Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημερίζουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Είδαμε το βίντεο όπου ένας πρώην υπουργός, βουλευτής της Ν.Δ. έχασε τον έλεγχο και χτύπησε υπάλληλο στο αεροδρόμιο. Έχει καταγγελθεί το περιστατικό επίσημα από τους εργαζόμενους, οι οποίοι λένε ότι υπήρξε και συνέχεια όταν ο ίδιος επιτέθηκε λεκτικά και στους αστυνομικούς του αεροδρομίου λέγοντας «είμαι αυτός, θα έχετε δυσμενή μετάθεση». Το ξέρετε το περιστατικό αυτό, έχετε επικοινωνήσει με τον συγκεκριμένο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έγινε επικοινωνία μόλις  αυτό ήρθε στο φως της δημοσιότητας και ελήφθη γνώση της καταγγελίας. Έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από το συγκεκριμένο πρόσωπο, πρώην υπουργό. Δεν νομίζω ότι επιδέχεται πολλών ερμηνειών το συγκεκριμένο βίντεο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε επικοινωνία που είχαμε και εμείς είπε ότι δεν χτύπησε. Εδώ όμως φαίνεται.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάντα πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις και να δίνεται ο χρόνος στους ανθρώπους να τοποθετούνται.  Θεωρώ ότι είναι αυτονόητη τουλάχιστον μια συγγνώμη ακόμη και αν προηγήθηκε το οτιδήποτε, που δεν μπορώ να το γνωρίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιος ήταν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει γραφτεί, είναι ο κ. Αυγενάκης, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Περιμένουμε τη θέση του βουλευτή της Ν.Δ.,  πολύ σύντομα θα βγάλει ο ίδιος ανακοίνωση, θα εξηγεί, πρέπει να δούμε τη θέση του και σας το λέω και με τη νομική μου ιδιότητα, πρέπει να ακούμε όλες τις απόψεις. Αλλά θα σας πω κάτι που το έχουμε δει να γίνεται και πράξη γιατί είναι πλέον πέντε χρόνια, ότι μπορεί για τις περιπτώσεις της απόδοσης του κυβερνητικού έργου και όπως πρέπει να δίνεται χρόνος από τον Πρωθυπουργό σε όσους επιλέγει, όμως περιπτώσεις συμπεριφορών πρώτον κρίνονται ακαριαία πολλές φορές και δεύτερον λογικές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» στην Κυβέρνηση αυτή δεν είναι αποδεκτές. Και νομίζω ότι το έχετε δει σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μπορεί να υπάρξει και συνέχεια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσω αποφάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι είστε πολύ καθαρός σε αυτό που λέτε. Ο συγκεκριμένος υπουργός, ο κ. Αυγενάκης, έχει επιδείξει προκλητικές συμπεριφορές και σε άλλες χρονικές στιγμές. Εδώ μιλάμε για κάτι άλλο. Σηκώνει το χέρι του με το κινητό και χτυπάει έναν άνθρωπο. Είναι άλλης τάξης ζήτημα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δύσκολη η θέση μου γιατί με τον συγκεκριμένο βουλευτή και πρώην υπουργό είχα μια πάρα πολύ σημαντική συνεργασία όταν ήμουν στη Νεολαία και ήταν στο Κόμμα. Έχει προσπαθήσει και εκείνος πάρα πολύ να φέρει αποτέλεσμα σε δύσκολα χαρτοφυλάκια. Δεν είναι καλή η ανθρωποφαγία είναι ένα από τα άσχημα της εποχής που ζούμε. Όμως αυτό το οποίο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτό από τον Πρωθυπουργό, το ζω καθημερινά, το δίνει ο ίδιος πρώτος το παράδειγμα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός ο οποίος κάνει επίσκεψη στο αμαξοστάσιο. Προσέξτε την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός κάνει αιφνιδιαστική επίσκεψη σε ένα αμαξοστάσιο, το ίδιο έγινε και με το Πολεμικό Μουσείο όπου την ίδια στιγμή έκανε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα εμείς μιλάμε για τον κ. Αυγενάκη και αυτό που έγινε

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για το θέμα του κ. Αυγενάκη περιμένουμε τον ίδιον πριν και πάνω από όλα. Νομίζω δεν χρειάζεται να πέφτουμε πάνω με την έννοια ότι δεν υπάρχουν πολλές ερμηνείες..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω αυτό που λέτε ότι θέλετε πρώτα να ακούσετε τον ίδιο και μετά να πράξετε. Αν δεν πειστείτε από τους εξηγήσεις του γιατί νομίζω ότι η εικόνα είναι αδιάψευστος μάρτυρας, θα του ζητήσετε την παραίτησή του; Θα τον  διαγράψετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ας ακούσουμε πρώτα τις εξηγήσεις του και στη συνέχεια και επειδή τις αποφάσεις δεν τις λαμβάνουμε πολλοί, είναι αποφάσεις που πολλές φορές, ειδικά στα συντεταγμένα κόμματα, ακολουθούν μια δομή και μια διαδικασία συγκεκριμένη, όταν έρθει η στιγμή των εξηγήσεων θα έχετε άμεση ανταπόκριση από εμάς. Αλλά επειδή παίξατε κάποια πλάνα και έχει μεγάλη σημασία αυτό δεν είναι ότι ο Πρωθυπουργός τη μια μέρα πήγε στο νοσοκομείο την άλλη μέρα πήγε στα λεωφορεία επειδή συνέβη κάτι άλλο. Αυτή είναι η καθημερινότητα της Κυβέρνησης που οφείλει να λύσει τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών και για αυτόν τον λόγο εξελέγη το 2023. Η Κυβέρνηση αυτή επανεξελέγη με ένα ιδιαιτέρως τιμητικό ποσοστό, με ένα πρόγραμμα που έχει στον πυρήνα του την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες στην καθημερινότητά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Είναι δύσκολη η θέση σας σήμερα αλλά δύσκολη ήταν και στο Πολεμικό Μουσείο. Έλεγα πώς μπορεί να αισθάνεται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ακούγοντας τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καραμανλή, περισσότερο τον πρώτο λιγότερο τον δεύτερο, να ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση.  Ο κ. Σαμαράς σχεδόν αποδόμησε το κυβερνητικό έργο, μίλησε για τη φυσιογνωμία της Ν.Δ., μίλησε για τα εθνικά θέματα και είπε ότι τρώμε σφαλιάρες από παντού για παράδειγμα, αναφέρθηκε στην ακρίβεια κά. Περιμένατε πηγαίνοντας ότι θα είχαν ειπωθεί όλα αυτά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πω, και δεν το λέω ως σχήμα λόγου, δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι δύσκολο ή ήμουν σε δύσκολη θέση, είναι ιδιαιτέρως τιμητικό να εκπροσωπείς την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και μάλιστα σε μια νεότερη ηλικία σχετικά με προκατόχους μου. Οφείλουμε να ακούμε τις απόψεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι και η πιο εύκολη στιγμή να είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και να αποδομείται μπροστά του από δύο πρώην Πρωθυπουργούς όλο το κυβερνητικό έργο; Δεν σας ερχόταν να απαντήσετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε, καταρχάς πέραν του θεσμικού, διαχρονικά όπως πολλές φορές έχουμε δώσει αυτήν την απάντηση και έχει δοθεί και στο παρελθόν, δεν σχολιάζουμε ούτε ομιλίες, πολλώ δε μάλλον εκείνη τη στιγμή, ούτε θέσεις, ούτε απόψεις πρώην προέδρων του κόμματός μας και πρώην Πρωθυπουργών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βολικό είναι αυτό, σας βγάζει από τη δύσκολη θέση, αλλά από την άλλη μιλάμε για προσωπική επίθεση απευθείας στον Πρωθυπουργό από τον κ. Σαμαρά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαι προφανώς υποχρεωμένος εκ της θέσεως μου, και ο πρώτος που το  κάνει αυτό είναι ο Πρωθυπουργός, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντάμε σε κάθε μομφή, κατηγορία, αιτίαση όχι από έναν πρώην Πρωθυπουργό, από τον κάθε πολίτη, από πολιτικούς μας αντιπάλους και να εξηγούμε γιατί θεωρούμε εμείς ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι σωστή ή γιατί αυτό το οποίο ακούγεται δεν ισχύει και ισχύει το αντίθετο. Αλλά ξέρετε, δεν θεωρώ ότι είναι τόσο δύσκολο και τόσο άβολο γιατί έχω την τιμή να εκπροσωπώ μία Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και παρά τα πολλά προβλήματα που ακόμα πρέπει να επιλυθούν και αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, ειδικά σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, οχύρωσης της χώρας, η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα μέχρι το 2019. Χθες μάλιστα έτυχε να είμαι σε μία άλλη ομιλία στο συνέδριο του Economist, που ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα. Και έκλεισε τη δική του τοποθέτηση με μια φράση που λέει πολλά για τα όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια και εκείνος τα έζησε και από πρώτο χέρι επειδή ήταν σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα στο τιμόνι της Ιταλίας. Είπε ότι η Ελλάδα, το πρόβλημα ή ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης, έφτασε στο σημείο να κάθεται στο τραπέζι που βρίσκει τις λύσεις για την Ευρώπη.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά όμως οι πρώην πρωθυπουργοί δεν τα έχουν δει κ. Μαρινάκη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά είναι αντικειμενικώς αποτυπωμένα γεγονότα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να μιλήσουμε καθαρά. Εσείς μετά από αυτό που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο, σεβόμενοι πάντα τη θεσμική θέση δύο πρώην πρωθυπουργών, βλέπετε πίσω από όλο αυτό πολιτική σκοπιμότητα; Για ποιο λόγο επέλεξαν την δεδομένη χρονική στιγμή να μην βρουν ούτε μισή κουβέντα για όσα έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτά τα πέντε χρόνια;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κυρία Αναστασοπούλου δεν είναι δική μου δουλειά και μάλιστα, μιλώ ως ένας άνθρωπος που είμαι από μικρό παιδί στην Νέα Δημοκρατία, όλα μου τα χρόνια να ερμηνεύσω δύο πρώην προέδρους του κόμματος που ανήκω από παιδί και δύο πρώην πρωθυπουργούς της χώρας. Δεν θα το έκανα σε πολλές άλλες περιπτώσεις να ερμηνεύσω τα κίνητρα. Αυτό που μπορώ να κάνω εγώ είναι να απαντώ σημείο-σημείο σε αυτά που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είτε εντός συνόρων, είτε σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ομιλίες των δύο πρωθυπουργών ήρθαν σε συνέχεια μιας  δύσκολης κοινοβουλευτικής Ομάδας και ήταν και η πρώτη φορά που στα πέντε χρόνια ο πρωθυπουργός βρέθηκε απέναντι σε βουλευτές για τόσες ώρες να μιλήσουν περίπου 40 βουλευτές, άρα λοιπόν αυτό σας βάζει σε άλλη ρότα, θα σκέφτεστε δύο φορές να φέρετε ένα νομοσχέδιο; Θα σκέφτεστε δύο φορές ποιόν θα προτείνετε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για τους πολίτες η ερώτηση σας, ξεκινάω από το δεύτερο σκέλος που αφορά περισσότερο τον κόσμο, την κοινωνία, ότι η κυβέρνηση αυτή, όπως είπα και πριν, εξελέγη με ένα πολύ τιμητικό ποσοστό, που δεν ήταν σε καμία περίπτωση λευκή επιταγή, για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα. Είναι ένα ιερό καθήκον η εφαρμογή αυτού του προγράμματος και θα γίνει με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να σας πω και για τα λεωφορεία και για το τι κάνουμε στην οικονομία, για τις αποφάσεις που φαίνεται ότι αποδίδουν και μειώνεται ο πληθωρισμός. Αυτό λοιπόν δεν πρόκειται όχι απλά να γίνει σε μεγαλύτερο χρόνο, δηλαδή σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Όπου μπορούμε και όπου βρίσκουμε τους πόρους, όπου βρίσκουμε τα χρήματα, όπως συνέβη ας πούμε με την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων την προηγούμενη εβδομάδα, οι παρεμβάσεις μας  θα γίνονται και σε μεγαλύτερη ταχύτητα, άρα θα επισπεύσουμε αυτά τα οποία μπορεί να θέλαμε να κάνουμε το ΄26 και το ΄27, μπορεί να έρθουν και πιο μπροστά. Όποτε αυτό επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά. Πάω στο πρώτο σκέλος. Μπορεί να προκαλεί έκπληξη αυτά τα οποία είδαμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά όσοι έχουμε ζήσει τη Νέα Δημοκρατία χρόνια, δεν εκπλησσόμεθα καθόλου. Είναι μάλιστα αυτό το οποίο διαχωρίζει το δικό μας κόμμα, τη δική μας παράταξη από τα υπόλοιπα κόμματα. Είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν παύει να είναι νίκη με την μεγαλύτερη εκλογική διαφορά στην ιστορία των ευρωεκλογών  η οποία όμως είχε ένα ποσοστό το οποίο απείχε πέντε μονάδες από το τελευταίο αντίστοιχο εκλογικό αποτέλεσμα  και αυτό το οποίο κάναμε είναι αυτό που κάνει ένα σοβαρό συντεταγμένο κόμμα, δηλαδή η αποτίμηση του αποτελέσματος, η αναζήτηση των αιτιών, των μηνυμάτων των πολιτών που κυρίως απείχαν και δεν πήγαν σε άλλο κόμμα. Γιατί δηλαδή σε μια κάλπη, όχι εθνική αλλά σημαντική, εστάλησαν κάποια μηνύματα. Έγιναν οι αλλαγές τις οποίες έκρινε αναγκαίες ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια συνεκλείθη χωρίς περιστροφές και καθυστερήσεις, όπως συμβαίνει πάντοτε στη Νέα Δημοκρατία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τοποθετήθηκαν όσοι βουλευτές το επιθυμούσαν γιατί ο ρόλος τους είναι κάτι πάρα πάνω από σημαντικός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … άλλο πράγμα αν θα μπορέσετε να περάσετε τα νομοσχέδια και άλλο πράγμα αν θα σκεφθεί ο πρωθυπουργός δεύτερη, τρίτη ίσως και τέταρτη φορά ποιον θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό γιατί χάνουμε το δάσος. Αν ακούσει κανείς προσεκτικά – και αυτό προφανώς τώρα είναι και λίγο άχαρο γιατί είναι εσωτερική η συζήτηση- τις τοποθετήσεις των βουλευτών μας, οι βουλευτές μας, όπως σε κάθε κοινοβουλευτική Ομάδα, οι οποίες μάλιστα και οι υπόλοιπες κρατάνε ώρα, ο Πρωθυπουργός σε όλες αυτές τις διαδικασίες είναι παρών, σεβόμενος πλήρως την κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος που είναι πρόεδρος και το κάνει αυτό. Δεν είναι είδηση, αυτό συμβαίνει κάθε φορά. Όλοι κατέληγαν στο εξής: έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την χώρα, πρέπει να γίνουν περισσότερα. Υπήρξε πλήρης στήριξη σε αυτή την προσπάθεια, είναι δεδομένο…. Οι τοποθετήσεις των βουλευτών σε ένα όργανο κορυφαίο, όπως είναι η κοινοβουλευτική Ομάδα έχουν αξία όταν έχουν μέσα και επισημάνσεις. Δηλαδή, μια επισήμανση τοπικού χαρακτήρα από ένα βουλευτή από την εκλογική του περιφέρεια. Μια επισήμανση επαγγελματικού χαρακτήρα από έναν βουλευτή που μπορεί για παράδειγμα να είναι δικηγόρος, ελεύθερος επαγγελματίας και θέλει να πει κάτι.

Η κριτική των βουλευτών, οι επισημάνσεις του κόσμου είναι ένα μωσαϊκό το οποίο συνθέτει μια κατάσταση πραγματικότητας σε πολλά ζητήματα την οποία εμείς δεν την ανακαλύψαμε μετά τις εκλογές. Θα σας πω κάτι. Πριν από τις ευρωεκλογές ο Πρωθυπουργός είδε το σύνολο της κοινοβουλευτικής Ομάδας, τους είχε δει και κατά μόνας, αλλά και σε ομάδες ανά εκλογική περιφέρεια 20-30 ατόμων όπου έγιναν εκτενείς συζητήσεις και πιστέψτε με σε αυτές τις συζητήσεις δεν έχει νόημα να πεις τι ωραία που τα κάνεις όλα, γιατί δεν είναι παράδεισος η χώρα, γιατί αντικειμενικά πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμα και ο λόγος που έγιναν αυτές οι συναντήσεις, οι περιοδείες, είχαμε την ευκαιρία να γυρίσουμε πολλές φορές, μαζί με τον Πρωθυπουργό όλη την Ελλάδα. Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί ξέρουμε ότι μόνο στο πεδίο μπορείς να καταγράψεις τα προβλήματα. Αυτό λοιπόν που είδατε στην κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτό που βλέπετε να γίνεται σε όλη την Ελλάδα, η επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο, σε μια εφημερία, η σημερινή επίσκεψη για να δούμε αυτά τα νέα λεωφορεία τα οποία θα γίνουν 900 στο βάθος του επόμενου χρόνου. Όλες αυτές οι επισκέψεις και οι συναντήσεις, για να καταλάβουμε, είναι καθημερινότητα για την κυβέρνηση. Και οι συσκέψεις αυτές είναι καθημερινότητα και τα όργανα και η σύγκληση τους είναι καθημερινότητα γιατί, για να προχωρήσουμε μπροστά, για να έχουμε αποτέλεσμα, για να κριθούμε και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα το ΄27 και να έχουμε παραδοτέα, αυτός είναι στόχος μας, πρέπει να έχουμε όλη την εικόνα. Αυτό είναι δεδομένο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα οποία είπε ο κ. Σαμαράς, που πολλοί λένε ότι είναι μια πολιτική πλατφόρμα, ήταν η σύνθεση όσων ακούστηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα…..αποδόμησε την πολιτική για την ακρίβεια…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή έχετε βάλει ταυτόχρονα πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, θα μου δώσετε λίγο χρόνο να τα απαντήσω. Καταρχάς, επειδή μιλάει ένας άνθρωπος που έχει ζήσει στη Νέα Δημοκρατία και έχει υπομείνει και πάρα πολύ δύσκολα, όπως και πολλοί άλλοι, δεν είναι κανένα κατόρθωμα και πάντοτε μπορούσα να μιλάω και ελεύθερα από τα χρόνια της νεολαίας, γιατί δούλευα και είχα την δυνατότητα σε ένα δημοκρατικό κόμμα και σε μια νεολαία αντίστοιχα να τοποθετούμαι όπως και όλοι οι υπόλοιποι, για αυτά τα οποία πιστεύω, πιστέψτε με, όλα αυτά τα χρόνια αδυνατώ να θυμηθώ μια Νέα Δημοκρατία πιο μεγάλη, μια Νέα Δημοκρατία πιο παρεμβατική στα ζητήματα της κοινωνίας και πολύ, πάρα πολύ απολογητική όταν κάτι δεν γίνεται τόσο γρήγορα. Αυτό είναι μια κατάκτηση. Είναι μια κατάκτηση που δεν είναι μόνο ενός, σίγουρα είναι με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, αλλά είναι με τη συμμετοχή των βουλευτών των μελών μας, των ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα. Αυτό λοιπόν θα συνεχίσουμε να το έχουμε και είτε αυτό που λέω αναφέρεται στη λειτουργία των οργάνων είτε αυτό αναφέρεται στις περιοδείες και όλα αυτά που είπα πριν. Αυτό είναι σημαντικό και διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα κόμματα. Κάντε μια σύγκριση του τι συμβαίνει στη Νέα Δημοκρατία μετά από μία νίκη, αλλά με φθορά, λόγω των πέντε μονάδων, έγινε ότι έγινε, ακούστηκαν όλες οι απόψεις και τι συμβαίνει στα υπόλοιπα κόμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε δηλαδή ενωμένοι που απλώς συντίθενται διαφορετικές απόψεις; Δηλαδή όταν ακούμε τον πρώην πρωθυπουργό να λέει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πιο μικρή και πιο φοβική από ποτέ, αυτό δείχνει ενωτικότητα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία κυρία Αναστασοπούλου, έχει καταφέρει να μαζεύει και να ενώνεται μετά από πολύ δύσκολα αποτελέσματα και να καταφέρνει σε ένα μήνα να πηγαίνει από το 18 στο 29% και να κερδίζει μια πολύ δύσκολη εκλογική διαδικασία το 2012, έχουμε ακούσει ιστορίες για χρόνια αλλεπάλληλων εκλογικών διαδικασιών.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2018 ήταν του Σαμαρά, τυχαία το χρησιμοποιείτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ είμαι Νέα Δημοκρατία, την στηρίζω τη Νέα Δημοκρατία χωρίς περιστροφές, πάντοτε και είμαι παρών σε όλες τις μάχες και πιστεύω σ’ αυτή την παράταξη. Και άλλες φορές, μάλιστα, τα καταφέρνουμε περισσότερο, άλλες φορές μπορεί να μην τα καταφέρνουμε, αλλά πάντοτε είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και το 2012 και το 2015 και το 2019 και το 2023 είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Τουλάχιστον ο κόσμος το αξιολογεί. Επειδή, όμως, λοιπόν, μιλήσαμε για διάφορα επιμέρους ζητήματα, για να μην χάνουμε αυτό το οποίο συμβαίνει, η Νέα Δημοκρατία, πριν από ένα χρόνο, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πήρε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της ιστορίας της. Για πρώτη φορά – από όσες θυμάμαι εγώ – μια Κυβέρνηση πήρε μεγαλύτερο ποσοστό στην επανεκλογή της από την πρώτη εκλογή της. Το ίδιο βράδυ είπαμε ότι αυτό δεν είναι «λευκή επιταγή». Και η ουσία του μηνύματος των πολιτών -με τετραετή διάρκεια- είναι: «είχατε ένα πρόγραμμα, κάνατε αρκετά την πρώτη τετραετία, έπρεπε να κάνετε περισσότερα, υλοποιήστε το πρόγραμμά σας». Άρα, αυτό είναι το καθήκον μας. Επειδή ακούστηκαν διάφορα για τους φόρους…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου κάνει εντύπωση που επικαλείστε πάλι το 41%, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει πει την περασμένη Κυριακή, ότι το 41% εξανεμίστηκε. Έτσι είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ότι το 41 έγινε 28, πια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Ο Πρωθυπουργός είπε, μιλώντας για την περιβόητη «αλαζονεία του 41%» για την οποία έχει απαντήσει πάρα πολλές φορές, χωρίς να δέχεται επί μέρους συμπεριφορές οι οποίες μπορεί να ξεφεύγουν αυτού του οποίου λέει ο Πρωθυπουργός, ότι από εκεί και πέρα, το 41% – αυτό επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα – αποτύπωσε τους πολιτικούς συσχετισμούς σε επίπεδο Κοινοβουλίου. Ήταν μια εντολή υλοποίησης ενός προγράμματος για μια τετραετία και κρινόμαστε και θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας -πολύ περισσότερο γι’ αυτό- πολύ αυστηρά από τους πολίτες. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί αυτή τη στιγμή στη χώρα. Θέλω να πω κάτι για τους φόρους. Επειδή ζήσαμε σε μια χώρα, ειδικά όσοι είμαστε στον ιδιωτικό τομέα και είναι οι περισσότεροι από αυτούς που μας ακούνε, αλλά συνολικά οι Έλληνες πολίτες, που είχαμε κουραστεί να ακούμε για αυξήσεις ή επιβολές φόρων. Αν μια Κυβέρνηση μόνο μειώνει ή καταργεί φόρους και την πρώτη και τη δεύτερη τετραετία είναι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί το κάνει αυτό; Γιατί σέβεται πριν και πάνω απ’ όλα την ιδρυτική της διακήρυξη, τις θέσεις και τις ιδέες αυτού του κόμματος. Και ένα πράγμα το οποίο διαχωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τα υπόλοιπα κόμματα: αυτό είπε προεκλογικά, αυτό κάνει μετεκλογικά. Άρα, δεν υπάρχει κανείς σ’ αυτό το κόμμα, σ’ αυτή την Κυβέρνηση, που να διαφωνεί στην περαιτέρω μείωση φόρων. Όμως, προσέξτε, επειδή η Νέα Δημοκρατία σε αντίθεση με άλλα κόμματα δεν λαΐκισε και δεν έφτασε στο σημείο να αυξάνει τις υποσχέσεις προεκλογικά, όταν είναι αντιπολίτευση και στη συνέχεια να υποθηκεύει τις επόμενες γενιές.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω πόσοι από τους πολίτες ενδιαφέρονται για τα εσωκομματικά σας…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ απαντάω σ’ αυτά που με ρωτάτε. Έχω πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα να πω. Οι μειώσεις φόρων, οι αυξήσεις των εισοδημάτων οι οποίες γίνονται όπως περιγράφονται στο πρόγραμμά μας έχουν και δύο προϋποθέσεις. Προϋπόθεση πρώτη, να βγαίνει ο λογαριασμός για να μην χρεοκοπήσουμε και να μην χρεώσουμε τις επόμενες γενιές και προϋπόθεση δεύτερη, να φτάνει στον καταναλωτή. Και αν θεωρούν κάποιοι ότι δεν αποδίδουν οι πολιτικές μας για την ακρίβεια, που προς Θεού, ο στόχος είναι οι μειώσεις τιμών. Δεν πανηγυρίζουμε, να μην παρεξηγηθώ. Το γεγονός ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει το χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη και για δεύτερο συνεχόμενο μήνα έχει και γενικό πληθωρισμό και πληθωρισμό τροφίμων πολύ κάτω από το μέσο όρο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μείωση του ρυθμού αύξησης των τροφίμων, ένα αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, νομίζω μιλάω κατανοητά. Αυτό είπα. Αν και ο στόχος είναι η μείωση τιμών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε, λοιπόν, μικρότερο ρυθμό αύξησης, έχουμε ακτοπλοϊκά στο Θεό, έχουμε ενοίκια…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είπε κανείς το αντίθετο; Είπε κανείς ότι έχουμε μείωση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, θέλω να σας ρωτήσω, τι θα κάνετε; Λέτε «πήραμε το μήνυμα των εκλογών». Σας λέω, λοιπόν, ότι έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων και οι πολίτες περιμένουν να δουν τι θα κάνετε για βασικά θέματα όπως είναι ο πληθωρισμός. Οι αυξήσεις είναι στο σουπερμάρκετ, απλώς δεν έχουμε καινούργιες, όπως δείχνει ο πληθωρισμός. Τι θα κάνετε για τα ακτοπλοϊκά; Τι θα κάνετε για τα ενοίκια; Από εκεί θα σας κρίνουν. Και σας ρωτώ, ποια είναι η πολιτική σας; Τι θα αλλάξει σ’ αυτά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κόσμος θα μας κρίνει για όλα. Και για την οικονομία και για την υγεία και για την παιδεία και για ό, τι ζει ο κάθε πολίτης στην καθημερινότητά του. Πριν από ενάμιση-δύο λεπτά, είπα, ξεκινώντας την τοποθέτησή μου για τον πληθωρισμό ότι αν και ο στόχος είναι προφανής και είναι η μείωση των τιμών και είναι ο επόμενος μας στόχος, ο άμεσος, ο τωρινός μας στόχος. Τι είχαμε πει; Είχαμε πει στο πρώτο κύμα του πληθωρισμού, που όλες οι χώρες είχαν πολύ μεγάλους αριθμούς, η Ελλάδα σωρευτικά είχε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά λόγω του διαθέσιμου εισοδήματος είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο πρώτος στόχος είναι να αντέξει η κοινωνία. Γι’ αυτό τι κάναμε στον πρώτο στόχο; Για να θυμηθούμε λίγο τι ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Αυξήσαμε τα εισοδήματα, δώσαμε, δηλαδή, μόνιμες αυξήσεις στον ιδιωτικό, στο δημόσιο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έχει αλλάξει στην πολιτική σας σε σχέση με πριν από τις ευρωεκλογές, κ. Μαρινάκη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στην πρώτη φάση, λοιπόν, ο στόχος ήταν να αντέξουμε. Γιατί όπως και η Ελλάδα, έτσι και οι υπόλοιπες χώρες είχαμε ένα κύμα πληθωριστικό, με πληθωρισμούς που είχαν φτάσει ακόμα σε διψήφια νούμερα. Σωρευτικά ο πληθωρισμός τροφίμων για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι πάνω από 30%. Εμάς, λοιπόν, ο στόχος μας ήταν να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, που θα αυξήσει το εισόδημα, κυρίως, και κάποιες έκτακτες παρεμβάσεις όπως το «καλάθι του νοικοκυριού».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ικανοποίησε, όμως, αυτό και αποτυπώθηκε στις εκλογές.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το πρώτο πράγμα, που είπαμε από την πρώτη μέρα που είχαμε τον εισαγόμενο πληθωρισμό, είναι ότι δεν λύνεται το πρόβλημα αυτό από την μια μέρα στην άλλη. Δεν εξαφανίζεται. Δεν είναι ο στόχος να εξαφανίσουμε τον πληθωρισμό. Θα ήμασταν πολιτικοί «απατεώνες» αν το λέγαμε αυτό, αλλά να μειώσουμε τις συνέπειες για τους πολίτες και το κάναμε. Πως τις μειώσαμε; Με το να συγκρατήσουμε τιμές σε κάποια προϊόντα με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως ήταν το «καλάθι του νοικοκυριού», η μόνιμη μείωση τιμής, η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών αν υπάρχουν ανατιμήσεις. Ερώτημα: Και πάω στη δεύτερη φάση. Απέδωσαν αυτά; Δεν εξαφάνισαν το πρόβλημα, αλλά απέδωσαν στο μέτρο του δυνατού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απέδωσαν στο να μην έχουμε περαιτέρω αυξήσεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Και να μειώσουμε τις συνέπειες για τους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μειώσουμε τις τιμές; Τις μειώσαμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εκεί θα φτάσω. Η δεύτερη φάση ήταν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όπως πολύ σωστά είπε η κυρία Μακρή. Δηλαδή, η αύξηση των τιμών με μικρότερο ρυθμό. Αυτό σημαίνει μειώνω τον πληθωρισμό. Καταφέραμε να είμαστε στις χαμηλότερες θέσεις τους τελευταίους μήνες με τις πολιτικές μας στον πληθωρισμό, όχι στις μειώσεις τιμών; Το καταφέραμε. Είναι κατόρθωμα, να πανηγυρίζουμε; Όχι. Το γεγονός ότι αυξάνονται οι τιμές με πολύ μικρότερο ρυθμό απ’ ό, τι τους προηγούμενους μήνες και με πολύ μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη συγκριτικά – το ξαναλέω συγκριτικά – γιατί το πρόβλημα παραμένει για τον κόσμο, είναι μια απόδειξη ότι μια πολιτική της Ελλάδας, σε σχέση με τις άλλες χώρες, είναι πιο αποτελεσματική συγκριτικά. 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν φάνηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών, όμως, κ. Υπουργέ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδάκη, φτάνω στον τρίτο στόχο για να επιστρέψω στις εκλογές, γιατί για να βγαίνει νόημα, πρέπει να τελειώνουμε τις τοποθετήσεις μας. Ο επόμενός μας στόχος, λοιπόν, αφού πετύχαμε τους προηγούμενους δύο, συγκριτικά – το ξαναλέω – αυτό είναι το ζητούμενο και για τον κόσμο – είναι το να έχουμε πλέον μειώσεις τιμών. Αυτό είναι, λοιπόν, που ζητάμε τώρα, αυτό θέλουμε να κάνουμε με την πολιτική μας. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Με ακόμα πιο αυστηρά πρόστιμα, με ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Για τα πιο αυστηρά πρόστιμα, για τα 30 έξτρα άτομα στον ελεγκτικό μηχανισμό που ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος φαίνεται ότι το έχει πάρει «ζεστά» το υπουργείο που ανέλαβε. Αυτά γιατί δεν τα κάναμε τρία χρόνια πριν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, σύμφωνοι, αυτό ισχύει πάντα. Αλλά γιατί δεν το κάναμε πιο νωρίς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ζούμε σε μία χώρα, όπου μέχρι να αναλάβει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπήρχε ΔΙ.Μ.Ε.Α.. Δεν υπήρχε, δηλαδή, ο ελεγκτικός μηχανισμός ο οποίος θα βλέπει αν μια επιχείρηση εξαπατά τους καταναλωτές. Έχετε καλύψει πάρα πολλές περιπτώσεις ρεπορτάζ εκπτώσεων, σωστά; Και είμαστε και στον Ιούλιο. Πόσες φορές έχετε βγάλει έναν ρεπόρτερ και λέει «το ψυγείο αυτό είχε 1.000 ευρώ, πήγε 1.500 και με την έκπτωση ξαναπήγε 1.000». Αυτό στην Ελλάδα για 45 χρόνια, στη Μεταπολίτευση, δεν είχε έναν μηχανισμό να το εποπτεύσει. Ήρθε, λοιπόν, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έκανε το αυτονόητο, έφτιαξε μία Υπηρεσία, η οποία δουλεύει υποδειγματικά. Συνεχώς στελεχώνεται παραπάνω. Και αυτοί οι 30 που είδατε, ο στόχος είναι  να γίνουν και περισσότεροι και ακόμα περισσότεροι. Και τα πρόστιμα, τα οποία δεν υπήρχαν ως έννοια, δεν θα σταματήσουν να μπαίνουν όταν υποχωρήσει και άλλο ο πληθωρισμός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παραμένει, όμως, το πρόβλημα της ακρίβειας. Παραμένει το πρώτο σε προτεραιότητα …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδάκη, η επικεφαλίδα σε αυτή τη συζήτηση είναι η αύξηση των εισοδημάτων. Γιατί κάποια στιγμή, όπως είπαμε και έγινε, ο πληθωρισμός έπεσε και έχει φτάσει στο όριο του 1%, ο πληθωρισμός τροφίμων 1,3% από 2,5%. Άρα πάμε για αρνητικό, αυτός είναι ο στόχος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι περίπου, πάντως, κ. Μαρινάκη, ότι «επειδή δεν καταφέρνουμε να κάνουμε κάτι φοβερά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θα σας αυξάνουμε λίγο-λίγο τα εισοδήματα για να μην σας πολυφαίνονται».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Μισό λεπτό, όχι, αυτό μην το υποτιμούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ έτσι το διαβάζω, τουλάχιστον.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αύξηση των εισοδημάτων, επειδή είναι με μόνιμα μέτρα, θα μείνει. Όλα αυτά θα μείνουν, ακόμα και όταν οι τιμές θα αρχίζουν να υποχωρούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην μείνει και η ακρίβεια, φοβόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, εσείς δώσατε τους αριθμούς. Είπατε 40% αύξηση στα τρόφιμα, έχετε κάνει όντως 20% αύξηση στον κατώτατο μισθό, που δείχνει αμέσως πόσα λείπουν από την τσέπη ενός πολίτη. Το να αυξάνονται 40% τα τρόφιμα, 20% οι μισθοί …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός, λοιπόν, που παίρνει τον κατώτατο, έχει αύξηση 20%, αλλά τα τρόφιμα έχουν αυξηθεί 40%. Άρα, εσείς δώσατε την «τρύπα» που υπάρχει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε λίγο να πούμε  και μία άσκηση πολύ ενδιαφέρουσα, που αφορά πάρα πολύ τον κόσμο. Αυτά τα τελευταία, περίπου, δύο χρόνια είχαμε σωρευτικά στην Ελλάδα, σωρευτικά, περίπου 15% πληθωρισμό, γενικό πληθωρισμό, ο οποίος είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Αντιθέτως, στον πληθωρισμό τροφίμων ήμασταν στο 30% σωρευτικά, λίγο πάνω από το 30%, 31 με 32%, όσο ήταν ακριβώς και στην Ευρώπη. Ποιο είναι το πρόβλημα το μεγαλύτερο για την Ελλάδα; Το πρόβλημα το μεγαλύτερο για την Ελλάδα είναι ότι αυτό ήρθε και μας βρήκε ενώ ήμασταν μετά από μία υπερδεκαετή κρίση πολύ χαμηλά, σχεδόν στον πάτο, του διαθέσιμου εισοδήματος. Γι’ αυτό και η βασική πολιτική της Κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της  απόστασής μας με την Ευρώπη σε δύο κρίσιμους τομείς, που επιτυγχάνεται σταδιακά. Ο πρώτος τομέας είναι οι θέσεις εργασίας. Έχουμε δημιουργήσει 400.000 θέσεις εργασίας και μάλιστα με πολύ καλύτερους μισθούς σε σχέση με τις προηγούμενες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι να πληρώνουν όχι περισσότερους φόρους, άρα να μεγαλώνει η «πίτα», το ΑΕΠ της χώρας. Περισσότερα έσοδα όχι από αυξήσεις φόρων. Άρα, έτσι να μπορεί να χρηματοδοτεί το Κράτος  πολιτικές στήριξης για την ενέργεια, 13 δις που έχουν δοθεί, για την ακρίβεια στα τρόφιμα, για πολλές άλλες περιπτώσεις ευπαθών ομάδων. Και ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Η Ελλάδα, η οποία ναι, πράγματι, – «κάποιοι ανακάλυψαν την Αμερική» – είναι χαμηλά, υπάρχει και μια άλλη αλήθεια.  Είναι η πρώτη χώρα σε ρυθμό αύξησης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Όμως, πρέπει να συνεχίσει για πολλά χρόνια να το κάνει αυτό, για να μειώσει το χάσμα της με την Ευρώπη. Άρα, δρόμο, έχουμε δύσκολο δρόμο, αλλά έχουμε ξεκινήσει να τον διανύουμε με απτά αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού μπορεί να φτάσει η ανοχή της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν σχολιάζουμε έναν πρώην πρωθυπουργό και έναν πρώην πρόεδρο. Να θυμίσω ότι το 2008 ο Γιώργος Παπανδρέου διέγραψε τον Κώστα Σημίτη. Μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί αν συνεχιστεί αυτό το «αντάρτικο»; Και είναι και θέμα το οποίο αναγράφεται σήμερα και σε πολλές από τις πρώτες σελίδες εφημερίδων. Είναι ένα θέμα για τη Νέα Δημοκρατία, είναι ένα θέμα για την Κυβέρνηση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επιμένω ότι δεν σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα. Αν βγαίνουν και αύριο και μεθαύριο και αντιμεθαύριο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδάκη, πριν από έναν χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπα πριν, πήρε μία πολύ ισχυρή και πάρα πολύ κρίσιμη εντολή. Μου λένε κάποιοι: «Μα πήγε σε μια εφημερία νοσοκομείου, την ώρα που ήταν η ομιλία». Ναι, γιατί εκεί «χτυπάει η καρδιά» της Ελλάδας, στα νοσοκομεία, όπου θέλουμε να βελτιωθούν κι άλλο. Εμείς θα κριθούμε για το αν θα κάνουμε, για παράδειγμα, τις 6.500 προσλήψεις στην υγεία, μέσα στο 2024 – που θα γίνουν και ήδη έχουν ξεκινήσει. Για το αν τα 900 λεωφορεία θα παραδοθούν μέχρι το 2025, που έχουν ήδη αρχίσει και παραδίδονται. Γι’ αυτά όλα θα κριθούμε. Γιατί θέλουμε καλύτερα σχολεία και το προχωράμε, περισσότερους καθηγητές, περισσότερα λεωφορεία, καλύτερους μισθούς.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τη βίαιη συμπεριφορά του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη
Επόμενο άρθροΤρίκαλα: Μεταπτυχιακό πρόγραμμα μοναδικό στην Ευρώπη στο Παν. Θεσσαλίας για τη σύγχρονη γαλακτοπαραγωγού βοοτροφία