Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Π. Μαρινάκη στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ στον ΣΚΑΪ

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μαζί μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Λέγαμε πριν για τη χθεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και την ομιλία του κ. Κασσελάκη, που βεβαίως σας επιτέθηκε για μια ακόμη φορά και με αφορμή το πόθεν έσχες. Πώς το είδατε εσείς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θέλω να επικεντρωθώ σε αυτά που κάνουν οι αντίπαλοί μας, ειδικά την τελευταία ημέρα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον πολιτικό του λόγο λέω, όχι για τον κόσμο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λέγαμε, όταν εξελέγη ο κ. Κασσελάκης, ότι θα γίνει κυρίαρχη τάση ο «πολακισμός» στον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα πρώτα δείγματα που είχε. Κατάφερε ο μαθητής να ξεπεράσει τον δάσκαλο σε χυδαιότητα, τοξικότητα, συκοφαντίες, από μαύρες σακούλες, υποθέσεις που είναι λυμένες πριν από πέντε και δέκα χρόνια. Ένας λόγος που δεν συνάδει ούτε με την ηλικία του, ούτε με το τι έχει νιώσει η δική μου γενιά- γιατί και εγώ συνομήλικος είμαι- και οι νεότεροι από τα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια των κρίσεων και από τις δυσκολίες που περάσαμε, κυρίως ως προς το εισόδημά μας. Εμείς δεν κλείσαμε ποτέ τα μάτια στις δυσκολίες, εμείς δεν λέμε ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένας παράδεισος, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα να λυθούν. Είπε μια φράση ο Πρωθυπουργός: Δεν υποσχέθηκα ποτέ θαύματα. Αλλά ξέρετε κάτι, βλέπω μια Κυβέρνηση που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της υπερδεκαετούς κρίσης. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε τρέξει γρήγορα, σε άλλες πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Και βλέπω μια Αντιπολίτευση, -όχι μόνο την Αξιωματική για να μην αδικώ τον ΣΥΡΙΖΑ, και τα υπόλοιπα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ-, να προσπαθεί με τη ρητορική αλλά και με τις μαξιμαλιστικές προτάσεις να επαναφέρει τις αιτίες που δημιούργησαν αυτές τις κρίσεις. Φτάσαμε στο σημείο να είμαστε η γενιά που έφυγε κατά μεγαλύτερο κύμα στο εξωτερικό κυρίως για δύο λόγους. Ο βασικός ήταν η πλειοδοσία, τα λεφτόδεντρα. Ερχόταν πάντα το άλλο κόμμα, κυρίως αυτό ξεκίνησε το ’80, να τάζει και να δίνει από το μυαλό του περισσότερα από αυτά που μπορεί να δώσει. Και η άλλη λογική είναι η έντονη πόλωση και το κλίμα όλο αυτό που δημιουργήθηκε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ν.Δ. δεν έχει ευθύνη για τα μνημόνια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε αναλάβει πολύ μεγαλύτερο μέρος….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα έχει ευθύνη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ν.Δ. έχει κάνει την αυτοκριτική της, η Ν.Δ. κάθε φορά που οι πολίτες αποφασίζουν να πάει από την Κυβέρνηση στην Αντιπολίτευση σέβεται το αποτέλεσμα, η Ν.Δ. έχει μάθει να διαχειρίζεται τις ήττες, κυρίως, αναγνωρίζοντας τις επιλογές του κόσμου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος δεν το κάνει; Ο κ. Σαμαράς δεν παρέδωσε στον κ. Τσίπρα…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή έχουμε εκλογές σε δύο ημέρες να μη γυρίσουμε στο 2015…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνώ να μείνουμε στο παρόν. Εσείς είπατε για τις ημέρες της κρίσης…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ρητορική Κασσελάκη ως προς την τοξικότητά της και ως προς τις παροχολογίες και η έλλειψη στοιχειώδους τεκμηρίωσης σε βασικά ζητήματα μας γυρίζει στις χειρότερες εποχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις βλέπουμε τη μεγαλύτερη δεξαμενή των αναποφάσιστων να προέρχεται από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Αν ο κόσμος βλέπει μια Κυβέρνηση που -όπως εσείς περιγράψατε – προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση της ακρίβειας, που κάνει μεταρρυθμίσεις με αργότερους ρυθμούς αλλά κάνει, γιατί είναι δυσαρεστημένος; Γιατί σκέφτεται αν θα την ξαναψηφίσει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς η απάντηση είναι γιατί υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα. Αλλά θα σας πω και ένα τεχνικό ζήτημα. Όταν για παράδειγμα είναι 10% οι αναποφάσιστοι, είναι λογικό, το 36% αυτών, όταν ένα κόμμα έχει πάρει στις τελευταίες εκλογές 41%, δηλαδή το 3,6% να προέρχεται από το κόμμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά η ίδια λογική λέει, όταν έχω μια Κυβέρνηση, που βλέπω να προσπαθεί και το αναγνωρίζω αυτό και μια αντιπολίτευση, που σύμφωνα με τη δική σας περιγραφή «τάζει λαγούς με πετραχήλια», ακοστολόγητα, φέρνει ξανά «λεφτόδεντρα», πάω «δαγκωτό» εκεί που θεωρώ ότι διασφαλίζει τη σταθερότητα. Και παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι έχετε φθορά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς κανένας δεν αμφισβήτησε το γεγονός ότι ακόμα υπάρχουν προβλήματα, πρώτον. Δεύτερον, είναι άλλο πράγμα οι εθνικές εκλογές, άλλο πράγμα οι ευρωεκλογές. Από το 1981 μέχρι και το 2019 – άμα δείτε – ακόμα και σε περιόδους που ήταν κυρίαρχα κόμματα είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε η Νέα Δημοκρατία, η διαφορά τους – ακόμα και ίδια μέρα το 1981 ή ένας μήνας διαφορά το 2019 – ήταν από 8 έως 10 μονάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αληθές είναι αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι αληθές. Πάμε να σας πω εγώ -απευθυνόμενος κυρίως σ’ αυτούς τους πολίτες οι οποίοι είτε είναι κοντά μας, είτε μας ψήφισαν, είτε σκέφτονται να μας ψηφίσουν και τώρα είναι ευρύτερα στην κατηγορία των αναποφάσιστων- δύο λόγους για τους οποίους θεωρώ εγώ ότι είναι κρίσιμη η ψήφος για τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρώτος λόγος κρύβεται στο τι συνέβη από τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 μέχρι σήμερα. Ήρθαμε με ένα πρόγραμμα, εκλεγήκαμε με ένα πολύ τιμητικό 41% – επειδή άκουσα πριν και την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ- το οποίο δεν είναι αλαζονεία, είναι η λαϊκή ετυμηγορία. Το 41% είναι η λαϊκή ετυμηγορία που αξιολογείται καθημερινά και κυρίως θα αξιολογηθεί το 2027. Είναι η επιλογή του κόσμου. Άρα, να μην την προσβάλουμε την επιλογή του κόσμου. Αυτόν τον ένα χρόνο, λοιπόν, ξέραμε ότι η δεύτερη τετραετία –είναι ο πρώτος χρόνος της δεύτερης τετραετίας– είναι η τετραετία που πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με τις παθογένειες ολόκληρων δεκαετιών, ακόμα και με δική μας ευθύνη. Τι έχουμε καταφέρει και έχουμε ψηφίσει; Μη κρατικά Πανεπιστήμια, μεταρρύθμιση για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ, ενιαία λίστα χειρουργείων, απογευματινά χειρουργεία, αύξηση των μισθών των γιατρών, πρέπει να γίνουν και άλλα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε για τον τελευταίο χρόνο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τον τελευταίο χρόνο. Επιστολική ψήφος, φορολογικό νομοσχέδιο, νέος τρόπος επιλογής διοικήσεων στο δημόσιο με ΑΣΕΠ, καταπολέμηση αυθαίρετης δόμησης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά η αντιπολίτευση τα ψήφισε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω. Νέα λογική στα γήπεδα και στα Πανεπιστήμια, που –έχουμε κάνει και την αυτοκριτική μας– επιτέλους εφαρμόζεται ο νόμος. Σ’ όλα αυτά, είτε είναι νομοσχέδια, είτε είναι πολιτικές επιλογές, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΠΑΣΟΚ ήταν απέναντι. Άρα, καταλήγω, ποια είναι η κριτική που ακούμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχω την εντύπωση ότι έχει ψηφίσει μεγάλο μέρος από αυτά…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ψηφίσει, σε μερικά, αλλά είναι σ’ όλα κατά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά που λέτε, πάντως, δεν έχουν κυριαρχήσει. Υπάρχουν αυτά που λέτε, τα ψηφίσατε αυτά που λέτε, αλλά άλλο κυριάρχησε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Παυλόπουλε, να ολοκληρώσω. Ποια είναι η κριτική που ακούμε καλοπροαίρετα και τη θεωρούμε και πάρα πολύ γόνιμη για εμάς. «Τρέξτε πιο γρήγορα». Άρα, το σωστό μήνυμα είναι «τρέξτε πιο γρήγορα». Αυτό το μήνυμα θα σταλεί με το να ψηφίσει κάποιος ένα από τα κόμματα, που σ’ όλα αυτά δεν είναι στο «τρέξτε πιο γρήγορα», είναι στο «μην κάνετε τίποτα». Με λίγα λόγια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην καθημερινότητα θα αλλάξουν πράγματα, κ. Υπουργέ; Εδώ, ο κόσμος πλήττεται από την βαρβαρότητα της ακρίβειας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με λίγα λόγια -και θα πάω και στην καθημερινότητα – το βράδυ των εκλογών υπάρχει ένας κίνδυνος. Η Νέα Δημοκρατία, τι λέει; Η Κυβέρνηση τι λέει; Έχουμε άλλα τρία χρόνια για να κριθούμε πολύ αυστηρά – είπα δέκα;- να κάνουμε άλλα είκοσι, άλλα τριάντα, που χρειάζεται ο τόπος με κυριότερο, βέβαια, να αυξηθεί κι άλλο το εισόδημα. Φοβάμαι και πιστεύω ότι δεν θα γίνει. Είμαστε αισιόδοξοι με βάση και τις μετρήσεις, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, πρέπει το μήνυμα εκείνο το βράδυ να είναι καθαρό. Να τρέξουμε πιο γρήγορα με ένα αποτέλεσμα, που θα μας δίνει τη δυνατότητα. Και κυρίως δεν θα δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να λέει τι; «Α, θες να κάνεις τα επόμενα μη-κρατικά Πανεπιστήμια; Δεν έχεις νομιμοποίηση. Θες να περάσεις την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση για τον ΑΣΕΠ; Δεν έχεις νομιμοποίηση».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό διεκδικεί η κάθε αντιπολίτευση. Τι διεκδικεί η κάθε αντιπολίτευση

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδημητρίου, λέω το εξής πολύ απλό, για να πάμε και στην ευρωπαϊκή διάσταση και στην καθημερινότητα. Λέω το εξής πάρα πολύ απλό: η ίδια η αντιπολίτευση έχει επιλέξει να εργαλειοποιήσει, να χρησιμοποιήσει αυτές τις εκλογές ως μια ψήφο διαμαρτυρίας, ακόμα και το να πέσει η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σηκώσατε το γάντι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση να σηκώσουμε το γάντι. Εδώ λέμε ότι οι εκλογές είναι το 2027.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τους είπατε ψηφίζουμε για την Ευρώπη και ελάτε να συζητήσουμε για το τι θα γίνει η Άμυνα, αν θα στηρίξετε ή όχι, τους είπατε, πάμε να συζητήσουμε για τα εσωτερικά θέματα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Εμείς λέγαμε και λέμε «ψηφίζουμε για την Ευρώπη», αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να μην απαντήσουμε σε μία κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία έχει δύο κοινές συνισταμένες: το «όχι σε όλα» και την επαναφορά της λογικής του μαξιμαλισμού «των λεφτόδεντρων». Αυτά τα οποία τάζει, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το κομμάτι, η αντιπολίτευση, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, μας επαναφέρουν στη λογική που μας οδήγησε στην χρεοκοπία.

Ευρωπαϊκή διάσταση και καθημερινότητα. Πολύ σημαντική, κρίσιμη και για το εσωτερικό. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν χρόνια κρίσεων, εισαγόμενων κρίσεων. Πανδημία, πόλεμος πολύ κοντά μας, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε όλα αυτά τα πέντε χρόνια φάνηκε η αξία του να έχεις μία Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που να μπορεί να κερδίζει για τη χώρα σου και να μην κοιτάει μικροκομματικά, όταν βγαίνει εκτός αυτής. Ήρθαν πάνω από 40 δισ. και στήριξαν επιχειρήσεις και εργαζόμενους για να μην κλείσουν στην πανδημία, 36 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν πάνε σε λίγους. Πάνε σε προληπτικές εξετάσεις για ανθρώπους που θέλουν να προλάβουν τον καρκίνο, πάνε σε ψηφιακούς πίνακες σε όλα τα σχολεία, πάνε στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, πάνε σε 80 Νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας, γιατί ήταν υπό κατάρρευση και τώρα, επιτέλους, αρχίζει και βελτιώνεται η εικόνα τους ―ναι, πολλά χρόνια πίσω είχε πάει η χώρα στο ΕΣΥ―, πάνε σε μεγάλους δρόμους, μεγάλα έργα, πάνε στους πολίτες. Τη στιγμή, λοιπόν, που εμείς προσπαθούσαμε να οχυρώσουμε -και τα καταφέραμε στο μεταναστευτικό- τα σύνορά μας, εκείνοι ανακάλυπταν μια δήθεν νεκρή Μαρία. Τη στιγμή που φέραμε 36 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκείνοι συνέτασσαν ψηφίσματα για να κοπεί η χρηματοδότηση της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας λέει ότι έχουν πάει σε ημέτερους τα λεφτά αυτά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα απάντησα. Εάν όλα αυτά είναι ημέτεροι, τότε δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Τα επόμενα χρόνια έχουμε κι άλλες μεγάλες μάχες: το επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Άμυνα, την Κοινή Αμυντική Πολιτική, την Αναθεώρηση της ΚΑΠ. Και απευθύνομαι στους αγρότες, με τα πολλά προβλήματα που έχουν ακόμα, ό,τι τους είπαμε το κάνουμε πράξη. Και όλα τ’ άλλα κόμματα, με τα μητρικά τους κόμματα στην Ευρώπη, είναι απέναντι στην ήπια προσαρμογή στην ΚΑΠ, που είναι υπέρ των αγροτών. Όλα αυτά, λοιπόν, θα συζητηθούν, θα τα διαπραγματευθούμε στην Ευρώπη. Θέλουμε, λοιπόν, όσο το δυνατόν περισσότερους εκπροσώπους που παίζουν στην Ευρώπη με τη φανέλα της Εθνικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή είπατε για την Άμυνα πριν, θέλω μια απάντηση σε αυτό που είπε ο κύριος Κασσελάκης χθες, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Naval Group και στις φρεγάτες που χτίζονται εκεί για λογαριασμό της Ελλάδας. Ήταν, το θυμηθήκατε τρεις ημέρες πριν τις εκλογές να πάτε εκεί; Κι επίσης, είπε ότι το κάνατε, για να αλιεύσετε ακροδεξιές ψήφους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ωραία. Κοιτάξτε να δείτε, είναι η ίδια ρητορική που ακούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, την επαναλαμβάνει και ο κύριος Κασσελάκης. Και νομίζω ότι έχει κουράσει κιόλας αυτή η ρητορική. Δεν θέλω καν να μπω σε αυτή τη διαδικασία, θα σας πω: το τελευταίο που περιμέναμε ν’ ακούσουμε –έχουμε μισή μέρα να το ακούσουμε ακόμα- ότι ανακάλυψε, εφηύρε ή προγραμμάτισε τη D-Day στη Νορμανδία ο Πρωθυπουργός, πού ήταν τιμητικά καλεσμένος, για να πάει χθες εκεί και προφανώς, επί τη ευκαιρία αυτή, να δείξει στους πολίτες ότι αυτά που τους λέμε για τα εξοπλιστικά, για την αλλαγή πίστας, που είναι, πλέον, η Ελλάδα, υπάρχουν. Γιατί, ξέρετε, μιλάμε σ’ έναν κόσμο που προεκλογικά ―να μην το ξεχάσουμε― τι είχε ζήσει το 2019; Έναν Ποινικό Κώδικα ο οποίος ήταν «η χαρά του εγκληματία» και «μουσαμάδες». Ένας κόσμος, λοιπόν, που έχει κουραστεί να βλέπει «μουσαμάδες», θέλει να βλέπει έναν Πρωθυπουργό ο οποίος αυτά τα οποία λέει αυτά τα πέντε χρόνια ―και εδώ είναι ένα πολύ μείζον θέμα που αλλάζει την Ελλάδα επίπεδο― υπάρχουν. Και έγινε μία ημέρα, η οποία ήταν ιστορικής σημασίας. Συνδυάστηκε, προφανώς, και είναι στο πλαίσιο της λογοδοσίας. Είναι λέξη άγνωστη η λογοδοσία. Και επειδή είπατε για την καθημερινότητα, δεν θέλω ν’ αποφύγω την ερώτηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πάμε στην καθημερινότητα, με συγχωρείτε, πάνω σε αυτό. Για να μην ξεφύγουμε από το θέμα, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια ανοιχτή, δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο πολέμου, ενός μεγάλου πολέμου. Η Γερμανία, επίσημα ο Υπουργός Άμυνας, σέρνει τον κόσμο σε πολεμική ετοιμότητα. Ο Ρώσος απαντάει ότι θα απαντήσω με κάθε τρόπο, ακόμη και δια αντιπροσώπων. Θέλω να σας ρωτήσω αν μας ανησυχεί αυτή η συζήτηση και αν μπαίνουμε κι εμείς σε μία κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς είμαστε ένα Κράτος, το οποίο θέλουμε να είμαστε όσο καλύτερα οχυρωμένο με την καλύτερη δυνατή εξωτερική πολιτική και δεν μπαίνουμε σε αυτή την λογική. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλουμε τον κόσμο. Όμως, η αλήθεια είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ισχυροποιηθεί, ακούγεται πιο δυνατά η φωνή της, έχει συνάψει τις πιο ιστορικές συμφωνίες τα τελευταία πέντε χρόνια, βγαίνει εκτός συνόρων και σε όλα τα επιμέρους επίπεδα ακούγεται. Πολλές φορές πρωταγωνιστεί, όπως σε μεγάλες συζητήσεις και για την Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα. Αυτό είναι καίριας σημασίας για την χώρα, χωρίς να σημαίνει ότι θα χρειαστεί σε δύσκολες καταστάσεις. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, όμως οφείλουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας, έστω και ήπιας, σκεφτόμαστε να μπούμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, αυτή την στιγμή είμαστε σε μια κατάσταση ενίσχυσης, οχύρωσης. Ενίσχυσης της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Και σε αυτή την συζήτηση, το πιστεύω πραγματικά -με κάποιες θλιβερές εξαιρέσεις των προηγούμενων ετών, όπου γινόντουσαν κάποιες συζητήσεις, οι οποίες δεν είχαν κανένα αντίκρισμα- είμαστε όλοι μαζί, είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Όλη η Ελλάδα. Θεωρώ ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός τις θέσεις που πολύ ισχυρά διατυπώνει στην Άγκυρα, στο ΝΑΤΟ, παντού σε όλον τον κόσμο, είναι οι θέσεις που διατύπωναν και οι προκάτοχοί του και είναι οι θέσεις οι ισχυρές, οι ελληνικές, που θα διατυπώνονται και στη συνέχεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε και στην καθημερινότητα, κ. Υπουργέ, γιατί ο κόσμος ενδιαφέρεται να του πείτε συγκεκριμένα πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό που τον βασανίζει κάθε μέρα, πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Εσείς έχετε οχυρωθεί, λέτε δεν μπορούμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ, λες και είναι γραμμένο στις πλάκες. Πληρώνουμε 24% για τα πάντα. Αυτό μπορεί να αλλάξει; Ρωτήσαμε και τον Πρωθυπουργό προχτές, μας είπε ακόμη δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο, αλλά προοπτικά μπορεί να το δει, τέλος πάντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 60% το ρεύμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ρεύμα, επίσης, που ανέβηκε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει το 60% στο ρεύμα. Για να μην πανικοβάλλουμε τους πολίτες, το ρεύμα για έκτο συνεχόμενο μήνα έχει τιμές, και μέσες τιμές και στο πράσινο και στο μπλε τιμολόγιο, χαμηλότερες από όταν ξεκίνησαν τα πολύχρωμα τιμολόγια. Μην πανικοβάλλουμε τους πολίτες, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Πάμε τώρα στο ανάποδο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αυξηθεί ως 60%, κ. Υπουργέ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη. Και, εν πάση περιπτώσει, η Κυβέρνηση αυτή όταν είχαμε υπέρογκες αυξήσεις, που δεν είμαστε τώρα εκεί, έδωσε 13 δισεκατομμύρια για να μην τις πληρώσουν οι πολίτες. Άρα, να απαντήσω για…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης είπε δημόσια: Αλλάξτε πάροχο. Όταν λέει ο Πρωθυπουργός αλλάξτε πάροχο, τους παρόχους τους πονάει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να πούμε και για τα υπόλοιπα και να μην ξεχνάμε τι ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, γιατί ήταν δύσκολα χρόνια και για τους πολίτες, αυτά τα δύσκολα χρόνια, τα τελευταία, που σε μια χώρα που είχαμε βαρεθεί να ακούμε: «φορολογήστε τον πλούτο, φορολογήστε τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό το έκανε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είχαμε βαρεθεί να ακούμε: «Δώστε σε αυτούς που έχουν ανάγκη, από τους άλλους». Αυτό το έκανε γιατί είχε καθήκον η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μόνο 13 δισ., σας είπα, δόθηκαν για το ρεύμα και φτάσαμε στο σημείο να καλύπτουμε -γιατί έτσι έπρεπε να κάνουμε- μέχρι και το 100% των αυξήσεων στα κοινωνικά τιμολόγια και 90% των αυξήσεων στα τιμολόγια τα οικιακά. Προσέξτε: Φτάσαμε στο σημείο, όμως, να μπορούμε, επειδή ήρθησαν οι αιτίες που αύξησαν το ρεύμα, να εφαρμόσουμε μια πολιτική που λοιδορήθηκε. Ήταν και λίγο έτσι μπερδεμένη στην αρχή…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα χρώματα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με τα χρώματα. Για να μην είμαστε και άδικοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ήταν και εύκολο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είχαμε μπερδέψει τον κόσμο. Όμως ήταν αποδοτική και κρίνεται κάθε μήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λειτούργησε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καθημερινότητα. Είναι το βασικό κριτήριο επιλογής ψήφου, γιατί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και παραμένει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αλλάξει αυτό που ζούμε κάθε μέρα στα σούπερ μάρκετ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Παρά το γεγονός ότι ήταν καλύτερος ο τελευταίος μήνας ως προς τις συγκρίσεις του πληθωρισμού, ακόμα το πρόβλημα παραμένει. Εδώ, λοιπόν, θα μείνω στο σύνθημά μας, που είναι «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» που λέει όλη την αλήθεια. Ποια είναι η αλήθεια; Η Ελλάδα έχασε πολλά χρόνια, πάνω από δέκα χρόνια, χρόνια στα οποία, κυρίως το 2015-2019 –και το λένε οι αριθμοί αυτό– στην Ευρώπη «έβρεχε» χρήματα. Είχε ανάπτυξη 5–6%. Για να καταλάβουν πού βρισκόμαστε. Και κλείνω. Σε αυτά τα χρόνια η Ελλάδα ήταν οριακά στην ύφεση. Από το 2019 και μετά, που στην Ευρώπη, λόγω των κρίσεων, είχαμε οριακή ανάπτυξη, η Ελλάδα έχει τετραπλάσιους και πενταπλάσιους ρυθμούς. Αυτό τι σημαίνει; Είμαστε πρώτοι στον ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Σημαίνει ότι έχουμε τον καλύτερο ρυθμό αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά είμαστε πολύ χαμηλά ακόμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαστε μακριά από την Ευρώπη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μισθούς πολύ μακριά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς, είμαστε μακριά. Έχουμε αρχίσει, όμως, αυξάνουμε τους μισθούς, κατώτατος 650 ευρώ ήταν, 830 πήγε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 1.500 ισχύει στο τέλος της τετραετίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι όχι απλά δέσμευση, είναι ο απόλυτος στόχος μας. Δύο είναι οι απόλυτοι στην οικονομία. Να συνεχίζουμε να δίνουμε δουλειά στον κόσμο, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν δουλειά. Έχει αυξηθεί ο μέσος μισθός. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, έχουμε απόσταση, αλλά έχουμε αρχίσει και την καλύπτουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η είδηση για παράταση υποβολής του πόθεν έσχες ισχύει ή όχι τελικά; Μια τρίμηνη παράταση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι πάρα πολύ απλό και καθαρό. Και για να πω για το πόθεν έσχες, επειδή πιάστηκε ψευδόμενος ο κ. Κασσελάκης. Κατ’ αρχάς, επειδή αυτό γίνεται και από την Αντιπολίτευση, είναι άλλο πράγμα η αρχική δήλωση, και εγώ την έκανα τον Φεβρουάριο και πολλοί άλλοι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ανοιχτή η πλατφόρμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ανοιχτή, ορθάνοιχτη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τρίμηνο για τί πράγμα ισχύει τώρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ας την κάνει. Και, επίσης, όλα τα μέλη της Κυβέρνησης και όσοι έχουν σχετική υποχρέωση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εμείς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στις 30/6 θα καταθέσουν, όπως έχουν υποχρέωση. Δεν είναι υπερήμερος κανένας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τρίμηνο τί είναι τότε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό ήταν κάτι το οποίο διακινήθηκε. Ενδεχομένως διακινήθηκε από αυτούς οι οποίοι χειρίζονται την Υπηρεσία, εάν υπάρχει φόρτος. Αλλά όχι για τα πολιτικά πρόσωπα, όχι για την Κυβέρνηση. Και προσέξτε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να συμπληρώσουμε μετά από τρεις μήνες ή όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα παράτασης, πρώτον. Δεύτερον, η πλατφόρμα είναι ανοιχτή, μπορούν να κατατεθούν τα έγγραφα και χειροκίνητα, για το αρχικό πόθεν έσχες, που είναι ο κ. Κασσελάκης και τα μπερδεύει επίτηδες …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι πότε πρέπει να τα καταθέσουμε εμείς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μέχρι τις 30/6.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα; Κατακαλόκαιρο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω και κάτι, επειδή μου το είπατε. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο του πανικού. Δημιουργούν ανύπαρκτα ζητήματα, όπως είναι η παράταση, ανύπαρκτα ζητήματα, επαναφέρουν υποθέσεις οι οποίες είναι λυμένες παμψηφεί από τη Βουλή, γιατί αυτό που συνέβη …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που είπε ο κ. Οικονόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα περί συναλλαγής με τη Δεξιά…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που είπε ο κ. Οικονόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα οποία ειπώθηκαν από την Τρίτη. Έχουμε μετρήσει με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού πάνω από 30 – 35 ανακοινώσεις ή αναρτήσεις μέσα σε μία εβδομάδα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δείχνει πανικό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και ξέρετε πού οφείλεται ο πανικός; Ήρθαν και συγκρούστηκαν οι αλαζονικές μεγαλοστομίες του κ. Κασσελάκη, που δεν καταλαβαίνω και γιατί τις είπε. Εγώ δεν ποινικοποιώ τη δουλειά. Ίσα – ίσα. Μπράβο σε έναν άνθρωπο αν έχει δουλέψει και έχει βγάλει λεφτά. Αλλά όταν λες «εγώ δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψω ποτέ στη ζωή μου», μετά κάποια στιγμή θα έρθουν τα στοιχεία. Τα στοιχεία, η πραγματικότητα και όλα όσα βγαίνουν …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί θα κριθείς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε, μετά τα στοιχεία. Και κάτι τελευταίο. Ας μην επιτιθέμεθα ούτε στους δημοσιογράφους ούτε στα Μέσα, ειδικά όταν επικαλούμαστε το Κράτος Δικαίου, ενώ η αρμόδια Επίτροπος, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τελικά τους διαψεύδει στην πράξη. Να σταματήσουμε αυτή τη λογική. Δεν έκανε διακαναλική ο κ. Κασσελάκης, δεν ήθελε να απαντήσει σε όλους τους δημοσιογράφους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε εσείς δεχθήκατε το debate. Το προσωπικό debate.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς κάναμε διακαναλική. Εμείς κάναμε τα πιο πολλά debate. Και στη Βουλή έχουμε απαντήσει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν δέχεται το προσωπικό debate; Ούτε με τον κ. Τσίπρα το είχε δεχθεί ούτε και με τον κ. Κασσελάκη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή είχα την ευθύνη ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης να συντονίσω αυτή τη συζήτηση, απάντησε στις περισσότερες δυνατές ερωτήσεις και στον περισσότερο χρόνο, από όλα τα Μέσα, όπως ξέρετε, στη διακαναλική. Είναι παρών με κάθε ευκαιρία και στη Βουλή να απαντήσει, όπως οφείλει.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη 

Προηγούμενο άρθροΝίκος Πετρουλάκης: Κατάφερε να ενώσει ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή, Καλαμαριά!
Επόμενο άρθροΓιατί Νέα Αριστερά | Έφη Αχτσιόγλου