Συνεδρία Υποδοχής του Καθηγητή κ. Ανδρέα Καραμάνου ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών

Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο της Ακαδημίας, η συνεδρία υποδοχής του κ. Ανδρέα Καραμάνου, Ομότιμου Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Κατά τη διεξαγωγή της τελετής υποδοχής, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας κ. Χρήστος Ζερεφός θα παρουσιάσει τον Καθηγητή κ. Ανδρέα Καραμάνο, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Η Γεωργική Έρευνα στην Ελλάδα. Επιτεύγματα και προκλήσεις για το μέλλον».

Η συνεδρία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20230425

Ανδρέας Καραμάνος:

Αριστούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (σήμερα Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γ.Π.Α.). Διδάκτωρ Γεωργικής Βοτανικής του Πανεπιστημίου του Reading (Μ. Βρετανία). Από το 1981 Καθηγητής της Γεωργίας στο Γ.Π.Α., στο οποίο εξελέγη δύο φορές Αντιπρύτανης (1991-1997) και Πρύτανης (2000-2004). Διετέλεσε επί 28 χρόνια Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας και εξελέγη δύο φορές (2009 και 2011) Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γ.Π.Α. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή του Γ.Π.Α. μετά από την αφυπηρέτησή του (2013). Από το 2010 είναι μέλος της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, υπό την αιγίδα της Τραπέζης της Ελλάδος. Έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ως υπεύθυνος στον τομέα της γεωργίας.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2004-2007). Από τη θέση αυτή συνέβαλε αποφασιστικά στην εκπόνηση και εφαρμογή σημαντικού νομοθετικού έργου. Πρόεδρος (2005-2011) της Διοικούσας Επιτροπής της Εκπαίδευσης για Αειφόρο Ανάπτυξη του Οικονομικού Συμβουλίου του Ο.Η.Ε. για την Ευρώπη (UNECE). Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Συμβούλια Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε., σε συναντήσεις του Ο.Ο.Σ.Α., και στη Γεν. Συνέλευση της UNESCO (2005).

Έχει συγγράψει 8 βιβλία και περισσότερα από 90 άρθρα και μονογραφίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά Ακαδημιών, συλλογικούς τόμους, μελέτες και εγκυκλοπαίδειες. Το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται κυρίως στη μελέτη της συμπεριφοράς των καλλιεργειών υπό συνθήκες έλλειψης νερού και καταπονήσεων του περιβάλλοντος. Έχει επιμεληθεί την έκδοση πρακτικών συνεδρίων, έχει προεδρεύσει σε διεθνή συνέδρια και το έργο του έχει αναγνωρισθεί διεθνώς. Επιστημονικός υπεύθυνος σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γεν. Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και άλλων φορέων, έχει κληθεί κατ’ επανάληψη να αξιολογήσει προτάσεις ερευνητικών προγραμμάτων της Ε.Ε. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή Εκθέσεων διεθνών πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή καθώς και για την Αναγεννητική Γεωργία. Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2019) και Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας (2022).

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής
Επόμενο άρθρο7ο Δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας: 1η θέση σε Διεθνή μαθητικό διαγωνισμό