Συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Δ. Χούπη, στη 17η Σύνοδο των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των βαλκανικών χωρών

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης συμμετείχε από την Τετάρτη 5 έως και σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουνίου, στη 17η Σύνοδο των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των βαλκανικών χωρών (17th Balkan Chiefs of Defence Conference), που διεξήχθη στο Δυρράχιο της Αλβανίας.

 Όπως ανακοινώθηκε, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Αλβανίας Bajram Begaj, ο υπουργός ‘Αμυνας της Αλβανίας Niko Peleshi και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας Major General Arben Kingji, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη της συνόδου.

Ως επίσημοι προσκεκλημένοι συμμετείχαν ο Deputy Commander της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων που εδρεύει στη Νάπολη (Joint Force Command Naples – JFC NAPLES) Lieutenant General Stephen (Steve) Kelsey και ο Director of Cabinet του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee – EUMC) Major General Johann Frank.

 Κατά τη διάρκεια της συνόδου συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των βαλκανικών χωρών, και αξιολογήθηκαν τα συμπεράσματα από τις ετήσιες εκθέσεις των ομάδων εργασίας.

 Στο περιθώριο της συνόδου πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των ομολόγων του, της Βουλγαρίας Admiral Emil Eftimov και της Ρουμανίας General Gheorghiță Vlad.

Ακόμη, έλαβαν χώρα διμερείς συναντήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τους ομολόγους της Αλβανίας Major General Arben Kingji και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Lieutenant General Vasko Gjurchinovski.

Στο πλαίσιο των διμερών επαφών και κατόπιν αμοιβαίου αιτήματος των δύο αρχηγών, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του General Metin Gurak, όπου συμφωνήθηκε η απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους, για την ύπαρξη καλού κλίματος και για την παρακολούθηση της εξέλιξης των συμπεφωνημένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

 Κατά την παρουσία του στο Τίρανα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με την πρέσβη της Ελλάδας στην Αλβανία Κωνσταντίνα Καμίτση, με την οποία συνομίλησαν για τις εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο όπως και για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και αναφέρθηκαν στο σημαντικό ιεροκηρυκτικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, ενώ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον εμβληματικό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού.

Προηγούμενο άρθροΆρθρο Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έμβολο: «Οι κάλπες είναι άδειες, μετριόμαστε εξ αρχής»
Επόμενο άρθροΦόβος η αποχή! – Γράφει ο Γιάννης Καφάτος