Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή ΣΚΑΪ ΣΗΜΕΡΑ

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή ΣΚΑΪ ΣΗΜΕΡΑ με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε με το σημερινό. Την ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής της τροπολογίας Καιρίδη, όπως την έχουμε πει εμείς,  για το μεταναστευτικό. Η Κυβέρνηση έχει ενοχληθεί από την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά; Είναι πρόβλημα για την Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι πρόβλημα, ούτε είναι θέμα ενόχλησης γιατί σημασία έχει να εξηγούμε στους πολίτες, την πολιτική μας, την σκοπιμότητα, τη νομιμότητα αλλά και την αναγκαιότητα μιας επιλογής. Προφανώς το σημαντικό είναι η ψήφιση της τροπολογίας αυτής και όπως σημαντικό ήταν και η ψήφιση του προϋπολογισμού από το σύνολο της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Και εκ της επαγγελματικής μου ιδιότητας και επειδή αυτό είναι και το καθήκον που έχω και εγώ και αυτό, το οποίο επιτάσσει και η εποχή, έκατσα ξανά και είδα αυτήν την τροπολογία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή το είχατε διαψεύσει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και επανήλθε ο πρώην Πρωθυπουργός, μάλλον μίλησε ο ίδιος, απαντήσατε κάτι και μετά έκανε follow up εγκαλώντας σας για κάτι…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή αν κάτι θεωρώ ότι έχει κάνει κακό σε πάρα πολλούς, οι οποίοι  κατά καιρούς έχουν την οποιαδήποτε πολιτική ιδιότητα, είναι η απολυτότητα, το ξαναείδα. Μήπως υπάρχει κάποιο θέμα με μονιμοποίηση, ελληνοποίηση, μήπως τελικά δεν το έχουμε δει τόσο καλά. Ξανά και ξανά αν το δει κανείς και το διαβάσει- το εξήγησα πολύ καλά χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και νομίζω ότι δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία- είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Τι κάνουμε; Δίνουμε μία άδεια διαμονής για εργασία, μόνο για εργασία, χωρίς κανένα άλλο δικαίωμα που παραπέμπει, ούτε σε ελληνοποίηση όπως είναι η ιθαγένεια ούτε σε μονιμοποίηση δηλαδή ταξιδιωτικά έγγραφα, δικαίωμα επανένωσης, ένα δικαίωμα παραμονής στη χώρα. Είναι μια άδεια διαμονής για εργασία για συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι υπολογίζονται μέχρι 30.000.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν το έχει καταλάβει αυτό το απλό πράγμα που λέτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να σας πω δύο πράγματα που τα θεωρώ σημαντικά κυρίως για τον κόσμο και συνολικά. Κυρίως για αυτούς που μας ακούνε και μας βλέπουν γιατί είμαστε υπόλογοι στους πολίτες συνολικά είτε μας ψηφίζουν είτε όχι. Η ρύθμιση αυτή είναι συγκεκριμένη και δεν είναι μια ρύθμιση που θα ισχύει στο διηνεκές. Έχει συγκεκριμένο όριο, για όσους ήταν στην Ελλάδα μέχρι 30 Νοεμβρίου για τρία χρόνια. Όσο ισχύει η εργασία, αυτό είναι πολύ σημαντικό, υφίσταται δηλαδή η έννοια της εξαρτημένης εργασίας, υφίσταται και η άδεια διαμονής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μετά, αν παύσει η εργασία φεύγουν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ένα από τα επιχειρήματα που ακούω από αυτούς που διαφωνούν και δεν αναφέρομαι σε έναν πολιτικό. Αναφέρομαι και σε ανθρώπους, οι οποίοι ίσως και με πιο έντονο τρόπο αντιδρούν και στα social media, είναι ότι «τους βάζετε από το παράθυρο» -ενώ έχουμε απαντήσει τι ισχύει- και ουσιαστικά θέτουν ζήτημα δημόσια τάξης, ασφάλειας. Έρχομαι και αντιστρέφω το ερώτημα. Τι είναι πιο ασφαλές για τη χώρα; Γιατί τι λέει ο νόμος του 2014;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, επί Σαμαρά

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ο νόμος του ’14. Οι άνθρωποι αυτοί για μια επταετία βρίσκονται στη χώρα παρανόμως, άρα ουσιαστικά δουλεύουν όπου δουλεύουν «μαύρα», δεν είναι χαρτογραφημένοι, ταυτοποιημένοι, καταγεγραμμένοι, δεν γνωρίζει η Πολιτεία πόσοι είναι, ποιοι είναι και αν συμβεί κάτι να μπορεί να τους αναζητήσει. Αυτό λοιπόν είναι καλύτερο; Και όχι να έρχεσαι για έναν συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων- γιατί είναι σημαντικό το ζήτημα δημόσιας τάξης και ασφάλειας- να τους καταγράφεις, να γνωρίζεις πού δουλεύουν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορεί να λέτε τόσο καθαρά ότι δεν προκύπτει από πουθενά αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς και ο κ. Σαμαράς να επιμένει…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δική μου υποχρέωση και δική μου δουλειά, έχοντας την τιμή να εκπροσωπώ τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, είναι να εξηγώ τι κάνουμε, γιατί το κάνουμε και πώς το κάνουμε και αυτό τι όφελος έχει για τους πολίτες και την κοινωνία. Δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι ερμηνευτής ενός πρώην Προέδρου μας και πρώην Πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κομματική πειθαρχία θα έχουμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία για τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες της Κυβέρνησης εκτός αν ανακοινώνεται κάτι διαφορετικό, εδώ είναι ο κανόνας. Προφανώς ο μόνος βουλευτής του κόμματος, που είναι πρώην Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν εξαιρέσουμε τον κ. Σαμαρά. Αν άλλος καταψηφίσει τι κάνουμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι αυτονόητες οι συνέπειες σε μια μη ψήφιση ενός νομοσχεδίου, μιας τροπολογίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαγράφεται;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι αυτονόητο, ό,τι προβλέπεται διαχρονικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ υπάρχουν βουλευτές σας που λένε ευθαρσώς ότι αν δεν υπήρχε η κομματική πειθαρχία εγώ δεν θα το ψήφιζα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε, επειδή άκουσα και μια κριτική από την Αντιπολίτευση και μάλιστα την Αξιωματική τη στιγμή που είχαμε σε εκείνους μια φυγή μαζικού κύματος βουλευτών και δημιούργησαν ένα άλλο κόμμα, κατηγορούσαν τη Νέα Δημοκρατία, που παραμένει η μόνη μεγάλη παράταξη καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, γιατί κάποιοι βουλευτές της διαφώνησαν. Στο τέλος της ημέρας από τη στιγμή που ψηφίζουν αυτό έχει την αξία,  δηλαδή αυτό που κάνουν στην πράξη. Αυτοί, όμως αυτό που δεν καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι και η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια πραγματικά μεγάλη παράταξη, που ακούγονται όλες οι απόψεις και προχωρά συντεταγμένα μπροστά. Αυτό συμβαίνει και σε αυτό το θέμα. Και σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει από τη μία πλευρά να ακούγονται οι ενστάσεις και από την άλλη πλευρά να απαντώνται. Και εδώ άκουσα δύο καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, γιατί δεν είναι μια τροπολογία με ένα όνομα, είναι μια σωστή τροπολογία που απαντάει κυρίως στις ανάγκες της κοινωνίας, των ανθρώπων του βιομηχανικού, του βιοτεχνικού κλάδου, τους κτηνοτρόφους. Αυτό έχει σημασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε, μετά την τριετία ακολουθείται η διαδικασία της επιστροφής;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, είναι μια βεβαίωση διαμονής υπό τον όρο της εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, εγώ σας λέω ότι δεν έχει εργασία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η τριετία δεν είναι για την εργασία. Η τριετία είναι προϋπόθεση για να πάρει κάποιος την άδεια διαμονής. Δηλαδή να είναι στη χώρα τουλάχιστον τρία χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε ότι πληροί αυτές τις προϋποθέσεις…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπορεί η εργασία να κρατήσει και  παραπάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσο διαρκούν αυτές οι προϋποθέσεις  τι κάνουμε από εκεί και πέρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν κάποιος έχει μια άδεια διαμονής για εργασία και δεν ισχύει ο όρος διαμονής, που είναι η εργασία, θεωρείται de facto παράνομος και ακολουθείται η διαδικασία επιστροφής. Να πούμε κάτι και αυτό είναι σημαντικό. Η μεταναστευτική πολιτική μιας χώρας- και νομίζω αυτό το δέχονται και σκληροί επικριτές μας- χωρίς να έχουμε παραβιάσει ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε όσα προβλέπει ο νόμος διεθνώς, η μεταναστευτική πολιτική της χώρας έχει κριθεί. Το ότι έχουν μειωθεί οι ροές κατά 85% από τα δύσκολα χρόνια και ο χρόνος αναμονής από τα δύο έτη στην απονομή λήψης ασύλου έχει πάει στους δύο μήνες. Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Οι εκκρεμείς αιτήσεις, το οποίο είναι ζήτημα και ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μειώθηκαν κατά 90%. Μια Κυβέρνηση που κάνει όλα αυτά, οχυρώνει τα σύνορα, νομίζω ότι είναι και λίγο άδικο να κατηγορείται…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση και μια ερώτηση. Δουλεύει κάποιος, τη Δευτέρα σταματάει η σύμβαση και την Τρίτη έχει έναν καινούργιο εργοδότη. Συνεχίζει να παραμένει. Με αυτό μπορεί να φτάσει κάποιος να μη φύγει και ποτέ. Να εργάζεται διαρκώς και ίσως είναι και μία από τις ενστάσεις. Και στο ερώτημα είναι αν θα μπορούσε η Κυβέρνηση να το είχε διαχειριστεί διαφορετικά. Γιατί άκουσα πολλούς βουλευτές που διαφωνούν αλλά και τον κ. Σκέρτσο χθες, που λέει «καταλαβαίνω τον κ. Σαμαρά. Ίσως και εμείς να έπρεπε να το έχουμε επικοινωνήσει καλύτερα από την αρχή». Μήπως αυτό ήταν και ένα λάθος το πόσο ξαφνικά ήρθε στην Επιτροπή, που ενημερώθηκε από τον κ. Γεωργιάδη, δεν συζητήθηκε και ιδιαίτερα το θέμα, και πάμε να το ψηφίσουμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το πρώτο σκέλος, αυτό το οποίο θέλει να κάνει η συγκεκριμένη διάταξη είναι να καλύψει κάποιες ανάγκες για εργατικά χέρια και συνολικά ανάγκες εργασίας, άρα de facto συγκεκριμένος αριθμός άπαξ, όχι στο διηνεκές, δηλαδή να έρθει αύριο κάποιος στην Ελλάδα και να πάρει την αντίστοιχη άδεια επειδή θα βρει μια δουλειά. Αυτό δεν θα ισχύει. Δεν είναι αυτό που λένε κάποιοι ότι ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα σύνθημα «ελάτε στην Ελλάδα να βρείτε δουλειά και να πάρετε άδεια διαμονής». Εφόσον, λοιπόν, αλλάξει ο εργοδότης, αυτό προφανώς θα το προβλέπει ρητώς και αυστηρά ο νόμος τι συμβαίνει, σε πόσες μέρες, γιατί προφανώς δεν πρέπει να γίνεται καταχρηστικά και θα απαγορεύεται, προφανώς, να γίνεται καταχρηστικά.

Σε ό,τι αφορά το  δεύτερο σκέλος της ερώτησης, εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου. Θεωρώ ότι πολλές φορές δημιουργούνται κάποιες διαφωνίες από κάποιους τίτλους που υπάρχουν σε κάτι. Δηλαδή, υπήρξε μια πρώτη εκτίμηση- εντύπωση θα πω ότι είναι η σωστή λέξη-  ότι μιλάμε για ελληνοποιήσεις και για αυτό και μάλιστα έγινε και επίκληση παλαιότερης δικής μου διάψευσης. Δεν έχει καμία σχέση αυτό ούτε με ελληνοποίηση, ούτε με μονιμοποίηση. Άρα, ναι ίσως θα έπρεπε από την αρχή- που δεν  βέβαια δεν έγινε εν κρυπτώ η τροπολογία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε ποιοι βουλευτές έχουν -εγώ θα το πω- μια ευαισθησία παραπάνω σε αυτά τα θέματα, ο καθένας μπορεί να βάλει όποια λέξη, θα μπορούσε να κάνει μια προσέγγιση, «θα φέρουμε αυτό»  να γίνει μια συζήτηση και να περάσει και πιο ομαλά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν κάνω τον συνήγορο του υπουργού αλλά η τροπολογία εισήχθη στην αρμόδια Επιτροπή, συζητήθηκε και επεξεργάστηκε και  αυτά που είπαν  ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Καιρίδης, οι αρμόδιοι υπουργοί και στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συνέχεια στα κανάλια και συνολικά στην ενημέρωση, τα είχαν ήδη εξηγήσει.

Ως προς την ευαισθησία, ξέρετε είναι υποκειμενικό το τι ορίζει κανείς ως ευαισθησία. Εγώ θεωρώ πολύ πιο συνεπή στάση να προστατεύουμε τη δημόσια ασφάλεια με το να βάζουμε κανόνες και ρυθμίσεις, οχυρώνοντας παράλληλα τα σύνορά μας και μειώνοντας τις παράνομες ροές. Αυτό εγώ θεωρώ συνεπή μεταναστευτική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ο κ. Σαμαράς έρθει και καταψηφίσει σήμερα, θα είναι πρόβλημα ή όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Θα είναι μία έκφραση ενός πρώην Πρωθυπουργού, που είναι ο μόνος βουλευτής της Ν.Δ. που έχει υπάρξει πρώην Πρωθυπουργός. Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε παμψηφεί ο Προϋπολογισμός, που είναι ουσιαστικά το σύνθημα, το έναυσμα και συμβολικά και ουσιαστικά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν καταψηφίσει, θα του αναγνωριστεί αυξημένη ευαισθησία ή λαϊκισμός;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Παυλόπουλε, δεν είμαι ούτε στη θέση, ούτε στον θεσμικό ρόλο να ερμηνεύω και να χαρακτηρίζω μια στάση ενός πρώην Προέδρου μας και Πρωθυπουργού. Έχω την υποχρέωση να τεκμηριώνω στους πολίτες ότι οι κινήσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια παρατήρηση μόνο. Ότι η ψήφος του κ. Σαμαρά θα εκφράσει και όλους αυτούς τους βουλευτές, περίπου 5-6 τους έχω μετρήσει, που αυτές τις μέρες λένε: Εγώ δεν θα ψήφιζα, αλλά λόγω κομματικής πειθαρχίας θα πάω να ψηφίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφορικά με το νομοσχέδιο δεν θέλω να κάνω καμία κριτική. Την έχω πει και δημοσίως. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο και, κυρίως, σε επίπεδο οικονομίας. Ας μη γελιόμαστε, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Εξάλλου, αν ήθελα να δώσω κι έναν τίτλο σε όλους εκείνους που αντιδρούν, θα έλεγα μόνο ένα ονοματεπώνυμο. Γιατί αν ίσχυε το νομοσχέδιο πριν από πολλά χρόνια, μπορεί να είχαμε καλύτερη εξέλιξη. Γιάννης Αντεντοκούμπο. Τελεία, παύλα, παράγραφος. Τώρα, δύο ερωτήσεις προς τον κ. Εκπρόσωπο. Το πρώτο είναι γιατί ξαφνικά η Ν.Δ. θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Το ένα είναι αυτό. Υπάρχουν φόβοι, δηλαδή, προς αυτό; Να χαθεί, δηλαδή, το νομοσχέδιο; Δεν νομίζω, διότι η πλειοψηφία της Βουλής -νομίζω- θα το στηρίξει. Και το δεύτερο είναι, θέλω να θίξω ένα θέμα που το συζητήσαμε και το πρωί, γιατί τέτοια απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας να αποσύρει από μία έκθεση τέχνης τη ροζ σημαία; Και μια σημαία που είναι κεντημένη από βασανισμούς γυναικών, κάθε κομμάτι της κάτι συμβολίζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη σημαία στο Προξενείο της Ν. Υόρκης λες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε ότι δεν βγάλαμε κάποια ανακοίνωση. Όπως ξέρετε και ως δημοσιογράφος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη έχουμε την ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ως έχουμε υποχρέωση και το έχετε δει, απαντάω σε όλες τις ερωτήσεις. Μία εκ των ερωτήσεων, λογικό ήταν, αναμενόμενο ήταν, ενόψει των διάφορων αντιδράσεων που είχαν εκφραστεί σε επίπεδο, βέβαια, ρητορικής περισσότερο, όχι ψηφοφορίας -δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, δηλαδή, από βουλευτή. Στο τέλος της ημέρας, θα ψήφιζαν και το έχουν δηλώσει κιόλας- ρωτήθηκα αν θα υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Και είπα ότι προβλέπεται. Δηλαδή, ότι είναι αυτονόητο και για τα νομοσχέδια και για τις τροπολογίες, οι βουλευτές μας πλην των πρώην Πρωθυπουργών, που εν προκειμένω είναι ένας, εκτός εάν ανακοινώνεται κάτι διαφορετικό. Μας ρωτάτε, όπως πολύ καλά κάνετε κι αυτή είναι η δουλειά σας, κι εμείς, όπως έχουμε υποχρέωση, απαντάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς, αναρωτιέμαι, κ. Μαρινάκη, αν αυτό συνέβαινε και κάποτε ο κ. Αλαβάνος δεν ψήφιζε ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά αυτό είναι ιστορία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε και για τη σημαία, για να πάμε και στη βία, κ. Εκπρόσωπε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξέρετε, τώρα ανοίγετε μια μεγάλη συζήτηση. Σημασία έχει η μεγάλη εικόνα. Δηλαδή, μία παράταξη, όσα χρόνια παρακολουθώ, δεν είναι τόσα πολλά όσο οι πιο έμπειροι, αλλά είναι πυκνά, δεν μπορώ να θυμηθώ ξανά τόσο αρραγή, τόσο συμπαγή μια κοινοβουλευτική ομάδα σε αποφάσεις που δεν είναι όλες -έχουν πολλές πολιτικό κόστος- αλλά είναι προς το συμφέρον των πολιτών κι αυτό το αναγνωρίζουν και οι πολίτες παρά τις δυσκολίες τους. Το να δίνεις στο κυβερνητικό κόμμα περισσότερο ποσοστό, ενώ είναι δύσκολες οι συνθήκες εισαγόμενων κρίσεων σημαίνει ότι αναγνωρίζεις ότι παρά τις δυσκολίες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας και για τη ροζ σημαία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ενώ δεν το γνωρίζω πάρα πολύ αναλυτικά το θέμα, το έμαθα χτες, προφανώς πάντοτε εμείς προστατεύουμε την ελευθερία της τέχνης και νομίζω είναι κάτι που δεν μπαίνει στο τραπέζι πολιτικής αντιπαράθεσης. Υπάρχουν, όμως, και κάποια πράγματα τα οποία είναι πάνω από όλα. Είναι ιερά. Ένα από αυτά είναι η σημαία μας, ένα ιερό σύμβολο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, εδώ είναι τέχνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας προσέβαλλε εσάς αυτό προσωπικά, κ. Μαρινάκη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του Έθνους μας, μας ενώνει όλους ανεξαρτήτως του πού ανήκουμε και πρέπει να εξαιρείται όλων των υπολοίπων τα οποία συζητάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να συνεχίσουμε για λίγο ακόμη τη συζήτησή μας με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κ. Παύλο Μαρινάκη και τους συναδέλφους μας, Βαγγέλη Παπαδημητρίου και Γιάννη Καντέλη. Και μας απασχολεί πάρα πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα το θέμα της βίας, κ. Εκπρόσωπε, και βλέπω και στα «ΝΕΑ» σήμερα, πρώτο θέμα: «Τρίζει το δόγμα Τάξη – Ασφάλεια». Η Κυβέρνηση, είναι αλήθεια, έχει έρθει με αυτό το δόγμα, κι από έναν κόσμο πολύ, την πλειονότητα θα έλεγε κανείς, έχει χαιρετιστεί αυτό. Περιμέναμε να το δούμε, αλλά αντί αυτού δεν βλέπουμε αυτό. Βλέπουμε επίθεση σε διμοιρίες ΜΑΤ, βλέπουμε συμπλοκές ανηλίκων, βλέπουμε πυροβολισμούς, με τον νταή προχτές εδώ στο Γκάζι, βλέπουμε θανάτους αστυνομικών, βλέπουμε βόμβες έξω από τα ΜΑΤ. Έξω από τα ΜΑΤ, κ. Εκπρόσωπε, βόμβα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε, καταρχάς, ότι αυτό που λέμε Δόγμα – Νόμος – Τάξη, εγώ θα το πω εφαρμογή του νόμου. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε Δημοκρατία. Και όσο περνάνε τα χρόνια, είναι σημαντικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αποδέχεται αυτή την αναγκαία προϋπόθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν το κάνετε. Αυτό σας λέει η κοινωνία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση αυτή έχει αποφασίσει να σπάσει αυγά. Έχει αποφασίσει να τα βάλει με κατεστημένες λογικές και όχι μόνο λογικές, που για πολλές δεκαετίες, για λόγους που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή λόγο να τις αναλύσουμε, ούτε το χρόνο να τις αναλύσουμε, δεν είχε έρθει αντιμέτωπος κανείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως έχετε αργήσει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δηλαδή, εκκενώνει καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, πολλές καθημερινά. Κάποιες επιχειρήσεις ανακοινώνονται, κάποιες δεν ανακοινώνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ σας ρώτησα για τη βόμβα στα ΜΑΤ. Επιτρέπεται να μπαίνει βόμβα στα ΜΑΤ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα καταλήξω και εκεί. Τα βάζει με ένα σύστημα εγκληματικών οργανώσεων, αν αποδειχτεί από τη Δικαιοσύνη, που στο όνομα ομάδων, φορώντας μια φανέλα, καταστρέφουν όχι μόνο τον επαγγελματικό αθλητισμό, αλλά δημιουργούν και τεράστια προβλήματα και διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα. Και έχει και πάρα πολύ σημαντικές επιτυχίες στα πολλά εγκλήματα που συμβαίνουν, συνέβαιναν και συμβαίνουν, και δυστυχώς η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Παράδειγμα, το ειδεχθές, η αποτρόπαια επίθεση που δέχτηκε ο αστυνομικός, είδαμε το πόσο αριστοτεχνικά το χειρίστηκε η Αστυνομία παρά τις κατηγορίες που δέχτηκε. Επιχειρησιακή ήταν αυτή η επιτυχία. Κάποιοι άνθρωποι την σχεδίασαν και την υλοποίησαν. Αυτή την αισχρή ενέργεια… Μισό λεπτό. Γίνεται μια έρευνα με πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία, που θεωρώ -δεν θα προεξοφλήσω την έρευνα της Αστυνομίας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη βόμβα στα ΜΑΤ υπάρχουν κάποια αποτελέσματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το Γκάζι που αναφέρετε ήδη είχαμε μια σύλληψη και η Αστυνομία προσπαθεί να ολοκληρώσει την έρευνα και να συλλάβει και τον δράστη αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος. Δηλαδή, πραγματικά, αν δει κανείς το βίντεο… Και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, ούτως ώστε να αντιμετωπίζει το έγκλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξαναλέω: Η βόμβα στα ΜΑΤ σας ανησυχεί; Μήπως έχουμε την εμφάνιση κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης, κάποιων παλιών, κάποιων νεότερων;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω. Προφανώς, πρέπει να γίνουν και περισσότερα. Και σε επίπεδο καταστολής, όπου υπάρχει παραβίαση του νόμου, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα και να στηρίζουμε την Αστυνομία σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρκεί αυτό να μην ανοίξει μία κερκόπορτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και της ελεύθερης βούλησης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση. Είπα, όπως προβλέπει ο νόμος, προφανώς, και…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάμερες θα μπουν, κ. Εκπρόσωπε, και πότε; Το συζητάμε 40 χρόνια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εκεί που προβλέπει ο νόμος θα μπουν κάμερες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχετε απαντήσει για τη βόμβα. Να μην τους παίρνουν χαμπάρι οι σκοποί και η φρουρά και η περιπολία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το πιο εύκολο πράγμα -είναι λογικό και συμμερίζομαι απολύτως την ανησυχία των συμπολιτών που θέλουν ακόμη περισσότερη ασφάλεια, ακόμη περισσότερες συλλήψεις, ακόμη περισσότερες επιτυχείς επιχειρήσεις της Αστυνομίας- το πιο εύκολο, όμως, είναι να στοχοποιούμε την Αστυνομία και να λέμε δεν έχουν πιάσει ακόμη τον έναν, δεν έχουν πιάσει ακόμη τον άλλο. Και, δυστυχώς, έτσι είναι η σκληρή αλήθεια. Είδηση είναι το να μην έχει συλληφθεί κάποιος. Είναι λιγότερο είδηση, ενδεχομένως, μια επιτυχής έκβαση. Τώρα, το τι συνέβη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κανονικό να μπαίνει βόμβα στα ΜΑΤ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση. Δεν είναι μια ευχάριστη είδηση από πολλές απόψεις αυτή η είδηση με τη βόμβα στα ΜΑΤ. Αλλά επειδή εγώ δεν έχω εικόνα αυτή τη στιγμή τι συνέβη ακριβώς, ποιος μπορεί να κρύβεται από πίσω, ποιες είναι οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας για να συλλάβουν τους αυτουργούς της συγκεκριμένης πράξης, δεν έχω τη δυνατότητα να σας απαντήσω υποθετικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάμερες στα ΜΑΤ θα μπουν τουλάχιστον να ελέγχουν το χώρο τους;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι με βάση εννοείται ό,τι προβλέπει ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, οποιοσδήποτε πολίτης θέλει την ασφάλεια του, την ησυχία του, θέλει όσο περισσότερες κάμερες εκεί που προβλέπει ο νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πειθαρχικός έλεγχος θα γίνει; Αυτό που είχατε αποφασίσει κιόλας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που χρέος μας είναι να τις εφαρμόσουμε. Και θα κριθούμε για την εφαρμογή τους. Προφανώς θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πειθαρχικός έλεγχος για τη βόμβα θα γίνει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ό,τι προβλέπει ο νόμος για κάθε περίπτωση θα γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά.

Προηγούμενο άρθροΕργασίες ασφαλτόστρωσης στην Εθνική Οδό 2 Θεσσαλονίκης-Έδεσσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Επόμενο άρθροΓιώργος Καραμέρος στο Digital Economy Forum 2023 για Data Centers και FTTH