Βέβαιοι δηλώνουν οι χιλιάδες καταναλωτές- λήπτες δανείου, πως θα σταθεί με γενναιότητα και δικαιοσύνη και δεν θα υπεκφύγει ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν προκύψει περί εσφαλμένης ερμηνείας διάταξης του Νόμου περί καταναλωτή και καταναλωτικού δικαίου από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Ανάπτυξης επί θητείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, συνέπεια της οποίας είναι έως και σήμερα η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που συνεχίζει να μην παρέχει στους καταναλωτές – λήπτες δανείου με ρήτρα ελβετικού φράγκου θεσμικό πλαίσιο προστασίας (νομοθετικό – δικαστικό).
Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας, όπως δηλώνουν μετά βεβαιότητας νομικοί κύκλοι, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνει ο νόμος 2251/1994 όπως ισχύει , άρθρο 10 παρ. 21, περί προστασίας των καταναλωτών με βάση τον οποίο « Ο Υπουργός Ανάπτυξης μπορεί με απόφαση του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις προσαρμογής της συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών στο δεδικασμένο αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων επί αγωγών καταναλωτή ή ενώσεων καταναλωτών, εφόσον οι συνέπειες του δεδικασμένου έχουν ευρύτερο δημόσιο ενδιαφέρον για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών».
Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω απάντηση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου ερμηνεύεται πως οι λήπτες τραπεζικών προϊόντων δεν θεωρούνται «τελικοί αποδέκτες» υπηρεσίας, και συνεπώς δεν έχουν την ιδιότητα του καταναλωτή. Συγκεκριμένα, πρατηριούχος υγρών καυσίμων λήπτης δανείου δεν λογίζεται -κατά την εσφαλμένη ερμηνεία- ως καταναλωτής, αγνοώντας ακόμη και σχετική απόφαση που εκδόθηκε από τον Άρειο Πάγο υπ’ αριθμ. 13/2015 , με την οποία κρίθηκε ότι τόσο ο επιχειρηματίας που έλαβε δάνειο για την επιχείρησή του, όσο και η μητέρα του, που ήταν εγγυήτρια έχουν την ιδιότητα του καταναλωτή.