Συνέντευξη του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη

Συνέντευξη του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη

 

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Είναι εδώ στο στούντιο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο θέλω να καλημερίσω. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ, καλημέρα.

Ανθή Βούλγαρη: Καλημέρα, σας ευχαριστούμε πολύ που είστε κοντά μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ανθή Βούλγαρη: Καλή δύναμη να σας πούμε εμείς, γιατί ξεκινάτε νέο κύκλο τώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ. Εμείς πάντως στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουμε αγαπημένους και κομμένους από τα τηλεοπτικά κανάλια, εμπιστευόμαστε όλα τα στελέχη μας. Και είναι και μία λογική διαδικασία αυτή ξέρετε, ανανέωσης, να μπορούμε να δίνουμε την ευκαιρία και σε νέα στελέχη, έστω κι αν μερικές φορές μπορεί να αναλάβει κανείς το ρίσκο να γίνει κάποιο λάθος.

Όμως θεωρώ πολύ παράξενο -όπως είπατε κι εσείς- σε μία διαδικασία η οποία εκ των πραγμάτων πρέπει να προάγει το δημόσιο διάλογο, να περιορίζεται με τέτοιο κεντρικά ελεγχόμενο τρόπο, η πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από τα στελέχη ενός κόμματος.

Ανθή Βούλγαρη: Μιας και το ξεκινήσαμε έτσι, επειδή ακούμε πολύ για αλαζονεία, είπατε κι εσείς «δεν θα επιτρέψω στα στελέχη μου να βγουν με αλαζονεία». Αν γίνει αυτό αύριο-μεθαύριο, σε εσάς αν βγει κάποιος με έναν αλαζονικό τρόπο, πώς θα το χειριστείτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι από την πρώτη στιγμή που μάθαμε το εκλογικό αποτέλεσμα, το μήνυμα το οποίο ήθελα και ο ίδιος να στείλω είναι ότι πρέπει να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά για να τιμήσουμε αυτή την μεγάλη εμπιστοσύνη την οποία μας έδειξε ο ελληνικός λαός.

Και πρέπει να σας πω ότι το αποτέλεσμα αυτό, ένα αποτέλεσμα πρωτόγνωρο στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, με το κόμμα να αυξάνει το ποσοστό του, τον απόλυτο αριθμό ψήφων, να έχει διπλάσιο αριθμό ψήφων από το δεύτερο κόμμα, μας γεμίζει και με γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για την επόμενη μέρα.

Eπειδή πια και εγώ έχω τέσσερα χρόνια ως Πρωθυπουργός στην πλάτη μου, ξέρω πολύ καλά ότι ένα πράγμα το οποίο δεν ανέχεται σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι συμπεριφορές οι οποίες να κινούνται έξω από το πλαίσιο του πώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται τους πολιτικούς τους: εργάτες, δηλαδή, οι οποίοι να σκύβουν πάνω στα προβλήματα και να αντιμετωπίζουν κάθε ζήτημα με την απαραίτητη ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα που οι περιστάσεις απαιτούν.

Πιστεύω ότι και αυτό το υπόδειγμα πολιτικής, τελικά, επιβραβεύτηκε όχι μόνο στο δικό μου πρόσωπο, αλλά στο πρόσωπο συνολικά μιας κουλτούρας αντίληψης διαχείρισης της εξουσίας που εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, αλλά και κατά την διάρκεια των τεσσάρων ετών που μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Τώρα, μας έκανε εντύπωση που εσείς το ανοίξατε το θέμα της αλαζονείας. Από μόνος σας πήρατε την πρωτοβουλία και είπατε ότι «δεν θα δεχθώ τέτοια φαινόμενα». Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, την τετραετία που πέρασε, φαινόμενα αλαζονείας στην Κυβέρνηση υπήρχαν που δεν τα μάθαμε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, προφανώς σε μια τετραετία, όταν εκατοντάδες στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις καλούνται να ασκήσουν την εξουσία, θα υπάρχουν και φαινόμενα αλαζονείας, θα υπάρχουν και λάθη τα οποία πάντα πρέπει να αναγνωρίζονται με ειλικρίνεια και να διορθώνονται. Όμως, επιμένω πάρα πολύ σε ένα διαφορετικό υπόδειγμα άσκησης του λειτουργήματος της πολιτικής διακυβέρνησης. Και πιστεύω ότι στον τομέα αυτόν κάναμε σημαντικά βήματα προόδου σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν.

Πιστεύω, ότι και το επιτελικό κράτος -το οποίο πολύ χλευάστηκε από τους αντιπάλους μας, απέδειξε όμως την ανθεκτικότητά του- λειτούργησε ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση. Διότι έθετε δημόσια ξεκάθαρους στόχους για τους Υπουργούς και για τα Υπουργεία και απαιτούσε πάλι δημόσια να υπάρχει λογοδοσία για αυτά τα οποία προσδιορίζουμε ότι θέλουμε να πετύχουμε, για να μπορούμε να αξιολογούμε τελικά αν τα πετύχαμε.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Πρόεδρε, αυτό που όχι επικρίθηκε, αλλά έχει αρχίσει και μπαίνει στο στόχαστρο, είναι αυτό που είπατε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να είναι πανίσχυρη, παντοδύναμη και αυτό γίνεται με μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία, μία ισχυρή εντολή». Ισχυρή εντολή σημαίνει και ανεξέλεγκτη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, οι πολίτες μάς έδωσαν μία ισχυρή εντολή στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Και νομίζω, ότι το αντιλαμβάνονται όλοι πια, ότι αν δεν υπήρχε ο σκόπελος της απλής αναλογικής σήμερα θα είχαμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια, το μόνο που τους ζητώ, είναι να επανεπιβεβαιώσουν αυτό το οποίο ήδη έκαναν, πριν από μία εβδομάδα. Ουσιαστικά, επιβραβεύοντας μια δουλειά η οποία έγινε για μία τετραετία, ταυτόχρονα όμως ψηφίζοντας και για το μέλλον τους. Διότι ξέρω πολύ καλά, ότι οι πολίτες δεν ψηφίζουν για αυτά τα οποία κάναμε, μας εμπιστεύονται για το πώς θα κάνουμε τις ζωές τους καλύτερες. Πώς θα βελτιώσουμε τους μισθούς, πώς θα αυξήσουμε τα εισοδήματα, πώς θα μειώσουμε τους φόρους, πώς θα βελτιώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για όλα αυτά μιλήσαμε.

Ξέρετε, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αυτό ήταν ουσιαστικά το σημείο αναφοράς του πολιτικού μας λόγου και θα επιμείνουμε και τώρα να μιλάμε για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Όμως, η ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση της επόμενης μέρας προφανώς και είναι προϋπόθεση για να μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας.

Εμείς δεν κρύψαμε αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε, κ. Χασαπόπουλε και κα. Βούλγαρη, και προφανώς όλοι αντιλαμβάνονται σήμερα ότι με την αριθμητική της απλής αναλογικής ο πήχης της αυτοδυναμίας ενδεχομένως να ανέβει. Και δε νομίζω να υπάρχει συμπολίτης μας σήμερα ο οποίος να πιστεύει ότι μία κυβέρνηση η οποία μπορεί να έχει μια οριακή πλειοψηφία, θα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Εγώ, λοιπόν, λέω το εξής: εγώ δεν κρύβω αυτά τα οποία θέλω να κάνω, είναι εδώ. Εάν οι πολίτες πιστεύουν ότι αυτά πρέπει να τα υλοποιήσουμε και θέλουν να μας εμπιστευτούν και να με εμπιστευτούν ότι θα τα κάνω πράξη, ζητώ μία ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση.

Πιστεύω, ότι αυτός είναι ο σωστός όρος: σταθερή κυβέρνηση. Είστε έμπειροι στο πολιτικό ρεπορτάζ. Ξέρετε, προφανώς, τι είναι μία βουλή που δίνει μια σχετικά άνετη κυβερνητική θητεία.

Ανθή Βούλγαρη:  Ωραία. Πάμε, λοιπόν, σε αυτό. Mάλλον, πριν πάμε στα επόμενα ερωτήματα για την καθημερινότητα, γιατί μας ρωτάει και ο κόσμος: με πόσους βουλευτές σταθερή κυβέρνηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, η προηγούμενη κυβέρνηση την οποία είχαμε ήταν μία πολύ σταθερή κυβέρνηση.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Ήταν κάτω από 160.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν, όμως, μία σταθερή κυβέρνηση. Εγώ δεν το θέτω ποσοτικώς.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Άρα εννοείτε να μην είναι οριακό, 151…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι κανείς δεν θα ήθελε σήμερα μία οριακή κυβέρνηση και νομίζω ότι αυτό πρέπει να αντιληφθούν και οι πολίτες, οι οποίοι θα ξανακάνουν ουσιαστικά -δεν θα έλεγα ότι κάνουν την επιλογή τους από την αρχή- αλλά τονίζω σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ευκαιρία, ότι το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης δεν προσμετράται στη δεύτερη κάλπη.

Η κάλπη είναι και πάλι άδεια. Πρέπει και πάλι οι πολίτες να μας εμπιστευθούν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος γιατί κάποιος να μεταβάλλει την επιλογή του μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.

Ούτε πιστεύω ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν σε τέσσερις εβδομάδες να κάνουν όλα αυτά τα οποία δεν έκαναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Ναι, αλλά θα έχετε ακούσει και εσείς, Πρόεδρε, που λένε ότι, «ρε παιδί μου, αν ο Μητσοτάκης πάρει 160-170, κάποιος πρέπει να…»

Ανθή Βούλγαρη: Εγώ έχω ακούσει και 180 από στέλεχός σας.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «…κάποιο φρένο. Κάποιος να του βάλει λίγο φρένο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επαναλαμβάνω, ότι μία σταθερή κυβέρνηση για την επόμενη μέρα είναι προϋπόθεση για να μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές. Σταθερή κυβέρνηση είχαμε τέσσερα χρόνια. Κάναμε μεγάλες αλλαγές, διαχειριστήκαμε κρίσεις. Και στον βαθμό που οι πολίτες επιβράβευσαν, παρά τις δυσκολίες, παρά τα λάθη, αυτή την τετραετία, δεν βλέπω τον λόγο γιατί θα αλλάξουμε την συμπεριφορά μας την επόμενη τετραετία.

Έχετε δίκιο, όμως, να επισημαίνετε ότι υπάρχει όντως ένα συνταγματικά καθορισμένο όριο, αυτό των 180 βουλευτών, το οποίο θα επέτρεπε, εάν το είχε ένα κόμμα, να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Δύο πράγματα να πω επ’ αυτού: πρώτον, θεωρώ ότι το 180, πρακτικά, ειδικά σε μία βουλή που μάλλον θα μπουν περισσότερα κόμματα, είναι ένας ανέφικτος στόχος.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν ποτέ -δεν θα ήταν ποτέ- πρόθεσή μου να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου. Το Σύνταγμα το ίδιο μέσα στη σοφία του επιβάλει εκ των πραγμάτων διακομματικές συνεννοήσεις για να μπορούμε να πετύχουμε τους 180 βουλευτές και να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που το ίδιο το Σύνταγμα ζητά από τη Βουλή μία αυξημένη πλειοψηφία για να πετύχουμε αυτές τις αλλαγές.

Ανθή Βούλγαρη: Άρα, μία από τις μεγάλες αλλαγές είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θέλετε και επιμένετε πολύ στο πρόγραμμά σας. Εγώ θα έρθω να σας ρωτήσω και κάτι που ρωτάνε πολλοί πολίτες. Εντάξει, ΟΚ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν θα πρέπει να αναβαθμίσουμε όμως και τα δημόσια πανεπιστήμια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό. Όλο μας το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή εστιάζεται στην αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής εξέπληξε τόσους πολλούς, ήταν ακριβώς διότι δεν διάβασαν σωστά το τι συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία.

Πάρτε για παράδειγμα τη νεολαία. Άκουγα συνέχεια, «η Νέα Δημοκρατία υπολείπεται 15 – 20 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία». Απεδείχθη ότι και στη νεολαία η Νέα Δημοκρατία ήταν μπροστά. Γιατί έγινε αυτό; Διότι πιστεύω ότι μιλήσαμε, και μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά, για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία. Πώς θα έχουμε καλά δημόσια πανεπιστήμια, πώς τα πτυχία τα οποία θα παρέχουν τα δημόσια πανεπιστήμια θα αντιστοιχίζονται με καλές θέσεις εργασίας. Πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας.

Αυτά ενδιαφέρουν τελικά τους νέους μας. Ξέρετε, οι νέοι δεν είναι καύσιμη ύλη στη μυλόπετρα του λαϊκισμού. Κάποιοι τους έβλεπαν έτσι, ως ένα εργαλείο για αντίσταση.

Εγώ δεν βλέπω έτσι τη νεολαία και γι’ αυτό και δεν εξεπλάγην προσωπικά όταν είδα ότι και στη νεολαία τα καταφέραμε καλύτερα.

Ανθή Βούλγαρη: Εσείς τι θα κάνετε για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ό,τι έχουμε ήδη κάνει και ό,τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής. Πρώτον, έχουμε ήδη ψηφίσει έναν νόμο – πλαίσιο για τα δημόσια πανεπιστήμια που δίνει πολύ μεγαλύτερους βαθμούς ευελιξίας στα πανεπιστήμια τα ίδια να κινηθούν έξω από τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας. Να μπορούν, παραδείγματος χάρη, να υλοποιούν το εσωτερικό πρόγραμμα «Erasmus». Ελάχιστα έχουμε μιλήσει γι’ αυτά στην προεκλογική περίοδο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένας φοιτητής μπορεί ανά εξάμηνο να επιλέξει να πάει σε ένα διαφορετικό τμήμα ή σε ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο και να βελτιώσει με αυτόν τον τρόπο το ίδιο του το γνωστικό αντικείμενο.

Η σύνδεση των πανεπιστημίων με την ίδια την αγορά εργασίας. Ότι δεν είναι πια, θα έλεγα, casus belli για ένα πανεπιστήμιο να φέρει μία επιχείρηση μέσα στο πανεπιστήμιο, να κάνει ένα βιομηχανικό διδακτορικό, να μπορέσουμε να δώσουμε στα παιδιά μας περισσότερες πραγματικές δεξιότητες.

Η συνεργασία των πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια. Ξέρετε πόσα ξενόγλωσσα προγράμματα προσφέρονται σήμερα από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια; Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μετατρέπεται, αρχίζει να μετατρέπεται μάλλον, σε εκπαιδευτικό κέντρο.

Αντί να εξάγουμε φοιτητές, μπορούμε να εισάγουμε φοιτητές.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Και ποιος, κ. Πρόεδρε, θέλει να έρθει στην Ελλάδα να κάνει το μεταπτυχιακό του και δεν μπορεί; Δηλαδή, από τα Βαλκάνια, από τις χώρες γύρω – γύρω που έχουμε εδώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και αυτό έχει ήδη γίνει. Όταν ξέρετε η Ιατρική της Θεσσαλονίκης.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Άνοιξε η Θεσσαλονίκη…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι μεταπτυχιακό, προπτυχιακό Ιατρικής. Γιατί δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο να παρέχει επί πληρωμή για τους ξένους, το τονίζω, επί πληρωμή για τους ξένους φοιτητές, ένα προπτυχιακό πρόγραμμα ιατρικής, εξαιρετικά ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα προγράμματα;

Άρα, το όραμά μου να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα κέντρο εκπαίδευσης με περιφερειακό βεληνεκές, αρχίζει και γίνεται πράξη. Κι αυτό σημαίνει βέβαια, να πω και κάτι ακόμα, περιφερειακά πανεπιστήμια. Δείτε τι σπουδαία δουλειά γίνεται σε πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια. Η περιφερειακή ανάπτυξη συνδέεται και με τα περιφερειακά πανεπιστήμια.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, σε μία δύσκολη περιοχή στην Κοζάνη, εξαιρετική δουλειά. Άμα σας δείξω φωτογραφίες του πανεπιστημίου, θα πείτε, «είναι δυνατόν το πανεπιστήμιο αυτό να υπάρχει στην Ελλάδα;». Κι όμως υπάρχει και κάνει μια σπουδαία δουλειά.

Γι’ όλα αυτά σας ρωτώ, λοιπόν, πόσο μιλήσαμε στην προεκλογική περίοδο; Μόνο εμείς μιλούσαμε. Εξακολουθώ και σήμερα -και έβλεπα λίγο την προηγούμενη κουβέντα σας στο αυτοκίνητο καθώς ερχόμουν- και έχω την εντύπωση ότι πραγματικά οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν κατάλαβαν τίποτα από αυτό το οποίο έγινε την προηγούμενη Κυριακή.

Εξακολουθούν και παρουσιάζουν την εικόνα μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει -μια κατεστραμμένη μαύρη χώρα- και την εικόνα μιας Νέας Δημοκρατίας η οποία υπάρχει μόνο στο φαντασιακό τους. Και ένας κίνδυνος ο οποίος υπάρχει σε αυτή την προεκλογική περίοδο είναι να πρέπει πάλι να αντιμετωπίσουμε σωρεία fake news από την αντιπολίτευση. Ακούω πάλι τα ίδια, τις ίδιες σαχλαμάρες, συγγνώμη για την ένταση. Θα ιδιωτικοποιήσουμε, λέει, το νερό, την ενέργεια, πολλά πράγματα τα οποία απαντήθηκαν και είναι παντελώς ανυπόστατα.

Αν πιστεύουν κάποιοι, λοιπόν, ότι μπορεί κάνοντας τα ίδια πράγματα που τους οδήγησαν στο 20% να έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα, ξέρετε αυτό κάποιος είχε πει ότι είναι ο ορισμός της παράνοιας.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, για να το κλείσουμε αυτό, στο θέμα του άρθρου 16 η Νέα Δημοκρατία λέει ιδιωτικά πανεπιστήμια ή μη κερδοσκοπικά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι μπορούμε να εξετάσουμε και τις δύο επιλογές. Η βασική θέση αφετηρίας είναι μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αλλά η ακριβής διατύπωση του άρθρου 16 θα πρέπει προφανώς να είναι αντικείμενο συνεννόησης και ευρύτερης συναίνεσης, γιατί -όπως σας είπα- χρειαζόμαστε 180 βουλευτές.

Ανθή Βούλγαρη: Γι’ αυτό σας το λέω. Εκεί μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σας στηρίξει σε μια δεδομένη… γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς θα είναι απέναντι. Συναίνεση από πού θα βρείτε; Μόνο από το ΠΑΣΟΚ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ. Εγώ αυτό το οποίο βλέπω σήμερα από το ΠΑΣΟΚ -μιας και με ρωτάτε- είναι έναν λόγο ο οποίος μοιάζει πάρα πολύ με του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή μερικές φορές, τι να σας πω, ο κ. Ανδρουλάκης, αν δεν τον άκουγα, αν διάβαζα μόνο αυτά τα οποία έλεγε, θα πίστευα ότι περίπου κοπιάρει τον κ. Τσίπρα. Τουλάχιστον η χθεσινή του ομιλία ήταν μία κλασική αντινεοδημοκρατική ομιλία, η οποία προσπαθεί να κινητοποιήσει συναισθήματα τα οποία έρχονται από άλλες δεκαετίες, με έναν τελείως ρηχό πολιτικό λόγο.

Διότι αν κάτι ηττήθηκε σε αυτή την κάλπη, κ. Χασαπόπουλε και κα. Βούλγαρη, ήταν αφενός η τοξικότητα και η χυδαιότητα -αυτό δεν το θέλει η κοινωνία. Από την άλλη, πιστεύω ότι ηττήθηκε η ρηχότητα και η κενότητα. Και ο λόγος τού ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι όχι απλά ξύλινος, δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό πίσω από τον λόγο του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και δυσκολεύονται τόσο πολύ να παρέχουν οποιοδήποτε στοιχείο για την κοστολόγηση του προγράμματος.

Παρά ταύτα, όμως, έχετε δίκιο να λέτε ότι σε μία συνταγματική αναθεώρηση, η οποία, θυμίζω, θα ξεκινήσει το 2025 -δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να ξεκινήσει συνταγματικά φέτος- προφανώς και θα διερευνήσουμε ευρύτερες συναινέσεις και προφανώς και θα μιλήσουμε και στο ΠΑΣΟΚ για να δούμε τι μπορούμε να πετύχουμε σχετικά με τα άρθρα τα οποία θέλουμε να κρίνουμε ότι πρέπει να είναι αναθεωρητέα.

Ανθή Βούλγαρη: Έτσι όπως περιγράψατε τον κ. Ανδρουλάκη, άρα σε καμία περίπτωση δεν βλέπετε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, ακόμα κι αν δείξει η κάλπη κάτι άλλο από αυτό που περιμένετε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Βούλγαρη, δεν έκοψα εγώ τις γέφυρες με τον κ. Ανδρουλάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης, από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν ήθελε να έχει καμία επικοινωνία μαζί μου και καμία επικοινωνία με τη Νέα Δημοκρατία. Είχε μια σαφή στρατηγική την οποία και  υπηρέτησε. Είπε ότι δεν με θέλει με τίποτα Πρωθυπουργό. Και τώρα λέει ότι «και 149 βουλευτές να έχει η Νέα Δημοκρατία, εγώ δεν πρόκειται να συνδράμω στο να κυβερνηθεί ο τόπος».

Αντιστρέφω, λοιπόν, το ερώτημα, τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη και λέω στους πολίτες: θέλουμε ή δεν θέλουμε σταθερότητα και μια σταθερή κυβέρνηση στην κάλπη της 25ης Ιουνίου; Αν δεν θέλουμε λοιπόν να μπλέξουμε σε περιπέτειες μία κυβερνητική πρόταση υπάρχει σήμερα, και αυτή είναι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Και ο κ. Ανδρουλάκης αυτό λέει, δεν λέει κάτι διαφορετικό. Λέει «αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία και αφήστε με εμένα να διεκδικήσω τα πρωτεία στην αντιπολίτευση». Μόνο που στις εκλογές, ξέρετε, δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση, ψηφίζουμε για κυβέρνηση.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Η αλήθεια είναι ότι το μεγάλο ποσοστό που πήρατε και η μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά τους ανακούφισε στη Χαριλάου Τρικούπη, τους έβγαλε από τη δύσκολη θέση και έφυγε η πίεση.  Εκεί βλέπετε, πείτε μου και αυτό, βλέπετε να έχουμε κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν με αφορά το τι θα γίνει στο χώρο της αντιπολίτευσης. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το λύσουν μεταξύ τους τα κόμματα τα οποία έριζαν εξ αρχής για την ιδιοκτησία της «αριστερής» ή «κεντροαριστερής πολυκατοικίας».

Εμένα αυτό το οποίο με ενδιαφέρει, είναι να απευθυνθώ και σήμερα σε όλη την ελληνική κοινωνία, ενδεχομένως και στους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μας ψήφισαν ούτε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Να τους εξηγήσω και πάλι τι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη μέρα, ποιο είναι το πρόγραμμά μας, γιατί πιστεύω ότι δεν ακούστηκε επαρκώς ο προγραμματικός μας λόγος μέσα στον ορυμαγδό της τοξικότητας. Ελπίζω κάποιοι να έμαθαν από τα λάθη τους, αλλά δεν είμαι και απολύτως σίγουρος.

Και να τους εξηγήσω γιατί μπορούν να εμπιστευτούν μια Νέα Δημοκρατία, η οποία μπορεί να είναι μεν μία κυβέρνηση του ενός κόμματος -γιατί αυτή είναι η φιλοδοξία μου- αλλά έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι μπορεί να αξιοποιεί στελέχη από άλλους χώρους. Εξάλλου, είδατε σε αυτές τις εκλογές ότι επιβραβεύτηκαν από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας στελέχη τα οποία δεν προέρχονταν ιστορικά από τη Νέα Δημοκρατία.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Αυτό είναι αλήθεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό σημαίνει διεύρυνση στην πράξη, έτσι δεν είναι;

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Να σας πω κάτι, πρέπει να σας το ρωτήσω. Αντιπολίτευση, αξιωματική αντιπολίτευση: ποιον προτιμάτε τον Ανδρουλάκη ή τον Τσίπρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό θα το κρίνει.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Όχι, εσείς ποιον προτιμάτε;

Ανθή Βούλγαρη: Εσείς ποιον θέλετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ θα σεβαστώ την κρίση του ελληνικού λαού. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι έχουν δίκιο κάποιοι αναλυτές να επισημαίνουν ότι σίγουρα μία ώριμη δημοκρατία χρειάζεται και μία αξιόπιστη αντιπολίτευση. Και αυτό το οποίο είδαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Τώρα, το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, δεν είναι κάτι που το ξέρω. Καταλαβαίνετε ότι το δικό μου μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να ξαναγυρίσω όλη την Ελλάδα, όπως προτίθεμαι να κάνω. Θα ξεκινήσω σήμερα το απόγευμα.

Ανθή Βούλγαρη: Θα γυρίσετε με βαν; Είναι αλήθεια αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με αυτοκίνητο, με ό,τι μέσο έχω στη διάθεσή μου.

Ανθή Βούλγαρη: Με βανάκι δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί πολιτικό αρχηγό να γυρνάει.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Ναι, με βανάκι, με λεωφορείο. Το αεροπλάνο δεν θα το παίρνετε δηλαδή τώρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν το έπαιρνα και πριν. Ξέρετε, αυτό είναι ακόμα ένα fake news το οποίο διακινήθηκε. Όποτε είχα την δυνατότητα να πάω με πτήση της γραμμής, πήγαινα με πτήση της γραμμής. Αλλά γιατί αναφέρομαι στο Περιστέρι, νομίζω ότι έχει μια ξεχωριστή αξία. Τι έγινε στην Δυτική Αθήνα, στις «λαϊκές» συνοικίες; Έγινε κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, όσα χρόνια θυμάμαι εγώ τουλάχιστον την πολιτική, από την Μεταπολίτευση και μετά. Οι «λαϊκές» συνοικίες στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστά τα οποία ήταν παντελώς πρωτόγνωρα. Ξέρετε γιατί;

Γιατί το Πέραμα έδωσε 38% στη Νέα Δημοκρατία; Το Πέραμα. Διότι βάλαμε σε τάξη την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και δώσαμε δουλειές στον κόσμο. Διότι πήγαμε και τους μιλήσαμε για τα προβλήματά τους.

Ναι, γιατί στηρίξαμε τους πιο ευάλωτους στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση και αποδείξαμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πράγματι η μόνη, τελικά, λαϊκή παράταξη της χώρας, γιατί στρέφει το βλέμμα της πρωτίστως σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ανθή Βούλγαρη: Υπάρχει κάτι για το οποίο δεν είστε ικανοποιημένος στην τετραετία που πέρασε; Και λέτε ότι, «εκεί δεν τα καταφέραμε».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολλά, και έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Και σε ένα βαθμό οι προτεραιότητές μας στρέφονται και ακριβώς σε εκείνους τους τομείς όπου αναγνωρίσαμε εμείς οι ίδιοι ότι υπήρχαν καθυστερήσεις.

Ανθή Βούλγαρη: Θέλετε να μας πείτε ποιοι…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να σας δώσω τρία παραδείγματα, όχι ένα: Εθνικό Σύστημα Υγείας, μεγάλη προτεραιότητα για την επόμενη μέρα. Εκεί είχαμε ένα πραγματικό άλλοθι. Είχαμε την πανδημία, η οποία δεν μας επέτρεψε εν μέσω κρίσης να κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Πρέπει να τις κάνουμε τώρα. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχουν τέτοιοι χρόνοι αναμονής για ένα τακτικό χειρουργείο. Και να πρέπει οι άνθρωποι να καταφεύγουν είτε σε ιδιωτικές κλινικές είτε, ακόμα χειρότερα, σε άλλους τρόπους, φακελάκι, για να μπορούν να επιταχύνουν το χειρουργείο τους.

Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί. Πρέπει να διορθωθούν οι υποδομές μας στα Τμήματα Επειγόντων.

Ανθή Βούλγαρη: Βάζοντας τα ιδιωτικά μέσα; Γιατί έχετε κατηγορηθεί λίγο γι’ αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σας πω λίγο για τα ιδιωτικά, μιας και το λέτε. Εμείς χρησιμοποιήσαμε, πράγματι, και ιδιωτικές κλινικές για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ράντζων. Και σε ένα βαθμό το καταφέραμε. Ο πολίτης, από τη στιγμή που η υπηρεσία την οποία παρέχουμε είναι δημόσια και δωρεάν, φαντάζομαι ότι προτιμάει να πάει σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, από τη στιγμή που δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ, από το να είναι σε ένα διάδρομο και σε ένα ράντζο ενός δημόσιου νοσοκομείου.

Είναι μία προσωρινή λύση ανακούφισης, η οποία δούλεψε προς όφελος των πολιτών. Εμείς, όμως, οραματιζόμαστε ένα καινούργιο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα ξαναφτιάξουμε όλα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και ξέρετε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση σήμερα στα ΤΕΠ. Θα ξαναφτιάξουμε κέντρα υγείας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στα προγράμματα πρόληψης. Θα ενισχύσουμε τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού. Όλα αυτά συνθέτουν ένα συνολικό σχέδιο.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Δηλαδή, την επόμενη τετραετία δεν θα έχουμε ράντζα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήδη έχουμε περιορίσει στο ελάχιστο τα ράντζα. Δεν θα έχουμε ράντζα. Και δεν θα τα έχουμε και πολύ σύντομα.

Ανθή Βούλγαρη: Πάντως έχουμε πολλά προβλήματα και στην περιφέρεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί ήδη έχουμε βρει τον τρόπο για να το αντιμετωπίσουμε. Αλλά δεν είναι το μόνο…

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Εγώ θέλω να σας πω, στην Ξάνθη, ας πούμε, έχουμε ένα νοσοκομείο που αγωνιστήκαμε να το κάνουμε μεγάλο. Διάλυση. Όταν σας λέω διάλυση, διάλυση.

Ανθή Βούλγαρη: Στην Κέρκυρα το ίδιο. Στην Κω το ίδιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί τι είδαμε, μισό λεπτό. Είδαμε όμως, ότι και η αξιολόγηση των διοικητών, οι συγκεκριμένοι κανόνες, μετρήσιμοι κανόνες και οι μετρήσιμοι στόχοι -διότι όταν δεν μπορείς να μετράς στην πολιτική δεν μπορείς να έχεις αποτέλεσμα- κάνουν διαφορά. Εκεί που είχαμε καλούς διοικητές, οι οποίοι πέρασαν και τα δικά μας κριτήρια, είδαμε νοσοκομεία τα οποία λειτουργούν πολύ καλύτερα από άλλα νοσοκομεία. Άρα και εκεί οφείλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις.

Έχουμε πια έναν φορέα ο οποίος κοιτάει οριζόντια την ποιότητα της περίθαλψης σε όλη τη χώρα. Διότι πράγματι έχετε δίκιο. Δεν μπορεί να είσαι στην Ξάνθη και να αισθάνεσαι ότι δεν θα έχετε καλή περίθαλψη για να πάτε στη Θεσσαλονίκη. Αφού έχουμε νοσοκομείο στην Ξάνθη. Το νοσοκομείο στην Ξάνθη, στην κάθε Ξάνθη, θα πρέπει να παρέχει εκείνες τις ποιοτικές υπηρεσίες που περιμένουν οι πολίτες. Εξάλλου πληρώνουμε. Λέμε ότι η υγεία είναι δωρεάν, αλλά όλοι πληρώνουμε για την υγεία μέσα από τις εισφορές υγείας, οι οποίες παρακρατούνται από όλους τους εργαζόμενους.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Είναι μεγάλο θέμα, το θέμα της υγείας. Ένα άλλο επίσης μεγάλο θέμα και μου έκανε εντύπωση, αυτό που είπατε για το Πέραμα, για τις φτωχές συνοικίες, που δώσατε τόσες βοήθειες, λέτε, στον κόσμο. Ταλανίζονται από το θέμα της ακρίβειας. Καθημερινά εδώ, δύο θέματα απασχολούν τον κόσμο: η ακρίβεια και τα funds. Δηλαδή είναι δύο θέματα που δεν ξέρω, αν την επόμενη τετραετία…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάμε να μιλήσουμε και για τα δύο. Γιατί νομίζω ότι έχει σημασία.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Νομίζω, ότι θα ήταν πολύ μεγάλο βήμα για την κυβέρνησή σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, εμείς για την ακρίβεια έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Και πρέπει να σταθούμε δίπλα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας για να τους στηρίξουμε. Είναι εισαγόμενη ακρίβεια, προφανώς δεν είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη». Και ναι, η αλήθεια είναι ότι βλέποντας τα πρόσφατα στοιχεία, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις στον πληθωρισμό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως δεν έχουμε ακόμα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Πώς θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα; Με τρεις τρόπους: ο πρώτος είναι έκτακτη στήριξη. Έκτακτη στήριξη για έκτακτο πρόβλημα. Δεν είναι η λύση τα επιδόματα, είναι όμως -και όλοι θα το αναγνωρίσουν αυτό- μια προσωρινή ανακούφιση. Δεύτερος τρόπος, καλύτερος έλεγχος στην αγορά και περισσότερος ανταγωνισμός. «Το Καλάθι του Νοικοκυριού» αυτό ακριβώς υπηρέτησε, τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Η βασική, όμως, αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας, είναι οι καλύτεροι μισθοί σε μόνιμη βάση και η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Διότι αν ξαναπάμε στο Πέραμα, σήμερα θα δείτε ότι οι μισθοί οι οποίοι δίνονται στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, είναι καλοί μισθοί. Είναι πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό.

Άρα με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε μόνιμα το εισόδημα. Δεν περιμένουμε να είμαστε μονίμως σε θέση να δίνουμε επιδόματα, ούτε μπορούμε να το κάνουμε, ούτε επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες να το κάνουμε.

Ήταν όμως μία απαραίτητη ανακούφιση. Το κάναμε στοχευμένα. Δεν κόψαμε οριζόντια φόρους, όπως μας ενθάρρυνε η αντιπολίτευση, και πιστεύω εκ των υστέρων ότι καλά κάναμε. Και σήμερα τουλάχιστον, μπορώ να πω, πια, με σχετική βεβαιότητα και στους τηλεθεατές σας, ότι η ακρίβεια είναι ακόμα εδώ, αλλά τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας. Είμαι απολύτως σίγουρος πια γι’ αυτό, ότι έχουμε μπει σε μια καθοδική πορεία στον πληθωρισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από φόρους.

Διότι το άλλο το οποίο πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες -εξάλλου είχα μιλήσει για αυτό με ειλικρίνεια προεκλογικά- είναι ότι μπαίνουμε πια σε μία εποχή όπου δεν θα έχουμε τη δυνατότητα από την Ευρώπη, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να ξοδεύουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Και το γεγονός ότι η χώρα σήμερα έχει μία τέτοια καλή πορεία δημοσιονομικά, έχει επίπτωση για τον πολίτη. Ξέρετε πού θα την έχει; Όταν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα και δουν οι πολίτες ότι μειώνονται τα επιτόκια. Αυτό είναι πραγματική επίπτωση για τον πολίτη. Η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι ένας όρος που αφορά μόνο τους οικονομολόγους, θα μας δώσει μεγάλες ανάσες και θα μειώσει κι άλλο τα επιτόκια δανεισμού.

Εκεί, βέβαια, πρέπει να ανταποκριθούν και οι τράπεζες. Πρέπει να υπάρχει και εκεί μεγαλύτερος ανταγωνισμός και πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι αυτή τη στιγμή κρίνονται και όλοι σε ένα βαθμό ελέγχονται. Διότι και η δυνατότητα που έχουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, πρέπει και αυτό να το κάνουν πράξη.

Ανθή Βούλγαρη: Αυτό πώς θα το ελέγξετε; Γιατί αυτό είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος, οι τράπεζες, τα funds, αυτό με τους πλειστηριασμούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω και στα funds, όμως να πω λίγο για τις τράπεζες και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, διότι φαντάζομαι ότι ένα από τα άλλα θέματα το οποίο σας απασχολεί πολύ, είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εγώ το ακούω συνέχεια τουλάχιστον.

Ανθή Βούλγαρη: Βασικό είναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, να ζητήσω από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που μας ακούν, να μπουν στον κόπο να μπουν στο site της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Εκεί θα δούνε τελείως καινούργια εργαλεία χρηματοδότησης. Πιστεύω ότι μπορούμε να δώσουμε νέα δυνατότητα χρηματοδότησης σε παραπάνω από 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ήταν τελείως αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα, μέσα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Τέλος, για τα funds που με ρωτάτε, και εκεί υπήρχε μία απόλυτη διαστρέβλωση του τι πραγματικά συμβαίνει. Διότι η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει ρυθμίσεις για πάνω από 50 δισεκατομμύρια, διμερείς ρυθμίσεις, μεταξύ πολιτών και funds. Διότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει κίνητρο να μην κάνει μία ρύθμιση. Έχουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος για πρώτη φορά κινείται με καλύτερη ταχύτητα, έχουμε υποχρεώσει τις τράπεζες, έχουμε μάλλον πιέσει τις τράπεζες, να μπορούν να κάνουν δεκτές τις προτάσεις που βγάζει ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Θα μπορούσατε να τις κάνετε τις τράπεζες να μετέχουν υποχρεωτικά στον εξωδικαστικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε και άλλα βήματα τα οποία θα είναι προς όφελος όλων. Διότι τελικά κανείς -θέλω να το τονίσω αυτό- δεν έχει τελικά κίνητρο να βγάλει ένα σπίτι σε πλειστηριασμό, ειδικά αν μιλάμε για πρώτη κατοικία. Τα οικόπεδα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και τα σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό αυτή τη στιγμή -γιατί γίνονται πλειστηριασμοί- δεν είναι αυτά. Γιατί φαντάζομαι ότι αν γίνονταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας…

Ανθή Βούλγαρη: Δεν είναι πρώτης κατοικίας, λέτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως και δεν είναι, γιατί θα το ακούγατε, θα ήσασταν κάθε μέρα -και καλά θα κάνατε- θα ήσασταν κάθε μέρα και θα αναδεικνύατε το θέμα. Οι πλειστηριασμοί που γίνονται αφορούν βίλες, αφορούν εμπορικά οικόπεδα, αφορούν αυτούς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι κρύφτηκαν πίσω από τον νόμο Κατσέλη και δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους.

Ανθή Βούλγαρη: Έχετε κάτι άλλο υπόψη σας; Γιατί είπατε μπορούν να γίνουν κι άλλα βήματα, έχετε κάτι υπόψη σας που θα θέλατε να το φέρετε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα και η μεγαλύτερη διαφάνεια και στις προμήθειες μπορεί να μειώσει κι άλλο το κόστος των συναλλαγών των πολιτών με τις τράπεζες. Και όσο οι τράπεζες πηγαίνουν καλύτερα θα έχουν και αυτές τη δυνατότητα, προφανώς, να είναι, θα έλεγα, λίγο πιο γαλαντόμες και με τους καταθέτες στα επιτόκια καταθέσεων, αλλά και με τις προμήθειες, οι οποίες εξακολουθούν, για τα δεδομένα της χώρας, να είναι υψηλές.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Πάντως όσο μιλάτε, κ. Πρόεδρε, θέλω να πω ότι τα περισσότερα μηνύματα είναι πώς θα στηρίξουμε μονογονεϊκές οικογένειες, πώς θα επιστρέψουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό, τα λέω τα μηνύματα των τηλεθεατών. Τι θα γίνει με τους βρεφονηπιακούς και επίσης…

Ανθή Βούλγαρη: Αυτό με τους βρεφονηπιακούς και τις οικογένειες, χθες που ξέρανε ότι θα έρθετε, μας έχουν πάρει πάρα πολλά τηλέφωνα. Είναι ο πονοκέφαλος του γονιού.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάμε να τα δούμε, λοιπόν, όλα. Γιατί χαίρομαι που οι τηλεθεατές σας -επειδή αυτή είναι η κοινωνία, η κοινωνία είναι σε αυτά τα προβλήματα, δεν είναι σε αυτά τα οποία μερικές φορές εμείς συζητούμε.

Πάμε λοιπόν να τα δούμε ένα-ένα, γιατί όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά θέματα και με απασχολούν και εμένα πολύ. Κατ’ αρχάς, για πρώτη φορά, και σας ζητώ, ίσως κάνετε ένα ρεπορτάζ, έχουμε προγράμματα ειδικά για μονογονεϊκές οικογένειες που είναι στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπου τους δίνουμε ουσιαστικά πρόσβαση σε δωρεάν σπίτια. Τα πρώτα σπίτια έχουν ήδη δοθεί. Κάντε ένα ρεπορτάζ για το πρόγραμμα αυτό. Πιστεύω ότι θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον για μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες έχουν μεγάλη ανάγκη, θα έλεγα, από στέγη. Και πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνησή μας ήταν αυτή που ασχολήθηκε για πρώτη φορά με αυτούς που αποκαλούμε «αόρατους». Αυτούς οι οποίοι κρύβονται και δεν ασχολήθηκε ποτέ το κράτος.

Χθες, ξέρετε, στην ορκωμοσία της νέας Βουλής, ήταν ένας άστεγος, ο οποίος δεν είναι πια άστεγος. Μπήκε σε σπίτι με το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» του Υπουργείου Εργασίας. Έβαλε το κοστούμι του και ήρθε στην ορκωμοσία -πήρε μία πρόσκληση από έναν Βουλευτή Επικρατείας μας- ως μια ελάχιστη αναγνώριση ότι κάποιος, επιτέλους, ασχολήθηκε με αυτούς τους ανθρώπους και τους έβγαλε από την ανυπόφορη φτώχεια στην οποία ζούσαν.

Έρχομαι τώρα στα άλλα θέματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά. Τα θέματα της στήριξης της οικογένειας θα είναι κρίσιμα από εδώ και στο εξής, και για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, και για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις εργαζόμενες μητέρες, τους εργαζόμενους πατεράδες, γιατί δεν μου αρέσει να μιλάω μόνο για εργαζόμενες μητέρες, αλλά για εργαζόμενους γονείς.

Πώς θα αυξήσουμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, πώς θα είμαστε σίγουροι ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν είναι απλά ένα πάρκινγκ παιδιών, αλλά να μπορούν τουλάχιστον να έχουν κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές, ώστε τα παιδιά μας -και σε αυτή την κρίσιμη ηλικία- να μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται δημιουργικά.

Η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, πάρα-πάρα πολύ σημαντική για τις εργαζόμενες μητέρες. Προγράμματα όπως «οι Νταντάδες της Γειτονιάς», οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε 120 επιχειρήσεις, χρηματοδοτούμενοι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να μπορεί να παίρνει ο γονιός το παιδί του στην επιχείρησή του και να ξέρει ότι μπορεί να το αφήσει εκεί. Το έχει, ας πούμε, η Βουλή αυτό, το γνωρίζετε. Δεν μπορεί όμως να μην έχουμε εργαλεία να επεκτείνουμε τέτοιου είδους προγράμματα και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Και ένα άλλο σημαντικό, κ. Πρόεδρε, είναι η βία των ανηλίκων. Αυτό το αυξανόμενο φαινόμενο που καθημερινά γίνεται ανεξέλεγκτο πια. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εκεί και γι’ αυτά τα θέματα έχω μιλήσει και γνωρίζω πολύ καλά πόσο ευαίσθητα είναι τα ζητήματα του bullying, της παραβατικότητας, της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων. Αυτό θα είναι μία τεράστια πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα. Παγκόσμια πρόκληση. Καθόμαστε μπροστά σε μια «βόμβα» δημόσιας υγείας, η οποία σχετίζεται σίγουρα και με τον χρόνο με τον οποίο περνούν τα παιδιά μας στα κινητά τους τηλέφωνα, σε αυτές τις παράλληλες πραγματικότητες που υπάρχουν.

Γιατί μπορεί ένα νέο κορίτσι, ας πούμε, να τους βγάζει μια εικόνα στο Instagram, που να μην είναι καν πραγματική. Να είναι προϊόν ενός αλγόριθμου και να λέει, «πώς είναι δυνατόν εγώ τώρα να συγκριθώ με αυτή την κούκλα την οποία βλέπω», η οποία μπορεί να μην υπάρχει καν.

Καταλαβαίνετε τι προκλήσεις είναι αυτές για την επόμενη μέρα, γι’ αυτό αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία. Περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία, περισσότερη εκπαίδευση στα σχολεία από την μικρή ηλικία για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το bullying, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τη διαφορετικότητα.

Ξέρετε, κ. Χασαπόπουλε, κα. Βούλγαρη, τι είναι το bullying ουσιαστικά; Είναι μια αντίδραση σε κάποιον, ο οποίος είναι διαφορετικός. Είναι κοντός, είναι ψηλός, είναι χοντρός, είναι αδύνατος, έχει άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό. Αυτό τελικά είναι το bullying. Πώς θα μάθουμε, λοιπόν, τα παιδιά από το δημοτικό να δέχονται και να ανέχονται τη διαφορετικότητα;

Ανθή Βούλγαρη: Αυτό πώς θα το καταφέρετε. Είναι πολύ ωραίο έτσι όπως το λέτε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς έχουμε ήδη, στα εργαστήρια σπουδών…

Ανθή Βούλγαρη: Ξέρετε γιατί σας το λέω; Γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Και στην περιφέρεια έχουν πολλές ελλείψεις τα σχολεία. Και με τους υπολογιστές θα μπορούσατε ίσως να κάνετε αυτό το πρόγραμμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, μιας και μιλάτε για ελλείψεις, πρέπει να σας πω ότι αυτή η κυβέρνηση δρομολογεί -και ήδη υλοποιείται- 36.000 διαδραστικούς πίνακες σε όλα τα δημόσια σχολεία, από την Ε’ Δημοτικού έως την Γ’ Λυκείου. Τεράστιας σημασίας πρόγραμμα, πάλι χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εγώ έχω πάει σε διάφορες τάξεις με διαδραστικούς πίνακες και βλέπω τα παιδιά να συμμετέχουν στο μάθημα με άλλον ενθουσιασμό. Και τους δασκάλους και τους καθηγητές να είναι ενθουσιασμένοι με το υλικό αυτό.

Μιλάμε για ένα άλλο σχολείο πια. Για έναν άλλο τρόπο με τον οποίον τα παιδιά μας πρέπει να μαθαίνουν και να εκπαιδεύονται. Μιλάμε για ένα σχολείο το οποίο δεν θα δίνει έμφαση στην αποστήθιση, όταν μπορείς να βρεις οποιαδήποτε πληροφορία από το Google.

Άλλες δεξιότητες και άλλη κριτική σκέψη πρέπει να καλλιεργεί το σχολείο μας. Και πρέπει να σας πω ότι στην δημόσια εκπαίδευση, κυρίως διότι έχουμε εκπαιδευτικούς οι οποίοι πραγματικά αγαπούν αυτό το οποίο κάνουν, γίνονται πολύ σημαντικά βήματα.

Τα Πρότυπα και τα Πειραματικά μας σχολεία. Θυμάστε πόσο πολεμήθηκαν. Τώρα έχουμε το ανάποδο πρόβλημα. Έχουμε πολύ παραπάνω ζήτηση.

Ανθή Βούλγαρη: Αυτά χρειάζονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πέρα από την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. Ή τον Βόλο, είτε την Πάτρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα αυτά, να σας πω κάτι; Επειδή βρέθηκα προεκλογικά στην Κρύα Βρύση, ξέρετε που είναι η Κρύα Βρύση;

Ανθή Βούλγαρη: Για πείτε μου. Δεν το έχω υπόψη μου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε που είναι η Κρύα Βρύση; Στην Πέλλα.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Στη Θεσσαλονίκη, εκεί…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Πέλλα, λοιπόν, στην Κρύα Βρύση, υπάρχει Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο. Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο σημαίνει ένα Επαγγελματικό Λύκειο «πρότυπο» για παιδιά τα οποία μπορεί να μη φιλοδοξούν στη συνέχεια να πάνε στο πανεπιστήμιο, που όμως τους δίνει πρόσβαση σε ένα πτυχίο λυκείου το οποίο στη συνέχεια μπορούν να κάνουν άλλα πράγματα: να πάνε ενδεχομένως σε ένα δημόσιο ΙΕΚ και τους ανοίγει ένα διαφορετικό δρόμο. Η δημόσια εκπαίδευση δεν είναι μόνο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις.

Και προφανώς είναι και περισσότερο και για τα μικρά χωριά και θέλω να σας πω ότι όταν εμείς μπορούμε -και έχει κόστος αυτό, αν έχω ένα παιδί σε ένα νησί και είναι ένα παιδί μόνο, και έχω έναν δάσκαλο, έναν δάσκαλο. Έχουμε τέτοιες περιπτώσεις.

Σκεφτείτε λίγο. Ουσιαστικά είναι ένας δάσκαλος για ένα παιδί και όμως πρέπει να το κάνουμε αυτό. Διότι αυτό είναι το τίμημα μιας χώρας η οποία έχει νησιά, η οποία έχει χωριά τα οποία δεν θέλουμε να εγκαταλειφθούν όλα.

Όλα αυτά αποτελούν, θα έλεγα, ενδείξεις μιας κυβέρνησης και μιας παράταξης η οποία ασκεί πραγματική προοδευτική κοινωνική πολιτική, όχι στα λόγια, στην πράξη.

Ανθή Βούλγαρη: Μιας και λέτε για νησιά. Τώρα είχαμε και τις εκλογές απέναντι, στην Τουρκία. Έχουμε τον Erdoğan, τον έχουμε ζήσει, τον ξέρουμε. Πώς πιστεύετε ότι θα είναι τα πράγματα από εδώ και στο εξής; Θα ακολουθηθεί η «διπλωματία των σεισμών» ή θα πάμε πάλι πίσω, «θα έρθουμε βράδυ;»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα καλέσω σήμερα τον κ. Erdoğan να τον συγχαρώ και επίσημα. Δεν έχω θεσμικό ρόλο, δεν είμαι Πρωθυπουργός, αλλά θεωρώ χρέος μου να τον καλέσω και να τον συγχαρώ και να εκφράσω την ευχή μου ότι αυτή η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που παρατηρήθηκε μετά τους σεισμούς, μπορεί να έχει μία ουσιαστική συνέχεια.

Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω πολύ καλά ότι δεν αλλάζουν εύκολα οι πολιτικές των χωρών και έχω μιλήσει πολλές φορές για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και το πώς αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, εφόσον ο ελληνικός λαός με εμπιστευτεί και πάλι και είμαι εγώ ο Πρωθυπουργός που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία γίνεται 11 και 12 Ιουλίου στη Λιθουανία, θα επιδιώξω πάλι μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Erdoğan.

Πάντα πιστεύω ότι πρέπει να συζητούμε και όταν διαφωνούμε πρέπει να συζητούμε και να συμφωνούμε τουλάχιστον και σε αυτά που διαφωνούμε, αλλά και όταν διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου. Μπορεί να διαφωνεί κανείς με τον άλλον, να διαφωνεί σκληρά, αλλά να μην χρειάζεται μονίμως να…

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Πάντως το κλίμα μεταξύ σας έχει αλλάξει. Δηλαδή όλο αυτό το διάστημα και ο Erdoğan χαμήλωσε τους τόνους, δεν έχουμε ούτε στο Αιγαίο παραβιάσεις, ούτε τίποτα. Έχει αλλάξει το κλίμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πραγματικά σημαντικό ότι για αρκετούς μήνες τώρα είχαμε πάρα πολύ μειωμένη προκλητική δραστηριότητα στο Αιγαίο και αυτό είναι κάτι στο οποίο λογικό είναι και εμείς να ανταποκρινόμαστε. Ανακοινώνει η Τουρκία μία…

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Είναι ώριμη μια συνάντηση μεταξύ σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως είναι. Ανά πάσα στιγμή θα ήταν. Βεβαίως και είναι -και πόσο μάλλον από τη στιγμή που, το τονίζω, ο κ. Erdoğan ξανακέρδισε, από τη στιγμή που θα με εμπιστευτούν κι εμένα οι Έλληνες πολίτες, αν αυτή είναι η επιλογή τους- βεβαίως και είναι ώριμη. Εξάλλου, είμαστε πια γνωστοί, έχουμε συναντηθεί πολλές φορές και ούτε θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μια συνάντηση μεταξύ μας.

Όμως, θα είναι και μία ευκαιρία να θέσω και το πλαίσιο του πώς θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής. Έχουμε μία βασική διαφορά και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλα θέματα στρατικοποίησης – αποστρατικοποίησης, πόσο μάλλον θέματα κυριαρχίας, απλά δεν πρόκειται να συζητηθούν ποτέ από την Ελλάδα.

Από την άλλη, έχουμε προοπτικές και για θετική ατζέντα και μάλιστα έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια τέτοια ατζέντα. Μην ξεχνάτε ότι προφανώς έχουμε πολύ δυνατές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Έχουμε παραπάνω από 3 δισ. διμερές εμπόριο, έχουμε κοινές προκλήσεις στην πολιτική προστασία, στο περιβάλλον.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Συνεργασία στον τουρισμό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεργασία στον τουρισμό, ξέρετε πόσο εξαρτημένα είναι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου; Απλοποίηση ενδεχομένως στις βίζες, συνεργασία στο προσφυγικό. Στο προσφυγικό εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, αλλά θέλουμε τη συνεργασία της Τουρκίας. Όσο λιγότερες βάρκες φεύγουν από τα τουρκικά παράλια τόσο λιγότεροι άνθρωποι θα κινδυνεύουν τελικά στη θάλασσα.

Άρα εκτός από τη μεγάλη γεωπολιτική μας διαφορά, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, προφανώς, στην ατζέντα μιας τέτοιας συνεργασίας.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Αυτά που λέγαμε χαμηλής πολιτικής.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι και τόσο χαμηλής πολιτικής, είναι σημαντικά.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Εντάξει και παλαιότερα, ας πούμε, είχαμε κάνει μια πρόοδο.

Ανθή Βούλγαρη: Θέλαμε λίγο χρόνο παραπάνω τώρα, θέλαμε αλλά…

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Επειδή πάμε σιγά-σιγά προς το κλείσιμο, δεν θα μπορούσαμε να μη σας ρωτήσουμε για το ποιος σας έπεισε να κάνετε το TikTok.

Ανθή Βούλγαρη: Και πώς το έχετε εξελίξει έτσι. Στην αρχή η αλήθεια είναι δεν μας άρεσε πολύ, τώρα, τα λέμε όλα. Αλλά τώρα, πραγματικά θέλουμε κάθε μέρα να το βλέπουμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω παιδιά, ξέρετε, τα οποία είναι 25, 24 και 19 στα 20, οπότε νομίζω ότι καταλαβαίνω τον τρόπο με τον οποίον τα παιδιά μας, η νέα γενιά επικοινωνεί. Το TikTok είναι ένα εξαιρετικά διαδραστικό και δυναμικό εργαλείο επικοινωνίας. Προσωπικά οφείλω να επισημάνω ότι εγώ δεν έχω την εφαρμογή του TikTok στο τηλέφωνό μου και είχα απαγορεύσει και στους Υπουργούς μου να την έχουν, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορώ να αξιοποιώ το εργαλείο αυτό για να κάνω δύο πράγματα.

Το ένα είναι να μπορώ να περνώ μηνύματα πολιτικής, να απαντώ σε ερωτήσεις, πραγματικές ερωτήσεις, και να μιλώ στους νέους στη γλώσσα τους.

Και το δεύτερο, το οποίο νομίζω ότι κι αυτό έχει ενδιαφέρον, είναι να δείχνουμε, δεν θα έλεγα μία άλλη πλευρά του χαρακτήρα μας, να δείχνουμε πραγματικά ποιοι είμαστε. Διότι το καλό με αυτά τα εργαλεία, ειδικά αν κάποιος έχει και λίγο μία αίσθηση ότι πρέπει που και που να αυτοσαρκάζεται, να μην παίρνει και τον εαυτό του τόσο πολύ στα σοβαρά, είναι ένα πολύ ωραίο και διαδραστικό εργαλείο κι ακόμα δεν έχετε δει τίποτα. Ακολουθεί TikΤok- φάση 2.

Ανθή Βούλγαρη: Τι θα έχετε δηλαδή σε αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιμένετε να δείτε.

Ανθή Βούλγαρη: Επίσης έχουμε κι ένα παράπονο ως εκπομπή. Όπου πάτε, σε όλα τα μέρη παίρνετε όλα τα κανάλια τηλέφωνο, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, εδώ δεν μας έχει πάρει ένα τηλέφωνο ο κ. Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παίρνω συνήθως τα τοπικά κανάλια ή τα τοπικά ραδιόφωνα και μάλιστα πολλές φορές αυτό δεν είναι καν χωρογραφημένο. Ζητώ πάντα στο αυτοκίνητο που είμαι να βάζω έναν τοπικό σταθμό, αν ακούω κάτι που με ενδιαφέρει…

Ανθή Βούλγαρη: Και σας πιστεύουν όταν παίρνετε τηλέφωνο…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, στην αρχή συνήθως όχι. Νομίζουν ότι κάνουμε φάρσα. Αλλά επειδή τώρα ξέρουν ότι μπορώ να πάρω, είναι πιο έτοιμοι.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Άρα τώρα, στον δεύτερο γύρο θα είναι πιο εντατικά όλα αυτά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, η προεκλογική εκστρατεία και ο πυρήνας της δεν αλλάζει. Και καλό το TikTok, αλλά και υποκατάστατο για τη χειραψία και για την προεκλογική εκστρατεία η οποία θα γίνει πόλη-πόλη, χωριό-χωριό δεν υπάρχει.

Αύριο φεύγω για μια περιοδεία στην Κρήτη. Θα ξεκινήσω από τη Σητεία και θα καταλήξω στο Καστέλι, στην Κίσσαμο. Θα διατρέξω όλη την Κρήτη για δύο μέρες. Θα πάω σε πόλεις, θα πάω σε χωριά. Είναι μια ευκαιρία και για εμένα να ευχαριστήσω και τους συντοπίτες μου, διότι πράγματι αυτό το οποίο έγινε στην Κρήτη μου έδωσε πολύ μεγάλη, όχι απλά πολιτική, αλλά και προσωπική ικανοποίηση.

Εμπιστεύτηκαν οι Κρητικοί πιστεύω και εμένα, ίσως και περισσότερο από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι μια ευκαιρία και να τους ευχαριστήσω και να τους ζητήσω φυσικά να πάμε ακόμα καλύτερα στις εκλογές.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Να δούμε και πόσες ρακές θα πιείτε, γιατί θέλω να σας πω, παλιά, εμείς ξεκινήσαμε μια φορά να πάμε με άλλον Πρωθυπουργό περιοδεία με λεωφορείο της νίκης. Ήταν να σταματήσει σε 8 χωριά, σταμάτησε σε 22. Το βράδυ ντίρλα, σας το λέω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε υπάρχει ένας κανόνας…

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Πίνετε εσείς στις περιοδείες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όχι.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Καθόλου, ε; Ούτε ρακί εκεί; Πώς το αποφεύγετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ίσως λίγο έτσι για το καλό, αλλά υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για να μπορείς να αντέχεις στην προεκλογική περίοδο και αυτός είναι, για εμένα τουλάχιστον, για άλλους μπορεί να μην ισχύει αυτό, ότι δεν πίνεις και δεν τρως.

Ανθή Βούλγαρη: Δεν τρώτε;

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Καθόλου;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τρως ελάχιστα. Γιατί αν τρως στην διάρκεια της ημέρας και βαρύνεις, μετά θα είσαι…

Ανθή Βούλγαρη: Γυμναστική κάνετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ.

Ανθή Βούλγαρη: Θα πάτε και Άγιο Όρος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πάω Άγιο Όρος. Ήταν κάτι το οποίο ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό. Θυμάμαι είχα πάει για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος το 1986, με είχε πάρει ο πατέρας μου και είχα πάει με κάποιους φίλους μου τότε. Θα κάνω το ίδιο και εγώ με τον γιο μου, ο οποίος δεν έχει πάει. Οπότε θα περάσουμε Κυριακή και Δευτέρα, είναι και του Αγίου Πνεύματος, δεν προσφέρεται εξάλλου και πολύ για πολιτική δραστηριότητα.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Αυτή η δήλωση του Αρχιεπισκόπου πώς σας φάνηκε; Να μην μπλέκουν κάποιοι την εκκλησία με τα πολιτικά; Να μην την καπηλεύονται;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτονόητη. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουν υπόψιν, μια δήλωση που πρέπει να τη λάβουν υπόψιν πάρα πολύ στα σοβαρά.

Γιατί εδώ θέλω να ξανατονίσω, μιας και μου δίνετε αυτή την ευκαιρία, επειδή βλέπω ότι υπάρχουν κόμματα και κομματίδια τα οποία μπορεί να τοποθετούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Να κάνω δυο επισημάνσεις γι’ αυτό:

Πρώτον, ότι οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια και η κυβέρνηση αυτή υπερασπίστηκε την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και ενίσχυσε της θέση της Ελλάδος. Ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας. Άρα κάποιος ο οποίος έχει  πατριωτικές ευαισθησίες, πιστεύω ότι αισθάνεται άνετα με τη Νέα Δημοκρατία.

Και το δεύτερο, να επαναλάβω αυτό το οποίο είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ότι «η εκκλησία έμενε, μένει και πρέπει να μένει» -και έτσι πρέπει να γίνει- «τελείως μακριά από την όποια κομματική αντιπαράθεση». Και είναι αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα τα οποία να προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή την στήριξη ή της εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Μάλιστα.

Ανθή Βούλγαρη: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν κοντά μας. Να σας ευχηθούμε καλή δύναμη.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Νομίζω περάσατε ωραία τώρα το πρωί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Είστε πρωινός τύπος και…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ είμαι πάντα πρωινός τύπος. Είναι και η πρώτη συνέντευξη που δίνω αφότου έφυγα από το Μέγαρο Μαξίμου, διότι πολλές φορές πηγαίνω ακόμα σε περιοδείες και μου λένε, «κ. Πρωθυπουργέ».

Λέω, «Στοπ. Δεν είμαι Πρωθυπουργός». Να το ξεκαθαρίσουμε. «Δεν είμαι Πρωθυπουργός. Είμαι υποψήφιος Πρωθυπουργός και αν πιστεύετε ότι πρέπει να ξαναείμαι Πρωθυπουργός πρέπει να πάτε να ψηφίσετε την 25η Ιουνίου και να μην πάτε στην παραλία».

Ανθή Βούλγαρη: Ή να πάμε στην παραλία…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, μπορείτε να πάτε και στην παραλία και να ψηφίσετε.

Ανθή Βούλγαρη: Να το κάνουμε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορούμε να κάνουμε και τα δύο. Λοιπόν, αρκεί να πάτε, αρκεί να πάτε να ψηφίσετε, διότι προφανώς ο εφησυχασμός είναι πάντα ένας κίνδυνος που υπάρχει σε εκλογές οι οποίες γίνονται το καλοκαίρι. Αλλά η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει. Δεν μετράει το αποτέλεσμα…

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Και να κάνουμε τον σταυρό μας να μην πάμε σε τρίτη.

Ανθή Βούλγαρη: Παναγία μου, ναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή δε νομίζω ότι κανείς θέλει να πάει σε εκλογές Αυγουστιάτικα…

Ανθή Βούλγαρη: Κανείς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …Νομίζω ότι πρέπει απλά να επανεπιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Ανθή Βούλγαρη: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΟ Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συνεχάρη με επιστολή του τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στο αξίωμα και ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία στον τουρκικό λαό
Επόμενο άρθροΕνημέρωση για την καταχώρηση των ανελκυστήρων που βρίσκονται σε ακίνητα εντός των ορίων του Δήμου Αλεξάνδρειας