Συνέδριο Μελιού-Οργάνωση Μελισσοκόμων

Ο Συνεργατισμός στους μελισσοκόμους

2021 12 5 οθόνη 1288

Ολοκληρώθηκε την 5/12/2021 το «12ο Διαδικτυακό Συνέδριο Μελιού και προϊόντων μέλισσας» μετά από ένα γεμάτο διήμερο, με τελευταία εισήγηση την «Οργάνωση μελισσοσμηνών ή/& Μελισσοκόμων» με εισηγητή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα) και την κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, Μενίδι) και για όσους θέλουν να δουν και ακούσουν την 5/12/2021, μπορούν (συνολικά 3 ώρες & 46 λεπτά) στο https://www.youtube.com/watch?v=jmL1kWuaC-I και εάν θέλουν μόνο την «Οργάνωση μελισσοσμηνών ή/& Μελισσοκόμων» είναι στο 3.28.

Ο κ Δημήτρης Μιχαηλίδης αναρωτήθηκε: Πώς μπορούν οι μελισσοκόμοι να ζουν συνεχώς και να φροντίζουν τα μελισσοσμήνη τους όπου η κάθε μέλισσα μόνη της δεν μπορεί να ζήσει περισσότερο από λίγες ώρες ή μέρες. Και οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά μέσα σε συνεταιρισμούς (συνεργατισμούς).

Οι μέλισσες ζουν πολλές μαζί, δημιουργούν κοινωνίες, τα μελισσοσμήνη, όπου μέσα σε αυτά, κάθε άτομο είναι επιφορτισμένο με συγκεκριμένες εργασίες. Όμως, όλες μαζί έχουν ένα και μονό σκοπό, τη βιωσιμότητα και εξέλιξη του μελισσιού. Υπάρχουν Εργάτριες μέλισσες, Καθαρίστριες μέλισσες, Παραμάνες μέλισσες, Μέλισσες αρχιτέκτονες, Μέλισσες αποθηκάριοι, Αερίστριες μέλισσες, Μέλισσες φρουροί, Συλλέκτριες μέλισσες κλπ Όλες οι μέλισσες με την οργάνωση της Βασίλισσας και βέβαια έχουν ακόμα και άμεσες διαδικασίες αντικατάστασης της βασίλισσας.

Για την ικανοποίηση των αναγκών τους οι συγκάτοικοι μπορούν να δεχθούν την «φροντίδα» του δημόσιου τομέα (Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργεία & Οργανισμοί) ή να «αγοράσουν» τις υπηρεσίες και τα προϊόντα από τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες αποβλέπουν κυρίως στο ιδιωτικό κέρδος.

Οι ίδιοι οι συγκάτοικοι μιας κοινωνίας μπορούν να αυτοοργανωθούν για την ικανοποίηση των αναγκών τους (όχι για business …) σύμφωνα με τον Ορισμό, τις Αξίες, τις Αρχές και τούς Άξονες της συνεταιριστικής Κοινωνικής Οικονομίας. Οι συνεταιρισμοί (συνεργατισμοί) είναι το ιδανικό επιχειρηματικό σχήμα για βιώσιμες ανθρωποκεντρικές κοινωνίες.

Γιατί δεν οργανώνονται σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις οι μελισσοκόμοι, οι οποίοι μάλιστα έχουν μπροστά τους καθημερινά το μεγαλείο της λειτουργίας του μελισσοσμήνους, της κυψέλης? αναρωτήθηκε ο κ Δ. Μιχαηλίδης.

Μια κοινωνία ανθρώπων χαρακτηρίζεται από την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών και την διάθεση για αλληλοβοήθεια των συγκατοίκων ενός τόπου.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, 6998282382, παρουσίασε τις δραστηριότητες του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής για την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης και της διάθεσης για αλληλοβοήθεια, που είναι τα θεμέλια για την δημιουργία συνεργατικών σχημάτων, συνεταιρισμών.

Οι Σύλλογοι ΔΕΝ πρέπει να ασκούν καμιάς μορφής οικονομικές δραστηριότητες. Οι Σύλλογοι είναι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Οικονομικές μονάδες είναι οι Συνεταιρισμοί, είπε η κα Μ. Κοντογιάννη. Και όσοι πιστεύουν στην τοπική ανάπτυξη αντιλαμβάνονται την ανάγκη για κοινό μέλλον όλων μας και την ανάγκη για κοινή οικονομική δράση και γιατί όχι, και αυτάρκεια.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη είπε ότι τον καιρό της πανδημίας του covid-19 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσαρμόσθηκε στην ψηφιακή επικοινωνία. Πέτυχαν να κάνουν 150 περίπου δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις στην πλατφόρμα zoom με την υποστήριξη του Skywalker για σημαντικά θέματα, μέσα σε 1,5 περίπου χρόνο κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Τακτικά και με συνέπεια & συνέχεια κάθε Τρίτη στις 21.00 για ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ, κάθε Τετάρτη στις 12.00 για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και κάθε Παρασκευή στις 21.00 για τους ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ. Τώρα τελευταία στηρίζουν κάθε Τετάρτη στις 21.00 συζητήσεις για την ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ Ομάδα Εργασίας ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ.

Οι συζητήσεις αυτές είναι τόσο «ζυμωτήριο», όσο και εκπαιδευτική διαδικασία, ακόμα και για μερικούς, ενημερωτική. Οι συμμετέχοντες βρίσκουν πιθανούς συνεργάτες και συνηθίζουν αν σέβονται τους συνανθρώπους και τις αξίες που αναγνωρίζουν.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη επεσήμανε ότι σε μια υπερσυγκέντρωση εποικιστών οι οποίοι «επιτέθηκαν ανήθικα» στους ντόπιους κατοίκους της περιαστικής Αθήνας και αφού την τσιμεντοποίησαν αυθαίρετα, άλλαξαν τις χρήσεις γης και στέρησαν από τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους τον ζωτικό χώρο επιβίωσής τους, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσπαθεί να δώσει στοιχεία της δραστηριότητάς του με τις ανοικτές-δημόσιες συζητήσεις.

Μέσα από τις ανοικτές εκδηλώσεις οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντιληφθούν την σημαντικότητα της κτηνοτροφίας για την επιβίωση των τοπικών κοινωνιών, και τον ρόλο της κτηνοτροφίας στην αγροδιατροφική αυτάρκεια και κυρίως στην αγροδιατροφική ασφάλεια, δηλαδή να μην πεινάσουμε, πριν αρχίσουμε να τρώμε τσιμέντα ή/& «τυπωμένα λεφτά» ….

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής ελπίζει ότι από τα 413 μέλη του θα μπορέσουν να προκύψουν 3-4 Συνεταιριστικές Κτηνοτροφικές Επιχειρήσεις, αλλά να συμβάλει και σε Ενεργειακές Κοινότητες, Καταναλωτικούς Συνεταιρισμούς, Αυτοδιοικούμενες Αγορές Αγροτών, Αυτοδιοικούμενα Κτηνοτροφικά Πάρκα, διαμόρφωση Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας και πολλά ακόμα που όλα χρειάζονται την εμπιστοσύνη και την αλληλοβοήθεια των συγκατοίκων. Και η κα Μάγδα Κοντογιάννη κατέληξε: Ευχόμαστε οι πολυάριθμοι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι να γίνουν «ζυμωτήριο» για την διαμόρφωση πολλών Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών.

Το εξαιρετικό 12ο Συνέδριο Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας οργανώθηκε από την Επιτροπή με πρόεδρο τον Δρ Ν. Κατσαρός (π. Πρόεδρο ΕΦΕΤ) και μέλη τους: Ν. Εμμανουήλ (Ομ. Καθ. Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Ε. Ψαχούλια (Υπεύθυνη Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας), Β. Ντούρα (Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας), Δρ Φ. Χατζήνα (Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) & Η. Χαλακατεβάκης (Μέλος ΔΣ ΟΜΣΕ & Μέλος ΔΣ Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού).

Όλες οι εισηγήσεις βρίσκονται στο youtube στα:

Σάββατο πρωί, 4 ΔΕΚ 2021 στο https://www.youtube.com/watch?v=2jGi7my3qgU

Σάββατο απόγευμα, 4/12/2021 https://www.youtube.com/watch?v=1QuIu8s-xfE

Κυριακή, 5 Δεκ 2021, στο https://www.youtube.com/watch?v=jmL1kWuaC-I

Το 12ο Συνέδριο Μελιού ξεκίνησε με την εισήγηση-ψυχρολουσία του Δρ Ν. Κατσαρού «Τεχνητό Μέλι που ΔΕΝ Προέρχεται από Μέλισσες» και ολοκληρώθηκε με την εισήγηση «Οργάνωση Μελισσοκόμων» των Δημήτρη Μιχαηλίδη & Μάγδα Κοντογιάννη, με συντονιστή τον κ Γεώργιο Στάθη.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα

Προηγούμενο άρθροΛαχειοφόρος αγορά χειμώνα 2021-22 και Bazaar Χριστουγέννων
Επόμενο άρθροΑπό την Αργυρούπολη στη Νάουσα: Φροντιστήριο και Βιβλιοθήκη