Συνέντευξη Κυρ. Μητσοτάκη: Να κοιτάξουμε πώς θα βελτιώσουμε την πιθανότητα το ίδιο λάθος να μην ξαναγίνει στο μέλλον

«Μιλήσατε για αστοχίες στο θέμα των πυρκαγιών τις οποίες προφανώς έχετε εντοπίσει. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έγινε στη διαχείριση αυτής της κρίσης κατά την εκτίμησή σας, γιατί υπάρχουν πολίτες που θεωρούν ότι αφέθηκαν στην τύχη τους σε κάποια μέτωπα», ήταν η τελευταία ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Νομίζω ότι αυτό το έχουμε απαντήσει εξαντλητικά», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Μακάρι να μπορούσαμε αλλά ήταν παντελώς ανέφικτο να είχαμε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος για κάθε χωριό, για κάθε οικισμό. Όπως σας είπα πολλές φορές οι πολίτες ζητούν ένα εναέριο μέσο χωρίς να γνωρίζουν αν είναι σε θέση το εναέριο μέσο να πετά.

Δεν έχω δυσκολία να σας πω ότι το πρόβλημα -αν έπρεπε να επιστρέψουμε στην αλληλουχία των εξελίξεων – δυστυχώς δημιουργήθηκε από την αναζωπύρωση της φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Αυτή, όπως είπε κι ο κ. Χαρδαλιάς αποδιοργάνωσε την όλη προσπάθεια την οποία κάναμε, διότι στέρησε μέσα από την Εύβοια και από την Ηλεία.

Όταν η φωτιά αναζωπυρώθηκε στη συνέχεια και παρά το γεγονός ότι υπήρξε γρήγορη επέμβαση κι αυτό αποδεικνύεται από όλα τα στοιχεία, και γρήγορη προσβολή από τον αέρα ήταν πια αργά. Και ήταν αργά γιατί δυστυχώς οι συνθήκες ήταν τέτοιες που μετά από 45 βαθμούς καύσωνα επί δέκα μέρες η φωτιά μεταδιδόταν πολύ πιο γρήγορα και τα θερμικά φορτία ήταν πολύ πιο ισχυρά.

Επανέλαβε: «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές και η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές ελέγχθηκε πολύ νωρίς. Οι λίγες που ξέφυγαν δυστυχώς βλέπουμε το αποτέλεσμα.

Να πω όμως πάλι κλείνοντας ότι πάντα θα προσεγγίσουμε αυτή την άσκηση αυτογνωσίας και αναζήτησης τρόπου να γίνουμε καλύτεροι, με διάθεση να υπηρετήσουμε τον τελικό στόχο. Που δεν είναι να αποδώσουμε μόνο προσωπική ευθύνη σε κάποιον ο οποίος μπορεί να έκανε κάτι λάθος αλλά να κοιτάξουμε πώς θα βελτιώσουμε την πιθανότητα το ίδιο λάθος να μην ξαναγίνει στο μέλλον.

Και το ένα λάθος το οποίο μάθαμε ότι δεν πρέπει ποτέ να ξαναγίνει είναι αυτό το οποίο αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό τουλάχιστον, χωρίς να μπορεί να εγγυάται κανείς ότι ποτέ δε θα χάσει κανείς τη ζωή του σε φυσική καταστροφή, αυτό, κρατώ ως μία μεγάλη επιχειρησιακή, πολιτική, κοινωνική, παρακαταθήκη αυτής της μεγάλης καταστροφής που χτύπησε τη χώρα.

Όπως είπα, τα σπίτια θα ξαναχτιστούν, καταλαβαίνω βέβαια ότι είναι τραγικό για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, αλλά θα το ξαναχτίσει και θα το ξαναχτίσει καλύτερο με άλλες προδιαγραφές και τα δάση θα ξαναγίνουν με το ρυθμό τους. Το ένα πράγμα το οποίο δεν επιστρέφει ποτέ, είναι η ανθρώπινη ζωή» κατέλήξε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΥΠΑ: Παράταση αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού έως τις 19 Αυγούστου
Επόμενο άρθροΣτο κέντρο Υγείας της Μήλου μεταφέρθηκαν, για προληπτικούς λόγους, οι 18 επιβαίνοντες της θαλαμηγού που βυθίστηκε ανοιχτά της Μήλου