Την ανάγκη να προστατευτεί η πρώτη κατοικία που, όπως είπε, σε πολλές περιπτώσεις είναι και η μόνη κατοικία, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο όπου χαιρέτισε την πρωτοβουλία της επικεφαλής της παράταξης “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” Δέσποινας Χαραλαμπίδου να φέρει το θέμα στο συμβούλιο.
“Προστασία της πρώτης κατοικίας είναι προστασία της ίδιας της κοινωνικής συνοχής και της οικονομίας της χώρας” είπε ο περιφερειάρχης και επικαλούμενος, όπως είπε, δεδομένα που έχουν δημοσιοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ έκανε λόγο για περαιτέρω συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 30% και περαιτέρω μείωση αυτή τη χρονιά στις τιμές των ακινήτων κατά 40%. “Αν συνεχιστούν αυτοί οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα υπάρξει περαιτέρω πίεση στην οικοδομική δραστηριότητα που θα επηρεάσει αρνητικά και το ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον οι τιμές θα πιεστούν ακόμη περισσότερο, οι περιουσίες και η αξία περιουσιών θα συρρικνωθεί κι άλλο, ακόμη και οι ίδιες οι τράπεζες θα έχουν σημαντική επιδείνωση στα χαρτοφυλάκιά τους” πρόσθεσε και σημείωσε ότι πρέπει να προστατευτούν οι οφειλέτες που δεν μπορούν να πληρώσουν.
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Γιάννης Ιωαννίδης είπε ότι πρέπει “να πολεμήσουμε όλοι για να μην χάσει την πρώτη κατοικία οποιοσδήποτε συνάνθρωπός μας”.
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει απόφαση μέσω της οποίας θα “ζητά να αποσυρθεί από την κυβέρνηση ή να παγώσει ο νόμος που επιτρέπει τους πλειστηριασμούς των σπιτιών και να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που να περιλαμβάνει το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας”.
“Δεν μπορείς να σώσεις και τον τραπεζίτη και τον οφειλέτη” σημείωσε ο Νίκος Χρυσομάλλης από την “Ελληνική Αυγή” και ζήτησε να ληφθεί ομόφωνη απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο που να αναφέρει ξεκάθαρα ότι πρέπει να σωθούν εκείνοι οι οποίοι βρέθηκαν στη δυσχερή θέση εν έτει 2016 να κινδυνεύει η πρώτη κατοικία τους.
Ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη “Συμμετέχω” είπε ότι η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που συμφώνησαν τα μνημόνια είναι διαχρονική, τόνισε ότι δεν είναι ο ρόλος του περιφερειακού συμβουλίου να στρέφεται κατά της εκάστοτε κυβέρνησης και πρότεινε να σταλεί σχετικό ψήφισμα σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” επισήμανε ότι το ζήτημα δεν πρέπει να εξετάζεται από τη σκοπιά των συμφερόντων των τραπεζών αλλά από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων ενώ η Νιόβη Παυλίδου από τους “Πολίτες Μπροστά” δήλωσε θετική στο να υποστηριχτεί η πρώτη κατοικία των πολιτών που αποδεδειγμένα τα εισοδηματικά τους κριτήρια τους βάζουν στο όριο της φτώχειας. Ο Θανάσης Αγαπητός από την “Ανταρσία” σχολίασε ότι τα λαϊκά στρώματα δεν περίμεναν από το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα αλλά βγήκαν στους δρόμους, πήγαν στα δικαστήρια και ανέδειξαν το ζήτημα.