Συμφωνία-απειλή για τους πολίτες, τα κοινωνικά αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες η TiSA, σύμφωνα με την Greenpeace.

Νέα μυστικά κείμενα της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας TiSA (Trade in Services Agreement – Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών), δημοσίευσε σήμερα το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, «η δημοσίευση των κειμένων φέρνει στο φως άλλη μία συμφωνία που αντίκειται στη δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα των πολιτών.  Σύμφωνα με την οργάνωση, εφόσον υπογραφεί, η TiSA θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση αγαθών και υπηρεσιών που μέχρι τώρα θεωρούνται δημόσια, όπως το νερό, η υγεία και η εκπαίδευση. Η ανάλυση της Greenpeace για τον τομέα της ενέργειας καταδεικνύει ότι αυτή η συμφωνία καθιστά αδύνατη την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου». Μάλιστα, απευθύνει ύστατη έκκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, να δηλώσει έμπρακτα και δημόσια την αντίθεση της χώρας τόσο στην TiSA, όσο και στην TTIP και τη CETA.

Σύμφωνα με την Greenpeace, «στόχος της TiSA είναι να απορυθμίσει το διασυνοριακό εμπόριο υπηρεσιών και να περιορίσει την εθνική κυριαρχία για να ενισχύσει το παγκόσμιο εμπόριο προς όφελος των πολυεθνικών. Ο τομέας των υπηρεσιών παράγει άυλα αγαθά, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της TiSA. Η άρση των φραγμών στις υπηρεσίες όμως, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς, όπως τα εργασιακά δικαιώματα, ο τραπεζικός τομέας, και η πρόσβαση σε αγαθά που μέχρι σήμερα θεωρούνται δημόσια, όπως το νερό, η υγεία, η εκπαίδευση και η ενέργεια».

Όπως υπογραμμίζει, «οι διαπραγματεύσεις για την TiSA, στις οποίες συμμετέχουν 50 χώρες, διεξάγονται με ακόμα μεγαλύτερη μυστικότητα από τις αντίστοιχες για την TTIP, συνήθως σε πρεσβείες στην πόλη της Γενεύης. Ενώ η συμφωνία είναι ελάχιστα γνωστή στην κοινωνία, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Όμως κάποια από τα κείμενα της διαπραγμάτευσης δεν θα δημοσιευτούν παρά μόνο αφού περάσουν 5 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας».

«H Google και το Facebook δεν θα έπρεπε να καθορίζουν τα δικαιώματα ιδιωτικότητας. Οι τράπεζες δεν θα έπρεπε να ρυθμίζουν τους τραπεζικούς κανόνες. Το να έχεις τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων να ελέγχει την περιβαλλοντική νομοθεσία, είναι τόσο αδιανόητο όσο το να αφήνεις την καπνοβιομηχανία να ελέγχει τη νομοθεσία για τη δημόσια υγεία. Οι αποφάσεις αυτές δεν ανήκουν στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως σχεδιάζει η TiSA, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες και στις κυβερνήσεις που εκλέγουν δημοκρατικά», τόνισε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στις TTIP – CETA – TISA στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε σχέση με τη ρήτρα «μη αναστρεψιμότητας» (ratchet), η οποία, σύμφωνα πάντα με την οργάνωση, «εμφανίζεται και σε άλλες εμπορικές συμφωνίες και εμποδίζει τις χώρες να επαναφέρουν εμπορικούς φραγμούς που είχαν προηγουμένως και μονομερώς αφαιρεθεί», αλλά και στη ρήτρα «διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης» (standstill) η οποία «κλειδώνει την απελευθέρωση και δεν επιτρέπει την επαναφορά σε χαμηλότερα επίπεδα απελευθέρωσης από αυτά που ίσχυαν όταν υπογράφηκε η συμφωνία».

Η δημοσίευση κειμένων της TiSA έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την TTIP, καθώς υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί σε Γαλλία και Γερμανία ασκούν κριτική στη συμφωνία. Η TTIP και η CETA θα συζητηθούν από τους Υπουργούς Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μπρατισλάβα στις 23 Σεπτεμβρίου.

 

Προηγούμενο άρθροΤα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 βοηθάνε τους μαθητές στο σχολείο
Επόμενο άρθροΠώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από την άνοια και τη νόσο Αlzheimer;