Στον ατμό: Η πιο υγιεινή διαδικασία μαγειρέματος τροφίμων!

Από την ημέρα που ο άνθρωπος άρχισε να μαγειρεύει την τροφή του, ανακάλυψε πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να την επεξεργασθεί έτσι ώστε όχι μόνο να τον χορταίνει αλλά και να την απολαμβάνει ανάλογα   με τον τόπο που ζούσε αλλά και τα έθιμα του τόπου αυτού.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Το αποτέλεσμα του μαγειρέματος μπορεί να φέρει, ζουμερά και νόστιμα φαγητά,  υγιεινά ή ανθυγιεινά  ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξετε να τα μαγειρέψετε και θα επηρεάσετε, από λίγο έως πολύ, την θρεπτική τους αξία και συχνά μπορεί  να καταλήγετε στη ωμοφαγία.

Στην κατσαρόλα, στο τηγάνι, στον φούρνο, στην σκάρα, στο γουόκ, στον ατμό…

Ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος είναι στον ατμό. Δείτε πως γίνεται απλά χωρίς τσιγαρίσματα, σάλτσες  και τηγανισμένα λάδια, με ελαφρύ γευστικό και υγιές αποτέλεσμα:

  •  Επιλέγετε τα λαχανικά που σας αρέσουν, τα τοποθετείτε στο καλάθι της συσκευής του ατμομάγειρα ή βάζετε λίγο νερό στην κατσαρόλα και τα τοποθετείτε Μπεν Μαρί σε δεύτερο σκεύος, μέσα στο οποίο ρίχνετε τα λαχανικά, φροντίζοντας ώστε να βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του νερού. Στη συνέχεια ενεργοποιείτε τον ατμομάγειρα ή ανάβετε το μάτι και περιμένετε να βράσουν στον ατμό του νερού. Μπορείτε να τα σερβίρετε με αγνό λαδάκι και λεμονάκι ή φτιάξτε μια νόστιμη σος με γιαούρτι, μέλι, λεμόνι και μουστάρδα!
  • Κομμένα κομμάτια το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, ολόκληρα ανάλογα με το μέγεθος τα ψαρικά και θαλασσινά, οστρακοειδή, είναι κατάλληλα για μαγείρεμα στον ατμό. Το μαγείρεμα στον ατμό δίνει αποτέλεσμα τρυφερό, χυμώδες, με πολύ μικρή απώλεια βάρους ή συρρίκνωση, με περισσότερη φυσική γεύση και μεγάλο μέρος σε θρεπτικά συστατικά να παραμείνουν σε αυτό.

Σήμερα στην αγορά προσφέρονται διάφορα σκεύη για μαγείρεμα στον ατμό. Αυτός ο τρόπος προετοιμασίας των τροφών δεν είναι μόνο διαιτητικός, αλλά και αποτελεί στοιχείο του υγιεινού τρόπου ζωής. Εξουδετερώνει τα λίπη και άλλα βλαβερά συστατικά των προϊόντων και ανανεώνει τον οργανισμό. Σχετικά πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι το 22% των νέων, περίπου το 40% των γυναικών ώριμης ηλικίας και το ήμισυ των ανδρών δραστήριας ηλικίας είναι υπέρβαροι.

Το μαγείρεμα στον ατμό κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς. Και μάλιστα είναι γνωστό στην χώρα μας αλλά και στις γειτονικές χώρες εδώ και αιώνες. Τα πήλινα σκεύη, που βρέθηκαν στην διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών, συνηγορούν, ότι οι πρόγονοί μας γνώριζαν αυτό τον τρόπο μαγειρέματος των τροφών.

Κεραμικό δοχείο για παρασκευή φαγητών με ατμό από τον 7ο αιώνα
Κεραμικό δοχείο για παρασκευή φαγητών με ατμό από τον 7ο αιώνα, που ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές στο κάστρο του Αγίου Αθανασίου κοντά στην πόλη Μπιάλα της Βουλγαρίας.

 Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Zheijang University SCIENCE B» τον Αύγουστο του 2009, διαπιστώθηκε ότι το μαγείρεμα στον ατμό ήταν η μέθοδος που είχε ως αποτέλεσμα τη μικρότερη απώλεια των θρεπτικών ουσιών στο μπρόκολο, όπως της βιταμίνης C και άλλων ευεργετικών φυτικών ουσιών όπως γλυκοζινολικές ενώσεις και χλωροφύλλη.

Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται στον ατμό, είναι συνώνυμα με την υγιεινή διατροφή και δεν είναι μόνο πιο θρεπτικά από τα βρασμένα, τα ψημένα ή μαγειρεμένα με άλλο τρόπο, αλλά έχουν και καλύτερη γεύση. Μια τυφλή δοκιμή γεύσης έδειξε ότι οι άνθρωποι προτιμούν το άρωμα, την υφή και τη γεύση των λαχανικών που έχουν μαγειρευτεί στον ατμό σε σχέση με τα βρασμένα λαχανικά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Human Nutrition and Dietetics» τον Φεβρουάριο του 2010.

Πριν καταλήξετε στη ωμοφαγία, προκειμένου οι τροφές που καταναλώνετε να διατηρούν όλη την θρεπτική τους αξία και να προσφέρουν περισσότερα στον οργανισμό σας, δοκιμάστε να μαγειρέψετε στον ατμό τα αγαπημένα σας λαχανικά ή άλλα τρόφιμα και εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του υγιεινού αυτού τρόπου μαγειρέματος!

 

Προηγούμενο άρθροΗ «δύναμη» της θεραπευτικής ιππασίας
Επόμενο άρθροCooking recipes: Semolina halva with orange