Στο «στόχαστρο» το… τσιπουράκι – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Όπως όλα δείχνουν το τσίπουρο και η τσικουδιά θα πωλούνται ακριβότερα το επόμενο διάστημα, περίπου κατά 3 με 5 ευρώ το λίτρο εξαιτίας της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από προσφυγή της Κομισιόν κατά της Ελλάδας. Δύο από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ελληνικά και παραδοσιακά αποστάγματα θα αρχίσουν να γίνονται είδος πολυτελείας για χιλιάδες Έλληνες. Ευτυχώς σε ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης παραμένει το ούζο.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα μετέδωσε ο καλό συνάδελφος Θάνος Αθανασίου από τις Βρυξέλες «η ελληνική νομοθεσία που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι επιχειρήσεις απόσταξης και σημαντικά μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί αντιβαίνει προς το δίκαιο της Ένωσης», έκρινε με απόφαση του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικότερα με την απόφαση, το Δικαστήριο υπενθυμίζει, όσον αφορά την εφαρμογή συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης μειωμένου κατά 50% σε σχέση με τον ισχύοντα κανονικό εθνικό συντελεστή, ότι τα κράτη μέλη οφείλουν καταρχήν να καθορίζουν τον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για όλα τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης για την αιθυλική αλκοόλη.