Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη
Για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ
Υπήρξαν κινήσεις, γι’ αυτή τη σοκαριστική δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός, υπήρξε συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να επισπευσθούν οι έρευνες, να συλληφθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Το τραγικό αυτό περιστατικό δεν πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Και το λέω διότι είδαμε μια προσπάθεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να το εκμεταλλευτεί, να χρωματίσει τη χώρα με μελανά χρώματα. Δεν είναι η Ελλάδα μια χώρα με ποσοστά ανθρωποκτονιών Κολομβίας. Αντίθετα, είναι από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στην Ευρώπη. Έδωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάποια στοιχεία. Ας αφήσουμε τις Αρχές να κάνουν τη δουλειά τους και να εξιχνιάσουν αυτό το σοκαριστικό έγκλημα.
Για το σκίτσο της «Εφημερίδας των Συντακτών»
Ήταν απαράδεκτο αυτό το σκίτσο στο οποίο εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός πάνω σε μία μηχανή, μ’ ένα δολοφόνο. Δεν είδαμε τα κόμματα να τοποθετούνται, ως προς αυτό το σκίτσο. Το σκίτσο αυτό, «ρίχνει νερό στο μύλο» ενός αφηγήματος που προσπάθησε να περιγράψει και ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάρτησή του το Σάββατο, εκ των υστέρων βέβαια, επιχειρώντας να περιγράψει την Ελλάδα ως μια χώρα που «κολομβιοποιείται», κάτι που δεν ισχύει. Ως πρώην Πρωθυπουργός όφειλε να γνωρίζει τα στοιχεία και να είναι πιο προσεκτικός, να μην διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό.
Για τα self test
Διατέθηκαν για την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των Λυκείων πάνω από 420.000 self test, γεγονός που δείχνει τη μεγάλη ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας σ’ αυτό το μέτρο. Κάτι που προκαλεί ικανοποίηση. Τα επιβεβαιωτικά αποτελέσματα αυτών των test, θα δηλώνονται χωριστά στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Όλοι αναλογιζόμαστε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Οι ασυμπτωματικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό όχι μόνο στη σχολική αίθουσα και στη σχολική κοινότητα, αλλά και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Άρα, αποδεικνύεται ότι είναι ένα μέτρο που βοηθά στον καλύτερο εντοπισμό των ασυμπτωματικών φορέων, κάτι που θα μειώσει τη διασπορά. Αυτό έχει αποδειχθεί και από άλλες χώρες, που τα έχουν χρησιμοποιήσει, όπως η Αυστρία.
Εντός της εβδομάδας περιμένουμε να υπάρξει διάθεση self test και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων και στην επόμενη φάση προτεραιοποιούνται οι παραγωγικές ηλικίες, μέχρι 67 ετών. Τα self test είναι ένα πολύ σημαντικό, συμπληρωματικό εργαλείο για τη μείωση της διασποράς και τη σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Είναι συμπληρωματικό, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους καθημερινούς χιλιάδες ελέγχους που γίνονται από τον ΕΟΔΥ, αλλά και το «τείχος» ανοσίας που χτίζεται σιγά σιγά με τον εμβολιασμό. Μην ξεχνάμε, βεβαίως, ότι ακόμη και αν είμαστε αρνητικοί στο test, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ως προς την τήρηση των μέτρων. Όσο βρίσκεται ο ιός στη ζωή μας, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν και να τον πολεμάμε με τα πρόσθετα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας.
Για τους εμβολιασμούς
Την Παρασκευή και σταδιακά έως τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Το ανακοίνωσε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους. Είναι μία μεγάλη κατηγορία ανθρώπων, γύρω στους 800.000 συμπολίτες μας. Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και για τους 55-59 ετών και το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου για τους 50-54 ετών. Ο συνολικός πληθυσμός των παραπάνω κατηγοριών είναι 2,2 εκατομμύρια. Με αυτούς θα χτιστεί και το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας. Ήδη, οι 60 ετών και άνω εμβολιάζονται και προχωράμε, ώστε τον Ιούνιο να είμαστε στους ακόμα νεότερους. Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο πιο πολύ θα επιταχύνονται οι εμβολιασμοί. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ρυθμό 55.000, ίσως και παραπάνω, εμβολιασμών ημερησίως και ανάλογα με τις ροές μπορεί να αυξάνεται. Εκτιμώ ότι τον Ιούνιο θα έχει ανοίξει η διαδικασία και για τους 40άρηδες.
Όσο καλύτερα θωρακισμένος είναι κανείς, τόσο το καλύτερο γιατί κινδυνεύει λιγότερο από τον κορονοϊό. Αν έχει εμβολιαστεί κάποιος μπορεί να νοσήσει, αλλά δεν νοσεί βαριά και δεν κινδυνεύει η ζωή του. Αυτό δείχνουν όλες οι έρευνες και τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, αλλά και από χώρες που έχουν προχωρήσει πάρα πολύ, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ.
Για το Πάσχα
Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Διαφαίνεται μία μικρή σταθεροποίηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε κάτι οριστικό. Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα του. Θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν οι μέρες, να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Συνεχίζεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.