ΑΠΕ-ΜΠΕ-
«Επανεφεύρετε» τον εαυτό σας! Η Αμερικανίδα σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας, Ντόρι Κλαρκ, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πώς μπορούμε ν’ αλλάξουμε επαγγελματική ρότα στη ζωή
Οι “New York Times” την έχουν αποκαλέσει ειδήμονα στο να βοηθά ανθρώπους να “επανεφεύρουν” τον εαυτό τους, ενώ η συμβουλευτική της συνδρομή σε όσους θέλουν ν’ αλλάξουν την επαγγελματική –κατά κύριο λόγο- ζωή τους έχει απασχολήσει πολλές φορές εξειδικευμένα (και μη) έντυπα ανά τον κόσμο. Και όχι άδικα… Η Αμερικανίδα σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας των best sellers “Reiventing You” και “Stand out”, Ντόρι Κλαρκ (Dorie Clark), μελετά επί σειρά ετών τη διαδικασία, μέσω της οποίας οι επαγγελματίες αναγνωρίζονται ως ειδικοί στον τομέα τους, όπως και τον τρόπο με τον οποίο η ειδίκευση λειτουργεί ως μοχλός επαγγελματικής καταξίωσης.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε την Ντόρι Κλαρκ στη Θεσσαλονίκη, όπου ήρθε προσκεκλημένη ιδιωτικού κολλεγίου της πόλης για να μιλήσει για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων μέσω της επιχειρηματικότητας. Στην ταράτσα ενός καφέ με θέα τον Θερμαϊκό, ένα ηλιόλουστο χειμωνιάτικο πρωινό, η Αμερικανίδα ειδικός απάντησε σε μια σειρά ερωτήματα για το πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει ανάμεσα στο πλήθος, τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει, αν θέλει να “επανεφεύρει” τον εαυτό του, ενώ έδωσε συμβουλές για το πώς πετυχαίνονται οι “γρήγορες νίκες” αλλά και γιατί είναι σημαντικό να έχεις περισσότερες από μία πηγές εισοδήματος, αν θέλεις να είσαι οικονομικά ασφαλής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
-Πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει ανάμεσα στο πλήθος;
Πρώτα απ’ όλα είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις γιατί χρειάζεται να ξεχωρίσεις ανάμεσα στο πλήθος. Όταν βρισκόμαστε σε οικονομικά δύσκολους καιρούς και υπάρχει πολύς ανταγωνισμός από την παγκοσμιοποίηση είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσεις ότι οι εργοδότες καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να προσλάβουν εσένα κι όχι κάποιον άλλον, που –ειδικά αν έχει λιγότερα προσόντα ή είναι από άλλη χώρα- ενδέχεται να είναι πρόθυμος να εργαστεί για λιγότερα χρήματα. Θα πρέπει να τοποθετήσεις τον εαυτό σου σε θέση ισχύος στην αγορά εργασίας ώστε ο εργοδότης να είναι πρόθυμος ακόμη και να πληρώσει περισσότερα για να επιλέξει εσένα κι όχι κάποιον άλλον. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να κατανοήσουν ποια είναι η φήμη τους και ότι οι άλλοι τους γνωρίζουν για τα ταλέντα τους.
-Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Ουσιαστικά υπάρχουν τρία πράγματα, που εκτιμώ πως πρέπει κάποιος να κάνει. Το πρώτο είναι να μοιράζεσαι δημόσια τις ιδέες σου. Αν δεν μιλάς ανοιχτά για τις ιδέες σου, τότε κανείς δεν θα ξέρει ποιες είναι αυτές, ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Είναι πολύ δύσκολο για ανθρώπους που δεν έχουν συνεργαστεί άμεσα μαζί σου να ξέρουν αν είσαι καλός ή όχι. Βλέπεις κάποια πράγματα σ’ ένα βιογραφικό σημείωμα –είναι κάποιος π.χ. μάνατζερ επιχειρήσεων ή κάτι άλλο- αλλά το ίδιο μπορεί να δεις και σε εκατοντάδες άλλα βιογραφικά, αλλά αν είσαι γνωστός για τις ιδέες σου, μέσω ενός blog ή κάποιων ομιλιών σε συνέδρια ή της εμπλοκής σου σε κάποια επαγγελματική ένωση, τότε η έκθεση αυτή σε κάνει γνωστό στους ανθρώπους και σε αναγνωρίζουν ως κάποιον που είναι έξυπνος και γνώστης διαφόρων πραγμάτων -και όχι μόνο βάσει του βιογραφικού σου, που συνήθως λέει πολύ λίγα. Το να μοιράζεται, λοιπόν, τις ιδέες σου είναι ο πρώτος κανόνας. Ο δεύτερος είναι η “κοινωνική απόδειξη” (social proof), που σημαίνει κατ’ ουσίαν πως αν θέλεις να ξεχωρίσεις μεταξύ άλλων ανθρώπων θα πρέπει να συγκεντρώσεις όσο το δυνατόν περισσότερα προσόντα, προκειμένου να τους κάνεις να πουν αμέσως: “αυτός/αυτή γνωρίζει τι λέει”. Μπορεί τα προσόντα αυτά να είναι πανεπιστημιακά αλλά όχι κατ’ ανάγκην (π.χ. να συμμετέχεις σε διάφορες κοινωνικές ή επαγγελματικές οργανώσεις κ.ά.). Τρίτο και τελευταίο είναι να “χτίσεις” ένα ισχυρό δίκτυο. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα, ιδιαίτερα δε όταν έχεις ένα ποικιλόμορφο δίκτυο, να εκτίθεσαι σε νέες ιδέες με ταχύ ρυθμό ώστε να είσαι μπροστά από τους άλλους. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν οι ίδιοι σου οι “πρεσβευτές”. Αν π.χ. υπάρχει μια θέση μέσα στην εταιρεία τους ή γνωρίζουν ανθρώπους που χρειάζεται να προσλάβουν κάποιον, τότε εάν σε εμπιστεύονται ή εάν σε συμπαθούν, μπορεί να σε συστήσουν και να γνωρίσεις και άλλους ανθρώπους ή να μπεις σε μέρη που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν ίσως δύσκολο να προσεγγίσεις.
-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται κάποιος αντιμέτωπος, όταν προσπαθεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στο πλήθος ή να “επανεφεύρει” τον εαυτό του;
Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να “επαναφεύρουν” τον εαυτό τους, τότε βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σειρά από προκλήσεις. Μία απ’ αυτές είναι εσωτερικής φύσεως και έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μπορούν να αφήσουν πίσω τους την “ταυτότητά” τους και προσπαθούν να δημιουργήσουν αντίγραφα αυτού. Κι ακόμη κι όταν οι συνθήκες έχουν αλλάξει παραμένουν κολλημένοι στη δουλειά που είχαν πριν, αλλά κάποιες φορές αυτό δεν είναι δυνατόν. Θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε δυναμικά στην αλλαγή και να την “αγκαλιάσουμε”. Η δεύτερη πρόκληση είναι ότι συνήθως αναμένουν πως οι φίλοι και οι γνωστοί τους θα είναι υποστηρικτικοί στην προσπάθειά τους αλλά συχνά δεν είναι. Κατά ειρωνικό τρόπο, αν προσπαθείς να “επαναφεύρεις” τον εαυτό σου και θέλεις π.χ. από δημοσιογράφος να γίνεις καθηγητής γιόγκα, αν το εκμυστηρευτείς αυτό σ’ έναν άνθρωπο που μόλις γνώρισες θα σου πει “έξοχα”, ενώ κάποιος άλλος, που σε γνωρίζει χρόνια, μπορεί να πει: “τι είναι αυτά που σκέφτεσαι” ή “γιατί εγκαταλείπεις την καριέρα για την οποία έχεις εκπαιδευτεί και παίρνεις όλο αυτό το ρίσκο”. Αυτή είναι μία πρόκληση για τους ανθρώπους, το να μην έχουν τη συναισθηματική στήριξη που αναζητούν. Θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στην αλλαγή, αλλά και ταυτόχρονα να είμαστε αποφασισμένοι και προσηλωμένοι σ’ αυτό που έχουμε αποφασίσει να κάνουμε. Θα πρέπει να αποδείξουμε επίσης ότι παίρνουμε ένα “υπολογισμένο” ρίσκο κι όχι ένα “αχρείαστο” ρίσκο. Είναι σημαντικό να τεστάρεις την ιδέα σου προτού την υλοποιήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύεις να επενδύσεις λανθασμένα πολλά χρόνια ζωής και πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά.
-Τι θα συμβουλεύατε όσους θέλουν να πετύχουν “γρήγορες νίκες” στη διαδικασία αυτή;
Νομίζω πως μια κοινή παρανόηση από πολλούς ανθρώπους είναι ότι όταν σκέφτονται ν’ ανοίξουν μια επιχείρηση θεωρούν πως πρέπει να επενδύσουν πολλά χρήματα γι’ αυτό και στρέφονται αμέσως προς τον δανεισμό από κάποια τράπεζα. Αυτή ακριβώς είναι μια λανθασμένη αρχή. Αν ξεκινάς τη δική σου δουλειά δεν θέλεις να μπεις αμέσως στα δάνεια και μετά να ελπίζεις πως θα δουλέψει. Αυτός είναι ένας πολύ επικίνδυνος τρόπος προσέγγισης. Υπάρχουν δύο πράγματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθείς. Πρώτον να σκεφτείς πώς μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα, με το μικρότερο δυνατό κεφάλαιο και δεύτερον να έχεις άμεσες πωλήσεις. Μερικές φορές δεν είναι ούτε καν ανάγκη να έχεις το ίδιο το προϊόν αλλά την ιδέα και ίσως κάποιο δείγμα αυτού και να προσεγγίσεις δυνάμει πελάτες, εξηγώντας πως ξεκινάς τώρα την επιχείρησή σου και να τους πείσεις να συνεργαστούν μαζί σου. Αυτό που ουσιαστικά χρειάζεσαι είναι ένας τομέας εξειδίκευσης και πελάτες που να ενδιαφέρονται γι’ αυτόν.
-Και μία τελευταία συμβουλή για όσους θέλουν να είναι οικονομικά ασφαλείς;
Εάν θέλεις να είσαι οικονομικά ασφαλής είναι ανόητο να εξαρτάσαι από μία και μόνο πηγή εισοδήματος. Θα πρέπει να διαφοροποιήσεις τις πηγές εισοδήματός σου. Όπως ακριβώς γίνεται και με τις επενδύσεις που μπορεί να κάνει κάποιος. Δεν χρησιμοποιήσεις όλα σου τα χρήματα για να αγοράσεις π.χ. μία και μόνο μετοχή.
Σ. Παπαδοπούλου