Συνεδρία Υποδοχής του Καθηγητή κ. Αναστάσιου Α. Τσώνη ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά, από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών, η συνεδρία υποδοχής του κ. Αναστάσιου Α. Τσώνη, Ομότιμου και Διακεκριμένου Καθηγητή στο Τμήμα Μαθηματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Milwaukee, ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Αναστάσιος Α. Τσώνης

Κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός θα παρουσιάσει τον Καθηγητή κ. Αναστάσιο Α. Τσώνη, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Τυχαιότητα: Μια ιδιότητα των μαθηματικών και φυσικών συστημάτων».

Η συνεδρία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20231003

Περίληψη ομιλίας

Σε αυτή την ομιλία θα συζητήσουμε τον ορισμό της τυχαιότητας και τις πηγές της τυχαιότητας στο μαθηματικό σύστημα καθώς και στο φυσικό σύστημα. Θα ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας για την τυχαιότητα κοιτάζοντας αποκλειστικά το επίσημο μαθηματικό μας σύστημα όπου θα δούμε ότι ακόμη και σε αυτό το καθαρό και αυστηρά λογικό σύστημα δεν μπορεί κανείς να καταργήσει την τυχαιότητα. Οι κανόνες και η τυχαιότητα αναμειγνύονται μεταξύ τους και εμπεριέχονται στην έννοια του άπειρου. Παραμένοντας μέσα στο μαθηματικό σύστημα, θα συζητήσουμε στη συνέχεια τις τρεις πιθανές πηγές τυχαιότητας: τυχαιότητα λόγω αδυναμίας εύρεσης των κανόνων, τυχαιότητα λόγω αδυναμίας άπειρης ισχύος (χάος) και τυχαιότητα λόγω στοχαστικών διεργασιών. Στη συνέχεια, θα περάσουμε από το μαθηματικό σύστημα στον φυσικό μας κόσμο, όπου θα ανακαλύψουμε ότι η τυχαιότητα, μέσω του κβαντομηχανικού χαρακτήρα των μικρών κλιμάκων, μέσω του χάους, και λόγω του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής, είναι επίσης εγγενής ιδιότητα της φύσης. Στη συνέχεια θα υποστηρίξουμε ότι η τυχαιότητα στον φυσικό κόσμο είναι συνεπής με τις τρεις πηγές τυχαιότητας που προτείνονται από το μαθηματικό σύστημα. Τέλος, θα προτείνουμε την αρχή της ελάχιστης προσπάθειας ή την αρχή της ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας ως τη βασική αρχή πίσω από αυτόν τον συνδυασμό.

Προηγούμενο άρθροΆρθρο της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ανάσα» για την Ελλάδα η εξασφάλιση επιπλέον ευρωπαϊκών πόρων
Επόμενο άρθροΟ ΕΦΕΤ γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων