Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον Τηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΪ και την Εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους Δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολλά τα θέματα. Να ξεκινήσουμε, όμως, με το βασικό των ημερών και την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και τις συζητήσεις που έγιναν με τον κ. Ερντογάν. Η γεύση που σας αφήνει είναι θετική, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει τις δηλώσεις ο Ερντογάν για δύο κράτη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, για το θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, για το Κυπριακό, πέραν του ότι το έθεσε ο Πρωθυπουργός και στη διμερή συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την πάγια εθνική θέση που ταυτίζεται με τη θέση της Κύπρου, το έθεσε με πάρα πολύ σαφή τρόπο και στην ομιλία του χτες στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), μιλώντας για ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούμε τη λύση των δύο κρατών και τονίζοντας ότι είναι στον πυρήνα των διεκδικήσεων και της χώρας, να βρεθεί λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για μια διζωνική – δικοινοτική Ομοσπονδία. Αυτό, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο και, ξέρετε, είναι και ο καλύτερος τρόπος για να δείξουμε ότι η υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας, ο ουσιαστικός πατριωτισμός, γίνεται με πράξεις, με συγκεκριμένες αναφορές, με συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθείς εκεί που έχει νόημα, κυρίως, εκτός συνόρων με πάρα πολύ σημαντικά βήματα και όχι όπως κάποιοι δείχνουν έναν τζάμπα πατριωτισμό εντός συνόρων και όταν βγαίνουν εκτός συμβαίνει το αντίθετο. Είναι μια πολύ σημαντική διαφορά, γιατί διαχρονικά έχουμε δει πολλούς οι οποίοι ρίχνουν πατριωτικές κορώνες και στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα είναι αυτό που δεν πρέπει να είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και το λέτε, ακούσαμε για «πατριωτική Αριστερά» από τον κ. Κασσελάκη χτες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν μπαίνω σε μια αντιπαράθεση και δεν είναι σωστό να μπούμε σε μια εσωκομματική αντιπαράθεση εν εξελίξει και, μάλιστα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για αυτό δεν σας ρώτησα. Έχει κάνει μία δήλωση την οποία πήρε πίσω τα περί «κρατιδίου» για το ψευδοκράτους και για «πατριωτική Αριστερά». Και κατηγόρησε και τον Μητσοτάκη…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ το λέω γιατί ασκήθηκε, κ. Κούτρα, από σύσσωμη την Αντιπολίτευση τις τελευταίες δύο ημέρες, που είναι ο Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη, μία κριτική ότι δεν έθεσε -δήθεν- ο Πρωθυπουργός το ζήτημα της Κύπρου ως απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Πρωθυπουργός το έθεσε και στη διμερή συνάντηση που είχε, το έθεσε και στο βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το κυριότερο είναι, ξέρετε, να κάτσει κανείς να δει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα πού ήταν η Ελλάδα σε πολλά θέματα, όπως είναι η οικονομία, αλλά κυρίως σε ζητήματα διεθνούς εικόνας, θέσης, της αξίας που έχει πλέον και της δυναμικής που έχει εκτός συνόρων και που είναι σήμερα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό κι αυτό είναι, ξέρετε, κάτι που είναι προς όφελος όλου του έθνους, όλης της χώρας. Δεν είναι μία κομματική κατάκτηση και γίνεται με πράξεις, εκεί που έχει νόημα να γίνει, εκεί που μας ακούνε όλοι. Δεν αναφέρθηκε μόνο στο πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα, που είναι στον πυρήνα των διεκδικήσεων της Ελλάδος. Αναφέρθηκε και σε δύο, για εμένα, θέματα τα οποία ο τρόπος που τα έθεσε εκκινεί μια νέα διαδικασία συζητήσεων σε ανώτατο επίπεδο: στο Μεταναστευτικό, αλλά και στα ζητήματα των επιπτώσεων της κλιματική κρίσης. Πρέπει να περάσουν όλοι από τα λόγια στις πράξεις. Βιώνουμε νέες πραγματικότητες και στα δύο αυτά θέματα και αυτά τα οποία έθεσε ο Πρωθυπουργός, νομίζω ότι δείχνουν και την επιτακτικότητα των κινήσεων που πρέπει να γίνουν. Δεν αρκεί μόνο μία στιβαρή πολιτική εντός συνόρων, μία οργανωμένη πολιτική με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Χρειάζονται και πράξεις από όλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πάμε να δούμε τώρα και τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Δεν θα αποφύγετε να απαντήσετε για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν εκλογές Κασσελάκης – Αχτσιόγλου. Δεν ξέρω αν υπάρχει προτίμηση από την πλευράς σας. Και με την ιδιότητά σας και ως Γραμματέας ενός κόμματος, από τη Δευτέρα εκτιμάτε ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα εντελώς διαφορετικό κόμμα ή ένα διασπασμένο κόμμα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο τελευταίος που μπορεί να κάνει, και μάλιστα, ασφαλή εκτίμηση για ένα κόμμα, είναι κάποιος ο οποίος ανήκει σε ένα άλλο κόμμα. Είναι μια εσωτερική διαδικασία. Και δεν το λέω μόνο για λόγους ηθικής τάξης. Δεν είναι σωστό, δύο μέρες πριν από μία διαδικασία να μπαίνουμε εμείς σε μία λογική κρίσεων ή σχολίων, κ.λ.π.. Το αν θα μείνει ένα κόμμα ενωμένο ή όχι, θα το δείξουν οι εξελίξεις. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι δύο πράγματα μας αφορούν. Ανεξαρτήτως του ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο μας δίνει μεγάλη ευθύνη και εμείς θα κριθούμε για το τι θα κάνουμε και πόσο συνεπείς θα είμαστε και όχι για το αν είμαστε καλύτεροι από την οποιαδήποτε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς πράξεις. Έχουν γίνει αρκετά και πρέπει να γίνουν περισσότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρίνεται, όμως, ποιος θα είναι ή ποια θα είναι αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όσον αφορά την Αξιωματική Αντιπολίτευση αυτό το οποίο θα πω, είναι ότι μακάρι ο τόπος μας να αποκτήσει επιτέλους μία λιγότερο – μακάρι και καθόλου – τοξική Αξιωματική Αντιπολίτευση, που θα κάνει σκληρή, εποικοδομητική κριτική στην Κυβέρνηση και όταν έξω είναι μέρα, να βλέπει ότι είναι μέρα, όταν έξω είναι νύχτα, να βλέπει ότι είναι νύχτα. Δηλαδή, να μην κάνουμε πλέον άλλες αντιπαραθέσεις για ανύπαρκτες ιδιωτικοποιήσεις νερού, για δήθεν κατάργηση 8ωρου. Να συμφωνούμε στα βασικά, στο σε ποια χώρα είμαστε, σε ποια περίοδο ζούμε και να διαφωνούμε, προφανώς, πολιτικά σε αυτά τα οποία μπορούμε να διαφωνήσουμε, που είναι αρκετά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στα εσωτερικά, τα οποία είναι πιο σημαντικά. Προφανώς είναι σημαντικό το τι θα γίνει στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, γι’ αυτό και ασχολούμαστε και ειδησεογραφικά. Μπορεί να έχει πάρει λίγο life style το θέμα, αλλά, προφανώς, θα το επιλέξουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, υπάρχουν θέματα, τα οποία είναι λίγο πιο σοβαρά. Για παράδειγμα, διαβάζω στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» σήμερα για το μεταναστευτικό, ότι υπάρχει μεγάλη πίεση ξαφνικά. Να μας το επιβεβαιώσετε ή να μας το διαψεύσετε. Κι αν ετέθη το θέμα και με τον Ερντογάν και τι συμφωνήσανε. Γιατί μαθαίνουμε ότι είναι στα όριά τους διάφορες δομές.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, ετέθη και από τον Πρωθυπουργό και στη διμερή συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο και στην ομιλία του και μίλησε για αύξηση της πίεσης. Η αλήθεια είναι ότι μετά από μία περίοδο όπου από τις ακραίες συνθήκες που ζήσαμε και τις τραγικές εικόνες στα νησιά του Αιγαίου, θυμάστε όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση το 2019, από τότε, μέσα στην τελευταία τετραετία, μειώθηκαν οι ροές κατά 90%, τα νησιά έχουν μια εντελώς άλλη εικόνα, οι δομές έχουν ανθρώπινες συνθήκες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, όμως…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αρχίζει πλέον και κτυπάει ένα «καμπανάκι». Προφανώς, δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από τέσσερα χρόνια, όμως αρχίζει και υπάρχει πίεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά υπάρχουν ροές.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός, και πρέπει να το καταλάβουν και εκτός συνόρων, και είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν λύνεται μόνο με μία συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθούμε στη χώρα μας: Προάσπιση των συνόρων μας, οχύρωση των συνόρων μας, προστασία της ανθρώπινης ζωής και σεβασμού της. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί συνολικά. Αν δεν χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών, των παράνομων διακινητών, τότε δεν πρόκειται να δοθεί μια ουσιαστική λύση. Γίνονται επιστροφές στις πρώτες περιοχές, γίνονται διασώσεις, γίνεται μια πιο γρήγορη διαδικασία απονομής ασύλου, ό,τι προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο. Όμως, υπάρχουν δίκτυα λαθροδιακινητών τα οποία δρουν και πρέπει συνολικά, όχι μόνο η χώρα μας – γιατί δεν αρκούν μόνο οι ελληνικές πρωτοβουλίες – να τα αντιμετωπίσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο θέματα ακόμη. Το ένα είναι, οι «αρρυθμίες» της Κυβέρνησης τελείωσαν, κ. Μαρινάκη, με τις αποχωρήσεις των δύο Υπουργών; Τα σενάρια ανασχηματισμού που έκλεισε ο Πρωθυπουργός, δεν παραμένουν προς συζήτηση στο εσωτερικό της Κυβέρνησης; Έχουν τελειώσει με το θέμα των αρρυθμιών; Δηλαδή, πάνε όλα καλά τώρα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή κανένα σενάριο περί ανασχηματισμού. Και σε κάθε περίπτωση, ξέρετε, αν κάθε φορά που ακούγαμε για ανασχηματισμό, γινόταν ανασχηματισμός ή ακούγαμε για εκλογές, γινόντουσαν εκλογές, θα είχαμε ανασχηματισμό κάθε μήνα και εκλογές κάθε έξι μήνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς είχατε πει αρρυθμίες, αστοχίες, πρέπει να το ξαναδούμε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ είχα πει ότι όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, μηδενός εξαιρουμένου, γιατί έτσι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο κάποιου όταν έχει ένα δημόσιο αξίωμα. Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής και υπεράνω αξιολόγησης. Προφανώς κρίνεται η δουλειά και η πορεία του καθενός συνολικά. Αλλά είναι μια Κυβέρνηση η οποία ανέλαβε πριν από τρεις μήνες, είχε να αντιμετωπίσει και έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Όμως, έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Έχουμε ένα εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, που δίνει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη στον εργαζόμενο, καταπολεμά την υποδηλωμένη εργασία, καταπολεμά τη μαύρη εργασία με συγκεκριμένες κινήσεις. Δίνει δυνατότητα σε κάποιον να δουλέψει και μια δεύτερη δουλειά, χωρίς να παραβιάζεται το 8ωρο όπως ακούσαμε από την Αντιπολίτευση. Έχει ψηφιστεί το πενήντα τοις εκατό του οικονομικού μας προγράμματος. Προβλέφθηκαν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, ξεπάγωσαν οι τριετίες, άρα, αυξήσεις και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν υπάρχει λόγος ανασχηματισμού. Δουλεύετε ρολόι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα πω το εξής: Οι τελευταίοι που θα πούμε ότι δεν έχουν γίνει λάθη, ότι δεν πρέπει να διορθωθούν πράγματα, ότι δεν πρέπει να γίνουν πράγματα καλύτερα, είμαστε εμείς με πρώτο τον Πρωθυπουργό. Όμως, σκεφτείτε ότι σε μία χώρα που, δυστυχώς, είχε παγιωθεί η αντίληψη «να πούμε δέκα για να κάνουμε ένα», έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία κάνει έργο. Σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα προφανώς πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα, τα είπαμε και προεκλογικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πιστώσω ότι ορισμένα πράγματα έχουν γίνει. Ωστόσο, υπάρχει και μία πραγματικότητα από την οποία δεν μπορείτε να αποδράσετε. Παραδείγματος χάρη, το λάδι για τους συγκεκριμένους λόγους κάνει 15 ευρώ. Η βενζίνη κάνει 2,10. Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει με ένα 1,50 – 1,55 – 1,60. Τα χρήματα στο σούπερ μάρκετ δεν φτάνουν. Δώσατε, λέτε, κάποιες αυξήσεις. Όντως τις δώσατε. Δεν μπορώ να πω ότι δεν τις δώσατε, από τη στιγμή που πάει ο άλλος στο ΑΤΜ και θα δει αυξημένο τον μισθό του, αλλά δεν φτάνουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θέτετε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κάθε νοικοκυριό, ο κάθε ένας από εμάς και πολύ περισσότερο οι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα. Ένα παγκόσμιο πρόβλημα, εισαγόμενο, αλλά δεν έχει σημασία. Στο τέλος της ημέρας, όσο κι αν είναι εισαγόμενο, έχουμε υποχρέωση να το αντιμετωπίσουμε. Άρα, πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτή την παραδοχή. Υπάρχει, είναι εισαγόμενο, μένει, επιμένει, υποχωρεί ο πληθωρισμός, αλλά παραμένει. Πάμε, λοιπόν, στο τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Κυρίως σε τρία επίπεδα και περισσότερο θα μείνω στα δύο πρώτα. Το πρώτο είναι μόνιμες παρεμβάσεις αύξησης του εισοδήματος. Μέσα σε τρεις μήνες, έχοντας νομοθετήσει το πενήντα τοις εκατό του οικονομικού μας προγράμματος, τι έχουμε καταφέρει. Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, μεσοσταθμικά, κατά 10,5%. Μειώσεις φόρων, όπως είναι η αύξηση του αφορολόγητου, σε συνέχεια όλων των υπολοίπων που έγιναν την προηγούμενη 4ετία. Πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους, αυξήσεις των συντάξεων, απαλλαγή από τη δαπάνη φαρμάκων των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ και κινήσεις για τους νέους. Όλα είναι σημαντικά, κανένα δεν λύνει από μόνο του το πρόβλημα για να μην παρεξηγηθώ. Το δεύτερο επίπεδο το οποίο ανακοινώθηκε χθες σε συνέχεια πολλών άλλων από τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Σκρέκα, είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας. Κανένας δεν θα είναι υπεράνω ελέγχου. Έχουν γίνει πολλοί, θα γίνουν πολύ περισσότεροι. Πλέον θα ελέγχονται και οι τιμές των προμηθευτών, της χονδρεμπορικής και θα υπάρχει η δυνατότητα απευθείας από τους καταναλωτές να στέλνουν και τις δικές τους καταγγελίες και μέσω μιας εφαρμογής που υλοποιείται τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά πολύ ωραία, έχουν ανακοινωθεί. Από την άλλη, το Market Pass δεν επεκτείνεται και στην αντλία δεν προβλέπεται κάτι για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το Market Pass επεκτείνεται για τους κατοίκους της Θεσσαλίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ζητάμε. Θα υπάρξει κάτι επιπλέον;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα εργαλεία όλα αυτά, όλα αυτά τα μέτρα στήριξης που η Αντιπολίτευση πολλές φορές, ας πούμε, μείωσε και ειρωνεύτηκε, όλα αυτά τα επιδόματα που δεν είναι μόνιμα, έκαναν δουλειά. Βοήθησαν το καθένα στο δικό του μέτρο. Προφανώς, αυτά που έχουν μεγαλύτερη αξία και αυτά γίνονται και νομοθετούνται είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις. Γιατί οι μόνιμες αυξήσεις εισοδήματος μένουν ακόμα κι όταν οι κρίσεις φεύγουν.