Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει σκέψη να επιβληθούν νέοι φόροι στις ατομικές επιχειρήσεις και να επιβαρυνθούν οι έχοντες ατομική επιχείρηση έτι περαιτέρω;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη. Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, την πρώτη και τη δεύτερη τετραετία, μόνο μειώνουν και καταργούν φόρους με βάση το πρόγραμμα το οποίο εξαγγέλλεται πριν τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, εμείς, για αυτό είπαμε ότι ο Πρωθυπουργός αυτό έχει πει, αλλά βγαίνει ένας αρμόδιος Υπουργός, Υφυπουργός εν προκειμένω, και λέει το αντίθετο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε διάθεση, ούτε προγραμματισμός για καμία αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές. Και σας μιλάω και σαν ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση. Λίγες ημέρες πριν, στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός μίλησε συνολικά για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, για ένα ψηφισμένο νομοσχέδιο που είναι το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος και για όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να γίνουν στην οικονομία και, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε και μια σειρά από πρωτοβουλίες, μέτρα και συνολικές κινήσεις της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και με στόχο να εισπράττονται χρήματα, τα οποία, δυστυχώς, δεν εισπράττονται λόγω ενός ποσοστού φοροδιαφυγής. Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Έχουν εξαγγελθεί. Δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Κανένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κανένα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κανένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθετα, οριζόντια, κανένα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, ήταν προσωπικές απόψεις του Υπουργού αυτές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Υφυπουργός έκανε μία ανάλυση για ένα ζήτημα, το οποίο υπάρχει. Ποιο είναι το ζήτημα; Ότι επτά στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν κάτω και, ενδεχομένως, πολύ πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτό, προφανώς, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πώς θα αντιμετωπιστεί; Θα αντιμετωπιστεί με μια σειρά από πρωτοβουλίες, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και από τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη και από τον Πρωθυπουργό αναλυτικά, και στην ομιλία του στη ΔΕΘ και σε ερωτήσεις που δέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε τώρα, δεν είναι απλή ιστορία. Ο Υφυπουργός Οικονομικών, όχι κάποιος βουλευτής απλώς ή κάποιο στέλεχος που λέει μια προσωπική άποψη και δεν τρέχει και τίποτα, ο Υφυπουργός των Οικονομικών, ο οποίος έχει διατελέσει και Γραμματέας Εσόδων, ξέρει πολύ καλά, δηλαδή, για τα δημόσια οικονομικά, για τα δημόσια έσοδα κλπ., λέει ότι: «Υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες. Κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό». Μάλιστα. «Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος». Αυτό δεν είναι μια σκέψη. Άρα ρωτώ, θα του ζητήσετε να βγάλει διορθωτική δήλωση, να πει: «Ζητώ συγγνώμη, δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη», να παραιτηθεί ενδεχομένως, θα τον εγκαλέσετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει ζήτημα παραίτησης του Υπουργού. Γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά συνολικά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και από τον Υφυπουργό. Ήδη, προχωρούν πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες. Γιατί σε μια περίοδο εισαγόμενης και επίμονης ακρίβειας, το γεγονός ότι αυξάνονται τα εισοδήματα και προχωράει μια οικονομική πολιτική, είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη μείωση των συνεπειών αυτής της πληθωριστικής κρίσης. Σίγουρα, λοιπόν, φαντάζομαι ότι και ο Υφυπουργός θα ξεκαθαρίσει αυτό το οποίο λέω κι εγώ. Είναι συνολική πολιτική της Κυβέρνησης. Είναι προσωπική βούληση του Πρωθυπουργού. Το ξαναλέω: Η Ν.Δ., η Κυβέρνηση αυτή, αποδεδειγμένα, όχι στα λόγια, έχει μειώσει ή καταργήσει πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές. Ήδη στο οικονομικό νομοσχέδιο που ψήφισε, αύξησε το αφορολόγητο, πού ήταν μία οριζόντια, ουσιαστικά, μείωση φόρου για τις οικογένειες με παιδιά. Έχει δώσει, δηλαδή, τα διαπιστευτήριά της. Δεν μιλάω αυτή τη στιγμή για το μέλλον. Μιλάω για όσα έχουν γίνει, για όσα γίνονται και, προφανώς, και για όσα θα γίνουν. Κυρίως, όμως, μιλάω για μέτρα ήδη ψηφισθέντα, όχι θεωρίες και ασκήσεις επί χάρτου. Αυτή είναι η βούλησή μας. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι θα εφαρμοστούν πλήρως όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέμα αύξησης φορολογικών συντελεστών, γενικά, υπάρχει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Καμία περίπτωση. ‘Όπως συνέβη και την προηγούμενη τετραετία, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εδώ για να αυξάνει άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, πώς θα πιάσετε τη φοροδιαφυγή, κ. Εκπρόσωπε, από τη στιγμή που λέει και ο κ. Θεοχάρης ότι είναι γύρω στα 25-30 δισεκατομμύρια; Ποια είναι αυτά τα μέτρα που θα φέρουν έσοδα στα ταμεία και θα «τσιμπήσει» όλους αυτούς τους απατεώνες που φοροδιαφεύγουν σε βάρος όλων ημών που πληρώνουμε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αξίζει να επαναλάβω το εξής, και ως ελεύθερος επαγγελματίας, ότι δεν πρέπει, ούτε είναι σωστό, ούτε είναι και δίκαιο, να τσουβαλιάζουμε το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι σημαντικό να ειπωθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όποιοι είναι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όποιοι είναι, λοιπόν. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες. Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η επέκταση, η χρήση ηλεκτρονικού χρήματος σε περισσότερες συναλλαγές, η απαγόρευση μεταβίβασης ακινήτων με τη χρήση μετρητών, οι αυξημένοι έλεγχοι. Να θυμίσουμε ότι οι έλεγχοι, μετά και τις εκλογές και με τη νέα πολιτική ηγεσία, εντείνονται και αυξάνονται και επιβάλλονται πολύ περισσότερα πρόστιμα. Ανακοινώνονται από το Υπουργείο Οικονομικών. Αν παρακολουθήσει κανείς τις ανακοινώσεις και του κ. Χατζηδάκη και συνολικά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, θα δει ότι οι έλεγχοι είναι όλο και περισσότεροι. Μια σειρά πρωτοβουλιών, σας είπα ενδεικτικά κάποιες, οι οποίες κατατείνουν σε αυτό.
Όλη η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης κατατείνει στη μείωση φόρων. Παράδειγμα: Έχει μείνει μία εκκρεμότητα από όλες τις πολλές μειώσεις φόρων που έχουν γίνει, ένας άδικος φόρος, που είναι το τέλος επιτηδεύματος. Προφανώς αυτό είναι στα σχέδιά μας, αλλά στην κατεύθυνση της αύξησης των εσόδων από φόρους, χωρίς την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ο στόχος, λοιπόν, είναι αυτός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεπώς, καταληκτικά, τη δήλωση Θεοχάρη θα την περιγράφατε ως τι; Ως αυθαίρετη, επιπόλαιη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι στο πλαίσιο μιας συζήτησης, ειπώθηκε μία άποψη η οποία αυτή τη στιγμή απέχει πλήρως από την οικονομική πολιτική που συνολικά η Κυβέρνηση εφαρμόζει και αποδεδειγμένα έχει εφαρμόσει. Γίνεται μία εξαιρετική δουλειά συνολικά σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών που αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση με την ακρίβεια, ευτυχώς, όμως, έχοντας μια πραγματικότητα σταδιακής αύξησης των εισοδημάτων τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σαφής, κ. Εκπρόσωπε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξεκαθαρίσατε. Έληξε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα θέλαμε να σχολιάσετε ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει σάλο γενικότερα στα media. Ένα περιστατικό που είχαμε χθες, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Κασσελάκη στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Καλλιθέα. Σε ένα σχολείο, δηλαδή, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με μαθητές άτομα με αναπηρία. Εκεί, λοιπόν, έκανε ο ίδιος μία κίνηση περνώντας κάτω από ένα κάγκελο, που σχολιάστηκε πολύ αρνητικά, λέγοντας ότι δεν το κάνεις αυτό σε άτομα με αναπηρία, δεν δείχνει το λιγότερο ενσυναίσθηση. Και πέραν αυτού, ενώ ήταν παρούσα η Υφυπουργός Παιδείας, η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, στη συνέχεια την εξαφάνισε τελείως από τα βίντεο που ανέβασε στους λογαριασμούς του. Και δεν έφτανε μόνο αυτό, με δήλωσή του σήμερα λέει ότι λυπάται που πρέπει να ασχοληθεί με δευτερεύον ζήτημα επειδή υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση, κ.λ.π.. Λέει, επίσης, ότι στη χθεσινή επίσκεψή του η κ. Μιχαηλίδου εμφανίστηκε απρόσκλητη και επειδή το έχει το ξανακάνει την παρακαλεί στο μέλλον να είναι πιο προσεκτική. Τι λέτε για όλα αυτά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, όταν εξελέγη ο κ. Κασσελάκης, αφού ανέφερα και την επικοινωνία που θα έχει με τον Πρωθυπουργό, έκανα μια ευχή «επιτέλους να αποκτήσει ο τόπος μας μια σοβαρή και αξιόπιστη Αξιωματική Αντιπολίτευση». Δυστυχώς θα μείνουμε στην ευχή, απ’ ό,τι φαίνεται. Ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις του, κρίνεται για τις ενέργειές του, για τις παραλείψεις του, για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την καθημερινή άσκηση των καθηκόντων του. Νομίζω ότι η εικόνα μιλάει από μόνη της. Όλα όσα βγήκαν μετά την επίσκεψη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν τιμούν – νομίζω – τον ρόλο και τη θέση και το αξίωμα που επιτελεί, που υπερβαίνει και θα έπρεπε να υπερβαίνει την οποιαδήποτε κομματική αντιπαράθεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυρία Μιχαηλίδου πώς βρέθηκε εκεί; Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέει ότι εγώ έκανα μία επίσκεψη συγκεκριμένη στο σχολείο αυτό με τα άτομα με αναπηρίες. Πέραν από το πώς διαχειρίστηκε τον χώρο και τον εαυτό του, με φόντο τα παιδιά αυτά, ο κ. Κασσελάκης λέει ότι ήρθε απρόσκλητη η κ. Μιχαηλίδου εκεί. Πώς πήγε η Υφυπουργός εκεί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, θα απαντήσει και η ίδια η αρμόδια Υφυπουργός. Υπάρχουν κάποιοι θεσμοί οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν με τα κόμματα και άνθρωποι οι οποίοι έχουν την ευθύνη κάποιων συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων, διοικούν συνολικά μαζί με τους αρμόδιους συγκεκριμένους οργανισμούς και εποπτεύουν φορείς και το Κράτος έχει μια συνέχεια και μια λειτουργία την οποία δεν μπορεί κανείς να αμφισβητεί. Τώρα, ως προς το απρόσκλητη ή όχι. Και νομίζω ότι είναι και λάθος εικόνα και λάθος μήνυμα να στέλνουμε στους πολίτες ότι γίνεται μια κοκορομαχία κομματική για να κερδίσει πρόσκαιρα οφέλη η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε τόσο ειδικά σοβαρά και ευαίσθητα θέματα. Υπάρχουν δύο εικόνες, κ. Οικονόμου, κ. Παυλόπουλε, που μπορούμε να αντιπαραβάλλουμε. Η μία εικόνα είναι η πολιτική με πράξεις της Κυβέρνησης και σε αυτό τον τομέα. Η επέκταση σε όλη την Ελλάδα του προγράμματος του προσωπικού βοηθού. Η τόνωση και η σταδιακή αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας. Ο διπλασιασμός του προσωπικού παράλληλης στήριξης στα σχολεία. Όλη η συνολική πολιτική, για τα άτομα με αναπηρία, της Κυβέρνησης που προφανώς πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ακόμα στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά είναι συγκεκριμένες πολιτικές που θα συνεχιστούν και πρέπει να συνεχιστούν. Η πολιτική με ουσία, με λίγα λόγια, με αυτοκριτική, με τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν και προσωπικά η κ. Μιχαηλίδου την έχει υπηρετήσει και συνεχίζει να την υπηρετεί και συνολικά η Κυβέρνηση. Η άλλη εικόνα, είναι η εικόνα της επικοινωνίας χωρίς περιεχόμενο. Και δυστυχώς, εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι η χώρα μας πλήρωσε πολύ ακριβά αυτή τη λογική άσκησης πολιτικής, της πολιτικής των εντυπώσεων, της πολιτικής των συνθημάτων. Πήγαμε πολλά βήματα πίσω τα προηγούμενα χρόνια με αυτή τη λογική και νομίζω οι πολίτες συνολικά θέλουν να την αφήσουμε πίσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει βρεθεί πάρα πολλές φορές στις πληγείσες περιοχές. Αυτήν τη στιγμή δεν έχω πλήρη εικόνα του προγράμματος των επόμενων ημερών. Ένα από τα βασικά θέματα που τον απασχολούν και γίνονται συνεχείς συσκέψεις και επικοινωνίες είναι και όσα συνέβησαν και χθες και ταλαιπωρούν την περιοχή της Μαγνησίας, που δυστυχώς είναι σε συνέχεια αυτού το οποίο συνέβη τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο βασικός στόχος και η βασική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού είναι να υπάρχει η μέγιστη αποτελεσματικότητα στις επιχειρήσεις διάσωσης και άμεσης αποκατάστασης και το κυριότερο και μετά το φαινόμενο αυτό να προχωρήσει τάχιστα και όλη η διαδικασία αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν δημοσιεύματα που φέρνουν την Κυβέρνηση διατεθειμένη και έτοιμη να ελληνοποιήσει μαζικά, υπάρχουν και αριθμοί, διακόσιες, τριακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες ή μετανάστες ή και τα δύο, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες σε εργατικά χέρια. Υπάρχει αυτή η σκέψη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση ελληνοποιήσεων, θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό. Μας απασχολεί η συνέχιση της φύλαξης των συνόρων μας, η συνέχιση της πολιτικής με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών. Η συνέχιση της επέκτασης στον φράχτη στον Έβρο, μία πολιτική η οποία απέδωσε τα προηγούμενα χρόνια -που δυστυχώς τώρα φαίνεται ότι έχουμε περισσότερες ροές- όμως η πολιτική που εφαρμόζουμε επειδή αποδίδει δεν έχουμε την πίεση που έχει για παράδειγμα η Ιταλία, δεν υπάρχει λοιπόν καμία τέτοια πρόθεση, να το ξεκαθαρίσω. Υπάρχει μία πραγματικότητα της ανάγκης περισσότερων εργατικών χεριών. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, κάνει μια συνολική πολιτική γι’ αυτό, που δεν είναι στις προθέσεις της οι ελληνοποιήσεις, να το ξεκαθαρίσω, με παράδειγμα τη δυνατότητα οι συνταξιούχοι οι οποίοι θέλουν να εργαστούν, να εργάζονται χωρίς να τους περικόπτεται το 30% της σύνταξής τους. Μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως το εργασιακό νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα χωρίς την παραβίαση των ανωτάτων ωρών εργασίας και κάποιων εργαζόμενων να μπορούν να εργάζονται νόμιμα και σε δεύτερο εργοδότη. Άρα είναι μια συνολική πολιτική που όχι -το ξανά λέω- δεν περιέχει ελληνοποιήσεις.