Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στη διαδικτυακή εκπομπή «Direct» στο protothema.gr

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στη διαδικτυακή εκπομπή «Direct» στο protothema.gr με τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαίρεται. Συζητάμε “Direct” στο «Πρώτο Θέμα», θέτουμε τα ερωτήματα ευθέως και περιμένουμε εξίσου ευθείς απαντήσεις από τα πρόσωπα της επικαιρότητας. Tα πρόσωπα, τα οποία απασχολούν τη δημόσια συζήτηση. Καλωσορίζω στο στούντιο του «Πρώτου Θέματος» τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κύριο Παύλο Μαρινάκη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλησπέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας κύριε Μαρινάκη, σας ευχαριστώ πολύ που είστε μαζί μας. Είστε μαζί μας, βεβαίως, σε μια δύσκολη πολιτικά περίοδο για την Κυβέρνηση. Τα Τέμπη, για δεύτερη φορά, άφησαν αποτύπωμα, κατάφεραν ένα τραύμα στο Σώμα της Κυβέρνησης. Είναι η πιο δύσκολη πολιτικά περίοδος που έχει κληθεί να διαχειριστεί η Κυβέρνηση μετά από έξι χρόνια στην εξουσία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση και για την ευκαιρία να απαντήσουμε σε ερωτήματα, τα οποία απασχολούν τον κόσμο. Είναι δεδομένο, ότι καταρχάς τα Τέμπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά τραύματα της χώρας και σίγουρα δεδομένου του ότι πίσω από τα Τέμπη κρύβονται ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες διαχρονικά του πολιτικού συστήματος, αλλά και των δικών μας κυβερνήσεων…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενδεχομένως και ποινικές, όχι μόνο πολιτικές.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, τις ποινικές ευθύνες θα τις αξιολογήσει η Δικαιοσύνη και σίγουρα πρέπει να τις αξιολογήσει σε βάθος και χωρίς να εξαιρείται κανένας από αυτή τη διερεύνηση. Είναι δεδομένο, ότι είναι κάτι το οποίο πληγώνει και τη δική μας Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τί δεν κάνατε καλά, δεν κάνατε σωστή επικοινωνιακή διαχείριση ή σωστή ουσιαστική διαχείριση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, σίγουρα έπρεπε να γίνουν πολλά πράγματα συνολικά στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία προηγήθηκαν των Τεμπών και τα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν με τη δική μας διακυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Υπήρχαν πρωτόκολλα ασφαλείας τη νύχτα των Τεμπών, τα οποία δεν τηρήθηκαν, γιατί εκεί -όπως έχουμε πει πολλές φορές- συναντήθηκε το ανθρώπινο και τα ανθρώπινα λάθη, με τις παθογένειες του Κράτους, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμα περισσότερα πρωτόκολλα ασφαλείας, τα οποία υπάρχουν σήμερα και πολλά παραπάνω,τα οποία φαίνεται ότι θα υπάρχουν τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το ένα και το σίγουρο, το είπε και ο Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ. και δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι αυτό το οποίο έχει πολύ μεγάλη αξία είναι όταν μιλάμε για τα Τέμπη να μην παρασυρόμαστε από φωνές της αντιπολίτευσης, οι οποίες θέλουν να δώσουν ένα ακόμα πιο τοξικό κλίμα στο δημόσιο διάλογο και να απαντάμε με όσο γίνεται πιο χαμηλούς τόνους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έρθω στις φωνές αντιπολίτευσης, αλλά θα επιμείνω στο ερώτημά μου: Αν η Κυβέρνηση υποτίμησε το ζήτημα των Τεμπών και το ζήτημα της ασφάλειας των τρένων, αν υποτιμήσατε ενδεχομένως ότι τα τρένα ήταν στον πυρήνα της εντολής, της δεύτερης εντολής που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το καλοκαίρι του 2023 και έμεινε πίσω ενδεχομένως με αυτή τη φενάκη του 41%, που έδωσε την ψευδαίσθηση ότι όλα καλά είναι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος να υποτιμήσει ένα τόσο τραγικό δυστύχημα, με τόσο μεγάλες προεκτάσεις που έχει. Προχώρησαν κάποια πράγματα. Ολοκληρώθηκαν κάποια άλλα πράγματα σχετικά με την ασφάλεια των τρένων. Εκ του αποτελέσματος όμως, απεδείχθη ότι δεν έχουν γίνει αρκετά. Αυτό φαίνεται, δεν χρειάζονται μόνο οι μετρήσεις. Φαίνεται με τις αντιδράσεις των πολιτών, είτε μας ψηφίζουν είτε δεν μας ψηφίζουν. Είναι δεδομένο, με βάση αυτά τα οποία λέει ο κόσμος, στις συγκεντρώσεις, στο διαδίκτυο, με τη σιωπή του πολλές φορές, ότι δεν είναι αρκετά αυτά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα για τα τρένα. Δεν το μηδενίζω. Έχουμε κάνει πράγματα. Έχουν ολοκληρωθεί πολλά από αυτά που έχουμε πει το ‘23. Χρειάζονται πάρα, πάρα, πάρα πολλά περισσότερα. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Έχουμε κλείσει πληγές στο Κράτος ως Κυβέρνηση σε πολλούς τομείς. Μπορώ να σας απαριθμήσω γρήγορα. Το 112, το ψηφιακό Κράτος, τη λειτουργία της αστυνομίας, όλες αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις, 48 που έχουν εξιχνιαστεί. Έχουμε κάνει πράγματα για τις συντάξεις, δίνονται σε δύο μήνες και όχι σε δύο χρόνια. Στα τρένα αυτά που έχουμε κάνει δεν είναι αρκετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα τρένα όμως βρήκατε απέναντι κύριε Μαρινάκη, όχι μόνο την αντιπολίτευση. Και για μένα πολύ μικρή σημασία έχει αν το λέει το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή όποιο άλλο κόμμα. Παρότι θέλω να σταθούμε σε λίγο στην κυρία Κωνσταντοπούλου και στην περίπτωση της εκτίναξής της. Βρήκατε απέναντι οικογένειες θυμάτων και βρήκατε απέναντι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Πολλοί εκ των οποίων φαντάζομαι ήταν και ψηφοφόροι σας, οι οποίοι σας έλεγαν ότι «ρε παιδί μου δεν γίνεται να μπαίνουμε οι ίδιοι ή να βάζουμε τα παιδιά μας στο τρένο και να είναι το “πάμε και όπου βγει” νόμος επί της ουσίας».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δυστυχώς το «πάμε και όπου μας βγει» κυριάρχησε σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας στη μεταπολιτευτική Ελλάδα- με τα πολλά «καλά» που είχε. Δεν το είδαμε μόνο στα Τέμπη, το είδαμε όμως και στα Τέμπη. Και νομίζω ότι αν έχει νόημα να κάνουμε κάτι μετά από αυτή την τραγωδία, ως πολιτικό σύστημα, είναι δύο πράγματα: Το ένα είναι το «ποτέ ξανά» να έχει νόημα. Το «ποτέ ξανά» για το Μάτι μεταφράστηκε στο 112, στα drones, στο πρόγραμμα «Αιγίς», στους προληπτικούς καθαρισμούς οικοπέδων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ πρέπει τα τρένα να είναι ασφαλή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ το «ποτέ ξανά» πρέπει να κάνει κάθε μέρα και ασφαλέστερα τα τρένα. Είναι σήμερα πιο ασφαλή από ό,τι ήτανε εκείνη τη μοιραία νύχτα; Είναι.Πρέπει να είναι ακόμα πιο ασφαλή το ‘27 και στη συνέχεια; Προφανώς και πρέπει. Το δεύτερο είναι μία αφορμή για κάθαρση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθαρση τί είδους;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάθαρση είναι με κινήσεις όπως αυτή του Τριαντόπουλου.Κάθαρση είναι με την αναθεώρηση του άρθρου 86. Ο κόσμος μέσα από τα Τέμπη είδε δύο πράγματα, τα οποία ήθελε άμεσα να αλλάξουν. Πέραν της πρωτοφανούς τραγωδίας. Το ένα είναι το πώς λειτουργεί το Κράτος, που όπως είπα σε άλλα πράγματα λειτουργεί καλύτερα. Στα τρένα πρέπει να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα. Και το άλλο είναι να μην υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά τώρα κάθαρση όμως; Γιατί προηγήθηκε μία εξεταστική επιτροπή, η οποία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως παρωδία, όπου προφανώς οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν ενεργούσαν οι άνθρωποι με απολύτως δική τους πρωτοβουλία. Κάποια συνεννόηση υπήρχε και με το Μαξίμου. Και δεύτερον, άντε και γίνεται τώρα η κάθαρση. Αυτή η κάθαρση είναι ένα πρόκριμα και για άλλα πολιτικά πρόσωπα; Και ρωτώ ευθέως, την περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου μπορεί να την ακολουθήσει ο πρώην Υπουργός, ο κ. Κώστας Καραμανλής, εφόσον υπάρξει εισαγγελική διάταξη, που να αφορά δυνητικές ποινικές του ευθύνες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έχουμε χρέος και ως Κυβέρνηση και ως κυβερνητική πλειοψηφία ό,τι πει η Δικαιοσύνη να το διευκολύνουμε. Να μην σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη. Και το χρέος αυτό είναι απέναντι στους συγγενείς, απέναντι στα θύματα, τους ανθρώπους οι οποίοι χάθηκαν τόσο άδικα και πολλοί νέοι εξ’ αυτών, απέναντι στην κοινωνία. Για μένα τα Τέμπη πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία για τολμηρές αποφάσεις και αλλαγές, είτε ως πρωτοβουλίες, προτάσεις, όπως αυτή του Τριαντόπουλου, που μένει να δούμε ποια θα είναι η τελική απόφαση από την Ολομέλεια της Βουλής. Υπήρχε μία πρόταση από τον ίδιο. Μένει να δούμε τις αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής. Προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός μια αναθεώρηση του άρθρου 86. Τα Τέμπη πρέπει να είναι αφετηρία -πέραν της δικαστικής διερεύνησης που είναι το πιο σημαντικό και τις ποινές που θα επιβάλλει η Δικαιοσύνη- πρέπει να είναι μια αφετηρία για αλλαγές που δεν έγιναν, όχι μόνο για δεκαετίες για αιώνες ολόκληρους σ’ αυτή τη χώρα. Δεν μπορεί να καταλάβει ο κόσμος και δικαίως δεν μπορεί να το καταλάβει, γιατί ένας πολιτικός να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Προφανώς πρέπει να υπάρχει ένα φίλτρο για να μην έχουμε κατάχρηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό έχει ένα ενδιαφέρον. Άρα, που θα μπει το φίλτρο εδώ πέρα για να μην υπάρχει κατάχρηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να μειωθεί, για να μην πω να εξαφανιστεί και είναι και προσωπική μου άποψη και νομίζω είναι και της Κυβέρνησης άποψη, το φίλτρο των κομμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα τί, πρέπει να ασκούν οι δικαστές ουσιαστική κρίση πριν παραπέμψουν την υπόθεση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν κράτη, κύριε Ευγενίδη, που όταν υπάρχει μία μήνυση, ένα αίτημα από τη Δικαιοσύνη αναλόγως…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, άλλο η μήνυση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ μιλάμε για ένα αίτημα από τη Δικαιοσύνη. Δεν μιλάμε ότι έρχεται ένα κόμμα ή ένας σχηματισμός και μηνύει σωρηδόν έναν Υπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, έχουμε και μια δικομανία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δικομανία. Όταν έρχεται η Δικαιοσύνη να πει κάτι, νομίζω ότι το φίλτρο αυτό θα έπρεπε να μην είναι φίλτρο κομμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα εσείς να καταργηθεί το αμελλητί, λέτε εσείς; Να μην είναι η Δικαιοσύνη ότι βλέπει μια ποινική ευθύνη του πολιτικού Μαρινάκη…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα μπορούσε το αμελλητί να αξιολογείται εκείνη τη στιγμή από ένα Σώμα ανώτατων δικαστών ή σε άλλες χώρες από ένα μεικτό Σώμα δικαστών και βουλευτών με πλειοψηφία των δικαστών. Θεωρώ ότι δεν πρέπει μετά την αναθεώρηση του άρθρου 86, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, γιατί τώρα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την δίωξη την έχουν τα κόμματα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να πηγαίνει πού ο πολιτικός, στο δικαστικό συμβούλιο και στο ειδικό δικαστήριο ή επειδή θα γίνεται η ουσιαστική κρίση να πηγαίνει μετά στην τακτική Δικαιοσύνη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω το κρίσιμο είναι να σταματήσει να πολιτικοποιείται η ποινική διερεύνηση μιας υπόθεσης. Το ζήσαμε, κατά κάποιο τρόπο, βέβαια στην εξεταστική δεν είναι ποινική διερεύνηση, όχι μόνο των Τεμπών, το ζήσαμε για να μην είμαστε υποκριτές στον δημόσιο διάλογο και αναφέρομαι στα κόμματα, όχι στους δημοσιογράφους. Αυτό το οποίο ζήσαμε στην εξεταστική των Τεμπών, το ζήσαμε σε όλες τις εξεταστικές επιτροπές. Θα δεχόμουν αυτό, ότι «φταίνε οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και όχι όλοι οι υπόλοιποι», αν είχαν βγάλει ένα πόρισμα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που είναι οι τελευταίοι στους οποίους πρέπει να επιρρίψουμε ευθύνες, και όλη η αντιπολίτευση είχε βγάλει ένα κοινό πόρισμα. Κάθε κόμμα, δυστυχώς, σε όλες τις εξεταστικές επιτροπές, βγάζει το πόρισμά του. Άρα για να είμαστε ακριβείς και να παράγουμε και κάτι, για μένα αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι πρώτον, τολμηρές αποφάσεις και σε επίπεδο προσωπικών προτάσεων, όπως του Τριαντόπουλου και να τις αποδεχόμαστε αυτές τις προτάσεις με την αυτονόητη αποδοχή και όταν έρθει η ώρα της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως έγινε με την Αποσβεστική Προθεσμία επί των δικών μας ημερών και σήμερα έχουμε κοινή παραγραφή πλέον όλοι μας να αλλάξει κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα Τέμπη πάντως έχουν μια ξεκάθαρη πολιτική νικήτρια, αν το θέτουμε με πολιτικούς όρους, την κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία από το 3% που ήταν το κόμμα της, έχει βρεθεί στις δημοσκοπήσεις στο 12%, 13%, 14%, 15%, ανάλογα ποια έρευνα παίρνει κανείς. Έχει περάσει το ΠΑΣΟΚ, είναι δεύτερο κόμμα, όσο και αν δεν μπορεί κανείς να το πιστέψει αυτό, υπό την έννοια ότι είναι ένα προσωποπαγές κόμμα, το οποίο είναι στην πραγματικότητα το κόμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου -τους άλλους βουλευτές, στελέχη δεν τα ξέρουμε. Η κυρία Κωνσταντοπούλου προ ημερών, στην παρέλαση, δεν έδωσε το χέρι της στον κύριο Κέλλα, τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, κάνει έναν έτσι πολιτικό ακτιβισμό, σε κάποιους θυμίζει μέρες του ‘11, του ’12, τις μέρες των αγανακτισμένων. Αυτό που θα βγει όμως, πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, γιατί ξέρετε, άμα σας πάρει η μπάλα μετά σε παίρνει και η κατηφόρα…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ γρήγορα τρεις επισημάνσεις. Πρώτον το έργο το έχουμε ξαναδεί και μάλιστα με πρωταγωνιστές διάφορους, συμπεριλαμβανομένης και της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Να θυμίσω στους φίλους και στις φίλες που μας παρακολουθούν, ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου ήταν εκ των πρωταγωνιστών, των πρώτων «υπερήφανων», εντός πολλών εισαγωγικών, μηνών του 2015, ήταν η πρόεδρος της Βουλής, ήταν μία εκ των συντελεστών εκείνων των ετών, που η Ελλάδα βρέθηκε στο χειρότερο σημείο που έχει βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Το έργο το έχουμε ξαναδεί όμως και ως προς μία άλλη διάσταση, κύριε Ευγενίδη. Οι λαϊκιστές, οι αντισυστημικοί ήρθαν στην εξουσία. Ενώθηκε η ακροδεξιά με την αριστερά. Ούτε πλουσιότερος έγινε κάποιος εκ των πολιτών ούτε κάποιος φόρος μειώθηκε, αυξήθηκαν όλοι οι φόροι, ούτε οι συντάξεις αυξήθηκαν όπως είχαν πει, ούτε τίποτα από όλα αυτά που έλεγαν έγινε. Η χώρα μας βρέθηκε στο χειρότερο δυνατό σημείο από κάθε άποψη, γεωπολιτικά, αμυντικά, από άποψη εξωτερικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά ο κόσμος την ακούει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το δεύτερο που θέλω να πω είναι, ότι όσα χρόνια θέλει ο κόσμος να είμαι εγώ στην πολιτική, γιατί από αυτές τις θέσεις είμαστε για όσο μας θέλει ο κόσμος, θεωρώ ότι πρέπει να πολιτευόμαστε με προτάσεις. Εγώ να δεχτώ -και είναι δουλειά της αντιπολίτευσης- αυτό το οποίο λέει η αντιπολίτευση, ότι η Κυβέρνηση δεν τα κάνει καλά. Και η αντιπολίτευση θα τα κάνει καλύτερα. Όπου αντιπολίτευση, όποιο κόμμα. Ψάξτε λίγο να βρείτε ποιο είναι το πρόγραμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου και των υπόλοιπων κομμάτων, εν προκειμένω για τα τρένα, για τις μεταφορές. Να πούμε λοιπόν ότι ο Μητσοτάκης δεν τα έκανε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Η Κωνσταντοπούλου λέει, να κάτσει ο Μητσοτάκης στο σκαμνί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ λέω έχει κάνει πολλά καλά ο Μητσοτάκης και έχει να κάνει και άλλα. Λέει η αντιπολίτευση δεν έχει κάνει τίποτα. Τί θα κάνει η αντιπολίτευση; Και ως προς το σκαμνί, που λέτε για να πάω στην τρίτη παρατήρηση. Τα έχει μπερδέψει η κυρία Κωνσταντοπούλου. Ούτε ανακρίτρια είναι ούτε εισαγγελέας. Ούτε εκείνη ούτε κανένα άλλο κόμμα. Και αυτό είναι και βαθύτατα προσβλητικό και για τους ανθρώπους, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αντιπολίτευση πάντως…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι αντιπολίτευση, δεν είναι δικαστική εξουσία. Και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας, που συμβαίνει. Το ότι ανοίγουμε την τηλεόραση και βλέπουμε διαφόρους, κόμματα, δημοσιογράφους, αναλυτές, πρώην υπουργούς, πολιτικούς, οποιονδήποτε που δεν έχει να κάνει με τη Δικαιοσύνη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιος θα σας πει πάντως, ότι εσείς της δώσατε περιθώριο, της αφήσατε ζωτικό χώρο της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μου είπατε κάτι πριν. Και θέλω να το επισημάνω αυτό. Η κυρία Κωνσταντοπούλου επέλεξε να κάνει έναν ακτιβισμό στη Λάρισα. Ιδιότυπο ακτιβισμό. Με το να μην δώσει το χέρι της σε έναν Υφυπουργό και να πάει να κάτσει απέναντι με τον κόσμο. Θεωρώ ότι ο «ακτιβισμός» δεν έλυσε κανένα πρόβλημα σε αυτή τη χώρα, τα πολλαπλασίασαν οι ακτιβισμοί τα προβλήματα, όλοι αυτοί οι ακτιβισμοί των πολιτικών. Αλλά να πω κάτι. Χειρότερος όλων είναι ο α-λα-καρτ ακτιβισμός. Η κυρία Κωνσταντοπούλου στη Λάρισα, φαντάζομαι δεν οδήγησε η ίδια, πήγε με τους αστυνομικούς της. Τα διάφορα προνόμια που έχει ως πολιτικός αρχηγός και καλά κάνει και τα έχει, εγώ δεν λέω ότι κακώς, ότι κάνει κατάχρηση, τα χρησιμοποιεί από ό,τι γνωρίζω. Σημασία έχει, λοιπόν, όταν θέλουμε να κάνουμε έναν ακτιβισμό ή να είμαστε αντισυστημικοί, να είμαστε αντισυστημικοί σε όλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, τί είναι, ψευτο-αντισυστημική, η κυρία Κωνσταντοπούλου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως, θεωρώ ότι και εκείνη και, δυστυχώς συνολικά η αντιπολίτευση, αντιλαμβάνονται ένα τραγικό δυστύχημα ως αφορμή για show. Ως αφορμή για επικοινωνία. Ακόμα και συγγενείς πονεμένων ανθρώπων, τους χρησιμοποιούν πολιτικά για ιδία οφέλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρησιμοποιεί την Καρυστιανού;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το προσωποποιώ μόνο σε ένα πρόσωπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να μείνω σε αυτό, γιατί είναι μία εκ των δικηγόρων της κυρίας Καρυστιανού.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Άλλο πράγμα, η νομική εκπροσώπηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, εσείς λέτε ότι χρησιμοποιούν πολιτικά συγγενείς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αντιπολίτευση; Χρησιμοποιούν κάθε πτυχή ενός τραγικού δυστυχήματος για να επιβιώσουν πολιτικά. Μόνος σας το είπατε στην ερώτηση. Λόγω αυτού του κλίματος που επικράτησε τους τελευταίους μήνες, λόγω του πάνδημου αιτήματος για Δικαιοσύνη και αλήθεια, πρώτον των συγγενών, πριν και πάνω απ’ όλα, της δικαιολογημένης τους οργής και συνολικά της κοινωνίας. Η αντιπολίτευση λόγω του ότι δεν έχει πρόγραμμα, δεν μπορεί να προτείνει κάποια εναλλακτική, βρήκε ευκαιρία με τα Τέμπη, για να αποκτήσει πολιτικό σωσίβιο. Είπα κάτι πριν: Τα Τέμπη θα έπρεπε να είναι αφετηρία για κάθαρση. Και για ουσιαστική δράση. Και προσπαθούμε να αναλάβουμε τέτοιες δράσεις. Όπως αυτά που είπα για το Σύνταγμα. Όπως αυτά που κάνουμε για τα τρένα. Όπως η πρόταση Τριαντόπουλου. Για την αντιπολίτευση τα Τέμπη ήταν ευκαιρία για εργαλειοποίηση και μια χυδαία πολιτική εκμετάλλευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε και σε κάποια άλλα θέματα, αλλά συνδέεται η ερώτηση που θέλω να κάνω με τα Τέμπη, διότι τα Τέμπη, η διαπίστωσή μου και επιμένω σε αυτή, είναι ότι «τραυμάτισαν» την Κυβέρνηση. Και τώρα η Κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει μια σειρά πολιτικές πρωτοβουλίες. Επενδύοντας κυρίως στο κομμάτι της οικονομίας, στην ενίσχυση των εισοδημάτων, είμαστε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού. Το ερώτημα το οποίο έχω εγώ είναι το εξής: Ο κόσμος θα δει ουσιαστική διαφορά στο εισόδημα; Γιατί την ίδια ώρα έχουμε μια ακρίβεια επίμονη και μια στεγαστική κρίση, η οποία ειδικά στους κάτω των 40 -και εσείς ανήκετε σε αυτή τη γενιά- τους επηρεάζει δραματικά, γιατί μειώνεται το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης σε αυτές τις ηλικίες. Θα μειωθούν φόροι, άμεσα, για να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε λίγο τα πράγματα με τη σειρά όσο πιο σύντομα. Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Η προβληματική όψη του νομίσματος είναι ότι ακόμα έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Δεν μπορείς να πανηγυρίζεις, όταν ακόμα υπάρχουν τόσοι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με κυριότερο -θα πω εγώ- αυτή την περίοδο,το στεγαστικό. Όσοι δηλαδή μας ακούν και μένουν στο ενοίκιο και νεότεροι και γηραιότεροι, έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω των αυξημένων ενοικίων. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει συνολικά με την σωρευμένη ακρίβεια. Που ναι, πλέον έχουμε έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς τροφίμων στην Ευρώπη, αλλά για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, δύο χρόνια σχεδόν, είχαμε και εμείς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά το 30% ακρίβεια τροφίμων σωρευτικά,δεν είναι λίγο. Είχαμε, λοιπόν, ένα πληθωρισμό 30% στα τρόφιμα. Και 15% συνολικά. Τί έχουμε κάνει; Έχουμε δημιουργήσει 500.000 δουλειές. Και έχουμε καταφέρει και έχουμε αντιμετωπίσει πρώτη φορά στα χρονικά, σε ένα μεγάλο ποσοστό, τη φοροδιαφυγή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει η πίτα, τα έσοδα του Κράτους, χωρίς να αυξηθούν οι φόροι. Γιατί τα λεφτά, κύριε Ευγενίδη, δεν φυτρώνουν από κάπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά οι έμμεσοι φόροι παραμένουν ψηλά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε μειώσει 73 φόρους συνολικά, 23 έμμεσων φόρων συμπεριλαμβανομένων. Χρειάζεται και άλλο και θα πάω… Δεν θα αποφύγω την απάντηση. Και αυτά τα παραπάνω χρήματα που έχει μαζέψει το Κράτος, που όπως λέω, δεν μπορούν να φυτρώσουν από κάπου, έχουν αρχίσει και επιστρέφονται, στη μεσαία τάξη κυρίως και συνολικά στην κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα τί θα δούμε στη ΔΕΘ φαντάζομαι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια σημαντική ανακοίνωση. Δεν είναι λίγο πράγμα από το ‘19 μέχρι σήμερα ένας εργαζόμενος να παίρνει το μήνα, καθαρά, επιπλέον 200 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζήτημα πάντα είναι το διαθέσιμο εισόδημα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι λίγο. Είναι 35% πάνω μεικτά και 200 ευρώ το μήνα καθαρά. Είναι 5 μισθοί, αν πούμε ως σημείο αφετηρίας τα 650 ευρώ. Δεν είναι λίγο η Ελλάδα να είναι 11η στις 22 χώρες που έχουν κατώτατο μισθό. Και δεν είναι λίγο η Ελλάδα να έχει χαμηλότερη ανεργία από χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, έχοντας φτάσει στο ιστορικό 8,7%. Γιατί τα λέω αυτά; Όχι για να πανηγυρίσουμε. Όποιος πανηγυρίζει, ενώ υπάρχουν τόσοι που μας ακούν που βιώνουν προβλήματα, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αλλά όσο επικίνδυνος είναι ένας πανηγυρισμός από τη δική μας πλευρά τόσο θεωρώ επιζήμιος για τη χώρα είναι και ο μηδενισμός από τις πολιτικές δυνάμεις, τις υπόλοιπες. Γιατί όλα αυτά είναι αποτέλεσμα θυσιών των Ελλήνων πολιτών. Είναι γερά θεμέλια, στα οποία πρέπει να χτίσουμε για τα επόμενα, τα οποία ποια είναι τα επόμενα; Καθαρά: όσα παραπάνω έσοδα έχουμε τόσο περισσότεροι φόροι πρέπει να μειωθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμεσοι φόροι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πρέπει να μειωθούν οι φόροι εκείνοι που θα δώσουν ανάσες κυρίως στη μεσαία τάξη, στις νεότερες γενιές, οι οποίες θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους, σε ανθρώπους οι οποίοι μένουν στο ενοίκιο. Και βέβαια να επιστραφούν κάποια από αυτά που έχουν ζητήσει, κυρίως οι συνταξιούχοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θεωρώ ότι ήδη εφαρμόζεται ένας προϋπολογισμός. Γιατί να μην ξεχνάμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό για το ενοίκιο που λέτε, θα υπάρχει κάποια ειδική πρόληψη για τους ανθρώπους που είναι στο ενοίκιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή, για να τα λέμε τα πράγματα όπως είναι, μπαίνουμε σε λίγες ημέρες, στον τέταρτο μήνα, στον Απρίλιο, ενός προϋπολογισμού που ψηφίστηκε πριν από 3,5 μήνες. Αυτός ο προϋπολογισμός τώρα εφαρμόζεται. Δηλαδή είχε δώδεκα μειώσεις φόρων. Τώρα βιώνουμε αυτές τις μειώσεις φόρων. Είχε μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» τώρα εφαρμόζεται. Είναι 20.000 επιπλέον συμπολίτες μας, που θα επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα. Οι φοροαπαλλαγές για μετατροπή ενός σπιτιού από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση, τώρα εφαρμόζεται. Οι αυξήσεις για τους ένστολους σε λίγους μήνες θα εφαρμοστούν. Άρα το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, είναι να εφαρμόσουμε ένα προϋπολογισμό με φοροαπαλλαγές και αυξήσεις εισοδημάτων που ψήφισαν οι βουλευτές μας πριν από λίγους μήνες. Το επόμενο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πόσα παραπάνω λεφτά βγαίνουν, που φαίνεται ότι βγαίνουν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κάποια λεφτά παραπάνω, πόσα θα εξοικονομήσουμε από την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή της πρότασης για την ευρωπαϊκή άμυνα. Και εκεί, θεωρώ ότι η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί. Μένει να δούμε τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου σε στοχευμένες παρεμβάσεις ελάφρυνσης, κυρίως με έμμεσο τρόπο, των πολιτών, δηλαδή μειώσεις φόρων, που έχουν ως στόχο τη στήριξη αυτών που έλεγαν κάποιοι ειρωνικά, νοικοκυραίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από 10-40 χιλιάρικα, grosso modo;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Δεν έχω αυτή τη στιγμή τέτοια εικόνα. Ούτε θέλω να μπω σε λεπτομέρεια. Θα πω όμως και ως ελεύθερος επαγγελματίας χρόνια, ότι σίγουρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι άνθρωποι δηλαδή που εργάζονται, πέρασαν πάρα πολύ δύσκολα χρόνια, είδαν επιτέλους μειώσεις φόρων από αυτήν την Κυβέρνηση και πρέπει να δουν και άλλες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, επειδή ο χρόνος δεν είναι ανεξάντλητος, το concept αυτής της εκπομπής είναι ότι κάνουμε μια σφιχτή και γρήγορη συζήτηση και νομίζω το τηρήσαμε μέχρι αυτή την ώρα. Θα ήθελα να κλείσω με ένα ζήτημα, το οποίο ίσως δεν είναι πρώτο θέμα στην κυβερνητική ατζέντα, όμως απασχολεί πάρα πολύ κόσμο. Η εγκληματικότητα. Ο νόμος και η τάξη. Αυτό που λέγατε τώρα για τους «κυρ Παντελήδες», τους «νοικοκυραίους». Τον νοιάζει τον άνθρωπο αν μπορεί να βγει ή να μπει στο σπίτι του. Να μην τον κλέβουν, να μην έχει τέτοιες περιπέτειες. Σας κατηγορούν πολλές φορές εκ δεξιών ότι έχετε αφήσει την μικρο-εγκληματικότητα και την λαθρομετανάστευση ανεξέλεγκτες. Και ότι έχετε επιτρέψει στην πραγματικότητα νομιμοποιημένα άβατα. Θα ήθελα την απάντησή σας γι’ αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ, για μένα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μπήκα στην πολιτική. Το περιβόητο άσυλο ανομίας των πανεπιστημίων, που ως φοιτητής δεν μπορούσα να το καταλάβω. Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει κάνει όσα δεν έγιναν ολόκληρες δεκαετίες. Και έχει να κάνει ακόμα περισσότερα. Θα σας πω πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Πανεπιστήμια: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπάρχει ούτε μια ενεργή κατάληψη. Περίπτωση δεύτερη: γήπεδα. Θυμάστε πόσο «ξύλο», εντός εισαγωγικών, πολιτικό δεχτήκαμε, όταν κλείσαμε τα γήπεδα για να εφαρμόσουμε κάποια μέτρα, για την πιστοποίηση εισόδου, για τις κάμερες. Αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται και τηρούνται. Αντιστοίχως, έχουμε και μια σειρά από οργανωμένες συλλήψεις και έξω από τα γήπεδα. Εγώ δεν λέω ότι εξαφανίστηκαν τα προβλήματα. Η εγκληματικότητα, ένας αστερίσκος για όλα, δεν εξαφανίζεται. Αντιμετωπίζεται. Τρίτη περίπτωση: Η νέα διεύθυνση αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος, 48 εγκληματικές οργανώσεις, εξιχνιάστηκαν μέσα σε πέντε μήνες. Και έχουμε πάνω από 1200 άτομα, τα οποία έχουν πλέον καταστεί κατηγορούμενοι. Περίπτωση τέταρτη: Ενδοοικογενειακή βία. Στο όνομα περιστατικών, τραγικών περιστατικών, όπως εκείνο, το θυμάστε, στους Αγίους Αναργύρους. Έχουμε πλέον 20.000 αστυνομικούς, οι οποίοι ασχολούνται εξειδικευμένα με αυτήν την αντιμετώπιση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έγιναν τα περιπολικά και ταξί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή, σας λέω 20.000 αστυνομικοί σε εξειδικευμένα κέντρα. Έχουμε πάνω από 12.000 συλλήψεις μόνο μέσα στο 2024, με το panic button που λειτουργεί. Και βέβαια ασφαλείς δομές για κακοποιημένες γυναίκες. Και το τελευταίο που θέλω να πω ως προς το «νομιμότητα παντού» που λέμε, γιατί νομιμότητα δεν είναι μόνο το οργανωμένο έγκλημα. Ξεκινάμε μια σειρά από πρωτοβουλίες. Ήδη υλοποιούνται. Όπως είναι η βία ενάντια σε ανήλικους. Όπως είναι οι παραβάσεις στους δρόμους. Όπου εκεί και με το νέο ΚΟΚ, αλλά και με μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως την καμπάνια κατά του bullying, αντιμετωπίζουμε αυτό το οποίο λέμε έγκλημα μεσαίο και μεγάλο στην πράξη. Πρέπει να κάνουμε πολλά παραπάνω. Για μένα είναι κορυφαία προτεραιότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε Κύριε Εκπρόσωπε, να είστε καλά και θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και εγώ ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη  στο

 https://www.protothema.gr/politics/article/1619333/marinakis-sto-protothema-a-la-kart-aktivistria-i-konstadopoulou-den-einai-anakritria-oute-eisaggeleas/

 

Προηγούμενο άρθρο29-3-2025 Εξιχνιάστηκαν 5 κλοπές και 1 απόπειρα κλοπής από οικίες σε περιοχές της Πέλλας
Επόμενο άρθροΚ. Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι η πρόκληση της εποχής μας