Στο Κέντρο Υγείας και στο ΕΦΚΑ (πρ ΙΚΑ) Βέροιας η Φρόσω Καρασαρλίδου

Σε συνέχεια των επισκέψεών μου στις μονάδες υγείας του νομού, επισκέφθηκα το Κέντρο Υγείας και το ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ) Βέροιας, όπου συναντήθηκα με υπεύθυνους και προσωπικό.

Στη συζήτηση που είχα με την υπεύθυνη Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας κα Μαρία Χατζή, τον κ. Κων. Πατρικά, οδοντίατρο και αναπληρωτή υπεύθυνο και την κα Διαμάντω Καρανικοπούλου, υγειονομική υπάλληλο – μαία, έγινε αναφορά στις αλλαγές που έγιναν από το 2014 και έπειτα, χρονιά που αποδεκατίστηκε το ΚΥ από προσωπικό και αναλώσιμα υλικά.

Η σημερινή Κυβέρνηση στηρίζοντας ενεργά το χώρο της υγείας και την πρωτοβάθμια περίθαλψη κατόρθωσε να αναβαθμίσει το Κέντρο Υγείας, το οποίο στέκεται πια δίπλα στον πολίτη παρέχοντάς του υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του.

Η τετραετία 2015-2019 αποτελεί περίοδο αναβάθμισης και εξορθολογισμού. Επιτεύχθηκε σημαντική στελέχωση του ιατρικού προσωπικού, αποκαταστήθηκε σταδιακά η συνεργασία με τους προμηθευτές ενώ υλοποιήσαμε πολύ σημαντικά έργα τα οποία αναβάθμισαν τις προσφερόμενες υπηρεσίες, όπως η αναβάθμιση του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, το οποίο έχει πλήρως εξοπλιστεί με καινούργιους αναλυτές (αιματολογικό, ανοσολογικό) και οι πολίτες μπορούν πλέον να πραγματοποιήσουν πλήθος ειδικών εξετάσεων (ορμονολογικό έλεγχο, PSA, έλεγχο θυρεοειδούς, καρκινικούς δείκτες), καθώς και η ψηφιοποίηση του ακτινολογικού εργαστηρίου.

Προχωρήσαμε επίσης, στη σύσταση της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤοΜΥ) στη Βέροια, η οποία αποτελεί το νέο “κύτταρο” του ΕΣΥ. Με την ύπαρξη ΤοΜΥ σε δύο γειτονιές της Βέροιας διασφαλίζεται η προσβασιμότητα κάθε ασθενούς στη δημόσια υγεία και η συνέχεια της φροντίδας του, καθώς και η παροχή ασφαλούς, αποτελεσματικής και ποιοτικής φροντίδας υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ο μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων που εξυπηρετήθηκαν από το ΚΥ Βέροιας, ο οποίος έφτασε στους 14.881 συμπολίτες μας. Τέλος, αναμένεται η πρόσληψη 8 μόνιμων ιατρών που θα ενισχύσουν το υπάρχον προσωπικό, ειδικοτήτων: δερματολόγος, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος, καρδιολόγος, νευρολόγος, ΩΡΛ, ακτινοδιαγνώστης, η
διαδικασία πρόσληψής των οποίων θα ολοκληρωθεί αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ σχετικά με το πρόβλημα της θέρμανσης και ψύξης στο χώρο του Κέντρου Υγείας, δεσμεύτηκα πως στην περίπτωση που συνεχίσω την βουλευτική μου πορεία, το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες μου.

Στην επίσκεψή μου στο ΕΦΚΑ (πρ.ΙΚΑ) Βέροιας, συναντήθηκα με την διευθύντρια κα Ευτυχία Σοφιανίδου με τη οποία συζήτησα για τη διεύρυνση των ορίων του ΕΦΚΑ και την τεράστια εξυπηρέτηση που προσφέρει σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για όλα τα ταμεία (που τα περισσότερα μέχρι πριν λίγο ήταν όλα χειρόγραφα), ώστε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος απονομής συντάξεων. Ήδη με τον εκσυγχρονισμό κάποιον ταμείων ο χρόνος απονομής κύριας σύνταξης έχει μειωθεί στον ένα χρόνο ενώ της επικουρικής στα δύο χρόνια, όταν ο αντίστοιχος χρόνος αναμονής για την κύρια σύνταξη το 2014 ξεπερνούσε τα δύο χρόνια.

Παράλληλα η διεύρυνση των ορίων κοινωνικής ασφάλισης για την περιοχή, μέσω του ΕΦΚΑ δίνει τη δυνατότητα πλέον σε μισθωτούς και μη, να ενημερώνονται πλήρως για την ασφαλιστική τους εικόνα και ιστορία χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους. Με τον ΕΦΚΑ οι υπηρεσίες της κοινωνικής ασφάλισης αφορούν πλέον όλους τους ασφαλισμένους.