Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη
Για την άρση του lock down
Έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι τα δεδομένα θα μας δείξουν τον δρόμο, όχι οι ημερομηνίες. Τα δεδομένα που έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες δείχνουν μία σχετική σταθεροποίηση και μείωση. Χθες είχαμε μία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά τα υπόλοιπα στοιχεία είναι θετικά. Δηλαδή, οι εξαγωγές είναι περισσότερες από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία μας, οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μειούμενες, ενώ αυξάνεται πολύ ο αριθμός των κενών απλών κλινών covid στα νοσοκομεία μας. Βλέπουμε μία πορεία του ιού που βρίσκεται σταθερή ή πτωτική, αλλά θέλουμε περισσότερο χρόνο. Και εφόσον θέλουμε περισσότερο χρόνο, φαίνεται ότι απομακρύνεται η 7η του Δεκέμβρη και θα πάμε λίγο αργότερα. Πόσο αργότερα και με ποιόν ρυθμό θα έχουν αυτές οι σταδιακές φάσεις, πάλι χωρίς να λέμε πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα το κρίνουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα τοποθετηθεί η Κυβέρνηση. Αν θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός μήνυμα ή θα υπάρξει ανακοίνωση της Κυβέρνησης, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.
Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις αυτή τη στιγμή ενέχουν ένα σημαντικό ποσοστό κινδύνου. Θα ήταν ένα λάθος μήνυμα χαλάρωσης -η χαλάρωση τρέφει τον κορονοϊό- το να ανοίγαμε τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Θέματα που αφορούν στην επανένωση οικογενειών και επιμέρους ζητήματα, θα τα δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες και θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις. Ο βασικός προγραμματισμός που έχουμε να κάνουμε είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό αυτόν και πώς θα τον νικήσουμε οριστικά τους επόμενους μήνες. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε ο καθένας μας, ώστε να έρθει πιο κοντά αυτός ο χρόνος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση των ειδικών για δύο ταχύτητες στο άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Αυτό που έχει σημασία είναι να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο γενικά στην Επικράτεια. Όταν υπάρχει μία χαλάρωση κάπου, αμέσως βλέπουμε να αναζωπυρώνονται τα κρούσματα και αρχίζει να υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας. Το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει στο παρελθόν ακόμα και σε νησιά ή σε πιο απομονωμένες περιοχές. Δεν θέλουμε να το δούμε και τώρα. Άρα, επικεντρωνόμαστε αυτή τη στιγμή στην Επικράτεια και δεν υπάρχει κάποια συζήτηση για διαφοροποίηση γεωγραφικών ζωνών, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, από τους επιστήμονές μας.
Για τα εμβόλια
Πάντα λέγαμε ότι μόλις εγκριθούν από τους αρμόδιους οργανισμούς τα εμβόλια, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Τοποθετούσαμε την προμήθεια τους στο τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Άρα, είμαστε μέσα στον σχεδιασμό μας. Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο είναι σχετικά μικρή και γι’ αυτό θα γίνει προτεραιοποίηση στους υγειονομικούς και στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σιγά σιγά θα επεκτείνουμε τον εμβολιασμό στους υπόλοιπο πληθυσμό. Ο στόχος που έχει τεθεί από το Υπουργείο Υγείας είναι να μπορούν να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 άνθρωποι κάθε μήνα, στα 1.018 εμβολιαστικά Κέντρα, που έχουν δημιουργηθεί. Έτσι ώστε με τα 25.000.000 εμβόλια που θα έχουμε προμηθευτεί μέχρι τέλος Ιουνίου, να μπορούν -εάν το επιθυμούν- να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες. Ένα από τα κέντρα αυτά επισκέφθηκε και ο Πρωθυπουργός το Σάββατο στον Εύοσμο, στη Θεσσαλονίκη. Άρα, υπάρχει ο σχεδιασμός και θα ξεκινήσουμε ή στο τέλος Δεκεμβρίου ή στις αρχές Γενάρη.
Είναι κρίσιμο, να πείσουμε τους πολίτες ότι πρόκειται για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, τα οποία θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε την πολυπόθητη ανοσία και να βγούμε από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που βρισκόμαστε. Στόχος είναι να πείσουμε τους πολίτες, πρώτον με το παράδειγμα με τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, αλλά και προσωπικοτήτων ή ακόμα και του ίδιου του πολιτικού κόσμου, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός. Και φυσικά με μία εκστρατεία ενημέρωσης, που -όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός- θα κάνουμε, προκειμένου να δείξουμε στους πολίτες πώς πρέπει να κινηθούμε. Μία εκστρατεία ενημέρωσης που θα είναι όλο το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Με χαρά άκουσα χθες στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Πολιτισμό και τα Οπτικοακουστικά Μέσα ότι και η αρμόδια Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυρία Γιούροβα, έχει στο σχέδιό της να προχωρήσουμε και σε μία καμπάνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί πραγματικά η πειθώ είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει την επιτυχία στον εμβολιασμό, ο οποίος φυσικά δεν θα είναι υποχρεωτικός.
Όταν υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, ανθίζει οποιαδήποτε θεωρία συνομωσίας και μπορεί να υπάρχει μία επιφυλακτικότητα στην αρχή. Θυμίζω ότι και όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε καλλιεργηθεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πάρα πολλές χώρες, ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό. Όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός, θα ανεβαίνει το ποσοστό εκείνων, οι οποίοι θα επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο. Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί σχετικά πιο γρήγορα, παρά αργότερα, ώστε να δημιουργηθεί η πολυπόθητη ανοσία.
Για το ελληνικό rapid test
Είναι μία τεράστια επιτυχία και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Είναι μία πρωτοβουλία μέσω της «εμβληματικής δράσης», όπως την είχαμε ονομάσει την Άνοιξη, που χρηματοδοτήθηκε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. H δράση αυτή των Ερευνητικών Ινστιτούτων της χώρας απέδειξε ότι οι Έλληνες επιστήμονες είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Κατασκεύασαν κάτι το οποίο λίγες χώρες έχουν καταφέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και τώρα πάμε για την εμπορική εκμετάλλευση, αφού έχουμε κατοχυρώσει τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας. Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές: Ή οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα μπορέσουν να παράξουν αυτή τη συσκευασία που απαιτείται, προκειμένου να μπορέσει να γίνει εμπορικά εκμεταλλεύσιμο το ελληνικό rapid test ή θα προχωρήσουμε σε κάποια συνεργασία με το εξωτερικό. Ευχόμαστε όλοι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να αποδειχθεί ότι μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα και να παρέχεται αυτό το rapid test εξ’ ολοκλήρου από ελληνικό χέρι. Αυτό θα σημαίνει τρία πράγματα. Πρώτον, αναγνώριση στο εξωτερικό. Δεύτερον, εξαγωγές. Και τρίτον, μεγαλύτερη προμήθεια στο εσωτερικό, που σημαίνει χαμηλότερη τιμή.
Για τη διατίμηση των τεστ
Στην αρχή της πανδημίας, εκεί που υπήρχε πρόβλημα προσφοράς, για παράδειγμα στα αντισηπτικά ή στις μάσκες, είχαμε επιλέξει, ως Κυβέρνηση, να μη βάλουμε διατίμηση, γιατί θα υπήρχε πρόβλημα όσον αφορά την προσφορά. Απεδείχθη ότι αυτή η πολιτική ήταν σωστή. Αυξήθηκε η εγχώρια παραγωγή και, μέσα σε λίγες εβδομάδες, υπήρχαν μάσκες και αντισηπτικά σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Τώρα, είδαμε ότι η αγορά των τεστς -τα pcr, τα μοριακά, και τα rapid-, μπορεί ν’ ανταποκριθεί σ’ αυτές τις τιμές, αφήνοντας κι ένα λογικό περιθώριο κέρδους. Έχει γίνει η προετοιμασία που χρειαζόταν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, υπήρξε ο κατάλληλος συντονισμός και οι τιμές που έχουν θεσπιστεί είναι εύλογες, ώστε να μπορεί να υπάρχει η απαραίτητη προσφορά. Το μοριακό τεστ κοστίζει χαμηλότερα από τα 40 ευρώ τα οποία έχουμε βάλει. Γιατί αλλιώς δεν θα υπήρχε κίνητρο για προσφορά, ενώ το rapid test είναι πολύ φθηνότερο. Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κατάφερε να προμηθευτεί rapid test, σε ικανές ποσότητες. Δεν το ‘χουν κάνει αυτό όλες οι χώρες και τώρα τρέχουν καθώς βρίσκονται πίσω και χωρίς τη δυνατότητα να έχουν αυτές τις τιμές. Αυτό είναι μια επιτυχία. Τα rapid test που έχουμε προμηθευτεί, έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιοπιστίας, που πολλές φορές πλησιάζει και το 100%.
Απελπισμένη Αντιπολίτευση
Όταν κανείς πάει για ποδήλατο στο βουνό δεν είναι απαραίτητο να φοράει τη μάσκα. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ζήτημα, ως προς το αν υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για κάποια πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Πρωθυπουργός, σε σχέση με τους πολίτες. Δεν υπάρχει διαφορετικός κανόνας. Έχουμε μία αυθόρμητη φωτογραφία του Πρωθυπουργού με πολίτες που συναντά στο δάσος. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει αρνηθεί ποτέ είτε να φωτογραφηθεί, είτε να μιλήσει με συμπολίτες μας. Αυτό έγινε και η Αντιπολίτευση προσπαθεί να το τραβήξει από τα μαλλιά. Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε μία πραγματικά απελπισμένη Αντιπολίτευση να αλλάζει 4-5 φορές γραμμή. Παράδειγμα: Ο κ. Τσίπρας όπου νόμιζε ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο νοσοκομείο πήγαινε εκεί σαν το κοράκι που περιμένει να υπάρξουν θύματα, Πήγε στο Νοσοκομείο της Λάρισας, πήγε στο Νοσοκομείο της Δράμας. Δεν του βγήκαν οι εικόνες Βόρειας Ιταλίας, ευτυχώς για την Ελλάδα και τους συμπολίτες μας. Και τώρα κάνουν αντιπολίτευση με ποδήλατα και τσουρέκια; Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν.