Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα της Ελλάδας, το μεγαλύτερο Κεντροδεξιό της Ευρώπης και το κόμμα που εδώ και μισό αιώνα αποτελεί τον σταθερό πρωταγωνιστή των πολιτικών δρώμενων της χώρας. Κόμμα πρωταγωνιστής, μα κυρίως αυτό που έλαβε όλες τις μεγάλες αποφάσεις για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο, κάτι που είναι αλήθεια, συμπλήρωσε το ΠαΣοΚ του Σημίτη με την επιλογή κι ένταξη στην Ευρωζώνη.
Η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα πενήντα χρόνια έχει θετικό ισολογισμό στις συνειδήσεις της κοινωνίας, παρά τις αναμφισβήτητες υστερήσεις της σε τομείς που άπτονταν του «έρποντος» κρατισμού σε μεγάλη μερίδα στελεχών και οπαδών της. Και παρά το γεγονός ότι ο φιλελευθερισμός στριμώχθηκε σε κάποιες γωνίτσες της Ρηγίλλης παλαιότερα, της Συγγρού και της Πειραιώς αγότερα.
Η Νέα Δημοκρατία σήμερα διάγει μια μακρά περίοδο εσωκομματικής νηνεμίας, με δυο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά αλλά και τη Ντόρα Μπακογιάννη να λειτουργούν ως εγγυητές των σταθερών και αξιών του κόμματος. Την ίδια στιγμή που παρατηρείται σημαντική και ταχύτατη ανανέωση του κόμματος . Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, αποτελεί τον άνθρωπο που διαχειρίζεται ζυμώσεις ανάμεσα σε στελέχη, βουλευτές αλλά και τάσεις. Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ως κορυφαίος πολιτικός οργανισμός στηρίζει μια άκρως επιτυχημένη κυβέρνηση, που κυβερνά τρία χρόνια με ευελιξία και ταχύτητα που δεν επέδειξε καμιά άλλη κυβέρνηση. Αντιμετώπισε επιτυχώς την επιχείρηση εισβολής των Τούρκων από τον Έβρο, τις μεγάλες προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε ταχύτατα στον εξοπλισμό της χώρας και ταυτοχρόνως αποκατέστησε το κύρος της Ελλάδας στα διεθνή φόρα. Την ίδια στιγμή η πολιτική σταθερότητα που προσέδωσε στη χώρα, ωφέλησαν την οικονομία, οι ρυθμοί ανάπτυξης εκτινάχθηκαν κι η ανεργία έπεσε σχεδόν δέκα μονάδες από το ποσοστό που την παρέλαβε. Όλα αυτά οδήγησαν στην πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ενώ η ψηφιακή μεταρρύθμιση κάνει τη ζωή και την καθημερινότητα εκατομμυρίων Ελλήνων, εύκολη, ανθρώπινη, μακριά από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του δημοσίου τομέα.
Προσέξτε: Όλα αυτά συνέβησαν σε μια περίοδο που η πανδημία «θέριζε» την υφήλιο! Όπου η ευελιξία κι η ταχύτατη αντίδραση της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ειδικά στην αρχή, έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Το ίδιο και τώρα με τις επιλογές της κυβέρνησης για στήριξη της κοινωνίας στον πρωτοφανή ενεργειακό πόλεμο.
Θα πει κάποιος: Δηλαδή, όλα καλά, όλα ανθηρά; Δεν υπάρχουν ζητήματα;
Σαφώς και υπάρχουν. Και προβλήματα και αβελτηρίες. Ακόμη και ιδεολογικές διαφορές.
Μα, τα προβλήματα «παλεύονται». Άλλα επιλύονται, άλλα πάνε για πιο ύστερα με περισσότερα δεδομένα στη δρομολόγηση των λύσεων και άλλα, πιο δυσεπίλυτα, αναζητούν και κοινωνικές ισορροπίες που τις περισσότερες φορές τις αρνούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανωμένες συντεχνίες.
Όσο για τα ιδεολογικά; Ναι υπάρχουν διαφορές. Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο, πολυσυλλεκτικό κόμμα με τάσεις που έχουν διαφορετικά πολιτικά πρόσημα. Μα η αλήθεια είναι ότι στην πορεία της έφτασε στην εξουσία προς όφελος του τόπου ΜΟΝΟ όταν επικρατούσε στη ηγεσία το πρώτο συνθετικό της έννοιας Κεντροδεξιά. Μόνο όταν τη στήριζαν κεντρογενείς-φιλελεύθερες κοινωνικές δυνάμεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όπως μια άλλη πραγματικότητα είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία οι όποιες ιδεολογικές ζυμώσεις και διαφορές ανάμεσα σε συντηρητικούς Δεξιούς και Φιλελεύθερους ΠΟΤΕ δεν δημιούργησαν αποσυσπείρωση στο κόμμα.
Κάτι τελευταίο: Στο συνέδριο που ξεκίνησε χθες πρέπει, οφείλει η Νέα Δημοκρατία να οριοθετήσει με σαφήνεια και καθαρό λόγο τον τρόπο που θα οριοθετήσει το παρόν και οραματίζεται το εγγύς κι απώτερο μέλλον. Μέλλον που πρέπει να είναι καλύτερο κι αυτό ΜΟΝΟ η Νέα Δημοκρατία μπορεί να σχεδιάσει από το σημερινό πολιτικό σκηνικό.