Συνεδρία Υποδοχής του εξέχοντος πολιτικού κ. Jean-Claude Juncker ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά η συνεδρία υποδοχής του κ. Jean-Claude Juncker, πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Κατά τη διεξαγωγή της τελετής υποδοχής, παρουσία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντωνίου Ρεγκάκου και του Γενικού Γραμματέως κ. Χρήστου Ζερεφού, καθώς και άλλων επίσημων προσκεκλημένων, ο Ακαδημαϊκός κ. Λουκάς Παπαδήμος θα παρουσιάσει τον κ. Jean-Claude Juncker, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα “Quel avenir pour l’Europe?”.

Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά για το κοινό από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών μέσω του κατωτέρω συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/lectures/20220518

Στη διάρκεια της μακράς και πολυδιάστατης σταδιοδρομίας του ο κ. Juncker διακρίθηκε για τις πολιτικές και διπλωματικές του δεξιότητες και αναδείχθηκε ως ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, καθώς και ένας από τους θεμελιωτές του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος του ευρώ. Στην πατρίδα του το Λουξεμβούργο διετέλεσε Πρωθυπουργός επί 19 συνεχή έτη, από το 1995 έως το 2013, και Υπουργός Οικονομικών από το 1989 έως το 2009.

Υποστήριξε με θέρμη την ιδέα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και την υιοθέτηση πολιτικών για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέλαβε ανώτατα αξιώματα σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Πρόεδρος του Eurogroup και ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνέβαλε στην επιτυχή αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων οικονομικής πολιτικής, ειδικότερα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-2009 και, μετέπειτα, της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης σε χώρες της Ευρωζώνης.

Εκδηλώνοντας εμπράκτως την υποστήριξή του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, συνέβαλε στη νομισματική και οικονομική σταθερότητά τους σε κρίσιμες περιόδους, καθώς και στη γενικότερη διασφάλιση της σταθερότητας του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος. Επιπλέον, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τόσο το 2011-2012 όσο και το 2015, όταν με σθένος αντιστάθηκε στην άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και να επανενταχθεί στο μέλλον, συμβάλλοντας ουσιαστικά στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Το έργο του Jean-Claude Juncker έχει αναγνωρισθεί διεθνώς, καθώς έχει τιμηθεί με ανώτατες διακρίσεις από πολλές χώρες και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ από πολλά πανεπιστήμια.

Προηγούμενο άρθροΔιάθεση εισιτηρίων για τον αγώνα μπαράζ Βέροια – Λεβαδειακός
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αντικείμενο το πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία»