Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου
ΚΗΜΗΤΡΗΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Τζανακόπουλε, καλό σας μεσημέρι από την Λευκωσία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μεσημέρι.
ΚΗΜΗΤΡΗΣ: Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι στη Θράκη. Υπάρχει ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για την εκεί παρουσία του;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέπτεται τη Θράκη. Στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια στη χώρα μας, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει και μια σύντομη επίσκεψή του στην περιοχή της Θράκης για να συναντήσει ομόδοξούς του. Είναι γνωστό το γεγονός ότι στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να συναντήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Είναι στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, μια φυσιολογική εξέλιξη.
ΚΗΜΗΤΡΗΣ: Πληροφορίες, κύριε Εκπρόσωπε, που κάνουν λόγο ότι ενδεχομένως να έρθει κόσμος και από την Τουρκία για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Αυτό δεν το γνωρίζω και δεν το πιστεύω. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει τέτοια κινητοποίηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να επιμένουμε ή να αναπαράγουμε τέτοια σενάρια. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφτεί τη Θράκη, θα συνομιλήσει και θα συναντήσει ομόδοξούς του και αυτό νομίζω ότι είναι θεμιτό και εύλογο και δεν είναι και η πρώτη φορά που συμβαίνει.
ΚΗΜΗΤΡΗΣ: Έχουν ληφθεί διαβεβαιώσεις, κύριε Τζανακόπουλε, για την εκεί παρουσία του;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει, νομίζω, λόγος να επιμένουμε περαιτέρω ή να προσπαθούμε να βγάζουμε πολιτικά συμπεράσματα από τη συγκεκριμένη επίσκεψη. Χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε, με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, ότι τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους και νομίζω ότι σε αυτή ακριβώς τη δήλωσή του πρέπει να εμμείνουμε.
ΚΗΜΗΤΡΗΣ: Μια πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, κύριε Εκπρόσωπε, μέχρι στιγμής ποια είναι από την ελληνική κυβέρνηση, με όσα είδαμε χθες να διαμείβονται μπροστά στις κάμερες, αλλά και όσα ακολούθησαν στις διαπραγματεύσεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι έχουμε μια επίσκεψη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια, σημαίνει ότι, ούτως ή άλλως, έχουν επενδυθεί πολλά και επικοινωνιακά, αλλά και πολιτικά ακριβώς σε αυτή την επίσκεψη. Είναι μια επίσκεψη, που έχει ένα ειδικό βάρος και είναι υπό στενή παρακολούθηση και από τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και από τα ΜΜΕ. Νομίζω, όμως, ότι, με δεδομένο ακριβώς αυτό το βάρος που εκ των πραγμάτων πήρε η συγκεκριμένη επίσκεψη, τα πράγματα πήγαν πάρα πολύ καλά και δεν έμειναν μόνο στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε μια τολμηρή πρωτοβουλία να κληθεί ο Τούρκος Πρόεδρος για μια επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, καθώς θεωρούμε ότι είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να παίξουμε τον ρόλο ακριβώς του πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή, που γνωρίζετε ότι βιώνει πολλαπλές και επικαλυπτόμενες κρίσεις και…
ΚΗΜΗΤΡΗΣ: Άρα, η επιδίωξη της Αθήνας από αυτή την επίσκεψη, ποια είναι, κύριε Εκπρόσωπε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …να τείνουμε, ακριβώς, μια χείρα φιλίας προς την γείτονα, έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας, πράγμα το οποίο νομίζω ότι μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για τους δύο λαούς και τα δύο κράτη, αλλά για την ευρύτερη περιοχή. Δηλαδή, μια αναβαθμισμένη διπλωματική, πολιτική σχέση φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να παίξει ρόλο σταθεροποιητικό, πάρα πολύ σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Ακριβώς αυτή είναι η επιδίωξη. Και νομίζω ότι ως προς αυτή την επιδίωξη τα πράγματα πάνε σύμφωνα με τους στόχους και σύμφωνα με τον προγραμματισμό και των δύο κυβερνήσεων.
ΚΗΜΗΤΡΗΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, έθεσε κάποιο ζήτημα ο κύριος Ερντογάν, το οποίο δεν είδαμε εμείς να συζητείται δημόσια στις ενημερώσεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είδατε χτες στις δηλώσεις, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκαν και οι δύο ηγέτες, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος, ήταν απολύτως ειλικρινής, ανοιχτός. Δεν κρύφτηκαν οι διαφωνίες, δεν κρύφτηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να μην συζητήθηκε ευθέως και δημοσίως. Αυτό, όμως, στο οποίο πρέπει να σταθούμε, δεν είναι κυρίως οι διαφωνίες, αλλά είναι μια σειρά από θετικές εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι –ξαναλέω- οι δηλώσεις και για λόγους πολιτικών εντυπώσεων είχαν, έτσι, ένα χαρακτήρα τονισμού και των επιμέρους διαφορών. Αυτό στο οποίο, λοιπόν, πρέπει να σταθούμε, είναι τα σημεία στα οποία υπήρξε πολιτική σύγκλιση, όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι συμφωνήθηκε η επανέναρξη της προσπάθειας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως, ας πούμε, το γεγονός ότι είχαμε καλές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ανανέωση της δέσμευσης και των δύο χωρών στην υλοποίηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και του μεγάλου…
ΚΗΜΗΤΡΗΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, θα υπάρξει κάποιο κοινό ανακοινωθέν;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν κοινά ανακοινωθέντα. Αυτό το οποίο υπάρχει, είναι οι κοινές δηλώσεις που γίνονται μετά το πέρας της επίσκεψης.
ΚΗΜΗΤΡΗΣ: Αναφερθήκατε σε θέματα που υπήρξε και σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Θα μπορούσατε να πείτε ότι ένα από αυτά είναι και οι θέσεις στο Κυπριακό; Ή κάτι τέτοιο δεν μπορεί…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ακούσατε και χτες από τους δύο ηγέτες ότι η λογική, είναι μια λογική δέσμευσης στην προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών σε χρονικό διάστημα εύλογο, όταν, δηλαδή, το επιτρέψουν οι συνθήκες. Αλλά και οι δύο πολιτικοί ηγέτες, όπως φυσικά και οι Κυπριακές Αρχές, έχουν δεσμευτεί ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στην προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών με τους καλύτερους δυνατούς όρους και τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.
ΚΗΜΗΤΡΗΣ: Έγινε πιο συγκεκριμένος ο Τούρκος Πρόεδρος στις κατ’ ιδίαν επαφές, κύριε Εκπρόσωπε; Δηλαδή, αν επιθυμεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, αυτό νομίζω ότι είναι η απόλυτη προϋπόθεση για την επανέναρξη. Νομίζω ότι αυτή είναι και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας…
ΚΗΜΗΤΡΗΣ: Ναι. Ο Τούρκος Πρόεδρος σας είπε ότι το αποδέχεται αυτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, είναι να εμμείνω στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στη διαδικασία της συνέντευξης Τύπου. Ό,τι δήλωσε, είναι αυτό το οποίο θα εφαρμόσει η τουρκική πλευρά. Αλλά εγώ δεν απαντώ για την τουρκική πλευρά, όπως καταλαβαίνετε.
ΚΗΜΗΤΡΗΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, για να κλείσουμε αυτή τη συζήτησή μας. Μέχρι στιγμής, η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα χτίζει γέφυρες ή υψώνει τείχη;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, όπως σας είπα και προηγουμένως, παρά το γεγονός ότι τονίστηκαν βεβαίως οι διαφορετικές οπτικές σε συγκεκριμένα ζητήματα, τονίστηκαν σημεία στα οποία υπάρχουν διαφορές, η επίσκεψη αυτή θα παίξει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου ελληνοτουρκικών σχέσεων. Νομίζω ότι ο πρωταρχικός στόχος, δηλαδή να συζητηθούν όλα τα ζητήματα ανοιχτά και με ειλικρίνεια και να αρχίσουν να επιλύονται σιγά – σιγά τα σημεία εκείνα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες, έχει επιτευχθεί. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτή η πρωτοβουλία την οποία πήρε η ελληνική κυβέρνηση, στέφεται με επιτυχία. Καθώς, ξέρετε, οι κυβερνήσεις δεν είναι μόνο για να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις, όταν τα ζητήματα είναι λυμένα και όταν υπάρχει μια γενική σταθερότητα, αλλά, αντιθέτως, πρέπει να παίρνουν το ρίσκο, να παίρνουν τολμηρές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να επιλύονται ζητήματα και να βελτιώνονται οι σχέσεις μεταξύ κρατών και λαών.
ΚΗΜΗΤΡΗΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρέμβασή σας, να είστε καλά και καλή σας ημέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.