«Η ασφάλεια των πολιτών σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα δεν είναι αυτονόητη»
Ένας ακόμα νέος άνθρωπος νεκρός, μόνο και μόνο γιατί πήγε να πιει έναν καφέ κοντά στο γήπεδο της ομάδας του. Πού σταματάει αυτή η τραγωδία κύριε Γλαβίνα;
Μας σοκάρει όλους το πόσο εύκολα τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή, το πολυτιμότερο αγαθό, στην χώρα μας. Και ενώ υφίσταται η πρόβλεψη του Συντάγματος, για την απόλυτη προστασία της, σήμερα το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα τίθεται σε κίνδυνο, σε κάθε ευκαιρία. Η ασφάλεια των πολιτών σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα δεν είναι αυτονόητη. Η περίπτωση του άτυχου Μιχάλη Κατσουρή, ο οποίος δολοφονήθηκε σε μία οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών χούλιγκανς, που ήρθαν από την Κροατία στη χώρα μας ανενόχλητοι και σε κομβόι, είναι χαρακτηριστική. Οι κρατικές υπηρεσίες με τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, δηλαδή η Ελληνική Αστυνομία και το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όφειλαν να έχουν μεριμνήσει εγκαίρως και με βάση τις αναφορές από τις Ευρωπαϊκές αρχές και τις αρχές των κρατών της Κροατίας και του Μαυροβουνίου, να έχουν προλάβει την τέλεση αυτού του εγκλήματος. Δυστυχώς, από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας υπήρξαν κραυγαλέες ολιγωρίες σε όλα τα επίπεδα και οι ευθύνες, πολιτικές και επιχειρησιακές, πρέπει να αποδοθούν στο έπακρο και χωρίς αναστολές.
Υπάρχει όμως, τρόπος αντιμετώπισης της οπαδικής βίας γενικά; Όχι επί του συγκεκριμένου, όπου τα λάθη είναι προφανή…
Το ζήτημα της οπαδικής βίας ως συνέπεια και ως μέρος του οργανωμένου εγκλήματος είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο, με μακρά προϊστορία και απαιτεί βαθιά ανάλυση, συναινέσεις και δύσκολες αποφάσεις για την εκρίζωση των πρωτογενών αιτιών του. Δεν είναι μία εύκολη άσκηση, ωστόσο, οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Όπως είδαμε και στην περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, η οπαδική βία έχει αποκτήσει πανευρωπαϊκή διάσταση με δίκτυα συνδεδεμένα μεταξύ τους μέσα από τις λεγόμενες «αδελφοποιήσεις» οπαδών, πίσω από τις οποίες συχνά βρίσκονται ακραίες πολιτικές ιδεολογίες. Οι ομάδες είναι απλώς το προκάλυμμα, ενώ έχει να κάνει περισσότερο με ταυτοτικά χαρακτηριστικά και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις για τα άτομα που αποφασίζουν να εισέλθουν στις ομάδες των χούλιγκαν με κυρίαρχη ιδεολογία τη βία. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνούμε και τις παράνομες συνήθως οικονομικές δραστηριότητες που διατηρούν τα ηγετικά κλιμάκια των ομάδων αυτών.
Μέσα σε έναν μήνα έχουμε ήδη μία παραίτηση υπουργού, και σύσσωμη η αντιπολίτευση την εβδομάδα που πέρασε ζητούσε μετ’ επιτάσεως άλλη μία. Μήπως το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται νωρίς;
Κυρία Ζαφειριάδου, αυτή η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε τη θητεία χθες. Αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης τετραετούς διακυβέρνησης της ΝΔ, άρα και δεν υπάρχει καμία «περίοδος χάριτος» ή ακόμη και ανοχής. Είμαστε στον πέμπτο χρόνο, όμως, και μείζονα ζητήματα, όπως η ασφάλεια των πολιτών, παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Εάν κάποιος Υπουργός δε μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του και να αναλάβει τις ευθύνες του ή αν βαρύνεται με κάποιο σοβαρό ολίσθημα και ολιγωρία, όπως στην περίπτωση του κου Οικονόμου, τότε χωρίς καμία περιστροφή οφείλει να παραιτηθεί. Βασική μας επιδίωξη ως κύρια και νηφάλια αντιπολιτευτική δύναμη είναι, είναι να αναδεικνύουμε τα λάθη και τις αβλεψίες της κυβέρνησης και να προτείνουμε λύσεις. Αυτό είναι το συνταγματικό μας καθήκον και αυτή η εντολή που λάβαμε από τους πολίτες στις εκλογές λίγες εβδομάδες πριν. Η κυβέρνηση πέφτει στην παγίδα που έστησε η ίδια στον εαυτό της: Όταν διαχειρίζεσαι κάθε ζήτημα με γνώμονα το επικοινωνιακό όφελος, αγνοείς την πραγματική διάσταση των προβλημάτων. Σε επόμενο στάδιο είναι θέμα χρόνου να τα βρεις μπροστά σου.
Ασκήσατε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δεν της αναγνωρίζετε τις ακραίες συνθήκες;
Η αναγνώριση της κλιματικής κρίσης από το ΠΑΣΟΚ σας θυμίζω ότι χρονολογείται στο 2009, όταν η δική μας ατζέντα μιλούσε για την «πράσινη ανάπτυξη» και εισέπραττε από την παράταξη της ΝΔ ειρωνικά και υποτιμητικά σχόλια. Είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι έχουμε τοποθετηθεί σε εύθετο χρόνο για τις επικείμενες προκλήσεις, αλλά, κυρίως, έχουμε προτείνει -και το κάναμε και πολύ πρόσφατα- ένα ολιστικό και ρεαλιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έθετε σε ανύποπτο χρόνο ως Ευρωβουλευτής την ανάγκη αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης για την πρόληψη των ακραίων καιρικών φαινομένων. Συνεπώς, τα έχουμε εντοπίσει, αναδείξει και απαντήσει στο βαθμό των ευθυνών που μας αναλογούν, αλλά διαπιστώνουμε ότι τα κρίσιμα θέματα επιτάσσουν άμεσες και αποφασιστικές λύσεις. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται επίκληση μόνο της κλιματικής κρίσης, να μην υπάρχει επαρκής προετοιμασία και εκ των υστέρων να δρομολογούνται δράσεις και μέτρα στήριξης των περιοχών που επλήγησαν. Η έλλειψη συντονισμού, επαρκών μέσων πυρόσβεσης και η επιχειρησιακή ετοιμότητα δεν θα έπρεπε να επανέρχονται κάθε χρόνο την ίδια εποχή, σαν «εποχιακό είδος» προς συζήτηση.
Σε λιγότερο από δύο μήνες έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποιος ο στόχος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής;
Αρχικά θα ήθελα να υπενθυμίσω τη στενή σύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς είμαστε η παράταξη που έδωσε ουσιαστική πνοή στην τοπική αυτοδιοίκηση, με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και εργαλεία πραγματικής πολιτικής χειραφέτησης ώστε να εκπληρώνει τον πραγματικό της ρόλο, την διοίκηση των τοπικών ζητημάτων με τον αμεσότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο. Σεβόμενοι λοιπόν στο ακέραιο την αυτονομία και την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν επιζητούμε να κάνουμε επίδειξη πολιτικής ισχύος, αλλά να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας, ώστε αυτοδιοικητικές και πολιτικές κινήσεις μέσα από την κοινωνία των πολιτών, που είτε έχουν επιδείξει έργο είτε διεκδικούν με όραμα και σχέδιο τη διοίκηση της περιοχής τους, να μπορέσουν να εκπληρώσουν το πρόγραμμά τους. Σε επίπεδο Περιφερειών όπου και στηρίζουμε συγκεκριμένες υποψηφιότητες, επιδιώκουμε να διατηρήσουμε τη δυναμική της σταθερής ανόδου, με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.