ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Έτοιμοι για την κατάκτηση μιας ακόμα κορυφής πάνω από τα 8000μ οι Έλληνες ορειβάτες Αντ. Συκάρης και Γ. Μαρίνος

Μια ακόμη αποστολή σε μια απαιτητική κορυφή για δύο από τους κορυφαίους Έλληνες ορειβάτες ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για μια αποστολή που έχει ως στόχο την κατάκτηση μιας κορυφής με υψόμετρο πάνω από τα 8000 μέτρα, μιας “8άρας”, όπως την αποκαλούν χαρακτηριστικά οι ορειβάτες, στα Ιμαλάια.

“Είναι μια νέα ελληνική προσπάθεια, η οποία πιστεύουμε πως από την εμπειρία μας αλλά και από την καλή τύχη που έχουμε μέχρι τώρα -γιατί σε αυτά τα εγχειρήματα πέρα από την καλή προετοιμασία και την τεχνική και φυσική κατάρτιση χρειάζεσαι και την τύχη- θα οδηγήσει ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε στην κορυφή”, εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” ο έμπειρος Έλληνας ορειβάτης, Αντώνης Συκάρης, ο οποίος μαζί με τον Γιώργο Μαρίνο βρίσκονται στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας πριν από την αναχώρηση για τα Ιμαλάια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, η ελληνική αποστολή αναχωρεί στις 27 Αυγούστου για το Κατμαντού με τελικό στόχο να εκκινήσει “στα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου προκειμένου να μας δοθούν από τον καιρό έξι ημέρες προσπάθειας”, το επονομαζόμενο “final push”.

Kangchenjunga

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Συκάρη στο “Πρακτορείο FM” και τον Σωτήρη Κυριακίδη:

– Μια νέα ορειβατική αποστολή ετοιμάζεται. Θα μας πείτε ποιος είναι ο νέος στόχος σας;

Στον πλανήτη Γη όπου ζούμε υπάρχουν 14 κορυφές πάνω από τα 8000 μέτρα και όλες βρίσκονται στα Ιμαλάια. Έτσι μετά την επιτυχημένη ανάβαση στο Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή στον κόσμο, αλλά και το Κανγκτσεντζούνγκα, την τρίτη υψηλότερη κορυφή στον κόσμο, είναι τώρα η σειρά του Μανασλού με υψόμετρο 8163 μέτρα.

Είναι μια κορυφή, που επίσης δεν έχουν επισκεφθεί ή αποπειραθεί να ανέβουν Έλληνες ορειβάτες. Αυτό θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν μαζί με τον Γιώργο Μαρίνο, τον σχοινοσύντροφό μου, θα ξεκινήσουμε ώστε να προσπαθήσουμε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να προσεγγίσουμε την κορυφή.

Είναι μια νέα ελληνική προσπάθεια, η οποία πιστεύουμε πως από την εμπειρία μας αλλά και από την καλή τύχη που έχουμε μέχρι τώρα -γιατί σε αυτά τα εγχειρήματα πέρα από την καλή προετοιμασία και την τεχνική και φυσική κατάρτιση χρειάζεσαι και την τύχη- θα οδηγήσει ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε στην κορυφή, μια κορυφή πάνω από τα  8000 μέτρα.

– Από τους “Πέντε θησαυρούς του Κόσμου”, λοιπόν, όπως μεταφράζεται το όνομα του όρους Κανγκτσεντζούνγκα, τώρα σε μια άλλη κορυφή με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ποια είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτής της αποστολής;

Το βουνό αυτό με την ονομασία Μανασλού, στην τοπική γλώσσα σημαίνει “διάνοια” ή “ψυχή”, έχει μια μυσταγωγία, προκαλεί έναν σκεπτικισμό θα έλεγε κανείς. Η δυσκολία του μπορεί να μην είναι ίδια με το Κανγκτσεντζούνγκα, βρίσκεται όμως στη συγκεκριμένη περιοχή των Κεντρικών Ιμαλαΐων. Είναι μέσα στις επονομαζόμενες “8άρες” κορυφές και είναι για εμάς μια πολύ μεγάλη πρόκληση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αποτυπώνονται στο ότι είναι μια κορυφή πάνω από τα 8000 μέτρα και ελκύει πάντα έναν ορειβάτη Έλληνα ή ξένο.

Όπως είναι αντιληπτό, η προσπάθεια να “κατακτηθούν” κορυφές πάνω από τα 8000 μέτρα είναι μια τεράστια προσπάθεια. Στη ζωή, όπως και στα βουνά, η επιτυχία φέρνει την αυτοπεποίθηση και μια επιτυχία φέρνει νέες επιτυχίες και κάτι τέτοιο είναι που προσπαθώ και προσωπικά να κάνω.

– Ποιος είναι ο προγραμματισμός με βάση τους σχεδιασμούς σας;

Περί τις 27 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση με πτήση για το Κατμαντού και από εκεί αναμένεται να μετακινηθούμε με οχήματα εκτός δρόμου σε μια διαδρομή δύο ημερών για μια μικρή πόλη της περιοχής. Στη συνέχεια θα ακολουθηθεί μια πορεία μέσα από μικρά χωριά και περιοχές αφιλόξενες μέχρι να φτάσουμε στα 4400 μέτρα και να βρεθούμε στο Base Camp του Μανασλού.

Από εκεί θα ξεκινήσει η εκστρατεία της οργάνωσης των κατασκηνώσεων καθώς πρόκειται για τέσσερις κατασκηνώσεις σε διαδοχικά υψόμετρα μέχρι τα 7100 μέτρα ύψος με κίνηση μέσα από δαιδαλώδεις παγετώνες και εμπόδια που σχηματίζουν αυτοί οι παγετώνες, κίνηση μέσα από τα επονομαζόμενα racks, κάθετους δηλαδή παγετώνες όπως και grievances, τις ρωγμές δηλαδή που σχηματίζουν οι παγετώνες.

Θα υπάρχει λοιπόν μια σταδιακή προσαρμογή και ένας εγκλιματισμός σε όλα αυτά τα υψόμετρα και αφού τελειώσει η εκστρατεία αυτή και η οργάνωση των κατασκηνώσεων θα αποσυρθούμε στο basecamp για ξεκούραση και θα περιμένουμε το λεγόμενο “παράθυρο” του καιρού, που -σύμφωνα με τους υπολογισμούς- θα είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, προκειμένου να μας δοθούν από τον καιρό έξι ημέρες προσπάθειας, το λεγόμενο “final push”. Τότε ελπίζουμε πως θα προσεγγίσουμε την κορυφή και θα επιστρέψουμε στη συνέχεια στο basecamp. Αυτή με λίγα λόγια είναι όλη αυτή η προσπάθεια αυτής της “8άρας” κορυφής.

– Μια προσπάθεια σαν αυτή που ετοιμάζετε και έρχεται έπειτα από άλλες, δύσκολες αποστολές δίνει και ένα “σύνθημα” για κάθε έναν από εμάς, που μαθαίνει για αποστολές όπως η δική σας. Λέμε ένα “θα μπορούσα και εγώ”, εμείς οι πιο …κοινοί θνητοί

Τα πάντα μπορεί να πετύχει ένας άνθρωπος, αρκεί πραγματικά να το θέλει πολύ. Η θέληση είναι εκείνη που μπορεί να υποστηρίξει τα πάντα. Όταν έχεις ένα όνειρο και το συνδυάσεις με μια ισχυρή θέληση, το ίσον αυτής της εξίσωσης θα δώσει μόνο ένα αποτέλεσμα, αυτό της επιτυχίας. Και πρέπει σε ό,τι κάνουμε στη ζωή μας να ονειρευτούμε κάτι και να το προσπαθήσουμε. Και η επιτυχία να μην έρθει, έχει μείνει η γλυκιά γεύση της προσπάθειας και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο. Σας πληροφορώ, όμως, ότι η επιτυχία θα έρθει ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας και της σκληρής δουλειάς.

 

*Η συνημμένη φωτογραφία, που παραχωρήθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον κ. Συκάρη, είναι από την ανάβαση στο Κανγκτσεντζούνγκα (Kangchenjunga)

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες – Αυστηρότερο το πλαίσιο για τα δικηγορικά γραφεία
Επόμενο άρθροΤουρκία – ΔΝΤ: Το Ταμείο δεν έχει ουδεμία ένδειξη ότι η Άγκυρα θα ζητήσει τη στήριξή του. Η τουρκική λίρα ανακάμπτει ελαφρώς