Στόχος να καταστεί η Ελλάδα κέντρο επεξεργασίας οπλικών συστημάτων αμερικανικής κατασκευής, δήλωσε ο Δ. Βίτσας

Στην προοπτική η Ελλάδα να καταστεί κέντρο αναβάθμισης, επεξεργασίας και συντήρησης οπλικών συστημάτων αμερικανικής κατασκευής, στόχευε και στοχεύει, μεταξύ άλλων, η πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα και η εν εξελίξει του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, όπως επισήμανε ο πρώτος σε συνέντευξη του στην ΕΤ1, ενόψει της αποψινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Όπως είπε, «στις γύρω μας χώρες, στα Βαλκάνια, αλλά και στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τα οπλικά συστήματα είναι αμερικάνικης κατασκευής και άρα (οι ΗΠΑ) θα ενδιαφέρονταν να υπάρχει ένα κέντρο αναβάθμισης, επεξεργασίας, συντήρησης κτλ στην πιο σταθερή χώρα που υπάρχει στην περιοχή.

Η Ελλάδα, έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό όλες τις δυσκολίες των παρελθόντων ετών, παραμένει πομπός ειρήνης, συνεργασίας και γεωστρατηγικής σταθερότητας, σε ένα περιβάλλον, που, όχι λίγο αλλά πολύ, πλήττεται από μια αστάθεια, από πολέμους, από προσφυγικά ρεύματα, από μεταναστευτικά ρεύματα κτλ».

Ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα και θα τεθεί το πλαίσιο συμφωνίας για τη βάση της Σούδας, ενώ «υπάρχει πολύ αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Αμερική, από ομογενείς, αλλά και από μη ομογενείς».

«Δεν πήγε για να κάνει βόλτα ο πρωθυπουργός στα στούντιο ελληνοαμερικανικών συμφερόντων. Ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τις συνεργασίες και τις κοινές γραμμές παραγωγής στην αμυντική βιομηχανία και ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στο επίπεδο των κατασκευών, σε χώρες οι οποίες αντικειμενικά θα προχωρήσει η ανοικοδόμησή τους» σχολίασε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Βίτσας

Επισήμανε, ότι «η λύση δεν είναι να κυνηγάς τον άλλον στους εξοπλισμούς. Η κίνηση είναι να διαμορφώνεις τους όρους και το δόγμα της αποτροπής, να επενδύεις στο ανθρώπινο δυναμικό σου -και επενδύουμε πάρα πολύ και στη μόρφωση και στην εξάσκηση- και να κάνεις στοχευμένες αγορές που σου πολλαπλασιάζουν τη δύναμη».

Ο κ. Βίτσας επικεντρώθηκε στον εν εξελίξει εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, στην αγορά των νέων ελικοπτέρων από τον αμερικανικό στρατό «με πολύ καλή συμφωνία και έχουμε μπροστά μας την υπόθεση της αναβάθμισης των μαχητικών μας αεροπλάνων και την υπόθεση της απόκτησης, με ειδικούς όρους, μιας δύναμης ελικοπτέρων. Το τι βοήθεια μπορεί να δοθεί από την Αμερική αλλά και από άλλες χώρες είναι σημαντικό».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, ο κ. Βίτσας σχολίασε: «Εγώ νοιώθω πολύ βολικά, στον βαθμό που αυτό βοηθάει τη χώρα μας να ξεφύγει από την κρίση» και κάλεσε τη ΝΔ «να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλει».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις του είναι πάντοτε έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση».

«Δεν θέλουμε να υπάρχει εξαγωγή της κρίσης στην γείτονα χώρα. Κρίση που έχει κατά κύριο λόγο προς τα άλλα της σύνορα. Δεν θέλουμε να χρησιμοποιείται το προσφυγικό, ένα ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σαν όπλο διεθνούς πολιτικής. Αυτό δεν πρέπει, είναι απαράδεκτο να γίνεται. Το αν αυξάνεται ή μειώνεται η προσφυγική ροή δεν έχει να κάνει με αυτό το γεγονός, αλλά με το γεγονός ότι κάποιος κρατάει την κάνουλα και παίζει με τις ζωές ανθρώπων. Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στο 2016 και το 2015» σχολίασε.

Τέλος, γνωστοποίησε την ίδρυση παραρτήματος της ένωσης βετεράνων του αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΣτο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην Ελλάδα για φορολογούμενους στο πλαίσιο των συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών
Επόμενο άρθροΑνακοινώθηκε η ημερομηνία πληρωμής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης