Σπ. Λιβανός: Η Μακεδονία μας υπόδειγμα για το πώς πρέπει να αναπτυχθούν τα συλλογικά σχήματα στην αγροδιατροφή
Στ. Καλαφάτης: Με συνεργασία προωθούμε σημαντικά έργα όπως η διάνοιξη της Πόντου και το Αλιευτικό Καταφύγιο
Η πορεία σημαντικών αναπτυξιακών έργων στη Θεσσαλονίκη την Μακεδονία και Θράκη, που αφορούν την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και αναπτυξιακά έργα υποδομής για τα οποία απαιτείται η συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, στο Διοικητήριο.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε:
“Με τον καλό φίλο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό συζητήσαμε για τα έργα που συμβάλλουν στην τόνωση της Αγροτικής Ανάπτυξης σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος και ιδιαίτερα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Αλλά και για τα εργαλεία που χρειάζονται για να προχωρήσουν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.
Συζητήσαμε και για τη σημασία που δίνει η χώρα μας στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης -όπως η φέτα- και την πολύ επιτυχημένη και αποτελεσματική πολιτική ελέγχων που εφαρμόζεται διασφαλίζοντας την ποιότητα τους. Εξάλλου, αυτή είναι και η σημαντική διαφορά των ελληνικών προϊόντων.
Επίσης, εξετάσαμε σημαντικά αναπτυξιακά έργα των οποίων η εξέλιξη απαιτεί τη θετική συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Και αυτό συμφωνήθηκε: Τη διάνοιξη της οδού Πόντου, στην Καλαμαριά, τη σημασία του οποίου υπογράμμισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και θα συμβάλλει ο Υπουργός, ώστε να “τρέξει” πιο γρήγορα το έργο. Αλλά και το αλιευτικό καταφύγιο, ένα σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο βρίσκεται σε περισσότερο προχωρημένο στάδιο.
Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και ευχαριστώ πολύ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξαιρετική του συμβολή για την επίλυση ζητημάτων της Μακεδονίας και της Θράκης”.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός ανέφερε:
“Ευχαριστώ θερμά όλους σας. Τον αγαπητό φίλο Σταύρο, τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης για το καλωσόρισμα, για τη φιλοξενία. Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι σ΄αυτό το πανέμορφο κτήριο. Συζητήσαμε τα θέματα που είπε μόλις ο συνάδελφος Υπουργός. Είμαστε ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε αναπτυξιακά έργα στα οποία μπορούμε να συμβάλλουμε.
Και το αλιευτικό καταφύγιο είναι για μας προτεραιότητα, αλλά και η διάνοιξη της οδού Πόντου στην οποία μπορούμε να συνεισφέρουμε. Θα κάνουμε το παν δυνατόν για να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Θέλω να πω για άλλη μια φορά, ότι η Μακεδονία είναι η πρωτοπόρος στην παραγωγή, καθετοποίηση και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων.
Έχουμε πολύ σημαντικές συνεταιριστικές εταιρείες που έχουν αμιγώς εξαγωγικό χαρακτήρα σε όλο το μήκος της Μακεδονίας μας. Οπότε, θεωρώ ότι πέραν όλων των άλλων είναι και ένα υπόδειγμα για το πως πρέπει ν΄αναπτύξουμε τα συλλογικά σχήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα και πως πρέπει ν΄αναδιαρθρώσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο για να πετύχουμε αυτά τα οποία έχουν πετύχει κάποιοι πρωτοπόροι εδώ στη Μακεδονία.
Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τους αγρότες μας καθώς εξειδικεύσαμε το πρωί με τον συνάδελφο Υπουργό Οικονομικών τα μέτρα για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός εχθές και αυτό σημαίνει ότι 200.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έχουν μειωμένο κόστος παραγωγής.
Οι κατηγορίες των ανθρώπων που θα μπουν σ΄αυτό το πρόγραμμα είναι οι νέοι αγρότες, γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε τους νέους να μπουν στον αγροτικό κόσμο, οι μετέχοντες στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας το οποίο πιστεύουμε πολύ ότι πρέπει ν΄αναπτυχθεί και υπάρχει έντονα και στην Βόρειο Ελλάδα, τα μέλη των συνεταιρισμών και τα μέλη των ομάδων παραγωγών.
Άρα, από τη μια μεριά ενισχύουμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους μειώνοντας το κόστος παραγωγής και απ΄την άλλη δίνουμε κίνητρα προς τις κατευθύνσεις που θέλουμε ν΄αναπτύξουμε.
Είχα ξαναπεί στην τελευταία μου επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη ότι θα είμαι πολύ συχνά εδώ. Είχαμε πει ένας ή μια από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, κάθε εβδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα. Όχι απαραιτήτως στη Θεσσαλονίκη, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό προσπαθούμε να το ακολουθήσουμε και στο πλαίσιο αυτό, σκέφθηκα και ζήτησα- και τον ευχαριστώ για άλλη μια φορά -από τον Υπουργό να μας φιλοξενήσει σήμερα εδώ για να κάνουμε τη συνάντηση με τη Διεπαγγελματική της Φέτας.
Συνήθως αυτές οι συναντήσεις γίνονται στην Αθήνα. Σκεφθήκαμε, λοιπόν, ότι θα ήταν καλή ιδέα να την κάνουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη. Και θα συζητήσουμε μαζί με τους εκπροσώπους αυτού του μοναδικού προϊόντος το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση και μεγάλη ανάπτυξη στις εξαγωγές αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, τα προβλήματα αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν.
Εύχομαι πολύ σύντομα να είμαστε και πάλι εδώ, να έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθεια στα δύο έργα που αναφέρατε και να έχουν προκύψει και άλλα έτσι ώστε να βοηθήσουμε και εμείς στο βαθμό που μπορούμε στην ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος”.
Αμέσως μετά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, προήδρευσε σύσκεψης για την ελληνική φέτα, στην αίθουσα “Νικόλαος Μάρτης” του Διοικητηρίου, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη.