Συνέντευξη της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6 fm»

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6 fm» και τους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα

 

Δημοσιογράφος : Καλημέρα και σε σας.

 

Δημοσιογράφος : Η κυρία Γεροβασίλη είναι από τις πέντε που κέρδισαν τον νομό στις Ευρωεκλογές.

 

Δημοσιογράφος: Αλήθεια είναι αυτό, πέντε ή έξι νομίζω. Γιατί ήταν ο νομός Άρτας, ήταν η Β΄ περιφέρεια Πειραιά, τα Χανιά, το Ηράκλειο και η Αχαΐα. Αυτοί ήταν οι πέντε νομοί στους οποίους ο Σύριζα ήταν πρώτο κόμμα.

 

Δημοσιογράφος: Και νομίζω και η Β΄ Πειραιά.

 

Δημοσιογράφος: Ναι το είπα και η Β΄ Πειραιά. Κυρία Γεροβασίλη χθες άκουσα με μεγάλη προσοχή θα έλεγα, το προεκλογικό σας πρόγραμμα. Δεν είχα εικόνα στην τηλεόραση και δεν αναγνώριζα τις φωνές. Θα έλεγα ότι μοιάζει πολύ με της Νέας Δημοκρατίας: μειώσεις φόρων, τι; Τελικά είστε με τους φτωχούς ή με την μεσαία τάξη, γιατί έχουμε μπερδευτεί λίγο με εσάς.

 

Δημοσιογράφος: Τώρα πάμε μεσαία τάξη μάλλον.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μάλλον δεν μας προσέχατε πολύ όλο αυτό το διάστημα.

 

Δημοσιογράφος: Α, μην το λέτε κυρία Γεροβασίλη..

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μάλλον δεν προσέχατε.

 

Δημοσιογράφος: Όχι εμείς ο λαός, ο λαός καταψήφισε.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς μιλάω για την συζήτησή μας διότι ο λαός προφανώς και θα ακούσει και θα κρίνει. Και νομίζω ότι θα προσπαθήσει να ακούσει διότι οι εκλογές…

 

Δημοσιογράφος: Ναι, το λέω ξέρετε γιατί η μείωση της φορολογίας -γιατί εκεί στάθηκε κυρίως ο πρωθυπουργός θα μου επιτρέψετε να πω και σε άλλα θέματα- ήταν το κυρίως αφήγημα, είναι το κυρίως αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, μόνο που σε μας είναι πράξη. Υπάρχει μία διαφορά.

 

Δημοσιογράφος: Ναι, θα γίνει πράξη, άκουσα…

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εμείς έχουμε μιλήσει για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας. Όχι τώρα, αλλά σας θυμίζω από την Θεσσαλονίκη. Και σας θυμίζω ότι έχει νομοθετηθεί ήδη σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων μέχρι το 2020 και το 1 % υλοποιείται από φέτος. Δηλαδή, θέλω να σας πω ότι προφανώς και δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεχίζουμε με τόσο υψηλή φορολογία σε διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες, όπως αυτό που λέμε για τους μικρούς και τους μεσαίους. Αυτά όμως τα έχουμε ήδη πει και έχουμε αρχίσει να τα δρομολογούμε.

 

Δημοσιογράφος: Τι δεν κατάλαβε ο λαός που είπε και ο Αλέκος ο Φλαμπουράρης;

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν εννοώ αυτό. Κοιτάξτε το τι δώσαμε εμείς, να γίνει κατανοητό ότι είναι μια άλλη συζήτηση. Ωστόσο έχουμε την ευκαιρία τώρα, είναι ένας προεκλογικός χώρος και χρόνος μέχρι τις εκλογές για να μιλήσουμε ολοκληρωμένα. Διότι ξέρετε, μερικές φορές, οι τίτλοι δεν αποδίδουν την πραγματικότητα και κυρίως οι τίτλοι που σου βάζει ο αντίπαλος. Εμείς λοιπόν δεν μιλήσαμε ποτέ ότι πρέπει να είναι υψηλή η φορολογία αλλά ότι πρέπει να είναι δικαιότερη. Και σε αυτό το βηματισμό συνεχίζουμε με σταδιακές μειώσεις, κοστολογημένες και ρεαλιστικές.

 

Δημοσιογράφος: Η διαφορά είναι ότι εσείς λέγατε για την αναγκαιότητα.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ορίστε;

 

Δημοσιογράφος: Εσείς λέγατε ότι είναι αναγκαίο να μειωθεί αλλά επειδή κυβερνούσατε δεν είχανε μειωθεί γι’ αυτό ο κόσμος ψήφισε κατά.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση αυτή ολοκλήρωσε και υλοποίησε όρους μνημονίου σε μία χώρα την οποία παραλάβαμε χρεωκοπημένη. Και μία χώρα στην οποία σήμερα έχουμε φτάσει να έχει οικονομική ασφάλεια και με το μαξιλάρι που έχει δημιουργηθεί των περίπου 34 δισ. Αυτός όλος ο αγώνας δεν ήταν ούτε εύκολος, ούτε αυτονόητος. Και προφανώς ακολουθήσαμε ένα σχέδιο για να βγάλουμε την χώρα από την περιπέτεια το οποίο απεδείχθη πετυχημένο. Δηλαδή βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια…

 

Δημοσιογράφος: Εντάξει κυρία Γεροβασίλη. Ο αντίλογος λέει ότι αν δεν κάνατε αυτά που κάνατε το πρώτο εξάμηνο του ‘15, η χώρα θα είχε βγει από το 2015 από τα μνημόνια και δεν θα χρειαζόταν να βγει το ‘19.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτές είναι εύκολες αναγνώσεις διότι είχαν προηγηθεί δύο μνημόνια με στόχο να βγάλουν την χώρα από τα μνημόνια και απέτυχαν και τα δύο. Το μνημόνιο που εφαρμόσαμε εμείς, όμως, πέτυχε να βγάλει την χώρα από το μνημόνιο. Αυτή είναι η διαφορά. Και μέσα σε αυτό ασκήθηκαν πολιτικές οι οποίες δεν ήταν πάντα ούτε από εμάς, ούτε εύκολες αποφάσεις από εμάς…

 

Δημοσιογράφος: Όταν όμως εξαγγείλατε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ξέρατε ότι είχατε μνημόνιο μπροστά σας. Ξέρατε τις δυσκολίες και παρόλα αυτά το είπατε και παρόλα αυτά το ανακοινώσατε. Μήπως και τώρα είστε ακριβώς στην ίδια κατάσταση; Δηλαδή ενώ ξέρετε ότι έχουμε δύσκολα πράγματα μπροστά μας, εξακολουθείτε να χαϊδεύετε αυτιά με 500.000 θέσεις εργασίας;

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ μίλησα για την Θεσσαλονίκη της τελευταίας χρονιάς. Για το πρόγραμμα στη ΔΕΘ. Τελευταίας, εσείς αναφέρεστε στο ‘15.

 

Δημοσιογράφος: Αναφέρομαι στο ‘15. Ναι, βεβαίως.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το ‘15 όμως εμείς βάλαμε την πρότασή μας στον ελληνικό λαό και του είπαμε: κοιτάξτε, είμαστε υποχρεωμένοι να αναδιπλωθούμε και να οπισθοχωρήσουμε. Ποιος θέλει να διαχειριστεί την τύχη της χώρας; Και μας έδωσε την εντολή. Και τότε στην Θεσσαλονίκη ειπώθηκαν πράγματα όσον αφορά το πώς και με ποιο σχέδιο θα βγάλουμε την χώρα. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Σήμερα, λοιπόν, που έχουμε βγει από το μνημόνιο -επαναλαμβάνω δεν ήταν ούτε αυτονόητο, ούτε εύκολο-  σήμερα έχει το δικαίωμα, και εμείς να μιλήσουμε για το δικό μας πρόγραμμα αλλά και τα άλλα κόμματα…

 

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, κύρια Γεροβασίλη. Όμως αυτό το επίτευγμά σας, ότι βγάλατε την χώρα από το μνημόνιο, το είπατε δυνατά και πριν από τις Ευρωεκλογές αλλά το αποτέλεσμα δεν σας δικαίωσε.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε. Εμείς δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε κάτι στο λόγο μας για να κρύψουμε ή να δικαιωθούμε. Εμείς θα μιλήσουμε ειλικρινά στον ελληνικό λαό. Θα μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας. Το πρόγραμμα που μπορούμε πια να σχεδιάσουμε και να υλοποιούμε μόνοι μας με αξιοπρέπεια για την χώρα. Η αξιοπρέπεια της χώρας επανακτήθηκε. Αυτά δεν μπορούμε να τα παραβλέπουμε. Ωστόσο θα πρέπει να υπενθυμίζουμε και πού παραλάβαμε την χώρα και τι κάναμε αυτά τα χρόνια που αποδεικνύουν τις προθέσεις μας και βεβαίως το πρόγραμμά μας την επόμενη τετραετία.

 

Δημοσιογράφος: Κυρία Γεροβασίλη είστε πολιτικός και ξέρετε ότι στην πολιτική πολλές φορές αυτού του είδους τα επιτεύγματα και αυτού του είδους οι επιτυχίες -στο βαθμό που εσείς το θεωρείτε επιτυχία και κάποιοι άλλοι όχι- προεξοφλούνται πολιτικά. Δηλαδή, λέει ok, αυτό έγινε. Τώρα από εδώ και μπρος θέλουμε κάτι καινούργιο. Προσδοκούμε κάτι καινούργιο. Μπορείτε να το εκφράσετε αυτό; Και το λέω για να επιστρέψω στην πρώτη ερώτηση γιατί εσείς ως τώρα υπερασπιστήκατε με πάθος τα πολύ χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Και προσφέρατε αυτή την 13η σύνταξη όπως την λέτε εσείς, οι άλλοι τη λένε επίδομα, το μπόνους στο τέλος του χρόνου κλπ. Από εδώ και μπρος όμως βλέπουμε αυτή τη στροφή στην επιχειρηματολογία σας και στην κατεύθυνσή σας προς τη μεσαία τάξη. Αυτά τα δύο μπορείτε να τα κάνετε μαζί; Θα τα κάνετε μαζί; Γιατί ο κ. Τσακαλώτος, τον άκουσα επίσης χθες, ήταν σε άλλη κατεύθυνση.

 

Δημοσιογράφος: Τι είπε ο Τσακαλώτος;

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω είχαμε ακριβώς την ίδια…

 

Δημοσιογράφος: Είπε ας πούμε πάντα είναι αντίπαλός του η μεσαία τάξη, του κ. Τσακαλώτου.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εμείς είπαμε στον ελληνικό λαό το εξής: «κανείς μόνος του στη κρίση». Αυτό έκρυβε μέσα του και πολιτικές προφανώς. Δεν ήταν μια ευχή ή μια συμπαράσταση.

 

Δημοσιογράφος: Βεβαίως.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και βεβαίως σταδιακά αρχίσαμε να υποστηρίζουμε εκείνα τα κοινωνικά στρώματα τα οποία είχαν τα μεγαλύτερα προβλήματα και είχαν βρεθεί κάτω από τα όρια της φτώχειας ή και στα όρια της φτώχειας που, σας θυμίζω, βρέθηκε και μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης. Άρα, οφείλαμε να υπερασπιστούμε με προτεραιότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε κανέναν Έλληνα πολίτη και νομίζω ότι αυτό θα ξαναρωτήσουμε τον ελληνικό λαό. Κάναμε καλά που προσπαθήσαμε να μην αφήσουμε κανένα μόνο του, να μην αφήσουμε ανθρώπους να τρώνε στα σκουπίδια; Κάναμε καλά που εξασφαλίσαμε την πρόσβαση στην υγεία στα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους; Κάναμε καλά που δώσαμε επιδόματα ενοικίου; Έτσι; Αυτά, κοιτάξτε, αυτά ήταν υποχρέωσή μας να τα κάνουμε με βάση τις εξαγγελίες μας και το πρόγραμμα μας. Σήμερα η χώρα αναπνέει και προχωράμε. Έχουμε κάνει το ένα βήμα, πάμε να κάνουμε το ολοκληρωμένο βήμα. Αυτό θα πούμε στον ελληνικό λαό.

 

Δημοσιογράφος: Κυρία Υπουργέ, θα σας πουν όλοι καλά κάνατε, αλλά θα σας πουν η μεσαία τάξη, που λέτε ήταν από τις βασικές αιτίες που…

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η μεσαία τάξη φτωχοποιήθηκε στα δύο πρώτα μνημόνια.

 

Δημοσιογράφος: …θα σας πουν τα κάνατε καλά για τους άλλους φτωχοποιώντας εμάς. Αυτή είναι η ένσταση που υπάρχει.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι. Η μεσαία τάξη, σας θυμίζω, ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις είχαν κλείσει μέχρι το 2014, η ανεργία εκτινάχτηκε στο 28% μέχρι το 2014. Εμείς προσπαθήσαμε και αντιστρέφουμε αυτήν την εικόνα. Αλλά ξέρετε, η μεσαία τάξη η οποία τροφοδοτήθηκε από την κατανάλωση κλπ, έπρεπε να στηριχτούν και άνθρωποι. Άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούν να φτάσουν στο σούπερ μάρκετ. Δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα.

 

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Δεν είναι μόνο, κυρία Γεροβασίλη, ότι εσείς την πιέσατε πάρα πολύ με τους φόρους και όχι μόνο τη μεσαία τάξη, είναι ότι την κάνετε και ταξικό αντίπαλο. Δηλαδή μέσα στην επιχειρηματολογία, όχι ίσως τη δική σας αλλά…

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ποτέ δεν συνέβη αυτό.

 

Δημοσιογράφος: …πολλούς συναδέλφους σας ουσιαστικά τους βάλατε απέναντι στις φτωχοποιημένες τάξεις και αυτό για μένα είναι το μεγάλο πρόβλημα.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, είναι άλλο να μιλάμε για το 5% μιας επιχειρηματικής ελίτ, η οποία έχει…

 

Δημοσιογράφος: Μα με την ελίτ μια χαρά τα πήγατε.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, εμείς δεν στηρίζουμε κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και από άποψη, αλλά ενώ την ίδια άποψη διατυπώνει η Νέα Δημοκρατία, βλέπουμε να κάνει ακριβώς το αντίστροφο και να θέλει να μας επαναφέρει σε ένα τέτοιο μοντέλο, το οποίο πτώχευσε τη χώρα. Ποια είναι η διαφορετικότητα στο παραγωγικό μοντέλο που προτείνει η Νέα Δημοκρατία; Δεν βρίσκω. Βρίσκω ή το κρύβει και δεν μας το λέει…

 

Δημοσιογράφος: Κυρία Γεροβασίλη, δώστε μας πριν κάνει την ερώτηση ο κ. Φελέκης..

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: … ή ότι θέλει να μας επιστρέψει στο ίδιο ακριβώς παραγωγικό μοντέλο που χρεοκόπησε τη χώρα.

 

Δημοσιογράφος: Όχι, λέω, δηλαδή μας λέτε ότι μπορεί και να γυρίσει το παιχνίδι με δέκα μονάδες διαφορά στις Ευρωεκλογές;

 

Δημοσιογράφος: Σε 27 μέρες, ναι…

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στις εκλογές δεν θα αναμετρηθούν τα ποσοστά των Ευρωεκλογών μεταξύ τους.

 

Δημοσιογράφος: Σωστό.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στις εκλογές θα αναμετρηθούν προγράμματα. Προγράμματα που θα δείχνουν εάν βασίζονται σε πραγματικότητα ή αν δε βασίζονται, αν είναι ρεαλιστικά, αν είναι κοστολογημένα, αν ακολουθούν το καινούργιο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα και βεβαίως αν μας πάει μπροστά ή μας γυρίζει πίσω.

 

Δημοσιογράφος: Και ποιος θέλετε να κυβερνήσει τη χώρα, ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και τελικά την ώρα που ο κάθε πολίτης θα πάει στην κάλπη για να αποφασίσει για τη ζωή του ακριβώς το δίλλημα θα είναι εκεί. Επομένως, ναι, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών βεβαίως και έδωσε ένα σήμα, βεβαίως και δίνει ένα δυνατό σήμα το οποίο και εμείς το πήραμε και όχι μόνο εμείς. Γι’ αυτό και γίνεται όλη αυτή η συζήτηση. Είναι ένα σήμα, ωστόσο δεν έκρινε τις εθνικές εκλογές. Μέχρι τότε λοιπόν υπάρχει δρόμος και μένει να φτάσουμε στην ημέρα της κάλπης που τότε όμως ελπίζω και από την πλευρά της αντιπολίτευσης να έχει ξεδιπλωθεί με ειλικρίνεια πρόγραμμα, γιατί προς το παρόν βρίσκονται σε μια κρυψώνα επί της ουσίας.

 

Δημοσιογράφος: Να σας πω κάτι άλλο. Εσείς είστε βέβαια στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και δεν μπορείτε εύκολα να διορίσετε αστυνομικούς. Εσείς διορίσατε κανέναν εκεί, που αυτά που έγιναν με την Τασία, τον Βούτση και αυτούς. Δεν ήταν όμορφη εικόνα αυτή.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επειδή υπήρξα Υπουργός και στο Διοικητικής Ανασυγκρότησης κοιτάξτε… Κατ’ αρχάς δεν πρόκειται για διορισμούς, πρόκειται για μετατάξεις.

 

Δημοσιογράφος: Ναι, ότι είναι αυτό το πράγμα.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πρόκειται για μετατάξεις οι οποίες αναλύθηκαν και με ποιον τρόπο γίνονται και μέσω κινητικότητας.

 

Δημοσιογράφος: Ε, δείχνει μια διάθεση βολέματος, ακόμη και ως μετατάξεις.

 

Δημοσιογράφος: Τελευταία στιγμή κυρία Όλγα Γεροβασίλη.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, θα αντισταθώ, θα αντισταθώ σε αυτό.

 

Δημοσιογράφος: Κυρία Γεροβασίλη, απόδειξη ότι το αποδοκίμασε και ο Πρωθυπουργός, απόδειξη ότι παραιτήθηκε και η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, είναι άλλο πράγμα σε μερικούς χειρισμούς όσον αφορά το θέμα και είναι άλλο πράγμα αν το σύστημα της κινητικότητας -και θα μου επιτρέψετε να το υπερασπίσω και να το υπερασπίσω- γιατί ξέρω και τι προσπάθεια κάναμε σειρά Υπουργών στο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για να εγκαθιδρύσουμε ένα σύστημα κινητικότητας δηλαδή…

 

Δημοσιογράφος: Ναι κυρία Γεροβασίλη αυτό γίνεται για να κάνουμε καλύτερο το Δημόσιο. Για να κάνουμε πιο λειτουργικό το Δημόσιο είναι η κινητικότητα. Δεν γίνεται μετάταξη παραμονή εκλογών για να πας από το Υπουργείο Παιδείας στη Βουλή.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, οι μετατάξεις δεν είναι μόνο γι’ αυτό. Δεν είναι καλύτερο μόνο. Στην κινητικότητα ξέρετε, από την ώρα που αιτείσαι μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάταξή σου, το διάστημα είναι τρεις με τέσσερις μήνες που σημαίνει: ό,τι ολοκληρώθηκε σήμερα έχει ξεκινήσει τρεις – τέσσερις μήνες και στη Βουλή, προκειμένου με συναίνεση διακομματική…  

 

Δημοσιογράφος: Ναι.

 

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …Το σύστημα της κινητικότητας έγινε για να καταργηθεί το ότι πρέπει να περάσω από Βουλευτή και από Υπουργό και ότι άλλο «πετάει», για να μπορέσω να μετακινηθώ, όπως έγινε διαχρονικά στη χώρα. Μετάταξη, απόσπαση χωρίς μέσον, δεν είχε γίνει ποτέ. Για να μην ξεχνιόμαστε.

 

Δημοσιογράφος: Ωραία. Δύο πράγματα.

 

Δημοσιογράφος: Οι μετατάξεις που πυροδότησαν αυτή την πολιτική ένταση δεν έγιναν με μέσον; Με μέσον δεν γίνανε;

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι.

 

Δημοσιογράφος: Ε, πώς όχι κυρία Γεροβασίλη;

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όπου δεν υπάρχει ψηφιακό οργανόγραμμα επίσης και μοριοδότηση των ανθρώπων που τις αιτούνται με βάση το περίγραμμα θέσης εργασίας δεν…

 

Δημοσιογράφος: Εδώ η κυρία Χριστοδουλοπούλου ομολόγησε ότι ναι είχα γνωριμίες και έγινε η μετάταξη. Τώρα γιατί το αρνείστε;

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επειδή δεν θέλω να ξαναμπώ στη συζήτηση αυτή.

 

Δημοσιογράφος: Ούτε εμείς θέλουμε να σας βάλουμε σε αυτή τη δυσάρεστη θέση.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και αυτή είπε κάτι άλλο, αλλά που δεν το είπε σωστά. Εν πάση περιπτώσει εγώ θέλω να υπερασπιστώ και το σύστημα κινητικότητας που είναι το πρώτο και μοναδικό σύστημα που εφαρμόζει η χώρα και καταργεί το ρουσφετολογικό σύστημα…

Δημοσιογράφος: Σωστό είναι αυτό. Μισό λεπτό. Δεν μπορεί να είναι όμως οι συγγενείς και οι φίλοι στην κινητικότητα. Εδώ έγινε ο ντόρος όλος…

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στην κινητικότητα….

 

Δημοσιογράφος: Μισό λεπτό. Έγινε ο ντόρος για δύο πράγματα. Πρώτον γιατί έγινε την τελευταία στιγμή; Μας λέτε εσείς ωρίμασε. Γιατί είχε γίνει πριν τρεις μήνες και το βασικότερο είναι σε συγγενείς, φίλους και παρατρεχάμενους. Αυτό έγινε.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ωραία. Θα σας εξηγήσω λοιπόν…

 

Δημοσιογράφος: Και γι’ αυτό ο Τσίπρας είπε στοπ. Στοπ είπε ο Τσίπρας.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …το θέμα της κινητικότητας. Ορθώς είπε ο Πρωθυπουργός, διότι διάφορα πράγματα δεν είναι να είναι άλλα, και άλλα να δείχνουν. Δεν είναι να συμβαίνουν απλώς, αλλά και να φαίνονται. Η κινητικότητα λοιπόν, οι θέσεις που προκηρύσσονται για κάλυψη από κινητικότητα βγαίνουν ανοιχτά στο διαδίκτυο. Και όποιος Οργανισμός δεν έχει ψηφιακά οργανογράμματα, με περιγράμματα, θέσεις εργασίας και αποδεδειγμένα κενά δεν μπορεί να συμμετάσχει στον μηχανισμό της κινητικότητας. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά διαφανώς, χωρίς να προκαλούνται κενές θέσεις με μέσον, οι θέσεις αναρτώνται στο διαδίκτυο και έχει δικαίωμα ο καθένας να κάνει την αίτησή του και επίσης μετά την επιτροπή κινητικότητας, διαφανώς βγαίνει το γιατί πήγε ο ένας ή ό άλλος. Αυτό είναι το σύστημα της κινητικότητας.

 

Δημοσιογράφος: Όλοι θέλουν να πάνε στη Βουλή. Την τελευταία στιγμή και να είναι όλοι συγγενείς. Αυτό είναι.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στη Βουλή διαχρονικά διορίστηκαν τα παιδιά. Και διορίστηκαν – δεν μετατάχθηκαν ή αποσπάστηκαν απλώς. Διορίστηκαν τα παιδιά βουλευτών, Υπουργών παλαιότερων και εν ενεργεία. Και όχι του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Τελοσπάντων. Εγώ είδα ότι έχουν αυξηθεί κατά διακόσια άτομα.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε κ. Φελέκη. Είναι άλλο πράγμα ο συνεργάτης που θα πάρω εγώ ως Υπουργός στο γραφείο μου που προφανώς θα έχει μια πολιτική σχέση μαζί μου ή σχέση εμπιστοσύνης και είναι άλλο πράγμα το ποιος διορίζεται στο Δημόσιο. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

 

Δημοσιογράφος: Εντάξει και διορισμούς στο Δημόσιο κάνατε κα Γεροβασίλη.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Διορισμούς στο Δημόσιο χωρίς ΑΣΕΠ έχω προκαλέσει να μου φέρετε ένα παράδειγμα.

 

Δημοσιογράφος: Πάρα πολλές. Φορτώσατε το Δημόσιο όταν η κρίση προκλήθηκε από το Δημόσιο.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κάνετε λάθος.

 

Δημοσιογράφος: Με ΑΣΕΠ. Λέει με ΑΣΕΠ.

 

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά το ΑΣΕΠ το έχετε κάνει λάστιχο οι πολιτικοί.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κάνετε λάθος. Είναι όλα μέσω ΑΣΕΠ και μάλιστα με αναβάθμιση του ρόλου του ΑΣΕΠ.

 

Δημοσιογράφος: Όταν του βάζετε τους όρους που θέτετε. Το ΑΣΕΠ επιλέγει με βάση τους όρους. Όταν ο όροι είναι σημαδεμένοι…

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ποιους όρους; Τους διαβάσατε για σημαδεμένους; Αυτά έχουν περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο και έχουν κριθεί θετικά κ. Κούτρα…

 

Δημοσιογράφος: Σύμφωνοι κυρία Γεροβασίλη. Αλλά είχατε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και βάζατε τους όρους σας.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …με σύμφωνη γνώμη και άλλων κομμάτων.

 

Δημοσιογράφος: Εν πάση περιπτώσει.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι θα επιμείνω. Δεν κάνουμε ό,τι θέλουμε. Άλλοι έκαναν ότι ήθελαν σε αυτή τη χώρα και την έφεραν εδώ.

 

Δημοσιογράφος: Να σας πω στο Υπουργείο σας. Εσείς τώρα βλέπω η εγκληματικότητα χαμηλού τύπου έχει μειωθεί. Ή μάλλον όχι, του υψηλού τύπου.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το αντίστροφο είναι ναι. Κοιτάξτε η μάχη με την παραβατικότητα -δεν θα κουραστώ να το λέω- είναι διαρκής. Δεν είναι κάτι με αρχή, μέση και τέλος. Αυτό που έχει μια μεγάλη σημασία είναι το πώς το αντιμετωπίζεις και πόσο προσαρμόζεις τα επιχειρησιακά σου προγράμματα με βάση αναλύσεις, πού στρέφεις και πώς οργανώνεις την προσοχή σου. Η Ελληνική Αστυνομία έχει δώσει μεγάλη βάση βεβαίως στην βαρύνουσα εγκληματικότητα και στο οργανωμένο έγκλημα και τα αποτελέσματα είναι πολύ σοβαρά, διότι οι μειώσεις, σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία και όχι με τυχαίους μήνες, είναι περίπου στο 30%. Αν το πρόβλημα υπάρχει; Πρόβλημα υπάρχει και η προσπάθεια θα είναι διαρκής. Ωστόσο όποιος προσπαθεί για το θέμα ασφάλεια να μιλήσει μόνο για το ρόλο της αστυνομίας επίσης λέει ψέματα. Και επίσης κάνει λάθος και δεν μπορεί ποτέ να είναι αποτελεσματικός. Διότι έχει μια σημασία αν δεν κάνεις σωστή διάγνωση στο πρόβλημα, αποκλείεται να κάνεις σωστή θεραπεία.

 

Δημοσιογράφος: Δεν έχουμε άλλο χρόνο κυρία Γεροβασίλη. Θα τα ξαναπούμε μέχρι τις εκλογές. Έχουμε 29 ημέρες. Καλή επιτυχία στο Νομό Άρτας.

 

Δημοσιογράφος: Στην Άρτα, στην Άρτα η κυρία Γεροβασίλη.

 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

Προηγούμενο άρθροΚατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο
Επόμενο άρθροΟμιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα