Συνάντηση Αυγενάκη – ΕΘΕΑΣ: Συγκροτείται Επιτροπή για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου ενίσχυσης του συνεταιριστικού κινήματος
Στήριξη της προσπάθειας του ΥπΑΑΤ για τις αλλαγές στην ΚΑΠ και την εφαρμογή των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης
Τρίωρη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που έχει με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Στη συνάντηση με το ανώτατο θεσμικό όργανο των αγροτών, ετέθησαν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα με κυρίαρχο το ζήτημα των αλλαγών στην ΚΑΠ και τις 19 προτάσεις που έχει κάνει η χώρα μας, τις οποίες η ΕΘΕΑΣ στηρίζει καθώς ταυτίζονται με το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων που και η ίδια έχει καταθέσει.
Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς, ως πρώτο θέμα, έθεσε την ισχυροποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, ζήτημα το οποίο έχει συζητήσει με τον Πρωθυπουργό και τον ΥπΑΑΤ.
Ο υπουργός τόνισε ότι η ισχυροποίηση του συνεταιριστικού κινήματος αποτελεί προτεραιότητά του και πρότεινε τη συγκρότηση Επιτροπής, υπό τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και πανεπιστημιακοί του χώρου, προκειμένου να αξιοποιηθούν προτάσεις που έχουν κατατεθεί, όπως αυτή της ΔιαΝέοσις, για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, που θα ενισχύει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος και θα θεραπεύει παθογένειες του παρελθόντος.
Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στην ΚΑΠ, ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αγροτών για το τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και για την πορεία της προσπάθειας που γίνεται. Μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί οι ειδικές εξαιρέσεις από ορισμένα Πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης, η εξαίρεση των μικρών εκμεταλλεύσεων έκτασης κάτω των 100 στρεμμάτων από ελέγχους και κυρώσεις της αιρεσιμότητας, η δυνατότητα επιπλέον τροποποιήσεων των ΣΣ ΚΑΠ και η απλούστευση της εφαρμογής της αρχής της ανωτέρας βίας.
Αναφερόμενος στις τρεις αλλαγές στις οποίες στοχεύει η χώρα μας και επιδιώκει την υιοθέτησή τους, είπε ότι αυτές είναι:
– Η ευελιξία στη μεταφορά πόρων μεταξύ Πυλώνων, μεταξύ παρεμβάσεων, μεταξύ ετών και εντός του ίδιου έτους.
– Η δημιουργία ad hoc μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων με την πρόβλεψη δυνατότητας χρήσης έως 2% του Προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου σε περιπτώσεις απρόβλεπτων μεγάλων καταστροφών.
– Η επαναφορά του κανόνα Ν+3 που ίσχυε την προηγούμενη περίοδο.
Ο υπουργός τόνισε ότι έστω και μια από αυτές τις προτάσεις να περάσει θα είναι σημαντικό. Έκρουσε ωστόσο και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν δεν υιοθετηθεί η ευελιξία στη μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, τότε δεν θα επιτευχθεί μέγιστη απορροφητικότητα για κάθε κράτος μέλος.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα που αφορά στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ο υπουργός επισήμανε ότι οι κτηνοτρόφοι που δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο μέτρο 5.2, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε κτηνοτροφικά πάρκα, τα οποία, όμως, για να λειτουργήσουν απαιτείται η συμβολή Περιφέρειας και Δήμων. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την κτηνοτροφία», τόνισε ο ΥπΑΑΤ και αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και στη σύσκεψη που είχε χθες με τους Περιφερειάρχες. Οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ, κατανοώντας τη σημασία υλοποίησης των ΔΣΒ διαβεβαίωσαν τον υπουργό ότι θα στηρίξουν την προσπάθειά του. Ενημέρωσε, επίσης, το ΔΣ της ΕΘΕΑΣ για την έγκριση του προγράμματος, ύψους 42 εκατ. για τις παρακάρλιες περιοχές, καθώς και για τις ρυθμίσεις που αφορούν τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της περιοχής και με την κατ’ αρχάς ενίσχυσή τους με 15 εκατ ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια εξήγησε ότι πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα στην πορεία για ίδρυση αυτόνομων Αγροτικών Επιμελητηρίων.
Για τους ελέγχους τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω «ακόμα και αν ο κόσμος γυρίσει ανάποδα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και σημείωσε ότι έχουν επεκταθεί στο μέλι και στο λάδι και ξεκινούν στο κρέας και στα αυγά. Ανήγγειλε, δε, την ενίσχυση του κυρωτικού πλαισίου, κίνηση που θα ενισχύσει τη διαδικασία ελέγχων και την προστασία των ελληνικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.
Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η ΕΘΕΑΣ με νόμο θα αποκτήσει θεσμοθετημένο ρόλο στους Οργανισμούς που εποπτεύει το ΥΠΑΑΤ.
- Στην αρχή της συνάντησης αντιπροσωπεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, ζήτησε από την ΕΘΕΑΣ να συμβάλλει στην επαναλειτουργία του μέτρου για παροχή δωρεάν τροφίμων στους Συλλόγους Πολυτέκνων. Την αντιπροσωπεία αποτελούσα η Γραμματέας Δήμητρα Ινές – Αγγελή, ο Ταμίας Γιάννης Πάχος και το μέλος του ΔΣ Ευδοξία Καρμπίλη. Τόσο ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς, όσο και τα μέλη της Διοίκησης δέχθηκαν με προθυμία το αίτημα της ΑΣΠΕ και θα το διαβιβάσουν στα μέλη τους.