Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤΕΝΑ
και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλημέρα σας και αν μου επιτρέπετε επειδή ο κ. Κούγιας είναι φίλος και συνάδελφος, επειδή η πολιτική είναι κάτι προσωρινό και ο κόσμος επιλέγει πόσο θα διαρκέσει, να ευχηθώ και από τον φιλόξενο «αέρα» σας περαστικά στον Αλέξη Κούγια, δύναμη και, ξέρετε, δεν θα σταθώ στα μικρόψυχα σχόλια γιατί ένας από τους λόγους που γίνονται είναι για να ασχολούμαστε μαζί τους. Είναι πολύ σημαντική, δεν θα πω μικρή, η ζωή. Είναι πολύ σημαντική η ζωή όλων μας και των δικών μας ανθρώπων για να την σπαταλάμε στο να απαντάμε σε μικρόψυχα σχόλια, για να το πω έτσι ευγενικά, θα σταθώ στο παράδειγμα του Αλέξη Κούγια και πολλών άλλων, εκατοντάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι με πολλά προβλήματα δουλεύουν από το πρωί. Πηγαίνουν σε ένα αγρόκτημα, σε ένα δικαστήριο, σε ένα νοσοκομείο, σε ένα γραφείο, μεγαλώνουν παιδιά, κουβαλάνε σταυρό και, ταυτόχρονα, χαμογελάνε. Αυτό είναι το μήνυμα της ζωής. Γιατί η ζωή έχει αξία κάθε μέρα. Και είναι πολύ δυνατό αυτό το μήνυμα γιατί ξέρουμε όλοι μας τέτοιους ανθρώπους, όπως είναι και ο κ. Κούγιας που δεν τα παρατήσανε ποτέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός ήταν και ο στόχος μας. Λοιπόν, αλλάζετε πίστα. Εγώ θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι θα πρέπει να γίνεται ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Εκείνο το οποίο επιλέγει ο κόσμος, όμως. Και νέοι άνθρωποι να μπαίνουν στην πολιτική σε μία εποχή που, δυστυχώς, οι νέοι άνθρωποι έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Χρειάζεται η ανανέωση στον χώρο της πολιτικής και ανεξάρτητα από το σε ποιο κόμμα είστε και τι υπηρετείτε, εσείς κατά την ταπεινή άποψη την δική μου, το έχω πει και για νέους ανθρώπους από άλλα κόμματα, αξίζετε μια θέση στην Βουλή και καλά κάνατε και αποδεχτήκατε την πρόταση του Προέδρου του Κόμματός σας να είστε υποψήφιος στις εκλογές του 2027. Λέμε ότι ανακοινώθηκαν τρία ονόματα, το δικό σας, της κ. Αγαπηδάκη και του κ. Ρωμανού. Ρε μπας και ο Μητσοτάκης μας επιφυλάσσει εκλογές για το 2025; Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία και πιστεύω ότι η επιλογή από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. στο πρόσωπό σας θα είναι η πιο πετυχημένη επιλογή. Είναι προσωπική μου άποψη. Δεν σας γλείφω, κ. Υπουργέ. Εγώ δεν σας ήξερα, σας γνώρισα μέσα από αυτή την καθημερινότητα. Μπορεί να συμφωνούμε, μπορεί να διαφωνούμε, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι το ήθος ενός νέου ανθρώπου, το πάθος του για αυτό το οποίο υπηρετεί και πιστεύει και εσείς τα έχετε τα χαρακτηριστικά αυτά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, είναι κάτι παραπάνω από τιμητικά αυτά που λέτε και σας ευχαριστώ πολύ. Για να περάσουμε στην κουβέντα μας, γιατί νομίζω ότι τους πολίτες τους ενδιαφέρουν περισσότερο τα ζητήματα της καθημερινότητάς τους, είναι πολύ σημαντικό να τα λέει ένας άνθρωπος με την δική σας διαδρομή, εξαιρετικά τιμητικό. Θα σας πω μόνο ένα πράγμα, ότι ξεκίνησα την ζωή μου όταν πήρα το πτυχίο μου, της Νομικής, χωρίς να έχω σκοπό να γίνω πολιτικός. Πάντοτε ασχολιόμουν. Είχα το μικρόβιο αυτό μέσα μου, αλλά δικηγόρος αποφάσισα να γίνω. Έτσι πορεύτηκα και έτσι συνεχίζω να είμαι. Όμως, λόγω της πολύ μεγάλης τιμής που μου έκανε και των ευκαιριών που μου έδωσε ο Πρωθυπουργός, στον οποίο χρωστάω αυτή την διαδρομή, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να έχει νόημα αυτό που κάνεις, πρέπει να κρίνεσαι από τους πολίτες. Το αν είσαι καλός ή όχι, το αν αξίζεις ή όχι, αυτό το αποφασίζουν οι πολίτες κάθε εκλογικής περιφέρειας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανά τέσσερα χρόνια το 2027, όπως είπε και η ανακοίνωση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2027 ε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …Ξεκάθαρα! Και όπως και πολλοί άλλοι πριν από εμένα και πολύ μετά από εμένα, θα αξιολογηθούν και θα αξιολογηθούν ξανά και ξανά από τους Έλληνες πολίτες, εν προκειμένω του Βόρειου Τομέα, 14 Δήμων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον πρόλογό μου είπα ότι μερικές φορές θα πρέπει και ο κόσμος και το κάνει, ξέρετε, αρκετοί το κάνουν. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μας παρακολουθούν αυτή την στιγμή και λένε ότι Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσω ποτέ, Μαρινάκη κατ’ επέκταση δεν πρόκειται να ψηφίσω ποτέ. Αλλά είναι καλό παιδί, είναι συγκροτημένος άνθρωπος. Εγώ διαφωνώ με τις απόψεις του. Είναι πολύ τιμητικό και για την πολιτική γενικότερα, αλλά και για τα πρόσωπα τα οποία έχουν αυτό το τελικό αποτέλεσμα μετά από ένα πέρασμα σε μια δημόσια θέση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είπατε κάτι πάρα πολύ σημαντικό, ξεχωριστό θα έλεγα. Το γεγονός ότι πολύ μεγάλο μέρος της νέας γενιάς και της δικής μου γενιάς -εγώ σε λίγους μήνες 37 ετών θα γίνω- και πολλών νεότερων από εμένα, έχει γυρίσει την πλάτη όχι στο ένα ή στο άλλο κόμμα, αλλά σε όλα τα κόμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 37 ε; Τριών ετών ήσαστε όταν ξεκίνησα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και πιστέψτε με ότι σας βλέπω πάρα πολλά χρόνια, δεν θα πω όλα τα χρόνια γιατί θα ήταν υπερβολικό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πίνατε το γάλα σας όταν ξεκίνησα αυτήν την εκπομπή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά, ξέρετε κάτι, κάνουμε ένα λάθος και λέμε είναι νέος. Δεν αρκεί μόνο αυτό. Οι νέοι γύρισαν την πλάτη, κυρίως για δύο λόγους, πέραν του προφανούς. Ο πρώτος είναι ο προφανής ότι δεν ξεκίνησαν τη ζωή τους και την πορεία τους ο καθένας όπως πίστευε, μετά το πτυχίο του, χωρίς να έχει τίποτε δεδομένα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα, αν θα κάνει σπίτι, αν θα μπορέσει να κάνει μια οικογένεια, πάρα πολλά πράγματα δεν ήταν δεδομένα, τα οποία προσπαθούμε να τα ανατρέψουμε. Έχουμε δημιουργήσει, ας πούμε, 500.000 δουλειές, δεν είναι μικρό πράγμα, δεν αρκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι το τεράστιο θέμα αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δηλαδή, μια καλύτερη δουλειά, γι’ αυτό επιμένω κι εγώ και λέω συνέχεια ακόμα καλύτερες δουλειές κι επιμένω στο μισό εκατομμύριο δουλειές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο δεύτερος λόγος, κύριε Παπαδάκη, είναι ότι κουράστηκαν, γιατί τις πιο πολλές φορές κι εγώ ήμουνα από την πλευρά του ακροατή, του υποστηρικτή, όχι του πολιτικού, κουράστηκαν από τον «ξύλινο» λόγο. Είτε είναι από τη Νέα Δημοκρατία, είτε είναι από το ΠΑΣΟΚ, από τον τοξικό λόγο, που για να πω έτσι τα δικά μας τα καλά, τον υπεστήκαμε και άλλαζαν το κανάλι. Όταν ο άνθρωπος αλλάζει το κανάλι, το αλλάζει και για σένα που μπορείς να λες κάτι σοβαρό. Εγώ, λοιπόν, θα δώσω αυτήν τη μάχη, ως ένας άνθρωπος που δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, όπως πολλοί άλλοι να λέω αυτό που πιστεύω, όμως μιλάω κι εκτός αέρα και εκτός μιας ομιλίας και όποιος θέλει, ας μας επιλέξει, έχουμε χρόνο μπροστά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας το εύχομαι. Να έρθουμε τώρα στα θέματά μας. Να ξεκινήσουμε λιγάκι με αυτό που έχουμε, την επόμενη εβδομάδα ξεκαθαρίζει, το θέμα του Προέδρου ή της Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρόσωπο, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρωθυπουργός της χώρας θ’ ανακοινώσει το πρόσωπο και από κει και πέρα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα ή να συναινέσουν ή να προτείνουν δικά τους πρόσωπα. Ήσαστε έτοιμοι στη Νέα Δημοκρατία ή ακόμα το σκέφτεται, θα πάει σε κάνα βουνό ο Μητσοτάκης, για να πάρει τις αποφάσεις, γιατί συνήθως σε βουνό τις παίρνει, λέει, τις παίρνει τις σημαντικές.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στο γραφείο απ’ όσο γνωρίζω θα είναι Σαββατοκύριακο. Είναι ο μόνος ο οποίος γνωρίζει το όνομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, αποκλείεται, τώρα, να μην έχετε ακούσει κι εσείς κάτι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πιο πολύ έχω ακούσει από τους συναδέλφους σας, παρά από…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγεται ένα όνομα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, ακόμα και ν’ ακούγεται, είναι απλά ένα ενδεχόμενο, μια πιθανότητα, κανείς δεν το γνωρίζει το πραγματικό όνομα και αυτό όλο το οποίο έχουμε θωρακίσει, έχουμε προστατεύσει, είναι σημαντικό για τον θεσμό. Μένουν λίγες ημέρες, κύριε Παπαδάκη, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, εκκινεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου την προσεχή Τετάρτη να δει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είναι μια μηνιαία θεσμική συνάντηση, ούτως ή άλλως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέει, για παράδειγμα, η αντιπολίτευση, για την κ, Σακελλαροπούλου για ποιους λόγους ενδεχομένως, δεν θα της προτείνει ν’ ανανεώσει τη θητεία της. Διότι, λογικό είναι και ανθρώπινο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η κυρία Σακελλαροπούλου είναι η εν ενεργεία Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια, σοβαρότητα, τίμησε τον θεσμό αυτόν. Από κει και πέρα, είτε είναι εκ νέου, είτε είναι κάποιο άλλο πρόσωπο, είναι δεδομένο ότι σε ανώτατο επίπεδο, αυτό το πράγμα, δεν ξέρω αν θα γίνει την Τετάρτη ή κάποια άλλη στιγμή, η Α ή Β απόφαση, αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού, μόνο εκείνος το γνωρίζει, αλλά νομίζω ότι επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει και εννιά χρόνια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και είναι σχεδόν έξι χρόνια πρωθυπουργός, άρα, έχει, νομίζω, ένα παρελθόν, που μπορεί να δει κάποιος αν είναι αξιόπιστος και αν σέβεται τους θεσμούς. Δεν υπάρχει στιγμή που να μην το έχει κάνει αυτό και τα πρόσωπα και τους θεσμούς και την πορεία του καθενός…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, είναι προγραμματισμένο το ραντεβού 15 του μηνός.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως, βεβαίως. Είναι από αναβολή, λόγω της νεκρώσιμου ακολουθίας του πρώην πρωθυπουργού, του Κώστα Σημίτη, δεν θα μπορούσε να γίνει συνάντηση τη μέρα αυτή, άρα πήγε την Τετάρτη, είναι μηνιαία συνάντηση, όμως, μπαίνουμε πράγματι στον μήνα των ανακοινώσεων, όπως συμβαίνει κάθε φορά που έρχεται αυτή η στιγμή. Ας περιμένουμε τις ανακοινώσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για να κλείσουμε το θέμα της προεδρολογίας. Είναι λογικό να μη θέλετε ν’ αποκαλύψετε πράγματα και…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πιστέψτε με, δεν γνωρίζω και χαίρομαι που δεν γνωρίζω κιόλας, για να κοιμάμαι ήσυχος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα κι αν τα γνωρίζατε, δεν θα κάνουμε καμία προσπάθεια να τα εκμαιεύσουμε, αλλά εκείνο με το οποίο μπορούμε για να κλείσουμε το θέμα αυτό, είναι με την ερώτηση, αυτό το θέμα το οποίο γίνεται συζήτηση, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή επιλογή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, πιστεύω πάρα πολύ στις ιδέες. Είμαι από μικρός στη Νέα Δημοκρατία. Πιστεύω στις ιδέες του κόμματός μας και προφανώς κάθε στέλεχος άλλου κόμματος πιστεύει στις ιδέες του κόμματός του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λογικό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά κάτι το οποίο άλλαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βασικά κατάλαβε ότι άλλαξε, δεν το άλλαξε εκείνος, για να είμαστε πιο ακριβείς, μετά την πολυετή κρίση, είναι ότι πολλά από αυτά τα οποία θεωρούσαμε διαχωριστικές γραμμές για πάρα πολλές δεκαετίες, έχουν γκρεμιστεί. Εγώ πιστεύω στους άξιους ανθρώπους που έχουν ιδέες και τις υπηρετούν και στους αποτελεσματικούς, που…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι να είναι έτσι, γιατί κεντροδεξιό μπορείς να βρεις καλό και κεντροαριστερό μπορείς να βρεις καλό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν και στο κέντρο και στην κεντροδεξιά και στην κεντροαριστερά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν καλοί άνθρωποι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω, λοιπόν, ότι τα πρόσωπα πρέπει να λένε κάτι. Η Νέα Δημοκρατία μεγάλωσε αυτά τα εννιά χρόνια, γιατί ενώ έμεινε πιστή στην ιδρυτική της διακήρυξη, αν τη διαβάσει κανείς θα δει πόσο πιστοί έχουμε μείνει, δεν φοβήθηκε μια λελογισμένη διεύρυνση, κυρίως προς την κοινωνία. Αυτό, λοιπόν, είναι το μήνυμα το οποίο θέλει να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε του μεγάλη απόφαση. Είτε είναι μια πολιτική απόφαση, είτε είναι μια απόφαση προσώπου, δίνοντας ευκαιρίες, στο τέλος της ημέρας όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Άρα, νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα δούμε και τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, δεν φωτιστήκατε, ούτε φωτιστήκαμε. Αλλά, επειδή τον ξέρουμε και ως άνθρωπο λίγο, τον μάθαμε, τον καταλάβαμε, είναι και ο άνθρωπος των εκπλήξεων. Δηλαδή, μπορεί να είναι το όνομα, να μην έχει ακουστεί καθόλου μέχρι στιγμής. Περιμένουμε. Σάββατο κοντή γιορτή. Κύριε Υπουργέ, προηγουμένως δώσαμε ένα στοιχείο το οποίο είναι συγκλονιστικό. Ο μέσος Έλληνας πολίτης, ο μισθοσυντήρητος το 2024 δούλεψε 179 μέρες για να πληρώσει τους φόρους έμμεσους και άμεσους φόρους. Εάν βγάλουμε σαββατοκύριακα και αργίες αντιλαμβάνεστε ότι το περισσότερο διάστημα της εργασιακής του χρονιάς το πέρασε για να καλύψει τις υποχρεώσεις κι όχι τις ανάγκες του. Αυτό πρέπει να αλλάξει κ. Υπουργέ, υποχρεωτικά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή εκπροσωπώ μια Κυβέρνηση, όπως σας είπα, που δεν εξελέγη πριν από λίγους μήνες, εξελέγη το 2019. Εγώ σ’ αυτή τη θέση είμαι ενάμιση χρόνο, αλλά πρέπει να μιλάμε λίγο για το τι έχουμε κάνει. Γι’ αυτό και μια από τις πιο σημαντικές συζητήσεις που επιλέξαμε να κάνουμε ενόψει του Προϋπολογισμού ήταν τι κάναμε με τις θέσεις εργασίας, γιατί το κορυφαίο πρόβλημα των προηγούμενων ετών ήταν σε ποια χώρα θα μεταναστεύσει ένας νέος άνθρωπος και γι’ αυτό σας είπα και πριν για το μισό εκατομμύριο δουλειές και για τους φόρους, όπως με ρωτήσατε. Έχει κάνει κάτι σημαντικό η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις μειώσεις των φόρων; Η ίδια η πραγματικότητα λέει ότι η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια χώρα στην Ευρώπη σε ποσοστό μείωσης φόρων από 2019 μέχρι το 2023. Και συγκεκριμένα ήταν το 42,8% του ΑΕΠ και έχει πέσει στο 40,7% του ΑΕΠ το 2023. Μένει να μπει το 2024. Πρακτικά, επειδή ήμασταν μια χώρα, που για ολόκληρες δεκαετίες οι πολίτες άκουγαν μόνο για φόρους, ήταν πρώτη προτεραιότητά μας να μειώσουμε και μειώσαμε συμπεριλαμβανομένων των φόρων που μειώθηκαν από 1/1/2025, 72 φορολογικούς συντελεστές. Αρκεί αυτό; Να σας προλάβω. Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν θέλω να μηδενίσω τις προσπάθειες και το λέω συνέχεια, αλλά φτάνουν στη κοινωνία; Εγώ άκουσα τον Μητσοτάκη. Λέει ο Μητσοτάκης ότι ξέρετε κάτι «μπορεί να μειώσαμε φόρους, μπορεί να δώσαμε κάποιες αυξήσεις, το θέμα είναι αν περνάει στην κοινωνία».
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, είναι προφανές ότι δεν αρκεί. Εμείς δεν αρνούμαστε ότι η Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλά ως προς το διαθέσιμο εισόδημα. Δεν το αρνούμαστε αυτό, όμως, πρέπει, για να δούμε όλη την πραγματικότητα να δεχθούμε και μια άλλη πραγματικότητα. Ότι είμαστε μια Κυβέρνηση, που είμαστε πρώτη σε ρυθμό αύξησής του. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι με μια σειρά από μειώσεις φόρων και αυξήσεις εισοδημάτων, προσπαθούμε να ανέβουμε μια ανηφορική διαδρομή. Οι ανηφορικές διαδρομές είναι κουραστικές. Δεν έχουμε φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσουμε, αλλά έχουμε διανύσει περίπου τη μισή διαδρομή. Αυτό δεν είναι αμελητέο. Αλλά, για να λέμε τα πράγματα απλά, να τα καταλαβαίνει ο κόσμος, εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω. Λέμε όλοι ότι πρέπει να αυξηθεί και άλλο το εισόδημα. Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να δοθούν παραπάνω λεφτά στα νοσοκομεία, στα σχολεία και το κάνουμε. Μάλιστα. Όταν έρχεται την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση και κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι έχει αυξημένα φορολογικά έσοδα, ενώ όπως σας είπα δεν έχει αυξήσει ούτε έναν φόρο, μόνο έχει μειώσει φόρους. Με ποια λεφτά θα τα χρηματοδοτήσουμε όλα αυτά; Εμείς, λοιπόν, τι προσπαθούμε να κάνουμε; Είναι πολύ απλό αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε. Μειώνοντας φόρους, αλλά φέρνοντας επενδύσεις – είμαστε και η πρώτη σε επενδύσεις χώρα – να δημιουργήσουμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να φτάσουμε σ’ ένα σημείο, που δεν θα είναι η μοναδική πηγή εσόδων οι έμμεσοι και οι άμεσοι φόροι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Συμφωνούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έτσι κ. Υπουργέ, θα φεύγει από τη μία τσέπη και θα πηγαίνει στην άλλη. Δηλαδή, αν έμενα μου δίνει, αλλά από την άλλη μου παίρνει…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … και πολλές φορές αυτή η εξίσωση μπορεί να έχει και αρνητικό πρόσημο. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχει αρνητικό πρόσημο. Δηλαδή, τώρα δόθηκαν αυξήσεις στις συντάξεις. Με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών εκμηδενίζεται αυτή η αύξηση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είχαμε αύξηση φορολογικών συντελεστών. Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό θέμα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι αύξηση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό έχει να κάνει με την κλίμακα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το 9 πηγαίνει στο 22.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο το κοιτάνε τα δύο Υπουργεία κατά προτεραιότητα. Και το Εργασίας και το Οικονομικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βλέπετε αυτό; Να το αλλάξετε, γιατί υπερβαίνοντας τις 10.000 ουσιαστικά …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άλλαξε η κλίμακα κάποιου πολίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω, όμως, κάτι. Εδώ, για μένα είναι το πιο σημαντικό, αυτό που είπατε. Πηγές εσόδων του Κράτους. Γιατί ωραία τα λέμε, αλλά τα λεφτά δεν φυτρώνουν από κάπου. Όταν ακούτε πολιτικούς να λένε θα δώσουμε, θα κάνουμε, θα οτιδήποτε, η πρώτη ερώτηση που πρέπει να του κάνει όποιος τον ακούει – δεν κάνω υποδείξεις, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα – είναι που θα τα βρεις;
Λοιπόν, η Κυβέρνηση αυτή αυξάνει τα έσοδα με τρεις τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι με τις δουλειές που δημιουργεί. Γιατί; 500.000 άνθρωποι που πληρώνονταν από το επίδομα ανεργίας – σαν να τους πλήρωνε το Κράτος – τώρα πληρώνουν το Κράτος με τη δουλειά τους. Με φόρους και εισφορές, όχι αυξημένους. Δεύτερον, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. 1,8 δισ. έχουν έρθει επιπλέον στα κρατικά ταμεία από μια σειρά από πολιτικές που εφαρμόσαμε. POS, ταμειακές, σύστημα IRIS, διαφορετικός τρόπος μεταβίβασης ακινήτων. 1.8 δισ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι εδώ υπάρχει μία ένσταση…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: 1,8 δισ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … Ότι δεν φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται ο μισθωτός και ο συνταξιούχος εκείνοι οι οποίοι έχουν τεράστια οικονομική δυνατότητα και δεν υπάρχει η ανάλογη φορολόγησή τους. Δηλαδή, υπάρχουν πηγές εσόδων από φορολόγηση τομέων των οποίων η φορολόγησή τους είναι πολύ μικρή και τα κέρδη τους τεράστια. Αυτό σας καταμαρτυρούν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και ο τρίτος τρόπος – για να το κλείσω – είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, το αντιλαμβανόμαστε, επιστρέφουμε σε ΑΕΠ όπως πριν από την κρίση. Προσέξτε: Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση αυτή, προσωπικά ο Πρωθυπουργός, είμαστε μία φιλελεύθερη Κυβέρνηση, μία φιλελεύθερη παράταξη, είμαστε υπέρ των μειώσεων των φόρων, γι’ αυτό και σας είπα ότι έχουμε μειώσει, στην πράξη όχι στα λόγια, 72 φορολογικούς συντελεστές, συμπεριλαμβανομένων …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι πολλούς.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: … 23 έμμεσων φόρων. Σας προλαβαίνω, γιατί ακούω την κριτική της αντιπολίτευσης …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν παραμείνει αρκετοί έμμεσοι φόροι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά έχουν μειωθεί 23 έμμεσοι φόροι και όλοι παραπάνω από το 2% αυτοί που μειώθηκαν, από όσο λέει η αντιπολίτευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αρκετό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας είπα, τίποτα δεν είναι αρκετό γι’ αυτό και ο στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να μειώσουμε παραπάνω φόρους. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, όπως και τους προηγούμενους και με έναν τρόπο, όμως, ο οποίος θα οδηγεί σε μείωση και του χρέους ταυτόχρονα. Έτσι; Όπως λέει το πρόγραμμά μας. Αλλά, ξέρετε, όταν μιλάς για φορολόγηση του πλούτου, του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζών, είσαι ευχάριστος. Εμάς, λοιπόν, η αρχή μας είναι η μείωση των φόρων όσο γίνεται παραπάνω και σίγουρα γι’ αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλά, ας κάνουμε λίγο μία άσκηση. Ας κοιτάξουμε λίγο πίσω στον χρόνο και τα τελευταία χρόνια και τα προηγούμενα χρόνια. Ποιος άλλος πρωθυπουργός μεταπολιτευτικά έχει φορολογήσει τόσο πολύ – γιατί υπήρχε μία έκτακτη ανάγκη, δεν είναι τακτική πολιτική – εταιρίες παροχής ενέργειας για να επιστρέψει στους πολίτες και να πληρώσουν ακριβό ρεύμα; Απάντηση: Μόνο ο Μητσοτάκης. Ποιος άλλος πρωθυπουργός έχει υπερφορολογήσει εκτάκτως τα υπερκέρδη μεγάλων επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, τα διυλιστήρια, κάτι το οποίο – το ξαναλέω – ήταν έκτακτο, δεν είναι μόνιμη πολιτική μας. Μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποιος άλλος πολιτικός έχει πάρει μέτρα σαν κι αυτά, και ας κοιτάξουμε λίγο και σε άλλες χώρες, άμεσα, χωρίς να λαϊκίζει και χωρίς να θέλει να εκδικηθεί κάποιον, όπως αυτά που είδαμε για τις τράπεζες; Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί το κάνουμε αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα επιτόκια, όμως, παραμένουν υψηλά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω κάτι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δανεισμού και κατάθεσης χαμηλά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο στόχος της Κυβέρνησης αυτής δεν είναι ούτε να τιμωρήσει την Α ή τη Β επιχείρηση ούτε να ποινικοποιήσει το κέρδος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, βέβαια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο στόχος της Κυβέρνησης αυτής είναι η χώρα αυτή να γίνει μία κανονική χώρα, όπου οι επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να δημιουργούν προοπτικές και θέσεις εργασίας, θα συνεχίζουν να είναι κερδοφόρες, όχι, όμως, σε επίπεδα αθέμιτης κερδοσκοπίας. Οπότε, πρέπει να κρατήσουμε, με κίνδυνο να είμαστε κάποιες φορές λιγότερο αρεστοί, την ισορροπία. Άρα, τι κάναμε για τις τράπεζες; Πήραμε κάποιες πρωτοβουλίες οι οποίες είναι στοχευμένες. Μηδενίσαμε, ουσιαστικά, τις χρεώσεις και τις ελαχιστοποιήσαμε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει αρχίσει ακόμα να φαίνεται. Από 20 Ιανουαρίου θα φανεί.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για μένα το κορυφαίο μέτρο για τις τράπεζες, πέραν των σημαντικών μέτρων υπέρ των πολιτών – αυτονόητων, θα πω εγώ, γιατί είχαν δίκιο που φώναζαν οι πολίτες. Για μένα το πιο σημαντικό μέτρο για τις τράπεζες, γιατί θεωρώ κορυφαίο ζήτημα το στεγαστικό, είναι ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους. Αυτό δεν είναι ένα μέτρο το οποίο είναι πομπώδες, όπως θα φορολογήσω μία τράπεζα – σε αυτό θα πετύχω το αντίθετο αποτέλεσμα αν το κάνω – όμως είναι ένα μέτρο το οποίο δείχνει ότι υπάρχει σχέδιο και στρατηγική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να δούμε και το θέμα της μείωσης των επιτοκίων.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τι θέλουμε; Θέλουμε να πέσουν κι άλλα ακίνητα στην αγορά και πήραμε ένα μέτρο το οποίο είναι σημαντικό μέτρο. Διπλασιάζει τον ΕΝΦΙΑ από το 2026. Γιατί τι θέλουμε; Θέλουμε κάθε μας κίνηση να οδηγεί κάπου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, αλλά δυστυχώς ο χρόνος είναι … Αυτό σημαίνει ότι θα σας ξαναδούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα έχουμε συγκεντρώσει και ερωτήματα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στη διάθεσή σας. Σημασία έχει να απαντάμε στα ερωτήματα του κόσμου. Εγώ αυτό που θέλω να πω κλείνοντας, είναι ότι είναι δεδομένο ότι ακόμα πολύ μεγάλο μέρος συμπολιτών μας περνάει δύσκολα. Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία πρέπει …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν δεν το έχετε αντιληφθεί αυτό, θα είναι λάθος. Και θα το δείτε, βγαίνοντας κι εσείς τώρα πια στην κοινωνία. Γιατί τώρα δεν θα είστε κλεισμένος σε ένα γραφείο. Η Β1 είναι η πιο δύσκολη περιφέρεια. Την ξέρω.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδάκη, όσοι με ξέρουν, ποτέ δεν ήμουν κλεισμένος σε ένα γραφείο. Για μένα μια από τις μεγάλες εμπειρίες της ζωής μου ήταν – πολιτικά εννοώ – όταν ο Πρωθυπουργός με πρότεινε για Γραμματέα του κόμματος και δύο χρόνια, δίπλα στον Πρωθυπουργό και μαζί με πολύ άξια στελέχη και εμπειρότερα και νεότερα, γυρίσαμε ξανά και ξανά όλη την Ελλάδα, χωρίς να περιμένουμε να έρθει η ώρα των εκλογών. Όποιος πιστεύει ότι ο κόσμος θα σε ακούσει προεκλογικά, αυτό κάνει και ο Πρωθυπουργός. Για εκείνον η προεκλογική περίοδος ξεκινάει την επομένη των προηγούμενων εκλογών. Τώρα θα σε ακούσει ο άλλος τι έχεις να πεις. Ναι, λοιπόν, υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα, αλλά έχουμε καταφέρει και έχουμε λύσει αρκετά. Και να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στα θεμέλια τα οποία έχουμε δημιουργήσει.