Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στον τηλεοπτικό Σταθμό OPEN

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στον τηλεοπτικό Σταθμό OPEN με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Μανώλη Αναγνωστάκη και Γιάννη Κολοκυθά

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μαζί μας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Έχουμε αναβρασμό ή δεν έχουμε κ. Μαρινάκη; Έχουμε κυβερνητική κρίση με την παραίτηση των δύο υπουργών ή δεν έχουμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν ζητήματα, τα οποία προφανώς είναι σημαντικά- άκουγα και τη συζήτησή σας προηγουμένως-. Αφορούν ανθρώπους με τους οποίους όλοι μας στο Μαξίμου και εγώ προσωπικά έχουμε συνεργαστεί. Αλλά υπάρχουν και τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και τους πολίτες και νομίζω ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος αν δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα, τα οποία θέτουν οι πολίτες. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση χθες δια της ομιλίας του Πρωθυπουργού, αυτό το οποίο πέτυχε είναι σε ένα ζήτημα που ίσως είναι από αυτά που τα τελευταία χρόνια μας έχουν πληγώσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο γιατί μιλάμε για ένα τραγικό δυστύχημα, το οποίο μας συγκλόνισε όλους. Είναι όμως το θέμα, που θεωρώ ότι έχουν ακουστεί τα περισσότερα ψέματα από πλευράς Αντιπολίτευσης, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, σχεδόν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, κατάφερε να ισορροπήσει σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία. Γιατί ήταν πάρα πολύ τοξικό το κλίμα. Επειδή δεν είμαι πολλά χρόνια σε αυτή τη διαδικασία και δεν έχω βρεθεί πάρα πολλές φορές μέσα στη Βουλή και να έχω την τιμή να είμαι στα υπουργικά έδρανα, είδα πιο τοξικό κλίμα από τα κόμματα- κυρίως της αριστεράς και της κεντροαριστεράς- από αυτό που είχα ζήσει ακόμη και ως φοιτητής. Σε ένα τόσο σοβαρό και θλιβερό ζήτημα, σε ένα ζήτημα που σταμάτησε τον χρόνο σε πολλές οικογένειες.

Κατάφερε (ο Πρωθυπουργός) με ειλικρίνεια και θάρρος να απαντήσει σε πολλά ζητήματα για τη σύμβαση 717 για τη συνδρομή διαχρονικών παθογενειών με το ανθρώπινο λάθος, στο γιατί δεν υπάρχει συγκάλυψη, γιατί πρέπει να εμπιστευτούμε τη Δικαιοσύνη, για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που στην πραγματικότητα η Αντιπολίτευση φωνάζει ενώ δεν έκανε τίποτα για να τον αλλάξει και εμείς έχουμε εξομοιώσει τις παραγραφές πολιτών και υπουργών για το γεγονός ότι όλοι όσοι φωνάζουν για κατηγορίες και για συγκάλυψη δεν έχουν το θάρρος να διατυπώσουν μισή κατηγορία για τον οποιοδήποτε. Αυτό θεωρώ ότι ήταν πολύ σημαντικό. Και για να κάνουμε την αυτοκριτική μας, πέραν των άλλων ζητημάτων που θα συζητήσουμε, έχουμε όλοι μας ευθύνη γιατί ξέρετε τι συνέβη σε όλον αυτόν τον χρόνο; Επειδή ήξεραν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι το να απαντήσεις με ένταση, όπως τους αξίζει, όταν μας ακούει ένας συγγενής, μια πονεμένη μάνα, εκμεταλλεύονταν αυτό το φορτισμένο κλίμα, έκαναν επιθέσεις- χαρακτηριστικές και χυδαίες επιθέσεις αυτές του κ. Φάμελλου και της κ. Κωνσταντοπούλου που ξεπέρασαν τον εαυτό τους χθες και όσοι ήταν μαζί με τον κ. Φάμελλο εκεί μπροστά- φώναζαν και έδειχναν συνέχεια του συγγενείς λέγοντας δείτε τους αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό είναι ο ορισμός, η εικόνα της εργαλειοποίησης και πολλά άλλα που έχουν κάνει. Ότι εγώ δεν μπορώ να σου απαντήσω με επιχείρημα γιατί εσύ μου δείχνεις τους συγγενείς των θυμάτων λες και εσύ που μου τους δείχνεις πονάς λίγο περισσότερο απ’ ό,τι εγώ ή ο κάθε πολίτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι πολλά δημιουργήθηκαν από το χειροκρότημα. Θεωρείτε, τώρα που αρχίζουμε και αποστασιοποιούμεθα λίγο, ότι είναι εντάξει που χειροκρότησαν οι βουλευτές της Ν.Δ. που χειροκρότησαν τον κ. Καραμανλή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς οι βουλευτές της Ν.Δ. χειροκρότησαν έναν βουλευτή συνάδελφό τους, ο οποίος είπε -για εμένα μια φράση που πρέπει να λέγεται από οποιονδήποτε πολιτικό- ότι «δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από οποιαδήποτε ασυλία και είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε, εμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη για το οτιδήποτε». Και όταν μάλιστα εκπροσωπεί ένα κόμμα που εξομοίωσε την παραγραφή ενός υπουργού με έναν πολίτη.

Δηλαδή λόγω της αναθεώρησης του Συντάγματος από την πλειοψηφία, με την πρόταση της Ν.Δ. δεν μπορεί να κρυφτεί ένας υπουργός μετά από δύο κοινοβουλευτικές θητείες, δηλαδή μετά από περίπου τέσσερα, πέντε, έξι, οκτώ χρόνια, πίσω από την παραγραφή. Ο κάθε Καραμανλής, ο καθένας από εμάς που έχει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό μπορεί εφόσον κριθεί το οτιδήποτε σε πέντε, σε 10, σε 15 χρόνια, σε 20 χρόνια να δικαστεί. Θέλω να πω κάτι. Χρειαζόμασταν τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού και εμείς οι ίδιοι αλλά κυρίως οι άνθρωποι, οι οποίοι πόνεσαν. Γιατί αυτόν τον χρόνο εγώ δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου τέτοια επιχείρηση να εργαλειοποιηθούν πονεμένοι άνθρωποι να μπουν ως ασπίδα στην πολιτική χυδαιότητα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Βέβαια, εγώ δεν θα κρύψω τα λόγια μου, έπρεπε να το ξέρουμε αυτό όλη τους η πολιτική ιστορία είναι συνυφασμένη με την υποκρισία. Και το τελευταίο που θέλω να πω είναι ότι αυτό χθες ήταν η αρχή. Η αρχή να μην αφήνουμε τίποτα αναπάντητο. Εμείς τι θέλουμε; Δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα και για όλους. Χωρίς αστερίσκους. Αλλά την επόμενη φορά που θα ειπωθεί το οποιοδήποτε ψέμα η αντίδραση θα είναι ακόμη πιο έντονη γιατί το έχουμε χρέος στους ανθρώπους που έχασαν τις οικογένειές τους και σε όλους τους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πράγματι σήκωσε πολύ τους τόνους η Αντιπολίτευση χθες τους σήκωσε όμως και η Κυβέρνηση. Το λέτε τώρα για την αλλαγή στάσης από εδώ και πέρα. Τους σήκωσε και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, μίλησε ουσιαστικά για οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία αντιμάχονται την Κυβέρνηση. Είπε για γεμάτα πορτοφόλια, για παράκεντρα που θέλουν να συγκυβερνήσουν και δεν θα το αποδεχτεί, όλα αυτά σε συνέχεια ενός δημοσιεύματος. Θεωρεί η Κυβέρνηση ότι υπάρχουν επιχειρηματικά, οικονομικά συμφέροντα που την υπονομεύουν και γιατί δεν τα κατονομάζετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερμηνεία ο Πρωθυπουργός χθες. Και από την πρώτη στιγμή, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η Κυβέρνηση έχει μία ενιαία φωνή και μια λογική αλήθειας απέναντι στους πολίτες, ήμασταν ξεκάθαροι. Αυτό, το οποίο συνέβη και ξεκίνησε από το Σάββατο το απόγευμα και κορυφώθηκε με την πρόταση δυσπιστίας λίγες ώρες μετά δηλαδή την Κυριακή το μεσημέρι, θεωρούμε ότι δεν εξηγείται με άλλο τρόπο. Ένας αρχηγός κόμματος ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει κατηγορήσει την Κυβέρνηση- για κάθε πιθανή και απίθανη αιτία, για κάθε λόγο,  εμείς διαφωνούμε με τις αιτιάσεις του, και με την υπερβολή που τις θέτει εν πάσει περιπτώσει- μια Κυβέρνηση που «παραβιάζει τους θεσμούς, το Κράτος Δικαίου, φτωχοποιεί τους πολίτες, ψηφίζει αντισυνταγματικά νομοσχέδια», ποτέ δεν κατέθεσε για όλα αυτά πρόταση δυσπιστίας και ήρθε για ένα δημοσίευμα, το οποίο πραγματικά ήταν ο ορισμός του παραπλανητικού τίτλου και δημοσιεύματος. Για ένα θέμα, το οποίο η ίδια η ΕΡΤ έναν χρόνο πριν είχε πει «από τις 15 συνομιλίες που έχετε ακούσει οι 14 αφορούν τη μοιραία αμαξοστοιχία η μία δεν την αφορά» Βέβαια όλες και οι 14 συνηγορούν στο ανθρώπινο λάθος. Ο Πρωθυπουργός όταν είπε στο υπουργικό συμβούλιο αυτά τα οποία τον κατηγόρησαν ότι είπε, είχε γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα από την ΕΡΤ και όλα τα άλλα site. Και εντέχνως μεταφέρουν τον χρόνο του υπουργικού συμβουλίου.

Γιατί τα λέω αυτά; Για δύο λόγους. Πρώτον, ενώ ξέρεις ότι αυτό το δημοσίευμα δεν έχει καμία σχέση με τη λογική και πάει να χτίσει ένα αφήγημα που είναι επικίνδυνο, το αφήγημα της μονταζιέρας, άρα συγκάλυψης στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων, είναι επικίνδυνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, κ. Μαρινάκη, αλλοίωση δεν έγινε των ηχητικών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μονταζιέρα τι σημαίνει; Σημαίνει αλλοίωση με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Είναι άλλο πράγμα να λείπει μια σειρά από μια εφημερίδα και την επόμενη μέρα να έρχεται η εφημερίδα και να λέει «Συγγνώμη, αυτό είναι το σωστό της σελίδας» και να έχει όλες τις άλλες σελίδες σωστές και είναι άλλο πράγμα να λείπει μια σειρά από μια εφημερίδα για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο. Ποιος ο λόγος να κοροϊδέψει ο οποιοσδήποτε τον οποιοδήποτε για ένα θέμα, που από το μεσημέρι της ίδιας μέρας είναι δεδομένο ότι από τις όσες συνομιλίες βγήκαν από την πρώτη μέρα, ενώ είχε ομολογήσει ο σταθμάρχης, η μία συνομιλία σε κάποια sites βγήκε με κάποιες σειρές να λείπουν. Προσέξτε όμως: Πρώτον, την ίδια μέρα το μεσημέρι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς έλειπαν αυτές οι σειρές; Με συγχωρείτε, κ. Υπουργέ…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η κατηγορία δεν είναι γιατί έλειπε μια σειρά από μια απομαγνητοφώνηση σε μια συνομιλία. Η κατηγορία είναι -μην κρύβουμε τα λόγια μας- ότι είχε σπουδή η Κυβέρνηση και ακόμη κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε βρεθεί στο σημείο να αλλοιώσει μια συνομιλία για να πείσει τον κόσμο ότι φταίει ο σταθμάρχης. Αυτή είναι η κατηγορία. Μην κρύβουμε τα λόγια μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά, σωστά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και λέω, λοιπόν: Ποιος ο λόγος να το κάνει αυτό ο οποιοσδήποτε, ενώ είχε ομολογήσει ο σταθμάρχης, το έχει μάθει η κοινή γνώμη και οι υπόλοιπες συνομιλίες, όσες είναι, λένε ότι φταίει και αυτός, όχι μόνον αυτός. Και μάλιστα, την μεθεπόμενη μέρα έρχονται όλα τα sites και η δημόσια τηλεόραση και λέει: «Παιδιά, αυτή η συνομιλία δεν αφορά τη μοιραία αμαξοστοιχία». Αυτά έχουν γίνει ένα χρόνο πριν. Και ανακάλυψε «ΤΟ ΒΗΜΑ» το «μέγα» θέμα. Και ο κ. Ανδρουλάκης που δεν έκανε πρόταση δυσπιστίας για τίποτε από όλα αυτά που έχει πει, βρέθηκε παραμονή 25ης Μαρτίου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, ο Ανδρουλάκης ήρθε σε απευθείας συνεννόηση με το συγκρότημα που εκδίδει «ΤΟ ΒΗΜΑ» και του είπαν: «Πήγαινε κάνε πρόταση μομφής»; Αυτό λέτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Ανδρουλάκης είναι δεδομένο ότι ενώ έχει πει ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους για μια νόμιμη εκλεγμένη Κυβέρνηση, η οποία πήρε επανεκλογή κάτω από χυδαία προπαγάνδα και συκοφαντία πριν από περίπου λιγότερο από έναν χρόνο, επέλεξε να κάνει πρόταση δυσπιστίας Κυριακή μεσημέρι για ένα συκοφαντικό, για την ακρίβεια παραπλανητικό -για να είμαι δίκαιος- δημοσίευμα. Μπορεί να το ήξερε από πριν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν συνιστά, όμως, ότι έχει συνεννοηθεί, γιατί εσείς κ. Εκπρόσωπε, λέτε ότι έχει συνεννοηθεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα γεγονότα, κ. Στάθη, μιλούν από μόνα τους. Επέλεξε ένα παραπλανητικό δημοσίευμα για να κάνει πρόταση δυσπιστίας. Αυτό το έγραψε η ιστορία. Δεν αμφισβητείται αυτό το πράγμα. Εμείς τα γεγονότα παρουσιάζουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Εγώ εκεί θα μείνω. Προσέξτε λίγο: Τα γεγονότα που μιλούν από μόνα τους λένε ότι το στικάκι παραδόθηκε μετά από τρεις μέρες, εκεί που θα έπρεπε να πάει. Ότι σε αυτές τις τρεις μέρες έγινε μια αλλοίωση. Ότι τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους, λένε ότι ο Πρωθυπουργός την άλλη μέρα το πρωί βγήκε και μίλησε για «ανθρώπινο λάθος». Ο δημόσιος διάλογος, επειδή τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους, την επόμενη μέρα όλο ήταν ότι πρόκειται μόνον για ανθρώπινο λάθος. Ότι είναι…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βάλτε να ακούσετε ότι αυτό που λέτε δεν ισχύει, κ. Αναγνωστάκη. Βάλτε να ακούσετε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, την δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός. Είπε ότι φαίνεται ότι επρόκειτο κυρίως για ανθρώπινο λάθος, το οποίο συνάντησε διαχρονικές παθογένειες του Σιδηροδρόμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, επειδή απαντάτε…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και το ξαναλέω, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω. Τι θέλουν να μας πουν; Ότι θέλαμε να φτιάξουμε αφήγημα ανθρώπινου λάθους, ενώ είναι ομολογημένο από την πρώτη στιγμή; Ενώ όλες οι άλλες συνομιλίες λέγανε για ανθρώπινο λάθος, επιλέξαμε εμείς να μοντάρουμε τη μία συνομιλία; Χρειαζόταν αυτό; Ποιος ήταν ο λόγος να γίνει αυτό; Ποιος είχε κίνητρο να το κάνει αυτό;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση είναι· αυτό θέλω να μας πείτε· μια ερώτηση μιας και απαντάτε και λέτε ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία σπουδή: Ποιος το έκανε; Ποιος πήρε τα ηχητικά; Ποιος διοχέτευσε…Όχι, όχι, μισό λεπτάκι· ποιος τα πήρε τα ηχητικά και ποιος τα παραποίησε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από το 2019 και μετά σταμάτησε να λειτουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης. Το 2019 εξελέγη μία κυβέρνηση που σέβεται τη διάκριση των εξουσιών. Δυστυχώς, είχαμε κυβέρνηση η οποία είχε παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης, το είχε πει ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, ο κύριος Κοντονής. Εμείς, λοιπόν, που μας ρωτάτε, εγώ είμαι εκπρόσωπος, όσο έχω την τιμή, της εκτελεστικής εξουσίας, όχι της δικαστικής. Και ο κύριος Στάθης ο οποίος είναι έμπειρος ρεπόρτερ όλα αυτά τα χρόνια και στο δικαστικό, πέραν της όλης υπόλοιπης πορείας του, ξέρει, δυστυχώς, ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διαχρονικά, όλων των υποθέσεων, είναι οι διαρροές δεδομένων. Όλες αυτές τις περιπτώσεις τις ερευνά η Δικαιοσύνη. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, και δεν απευθύνομαι σε εσάς, απευθύνομαι κυρίως στους πολιτικούς μας αντιπάλους, τα δικαστήρια γίνονται στις δικαστικές αίθουσες, οι έρευνες γίνονται στα γραφεία των ανακριτών και τις αποφάσεις τις βγάζουν τα δικαστήρια. Ούτε παρουσιαστές, ούτε οι πανελίστες, ούτε οι πολιτικοί, ούτε τα κόμματα. Εμείς απαντάμε ότι σε όλο αυτό το θέμα και νομίζω ότι δεν αφήσαμε καμία σκιά, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κίνητρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βγήκε κάποιος τρίτος και το έκανε στην ουσία λέτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ξανά λέω, εγώ πιστεύω ότι όλο αυτό φουσκώθηκε και γιγαντώθηκε, γιατί εάν είχε κάποιος λόγο, ο τρίτος, δεν θα έβγαιναν σωστές τη μεθεπόμενη ημέρα. Προφανώς, κακώς διέρρευσαν, η Δικαιοσύνη θα το κρίνει, η όποια αλλοίωση έγινε, έγινε, ενδεχομένως, εκ παραδρομής, δεν ξέρω, από αυτόν που την έκανε, δεν ξέρω ποιος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, πού ξέρατε την αλλοίωση; Για να τελειώσουμε με αυτό, κύριε Υπουργέ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ξανά λέω, είναι δεδομένο ότι την πρώτη ημέρα  βγήκαν δεκαπέντε συνομιλίες συνολικά. Η μία την πρώτη ημέρα είχε δύο γραμμές που έλειπαν, η οποία τη μεθεπόμενη ημέρα βγήκε σωστή. Όποιος θέλει να κοροϊδέψει, γιατί να βγάλει μετά τη σωστή. Να είμαστε σοβαροί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ακούστε με λίγο. Εδώ κι ένα χρόνο, ξέρετε ότι έχει γίνει αυτή η αλλοίωση, το γνωρίζετε· δεν είδαμε να κάνετε κάτι, ως κυβέρνηση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάνετε λάθος. Η Δικαιοσύνη το ερευνά· είναι λάθος αυτό. Δεν είμαστε Δικαιοσύνη. Είμαστε Κυβέρνηση. Όλα αυτά τα πράγματα τα ερευνά η Δικαιοσύνη. Και δεν θ’ απολογείται η κυβέρνηση, εάν πηγαίνει γρήγορα ή αργά η έρευνα της Δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απολύτως, το τελειώσαμε. Ερώτημα. Το διάβασα και το μεταφέρω. Λέει: «Το ατόπημα του Παπασταύρου και του Μπρατάκου ήταν πολύ μεγαλύτερο από τυχόν ατόπημα του Καραμανλή και έπρεπε ν’ αποπεμφθούν;». Το διάβασα, δεν το λέω εγώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά τίθεται στον διάλογο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Καραμανλής παραιτήθηκε. Μισό λεπτό, θα συγκρίνουμε υπουργούς με υπουργούς· μήλα με μήλα. «Όχι μήλα με πορτοκάλια», όπως λέει η φράση του λαού μας. Όταν συγκρίνουμε, λοιπόν, υπουργούς με υπουργούς, να σας θυμίσω ότι ο Καραμανλής ως υπουργός παραιτήθηκε την ίδια μέρα. Ένα το κρατούμενο· άρα, αυτό το επιχείρημα ―μπορεί να το ακούσουμε και αυτό, όλα τα έχουμε ακούσει από την αντιπολίτευση― δεν ευσταθεί. Δύο διαφορετικά θέματα. Στο ένα θέμα, προφανώς όπως αντιλαμβάνεστε ανελήφθη η πολιτική ευθύνη την ίδια ημέρα από τον κύριο Καραμανλή, το άλλο είναι ένα θέμα το οποίο ―μου επιτρέπετε επειδή είναι πάλι με ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργασθεί― έχει να κάνει με ένα λάθος μήνυμα το οποίο εστάλη, με μία λάθος συνάντηση. Η οποία, το είπαμε και το ξανά λέμε, με βάση τη στάση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού από την Κυριακή μέχρι και χθες, η οποία έχει συνοχή, δείχνει ότι εμείς αυτά που λέμε στην αντιπολίτευση, τα εννοούμε πλήρως. Προσέξτε, αυτό δεν ακυρώνει ούτε την προσφορά του κ. Μπρατάκου και του κ. Παπασταύρου, αλλά ξέρετε, υπάρχει και κάτι στη Νέα Δημοκρατία, το οποίο στα άλλα κόμματα είναι άγνωστο και ίσως γι’ αυτό και αυτό τώρα που γιορτάζουμε, τα «50 χρόνια Δημοκρατίας» ας το ψάξουνε να το βρούνε, που λέγεται «παραίτηση», «ανάληψη ευθύνης» και όλα τα σχετικά. Γιατί ειρωνευόταν ο κύριος Ανδρουλάκης, ειρωνευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για τις παραιτήσεις, αλλά, ξέρετε, υπάρχει και αυτό στη Νέα Δημοκρατία. Η ανάληψη ευθύνης, η παραίτηση και όλα τα υπόλοιπα. Ήταν ένα λάθος μήνυμα που εστάλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι· μας το είπατε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τίθενται ερωτήματα. Ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού αυτό, γιατί διατυπώνεται, επίσης, στο δημόσιο διάλογο, αν γνώριζε ο πρωθυπουργός ότι θα πηγαίναν εκεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Στάθη, νομίζω, ότι εάν άκουγε κανείς, χθες, την ομιλία του πρωθυπουργού και πώς ξεκίνησε η υπόθεση από την Κυριακή, με τις ανακοινώσεις, όπως είπατε, τις πολλές ανακοινώσεις που βγάλαμε

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οκτώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί έτσι απαίτησαν οι εξελίξεις, γιατί δεν έχουμε ωράριο.

Καταλαβαίνετε, αν συνδέσει κανείς τα κομμάτια του παζλ, ότι ο πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο θέμα. Όχι. Και το ξανά λέω, γιατί ακούστηκαν λέξεις «βεντέτα», οτιδήποτε.  Είναι μία αυτονόητη υποχρέωση ενός νόμιμα εκλεγμένου πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης που σέβεται και τους ψηφοφόρους της, αλλά και όλους τους πολίτες. Εμείς, τι θέλουμε; Εμείς θέλουμε να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμά μας, να διορθώσουμε τα λάθη μας και να κριθούμε από τους πολίτες γι’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν γνώριζε ο Πρωθυπουργός; Κύριε Μαρινάκη, δεν γνώριζε ο Πρωθυπουργός;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Μα νομίζω ότι την ακούσατε την ομιλία του και ήταν ξεκάθαρη.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μαθαίναμε τα ονόματα από τον κ. Μπρατάκο  και τον κ. Παπασταύρου, αν δεν το έλεγε ο κ. Ανδρουλάκης στη Βουλή ότι ήταν εκεί; Δεν θα το μαθαίναμε, λογικά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, ο κ. Ανδρουλάκης, επειδή προσπαθεί πάντοτε να διεκδικήσει κάτι που δεν του ανήκει, έκανε κάτι στη Βουλή, χρησιμοποίησε ένα δημοσίευμα που είχε βγει κάποιες ώρες πριν σε ένα συγκεκριμένο site – άρα δεν το ανακάλυψε κανένας Ανδρουλάκης – ως αντιπερισπασμό γιατί παρήγαγε πολύ μεγαλύτερο πολιτικό αποτέλεσμα ο κ. Παππάς στο ACTION 24. Ο κ. Παππάς βγήκε στο ACTION 24 και είπε ότι «ήμασταν σε συνεννόηση», ντιλάρισμα δηλαδή γι’ αυτούς που μας ακούνε, για να μην μιλάμε «ξύλινα»… Άρα, «ενδεχομένως, να γνωρίζαμε όλοι το δημοσίευμα, για να ρίξουμε την Κυβέρνηση» – δικαίωμά τους θεσμικό – δεν τα κατάφεραν, οι πολίτες, στο τέλος της ημέρας, μας κρίνουν όλους. Και επειδή αυτό αποκαλύφθηκε στη Βουλή, λίγες ώρες πριν την ομιλία του στη Βουλή που ήταν από κάτω, βγήκε ο Ανδρουλάκης, πήρε ένα δημοσίευμα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι, κ. Μαρινάκη; Εδώ υπάρχει το εξής: Λέει ο Πρωθυπουργός χθες – και ξαναλέω μου κάνει εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν το έχει ξαναπεί αυτό – λέει: Δεν θα συγκυβερνήσω με συμφέροντα, με παράκεντρα, κ.λ.π.. Μπορεί να θέλουν, λέει, αλλά εγώ δεν. Τι του ζητούν; Κάτι ζητούν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το έχει ξαναπεί πριν από περίπου ενάμισι χρόνο σε συνέντευξή του. Το έχει ξαναπεί. Και θα το ξαναπεί όποτε χρειάζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζήτημα είναι ότι του ζητούν κάτι; Θέλουν κάτι από τον Πρωθυπουργό της χώρας; Είναι βαριά κουβέντα, γι’ αυτό το λέω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να σας το απαντήσω αυτό. Προσπαθώ να κάνω όσο καλύτερα μπορώ τη δουλειά μου. Να ενημερώνουμε τους πολίτες για την αλήθεια, να παραδεχόμαστε τα λάθη μας, να τα διορθώνουμε, να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη και όσο μπορούμε, να έχουμε αποτέλεσμα – αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι. Αυτό μου έχει ζητήσει και αυτό κάνει και ο Πρωθυπουργός. Αλλά θα σας πω κάτι. Είναι μακρά η ιστορία, πολλές οι περιπτώσεις που αυτό που λέμε «συμφέροντα» προσπαθούν, θέλουν να μην υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες να είναι ισχυρές, όχι γιατί πρέπει να είναι ισχυρές απλώς για να είναι, έτσι για να έχουμε, ας πούμε, μία ικανοποίηση εμείς, αλλά για να μπορούν να λύνουν προβλήματα του τόπου, για να μην έχουμε ακυβερνησία, να μην ξαναζήσουμε τα χρόνια τα δύσκολα που ζήσαμε των μνημονίων, με τις πάρα πολλές αλλαγές και τα μπρος-πίσω, που στο τέλος φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Αυτό υπάρχει ιστορικά. Το γνωρίζουν, νομίζω, όσοι είναι έμπειροι ειδικά και στην πολιτική και στη δημοσιογραφία. Οι κυβερνήσεις, όμως, κρίνονται, έχουν εμπιστοσύνη, μένουν, κρατάνε, λόγω των πολιτών. Εμείς, λοιπόν, σε αυτούς απευθυνόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι. Έχει δύο σκέλη αυτή η ερώτηση. Ο κ. Βελόπουλος είπε ότι υπήρξε επαφή του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Αλαφούζο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Βελόπουλος – για να είμαστε τώρα και σοβαροί …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, για το «επαφή» μιλάω εγώ, αφήστε τον κ. Βελόπουλο. Μην κολλήσουμε στον κ. Βελόπουλο. Η ΕΣΤΙΑ το έγραψε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, αλλά όταν η «αυθεντία» την οποία επικαλείστε, είναι ο κ. Βελόπουλος, τώρα να είμαστε σοβαροί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αλλάζω. Η ΕΣΤΙΑ, λοιπόν, έγραψε ότι συναντήθηκε ο κ. Αλαφούζος …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντώ ξεκάθαρα. Ας βάλουν όλοι αυτοί που συκοφαντούν και παραπλανούν δίπλα την ανακοίνωση τη δική μου την Κυριακή …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, είναι συκοφαντία; Είναι συκοφαντία ότι βρέθηκε με τον κ. Αλαφούζο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λένε ότι, γιατί δεν λένε ότι βρέθηκε, είναι ακόμη χειρότερο. Ο Μητσοτάκης που πήρε μια απόφαση την Κυριακή, να απαντήσει σε έναν παραπλανητικό τίτλο. Που απάντησε ότι «σηκώνω το γάντι, ελάτε να τα πούμε μετά από πρόταση δυσπιστίας», με συγκεκριμένη διατύπωση. Κυριακή απόγευμα. Ίδια ρητορική την Κυριακή το πρωί. Η ίδια ρητορική και ίδια επιχειρήματα την Κυριακή το απόγευμα. Ίδια επιχειρήματα στην Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών από εμένα την Τρίτη το πρωί. Ξεκάθαρη θέση με ακριβώς την ίδια λογική στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό, με όλα τα επιχειρήματα … Αυτά, ξέρετε, τα έχουμε ακούσει πολλές δεκαετίες. Και αυτά, ενδεχομένως, είναι μία από τις βασικές αιτίες που μας …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η δεύτερη γρήγορη ερώτηση πολύ ήθελα να σας κάνω: Γιατί παραιτήθηκε ο κ. Μπίνης; Να εξηγήσουμε ότι ο κ. Μπίνης είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω εδώ αναλυτικό σημείωμα. Καταρχάς, δεν έχει καμία σχέση με τον σιδηρόδρομο ο κ. Μπίνης. Είναι για τις αερομεταφορές, πρώτον. Δεύτερον: Παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το δυστύχημα των Τεμπών ούτε με τον σιδηρόδρομο. Θα αντικατασταθεί. Και μάλιστα αυτό δεν προσβάλει, δεν αφήνει πίσω την έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς αυτό – προφανώς ο ίδιος καλύπτεται, όσο λείπει, από τον αναπληρωτή – αλλά αυτό δεν αφορούσε, οι αρμοδιότητές του δεν αφορούσαν, το ξαναλέω, είχε αρμοδιότητα για τις μεταφορές αέρος, όχι για τον σιδηρόδρομο. Άρα, δεν έχει καμία σχέση με το επίμαχο ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ήταν πρόεδρος όμως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, θα αντικατασταθεί. Δεν έχει σχέση αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αποφασίσατε τώρα και από αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες και αυτά που λέτε και εσείς σήμερα, να τα σπάσετε με τα συμφέροντα; Πέντε χρόνια ήσασταν καλά δηλαδή και τώρα χάλασε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άμα σας διαβάσω, κατ’ αρχάς κοιτάξτε να δείτε. Δεν το είπε πρώτη φορά αυτό ο Πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπε πέρυσι πάλι, αν θυμάμαι καλά. Πάλι με το ίδιο συγκρότημα είχε γίνει για το ποδόσφαιρο τότε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η πιο αστεία αιτίαση που έχω ακούσει τις τελευταίες ημέρες είναι ότι πήγατε και τα σπάσατε με αυτούς που ήσασταν μαζί. Προσέξτε. Αν σας διαβάσω πρωτοσέλιδα και καλά κάνανε, τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι και δεν έχει κανένας υποχρέωση να είναι υπέρ ή κατά μιας Κυβέρνησης. Αλλά ειδικά και η συγκεκριμένη εφημερίδα και όχι μόνο αυτή, αλλά και κάποιες άλλες εφημερίδες, έχουνε μόνο αυτό που λέμε ότι: «πω, πω ήτανε μαζί σας και σας ήταν υπέρ σας»; Το αντίθετο. Δηλαδή, άμα δείτε του αντίστοιχου site πρωτοσέλιδα και το ξαναλέω κάνουν σοβαρά τη δουλειά τους. Όταν βγάζουν κάτι παραπλανητικό, όποιος είναι αυτός, εμείς δεν έχουμε καμία κόντρα με κάποιον δημοσιογράφο, αλίμονο. Όταν, όμως, ο όποιος δημοσιογράφος βγάζει κάτι το οποίο είναι παραπλανητικό, οφείλουμε, να απαντήσουμε γιατί προσέξτε, αν δεν το κάνεις αυτό το ψέμα θα πάρει διαστάσεις τεράστιες..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, άκουσα να αποκαλεί φαιδρό τον κ. Κασσελάκη ο Πρωθυπουργός.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να μην πάθουμε ανοσία στην ανοησία. Νομίζω αυτό ήταν το πιο χαρακτηριστικό που είπε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είπε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Γιατί ο κ. Κασσελάκης το έχει τερματίσει. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο φαιδρότητας ταυτόχρονα με θεσμικά παραπτώματα. Είναι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από τη μία είναι η συνειδητή υπονόμευση του Πολιτεύματος. Γιατί, ξέρετε, τις εκλογές δεν τις κάνει ούτε ο Μαρινάκης, ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, ούτε κάποιος από όλους εμάς. Τις εκλογές τις κάνουν δικαστές, δικαστικοί αντιπρόσωποι, που έχουν δώσει όρκο, οι οποίοι είναι πολλοί σε κάθε εκλογικό κέντρο. Αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να ακούγονται. Δεν προσβάλουν εμάς, κάνουν λάθος. Προσβάλουν τη Δικαιοσύνη, προσβάλουν το Δικηγορικό Σώμα, προσβάλουν τους ανθρώπους οι οποίοι ψηφίζουν, προσβάλουν..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι άνθρωποι που ψηφίζουν λένε, το 88% λέει ότι η Κυβέρνηση δεν χειρίζεται καλά την υπόθεση αυτή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και τι σχέση έχει αυτό; Μπορεί να βγαίνει να λέει ο Κασσελάκης ότι οι εκλογές θα νοθευτούν; Είναι δυνατόν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό που λέτε εσείς. Εγώ πάντα μιλάω … για τα Τέμπη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Αναγνωστάκη έτσι ξεκίνησα. Είπα ότι κάναμε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Επειδή (η Αντιπολίτευση) είχαν βάλει «ασπίδα» μπροστά τους τον πόνο των ανθρώπων και ξέρουν ότι δεν μπορούμε να τους απαντήσουμε όπως τους αξίζει στη χυδαιότητά τους, ήμασταν πολύ πιο αμυντικοί από όσο θα έπρεπε απέναντι σε εκείνους, δεν μιλάω για τους συγγενείς, και αφήσαμε το ψέμα να πάρει διαστάσεις. Το ξαναλέω: Στο ζήτημα των Τεμπών, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που μας έχει πονέσει όσο ελάχιστα ζητήματα, όλους, είναι το ζήτημα που έχουν ακουστεί τα περισσότερα ψέματα, που θυμάμαι εγώ, από την Αντιπολίτευση. Δεν έχουν προηγούμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Κασσελάκης χθες έκανε μία ανάρτηση μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού και είπε ότι ο Πρωθυπουργός διοικεί μία οργάνωση και τον κάλεσε να παραιτηθεί και πάλι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας το ξαναλέω. Ο κ. Κασσελάκης δυστυχώς γελοιοποιεί έναν πολύ  σημαντικό θεσμό, έναν από τους πυλώνες, που είναι ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Την ίδια ακριβώς συνταγή με πολύ πιο ήπιο τρόπο, για να μην «αδικούμε» τον κ. Κασσελάκη, την είδαμε να ακολουθείται πριν από τις εκλογές του ’23. Είδατε πού οδήγησε. Δεν το καταλαβαίνουν, συνεχίζουν την ίδια συνταγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας νόμιμα εκλεγμένος Πρωθυπουργός με μία επανεκλογή με μεγαλύτερο ποσοστό, παρά τα πολλά προβλήματα εισαγόμενων κρίσεων. Κρίνεται καθημερινά από τους πολίτες. Εμείς τι κάνουμε; Και θα το κάνουμε με μεγαλύτερη ένταση προφανώς, γιατί η προπαγάνδα τους μας αναγκάζει να απαντάμε στα ψέματα. Παρουσιάζουμε τα πεπραγμένα μας για την οικονομία, για την υγεία, για την παιδεία. Παραδεχόμαστε τα λάθη μας και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε.

Αν θέλει ο κ. Κασσελάκης να συνεχίσει να κυλιέται στον βούρκο, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, εμείς θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μείον δύο Υπουργούς. Θα αναπληρωθεί η θέση σήμερα, θα γίνει κάτι ευρύτερο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτές είναι αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Σήμερα έχουμε ένα πολύ σημαντικό Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ανακοινώσουμε την 4η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ένας κατώτατος μισθός, που, αν θυμάστε, ο κ. Τσίπρας θα τον πήγαινε 750 και τον άφησε 680. Εμείς τον έχουμε πάει ήδη 780. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη, σε δύσκολα χρόνια, διπλάσιο ποσοστό. Εμείς είμαστε στο 2,5%, η Ευρώπη είναι κάτω από το μισό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην αγοραστική δύναμη πού είμαστε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό αφορά και την αγοραστική δύναμη. Η Ελλάδα έχει αυξήσει κατά 20% τον κατώτατο μισθό και κατά 19% τον μέσο μισθό. Αυξάνει το κατά κεφαλή ΑΕΠ. Έχει ανέβει 10 θέσεις ως προς τη σχέση που είχε με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης στον κατώτατο μισθό. Αυτό τι σημαίνει; Ότι είμαστε καλά ως προς την αγοραστική δύναμη; Όχι. Αλλά όταν καταφέρνεις να έχεις διπλάσιο ρυθμό σε αυτό στην Ευρώπη και τετραπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, ανεβάζεις ταυτόχρονα και την αγοραστική δύναμη. Με λίγα λόγια ήμασταν στα Τάρταρα, σηκωνόμαστε, ήμασταν στα Τάρταρα, σηκωνόμαστε ψηλά. Προφανώς πρέπει να σηκωθούμε ακόμα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 840 θα είναι; Ένα ναι ή όχι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ας περιμένουμε και κάτι. Είναι 780. Ήταν 650 και τι είχαμε πει; Θα τον αυξήσουμε διπλάσια από τον ρυθμό ανάπτυξης, 650 – 780 είναι 20%. Αυτό ήταν τετραπλάσια, ίσως και πενταπλάσια από τον ρυθμό ανάπτυξης. Τώρα θα δούμε πόσο θα αυξηθεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όπως έχουμε πει, θα φτάσει 950 μέσα στην 4ετία, στο τέλος της, και ο μέσος μισθός 1.500, ο οποίος ήδη έχει αυξηθεί, το ξαναλέω 19%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε.

Προηγούμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης έχασε δύο από τους στενότερους συνεργάτες του, αποδεικνύοντας ότι ο πυρήνας της διαφθο
Επόμενο άρθροΕκλογή του Δρα Μίμη Κοέν ως αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών