο είναι; Είναι πολύ εύκολος ο δρόμος του «πατριωτικού λόγου», ο οποίος είναι εντός εισαγωγικών, όχι ουσιαστικός.

H Ελλάδα έχει κερδίσει από το διάλογο. Γιατί; Δεν έχει χάσει ούτε σπιθαμή από την διεκδίκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, δεν τα έχει βάλει καν στο τραπέζι, δεν τα διαπραγματεύεται, και παρά τα αντιθέτως λεχθέντα τις τελευταίες μέρες, όλοι αυτοί δεν επιβεβαιώθηκαν. Ουδέποτε ούτε ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός, και διαχρονικά κανένας Πρωθυπουργός δεν θα τα έβαζε στο τραπέζι. Και το ξαναλέω είναι απτά τα οφέλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα ερώτημα εύλογο είναι πιο είναι το επόμενο βήμα, πραγματική επόμενη φάση στα Ελληνοτουρκικά ποια θα μπορούσε να είναι και πότε;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχουμε αυταπάτες, δεν είναι κοντά η μέρα που θα φθάσουμε σε σημείο να ξεκινήσουμε, από ότι φαίνεται, την επίλυση της διαφοράς μας με την Τουρκία. Θέλουμε να φτάσουμε εκεί επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου, το επιδιώκουμε, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα, δεν ξέρω αν είναι μικρός ή μεγάλος. Το μεγαλύτερο όφελος του διαλόγου είναι η διατήρηση του. Γιατί είναι αυτό; Γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λογικός πολίτης αυτής της χώρας, που θέλει να επιστρέψουμε στις ημέρες των παραβιάσεων και της έντασης. Δεν κερδίσαμε τίποτα από όλο αυτό, από καμία άποψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα κρατάμε τα ήρεμα νερά και βλέπουμε…

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πρέπει βήμα-βήμα να κερδίζουμε. Θα επεκταθεί το ποσό των εκατέρωθεν επενδύσεων. Αυτό είναι σημαντικό για τις δύο οικονομίες, άρα και για την δική μας οικονομία. Θα διατηρηθεί το καθεστώς διευκόλυνσης της βίζας και ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να επεκταθούν και να έχουμε και περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες. Και το κυριότερο θα εκφράζονται καθαρά οι θέσεις μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε περισσότερες, εννοείτε σε περισσότερα ελληνικά νησιά;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, όλα πρέπει να γίνονται κατόπιν σχεδιασμού, βήμα, βήμα. Σίγουρα είναι κάτι που έγινε σε μία φάση σε δέκα πρώτα νησιά, φαίνεται ότι αποδίδει, και όχι μόνο από οικονομικής πλευράς, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έρχονται χρήματα, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός και του το είπαν κιόλας στην τελευταία του επίσκεψη στην Χίο, από εκεί που μιλούσαμε για παράνομους μετανάστες, μιλάμε για νόμιμους επισκέπτες.  Αυτό είναι πολύ μεγάλη διαφορά. Γιατί ξέρετε ωραίες είναι οι πατριωτικές κορώνες, εντός εισαγωγικών καλές είναι, δεν έχουν κανένα όφελος, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχουν καμία θετική επίδραση στην ζωή των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξετάζεται το ενδεχόμενο..

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εξετάζουμε το οτιδήποτε, κατόπιν αμοιβαίας συνεννόησης, δεν ήμουν σε αυτές τις συζητήσεις, προφανώς, έχει οφέλη και για τις δύο χώρες και συμφωνούν βεβαίως και τα δύο κράτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μία καταρχήν θετική αποτίμηση της συνάντησης έτσι;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες, φαίνεται ένα θετικό κλίμα, συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, διατυπώθηκαν οι θέσεις μας καθαρά, χωρίς κανένας να μπορεί να αμφισβητήσει διαχρονικά αυτή την τακτική των Ελλήνων Πρωθυπουργών, αλλά το μεγάλο κέρδος είναι όλα τα υπόλοιπα και το ξαναλέω, η διατήρηση του διαλόγου.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στα Σκόπια. Θέλω μια απάντηση και για αυτό. Γιατί είναι το μεγάλο θέμα. Υπάρχουν πράγματα που σκοπεύει άμεσα να κάνει η Ελλάδα τις επόμενες ώρες ή ημέρες;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτές οι εξελίξεις των τελευταίων περίπου 24 ωρών αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι σε ένα άλλο επίπεδο διπλωματικά και αμυντικά όπως σας είπα πριν και γεωπολιτικά αλλά κυρίως η ισχύς της χώρας είναι πολύ διαφορετική. Ακούσαμε την πρόεδρο της βόρειας Μακεδονίας να κάνει μια απαράδεκτη, καταδικαστέα και ανιστόρητη δήλωση, μια απάντηση βασικά αντί για Βόρεια Μακεδονία είπε Μακεδονία, το οποίο νομίζω ότι μας βρίσκει όλους σθεναρά αντίθετους. Και είναι και ενάντια και στη Συνθήκη των Πρεσπών και στο Σύνταγμα της χώρας. Τρία σημεία θέλω να επισημάνω. Το πρώτο είναι ότι εμείς είχαμε την ίδια θέση από την αρχή. Ήταν ξεκάθαρη και ως προς την άποψή μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήμασταν αντίθετοι, τότε που ήταν η ώρα να ψηφιστεί, όχι κατόπιν εορτής μετά Χριστόν προφήτες. Εκφράσαμε τη διαφωνία μας, ασκήσαμε όλα τα θεσμικά εργαλεία στο Κοινοβούλιο για να αποτραπεί η ψήφισή της, αλλά διαβάζω πολύ γρήγορα ένα τουίτ του Έλληνα Πρωθυπουργού:’’ οφείλω να είμαι σαφής και ειλικρινής ‘’είχε γράψει 24/1/19‘’Αν η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί , τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο’’.. Είχε δηλαδή προετοιμάσει τους Έλληνες πολίτες ότι εφόσον τον επιλέξουν για Πρωθυπουργό της χώρας με την ψήφο τους, έγινε λίγους μήνες μετά, θα τηρήσει τη συμφωνία. Αυτό οφείλει λοιπόν να κάνει ένα κράτος που σέβεται τη συνέχειά του, που υπάρχει σε κάθε κράτος, κάτι το οποίο φαίνεται ότι δεν γίνεται με βάση αυτή την αποστροφή (της προέδρου της Β. Μακεδονίας). Θα σας πω όμως κάτι. Εξαρτάται πλήρως η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, από την τήρηση των συμφωνηθέντων. Γεννά πάρα πολύ μεγάλες απορίες, πως γίνεται να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση στον τόπο, που τη στιγμή που η άλλη πλευρά κάνει τέτοιες ανιστόρητες και εκτός συμφωνηθέντων δηλώσεις, έχει τέτοια σπουδή για την ψήφιση των μνημονίων. Και λέω εγώ το εξής: Αυτοί που βιάζονταν για τα μνημόνια, δεν μας απαντούν, θα ήταν καλύτερα όταν η άλλη χώρα δεν δέχεται ούτε τα βασικά της συμφωνίας που εκείνοι ψήφισαν, εμείς να έχουμε φτάσει στο τέλος, να τα έχουμε κάνει όλα; Άρα θα ήταν καλύτερο; Προφανώς θα περιμένουμε. Δεν θα βιαστούμε. Εμείς δεν είμαστε επισπεύδοντες. Δεν είμαστε πρόθυμοι τη μέρα που προσβάλλεται η ιστορία μας, όπως νοιάζει την αντιπολίτευση να υπογράψουν τα πάντα. Και θα σας πω και κάτι το οποίο πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Πάνω απ΄ όλα είναι τα συμφέροντα της χώρας. Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να μπούμε στη διαδικασία μικροκομματικής αντιπαράθεσης όπως κάνει η αντιπολίτευση. Η Ελλάδα έδειξε τη δύναμή της, παρενέβη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρενέβη ο Σαρλ Μισέλ, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού με την αντίστοιχη έστω, είναι μια κίνηση από το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, εμείς δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Ναι, να φτάσουμε στο τέλος αυτού του βιβλίου, να βρεθούμε στην ίδια σελίδα, αλλά η Βόρεια Μακεδονία, δεν έχει καν γυρίσει την πρώτη σελίδα. Δεν θα τρέξουμε εμείς πιο γρήγορα από τους γείτονες μας.

 

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ:

 

Προηγούμενο άρθροΟ ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης στο Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης
Επόμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: «Για εμάς η συνθήκη της Λωζάννης είναι γραμμένη σε πέτρα και η μόνη πραγματικότητα στην Κύπρο είναι η κατοχή και βάρβαρη εισβολή του “Αττίλα”