Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνουμε μια αποτίμηση από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία. Είδαμε ότι ο Φιντάν βάζει θέμα των θαλασσίων πάρκων. Το κλίμα ήταν πολύ καλό, το ομολογούν και τα τουρκικά μέσα και εμείς εδώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός έχει βάλει τελεία και ότι τα θέματα τα μεγάλα είναι μπροστά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Συμφωνώ απολύτως και η  εκκίνηση της διαδικασίας διαλόγου αλλά και η συνειδητή διατήρησή της χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα και χωρίς αυταπάτες είναι μια στρατηγική της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Και η επιλογή αυτή φαίνεται ότι δικαιώνεται χωρίς προφανώς να μπορεί κανείς να πανηγυρίζει, με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα. Ποια είναι αυτά; Το πρώτο είναι ότι μπορούμε να θέτουμε με καθαρό τρόπο τις θέσεις και όχι μόνο, τις ξεκάθαρες απόψεις μας σε σχέση με διμερή ζητήματα, για παράδειγμα τη σωστή και νομικά και ιστορικά τεκμηριωμένη άποψη της χώρας μας, η οποία προκύπτει από τη Συνθήκη της Λωζάνης για τη μουσουλμανική μειονότητα, η οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα ετίθετο σε μια τέτοια συνάντηση, αν δεν είχε γίνει, αλλά και για ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, που ουσιαστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη της Δύσης και ακούστηκε δυνατά και καθαρά σε όλον τον κόσμο, αντιθέτως με την άλλη άποψη που περιμέναμε να εκφράσει και εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος. Το δεύτερο όφελος είναι όλα όσα απορρέουν από αυτό το κλίμα διαλόγου. Ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων, η συνδρομή αυτού του κλίματος, μαζί με την πολιτική που ακολουθούμε, στον εκμηδενισμό των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και στο Ανατολικό Αιγαίο. Και το γεγονός ότι στα νησιά μας υποδεχόμαστε από παράνομους μετανάστες, οι οποίοι είναι όλο και λιγότεροι, νόμιμους τουρίστες. Αυτά δεν προέκυψαν μαγικά.

Από εκεί και πέρα προφανώς υπάρχουν ξεκάθαρες διαφωνίες. Υπάρχει μια διαφορά, που θέλουμε να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και υπάρχει και μια διάθεση συνέχισης του διαλόγου, χωρίς όμως αυταπάτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν προλαβαίνει όμως να φύγει ο Πρωθυπουργός από την Τουρκία και βγαίνει ο  Τούρκος ΥΠΕΞ και λέει ότι η ιστορία των θαλάσσιων πάρκων άπτεται των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα. Το ερώτημα είναι πολύ απλό. Η Ελλάδα θα προχωρήσει την ιστορία των πάρκων έτσι κι αλλιώς και αδιαπραγμάτευτα και φοβάστε ή κάνετε σχεδιασμούς με βάση αυτό το σενάριο να δούμε πάλι ενδεχομένως ερευνητικά σκάφη ή γεωτρύπανα στις συγκεκριμένες περιοχές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θυμάμαι πολύ καλά ότι την ίδια ακριβώς ερώτηση μου είχατε κάνει στην τελευταία συνάντησή μας εδώ και σας είχα απαντήσει ότι αυτό δεν έχει να κάνει με ζητήματα όπως τα θέτει η Τουρκία. Είναι μια εντελώς διαφορετική, περιβαλλοντικής φύσεως συζήτηση, που προφανώς θα την προχωρήσει με βάση τις προβλεπόμενες ενέργειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Είναι κάτι που είναι αποφασισμένο από την ελληνική πλευρά, έχει τεθεί ευπροσώπως και ξεκάθαρα και δεν είναι ζήτημα των διαπραγματεύσεων ή των συζητήσεων…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι άλλο, άκουσα με προσοχή τον κ. Φιντάν, ο οποίος ουσιαστικά πολύ κομψά μίλησε για τη λύση θεμάτων- πακέτο. Τα προβλήματα του παρελθόντος αλλά και τα παρόντα που έχουν δημιουργηθεί. Είναι η επιλογή της Τουρκίας να τα δει όλα μαζεμένα βάζοντας μέσα συνεκμετάλλευση, κυριαρχία, υφαλοκρηπίδα, όλα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο πρέπει και τα δύο μέρη, ρητώς και με λεπτομέρεια σημείων στίξης, να συμφωνήσουν στην ατζέντα, που για εμάς υπό συζήτηση είναι μόνο η μία και μοναδική διαφορά, ο καθορισμός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Άρα δεν μπορεί να τεθεί οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που είναι a priori δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δεχτεί η ελληνική πλευρά να μπει στο τραπέζι οποιαδήποτε άλλο θέμα πέραν της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αυτός είναι ο στόχος. Έχουμε ακόμη απόσταση να διανύσουμε, αλλά η ίδια η διαδικασία και η διατήρηση αυτού του κλίματος έχουν ήδη δείξει απτά αποτελέσματα. Πρέπει να τα κρατήσουμε αυτά, να τα συντηρήσουμε, μένοντας πιστοί σε όσα καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας πρεσβεύουμε ως Κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έβαλε το θέμα της Μονής της Χώρας ο Πρωθυπουργός στον Ερντογάν και η κριτική της Αντιπολίτευσης είναι ότι ήταν ήπια η αντίδραση του Πρωθυπουργού. Δηλαδή μείναμε στην απάντηση του Ερντογάν ότι δεν αλλοιώνουμε τον χαρακτήρα αυτού του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ στην ουσία αλλοιώνεται όπως έγινε με την Αγία Σοφία. Για παράδειγμα κανένας Χριστιανός δεν μπορεί να πάει στον κύριο ναό, αλλά μόνο στον γυναικωνίτη καταβάλλοντας μάλιστα εισιτήριο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν η μεγάλη εικόνα δείχνει μια δικαίωση – χωρίς τυμπανοκρουσίες- μιας στρατηγικής επιλογής, με όλα αυτά τα οποία σας είπα, προφανώς και οι εντός των συνόρων ασκούντες κριτική προσπαθούν να πιαστούν από διατυπώσεις, έτσι ώστε να πούνε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας κάλυψε η απάντηση; Κάλυψε τον Έλληνα Πρωθυπουργό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμένα ως πολίτη με κάλυψε καταρχάς η συνολική στάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω για το «είναι επισκέψιμη», εμάς μας ήταν αρκετό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς θα πούμε ότι είμαστε καλυμμένοι όταν θα διασφαλιστούν όλα όσα απαιτούνται για την πλήρη προστασία της διαχρονικής αξίας αυτού του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς. Και το ξαναλέω. Είτε αυτό αφορά τη Μονή της Χώρας είτε άλλες διαφωνίες που υπάρχουν, πέραν της μόνης διαφοράς που έχουμε, υπάρχει πολύ απόσταση να διανυθεί. Δεν είμαστε με τη γείτονα χώρα σε ένα σημείο που το βιβλίο των συμφωνιών, όπως είπαμε, έχει περισσότερες σελίδες από αυτό των διαφωνιών. Όμως ειπώθηκε μεταξύ των δύο ηγετών. Το είπε και ο Πρωθυπουργός ό,τι μπορούμε να γράψουμε και ένα άλλο βιβλίο, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις διαφορές μας, τις διαφωνίες μας, προς όφελος των δύο λαών. Και αυτό εκλαμβάνουμε εμείς ως έναν υγιή και επωφελή πατριωτισμό και όχι τις κορόνες, τις τυμπανοκρουσίες. Και σε αυτό πρέπει να καταλάβουν και οι πολιτικές δυνάμεις ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι στα ζητήματα με τη γείτονα χώρα κάποιος άλλος Πρωθυπουργός δεν ήθελε την πλήρη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων. Αλίμονο. Αλλά αυτό θέλει και ο νυν Πρωθυπουργός και το δείχνει στην πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Βλέπουμε τη νέα Πρόεδρο , εθνικίστρια, να βάζει μια σειρά ζητήματα και να προχωρά και σε ακραίες πράξεις. Από την άλλη υπάρχει μια Κυβέρνηση εδώ, η οποία, όπως καταγγέλλει η Αντιπολίτευση, και να μας πείτε αν είναι διαφορετικά, που δεν έχει κάνει μία σειρά από πράγματα. Ξέρουμε ότι τη θεωρείτε κακή τη Συμφωνία αλλά ήταν μέσα στις υποχρεώσεις μας. Να τηρήσουμε τα συμφωνημένα και να έρθουν αυτά τα περίφημα μνημόνια προς κύρωση. Μέχρι τώρα δεν έχουν έρθει. Επειδή χθες ακούσαμε διαφορετικές τοποθετήσεις από υπουργούς της Κυβέρνησης θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο αν προτίθεστε να φέρετε αυτά τα πρωτόκολλα και αν όχι για ποιον λόγο; Γιατί κάποιοι σας καταλογίζουν προεκλογικές σκοπιμότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να συμπληρώσω για να είμαστε ειλικρινείς, εσείς απαντήσατε «όχι τώρα, εν ευθέτω χρόνω». Το αφήσατε ανοιχτό εσείς το θέμα της υπογραφής των μνημονίων. Από την πλευρά τους σημαντικοί υπουργοί όπως ο κ. Βορίδης για παράδειγμα είπε όχι. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης τελικά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Βορίδης είπε όχι, υπό τις παρούσες συνθήκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα εν ευθέτω χρόνω και αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω ξεκάθαρα. Το όλο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών δείχνει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Σημείο πρώτο: Εμείς δεν λέμε άλλα προεκλογικά και κάνουμε άλλα μετεκλογικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- υπάρχει μάλιστα και σχετικό βίντεο  το οποίο για άλλη μια φορά κατέρριψε την προπαγάνδα της Αντιπολίτευσης και τις συκοφαντίες που διατυπώθηκαν από τον αρχηγό της, κ. Κασσελάκη- ο οποίος είχε πει «είμαστε αντίθετοι» -ορθώς θα πω εγώ- με τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί  τη θεωρούσαμε και τη θεωρούμε μια κακή συμφωνία, «θα την καταψηφίσουμε» όπως και κάναμε. Ασκήσαμε μάλιστα, όπως μπορούσαμε ως κοινοβουλευτικό κόμμα και πρόταση δυσπιστίας, η οποία δεν υπερψηφίστηκε. Ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών και είπε δημοσίως από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι αν ψηφιστεί και κυρωθεί θα έχει μεγαλύτερη ισχύ από νόμο και θα πρέπει ως σοβαρό Κράτος στη συνέχεια, αν εκλεγεί Πρωθυπουργός- που εξελέγη- να τηρηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τηρήθηκε; Όχι, είναι αντίθετο αυτό που λέτε. Μισό λεπτό. Προεκλογικά έλεγε θα τηρηθεί. Τεσσεράμισι χρόνια μετά δεν έχει τηρηθεί…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα φτάσω και εκεί στη μεγάλη μας διαφορά με την Αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τηρήθηκε κ. Υπουργέ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα φτάσω και εκεί, θα φτάσω. Και θα σας πω κιόλας ότι ορθώς δεν ψηφίστηκαν τα μνημόνια μέχρι σήμερα. Να τελειώσω όμως…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ορθώς λέτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …επειδή δεν είναι όλοι ίδιοι. Άλλοι θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ και τον αύξησαν, άλλοι θα έσκιζαν τα μνημόνια και υπέγραψαν τρίτο. Εμείς ότι λέγαμε προεκλογικά, το κάναμε μετεκλογικά. Και, μάλιστα, αυτό ήταν μια αντιδημοφιλής θέση για πολλούς από τους οποίους ήταν κοντά στο κόμμα μας, αλλά ήμασταν ειλικρινείς. Αν ψηφιστεί, θα τηρηθεί. Πάμε τώρα στο «θα τηρηθεί». Υπάρχουν δύο μέρη σε αυτή τη Συμφωνία: η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα δεν είχε να κάνει πάρα πολλά, η αλήθεια είναι. Είχε να ψηφίσει στη Βουλή και έχει να ψηφίσει στη Βουλή αυτά τα μνημόνια. Η άλλη πλευρά είχε και έχει να κάνει πάρα πολλά. Δικαιώνεται, λοιπόν, η συνειδητή επιλογή του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να μην βιαστούμε για την ψήφιση αυτών των μνημονίων, γιατί σκεφτείτε κ. Αναστασοπούλου, κ. Παπαδάκη, να φτάναμε στο σημείο η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, του άλλου μέρους, του άλλου Κράτους, να μην αναγνώριζε ούτε το πρώτο σημείο, ουσιαστικά, της Συμφωνίας, που είναι το πώς λέγεται η χώρα της. Δεν αποδέχεται ούτε αυτό και εμείς να είχαμε φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Πόσο καλύτερο θα ήταν αυτό για τη χώρα μας; Και απορώ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, κ. Υπουργέ, πάνω σε αυτό που λέτε. Τώρα δεν της δίνουμε ένα ακόμη πάτημα να πει η ίδια ότι εμείς δεν τη θέλουμε αυτή τη Συμφωνία, η Ελλάδα -από ό,τι φαίνεται- δεν τη θέλει, πάμε να την επαναδιαπραγματευτούμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, το αντίθετο. Έχουμε στα χέρια μας και εμείς να πούμε, ότι για συνεχίσουμε να διανύουμε όλη τη διαδρομή που υποχρεούμαστε να διανύσουμε, ενώ ήμασταν αντίθετοι με αυτή τη Συμφωνία, πρέπει και η άλλη πλευρά, τουλάχιστον, να κάνει τα πρώτα μέτρα. Για να φτάσουμε να συζητάμε μέχρι το τέλος, πρέπει αυτοί να κάνουν την αρχή. Κι έχουμε μια Αντιπολίτευση -είναι φοβερό αυτό το οποίο συμβαίνει- που λέει, τη στιγμή που η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας λέει τη χώρα της Μακεδονία, η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση της Αντιπολίτευσης είναι: Ψηφίστε και τα μνημόνια στην Ελλάδα! Δεν το καταλαβαίνω αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως είναι θολή η γραμμή σας, κ. Μαρινάκη; Υπό την έννοια ότι δεν ήσασταν μόνο απέναντι ή διαφωνούσατε με τη Συμφωνία. Τη χαρακτηρίζατε επιζήμια και κακή για τη χώρα. Από τη στιγμή που είναι επιζήμια μια Συμφωνία και από τη στιγμή που η απέναντι πλευρά παραβιάζει τους όρους της Συμφωνίας και σας δίνεται η δυνατότητα από τη Συμφωνία να πάτε να την καταγγείλετε, αφού είναι επιζήμια γιατί δεν την καταγγέλλετε, να πάτε να την αλλάξετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα. Και το δεύτερο για να απαντήσετε συνολικά, λέτε από τη μία: Όχι, θα στηρίξουμε τη Συμφωνία, αλλά δεν κυρώνουμε τα πρωτόκολλα. Δηλαδή, πώς πατάνε αυτά στην ίδια λογική;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είχαμε πει, επαναλαμβάνω, αν θέλετε να σας διαβάσω και όσα είχαν ειπωθεί στη Βουλή και γράφτηκαν και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπου Πρωθυπουργός…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα στελέχη σας έλεγαν άλλα, κ. Μαρινάκη. Ο κ. Γεωργιάδης έχει πει ότι αν βγει το VMRO και παραβιάζει τη συνθήκη είναι μια καλή ευκαιρία να την αλλάξουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η κ. Μπακογιάννη χτες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να δούμε τη νέα Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, τη στάση της Κυβέρνησης, τις επίσημες διατυπώσεις τους και εδώ είμαστε να σχολιάσουμε και να αντιδράσουμε, όπως έχουμε αποδείξει, χωρίς…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, το σκέφτεστε ακόμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω: Είχαμε πει από την αρχή και συνεχίζουμε και το πιστεύουμε: Ήταν μια κακή συμφωνία. Αυτό δεν αναιρεί το ένα το άλλο. Είχαμε πει από την αρχή ότι έχουμε την υποχρέωση να τηρήσουμε τη Συμφωνία, εφόσον αποτελεί μια κυρωθείσα συμφωνία, ψηφισθείσα και από τις δύο πλευρές, από τα δύο Κράτη. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο, το οποίο τι εμπεριέχει μέσα ως πραγματικότητα; Μία νέα Κυβέρνηση, η οποία περιμένουμε να διατυπώσει τις επίσημες θέσεις και απόψεις της. Εμείς, λοιπόν, δεν θα είμαστε επισπεύδοντες. Εμείς, τη στιγμή που δεν έχουμε δει τι θα κάνει η άλλη πλευρά, η πρώτη ένδειξη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν θα προχωράτε αν η άλλη πλευρά δεν κάνει τα συμφωνηθέντα… Α, ενδιαφέρον!

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Και η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της άλλης πλευράς εξαρτάται από αυτή την συμμόρφωση. Είμαστε σαφής. Αν, λοιπόν, φτάσουμε στο σημείο του μη παρέκει, εκεί θα τα συζητήσουμε όλα, αλλά δεν είμαστε εκεί αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να κυρωθεί αυτή η Συμφωνία χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών. Δεν μπορεί μονόπλευρα να καταγγελθεί ούτε από τη μία πλευρά, ούτε από την άλλη. Εάν, λοιπόν, καταλήξει η Βόρεια Μακεδονία και είναι όχι μόνο η άποψη της νεοεκλεγείσας Προέδρου, αλλά και της Κυβέρνησής της. Ότι ξέρετε κάτι; Εμείς καταγγέλλουμε, έχουμε τη διάθεση να καταγγείλουμε, αυτή τη Συμφωνία. Εσείς προεκλογικά, δεν δεχόσαστε αυτή τη Συμφωνία. Προτίθεται η Κυβέρνηση να συμφωνήσει και να ξεκινήσουμε από την αρχή για μια άλλη συμφωνία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Αυτή τη στιγμή υποχρεούνται τα Κράτη και, κυρίως, η άλλη πλευρά, γιατί αυτή έχει να συμμορφωθεί σε μια σειρά από υποχρεώσεις. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να είστε βέβαιοι ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τα συμφέροντα της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «όπλο» του βέτο για ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας, είναι κάτι που μπορούμε να σκεφτούμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω και νομίζω δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών, είναι ότι η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται πλήρως από τη συμμόρφωσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν λέτε όχι, κ. Μαρινάκη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το «όπλο» του βέτο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, στην ερώτηση του κ. Παπαδάκη δεν είναι ξεκάθαρη η θέση της Κυβέρνησης. Δηλαδή, δεν επιμένετε εσείς στη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα δείτε, βλέποντας και κάνοντας κι ανάλογα των προθέσεων της νέας Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, θα το δείτε. Άρα, το επανεξετάζετε. Εγώ αυτό καταλαβαίνω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν επανεξετάζουμε. Εμείς αντιλαμβανόμαστε πλήρως την υποχρέωσή μας στη συμμόρφωση στην αρχή της…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα τους καταγγείλετε. Στην ερώτηση του κ. Παπαδάκη, κι αν αυτοί πουν ότι δεν τη θέλετε, θα τους καταγγείλετε, γιατί μέσα η Συμφωνία περιγράφει βήματα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς αντιλαμβανόμαστε πλήρως την υποχρέωσή μας να σεβαστούμε τη συνέχεια του Κράτους και αυτό θα κάνουμε, αλλά δεν θα είμαστε επισπεύδοντες. Δεν θα έχουμε τον αντισυμβαλλόμενο να μην κάνει ούτε τα στοιχειώδη και εμείς να θέλουμε να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προχωρήσετε εσείς, λέτε, να προχωρήσουμε εμείς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπράβο! Εμείς επισπεύδοντες και, ειδικά, σε κάτι που από την αρχή είχαμε εκφράσει την αντίρρησή μας, δεν θα γίνουμε. Δεν πρόκειται, όμως, να πούμε κάτι περισσότερο από αυτά τα οποία είχαμε πει προεκλογικά. Αυτά που έχουμε πει προεκλογικά, κάνουμε μετεκλογικά. Σεβόμαστε τη συνέχεια του Κράτους. Αλλά, πρέπει να το κάνει αυτό και η άλλη πλευρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην φανεί, βέβαια, ότι εγκαλούμε τη Βόρεια Μακεδονία για μια Συμφωνία, με την οποία η Ν.Δ. όταν ήταν στην Αντιπολίτευση διαφωνούσε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και είχε πει ότι θα εφαρμόσει, εφόσον ψηφιστεί, άμα γίνει Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν επιτήρησε την εφαρμογή της Συμφωνίας. Τα έγγραφα, διαβατήρια, βιβλία, εμπορικές είναι και στα μνημόνια που δεν έχει κυρώσει η Κυβέρνηση, όμως τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν με τα διαβατήρια, με το πώς γίνεται μέσα στα βιβλία η αναφορά στη Μακεδονία, στην ιστορία κλπ., η Κυβέρνηση δεν τα έχει επιτηρήσει. Έχετε καταγγείλει ότι δεν έχει γίνει η εφαρμογή τους;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ισχύει αυτό που λέτε, κ. Μιχαηλίδη. Μισό λεπτό. Το δεν έχει επιτηρήσει από το έχει καταγγείλει είναι δύο διαφορετικά πράγματα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, όταν επιτηρείς και βλέπεις ότι παραβιάζεται η συνθήκη, δεν το καταγγέλλεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και για την ενταξιακή πορεία μιας χώρας. Ας μη βιαζόμαστε. Υπάρχει ένας χρόνος, ο οποίος δίνεται σε μια νέα Κυβέρνηση να διατυπώσει τις θέσεις της. Ήταν και γνωστή η εκλογική διαδικασία. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων ή των μη πράξεων, των παραλείψεων ή των αντίθετων από όσα έχουν υπογραφεί πράξεων από την άλλη πλευρά, ούτως ώστε και εμείς να αντιδράσουμε αναλόγως. Δεν βιαζόμαστε. Ας μην είμαστε τόσο βιαστικοί και να δούμε ότι έχουμε μια Κυβέρνηση, η οποία έχει μια στρατηγική που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Δεν βιάζεται αδικαιολογήτως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, τι σημαίνει θα αντιδράσουμε αναλόγως; Εγώ αυτό θέλω να απαντήσετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύς κόσμος διερωτάται. Η Ελλάδα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις; Τι σημαίνει αυτό; Με δεδομένο, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε αρνητικά, όπως έχουν ειπωθεί, αυτής της Συμφωνίας, η οποία κατά τη δική μου άποψη ήταν μια συμφωνία ατελής, με αρκετά κενά. Και έχοντας έναν λαό, ο οποίος πιστεύει ότι είναι Μακεδόνες αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα τι μπορεί να κάνει, έτσι ώστε κάθε φορά που αλλάζει η Κυβέρνηση και εκφράζεται μια διαφωνία στα Σκόπια, η Αθήνα πώς μπορεί να αντιδράσει; Θα κάνουμε την ίδια συζήτηση κάθε φορά, κάθε πέντε χρόνια; Θα κυρώσουμε, δεν θα κυρώσουμε τη Συμφωνία; Αυτή η ρημάδα η συμφωνία έχει διαδικασίες, προκειμένου η Αθήνα να αναγκάσει τα Σκόπια να την τηρήσει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ερώτησή σας εμπεριέχει την απάντηση. Η Αθήνα, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τη θέση στην οποία θα ήταν αν μετά τη νέα Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, είχε διανύσει όλη τη διαδρομή και είχε υπογράψει και τα μνημόνια. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, και περιμένει να δει τι μπορεί να κάνει για την ενταξιακή πορεία ως μέλος της Ευρώπης για τη Βόρεια Μακεδονία, άρα και αυτό υπάρχει ως «όπλο» και περιμένει να δει τι θα κάνει η άλλη πλευρά και ως προς τα μνημόνια που έχει να υπογράψει. Άρα, η εξωτερική πολιτική που ασκείται με σχεδιασμό, αρχή, μέση και τέλος από τη χώρα μας, ίσα – ίσα, δεν ακολουθεί τις εξελίξεις. Είναι τόσο προσεκτική και τόσο αποτελεσματική που δίνει όπλα στη χώρα και δεν τα έχει απεμπολήσει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να φύγουμε από το θέμα αυτό και να έρθουμε σε αυτό που θα γίνει σε 25 ημέρες: εκλογές. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εσείς, στελέχη της Ν.Δ. διατυμπανίζουν σε κάθε περίπτωση ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών διασφαλίζει τη σταθερότητα στη χώρα. Γιατί το λέτε αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι Ευρωεκλογές αυτές είναι οι πιο σημαντικές Ευρωεκλογές που μπορώ να θυμηθώ. Δεν έχω ζήσει τόσες πολλές, λόγω ηλικίας, αλλά έχω ζήσει όσες περισσότερες μπορεί να σκεφτεί κανείς λόγω της ενασχόλησής μου. Γιατί; Για δύο λόγους, γιατί αυτό μπορεί να ακουστεί και ως κλισέ και λογικά θα σου πει ο άλλος που το ακούει, το έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτό. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί ουσιαστικά αποφασίζεται η στόχευση της χώρας μας εκτός συνόρων. Υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές σχολές. Η μία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Ν.Δ. που θέλει να φέρει χρήματα στη χώρα: Ταμείο Ανάκαμψης 36 δισεκατομμύρια, πρωταγωνιστήσαμε, 43 δισεκατομμύρια για την πανδημία για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στην πανδημία, όλα όσα έχουμε καταφέρει με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, με τις άμεσες αντιδράσεις μας και τα αντανακλαστικά μας στις φυσικές καταστροφές. Και, από την άλλη πλευρά, αυτοί που θέλουν να κοπούν χρήματα από τη χώρα, να τη δυσφημίσουν στο εξωτερικό. Για την ΚΑΠ, εμείς λέμε ήπια προσαρμογή υπέρ των αγροτών…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σταθερότητα που είναι μέσα σε όλα αυτά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος, γιατί έχουμε ευρωεκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς διαταράσσεται;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Περιγράφω και τελειώνω τον πρώτο λόγο. ΚΑΠ: ήπια προσαρμογή εμείς υπέρ των αγροτών. Και το Ευρωπαϊκό Λαϊκο Κόμμα. Όχι στην ήπια προσαρμογή οι Σοσιαλιστές και οι Αριστεροί, κατά των αγροτών και πολλά ακόμα για το Σύμφωνο για την Άμυνα και όλα τα σχετικά.

Ο δεύτερος λόγος αφορά το εσωτερικό της χώρας και είναι ένα σταυροδρόμι σταθερότητας και θα σας το πω σε λιγότερο από ένα λεπτό, γιατί μέσα στον δεύτερο χρόνο αυτής της τετραετίας, παρά την αντίθετη -εγώ θα πω καλοποροαίρετη- κριτική, έχουν γίνει τομές στη χώρα που δείχνουν ότι δεν υπολογίζει η Κυβέρνηση αυτή το πολιτικό κόστος. Μη κρατικά πανεπιστήμια, επιστολική ψήφος, νόμος κατά της φοροδιαφυγής, τα απογευματινά χειρουργεία, ένα οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται ήδη κατά 50%,  το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, και αυξάνει μισθούς, πολλές μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, μεταρρύθμιση, όπως ο δικαστικός χάρτης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μη μας πείτε όλο το κυβερνητικό έργο, κύριε Μαρινάκη; Στη σταθερότητα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε, λοιπόν, για τη σταθερότητα. Σε αυτά όλα, παρά το 41%, που κάποιοι λένε είναι και αλαζονικό, ενώ είναι απόφαση των πολιτών και για εμάς δεν είναι μια λευκή επιταγή, είχαμε μία αντιπολίτευση που έχει ένα πρόγραμμα «Να πέσει ο Μητσοτάκης».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αφήστε με να τελειώσω, για να καταλάβει ο κόσμος τι διακυβεύεται την 9η Ιουνίου. Ένα από τα πιο κορυφαία –θεωρώ- επιτεύγματα αυτής της Κυβέρνησης είναι ότι, έχοντας δημιουργήσει 400.000 θέσεις εργασίας, οι 310.000 εκ των οποίων είναι με καλύτερο μισθό, λόγω των αυξημένων επενδύσεων, λόγω μιας πολιτικής μείωσης φόρων, λόγω του ψηφιακού κράτους, πλέον δεν συζητάμε για το μεγάλο πρόβλημα πού θα βρει κάποιος δουλειά, αλλά εάν βρουν οι επιχειρήσεις εργαζόμενους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένω να δω πότε θα φτάσουμε στη σταθερότητα, κύριε Μαρινάκη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε, λοιπόν, μια αντιπολίτευση, η οποία τι λέει; «Να πέσει η Κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι πρώτη φορά που το λέει η κυβέρνηση αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση αυτή έχει άλλα τρία χρόνια, να κάνει άλλες τόσες και περισσότερες μεγάλες τομές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιο ποσοστό πέφτει η κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αφήστε με να τελειώσω. Δεν πρέπει, λοιπόν, στην επόμενη μεγάλη τομή, στα επόμενα μη κρατικά πανεπιστήμια, στον επόμενο δικαστικό χάρτη, να έχουμε μία αντιπολίτευση που να έχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα ευρωεκλογών, που να κουνάει το δάχτυλο και να λέει «δεν μπορείτε να περάσετε αυτή τη μεγάλη τομή».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, κύριε Μαρινάκη, να μην έχουμε αντιπολίτευση στη χώρα. Δεν είναι εκβιαστικό αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Και δεν είπε κανείς ότι θα πέσει η Κυβέρνηση, εκλογές θα έχουμε το ΄27.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε απειλείται η σταθερότητα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση αυτή έχει εκλεγεί μ’ ένα ποσοστό ιδιαιτέρως τιμητικό, για να κάνει ρήξεις. Απαντώ και κάτι άλλο πολύ βασικό. Ωραία, βγαίνουν σε όλη την Ελλάδα τα υπόλοιπα κόμματα, και μοιράζουνε λεφτά. 15 – 20 δις σε μία συνέντευξη, μειώσεις φόρων, ενώ αυξάνανε φόρους. Τα λεφτά αυτά, ποια είναι η διαφορά; Λελογισμένα και χωρίς να χρεώνεται η χώρα, τα μοιράζει η χώρα. Ξέρετε ποιος είναι ο τρόπος, όμως, να μπορείς να μοιράζεις λεφτά, χωρίς να χρεώνεις τις επόμενες γενιές; Να μεγαλώνεις την πίτα. Να μεγαλώνεις το ΑΕΠ. Για να μεγαλώσεις το ΑΕΠ, όπως κάνουμε τα τελευταία πέντε χρόνια -και έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, εννοείται, αλλά και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που είμαστε πρώτοι σε αύξηση- πρέπει να μπορείς να φέρεις χρήματα στη χώρα. Κύριε Παπαδάκη, είναι πολύ βασικό αυτό. Η Ελλάδα θα πρέπει και μετά την 9η Ιουνίου για τις αγορές, για τους επενδυτές, για τις μεγάλες επιχειρήσεις που φέρνουν τα χρήματά τους εδώ -οι θέσεις εργασίας που σας είπα πριν, δεν δημιουργήθηκαν μαγικά, δεν «φύτρωσαν». Πρέπει, λοιπόν, αυτό το κλίμα σταθερότητας που υπάρχει στη χώρα, να συνεχιστεί.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αλλάζει τη σύνθεση στη Βουλή. 158 βουλευτές θα έχετε, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα πάρετε. Τι είναι αυτό το οποίο θα αποδυναμώσει και όχι  θα ρίξει την Kυβέρνηση, με το ποσοστό που θα πάρει; Έχετε βάλει ένα τρία μπροστά στο ποσοστό, το οποίο επιδιώκεται; Και αν είναι κάτω από το 3, αυτό τι μπορεί να σημαίνει; Ότι σε 3 – 4 μήνες εσείς θα ζητήσετε τη λαϊκή ετυμηγορία για να ζητήσετε και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Χωρίς να πούμε ότι ανακαλύψαμε τον τροχό, συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Το τελευταίο αποτέλεσμα που πετύχαμε στις ευρωεκλογές το 2019 ήταν 33%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 33% από το 41% πάντως, θα έχει μία απόσταση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Αν θεωρείτε ότι το 33% από το 41% έχει μία απόσταση, θα σας θυμίσω ―έτσι συνέβαινε σε όλες τις ευρωεκλογές, γι’ αυτό και συγκρίνουμε μήλα με μήλα και πορτοκάλια με πορτοκάλια― το 2019 ένας μήνας ήταν η απόσταση η χρονική. Πήραμε 33% στις ευρωεκλογές, 39,5%, σχεδόν 40%, στις εθνικές εκλογές. Γιατί γίνεται αυτό; Επειδή, ακριβώς, δεν εκλέγουν οι πολίτες Kυβέρνηση, υπάρχει σ’ ένα ποσοστό των ψηφοφόρων μία χαλαρότητα στην ψήφο και διαχρονικά στις ευρωεκλογές τα πρώτα κόμματα έχουν λίγο μικρότερο ποσοστό από τις εθνικές εκλογές.

Ο πήχης, λοιπόν, μπήκε από τον Πρωθυπουργό, γιατί το λογικό είναι να συγκρίνεις ομοειδή πράγματα μεταξύ τους. Τώρα, εάν θέλει κάποιος, επειδή θέλει να είναι το βράδυ στους νικητές, να βάλει ως πήχη, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό της εκλογικής του συντριβής, ούτε καν το 23% των εκλογών του 2019, δικαίωμά του. Ο καθένας βάζει τον πήχη για τον εαυτό του πού θεωρεί σωστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ο Πρωθυπουργός είπε «πάμε σε Δημοψήφισμα». Όταν δίνει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις εκλογές, δεν θα συγκριθεί με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών; Ο κύριος Μητσοτάκης το είπε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δείτε τι συνέβη χθες στη Νομική. Θυμάμαι ένα ανέκδοτο που λέει ήταν ένας Γερμανός, ένας Έλληνας, πώς λέγαμε και ξεκινούσαμε; Εδώ έχουμε, έναν Ισπανό, τρεις Γαλλίδες, δύο Γερμανίδες, δύο Ιταλίδες, μία Αγγλίδα και 19 Έλληνες σ’ ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που πληρώνουμε όλοι με τους φόρους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ε, πέντε χρόνια είστε στην κυβέρνηση, κύριε Μαρινάκη, κι εκείνοι ήταν μέσα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μη βιαζόμαστε. Εμείς καταργήσαμε το άσυλο για να μπορεί να μπει η Αστυνομία και επί των ημερών μας μπαίνει η Αστυνομία και όλοι αυτοί οι 15 φοιτητές  και οι 9 μη φοιτητές βρίσκονται  αυτή τη στιγμή στο κρατητήριο. Εκκενώσεις καταλήψεων και πολλές πλέον δεν γίνονταν, κυρία Αναστασοπούλου, γίνονται. Και με τις εκκενώσεις των καταλήψεων που θα κλιμακωθούν -όταν κάποιοι στερούν από τους φοιτητές και τον Έλληνα φορολογούμενο τα πανεπιστήμια, που δεν ανήκουν σε αυτούς τους αλλοδαπούς ή τους ημεδαπούς μη φοιτητές, ανήκουν στους φοιτητές- εκκενώσεις θα συνεχίσουν να γίνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Το μέτρο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που ήταν και η πρώτη εξαγγελία που είχε κάνει η κυβέρνηση προεκλογικά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ήταν σωστό μέτρο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η πρώτη εξαγγελία που είχε κάνει προεκλογικά το 2019, ήταν η κατάργηση του ασύλου. Την έκανε την κατάργηση του ασύλου και λόγω αυτής της νομοθέτησης έχουμε δει δεκάδες, πλέον, επιχειρήσεις σε εστίες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε επιχειρήσεις αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ήταν ένα μέτρο το οποίο ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας, που επικουρικά έχει βοηθήσει σε κάποιες περιπτώσεις, επανεξετάζεται ο ρόλος της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Είναι στα πανεπιστήμια αυτοί οι άνθρωποι, είναι στα τμήματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι μπαίνουν στα πανεπιστήμια μέσα και διαπράττουν ποινικά αδικήματα, είναι δουλειά της κανονικής Αστυνομίας. Και η κανονική Αστυνομία στην Ελλάδα μέχρι το 2019 δεν μπορούσε να μπει στα πανεπιστήμια. Από το ΄19 μέχρι σήμερα- και όσο περνάει ο καιρός περισσότερο- μπαίνει στα πανεπιστήμια. Για να μπορούμε, λοιπόν, την όποια επιχείρηση σε πανεπιστήμιο που κάνουμε και την όποια νομοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων, την όποια νομοθέτηση επιστολικής ψήφου, την όποια τομή στην οικονομία που προχωράμε, τα εργασιακά νομοσχέδια να συνεχίσουμε να τα κάνουμε -εμείς θα το κάνουμε σε όλη την τετραετία, εκλογές θα έχουμε το 2027. Χρειάζεται, όμως, στην Ελλάδα να μην αμφισβητηθεί αυτή η σταθερότητα και αυτό το κλίμα το μεταρρυθμιστικό. Έχεις μία αντιπολίτευση που  αμφισβητεί. Όταν, λοιπόν, κάποιος αμφισβητεί κάτι, πρέπει να πάρει απάντηση. Και η απάντηση θα είναι 9 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη

Προηγούμενο άρθροΜε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το TechSaloniki 2024 το διήμερο 17 και 18 Μαΐου
Επόμενο άρθροΠ.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ Έδεσσας: Σε τουρνουά στη Θάσο οι Κορασίδες της ομάδας βόλεϊ