Συνέντευξη με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νίκο Δούκα στο emvolos.gr – βίντεο

Νέα ψηφιακή εποχή του ΕΛΓΑ με άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες

Χαμόγελα αισιοδοξίας για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους,  χαρίζει η απόφαση της Διοίκησης του ΕΛΓΑ για την Ψηφιακή Εφαρμογή της Εκτιμητικής Διαδικασίας του Οργανισμού.

Η συνέντευξη με τον κ. Νίκο Δούκα στο βίντεο:

Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα

Η συνάντηση μας με τον κ. Νίκο Δούκα ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική για το σήμερα και το αύριο των αγροτών, στους οποίους ο ΕΛΓΑ από κοινού με την κυβέρνηση στέκεται πραγματικά αρωγός, ώστε να γίνει η καθημερινότητά τους πιο εύκολη και να στραφούν οι νέοι μας στον πρωτογενή τομέα, που διεθνώς βρίσκεται σε ανάπτυξη.

ΕΛΓΑ

Όπως επεσήμανε ο κ. Νίκος Δούκας «από την πρώτη μέρα, στόχος της Διοίκησης του ΕΛΓΑ ήταν η γρήγορη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ώστε να ανταποκρίνεται ο Οργανισμός στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των Ελλήνων αγροτών. Είναι αδιανόητο στη τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα οι εκτιμήσεις των γεωτεχνικών να καταχωρούνται σε τετράδια και να καταγράφονται καθυστερήσεις, που κυμαίνονται από 9 μήνες έως ένα χρόνο και κάποιες φορές περισσότερο, αν υπήρχαν ενστάσεις από μέρος των αγροτών». Ένα όραμα της Κυβέρνησης και της Διοίκησης πραγματώνεται με τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση σε όλα τα επίπεδα.

Νίκος Δούκας 1
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Νίκος Δούκας ασχολείται με τα θέματα και την εξελικτική πορεία των αγροτών, τα τελευταία δέκα χρόνια στην Καρδίτσα και η ψηφιοποίηση του οργανισμού αποτελούσε όραμα του.

«Τα άμεσα οφέλη για τους αγρότες θα είναι η ταχύτερη καταβολή  αποζημίωσης,  μετά την ψηφιακή καταγραφή των ζημιών από τους γεωτεχνικούς εκτιμητές με υπερσύγχρονα μέσα …αφού εκτός από τα tablet θα χρησιμοποιούνται μέχρι drones για μια αξιόπιστη καταγραφή. Τα μέσα αυτά θα δίνουν στους εκτιμητές τη δυνατότητα στις επιτόπιες εκτιμήσεις, να μπορούν μέσω των tablet να έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του πληττόμενου αγρότη, προχωρώντας έτσι στην ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας γρήγορα και χωρίς αστοχίες.

Νίκος Δούκας
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας

Το τρίπτυχο αμεσότητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη θα διασφαλίζεται πλέον στο μέγιστο δυνατό βαθμό με την ψηφιακή εφαρμογή εκτιμητικής διαδικασίας του ΕΛΓΑ. Ο Οργανισμός κάνει άλμα στη νέα εποχή.

Όπως τόνισε ο κ.Ν. Δούκας  «πλέον ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει σε μία δόση, το 100%, των οφειλόμενων αποζημιώσεων για πρώτη φορά, και μάλιστα επιταχύνοντας χρονικά την εκτίμηση των ζημιών. Ο Οργανισμός στηρίζει έμπρακτα τους παραγωγούς σε μία εποχή πρωτόγνωρων προκλήσεων, όπως αυτή της πανδημίας, αλλά και των εντεινόμενων φυσικών καταστροφών» και συνεχίζοντας τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα καταβάλλει φέτος 30 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ, για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, έτσι ώστε το σύνολο της εισπραττόμενης ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς να καταβληθεί για αποζημιώσεις.

Η άμεση ανταπόκριση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Πιερρακάκη, στην πρότασή μας και η συμπαράσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οδήγησαν στην υπογραφή, μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, της Προγραμματικής Συμφωνίας για το έργο “Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ” με συνολικό προϋπολογισμό 1.850.000 ευρώ, που θέτει τις βάσεις της επιτυχίας του στόχου μας.  Το εκτιμητικό έργο θα ολοκληρώνεται ταχύτατα και με αξιοπιστία και εντάσσεται στο ΕΣΠΑ  2014-2020. Πιλοτικά το πρόγραμμα θα λειτουργήσει το τρέχον έτος και η πλήρης ανάπτυξη προβλέπεται να επιτευχθεί την επόμενη διετία ή τριετία.

Νίκος Δούκας κ Σίσσυ Νίκα
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας με την δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Έτσι μεταβάλλεται η εκτιμητική διαδικασία χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες, με στόχο την άμεση και ταχύτερη εκτίμηση των ζημιών των πληττόμενων αγροτών από τους εκτιμητές.

Τέλος, ο κ. Νίκος Δούκας, αναφέρθηκε ότι στο γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας διεθνώς συνδέεται και με το τουριστικό προϊόν, αφού οι τουρίστες επιζητούν ταξίδια εμπειριών και γνωριμίας με τη γαστρονομία να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την τουριστική ανάπτυξη. Η ζήτηση της ιχνηλασιμότητας και το διεθνές motto «από τη φάρμα στο πιρούνι μας» θέτει τις βάσεις για την ανάδειξη των μοναδικών ελληνικών προϊόντων που θα βρουν γρήγορα περίοπτη θέση στη διεθνή γαστρονομική σκηνή και θα αποκτήσουν προστιθέμενη αξία.

΄Ετσι από μόνος του ο πρωτογενής τομέας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους νέους μας.

Προηγούμενο άρθροNέα έξοδο στις αγορές του Ελληνικού Δημοσίου
Επόμενο άρθροΑπ. Βεσυρόπουλος: Δρομολογείται η καταβολή των αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς