Συνέντευξη Σταμάτη Μαλέλη Γραμματέα επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής και στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΛΕΛΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

-Η δημοσιογραφία οδηγεί παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις εγκαίρως. Είναι κλισέ;

-Φαίνεται ότι είναι ουσιαστική φράση. Πάντως δεν εγκαταλείπω την δημοσιογραφία, αφού αυτή είναι η δουλειά μου.

Έχετε δεχθεί επιθέσεις για τα “τηλεπαράθυρα” και άλλες τηλεοπτικές μεθόδους επικοινωνίας. Τι δεν θα κάνατε αν ξεκινούσατε από την αρχή;

-Τα παράθυρα ήταν η εξέλιξη της τηλεόρασης. Ήταν ένα εύρημα διαλόγου. Και πρόσφεραν στην ενημέρωση. Φυσικά έγιναν και υπερβολές. Δεν χρησιμοποίησα καμιά ειδική μέθοδο. Έκανα τηλεόραση όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες. Είναι σαφές ότι όταν είσαι 27 συνεχόμενα χρόνια διευθυντής ειδήσεων σε ΟΛΑ τα κανάλια, θα κάνεις και λάθη. Μόνο οι πεθαμένοι δεν κάνουν. Πάντως κάτι καλό έκανα, για να είμαι όλα αυτά τα χρόνια στο τιμόνι της τηλεοπτικής ενημέρωσης. Δέχομαι κριτική κυρίως για την τηλεόραση του ‘ 90. Άλλα χρόνια, άλλη τηλεόραση. Με τη σημερινή ωριμότητα, ίσως θα έκανα κάποιες αλλαγές. Θα έκανα, όμως, πάντα ρεπορτάζ,

-Γιατί λοιπόν ανοίξατε παράθυρο στο Κίνημα Αλλαγής;

-Γιατι θέλω να συνεισφέρω στην αναγέννηση της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Σε μας, δεν αρκεί η τρίτη θέση. Πρέπει και πάλι η παράταξη να ηγεμονεύσει. Και αυτό θα γίνει.

-Έίχατε οργανωθεί σε κόμμα παλαιότερα ή κάνατε πρεμιέρα στη ΔΗΜΑΡ;

-Από πολύ μικρός, σε αριστερές οργανώσεις και κυρίως στην ΚΝΕ. Φοιτητής οργανώθηκα στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, όπου ήμουν στην καθοδήγηση της Σπουδάζουσας. Πράγματι, ωραία χρόνια με πολλά όνειρα. Πίστεψα πολύ και αγάπησα τον Ανδρέα Παπανδρέου.

-Η πρόταση να αναλάβετε Γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ…

-Ήρθε από τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο και έγινε αποδεκτή από την Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά και όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

-Ποιο θεωρείτε δυνατό χαρτί της κυρίας Γεννηματά;

-Τις ιδέες, τις απόψεις και τα οράματα της. Νομίζω ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο που  θα οδηγήσει στην αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης. Εκφράζει απόλυτα τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Ενώνει και δημιουργεί τις μεγάλες προοπτικές. Είμαι σίγουρος ότι η Γεννηματά με την βοήθεια και όλων των μελών του πολιτικού συμβουλίου θα κάνει ξανά μεγάλη την Παράταξη. Θα είμαι, και εγώ, στο πλευρό της.

-Μιλάτε για αυτόνομο πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΙΝΑΛ- εννοείτε προφανώς ότι θα εξασφαλίσετε την τρίτη θέση και διψήφιο ποσοστό. Πως;

-Δημιουργώντας τις συνθήκες για να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, όσοι δημοκράτες προοδευτικοί πολίτες για διαφόρους λόγους έφυγαν. Πρέπει να πείσουμε τους δημοκράτες, ότι είμαστε το εκσυγχρονισμένο κίνημα τις Αλλαγής- με ριζοσπαστικές και προοδευτικές προτάσεις. Πρέπει να πείσουμε ότι είμαστε η Παράταξη που θα βγάλουμε την χώρα από την κρίση. Δεν μας πάει ο ρόλος του κομπάρσου. Θα δώσουμε αγώνα να κερδίσουμε ξανά τους πολίτες που κάποτε μας πίστεψαν. Πρέπει η Δημοκρατική Παράταξη, που ξεκινάει από το προοδευτικό κέντρο και φτάνει στην Ανανεωτική Αριστερά να ξανακυβερνήσει.

-Οι τριπλές και τετραπλές εκλογές κρύβουν παγίδες;

-Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί. Νομίζω ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν νωρίτερα. Ίσως και μέσα στο ’18. Η κυβέρνηση θα παίξει τα τελευταία της χαρτιά και μετά θα κρίνει. Πρώτα το θέμα των συντάξεων. Εάν της βγει- που καλό είναι- πιθανόν να έχουμε εκλογές άμεσα. Εάν όχι, πάμε για τις αρχές του 19.

-Τι θα λέγατε με μία φράση στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Κ. Μητσοτάκη;

-Θα έλεγα ότι πρέπει να δουν τον κόσμο της εργασίας και την μεσαία τάξη. Η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού είναι το πρώτο θέμα, που πρέπει να λύσουμε όλοι.

-Το “ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις”, ισχύει και σήμερα ενός του ΚΙΝΑΛ;

-Το ΠΑΣΟΚ είναι κύριος κορμός της Παράταξης. Αλλά φυσικά υπάρχουν προοδευτικές φιλελεύθερες δυνάμεις αλλά και ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς. Θα τολμούσα να πω ότι το κόμμα του Λεωνίδα Κύρκου είναι μαζί μας.

-Θα είστε υποψήφιος περιφερειάρχης ή θα διεκδικήσετε βουλευτική έδρα;

-Φυσικά παραμένω υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Επιδίωξη μου είναι η συσπείρωση όλου του δημοκρατικού κόσμου. Το Βόρειο Αιγαίο, πρέπει να “φύγει” από την περιφέρεια και να βρεθεί στο κέντρο της χώρας.

-Θέλετε, όπως λέτε, ψηφοδέλτια νίκης- και με ποια “υλικά”;

-Σαφώς χρειάζεται ανανέωση. Χρειάζονται νέα πρόσωπα, που έχουν δοκιμαστεί στις δουλειές τους. Με γνώσεις, άποψη και όραμα. Όμως ο χώρος διαθέτει έναν μεγάλο πλούτο εμπειρίας και γνώσεις που πρέπει να αξιοποιηθούν. Θα πάμε μπροστά με αυτούς που οραματίζονται τη μεγάλη παράταξη που θα ηγεμονεύσει.

-Το Μακεδονικό …απομάκρυνε το Ποτάμι από το ΚΙΝΑΛ;

-Ειλικρινά λυπήθηκα για την αποχώρηση του Ποταμιού. Δεν νομίζω πάντως ότι το μόνο πρόβλημα ήταν το Μακεδονικό. Κοιτάμε μπροστά και προχωράμε.

-Διαβάζετε προσεκτικά ή προσπερνάτε τις δημοσκοπήσεις;

-Και βέβαια τις κοιτάμε και τις μελετάμε. Κοιτάζουμε τα ποιοτικά μας στοιχεία. Θέλουμε με σωστή τακτική να ηγεμονεύσουμε στον προοδευτικό χώρο- γιατί πιστεύουμε ότι η σύγχρονη και μοναδική αριστερά είναι η σοσιαλδημοκρατία.

Προηγούμενο άρθροΤα ανέκδοτά μας: Έβαλε σκουλαρίκι… – Ερωτευμένοι συμμαθητές…
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για την υπόθεση του αδελφού του κ. Τσίπρα