Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ» του ρ/σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ» του ρ/σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, πρώτον έχετε ―εμείς θέλουμε την εικόνα― πότε θα γίνει αυτό το ραντεβού, αν θα είναι Δευτέρα, τυπικό είναι, ή Τρίτη πρωί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως το λέτε τυπικό είναι. Ο Πρωθυπουργός ταξιδεύει την Κυριακή για το Βελιγράδι και η επιστροφή του προσδιορίζεται για τη Δευτέρα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να γίνει Δευτέρα απόγευμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακόμα περιμένουμε και τη λίστα των εκπροσώπων και τι εκπροσωπεί ο καθένας εξ αυτών των αγροτών, εντός των επόμενων ωρών ή το πολύ, τέλος πάντων, θεωρώ μέσα στο Σαββατοκύριακο. Θα ενημερωθείτε, εάν θα είναι Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη πρωί. Έχει να κάνει με αυτά τα δύο που σας είπα, ως παραμέτρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ ωραία. Λοιπόν, εδώ βγάζουμε αγρότες, όλες αυτές τις ημέρες, πριν από λίγο βγάλαμε και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, τον κύριο Γιάννη Κουκούτση, ο οποίος μας είπε «πάμε εκεί για να μας δώσουνε, όχι για να συζητήσουμε γενικώς και αορίστως». Και κυρίως να τους δώσετε, αυτό ζητούν πάνω απ’ όλα, την κατάργηση του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Υπάρχει, λέει, σε όλες τις χώρες, γιατί να μη γίνει και εδώ; Και ότι το έχετε καταργήσει αυτόν το φόρο σε εφοπλιστές και σε διάφορες άλλες κοινωνικές ομάδες, βιομηχάνους, δεν ξέρω τι, και θέλουν να το καταργήσετε και για κείνους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι είναι άλλη μία φορά και δεν θα είναι ούτε, προφανώς, η τελευταία, θα ακολουθήσουν πάρα πολλές φορές, που ο πρωθυπουργός, και ειδικά με τους αγρότες και σε πολλές περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα ―έτσι αντιλαμβάνεται εκείνος το καθήκον του- συνομιλεί με κοινωνικές, επαγγελματικές ομάδες. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι έχουν σοβαρά αιτήματα οι αγρότες και ειδικά αυτοί οι οποίοι επλήγησαν από το πρωτοφανές φυσικό φαινόμενο του Daniel, έχουν ακόμα περισσότερα προβλήματα. Απαντώ κατευθείαν σε αυτό το οποίο λέτε, εκπροσωπώντας μία κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που στην πράξη έχει δείξει ότι πιστεύει πολύ στις καταργήσεις και μειώσεις φόρων. Το κάναμε πάνω από 50 φορές αυτό την προηγούμενη τετραετία, το συνεχίζουμε και στη δεύτερη τετραετία με πολλές παρεμβάσεις. Εμείς τι θέλουμε; Θέλουμε κάθε φορά που καταργείται ή μειώνεται ένας φόρος, να είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει σε αντίστοιχη ελάφρυνση των πολιτών, των επαγγελματιών και ούτω καθ’ εξής. Εν προκειμένω, απαντώ ότι επίκειται, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, την προηγούμενη Παρασκευή, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επιστροφή στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου, γιατί αυτό θεωρούμε ότι είναι κάτι που δημοσιονομικά μπορεί να σηκώσει η χώρα μας. Είναι 82 εκατομμύρια ευρώ το δημοσιονομικό κόστος, και θα φθάσει στην τσέπη, στα χέρια των αγροτών, και θα έχει ουσιαστικά θετική επίδραση. Αντιλαμβανόμαστε, μεταξύ των βασικών αιτημάτων απ’ ό,τι είδαμε και στο κείμενο το οποίο δημοσιεύθηκε και λάβαμε κι εμείς στη συνέχεια ως αίτημα για συνάντηση των αγροτών, ότι εκφράζουν έναν προβληματισμό, ως προς το ότι, εάν το λάβουν στο τέλος ουσιαστικά της χρονιάς, δεν θα έχουν την αναγκαία ρευστότητα. Γι’ αυτό και προσπαθούμε, μέσω του υπουργείου Οικονομικών -γιατί είναι κάτι το οποίο δεν είναι τόσο απλό να γίνει- να διευκολύνουμε όσο μπορούμε περισσότερο αυτό το δίκαιο αίτημα των αγροτών. Δηλαδή, είναι δεδομένη η επιστροφή, προσπαθούμε να δούμε τον τρόπο που θα γίνει, ούτως ώστε να ικανοποιηθεί και το αίτημά τους για ρευστότητα.

Αν δει κανείς και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, και η μείωση φόρου στις ζωοτροφές και η μείωση φόρου στα λιπάσματα και η μείωση του φόρου εισοδήματος, δηλαδή, μια σειρά από παρεμβάσεις, δεν αφορούν ούτε μόνο εφοπλιστές, ούτε μόνο μεγάλους επιχειρηματίες. Ίσα ίσα η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογικών ελαφρύνσεων της κυβέρνησης, και εν προκειμένω για τους αγρότες, αφορά το σύνολο της κοινωνίας και είναι στραμμένη περισσότερο σε αυτούς, όπως έπρεπε να γίνει και έτσι θα συνεχίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι εξετάζεται να δοθεί πιο νωρίς το ποσό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ή ένα μέρος, δεν γνωρίζω ακριβώς, για να μην δημιουργώ εντυπώσεις. Περιμένουμε από το Υπουργείο Οικονομικών να μας πει τι μπορούμε να κάνουμε, γιατί είναι συγκεκριμένα και τα δημοσιονομικά δεδομένα και οι λύσεις που υπάρχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι αγρότες, όμως, ζητούν τελείως την κατάργηση. Υπάρχει πιθανότητα να συζητήσετε την κατάργηση ή αυτό είναι κάτι εκτός συζήτησης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από όσο γνωρίζω, δεν είναι στην ατζέντα ή στο προεκλογικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης, για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, ένα τέτοιο θέμα περί κατάργησης του συγκεκριμένου φόρου. Οπότε δεν μπορώ να σας πω κάτι, το οποίο δεν είναι στις προθέσεις μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξουν και άλλες ανάσες; Καταλαβαίνουμε ότι εάν θέλετε να κρατήσετε ένα μυστικό, το κρατάτε. Γενικώς, θα υπάρξει κάποια ανάσα επιπλέον;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όσο θυμάμαι, η Κυβέρνηση αυτή και ειδικά λόγω των πολλών κρίσεων, την πανδημία, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το να βελτιώνει την ελληνική οικονομία, να αποδίδει περισσότερο, να αυξάνεται δηλαδή το Α.Ε.Π. μας και να μειώνεται ταυτόχρονα και το χρέος ως προς το Α.Ε.Π., προσπαθεί να επιστρέφει αυτό που λέμε το «υπερπλεόνασμα» στους πολίτες και την κοινωνία. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις. Αποτυπώνεται, παρά τις κρίσεις και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για ακόμα μια χρονιά. Αυτή είναι η πολιτική μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγιναν πολλές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έκπληξη να περιμένουν οι αγρότες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι αυτά. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Από εκεί και πέρα, θα προσπαθήσουμε, στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων, να ακούσουμε τα αιτήματά τους. Να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε πολλά άλλα ζητήματα που δεν είναι άμεσα δημοσιονομικά, με έμφαση κυρίως στους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν από τον Ντάνιελ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λένε οι αγρότες το θέμα των ελληνοποιήσεων, που δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, εκεί μπορεί να γίνει δουλειά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι για μένα μια από τις πιο σοβαρές επιμέρους συζητήσεις αυτής της μεγάλης κουβέντας που θα γίνει με τους αγρότες, το ζήτημα των ελληνοποιήσεων. Έχει δώσει μεγάλη έμφαση η Κυβέρνηση, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και στους ελέγχους στα σύνορα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον προβληματισμό τους και ναι, είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης. Και γνωρίζω, έχοντας βρεθεί πολλές φορές δίπλα στον Πρωθυπουργό σε πολλές του περιοδείες και κυρίως σε αγροτικές περιοχές, ότι έχει προσωπικό ενδιαφέρον. Γιατί; Γιατί αυτό που λέμε «από το χωράφι στο ράφι» είναι από τα πιο σοβαρά ζητήματα. Υπάρχουν πολλές ενέργειες που έχει κάνει η Κυβέρνηση και θα τις αποτυπώσουν και ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί. Και προφανώς, είναι και πολλά ακόμα που πρέπει να κάνουμε και θα γίνουν, μετά και από όσα θα μας εκθέσουν οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδαμε τον Πρωθυπουργό και στο Χαϊδάρι να μιλά για τις ευρωεκλογές. Χθες, είχε και συνάντηση με τον κ. Βέμπερ. Πού βάζει τον πήχη η Ν.Δ., με δεδομένο ότι έχει ανοίξει μέτωπα, σκληρά μέτωπα και οι ευρωεκλογές θα είναι και ένας πήχης και για την Κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του τι κάνει η Αντιπολίτευση, τι θα κάνει και τι θα γράψει το ταμείο. Εσείς πού βάζετε τον πήχη; Στο 30, στο 33;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, για μας το μόνο μέτωπο είναι με τα προβλήματα των πολιτών και το μέτωπο με τις πολλές παθογένειες που υπάρχουν για πολλές δεκαετίες στη χώρα και προσπαθούμε να λύσουμε. Εγώ δεν θα το πω ότι «ανοίγουμε πολλά μέτωπα». Θα το πω «εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας» και, πολλές φορές, παίρνοντας και κάποιες αρχικά όχι και τόσο δημοφιλείς αποφάσεις, που όμως οι πολίτες, όταν τις βιώνουν στην καθημερινότητά τους, καταλαβαίνουν την αναγκαιότητά τους. Δεν θέλω να μπω σε μια λογική αριθμών. Η αλήθεια είναι ότι παραδοσιακά οι ευρωεκλογές έχουν, κατά καιρούς, μια πιο χαλαρή ψήφο. Δηλαδή, τα εκτός Βουλής κόμματα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά και όλα όσα έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλουμε μια επανεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης. Για μένα τα διακυβεύματα είναι δύο κυρίως, όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον. Το ένα έχει να κάνει με την αξιολόγηση του πρώτου έτους μιας πολύ δύσκολης δεύτερης τετραετίας, για το αν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις, με τα λάθη τα οποία πρέπει να διορθωθούν, πόσο γρήγορα προχωρήσαμε σε διάφορους τομείς. Και είναι όλα αυτά που ψηφίζονται κάθε εβδομάδα από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Και το δεύτερο, γιατί μιλάμε για ευρωεκλογές, τι έχει κάνει το κάθε κόμμα εκτός συνόρων. Και εδώ μιλάμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, για τα χρήματα που δόθηκαν για την πανδημία, για το ρεύμα. Σκεφτείτε ότι η Ελλάδα μέχρι το 2019, μην κοροϊδευόμαστε, ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Ήταν η αρνητική είδηση σε κάθε μεγάλη ιστοσελίδα για πάρα πολλά ζητήματα, για το χρέος, για το έλλειμμα και για πολλά ζητήματα. Πλέον, όπως λέει ο Economist, είναι η χώρα της χρονιάς. Αυτό δεν είναι για να πανηγυρίζουμε, γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα. Αλλά όλο αυτό έγινε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση άλλαξαν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά η Ευρώπη μας τιμώρησε χθες. Κόλαφος ήταν το ψήφισμα για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε. Κατ΄ αρχάς, δεν μας τιμώρησε η Ευρώπη. Ήταν ένα ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, δεν το υποβαθμίζουμε το Ευρωκοινοβούλιο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα σας το αποτυπώσω όπως ακριβώς είναι. Ήταν ένα ψήφισμα κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν μας καταδίκασε η Ευρώπη. Η Ευρώπη κάθε χρόνο βγάζει μια Έκθεση για το κράτος Δικαίου. Την εκδίδει για όλα τα κράτη. Η τελευταία εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και αναγνώρισε πολύ σημαντική πρόοδο στη χώρα μας. Αυτά είναι αποτυπωμένα γραπτώς και τα έχουμε μνημονεύσει πάρα πολλές φορές. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που ήταν. Δεν έχουμε, πλέον, πολιτικούς καταδικασμένους 13-0. Δεν απειλούνται από εν ενεργεία Υπουργούς οι πολιτικοί αντίπαλοι ότι θα μπουν στη φυλακή, όπως έβγαλε προχθές η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ». Δεν έχουμε ζητήματα Κράτους Δικαίου, όπως είχαμε στο παρελθόν. Δεν έχουμε ζητήματα, όπως είχαμε στο παρελθόν, με προαναγγελία σκανδάλων, «από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Αυτά όλα και οι ενέργειες που έχουν γίνει, ο νόμος που βγήκε για τις επισυνδέσεις, όλες οι παρεμβάσεις που κάναμε με τον νέο νόμο για τη διαφάνεια των Μέσων, τα περισσότερα Μέσα από ποτέ υπάρχουν τώρα, ο τρόπος νομοθέτησης, ο οποίος πλέον είναι ένας τρόπος χωρίς εκπρόθεσμες τροπολογίες. Όλα αυτά αναγνωρίζονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς εξηγείτε, όμως, αυτό το ψήφισμα, το καταδικαστικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να μας πείτε, εάν υπάρχει και θέμα να χάσουμε κονδύλια, γιατί αυτό είναι το δεύτερο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εκεί θα φτάσω. Η Ελλάδα, όπως σας είπα και πριν, από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, φαίνεται ότι, με τις ενέργειες, τις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωταγωνιστεί. Όλο αυτό, λοιπόν, ενοχλεί τους πολιτικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι παίζουν ένα πολιτικό παιχνίδι με πολλά επεισόδια. Αυτό ήταν ένα επεισόδιο ακόμα κατά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του ισχυρότερου κόμματος στο Ε.Λ.Κ., που είναι η Ν.Δ. και προσωπικά του Πρωθυπουργού. Είδαμε, πολλές φορές, συκοφαντίες για τη χώρα, για τη δήθεν νεκρή Μαρία στον Έβρο, την προσπάθεια να μπλοκαριστεί η χρηματοδότηση για τον φράχτη στον Έβρο και όλα τα υπόλοιπα από την Ευρώπη. Προσέξτε. Το πιο λυπηρό και το πιο ανησυχητικό είναι ότι υπερψήφισαν αυτό το ψήφισμα και Έλληνες ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι εξ αυτών, που στο άρθρο 22 του ψηφίσματος αυτού, προβλέπετο  το μπλοκάρισμα, ο περιορισμός της χρηματοδότησης της χώρας, με βάση τα όσα συκοφαντικά αναφέρει το ψήφισμα. Προφανώς, να μην υπάρχει ανησυχία για τους Έλληνες πολίτες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι μεταξύ των ευρωβουλευτών που εξέλεξαν είναι και κάποιοι, οι οποίοι έβαλαν πάνω από τη χώρα μας και τα συμφέροντά της τα μικροκομματικά δικά τους πολιτικά συμφέροντα. Αυτό είναι στην κρίση των πολιτών. Και κάποιοι, δυστυχώς, ανήκουν σε κόμματα -είστε δημοσιογράφοι και ξέρετε τι λέω- που δεν τους πείραξε το γεγονός ότι κάποιοι δημοσιογράφοι, κάποιοι δικαστές, κάποιοι πολίτες, αναρτήθηκαν φωτογραφίες τους εν είδει προγραφών. Δεν τους πείραξε ότι ένας Υπουργός καταδικάστηκε αμετάκλητα. Δεν τους πείραξε όλα όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Τους πείραξε η επιτυχία της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κονδύλια κινδυνεύουμε να χάσουμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, κανένας τέτοιος κίνδυνος, γιατί δεν είναι μια απόφαση της Ευρώπης, όπως λένε. Είναι ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Αλλά έχει την αξία του, σε συνέχεια όσων λέγαμε στο παρελθόν, ότι Έλληνες ευρωβουλευτές συκοφαντούν την Ελλάδα και υπερψηφίζουν ένα ψήφισμα που ζητά οι Έλληνες πολίτες, ο ελληνικός λαός, το ελληνικό κράτος να έχει λιγότερη χρηματοδότηση -ζητούν δηλαδή κάτι τέτοιο- από την Ευρώπη.

Προηγούμενο άρθροΓενική Συνέλευση Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Ορίστηκε η 15μελής επιτροπή των αγροτών και κτηνοτρόφων που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό- Οι συμβολικοί αποκλεισμοί σήμερα