Αθήνα, 17 Απριλίου 2024
Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» του ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώθηκε το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.. Ανακοινώθηκε και η συνάδελφός μας, η κ. Ελεωνόρα Μελέτη. Ο Γιώργος Αυτιάς είχε ανακοινωθεί πριν. Όμως, θέλω να σταθώ λίγο στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τον κ. Μπελέρη. Για τον προφυλακισμένο κ. Μπελέρη. Η κ. Γιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ είπε σήμερα ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος για ψηφοθηρικούς λόγους. Η κ. Αυγέρη, εδώ στον ΣΚΑΪ, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είναι για εργαλειοποίηση ή εκμετάλλευση το ζήτημα Μπελέρη». Εκμεταλλεύεστε το ζήτημα Μπελέρη για ψηφοθηρικούς λόγους;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πω ότι το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. έχει 42 άξιες γυναίκες και άνδρες. Ο καθένας από διαφορετική γενιά, από διαφορετική περιοχή της χώρας. Ο καθένας με τα δικά του ένσημα, παραστάσεις ζωής, που θέλει να εκπροσωπήσει, να αντιπροσωπεύσει μία ξεχωριστή, ίσως και περισσότερες πτυχές από την πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση σε δύσκολα χρόνια, που προσπαθεί να κάνει κάτι καλό για τον τόπο. Κι όλα αυτά είναι που θέλουμε να συζητήσουμε. Ένας εκ των άξιων υποψηφίων είναι ο Φρέντι Μπελέρης. Ο Φρέντι Μπελέρης συμβολίζει έναν άνθρωπο στο όνομα του οποίου παραβιάστηκε το Κράτος Δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας. Είναι ο νόμιμα εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, ένας Έλληνας από την ομογένεια στη Βόρεια Ήπειρο, ο οποίος με την αξία του, με τους ψηφοφόρους του, εξελέγη Δήμαρχος Χειμάρρας και ενώ απαιτούσαμε όλοι, όχι ως Ν.Δ., ως Έλληνες, να έχει μία δίκαιη δίκη, καταδικάστηκε. Δεν έχει ορκιστεί, ενώ είναι ο νόμιμα εκλεγμένος Δήμαρχος. Και μου κάνει φοβερή εντύπωση, κ. Κούτρα, κ. Ντσούνο, ότι όλοι αυτοί οι οποίοι δήθεν κόπτονται για το Κράτος Δικαίου, αλλά «κατάπιναν αμάσητους» αυτούς που απειλούσαν δημοσιογράφους, αυτούς οι οποίοι έχουν καταδικαστεί 13-0 από τη Δικαιοσύνη, ενοχλούνται που θέλει ένας άνθρωπος να είναι υποψήφιος με το κόμμα που επιθυμεί, με το κόμμα στο οποίο ανήκει όλα του τα χρόνια, για να στείλει αυτό το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, ο κ. Μπελέρης, αν εκλεγεί, δεν θα πάει στην Ευρωβουλή; Θα παραμείνει να δώσει τον αγώνα του για να πάει στη Δημαρχεία της Χιμάρας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Κούτρα, κοιτάξτε, είναι πολύ απλά τα πράγματα. Σε κάποιες εβδομάδες θα γίνει το Εφετείο του Φρέντι Μπελέρη. Σε περίπτωση που καταδικαστεί και σε Β’ βαθμό είναι πολύ πιθανή η παρεπόμενη ποινή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Εμείς συνεχίζουμε δυνατά και φωνάζουμε για την αθωότητά του, φωνάζουμε για την δίκαιη δίκη που πρέπει να έχει, για το σεβασμό στο Κράτος Δικαίου. Δεν είμαστε εμείς που υποκαθιστούμε καμία Δικαιοσύνη, ούτε την αλβανική Δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν αθωωθεί θα γίνει Δήμαρχος Χειμάρρας ή θα πάει στην Ευρωβουλή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Φρέντι Μπελέρης πλέον είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, πέραν όλων των άλλων, των αγώνων που κάνει μέσα από τις φυλακές εκεί που βρίσκεται. Μακάρι να είναι αυτό το «ευχάριστο» δίλλημα. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, εκκρεμεί η δίκη του σε δεύτερο βαθμό και το ξαναλέω: Είναι ακόμη 41 υποψήφιοι, ο καθένας εκπροσωπεί κάτι διαφορετικό. Αλλά είναι πολύ άσχημο επειδή επελέγη ένας άνθρωπος, μετά από και δική του επιθυμία, να είναι υποψήφιος με το κόμμα που ανήκει -ο Φρέντι Μπελέρης δεν το έχει κρύψει ποτέ, ο Πρωθυπουργός δεν θυμήθηκε κανέναν Μπελέρη και καμία ομογένεια, κ. Ντσούνο, τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να θυμίσω σε αυτούς οι οποίοι νομίζουν ότι εργαλειοποιούμε τον οποιονδήποτε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε ανύποπτο χρόνο και πριν από ένα χρονικό διάστημα, πριν από ένα χρόνο, εκεί. Να δουν την υποδοχή την οποία είχε ως Πρωθυπουργός της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, λέτε, δεν εξυπηρετεί το λεγόμενο δεξιό κομμάτι της δεξαμενής των ψηφοφόρων, ένα· και αν ήταν τόσο σημαντική αυτή η υποψηφιότητα, κύριε Εκπρόσωπε, γιατί δεν ανακοινώθηκε, εδώ και αρκετές εβδομάδες, οπότε ανακοινώθηκαν και οι άλλες και ανακοινώθηκε, ουσιαστικά, τελευταία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, δεν νομίζω ότι ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, στο τεκμήριο αθωότητας, το να φωνάζεις δυνατά για τα δικαιώματά σου είναι δεξιά ή αριστερή πολιτική. Δυστυχώς, για πάρα πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα τα ζητήματα κράτους δικαίου, κοινωνικής πολιτικής, τα ζητήματα αυτά που λέμε προοδευτικά, προσπάθησαν κάποιοι να τα πάρουν ως μονοπώλιο. Εμείς δεν θεωρούμε ότι ανήκουν σε κανέναν μονοπωλιακά, ανήκουν σε όλους τους πολίτες, αλλά να σας πω κάτι; Ήταν η μόνη υποψηφιότητα η οποία ανακοινώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Φρέντι Μπελέρης; Ανακοινώθηκαν σταδιακά οι υποψηφιότητες της Νέας Δημοκρατίας…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, ήταν συμβολική, ήταν σημαντική εφόσον δημιουργεί ένα θέμα, έχει ένα συμβολισμό, είναι ένα θέμα το οποίο, ενδεχομένως, βγαίνει και εκτός συνόρων. Γιατί δεν ανακοινώθηκε…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί ανακοινώθηκαν, όχι μόνο αυτή και άλλες δέκα υποψηφιότητες, την τελευταία ημέρα, στην ανακοίνωση του ψηφοδελτίου. Ήταν και ζήτημα χρονισμού, έγιναν κάποιες επικοινωνίες, δεν είναι αυτονόητο ότι θέλει ένας άνθρωπος πάντοτε να είναι υποψήφιος, το «ζυγίζει», το συζητάει με την οικογένειά του -αυτό αναφέρεται σε όλους τους υποψηφίους. Αλλά σε κάθε περίπτωση, εγώ είμαι πάρα πολύ υπερήφανος που ανήκω σε μία παράταξη, η οποία εκπροσωπείται από ανθρώπους που ανήκουν σε χώρους από διαφορετικές αφετηρίες και καταλήγουν και υιοθετούν τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Παραδοσιακούς νεοδημοκράτες, όπως είμαι και εγώ, αλλά και ανθρώπους οι οποίοι ήρθαν και στήριξαν στην πορεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, τώρα πρέπει να σας πω ότι όλοι με έναν τρόπο τα υπόλοιπα κόμματα έχουν βάλει έναν πήχη. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει βάλει πήχη, εκτός από την πρωτιά, την οποία ξέρουμε όλοι ότι θα είναι δικιά σας. Από κει και πέρα, ποσοτικός πήχης δεν υπάρχει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, εμείς θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το θέλουν όλοι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, εγώ θα σας πω κάτι. Θεωρώ ότι ο πήχης των ευρωεκλογών είναι η ισχυρότερη δυνατή εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι επειδή είμαι εγώ στη Νέα Δημοκρατία -δεν τον ενδιαφέρει τον κόσμο αν εγώ είμαι στη Νέα Δημοκρατία ή οποιοσδήποτε άλλος, αλλά γιατί υπάρχει το απόλυτο κοντράστ, η αντίθεση. Η αντίθεση μεταξύ ενός κόμματος, ενός Πρωθυπουργού που διεκδίκησε και έφερε χρήματα για τη χώρα του -έχει πολύ μεγάλη αξία- τα 43 δις για την πανδημία, που κρατήθηκαν «όρθιες» οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στα 36 δις, η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, η οχύρωση των συνόρων, το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό που άνοιξε η οικονομία…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά είναι γι’ αυτά που θέλετε ο κόσμος να ψηφίσει. Δεν θα ψηφίσει γι’ αυτά μόνο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από την άλλη πλευρά είναι αυτοί -άρα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι- που υπογράφουν ψηφίσματα για να κοπεί η χρηματοδότηση της χώρας -ήρθε η αρμόδια Επίτροπός, η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η Βέρα Γιούροβα και μίλησε για σημαντικά βήματα προόδου στο Κράτος Δικαίου και στην ελευθερία του Τύπου, δείτε το βίντεο και να το δουν κυρίως αυτοί που μας κατηγορούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρία λεπτά απαντάτε, αλλά αριθμό δεν μου έχετε δώσει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω. Είναι αυτοί οι οποίοι δεν ψηφίζουν επεκτάσεις προγράμματος που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι και για προληπτικές εξετάσεις για γυναίκες και άνδρες, που πρέπει να δουν αν έχουν καρκίνο. Είναι αυτοί που δεν ψηφίζουν φωτοβολταϊκά στο χωράφι για φτηνότερο ρεύμα για τους αγρότες. Αυτός είναι ο στόχος. Ο στόχος είναι περισσότεροι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για ισχυρή εκπροσώπηση που θα φέρει θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το μήνυμα, δεν είναι ο στόχος.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όσο περισσότεροι, όσο μεγαλύτερο ποσοστό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσο περισσότεροι από τι; Από το 35, από το 41, από το 31 των προηγούμενων ευρωεκλογών; Με τι συγκρίνετε με ευρωεκλογές ή με εθνικές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σίγουρα συγκρίνεις μήλα με μήλα και πορτοκάλια με πορτοκάλια. Αυτό είναι δεδομένο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, με τις ευρωεκλογές.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε εθνικές με ευρωεκλογές ή το ανάποδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 33,12% ήταν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις προηγούμενες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι είναι ο πήχης. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια παράταξη η οποία έχει καταφέρει σε δύσκολα χρόνια, σε πολύ δύσκολα χρόνια με μεγάλη ακρίβεια -επίμονη, εισαγόμενη- να έχει θετικές ειδήσεις, να καταφέρνει να αυξάνει έστω και λίγο παραπάνω τον μέσο μισθό και τον κατώτερο μισθό από την επίμονη ακρίβεια, να έχουμε προβλέψεις του ΔΝΤ, που λένε ότι η ανεργία θα πέσει σε βάθος διετίας, βλέπω εδώ στο 8,7%…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλη συζήτηση θα κάνουμε αν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι 35%, άλλη αν είναι 30%, άλλη αν είναι 25%.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό ζητούμε ένα όριο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαστε οι πρώτοι, που έχουμε πει και δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι διαβάζουμε κατά το δοκούν τις δημοσκοπήσεις και λέμε «αυτή η δημοσκόπηση δεν μας έχει 20 μονάδες διαφορά. Μας έχει 15 μονάδες διαφορά, άρα μάλλον κάτι γίνεται με αυτή τη δημοσκόπηση». Κάτι σας θυμίζει αυτό. Εμείς αποδεχόμαστε όλες τις δημοσκοπήσεις. Λέμε, λοιπόν, ότι ενώ το έχουμε πει ξεκάθαρα με πρώτο τον Πρωθυπουργό, ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι το 2027, οι ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό σταυροδρόμι για τη σταθερότητα της χώρας. Αυτά τα οποία έχουμε κατακτήσει με την υπομονή των πολιτών, με το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει κάποια πράγματα να γίνονται πλέον πράξη. Τους τελευταίους μήνες έχουμε πει για το ρεύμα και για όλα τα υπόλοιπα, για τη Δικαιοσύνη. Προσέξτε, δεν είναι τίποτα αυτονόητο. Ναι, είναι, λοιπόν, ένα σημαντικό σταυροδρόμι οι ευρωεκλογές και είπε κάτι ο Πρωθυπουργός πέραν της σύγκρισης που έκανε, πέραν των θετικών των τελευταίων δέκα μηνών, να στείλουν οι πολίτες μήνυμα σταθερότητας. Άρα για να ζητάμε μήνυμα σταθερότητας, περιμένουμε να δούμε το εκλογικό αποτέλεσμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, αν δεν στείλουν μήνυμα σταθερότητας, που πρέπει να μάθουμε ποια είναι η σταθερότητα, γιατί δεν την έχουμε μάθει, ποιος είναι ο αριθμός της σταθερότητας; Το 33,12 και 32 αρχίζει η αστάθεια; Η αστάθεια σημαίνει προσφυγή στις εθνικές εκλογές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είπαμε ότι οι εκλογές είναι το 2027. Το ξαναλέω. Όπως αντιλαμβάνεστε η σταθερότητα δεν μετριέται με χιλιοστά ή εκατοστά. Αρκεί ένα καθαρό μήνυμα νίκης της Νέας Δημοκρατίας, μια αποτύπωση συσχετισμών ξεκάθαρη και βέβαια θα συνεχίσουμε το πολύ δύσκολο έργο που έχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας παίρνει ατζέντα ο κύριος Κασσελάκης, κάνοντας τον σταυρό του, πηγαίνοντας στον Αρχιεπίσκοπο, μιλώντας για τη βάφτισή του που τον βάφτισε ο Άγιος Τσαλίκης, που εμφανίστηκε ο σταυρός; Σας παίρνει ατζέντα, σας παίρνει ψηφοφόρους;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ πως αν δεν υπήρχε η εμπειρία του 2012-2015 που ήταν Αντιπολίτευση το ίδιο κόμμα και έλεγε όσα έλεγε και του 2015-2019 που κυβέρνησε και έκανε τα εντελώς αντίθετα, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε όλοι να δούμε αν έχει λήξει το διαβατήριό μας το 2015 για το αν θα μείνουμε στη χώρα, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι οι «θαυματοποιοί» αυτοί, οι οποίοι μπορεί να «περπατάνε στη θάλασσα», να δημιουργούνται σταυροί όταν γεννιούνται, μπορούν να μας λύσουν τα προβλήματα. Ο κόσμος είδε και το είδε με τραγικό τρόπο ότι μόνο θαύματα δεν κάνουν όλοι αυτοί. Μόνο καταστροφές προκαλούν, είτε ανήκουν στην άκρα Δεξιά είτε ανήκουν στην Αριστερά, όπως τουλάχιστον αυτοί νομίζουν ότι ανήκει ο καθένας, σε ό,τι πιστεύει. Γιατί αυτές οι ταμπέλες πρέπει να αποδεικνύονται με πράξεις και πολιτικές, όχι στη θεωρία. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, στο παρελθόν ενώθηκαν με την ίδια ακριβώς ρητορική. Άλλοι λέγανε για θαύματα, άλλοι ανεβαίνανε σε τρακτέρ, τώρα δημιουργούνται σταυροί όταν βαφτίζονται. Εμείς δεν έχουμε να σας πούμε τέτοιες ιστορίες. Ούτε ότι είχαμε σταυρούς όταν γεννηθήκαμε, ούτε ότι περπατήσαμε στη θάλασσα, ούτε ότι δίναμε επιστολές του Ιησού. Είμαστε άνθρωποι οι οποίοι, εγώ προσωπικά έχω τελειώσει δημόσιο σχολείο, δημόσιο πανεπιστήμιο, προσπαθώ να δουλεύω σε όλη μου τη ζωή και έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος έχει ένα συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Τι θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να κάνουμε; Εμείς αντί για σταυρούς μεγάλους, υποκριτικούς, με απόλυτο σεβασμό και στην Εκκλησία και στην πίστη μας εννοείται, θα βάλουμε δίπλα-δίπλα το Πρόγραμμά μας της δεύτερης τετραετίας -με τις δυσκολίες που υπάρχουν και με βάση τον απολογισμό μας, θα μιλήσουμε για την ανεργία που έχει μειωθεί και πόσο ακόμα θα μειωθεί, αυτό που λέει το ΔΝΤ, θα μιλήσουμε για την ακρίβεια, αλλά πώς έχουμε καταφέρει να την αντιμετωπίσουμε με έναν τρόπο, θα μιλήσουμε για το ρεύμα που έχει μειωθεί 30% και έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, για τη Δικαιοσύνη που επιταχύνεται κατά 30% ο χρόνος έκδοσης μιας απόφασης. Θα μιλήσουμε για την Παιδεία, για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, για τα σχολεία. Από εκεί και πέρα, ο κόσμος θα επιλέξει.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου